Vírus preniká ďalej na juh, problémy má aj premiant Portugalsko

Portugalsko, ktoré je krajinou s najvyššou mierou zaočkovanosti v Európskej únii, zaznamenáva výrazný rast počtu prípadov koronavírusovej nákazy.

20.11.2021 07:40 , aktualizované: 22:05
debata (208)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

22:05 Poľsko darovalo Severnému Macedónsku vyše 200-tisíc proticovidových vakcín od konzorcia Pfizer-BioNTech. Oznámil to v sobotu úrad poľského prezidenta, z ktorého vyhlásenia citovala tlačová agentúra PAP.

Odovzdanie očkovacích látok sa uskutočnilo v piatok v severomacedónskom hlavnom meste Skopje počas návštevy poľského prezidentského páru v tejto balkánskej krajine. Na odovzdávací ceremoniál dohliadala poľská prvá dáma Agata Kornhauserová-Dudová, pričom sa na ňom zúčastnila aj jej severomacedónska kolegyňa Elizabeta Gjorgievská – manželka severomacedónskeho prezidenta Steva Pendarovského -, ako aj tamojší minister zdravotníctva Venko Filipče.

Kornhauserová-Dudová uviedla, že „proti tomuto neviditeľnému nepriateľovi môžeme bojovať len pomocou a medzinárodnou spoluprácou“. Gjorgievská dodala, že tento dar je „solidárnym činom, aké sú počas tejto globálnej krízy potrebné“. Filipče vyhlásil, že Poľsko je jednou z prvých krajín, ktoré spustili „mechanizmus súdržnosti“ a darcovstvo vakcín. Poľsko už darovalo približne 15 miliónov proticovidových vakcín rôznym krajinám vrátane Egypta, Kene, Gruzínska, Ukrajiny alebo Čiernej Hory. (pap, tasr)

21:33 Kvôli zhoršujúcej sa epidemickej situácii sťaží nemecká spolková krajina Šlezvicko-Holštajnsko život ľuďom, ktorí nie sú očkovaní proti covidu. Tamojšia vláda v sobotu rozhodla, že od pondelka sa ľudia bez vakcíny nedostanú napríklad do reštaurácií, kín, bazénov či divadiel. V jednom z výrazne zasiahnutých okresov v Bádensku-Württembersku bude pre neočkovaných novo platiť nočný zákaz vychádzania.

Šlezvicko-Holštajnsko leží na severe Nemecka a protiepidemické opatrenia sprísňuje napriek tomu, že je aktuálne spolkovou krajinou s najnižším počtom nakazených v prepočte na 100-tisíc obyvateľov. Táto takzvaná sedemdňová incidencia tam má hodnotu 134, zatiaľ čo v celom Nemecku je to 362 a v najviac zasiahnutom Sasku takmer 800.

Oproti tomu okres Schwarzwald-Baar v Bádensku-Württembersku má incidenciu vysoko nad priemerom, dosahuje tam hodnoty 660. Miestne úrady preto rozhodli, že od pondelka zavedú nočný zákaz vychádzania pre neočkovaných, doklad o vakcinácii bude potrebný aj pre návštevu reštaurácií, hotelov a obchodov. Výnimku budú mať len obchody s nevyhnutným tovarom, ako sú potraviny, lekárne či drogérie.

V posledných dňoch kvôli nákaze prijali razantné opatrenia spolkové krajiny Sasko a Bavorsko. Sasko ruší vianočné trhy, zatvára kluby, bary a tiež kultúrne a športové zariadenia, neočkovaní nebudú smieť ísť do obchodov a reštaurácií, s výnimkou supermarketov a drogérií. Bavorsko uzavrie bary a kluby, v najzasiahnu­tejších regiónoch aj hotely, reštaurácie a kultúrne i voľnočasové inštitúcie. (dpa, čtk)

21:24 Rusko bude budúci rok schopné vyrobiť dve miliardy vakcín proti covidu. V televízii Rossija-1 to v sobotu povedal ruský minister priemyslu a obchodu Denis Manturov. Dodal, že medzi obyvateľstvo tejto najrozľahlejšej krajiny sveta, kde žije približne 146 miliónov ľudí, už bolo uvoľnených vyše 100 miliónov setov vakcín.

„Ide ako o dvojdávkové Sputnik V a (Sputnik) Light, tak o ďalšie vakcíny certifikované v Rusku. A do konca roka bude vyrobených celkom 300 miliónov dávok,“ povedal Manturov.

„Máme rezervu, tento produkt už vyvážame a máme kapacitu dosiahnuť v budúcom roku objem výroby dve miliardy,“ pokračoval. V Rusku sa ľudia starší ako 18 rokov začali proti covidu hromadne očkovať od 18. januára. V krajine sú schválené štyri vakcíny. (tass, čtk)

19:49 Povinné očkovanie sú zatiaľ teoretické úvahy. Pred zavedením povinného očkovania uprednostňujeme systematické zvýhodňovanie zaočkovaných ľudí, uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí. „Takisto sú potrebné dáta, či zavedenie povinného očkovania pomáha. V súčasnosti v EÚ nie je žiadna krajina, ktorá má už zavedené povinné očkovanie a bola by dôkazom toho, že ľudia sa naozaj zaočkovať dajú,“ poukázala v stanovisku strana.

Zároveň je podľa nej otázne, ako bude štát penalizovať ľudí, ktorí sa zaočkovať nedajú ani po zavedení povinného očkovania. „Vieme si predstaviť menej násilný a rozdeľujúci spôsob, ako zvýšiť zaočkovanie – napríklad doplatky pre nezaočkovaných na drahé lieky, ktoré sa postupne budú zavádzať ako ochrana pred ťažkým priebehom Covid-19,“ spresnila strana.

19:08 Skoro 82 percent hospitalizovaných nie je plne očkovaných. Preto je na mieste či už sprísnenie opatrení alebo aj otázka povinného očkovania napríklad starších ľudí. Na sociálnej sieti to uviedol minister školstva Branislav Gröhling (SaS).

„Riešenie nie je zatvoriť všetko na mesiac a dúfať, že koronavírus niekam odíde. Ak aj po mesiaci bude zaočkovanosť Slovenska len 46 percent, vrátime sa tam, kde sme aj boli. Riešením nie je ani zatvoriť školy. Školy sú predsa otvorené všade na svete. Rozdiel medzi nami a inými krajinami je miera zaočkovanosti,“ skonštatoval Gröhling.

Pripomenul, že aj po očkovaní sa človek môže nakaziť. Delta variant je vysoko infekčný. „Rozdiel je ten, že znížime riziko ťažkého priebehu, hospitalizácie, a teda aj preplnenia nemocníc. Už dnes niektoré nemocnice kvôli pacientom s Covid-19 odkladajú zákroky a operácie pre iných pacientov,“ dodal Gröhling. (tasr)

17:49 Niekoľko tisíc ľudí z celého Chorvátska pricestovalo v sobotu do Záhrebu na protest proti povinným covidpasom a platným epidemiologickým obmedzeniam. Mestská polícia v Záhrebe v uviedla, že protest nebol ohlásený.

„Verím vedcovi Gordanovi Laucovi“, „Nie slepej viere v autority“, „Ži a nechaj žiť“ boli niektoré z odkazov na transparentoch, ktoré niesli demonštranti v centre mesta. Účastníci protestu chcú, aby vláda zrušila certifikáty, ktoré preukazujú zaočkovanosť alebo uzdravenie z koronavírusu a stali sa povinnými pre zamestnancov vládnych a verejných inštitúcií, ako aj pre všetkých ostatných vstupujúcich do týchto inštitúcií.

Niektorí z účastníkov protestu uviedli, že občania, ktorí nemajú covidpas, sú protiústavne a nezákonne vylúčení z verejného života a bránia im chodiť do práce či do školy. „Je našou občianskou povinnosťou postaviť sa proti diskriminácii akejkoľvek osoby, rozdeľovaniu spoločnosti a používaniu tohto diskriminačného certifikátu,“ uvádza sa vo vyhlásení účastníkov pochodu.

Chorvátsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 65 úmrtí súvisiacich s ochorením a 5614 nových prípadov infekcie. Dosiaľ bolo v Chorvátsku zaočkovaných proti covidu 52,04 percenta celkovej populácie. (hina, tasr)

17:25 Lyžiarske strediská na severe Talianska sa po niekoľkých mesiacoch, keď museli byť uzavreté pre pandémiu koronavírusu, znovu otvárajú na tohtoročnú zimnú sezónu. Ich majitelia sa však obávajú, že zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Európe by mohla spôsobiť opätovné zavedie nových reštriktívnych opatrení.

Fabio Sacco — prezident konzorcia Skirama, ktoré vlastní niekoľko lyžiarskych stredísk v talianskom regióne Tridentsko-Horná Adiža, — uviedol, že na túto chvíľu čakali strediská od marca, keď v Taliansku zaviedli lockdown. „Je to naozaj vzrušujúca chvíľa… Vládne tu však aj istá neistota a strach pre trend zhoršujúcej sa pandemickej situácie. Strediská nášho konzorcia sa však otvoria, rovnako ako aj ostatné strediská v Tridentsku, a sú pripravené zvládnuť rozličné vývoje situácie,“ uviedol Sacco.

Európu v súčasnosti sužuje štvrtá vlna pandémie, ktorá prinútila taliansku susednú krajinu Rakúsko oznámiť zavedenie celoštátneho lockdownu. Podobný krok pritom zvažuje aj Nemecko. Prísnejšie opatrenia však pre zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu zavadzajú aj mnohé ďalšie európske krajiny.

očkovanie, koronavírus, zdravotníctvo Čítajte viac Rakúsko zavedie povinné očkovanie. Predchádzať mu bude lockdown

Počet prípadov nákazy koronavírusom pritom začal stúpať aj v Taliansku, a to najmä na severe krajiny, kde sa nachádza väčšina lyžiarskych stredísk. Tak ako mnohé iné európske krajiny aj Taliansko v snahe spomaliť šírenie nákazy koronavírusom zaviedlo používanie covidpasov. Slúžia ako potvrdenie o očkovaní proti koronavírusu, negatívnom výsledku testu alebo nedávnom prekonaní ochorenia. Covidpasmi sa pritom budú musieť v Taliansku preukazovať aj návštevníci lyžiarskych stredísk, ktorí okrem toho musia dodržiavať aj opatrenia týkajúce sa nosenia rúšok a dodržiavania odstupov.

16:46 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v sobotu vyjadrila „veľké“ znepokojenie v súvislosti so šírením nákazy koronavírusom v Európe, ktorá zápasí s ďalšou vlnou pandémie. Regionálny riaditeľ WHO pre Európu Hans Kluge v rozhovore pre britskú stanicu BBC varoval, že do marca by na starom kontinente mohlo dôjsť k ďalším približne 500-tisíc úmrtiam na covid, ak sa neprijmú príslušné opatrenia vrátane nosenia rúšok. Jeho varovanie prichádza v čase, keď niekoľko európskych krajín hlási rekordné denné prírastky nakazených a zavádza úplné a čiastočné lockdowny.

Kluge povedal, že nákaza sa šíri v dôsledku zimného obdobia, nedostatočnej miery zaočkovanosti proti koronavírusu a regionálnej dominancie nákazlivejšieho delta variantu. Vyzval na zvýšenie tempa vakcinácie a zavedenie základných opatrení v oblasti verejného zdravia a nových liečebných postupov. Dodal, že povinné očkovanie by sa malo považovať až za „poslednú možnosť“, hoci by podľa neho bolo „načase“ viesť o tom „celospoločenskú“ diskusiu. (tasr, bbc.com)

16:02 Chorvátsko zaregistrovalo za posledných 24 hodín 65 úmrtí súvisiacich s covidom a 5 614 nových prípadov infekcie, informovali v sobotu tamojšie zdravotnícke úrady. Podľa agentúry HINA úrady uviedli, že v súčasnosti registrujú 34 882 aktívnych prípadov infekcie. Celkovo je hospitalizovaných 2 542 pacientov s covidom a 320 z nich je na pľúcnych ventilátoroch. V domácej karanténe je 27 969 ľudí.

Od vypuknutia pandémie v Chorvátsku vo februári 2020 bolo zaregistrovaných 566 118 prípadov nákazy a zomrelo 10 243 ľudí. Celkovo sa uzdravilo 520 993 ľudí, z toho 5 640 za posledných 24 hodín. Dosiaľ bolo v Chorvátsku zaočkovaných proti covidu 52,04 percenta celkovej populácie. (hina, tasr)

15:45 Irán v sobotu oznámil, že proti koronavírusu je plne zaočkovaných už 44 miliónov jeho obyvateľov, čo je viac ako polovica iránskej populácie. Irán je pritom krajinou Blízkeho východu, ktorú pandémia koronavírusu zasiahla najviac.

Iránska vláda podotýka, že v krajine v posledných mesiacoch došlo k poklesu denného počtu úmrtí v súvislosti s covidom, čo niektorí iránski odborníci pripisujú práve očkovaniu. V krajine od začiatku pandémie zomrelo v súvislosti s covidom približne 128-tisíc ľudí, pričom najvyšší denný počet úmrtí zaevidovali v krajine 24. augusta, keď pribudlo 709 úmrtí. Tento počet sa teraz výrazne znížil — podľa iránskeho ministerstva zdravotníctva zaznamenali za uplynulých 24 hodín v krajine 118 úmrtí a vyše 3 500 nových prípadov nákazy.

Pre zlepšujúcu sa epidemiologickú situáciu zrušil iránsky prezident Ebráhím Raísí v sobotu nočný zákaz pre jazdu na súkromných vozidlách. Majitelia áut totiž od 21.00 h do 4.00 h nesmeli so svojimi vozidlami vychádzať na cesty.

Obyvatelia Iránu sa najčastejšie očkujú proti koronavírusu vakcínou od čínskeho výrobcu Sinopharm. V Iráne sa okrem toho používa aj ruská vakcína Sputnik V, očkovacia látka od spoločnosti AstraZeneca, ale aj vakcínou domácej výroby s názvom COVIran Barekat. Tú začali v Iráne používať v júni, a to aj napriek tomu, že neboli zverejnené žiadne dáta týkajúce sa jej účinnosti a bezpečnosti. (tasr, ap)

Iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí, ktorý vystúpil proti dovozu očkovacích látok zo Západu, sa nechal iránskou vakcínou zaočkovať vo vysielaní štátnej televízie a vyzval verejnosť, aby ho v tomto nasledovala. (ap, tasr)

14:59 Tisíce ľudí protestujúcich proti lockdownu, ktorý ohlásila rakúska vláda, v sobotu očakávajú na demonštrácii vo Viedni. Lockdownom chce vláda zabrzdiť rýchlo silnejúcu vlnu infekcií koronavírusu, ktorá krajinu postihla.

K zvolávateľom protestu patrí aj krajne pravicová opozičná Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Líder strany Herbert Kickl označil protipandemické opatrenia za „diktatúru". Kickl sa však na proteste vo Viedni nemôže zúčastniť, pretože tento týždeň oznámil, že má pozitívny výsledok testu na covid a musí byť 14 dní v karanténe.

Protest proti lockdownu a protipandemickým... Foto: Pravda, Martin Martiš
Protest / Covid / Koronavírus / Vakcinácia / Protest proti lockdownu a protipandemickým opatreniam vo Viedni, 20. november 2021

Lockdown v Rakúsku sa začne v pondelok a trvať bude najmenej desať dní. Potom sa jeho platnosť prehodnotí, pričom ho môžu predĺžiť na maximálne 20 dní. Väčšina obchodov bude zatvorená a kultúrne podujatia zrušia. Ľudia budú môcť svoje domovy opúšťať len z určitých konkrétnych dôvodov, napríklad budú môcť nakupovať potraviny alebo navštevovať lekára.

Rakúska vláda zároveň rozhodla, že od 1. februára bude vakcinácia proti koronavírusu v krajine povinná. Zaočkovanosť v Rakúsku patrí v rámci západnej Európy k najnižším. Podľa vládnych údajov je úplne zaočkovaných necelých 66 percent z 8,9 milióna obyvateľov krajiny. (sita, ap)

Protest proti lockdownu a protipandemickým... Foto: Pravda, Martin Martiš
Protest / Covid / Koronavírus / Vakcinácia / Protest proti lockdownu a protipandemickým opatreniam vo Viedni, 20. november 2021
protest, Viedeň Čítajte viac Viedeň na nohách. Rakúšania protestovali proti tvrdým opatreniam

14:19 Počet potvrdených prípadov infekcie novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za uplynulých 24 hodín zvýšil o 18 250 na celkových 3 322 308. Vyplýva to zo sobotňajších údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

Covidu podľahlo za tento čas ďalších 664 ľudí, čím celkový počet obetí pandémie na Ukrajine stúpol na 80 895. Z ochorenia sa vyliečilo ďalších 21 979 ľudí, od začiatku pandémie ich je 2 748 500. Podľa agentúry Ukrinform, ktorá sa odvolala na ministerstvo zdravotníctva, je na Ukrajine proti koronavírusu plne zaočkovaných 9 661 304 ľudí. (ukrinform, tasr)

14:10 Primátor holandského Rotterdamu Ahmed Aboutaleb v sobotu odsúdil násilnosti, ku ktorým došlo v tomto prístavnom meste na piatkovom proteste proti sprísneniu protipandemických opatrení. Sedem osôb na mieste utrpelo zranenia.

Rotterdam / Protest / Čítajte viac Polícia na proteste proti covid pasom v Rotterdame použila varovnú streľbu

14:08 V stredných školách, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK), je aktuálne pre koronavírus v karanténe 162 tried. Dištančne sa tak vzdeláva 3 784 žiakov, uviedla hovorkyňa samosprávy Lenka Štepáneková.

„Je to o 18 tried a 508 žiakov viac ako v predchádzajúcom týždni. Budúci týždeň bude dištančné vyučovanie prebiehať v Strednej odbornej škole služieb a lesníctva v Banskej Štiavnici. V ďalších školách prebieha prezenčná alebo kombinovaná výučba,“ doplnila Štepáneková. BBSK je zriaďovateľom 60 stredných škôl. Navštevuje ich viac ako 17 400 žiakov­. (tasr)

14:00 Proti povinnému očkovaniu proti koronavírusu protestovali v sobotu v niekoľkých austrálskych mestách tisíce ľudí. Do ulíc v rovnakom čase zároveň vyšli aj menšie skupiny vystupujúce za očkovanie a opatrenia, pre ktoré sa Austrália stala jednou z krajín sveta s najvyššou mierou zaočkovanosti proti covidu.

Takmer 85 percent obyvateľov Austrálie vo veku 16 a viac rokov bolo podľa údajov z piatku 19. novembra plne zaočkovaných. Zatiaľ čo očkovanie proti koronavírusu nie je v Austrálii povinné, mnohé austrálske štáty a teritória zaviedli povinné očkovanie pre niektoré profesie a obmedzili nezaočkovaných, ktorí nesmú napríklad jesť v reštauráciách alebo navštevovať koncerty.

Niekoľko tisíc ľudí protestujúcich proti očkovaniu sa zišlo napríklad v hlavnom meste austrálskeho štátu Viktória Melbourne, ktoré pandémia koronavírusu zasiahla najviac. Demonštranti tam žiadali uväznenie premiéra štátu Viktória Daniela Andrewsa, počas protestu skandovali slovo sloboda a niektorí niesli transparenty, na ktorých stálo „Koniec segregácii“.

Demonštranti sa okrem toho zišli aj v iných mestách, napríklad v Sydney a Brisbane. Protesty proti očkovaniu sa pritom v Austrálii konajú už niekoľko týždňov a príležitostne pri nich dochádza aj k násilnostiam. Ľudia vystupujúci proti očkovaniu však tvoria iba malé percento austrálskej populácie. Podľa celonárodných prieskumov je proti očkovaniu totiž menej ako 10 percent obyvateľov krajiny.

V Melbourne sa však zišlo v sobotu aj približne 2-tisíc ľudí, ktorí vystúpili proti protestom kritizujúcich očkovanie. Išlo pritom o prvú demonštráciu takéhoto druhu v Austrálii od začiatku pandémie.

Austrália je jednou z krajín sveta, ktoré sa vysporiadali s pandémiou koronavírusu dobre. V Austrálii, v ktorej žije viac ako 25 miliónov ľudí, zaznamenali od začiatku pandémie vyše 195-tisíc prípadov a 760 súvisiacich úmrtí. V krajine sa v uplynulých mesiacoch pritom objavilo niekoľko ohnísk nákazy koronavírusovým variantom delta, pre ktoré museli v mestách Melbourne a Sydney zaviesť lockdown trvajúci niekoľko mesiacov. (tasr, reuters, afp)

13:27 Ideálna cesta v boji s pandémiou koronavírusu by bolo povinné očkovanie vybraných vekových skupín, uviedol v diskusnej relácii Sobotné dialógy Rádia Slovensko predseda vlády Eduard Heger. Doplnil, že o takomto riešení diskutuje nielen s lekármi, ale aj právnikmi už dva týždne. Peter Pellegrini z opozičného Hlasu však varuje, že takéto rozhodnutie bude rozbuškou.

Eduard Heger Čítajte viac Heger pripúšťa povinné plošné očkovanie všetkých

13:10 Vedenie francúzskeho zámorského územia Guadeloupe v piatok na niekoľko dní zaviedlo nočný zákaz vychádzania. K rozhodnutiu dospelo po niekoľkých dňoch občianskych nepokojov, pri ktorých ľudia zapaľovali autá a stavali barikády na cestách, aby vyjadrili nesúhlas s reštrikciami zavedenými kvôli šíreniu koronavírusu. Na tomto ostrove v Karibiku sa v piatok uzavreli školy, k protestom sa tam pripojili aj štrajkujúci hasiči a lekári.

„Vzhľadom k spoločenským nepokojom a vandalizmu sa prefekt Guadeloupu rozhodol vyhlásiť nočný zákaz vychádzania,“ oznámil na twitteri úrad najvyššieho zástupcu francúzskej vlády na tomto ostrove Alexandra Rochattea. Oznámil aj zákaz predaja paliva k kanistroch. Ľudia nebudú môcť vychádzať z domov medzi šiestou hodinou večer a piatou hodinou ráno, a to až do utorka.

Protesty vypukli na začiatku týždňa na popud niekoľkých odborových a občianskych organizácií, najmä kvôli nesúhlasu s povinným očkovaním pre zdravotníkov a nutnosťou preukazovať sa covidovým certifikátom pred vstupom do väčšiny verejných priestorov. K demonštráciám sa ale postupne pripojilo mnoho ľudí, ktorí nie sú spokojní s celkovou situáciou na Guadeloupe. „Povinné očkovanie, to bola len posledná kvapka,“ povedal jeden zo zástupcov miestnych odborov agentúre AFP.

Podľa miestnej polície sa na ostrove v piatok objavilo asi 50 barikád, hlavne na hlavných cestných ťahoch. Bezpečnostné zložky ich postupne odstraňovali, ale protestujúci ich po ich odchode znovu rýchlo stavali. Polícia vyšetruje aj niekoľko prípadov rabovania, napríklad v piatich klenotníctvach v meste Pointe-à-Pitre, kde pri nepokojoch zhorelo aj niekoľko domov. Podľa polície utrpelo niekoľko jej príslušníkov pri stretoch s demonštrantmi zranenia.

Na videách, ktoré sa v minulých dňoch objavili na sociálnych sieťach, sú napríklad vidieť štrajkujúci hasiči, ktorí na zasahujúcich policajtov útočia vodou z hadíc.

Zábery tiež ukazujú horiace autá a barikády v uliciach miest. Násilnosti sa vyhrotili najmä v noci zo štvrtka na piatok, potom sa miestne úrady rozhodli uzavrieť v posledný pracovný deň školy. Kvôli množstvu barikád je na ostrove na mnohých miestach v podstate paralyzovaná prevádzka. Paríž v piatok oznámil, že v najbližších dňoch vyšle na ostrov asi 200 policajtov, ktorí majú pomôcť miestnym bezpečnostným zložkám obnoviť poriadok. (afp, čtk)

12:42 V zariadeniach sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Banskobystrického samosprávneho kraja dostalo tretiu dávku vakcíny proti covidu 17 percent klientov, uviedla hovorkyňa samosprávy Lenka Štepáneková.

BBSK chce všetkých klientov, ktorí o to prejavia záujem, s pomocou výjazdových očkovacích služieb zaočkovať v čo najkratšom čase. „Je potrebné sledovať uplynutie lehoty šiestich mesiacov od podania druhej dávky a tiež 14 dní od očkovania proti chrípke, ktoré v ZSS prebiehalo v mesiacoch október a november,“ dodala Štepáneková.

Podľa samosprávy je aktuálna epidemiologická situácia v krajských zariadeniach sociálnych služieb pod kontrolou, k pomalšiemu šíreniu vírusu prispieva vysoká zaočkovanosť. Druhou dávkou vakcíny tu je zaočkovaných približne 89 percent klientov a 86 percent zamestnancov.

V súvislosti s negatívnym vývojom tretej vlny na Slovensku však začínajú pozitívne prípady pribúdať aj v krajských zariadeniach sociálnych služieb. Covid sa podľa Štepánekovej vyskytuje najmä u zamestnancov, ktorí sa nakazili od svojich detí či príbuzných. „Počet pozitívne testovaných klientov je aktuálne na úrovni šiestich percent,“ uviedla hovorkyňa. (tasr)

12:04 Nemecko za posledných 24 hodín zaznamenalo bezmála 64-tisíc nových prípadov koronavírusu. Ukázali to údaje Inštitútu Roberta Kocha (RKI) zo sobotného rána. Ide o jeden z najvyšších denných prírastkov od začiatku epidémie, vyše 60-tisíc pozitívnych testov zaznamenal RKI prvýkrát v stredu. Sedemdňový počet nových prípadov nákazy na 100-tisíc obyvateľov vzrástol na 362, pred týždňom to bolo 277.

Šéf RKI Lothar Wieler dnes agentúre DPA povedal, že koronavírus sa v Nemecku bude ďalej šíriť, pokiaľ sa viac ľudí nenechá zaočkovať proti covidu. Podľa Wielera je tiež potrebné znížiť počet kontaktov na osobu. Preto vyzval na zrušenie akcií s veľkým počtom účastníkov. „Ďalší priebeh zimy veľmi závisí od toho, čo sa stane teraz,“ uviedol Wieler.

RKI už skôr poukázal, že zaočkovanosť medzi ľuďmi vo veku 12 až 59 rokov by mala dosiahnuť 85 percent a u ľudí starších ako 60 rokov 90 percent. Dokončené očkovanie má v Nemecku teraz zhruba 68 percent ľudí.

V Nemecku, kde žije 83 miliónov ľudí, sa koronavírus preukázal od začiatku epidémie u 5,3 milióna ľudí. Údaj je zrejme podhodnotený, pretože zdravotné úrady nezachytili všetky prípady nákazy. V súvislosti s covidom zomrelo bezmála 99-tisíc ľudí, z ktorých 248 za posledných 24 hodín. (dpa, rki, čtk)

11:47 Počet spopolnení v košickom krematóriu v uplynulom období stúpol. Ak bude nárast pokračovať, druhú kremačnú pec začnú opäť využívať pravdepodobne v nadchádzajúcom týždni, uviedla riaditeľka Správy mestskej zelene Marta Popríková.

„Momentálne ideme na jednu pec, zatiaľ to postačuje. Ak budú počty spopolnení zvýšené, nabehneme aj na tú druhú. Momentálne sme pri čísle 100,“ povedala s tým, že kapacita dvoch chladiacich boxov v krematóriu je 150 miest. „Blížime sa tak k číslu, kde už zvážime, či pôjdeme na dve pece alebo nie,“ dodala Popríková. Denný prísun rakiev sa podľa jej slov pohybuje na úrovni okolo 20 až 24. Denná kapacita spopolnení na jednu pec je 15.

Primátor Jaroslav Polaček pripomenul, že tak ako počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu je mesto aj tentoraz pripravené pomôcť s kremáciou nebožtíkov okolitým mestám, ktorým nebudú postačovať kapacity. (tasr)

11:37 Rusko opäť zaznamenalo rekordný počet úmrtí súvisiacich s covidom. Za uplynulý deň zomrelo 1 254 ľudí, uviedla v sobotu ruská agentúra RIA Novosti, ktorá sa odvoláva na vládny krízový štáb. Nakazených koronavírusom SARS-CoV-2 pribudlo 37 120. O deň skôr úrady informovali o 37 156 novo nakazených za 24 hodín.

Denné prírastky obetí spojených s covidom v Rusku v posledných dňoch stúpali. V utorok zomrelo 1 247 ľudí, v stredu 1 251 a vo štvrtok 1 254. Od začiatku pandémie krízový štáb eviduje celkom 262 843 obetí koronavírusovej infekcie.

Najviac chorých zomrelo za uplynulý deň v Moskve (93) a v Petrohrade (75). Rusko od septembra zápasí s výrazne zhoršenou epidemickou situáciou, kvôli čomu úrady sprísnili protikoronavírusové opatrenia a prezident Vladimír Putin schválil na prvý novembrový týždeň celoštátne mimoriadne pracovné voľno. Niektoré najviac zasiahnuté ruské regióny ale túto „covidovú dovolenku“ ešte predĺžili. (čtk)

10:09 Za piatok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 9 171 nových prípadov koronavírusu pri 27 267 vykonaných testoch, pozitivita testovania dosiahla 33,6 percenta. Pribudlo 37 úmrtí na covid, počet hospitalizácii dosiahol takmer 3-tisíc. Proti covidu zaočkovali ďalších 7 310 osôb, prvú dávku vakcíny dostalo už vyše 2,5 milióna osôb.

Testovanie / Skríning / Covid / Koronavírus / Čítajte viac Pribudlo rekordných vyše 9-tisíc prípadov covidu

9:40 Úrad verejného zdravotníctva dostal počas pandémie koronavírusu nové právomoci. Vyplývajú z novely zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktorú len minulý týždeň schválil parlament a podpísala prezidentka.

Terasy / Reštaurácie / Kaviarne / Čítajte viac Hygienici majú nové právomoci: Môžu kontrolovať občianske alebo zatvárať prevádzky

9:05 Holandská polícia v piatok večer spustila varovnú streľbu a použila vodné delo počas demonštrácie proti sprísneniu pandemických opatrení v Rotterdame. Najmenej dve osoby na mieste utrpeli zranenia.

Rotterdam / Protest / Čítajte viac Polícia na proteste proti covid pasom v Rotterdame použila varovnú streľbu

8:39 Laboratóriá v Česku potvrdili v piatok 22 936 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný nárast v krajine od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva zverejnených v sobotu ráno. Dosiaľ „rekordný“ denný nárast infikovaných evidovala ČR v utorok, keď pribudlo 22 508 nakazených.

Takzvané incidenčné číslo je najvyššie od začiatku epidémie koronavírusu. Na 100-tisíc obyvateľov pripadá v Česku za posledných sedem dní 929 nakazených. Celkovo už v ČR s covidom zomrelo vyše 32-tisíc ľudí. Za piatok prišlo o život 52 ľudí, o deň skôr to bolo až 110 osôb. Je to prvýkrát od apríla, kedy počet mŕtvych s covidom za jediný deň presiahol stovku. V nemocniciach je s covidom aktuálne 4 890 pacientov, pričom 724 z nich sa nachádza vo vážnom stave.

Vláda dosluhujúceho českého premiéra Andreja Babiša v piatok rozhodla o sprísnení opatrení proti šíreniu nového koronavírusu. Okrem iného zaviedla povinné testovanie neočkovaných zamestnancov a plošné každotýždenné testovanie žiakov a študentov základných a stredných škôl a odporučila prácu z domu pre zamestnancov štátnych úradov.

Babiš však zároveň vylúčil zavedenie lockdownu alebo povinného očkovania po vzore susedného Rakúska. Predpokladá, že novozavedené opatrenia zostanú v platnosti až do konca februára budúceho roka. (novinky.cz, tn.nova.cz, mzcr.cz, tasr)

7:45 Portugalsko, ktoré je krajinou s najvyššou mierou zaočkovanosti v Európskej únii, zaznamenáva výrazný rast počtu prípadov koronavírusovej nákazy. Za posledných 72 hodín denný prírastok nových prípadov prekonal 2 000, čo sa naposledy stalo v auguste, uviedla agentúra EFE. Krajina chce posilniť preočkovanie seniorov a ďalších skupín populácie.

Štrnásťdňová incidencia nových prípadov na 100-tisíc obyvateľov vystúpila na 191, uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Podľa štatistík Európskeho strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) pritom minulý týždeň predstavovala 100.

Zvyšuje sa aj počet nakazených pacientov, ktorí potrebujú pomoc v nemocnici. V piatok sa ich v portugalských nemocniciach liečilo 528, z nich 79 na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V Portugalsku zomrelo za posledných 24 hodín v súvislosti s COVIDOM-19 päť ľudí.

V Portugalsku má dokončené očkovanie 87 percent obyvateľov, čo je vôbec najvyššia miera zaočkovanosti v Európskej únii. Úrady sa teraz zameriavajú na preočkovanie osôb starších ako 65 rokov, zdravotníkov, ošetrovateľov a hasičov. Vláda sa vo štvrtok rozhodla poskytnúť posilňujúcu dávku ľuďom, ktorí boli naočkovaní vakcínou od spoločnosti Johnson & Johnson alebo dostali len jednu dávku, pretože nedávno prekonali chorobu COVID-19.

Na Madeire, kde je situácia vážnejšia ako vo zvyšku krajiny, od soboty začnú platiť prísnejšie protipandemické opatrenia. Pri vstupe do kaderníctva, reštaurácií, hotelov, posilňovní, kín a ďalších druhov uzavretých priestorov sa bude nutné preukázať buď potvrdením o dokončenom očkovaní alebo negatívnym testom. Nosenie rúšok bude povinné v otvorených aj uzavretých verejných priestoroch.

Portugalsko od začiatku epidémie eviduje 1,1 milióna prípadov nákazy koronavírusom a vyše 18 000 nakazených zomrelo. Krajina zaznamenala štyri epidemické vlny, z ktorých zrejme najvážnejšia bola tento rok v januári a vo februári, kedy v Portugalsko hrozil akútny nedostatok lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti a vláda musela požiadať o pomoc zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

208 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus