Tvrdia, že chcú mier. Ich pochody sú však hlásnou trúbou Putina

Takto pred rokom sa v slovenských uliciach organizovali protesty v heslách Mier Ukrajine. Na námestiach európskych metropol sa prostredníctvom telemostu prihováral ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a politici sa zdráhali akokoľvek podporiť ruskú inváziu voči suverénnemu štátu.

23.02.2023 19:25
Andrej Medvecky Foto:
Symbol písmena "Z" využíva ruská armáda od začiatku invázie na vojenskej technike. S megafónom sa v Žiline prihováral poslanec ĽS NS Andrej Medvecký.
debata (462)

O rok neskôr sa v slovenských mestách organizujú takzvané občianske pochody za mier. „My chceme mier! Slovensko, Slovensko! Nech žije mier! Preč z Európskej únie! V jednote je sila,“ kričia Slováci. Pomedzi to zaznievajú prejavy o banderovcoch, o vraždení detí na Donbase, o vojne USA a NATO proti Rusku a o mobilizácii na Slovensku.

Tých, čo prídu s vlajkou Ukrajiny, demonštranti napádajú, vyhrážajú sa im. „Skús toto spraviť v Detve a tam ťa rovno podrežú," vypočul si napríklad študent medicíny Matúš v Lučenci. Na protest za mier prišiel s ukrajinskou vlajkou a podľa svojich slov chcel vyjadriť solidaritu s napadnutou krajinou. „Je to boj svetla voči tme. Na jednej strane pán Ježiš so svojimi anjelmi, na druhej strane démoni, Satan so svojimi démonmi. Ježišu, Ježišu, Ježišu, zachráň mňa, moju rodinu, zachráň slovenský národ. Zachráň Slovensko,“ ozývalo sa ulicami Žiliny. „Rossija, Rossija,“ skandovali ľudia v Trnave. Protesty sprevádzajú manipulácie o mobilizácii, modlitby, nostalgia za bývalým režimom.

Remišová, Krúpa, Kollár Čítajte viac Politici v ankete: Putin posiela na jatky aj vlastných, nebudeme to tolerovať

„Priznám sa, že ľudsky týmto protestom ani protestujúcim nerozumiem. Nedáva mi zmysel ísť na protest za mier s ruskou či sovietskou vlajkou okolo ramien. Veď to je vlajka agresora. A už vôbec mi nedáva zmysel, ak protestujúci napádajú tých, ktorí prídu s vlajkou Ukrajiny. Veď to je vlajka krajiny, ktorá sa bráni a pre ktorú je dosiahnutie mieru najväčším záujmom spomedzi všetkých krajín,“ zdôraznil pre denník Pravda dočasne poverený minister zahraničných vecí Rastislav Káčer. Dodal, že vo chvíli, keď sa „Rusko stiahne a prestane okupovať ukrajinské teritóriá, vtedy môže nastať mier, po ktorom volajú aj účastníci pochodu“, zdôraznil Káčer.

odkaz
Rok vojny na Ukrajine

Piata kolóna

Protesty za mier majú vyvrcholiť 3. marca v Bratislave. Netrvalo dlho a témy sa chytili aj členovia parlamentnej opozície. „Protesty využijú politici, ktorí dlhodobo prezentujú odlišné stanoviská k danej situácii, predovšetkým strany Republika, ĽS NS alebo Smer, ale aj ďalšie marginálne politické zoskupenia mimo parlamentu,“ ozrejmil politológ Michal Cirner. Extrémistická ĽS NS na protestoch zbiera podpisy za vystúpenie Slovenska z Európskej únie a NATO a predseda hnutia Republika Milan Uhrík chodí priamo na protesty „podporovať mier“.

cvičenie, Lešť, vojaci Čítajte viac Čoskoro vyprší zmluva s NATO, zvestujú extrémisti. V skutočnosti len nevedia čítať s porozumením

Politológ spresnil, že pri protestoch môže ísť zo strany demonštrantov o autentické vyjadrenie názoru. „Tým je proruskosť, proputinovskosť, antiamerikanizmus, ale určite ide aj o piatu kolónu,“ dodal. Piata kolóna je podvratná skupina obhajujúca záujmy iných štátov, termín označujúci skupinu ľudí navonok vystupujúcu ako súčasť zriadenia alebo štátu, ale v skutočnosti jej aktivity zvyčajne smerujú k jeho oslabeniu alebo dokonca deštrukcii.

„Je potrebné dodržiavať práva občanov, slobodu slova a podobne, na druhej strane je potrebné opýtať sa právnikov, či otvorená podpora Ruska alebo Putina nie je zákonom postihnuteľná v tejto situácii,“ dodáva.

Mier nastane, keď sa Rusko stiahne

„Jediný človek, ktorého môžeme viniť za to, že na Ukrajine mier nie je, je Vladimir Putin. To on sa z nevyprovokovaných a neospravedlni­teľných dôvodov rozhodol zaútočiť na nášho východného suseda. Výzvy na mier je preto nutné adresovať Vladimirovi Putinovi a v prípade pochodov za mier ruskému veľvyslanectvu,“ ozrejmil Káčer.

Velenie Pozemných síl OS SR, vojaci, vojsko Čítajte viac Klamstvá, strašenie aj reálne obavy. Slováci vo veľkom odopierajú vojenskú službu

Je presvedčený, že pomoc Ukrajine musí pokračovať, pretože v prípade, že by sa Ukrajina neubránila, znamenalo by to podľa ministra koniec jej suverenity a kompletnú zmenu bezpečnostného prostredia, ktorá by ovplyvnila aj Slovensko. „Je v našom bezpečnostnom záujme kolektívne pokračovať vo všestrannej pomoci Ukrajine, vrátane dodávok zbraní. Ukrajine pomáhajú brániť sa voči agresorovi a vytlačiť ho z okupovaných území,“ dodal.

VIDEO: Joe Biden u Volodymyra Zelenského na Ukrajine
Video

Medzi najštedrejšími

  • Slovensko patrí medzi najväčších darcov pomoci Ukrajine. Doteraz poskytlo materiálnu pomoc za 9,3 milióna eur a vojenskú pomoc za 168 miliónov eur.
  • Pomoc Ukrajine chráni Slovensko, a preto je rozhodnutie pomáhať Ukrajine z pohľadu Slovenskej republiky pragmatickým bezpečnostným a ekonomickým rozhodnutím. Uvádza to v tlačovej správe komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí SR. Mať Ruskú federáciu za suseda by podľa rezortu diplomacie znamenalo nielen priamo ohrozenú bezpečnosť našej krajiny, ale urobilo by to z nás menej stabilnú krajinu a poškodilo našu ekonomiku.
  • Vojenská pomoc pre Ukrajinu znamená podľa ministerstva príležitosť posilniť modernizáciu našich ozbrojených síl a vyriešiť problém, čo s končiacou technikou, dokonca za ňu dostať nejakú protihodnotu. Vojenská podpora Ukrajiny preto dnes znamená oživenie slovenského zbrojárskeho priemyslu.
  • Slovensko patrí medzi najväčších darcov pomoci Ukrajine v prepočte na obyvateľa, pričom 110-tisíc Ukrajincov dostalo doteraz u nás dočasnú ochranu. Od februára 2022 dodalo Slovensko na Ukrajinu 850 ton materiálu núdzovej pomoci, 300 generátorov a 360 ohrievačov, ako aj zimné oblečenie a lekárničky. Celková suma poskytnutej materiálnej humanitárnej pomoci Slovenska pre Ukrajinu je 9,3 milióna eur, celková suma na rozvojovú spoluprácu Slovenska s Ukrajinou od roku 2014 do súčasnosti predstavuje 28 miliónov eur, na aktivity medzinárodných humanitárnych organizácií a lokálnych mimovládnych organizácií a na pomoc ľuďom v núdzi bolo poskytnutých 1,6 milióna eur.

ZDROJ: sita

© Autorské práva vyhradené

462 debata chyba
Viac na túto tému: #mier #Rok vojny proti Ukrajine