Reportéri bez hraníc: Oslobodzujúci verdikt pre Mariana Kočnera je debaklom

Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) v piatok vzala na vedomie odsudzujúci verdikt Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku voči Alene Zsuzsovej v prípade objednávky vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov Maroša Žilinku a Petra Šufliarskeho. Zároveň však označila za "debakel" rozsudok voči podnikateľovi Marianovi Kočnerovi, ktorého súd oslobodil pre nedostatok dôkazov. Informuje o tom TASR.

19.05.2023 18:46
debata (29)

„Berieme na vedomie usvedčenie objednávateľky vraždy Jána Kuciaka, ale tento verdikt zanecháva trpkú príchuť. Spravodlivosti nebolo úplne učinené zadosť,“ napísal vo vyhlásení generálny tajomník RSF Christophe Deloire.

Video
Ako súd oslobodil Kočnera, poslal Zsuzsovú do väzenia a reakcie rodičov Jána a Martiny / Zdroj: TV Pravda, TA3
kočner Čítajte viac Kočner je podľa súdu nevinný. Zsuzsová dostala za prípravu vraždy Kuciaka, Žilinku a Šufliarskeho 25 rokov (online)

Dodal, že RSF sa budú usilovať o dosiahnutie spravodlivosti a odhalenie celej pravdy o dvojnásobnej vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018, ktorá podľa neho podkopala slobodu tlače na Slovensku a v Európe.

Marian Kočner prichádza na súd.
V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...
+14V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a...
ipiccy image  1 Čítajte viac Nečakaný verdikt. Čaputová je z oslobodenia Kočnera prekvapená. Šeliga onemel

Alene Zsuzsovej vymeral ŠTS celkovo 25-ročný väzenský trest. Rozsudky nie sú právoplatné, o avizovaných odvolaniach bude rozhodovať Najvyšší súd.

Video
Kuciak: Na doživotí mi až tak nezáleží, musím vidieť ľútosť / Zdroj: TV Pravda

Reportéri bez hraníc pripomínajú, že Slovensko sa v ich tohtoročnom Svetovom indexe slobody tlače nachádza na 17. mieste zo 180 hodnotených krajín.

Jozef Kuciak, Jana Kuciaková, Zlatica Kušnírová Čítajte viac Rodičia Jána Kuciaka sú sklamaní. Fuj nášmu súdnictvu, povedala mama Martiny Kušnírovej
29 debata chyba
Viac na túto tému: #Reportéri bez hraníc #vražda novinára Jána Kuciaka