Pokračovanie článku: Nad parlamentom sa sťahujú chmáry rezignácie. Čo čaká poslancov po prázdninách?

Samé drahé nevesty

Motiváciu zostávať v trápiacej sa koalícii ale, zdá sa, začne ako prvé strácať hnutie Sme rodina, ktoré bude v parlamente disponovať 20 poslancami. Už si tiež dali vlastné podmienky na zotrvanie. Hnutie Sme rodina vraj bude podľa svojho predsedu Borisa Kollára podporovať vládu, len ak sa presadí exekučná amnestia, bude sa podporovať cestovný ruch a vyrieši sa energetická situácia na Slovensku od roku 2023.

Skrátka ale nechce prísť ani najslabšia strana koalície Za ľudí, ktorá v parlamente disponuje len troma poslancami. Tí chcú zaviesť napríklad právo na škôlku, respektíve zavedenie kompenzačného príspevku pre tých, ktorí sa do štátnej škôlky nedostanú, ale budú sa pokúšať aj o presadenie návrhov na zlepšenie života zdravotne znevýhodnených.

Premiér sa môže v parlamente oprieť len o 70 koaličných poslancov. Navyše ani tých nemá bezpodmienečne istých. Poslanec Tomáš Šudík (OĽaNO) pre denník Pravda priznal, že jeho zotrvanie v koaličnom klube OĽaNO závisí od vývoja v najbližších týždňoch.

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

„Pri presadzovaní našich návrhov zákonov sa nebudeme opierať o hlasy ĽS NS,“ vyhlásila podpredsedníčka vlády a šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová. Podobne tú hrozbu vníma aj šéf Sme rodina. „Bol by som nerád, ak by sme boli na špagáte ĽS NS,“ zdôvodnil Kollár.

Závislosť od hlasov extrémistov z ĽS NS bude prekážať viacerým koaličným poslancom. Naznačoval to aj poslanec Andrej Stančík (OĽaNO). V relácii TA3 V politike však nebol schopný ani po opakovanej otázke povedať, či by v takom prípade koalíciu opustil.

Zároveň však, pravdepodobne zbytočne, očakáva, že opozícia bude koalícii pomáhať. „Budeme určite pomáhať dôchodcom a skupinám ľudí, ktoré sú najdotknutejšie touto krízou. Verím, že zodpovedné riešenia pre ľudí strana SaS aj opozícia podporia,“ uviedol Stančík.

Aj Pellegrini ponúkol koalícii pri návrhoch týkajúcich sa pomoci ľuďom pomocnú ruku. Nebude to však zadarmo. Žiada 515 eur pre každého starobného dôchodcu a 200-eurový príspevok na deti. „Môžete hlasovať a ukázať, či vám ide o politikárčenie, alebo nie,“ odkázal Pellegrini koalícii.

K predčasným voľbám

Opozícia totiž vidí ako najlepšie riešenie tejto situácie jednoznačne predčasné voľby. Dosiahnuť to chce v dôsledku vlaňajšieho rozhodnutia Ústavného súdu, teda schválením ústavného zákona, ktorý umožní skracovať volebné obdobie Národnej rady.

Róbert Fico, Milan Uhrík Čítajte viac Fico sa kvôli protestom spája s pohrobkami fašistov. Nepohrdol by vraj ani diablom

V takom prípade je Pellegrini ochotný koalícii aj pomôcť dovládnuť. „Ak sa dohodneme na predčasných voľbách, podporíme dôležité vládne návrhy s pomocou pre ľudí,“ prisľúbil Pellegrini. Následne by sa podľa neho všetci mali dohodnúť na termíne predčasných volieb.

Hnutie Sme rodina takýto ústavný zákon dokonca samo predložilo. Remišová ho ale podporiť odmieta, a rovnaký postoj vyjadrilo aj hnutie OĽaNO. „My za to nezahlasujeme,“ vyhlásila predsedníčka Za ľudí. „Výsledkom by bolo referendum po každých predčasných voľbách,“ zdôvodnila.

Zvyšok opozície sa rozhodol politický súboj preniesť z parlamentu do ulíc. Keďže sa referendum o predčasných voľbách javí stále viac ako nereálne, dostať sa k nim chce strana Smer spolu s exkotlebovcami z Republiky aj vďaka aktivizácii ľudí na masových protestoch.

Možnosť podpory demonštrácií nevylúčil ani Pellegriniho Hlas. „Podporujeme akýkoľvek protest,“ deklaroval. Nemal by byť ale podľa neho organizovaný politikmi. Inak bude podľa neho neúspešný. „Ak to bude Smer a Republika, to potom neviem,“ uviedol Pellegrini.

sulik, matovic Čítajte aj Politológ Koziak: Menšinová vláda je cesta k predčasným voľbám

Rozdielne podmienky viacerých strán ako aj ich odlišné záujmy sa ale môžu nakoniec pretaviť do nefunkčnosti parlamentu. „Pokiaľ by prišlo v parlamente k obštrukciám, alebo by koalícia nemohla ďalej pracovať, mali by byť predčasné voľby,“ vyhlásil Boris Kollár.

Takúto možnosť už pripúšťajú viacerí, zatiaľ však najmä z opozície. „Menšinová vláda má trvanlivosť maximálne mesiac,“ vyhlásil Miroslav Žiak (SaS). Ako uviedol, čuduje sa ministrom, ktorí chcú ísť do menšinovej vlády.

„Neprejde im žiadny zákon, neprejde im prakticky nič,“ podotkol. „Toto dlho nevydrží,“ súhlasil aj Richard Takáč zo Smeru a zopakoval, že najlepšou cestou sú predčasné parlamentné voľby.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #koaličná kríza #menšinová vláda