Quebec ruší plány na poplatok pre neočkovaných, Izrael zase covid pasy

Musíme stavať mosty, nie ľudí rozdeľovať, povedal quebecký premiér o zrušení plánov spoplatniť ľudí, ktorí odmietnu vakcínu. Nemecko a Taliansko zrejme čoskoro zrušia viaceré protipandemické opatrenia.

02.02.2022 06:10 , aktualizované: 23:30
Dánsko, koronavírus, Foto: ,
Zákazníci na rybacom trhu v štvrti Torvehallerne v Kodani 1. februára 2022. V Dánsku prestali od utorka platiť prakticky všetky opatrenia, ktoré mali spomaliť šírenie koronavírusu. Vláda k tomuto kroku pristúpila napriek pretrvávajúcim vysokým prírastkom počtu nakazených.
debata (41)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:30 V Nemecku pribúdajú výzvy na zrušenie obmedzení proti šíreniu koronavírusu a minister spravodlivosti Marco Buschmann už vyhlásil, že na budúci mesiac zrejme prestanú platiť mnohé pravidlá. „Dúfam, že v marci budú zrušené mnohé ochranné opatrenia,“ povedal Buschmann v interview pre noviny Rheinische Post, zverejnenom v stredu.

Závisí to od toho, či „počty prípadov nákazy budú od polovice februára znovu klesať,“ spresnil minister. Poznamenal, že nemecký štátny ústav pre kontrolu chorôb, Inštitút Roberta Kocha (RKI), očakáva, že sa to stane. Minister však upozornil, že tento nádejný výhľad sa môže zmeniť, ak sa objaví nový variant koronavírusu.

V Nemecku si určovala obmedzenia počas pandémie jednotlivo každá zo 16 spolkových krajín, hoci centrálna vláda v Berlíne sa pravidelne stretáva s ich premiérmi a koordinuje s nimi politiku týkajúcu sa verejného zdravia. V platnosti stále zostáva množstvo obmedzení.

23:15 Taliansko čoskoro oznámi harmonogram uvoľňovania protipandemických opatrení na základe vývoja epidemiologickej situácie v krajine. Oznámil to v stredu premiér Mario Draghi, informovala agentúra Reuters. V Taliansku sa už pre zaočkovaných obyvateľov zmiernili mnohé opatrenia vrátane tých, ktoré sa týkajú dopravy, barov a reštaurácií. Avšak pre nezaočkované osoby zostávajú v platnosti tvrdé reštrikcie. Vo vonkajších priestoroch je povinné nosenie rúška.

Draghi uviedol, že platnosť tzv. covidpasu bude neobmedzená pre tých, ktorí dostali tretiu dávku vakcíny proti koronavírusu. Tento certifikát, ktorý uvádza, či je jeho nositeľ očkovaný, umožňuje prístup k väčšine aktivít. Predtým bol očkovací preukaz platný iba šesť mesiacov, pripomenula agentúra AFP.

Vláda v stredu rozhodla o uvoľnení niekoľkých opatrení vrátane pravidiel týkajúcich sa karantény v školách pre žiakov, ktorí boli zaočkovaní.

22:00 Fínsko v priebehu februára zruší obmedzenia týkajúce sa pandémie koronavírusu. Odsúhlasila to v stredu tamojšia vláda, informovala agentúra DPA. Postupné odstraňovanie nariadení, ktoré obmedzovali počet návštevníkov v určitých lokalitách a vyžadovali od ľudí potvrdenie o očkovaní, sa pre reštaurácie a bary začne od 14. februára. Pre kultúru a šport budú obmedzenia v tento deň úplne zrušené, povedala fínska premiérka Sanna Marinová.

Nočné kluby však zatiaľ ostanú zatvorené. Postupné kroky poskytnú Fínsku trochu času, aby videlo, ako prebieha zmierňovanie obmedzení v susednom Dánsku a Nórsku. Dánsko totiž v utorok zrušilo všetky pandemické obmedzenia a Nórsko niekoľko z nich, uviedla DPA.

19:47 Spojené kráľovstvo hlásilo v stredu ďalších 534 úmrtí súvisiacich s nákazou koronavírusom. Je to najvyšší počet od vlaňajšieho 23. februára, keď bolo úmrtí 548. Ďalšie denné údaje vlády ukazujú, že koronavírus sa veľmi šíri medzi deťmi vo veku žiakov základných škôl. Informovala o tom britská stanica Sky News. Údaje tiež ukázali, že za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 88 085 nových prípadov nákazy koronavírusom, v porovnaní so 112 458 prípadmi v utorok. V stredu minulý týždeň bolo hlásených 102 292 infiko­vaných.

Údaje nezachytávajú prípady infekcie, testy a úmrtia v Škótsku pre „technické problémy“, ktoré má škótsky štátny zdravotnícky systém (PHS).

Úrad Spojeného kráľovstva pre zdravotnú bezpečnosť (UKHSA) však tiež informoval, že zmena v „našom mechanizme oznamovania“ spôsobila „určité meškanie v hlásení denných úmrtí“. Dodal, že najnovšie údaje „zahŕňajú aj tieto nahromadené počty“, a preto sú „úmrtia vyššie než obvykle“.

Zároveň Národný štatistický úrad (ONS) uviedol, že prípady ochorenia COVID-19 prestali v celom Spojenom kráľovstve klesať a v každej zo štyroch krajín kráľovstva sa táto krivka splošťuje alebo začína stúpať. Počty infekcií podľa ONS stúpajú väčšinou preto, že koronavírus sa rýchlo šíri medzi deťmi vo veku žiakov základných škôl (vzdelávanie na týchto školách sa začína vo veku päť rokov).

18:43 Francúzsko začne tento týždeň podávať antivirotikum proti koronavírusu od spoločnosti Pfizer, ktoré je prvou tabletkou na liečbu ochorenia COVID-19 schválenou v rámci celej EÚ. Krajina stále hlási najvyššie denné prírastky nových infekcií na počet obyvateľov. Počty hospitalizovaných pacientov na druhej strane klesajú a vláda v Paríži začala rušiť obmedzenia súvisiace s variantom koronavírusu omikron. Ministerstvo zdravotníctva v stredu uviedlo, že krajina už získala prvých 10-tisíc dávok lieku paxlovid od spoločnosti Pfizer a tabletky budú v lekárňach k dispozícii od piatku.

Európska lieková agentúra minulý týždeň odporučila podmienečné schválenie antivirotika paxlovid na používanie v 27-člennej Európskej únii. Agentúra tvrdí, že liek by mohol pomôcť ľuďom s ochorením COVID-19 vyhnúť sa vážnemu priebehu a hospitalizácii. Experti európskeho regulačného úradu odporúčali podávanie tabletky dospelým, ktorých stav si nevyžaduje kyslíkovú liečbu a hrozí im vyššie riziko ťažkého priebehu ochorenia. Úrady v Spojených štátoch a Veľkej Británii schválili používanie lieku už v decembri.

18:15 Lockdowny počas prvej vlny pandémie znížili úmrtnosť na covid v Spojených štátoch a Európe iba o 0,2 percenta, vyplýva z metaanalýzy viacerých štúdií, ktorú zverejnila Univerzita Johnsa Hopkinsa.

Zákaz vychádzania / Lockdown / Čítajte viac Lockdowny sú zbytočné, ukazujú dáta z USA

17:35 Švajčiarsko začalo uvoľňovať pandemické obmedzenia, pretože vláda prestala mať obavy, že nárast v prípadoch infekcie spôsobovaný vysoko nákazlivým koronavírusovým variantom omikron preťaží systém zdravotnej starostlivosti. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Vo štvrtok prestanú platiť karanténne pravidlá a nariadenie práce z domu. Vláda navrhla, aby ďalšie uvoľňovanie opatrení prebiehalo po konzultáciách s regionálnymi úradmi a len do 9. februára. Konečné rozhodnutie o ďalšom postupe v krajine má padnúť 16. februára.

„Vláda zaznamenala pozitívny vývoj v nemocniciach: napriek rekordne vysokým údajom o nákaze nedochádza k preťaženosti a obsadenosť jednotiek intenzívnej starostlivosti ďalej klesá,“ uviedla vláda vo vyhlásení.

„Dôvodom toho je pravdepodobne vysoká imunita obyvateľstva, dosiahnutá vďaka zaočkovaniu a predchádzajúcemu prekonaniu ochorenia COVID-19,“ dodala. V porovnaní s predchádzajúcimi variantmi je menej pravdepodobné, že variant koronavírusu omikron spôsobí vážnu nákazu, doplnila vláda.

Vláda zruší povinnosť pre ľudí, ktorí majú pozitívny test na covid, aby išli na päť dní do izolácie, a vysvetlila to tak, že pri vysokých počtoch infekcie už toto opatrenie stráca na dôležitosti.

Švajčiarsko hlásilo v stredu iba niečo vyše 41 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, takže od začiatku pandémie zaznamenalo celkovo 2,29 milióna prípadov. V krajine a v susednom kniežatstve Lichtenštajnsko zomrelo na covid 12 403 ľudí, pripomenula agentúra Reuters.

16:17 Poľský parlament zamietol nový pandemický zákon, ktorý spôsobil hlboký rozpor vo vnútri vládnej pravicovej koalície. Proti spornej norme v dolnej komore hlasovalo 61 poslancov bloku Zjednotená pravica, ktorému dominuje strana Právo a spravodlivosť (PiS) vicepremiéra Jaroslawa Kaczynského. Ďalších 15 poslancov bloku sa na hlasovanie nedostavilo. Zjednotená pravica má v 460-člennej snemovni 228 poslancov.

Široko kritizovaný návrh zákona nariaďoval povinné testovanie zamestnancov na koronavírus. Zamestnancom infikovaným na pracovisku zároveň priznával možnosť žiadať kompenzácie od kolegov, ktorí sa odmietli nechať otestovať.

15:56 Vláda schválila nákup piatich miliónov kusov antigénových testov, ktoré sú určené na testovanie školákov. Rozhodol o tom na stredajšom rokovaní vládny kabinet. Minister školstva Branislav Gröhling uviedol, že ministerstvo zdravotníctva im odporučilo nákup desiatich miliónov testov, aby nákup vedeli zrealizovať vo veľkom a boli zásobení na dlhé obdobie dopredu.

„Dohodli sme sa na nákupe piatich miliónov testov,“ povedal šéf rezortu školstva. Ministerstvo zdravotníctva s epidemiologickým tímom bude prehodnocovať testovaciu politiku a ako sa bude pokračovať ku koncu školského roka, keď sa už bude blížiť leto.

„Ak budeme už míňať tieto testy, tak príde ďalšie uznesenie, aby sme testy dokúpili. Momentálne je niekoľko miliónov testov v štátnych hmotných rezervách,“ povedal. Ako ďalej poukázal, testov je pre školstvo momentálne dosť a pokračuje sa tou testovacou politikou, aká je nastavená. Gröhling poznamenal, že sa nastavuje nový systém distribúcie testov na školy. Verí, že okolo veľkonočných sviatkov by to už mohlo vyť doriešené.

Rezort školstva ako predkladateľ materiálu uviedol, že vzhľadom na aktuálnu epidemickú situáciu v súvislosti s koronavírusom sa umožňuje od 10. januára vyučovanie v školách a uskutočňovanie školských aktivít v súlade s podmienkami ustanovenými vo vyhláškach Úradu verejného zdravotníctva SR.

„Z dôvodu súčasného alarmujúceho vývoja pretrvávajúcej pandémie ochorenia Covid-19, na základe aktualizovaných protiepidemických opatrení o potrebe testovania žiakov základných a stredných škôl vrátane špeciálnych škôl, je nevyhnutné zabezpečiť dostatočné množstvo antigénových testov pre potreby testovania žiakov týchto škôl,“ uviedol rezort v predloženom materiáli. (tasr)

15:39 Zdravotníci Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura (UNLP) Košice poskytujú adekvátnu zdravotnú starostlivosť všetkým pacientom, či už s covidom alebo inými diagnózami, a to bez ohľadu na to, či sú očkovaní alebo nie. Nemocnica tým reagovala na medializované vyjadrenia jej lekárky, ktorá to spochybnila. Voči nim sa ohradila aj Slovenská lekárska komora (SLK).

„Naši zdravotníci dôsledne dodržiavajú právny poriadok Slovenskej republiky na ochranu zdravia a života pacientov,“ reagovala hovorkyňa nemocnice Monika Krišková. Ubezpečuje, že robia všetko pre záchranu každého ľudského života.

Lekárka UNLP v rozhovore pre internetové rádio spochybnila poskytovanie zdravotnej starostlivosti neočkovaným pacientom v tejto nemocnici. Tvrdí tiež, že jej otcovi, chirurgovi v UNLP, poskytli na covidovom ARO úmyselne zlú zdravotnú starostlivosť, ktorá viedla k jeho úmrtiu.

Rada riaditeľov v stanovisku adresovanom vedúcim zamestnancom zdravotníckych pracovísk UNLP, ktoré má TASR k dispozícii, uviedla, že vedenie nemocnice sa situáciou intenzívne zaoberá. Tvrdí, že roky serióznej práce tejto inštitúcie ohrozil rozhovor, ktorý v uplynulých dňoch odznel na dezinformačno-konšpiračnej scéne a šíri sa ďalej. „Momentálne preverujeme všetky okolnosti, informácie a podrobnosti celého prípadu,“ uvádza v liste.

Medializovaný rozhovor s lekárkou podľa SLK prekročil hranicu akceptovateľnosti a informácie, ktoré odzneli, sú v rozpore s etikou a medicínskymi faktami. Ako vo svojom stanovisku uviedla, tvrdenia bez konfrontácie dotknutých zamestnancov hrubo zavádzajú verejnosť, znevažujú prácu lekárov, sestier a ostatných zdravotníkov a poškodzujú ich osobnú a profesionálnu česť.

„SLK je presvedčená, že naši zdravotníci – lekári, sestry, ako aj ostatný zdravotnícky personál – si plnia svoje povinnosti s najlepším vedomím a svedomím v prospech pacientov. Ak sú dôvodné pochybnosti, sú tu príslušné orgány, aby to preverili,“ skonštatovala SLK. (tasr)

15:28 Požiadavky aj obavy predstaviteľov cirkví predseda vlády Eduard Heger chápe a bude sa nimi zaoberať. Uvoľnenie pravidiel v tejto oblasti si podľa jeho slov vyžaduje dôslednú odbornú diskusiu, a preto zvoláva stretnutie, na ktorom budú prítomní odborníci, ale aj zástupcovia cirkví, informoval tlačový a informačný odbor Úradu vlády.

„Osobná prítomnosť na bohoslužbe je pre každého veriaceho veľmi dôležitá. Rovnako dôležitá je aj ochrana zdravia každého jedného z nás,“ skonštatoval predseda vlády. Termín stretnutia zatiaľ nie je stanovený, záujmom všetkých strán však je, aby sa uskutočnilo v čo najkratšom čase.

Predstavitelia kresťanských cirkví a židovských obcí doručili premiérovi list, v ktorom ho žiadajú, aby bohoslužby boli považované za esenciálne potreby a aby sa na nich mohli zúčastňovať aj veriaci, ktorí nie sú zaočkovaní, respektíve po prekonaní ochorenia. (tasr)

14:50 Izrael, ktorý ako jeden z prvých štátov sveta zaviedol režim umožňujúci vstup do určených prevádzok iba zaočkovaným proti covidu a osobám, ktoré toto ochorenie prekonali, ho plánuje z veľkej miery zrušiť. TASR získala túto informáciu od tlačovej agentúry AFP.

Vládny protipandemický tím v stredu oznámil, že covidpas bude od nedele povinný iba v rizikových podmienkach. Ich zoznam bude zverejnený neskôr. Opatrenie ešte musí schváliť príslušný parlamentný výbor.

Covidpas však zrejme už nebude potrebný pri vstupe do reštaurácií, barov, posilňovní alebo hotelov, píše AFP.

Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Izraeli zostáva na rekordných číslach. V utorok zaznamenali 60 000 novoin­fikovaných, pričom viac než 2 600 ľudí je s covidom v nemocniciach.

Epidemiológ z vládneho konzília Nadav Davidovič zdôvodnil pripravovanú zmenu tým, že koronavírusom sa infikujú aj zaočkovaní. „Ak by sme ponechali covidpasy tak ako doteraz, ľudia by mali falošný pocit istoty,“ zdôraznil.

„(Covidpasy) neznižujú nákazu v uzatvorených priestoroch, ako sú napríklad divadlá. Mali by sa používať najmä v rizikových priestoroch, napríklad v nemocniciach, domovoch dôchodcov alebo miestach, kde sa ľudia stravujú, spievajú a tancujú,“ dodal vládny epidemiológ.

Podľa neho by však bolo „chybou“ zrušiť používanie covidpasov úplne, ako sa to stalo vlani v júni. Po následnom náraste prípadov nákazy ho totiž Izrael opätovne zaviedol.

Nové pravidlá by mali skrátiť platnosť covidpasov pre osoby s dvoma dávkami vakcíny na štyri mesiace, pričom osoby s troma alebo štyrmi dávkami by mali neobmedzenú platnosť covidpasov.

Vládny protipandemický tím odporúča umožniť aj neočkovaným nastúpiť na medzinárodný let v prípade, že cieľová krajina nevyžaduje očkovanie.

Počty prípadov nákazy v ostatnej dobe rastú aj na okupovaných palestínskych územiach. Palestínska samospráva oznámila, že z tohto dôvodu zatvorí od štvrtka školy na desať dní.

14:39 V Trnavskom kraji bolo zaevidovaných v štvrtom kalendárnom týždni do 30. januára prostredníctvom antigénových a PCR testov spolu 12 412 prípadov covidu. Podľa vedúcej odboru epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trnave Dagmar Kollárovej je to v porovnaní s predchádzajúcim týždňom výrazný vzostup, a to o 120 percent.

Nárast potvrdil aj monitoring odpadových vôd z čistiarne Zeleneč pri Trnave, kde zaznamenali zvýšenú koncentráciu vírusu SARS-CoV-2. „Najvyššia sedemdňová vážená incidencia je v okrese Dunajská Streda (2 439 chorých na 100-tisíc obyvateľov) a v okrese Skalica (1794/100 000). Vo všetkých okresoch Trnavského kraja zaznamenávame viac ako dvojnásobný nárast, najvyšší je evidovaný v okresoch Piešťany a Trnava,“ uviedla Kollárová.

Vo vekovej skupine osôb nad 65 rokov bolo zaevidovaných za posledných sedem dní 377 prípadov ochorení, čo predstavuje nárast o 115 percent. Prijatých na hospitalizáciu do Fakultnej nemocnice Trnava bolo 19 pacientov, čo je viac o 36 percent. V súvislosti s covidom zomreli traja pacienti. „Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť v kraji bola počas januára vo vekovej skupine 10– až 14-ročných, 15– až 19-ročných a 5– až 9-ročných osôb,“ doplnila.

V regióne Trnavy, v okresoch Trnava, Piešťany, Hlohovec, bolo zaevidovaných 3815 prípadov ochorení, čo je nárast o 143 percent. Najčastejším miestom nákazy boli domácnosti a školské zariadenia. „Importovaných bolo 11 prípadov ochorenia z Rakúska, Holandska, Nemecka, Bulharska, Česka, Kirgizska, Srbska, Saudskej Arábie a USA. V karanténe je spolu 57 tried v materských školách, šesť ich je zatvorených. Tiež 227 tried v základných školách, dve ZŠ sú zatvorené a v karanténe je aj 155 tried na stredných školách. (tasr)

14:36 V Univerzitnej nemocnici Martin predstavili v stredu aplikáciu MEDasistent, ktorá funguje ako virtuálne covidové oddelenie. Ošetrujúcemu lekárovi umožní monitorovať zdravotný stav pacientov na diaľku, skrátiť dobu hospitalizácie a zachytiť nepriaznivý vývoj koronavírusu.

Vznik aplikácie inicioval a pilotne testoval primár na Klinike pneumológie a ftizeológie UNM a Jesseniovej lekárskej fakulte Univerzity Komenského (JLF UK) v Martine Ivan Kocan.

„Už po prvej vlne pandémie vznikla myšlienka vytvoriť riešenie, ktoré by optimalizovalo včasný príchod a dĺžku pobytu covidových pacientov v nemocniciach počas pandémie. Spolu s partnermi sme vytvorili mobilnú aplikáciu, ktorej výhody počas druhej vlny pandémie overili v našej spádovej oblasti desiatky pacientov,“ povedal Kocan.

Doplnil, že lekár má v aplikácii k dispozícii pacientom namerané výsledky v prehľadne spracovanej digitálnej podobe. Vďaka tomu dokáže rýchlo, efektívne a v pravidelných intervaloch monitorovať jeho aktuálny stav a navrhovať ďalší postup liečby.

S využitím aplikácie liečili 82 pacientov – 39 mužov a 43 žien s priemerným vekom 48,7 roka, z nich malo 97,5 percenta covid pneumóniu. „Bez hospitalizácie bolo 69 pacientov a pri priemernej dĺžke hospitalizácie 11,19 dňa sa ušetrilo 772,11 lôžkodňa. U ostatných 13 pacientov sa ušetrilo 53 dní, ktoré strávili v domácej liečbe. Následne museli byť v dôsledku zhoršujúceho sa zdravotného stavu hospitalizovaní. Spolu to predstavuje 825 ušetrených lôžkodní za tri mesiace,“ uviedol Kocan.

„Aplikácia umožní všetkým pacientom sledovaným ich lekárom priebežne monitorovať zdravotný stav a včas zachytiť nepriaznivý vývoj ochorenia. To je veľmi dôležité, pretože skoré zachytenie zhoršenia zdravotného stavu môže výrazne napomôcť predísť ďalším zdravotným komplikáciám,“ vysvetlil Martin Donoval zo Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Podľa Tomáš Rohožku zo spoločnosti Asseco Central Europe chcú aplikáciu rozšíriť a doplniť o prvky umelej inteligencie, neurónových sietí a podporných rozhodovacích systémov s definovanými klinickými postupmi. „Aby sme predchádzali kritickým stavom pacientov. Včasná prevencia je to najmenej náročné a efektívne riešenie, ktoré môže mať pre nemocnice, zdravotnícky personál, pacientov a celé Slovensko v tomto období mimoriadny význam,“ dodal.

Na Klinike pneumológie a ftizeológie UNM a JLF UK v Martine hospitalizovali viac ako 700 pacientov s covidom. V UNM doteraz liečili viac ako 2 300 pacientov s koronavírusom, ktorí si vyžadovali hospitalizáci­u. (tasr)

14:34 Výdavky na výstavbu a prevádzku triážnych stanov pri nemocniciach zaplatí štát. Ministerstvo zdravotníctva predpokladá, že budú fungovať pri 20 nemocniciach. Vyplýva to z materiálu, ktorý v stredu schválila vláda. Opatrenie kabinet prijíma v súvislosti s výskytom variantu omikron.

„Postavením a následnou prevádzkou týchto stanov bude možné ochrániť urgentné príjmy, efektívnejšie triediť pacientov najmä formou antigénového testovania, zisťovaním osobnej a cestovateľskej anamnézy v jednom kroku, fyzikálne vyšetrenie lekárom a rýchlejšie poskytnúť zdravotnú starostlivosť a zároveň určiť vhodnú cestu pacienta, ktorý následne vyžaduje hospitalizáciu,“ argumentoval rezort zdravotníctva.

Minister vnútra má priebežne zabezpečovať výstavbu a prevádzku stanov na základe požiadaviek rezortu zdravotníctva. Náklady má vyčísliť do konca marca, minister financií ich má rezortu vnútra uhradiť do konca mája. Fungovanie triážnych stanov má byť prevažne zabezpečené študentmi medicíny a ošetrovateľstva, ktorí budú pracovať pod dohľadom lekára alebo sestry. (tasr)

Triáž Čítajte viac Až 20 nemocníc žiada o zriadenie triážnych stanov

14:29 Prezenčne sa v školách vzdeláva 79,4 percenta tried. Počas stredajšieho rokovania vlády to uviedla štátna tajomníčka Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Svetlana Síthová. Dáta rezortu školstva nahlásilo viac ako 90 percent škôl. Uplynulý týždeň sa urobilo rekordných 617 964 samotestov.

„Napriek tomu, že situácia je taká, že sa prezenčne vzdeláva niečo menej percent žiakov ako minulý týždeň, tak je to situácia, ktorú sme čakali a boli sme na ňu pripravení,“ skonštatovala štátna tajomníčka rezortu školstva. Poukázala na to, že stále je väčšina škôl, ktorá nemá ani jednu triedu v karanténe.

Pozitivita na covid u zamestnancov škôl je podľa nej necelých päť percent, čo sa týka všetkých žiakov ide o 3,1 percenta. „Počas žiakov v dištančnej forme vzdelávania neznamená, že všetci žiaci sú pozitívni na ochorenie Covid-19,“ vysvetlila.

O nákupe ďalších antigénových samotestov, ktoré budú určené na testovanie v školách, budú zástupcovia rezortu školstva informovať v nasledujúcich dňoch. Vláda rokovanie o návrhu ďalšieho nákupu antigénových testov zo spoločného obstarávania Európskej komisie v stredu prerušila. (tasr)

14:25 Situácia na Slovensku je zatiaľ pod kontrolou, povedal počas stredajšieho rokovania vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Tvrdí, že čísla pozitívnych ľudí, ktoré sú momentálne v krajine stúpajúce, predpokladali.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský: Epidemická situácia na Slovensku je zatiaľ pod kontrolou

14:18 Český Najvyšší správny súd zrušil časť mimoriadneho opatrenia ministerstva zdravotníctva, ktoré umožňovalo vstup do reštaurácií a ďalších prevádzok len ľuďom s potvrdením o očkovaní proti ochoreniu COVID-19 alebo o jeho prekonaní. Do reštaurácií, tanečných klubov, krčiem, barov a ďalších podnikov podľa súdu nemôžu vstupovať chorí ľudia, ale zákaz pre neočkovaných alebo ľudí, ktorí ochorenie neprekonali, nemá podporu v zákone. Povinnosť preukazovať sa potvrdením o platnom očkovaní alebo prekonaní COVID-19 je tak podľa súdu nezákonná. „Cieľom opatrenia nemôže byť, aby štát nútil ľudí do očkovania, ktoré je dobrovoľné,“ cituje spravodajský portál TN.cz sudcu Petra Mikeša.

Opatrenie však ešte zostáva v platnosti a rozhodnutie začne byť účinné až o sedem dní. Súd dal totiž ministerstvu zdravotníctva čas na nápravu. Ak rezort do budúcej stredy nezareaguje, tak by do reštaurácií a ďalších prevádzok mohli chodiť aj ľudia bez očkovania a potvrdenia o prekonaní ochorenia.

13:16 Osoby cestujúce zo Slovenska sa musia pri vstupe do Rumunska preukázať digitálnym covid preukazom EÚ, potvrdením o zaočkovaní či prekonaní ochorenia, prípadne negatívnym výsledkom testu. Ak takýmto potvrdením nedisponujú, musia po vstupe do krajiny absolvovať päťdňovú domácu karanténu, informuje ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí na svojej webovej stránke.

Výnimku z povinnej karantény majú napríklad deti mladšie ako 12 rokov či osoby nachádzajúce sa v tranzite. Ďalej žiaci a študenti, rumunskí občania alebo občania s bydliskom alebo pobytom mimo Rumunska, ktorí navštevujú školy inštitúcií z Rumunska alebo mimo krajiny, ktorí denne dochádzajú. Výnimku majú napríklad aj niektorí vodiči nákladných a motorových vozidiel, tiež členovia diplomatických misií, piloti lietadiel a ich posádka, ako aj rušňovodiči či železničný personál. (mzv.sk, tasr)

12:49 Poliklinika Senica, ktorej zakladateľom je mesto, po takmer roku prerušuje činnosť vakcinačného centra, nformovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

Očkovať bude už len do piatku 4. februára. „Ide o posledné tri dni, keď sa môžu prísť záujemcovia do polikliniky v Senici zaočkovať. Či už ako registrovaní alebo aj bez registrácie vakcínou Moderna. V očkovacom centre polikliniky je skrátená obedná prestávka od 11.30 do 12.00 h a takisto otváracie hodiny centra do 14.30 h. Na očkovanie je potrebné si so sebou priniesť občiansky preukaz, preukaz poistenca a doklad o poslednom očkovaní proti ochoreniu Covid–19,“ uviedla Moravcová.

„Odporúčame občanom, ktorí majú očkovanie Modernou v pláne, aby sa u nás zastavili do konca tohto týždňa aj bez toho, aby riešili registráciu. Zaočkovať sa bude možné aj naďalej prostredníctvom korona.gov.sk. Treba však počítať, že najbližšou možnosťou bude v prípade vakcíny Pfizer nemocnica v Skalici a Moderny až Nové Mesto nad Váhom,“ informoval riaditeľ polikliniky Jozef Mikuš.

Ako doplnil, očkovať sa prestáva z dôvodu nízkeho záujmu o očkovanie. „Nevylučujem však, že sa k nemu v budúcnosti v prípade potreby a opätovného záujmu vrátime,“ uviedol riaditeľ. Poliklinika Senica otvorila vakcinačné centrum 22. marca 2021 a bolo v ňom podaných viac ako 26-tisíc očkovacích dávok. (tasr)

12:22 Francúzsko začalo s postupným uvoľňovaním proticovidových opatrení v snahe uľahčiť každodenný život svojich občanov. K tomuto kroku pristúpilo napriek pokračujúcim vysokým prírastkom nakazených, informovala agentúra AFP.

Od stredy už vo Francúzsku napríklad nie je povinné nosiť rúška na verejných vonkajších priestranstvách. Zrušené boli aj opatrenia, ktoré obmedzovali kapacity koncertných sál či počet účastníkov športových a iných hromadných podujatí.

Práca z domu už nie je povinná, vláda ju však naďalej odporúča.

Francúzske úrady avizovali už koncom januára dvojfázové uvoľňovanie protiepidemických opatrení, pripomína AFP.

Francúzsko „bude môcť vo februári zrušiť väčšinu obmedzení prijatých na potlačenie epidémie“ vďaka novému očkovaciemu preukazu, ktorý nahradil covidpas, povedal v januári predseda vlády Jean Castex.

Platný očkovací preukaz je od januára podmienkou pre vstup do barov, reštaurácií, či využitie diaľkovej verejnej dopravy. Potvrdenie o negatívnom teste už na využitie týchto služieb nestačí; cieľom tohto opatrenia je presvedčiť ľudí, aby sa dali zaočkovať.

V rámci druhej fázy uvoľňovania, ktorá príde 16. februára, sa otvoria nočné kluby aj miesta na státie na koncertoch, športových podujatiach a v baroch. Na štadiónoch, v kinách a vo verejnej doprave bude zároveň opäť dovolená konzumácia jedál.

Vo Francúzsku v priebehu januára hlásili rekordné denné prírastky počtu nakazených. Za uplynulých sedem dní pribúdalo v krajine každý deň v priemere vyše 322 000 nakazených, čo je pokles oproti predchádzajúcemu týždňu, keď bol denný priemer prípadov viac než 366 000.

11:58 Rakúsko hlási za uplynulých 24 hodín takmer 40 000 nových prípadov nákazy koronavírusom – ide o druhý najvyšší denný prírastok infikovaných od začiatku pandémie, informuje denník Die Presse.

Za utorok pribudlo 39 410 nakazených a 16 obetí na životoch, vyplýva z údajov rakúskeho ministerstva zdravotníctva.

Viac infekcií za deň (43 053) evidovali v Rakúsku minulý štvrtok. Do štatistík však vtedy zarátali i zhruba 6 000 dodatočne hlásených prípadov z predošlých dní. To znamená, že v skutočnosti bol prírastok len 37 044 nakazených a stredajšie čísla by mohli byť doteraz najvyššie.

Nárast počtu pacientov s covidom evidujú aj v rakúskych nemocniciach. V súčasnosti je s ochorením COVID-19 hospitalizo­vaných 1 697 ľudí, pričom 185 z nich je na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Hodnota sedemdňovej incidencie nákazy na 100 000 obyvateľov sa opäť zvýšila a momentálne dosahuje úroveň 2645,1.

V Rakúsku podľahlo covidu dovedna už 14 143 chorých; minulý týždeň zomrelo v súvislosti s nákazou 113 ľudí.

11:50 V nemocniciach v Kežmarku a v Poprade zaznamenali nárast pozitívne testovaných zamestnancov a ďalších pracovníkov v karanténe. V Kežmarku majú aktuálne 11 pozitívnych a štyroch zamestnancov v karanténe, v Poprade je v izolácii dohromady takmer 70 pracovníkov.

Mení sa aj situácia v súvislosti so starostlivosťou o pacientov s covidom a nastupujúcu vlnu omikronu, v Kežmarku je aktuálne hospitalizovaných 12 ľudí. „Na reprofilizovaných lôžkach máme deväť pacientov na kyslíkovom lôžku na internom oddelení, jeden pacient potrebuje podporu high-flow a jednu pacientku evidujeme na gynekologicko-pôrodníckom oddelení. Máme tiež jedného pacienta, ktorý potrebuje podporu umelej pľúcnej ventilácie a je na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny,“ priblížila situáciu námestníčka pre liečebno-preventívnu starostlivosť kežmarskej nemocnice Lýdia Wikarská.

V popradskej nemocnici aktuálne leží 12 pacientov na covidovom oddelení so špeciálnym režimom. „Dvaja z nich sú napojení na high-flow. Na covidovej pediatrii sú hospitalizované dve deti a jeden pacient pozitívne testovaný na ochorenie Covid-19 je v izolácii aj inom oddelení,“ ozrejmila hovorkyňa Nemocnice Poprad Sylvia Galajda. (tasr)

11:47 Bratislavské Staré Mesto ruší stredajšiu bezplatnú právnu poradňu na miestnom úrade. Dôvodom je karanténa a pozitívny test na koronavírus právnika. O náhradnom termíne právnej poradne bude mestská časť informovať. Samospráva o tom informuje na webovej stránke i sociálnej sieti.

Právna poradňa radí občanom v majetkovoprávnych záležitostiach, v otázkach právnych vzťahov medzi vlastníkom bytu a správcom bytových domov, respektíve spoločenstva vlastníkov. K dispozícii je každú prvú stredu v mesiaci na prízemí miestneho úradu na Vajanského nábreží od 13.00 do 16.00 h.

Bezplatnú právnu poradňu otvorilo Staré Mesto vlani v júni. Realizovaná je v rámci verejnoprospešných aktivít staromestského nefinančného Fondu architekta Weinwurma. (tasr)

11:44 Ministri Mikulec a Remišová mali pozitívny test na koronavírus. Obaja sú bez príznakov a pracujú z domu.

Roman Mikulec / Veronika Remišová / Čítajte viac Mikulec a Remišová mali pozitívny test na koronavírus

11:20 Rusko zaznamenalo počas uplynulých 24 hodín opäť rekordný prírastok 141 883 novo potvrdených prípadov nákazy koronavírusom a 678 úmrtí pacientov s covidom-19, oznámili dnes tlačové agentúry s odvolaním sa na vládny krízový štáb. O deň skôr to bolo 125 836 nových prípadov a 663 úmrtí. Ruské údaje o novo nakazených rastú 13. deň v rade.

Počas uplynulého dňa pribudlo v ruských nemocniciach 17 201 pacientov s covidom, uviedla agentúra Interfax. O deň skôr bolo hospitalizovaných 17 487 ľudí.

V krajine s približne 146 miliónmi obyvateľov sa od začiatku pandémie nakazilo viac ako 12 miliónov ľudí, z ktorých podľa vládneho štábu 332 690 nákaze podľahlo.

Štatistický úrad Rosstat oproti tomu udáva prakticky dvojnásobný počet obetí pandémie. Tento rozdiel vláda vysvetľuje tým, že štatistici do údajov započítavajú aj zosnulých, u ktorých sa na nákazu prišlo až po smrti. Podľa štatistického úradu od apríla 2020 do konca minulého roka v súvislosti s covidom zomrelo 662 486 ľudí.

11:01 Pod odznení vlny omikronu pôjde pravdepodobne Slovensko trendom ako iné krajiny a budú sa uvoľňovať opatrenia. Pred stredajším rokovaním vlády to uviedol predseda vlády Eduard Heger s tým, že sa o tom ešte plánuje poradiť s konzíliom odborníkov.

Premiér poznamenal, že momentálne sa nachádzame v prudkom raste, ale táto vlna bude prudká a rýchla. „Situácia v nemocniciach je dobrá, zatiaľ nie sme ani na tretine lôžok z kapacity,“ povedal. Ako doplnil, sú pripravené reprofilizované lôžka a aj v stredu budú rokovať o ďalšom zvýšení ich počtu.

„Vyzerá to tak, že prípady, ktoré prichádzajú do nemocníc, budú mať ľahší priebeh, takže by nemal byť taký nápor na pľúcne ventilácie,“ dodal Heger. Poznamenal, že vakcíny sú zatiaľ proti covidu najúčinnejšie a sú k dispozícii.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengarský uviedol, že vysoké čísla prípadov sa dali očakávať. Naďalej odporúča testovanie vo firmách. (tasr)

10:15 Za utorok odhalilo PCR testovanie na Slovensku 20 224 nových prípadov koronavírusu pri 38 506 vykonaných PCR testoch, pozitivita testovania dosiahla 52,2 percenta. Je to najviac infikovaných za deň od začiatku pandémie a najväčšia miera pozitivity. Pribudlo 27 úmrtí na covid, celkový počet obetí epidémie na Slovensku tak stúpol na 17 877.

Koronavírus / Nemocnica Kramáre / Odberové miesto / Čítajte viac Pribudlo vyše 20-tisíc prípadov covidu, najviac od začiatku pandémie

9:49 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu 19 690 ľuďom, počet infikovaných počas koronavírusovej pandémie tak stúpol na 1 582 517. Za posledný deň na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 77 pacientov, celkový počet obetí pandémie dosiahol 41 548, informoval v utorok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 230 549 osôb, z covidu sa zotavilo doposiaľ 1 310 240 chorých.

Z 4341 hospita­lizovaných s covidom je 163 pacientov napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Počet očkovaných dosiahol takmer 6,4 milióna. Dve dávky dostalo vyše 6,1 milióna a tretiu dávku podali 3 693 859 z nich.

7:52 České laboratória odhalili za uplynulých 24 hodín 57 195 novoin­fikovaných, čo je vôbec najviac od vypuknutia pandémie. Počet hospitalizovaných aj sedemdňová incidencia zároveň naďalej stúpajú, vyplýva z údajov zverejnených v stredu ráno na webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Ako píše spravodajský server iDNES.cz, hygienici zaznamenali tiež 9775 osôb s podozrením na tzv. reinfekciu, ktoré však nie sú zahrnuté do vyššie spomenutej bilancie.

Nemocničnú starostlivosť potrebovalo v utorok 2653 ľudí – zhruba o 700 viac ako pred týždňom – a vo vážnom stave je 213 z nich.

Hodnota sedemdňovej incidencie je momentálne vôbec najvyššia od vypuknutia epidémie v ČR – na 100-tisíc obyvateľov pripadá 2483 nakazených. Ešte pred týždňom bolo incidenčné číslo 1690. Výskyt ochorenia bol v ostatných mesiacoch spravidla najvyšší v metropole Praha, momentálne ju však predbehlo mesto Mladá Boleslav s 3229 nakazenými na 100-tisíc ľudí.

7:42 Poslanecká snemovňa Parlamentu ČR už viac ako 20 hodín zasadá o novele pandemického zákona. Poslanci sa však ešte nedostali ani k samotnému prerokovaniu tejto novely, informoval v stredu spravodajský server Novinky.cz.

Mimoriadne zasadnutie, o ktoré požiadala vládna koalícia zložená z koalície SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09), strany Piráti a hnutia STAN, sa začalo v utorok o 10.00 h. Priebeh rokovania sa však natiahol až do stredy z dôvodu obštrukcií opozičnej strany SPD, píšu Novinky.cz.

Podpredsedovia snemovne, ktorí schôdzu riadia, poslancov strany SPD viackrát napomenuli, aby rokovanie nezdržiavali.

Poslanci ešte v utorok v noci v hlasovaní potvrdili, že o novele pandemického zákona budú hlasovať v stave legislatívnej núdze, čiže zrýchlene. Približne hodinu po polnoci však podľa Noviniek.cz odmietli prerušenie schôdze do 1. septembra. Rokovanie preto pokračuje. Na poslancoch sú podľa Noviniek.cz pozorovateľné známky únavy.

6:31 Ostrovný štát Tonga v južnom Tichom oceáne, ktorý v januári zasiahol výbuch sopky, od stredy (2. februára) uzatvoril svoje hranice po tom, ako na svojom území zaznamenal dva prípady koronavírusu. Informovala o tom agentúra AFP.

Premiér krajiny v utorok oznámil, že tento týždeň mali pozitívne výsledky testov dvaja muži v hlavnom meste Nuku'alofa. Obaja sú v izolácii. Muži podľa premiérových slov pracovali v miestnom prístave, do ktorého v súčasnosti prichádza humanitárna pomoc z viacerých častí sveta.

V súčasnosti je podľa premiéra najdôležitejšie spomaliť a zastaviť postihnuté osoby. Tonga podľa jeho slov mala svoje hranice uzavrieť od stredy 6.00 h miestneho času (18.00 SEČ v utorok).

Zastavená bude podľa premiéra aj námorná doprava medzi jednotlivými ostrovmi či lety. Úrady budú situáciu prehodnocovať každých 48 hodín.

Tonga v roku 2020 úplne zatvorila svoje hranice, čím sa pred koronavírusom ochránila. Odvtedy zaznamenala počas pandémie len jeden prípad covidu – u cestujúceho, ktorý vlani v októbri prišiel repatriačným letom z Nového Zélandu.

6:23 Konzorcium Pfizer/BioNTech v utorok oznámilo, že americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) požiadalo o schválenie na núdzové použitie vakcíny proti koronavírusu určenej pre deti vo veku od šiestich mesiacov do piatich rokov. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

V prípade schválenia to bude prvá očkovacia látka v USA prístupná pre túto vekovú skupinu obyvateľstva, pripomína AFP. Ak FDA použitie vakcíny odobrí, zasadne poradný výbor Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). Ten podľa AFP rozhodne, či podávanie vakcíny odporučí.

Nemecká spoločnosť BioNTech a americký koncern Pfizer podľa svojich vyjadrení už začali s odosielaním oficiálnej žiadosti.

6:10 Kanadská provincia Quebec zrušila plán na zavedenie zvláštneho poplatku pre dospelých, ktorí sa odmietnu nechať očkovať proti COVIDU-19. Premiér quebeckej vlády François Legault povedal, že zámer spoločnosť príliš rozdeľuje.

V januári predseda provinčnej vlády vyhlásil, že tí, ktorí sa rozhodnú nedať sa očkovať, by mali pomôcť hradiť mimoriadne výdavky zdravotníctva spojené s koronavírusom. Odborníci ale od začiatku varovali, že je to v rozpore s princípom univerzality kanadského zdravotníckeho systému.

V utorok premiér pred novinármi vyhlásil, že ho znepokojuje, ako COVID-19 a opatrenia zavádzané kvôli nemu spoločnosť rozdeľujú. Osemmiliónový Quebec je po Ontáriu druhá najľudnatejšia z kanadských provincií.

„Moja úloha je dávať Quebečanov dohromady, zjednocovať ich. Preto nebudeme ďalej presadzovať podiel na výdavkoch zdravotníctva. Quebečanov to rozdeľuje, my ale teraz musíme stavať mosty,“ povedal Legault.

Rovnako ako susedné Ontario chce začať Quebec uvoľňovať reštrikcie, pretože vlna epidémie spojená s variantom omikron začína opadávať. V Ontáriu ale odborníci upozornili, že tam počet hospitalizácií bude stúpať.

V Ontáriu, kde leží okrem iného najľudnatejšie kanadské mesto Toronto, úrady v pondelok uvoľnili časť opatrení a povolili reštauráciám, obchodným domom a kinám obnoviť prevádzku s 50-percentnou kapacitou návštevníkov. Odborníci odhadli, že po uvoľnení začne pribúdať hospitalizácií, ale hovorca ontarijského zdravotníctva povedal, že nemocnice majú zatiaľ dostatok kapacít.

V tridsaťosem­miliónovej Kanade má ukončenú vakcináciu takmer 78 percent ľudí a tretiu dávku má viac ako 37 percent Kanaďanov. V Quebecu dostalo druhú dávku viac ako 79 percent jeho občanov, v 14-miliónovom Ontáriu viac ako 78 percent.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus