Búrka na východe zaplavila pivnice i polámala stromy. Viaceré obce vyhlásili povodňové stupne

Pre silné búrky zasahovali v sobotu večer a v noci na nedeľu hasiči v Prešovskom a Košickom kraji. Išlo najmä o odčerpávanie zaplavených pivníc v okresoch Poprad, Kežmarok a Rožňava. Meteorológovia očakávajú extrémne až rekordné hodnoty zrážok i opätovný vzostup hladín.

06.08.2023 10:25 , aktualizované: 15:15
kežmarok, povodeň, dážď, rieka Foto:
Primátor Kežmarku a predseda krízového štábu mesta Ján Ferenčák. 6.8.2023
debata (18)

Výjazdy hasičov boli najmä od 20.00 h do 4.00 h. „Predovšetkým išlo o okresy Poprad a Kežmarok. Väčšinou to boli zaplavené pivnice z dôvodu upchatia kanalizácií,“ povedal operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (KR HaZZ) v Prešove. V okrese Poprad zasahovali hasiči trinásťkrát a v okrese Kežmarok sedemkrát. Ďalšie zásahy mali dobrovoľní hasiči.

V Košickom kraji sa podľa hasičov viaceré výjazdy týkali hlavne Rožňavského okresu, kde taktiež išlo najmä o zaplavené pivnice a odstraňovanie popadaných stromov.

V Kežmarku platí druhý stupeň povodňovej aktivity. V skorých ranných hodinách o 03.30 hod. ho vyhlásil primátor mesta Ján Ferenčák. Pre intenzívne zrážky sa tam v priebehu soboty zdvihli hladiny všetkých vodných tokov, pričom majú tendenciu aj naďalej stúpať. Možné je tiež ich vybreženie či vyliatie do obytných častí mesta. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti.

Vodný stav rieky Poprad tam podľa samosprávy dosiahol a následne prekročil hladinu II. stupňa povodňovej aktivity, ktorá je určená v povodňovom pláne. Samospráva zároveň upozornila, že na nedeľu 6. augusta je vyhlásená výstraha 3. stupňa pred dažďom a 2. stupňa pred povodňovými aktivitami.

Pre silné búrky a prívalové dažde zo soboty (5. 8.) večera a noci vyhlásili tretí povodňový stupeň viaceré obce v okrese Rožňava. Po zlepšení situácie ich v nedeľu menili na druhý povodňový stupeň. Medzi postihnuté obce patrila Kunova Teplica, kde voda zaliala cesty, záhrady, pivnice a domy.

„Zalialo to celú obec, čo máme jarky, všetko sa vylialo, nebolo vidieť, kde je cesta, kde jarok,“ opísala pre TASR starostka obce Kunova Teplica Eva Gyenesová. Následkom prívalových dažďov sa podľa nej vybrežila rieka Štítnik, ako aj potok v strede obce. Tretí stupeň vyhlásili o 23.00 h, na druhý ho zmenili v nedeľu o 5.00 h. Dobrovoľní hasiči počas dňa následne odčerpávali vodu z pivníc a domov.

Povodňové stupne vyhlásili aj v obciach Štítnik, Vyšná Slaná, Ochtiná, Plešivec, Bretka, Roštár, Silická Jablonica či Hrušov.

mReportér: Stromy na cestách po búrke na východnom Slovensku (5.8.2023)
Video
Situáciu na ceste medzi Jasovom a Rudníkom na východe Slovenska (neďaleko Moldavy nad Bodvou) zaznamenal na mobil a okomentoval náš mReportér Gabriel Demko.

V obci Roštár vyhlásili tretí povodňový stupeň v sobotu o 20.00 h, trval do polnoci. „Potok sa vylial do časti, kde majú ľudia záhrady. Domy u nás nezaplavilo, v niektorých mali vodu v pivniciach, čerpadlom sa to odčerpalo,“ povedal starosta obce Andrej Lalik. Z lesa tiež podľa neho stekala voda do obce a nánosy zaniesli kanalizáciu, v priebehu nedele ju vyčistili.

Zrážky môžu byť rekordné

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) očakáva extrémne až rekordné hodnoty zrážok, rovnako tak opätovný vzostup hladín riek aj s dosahovaním ďalších stupňov povodňovej aktivity. Informuje o tom na sociálnej sieti.

„Po niekoľkých vlnách silných búrok a postupne aj trvalého dažďa zaznamenávame denné úhrny zrážok v intervale od 40 do 80 milimetrov na väčšej ploche územia. Ojedinele sú úhrny zrážok aj vyššie a presahujú 100 milimetrov, napríklad 115 milimetrov vo Vyšnej Slanej,“ konštatuje SHMÚ.

Podľa meteorológov ide najmä o západnú časť povodia Popradu, väčšinu povodia Rimavy, hornú časť povodia Slanej a Hornádu. Veľmi vysoké boli aj krátkodobé intenzity zrážok pri búrkach. Je preto podľa nich vysoko pravdepodobné, že za celú zrážkovú periódu budú kumulatívne úhrny zrážok za 48 či 72 hodín dosahovať extrémne až rekordné hodnoty.

Na ostatnom území Slovenska boli denné úhrny zrážok rozdielne, zväčša od päť do 30 milimetrov. Najmenej ich spadlo v povodiach na východe a na časti Podunajskej nížiny (do päť milimetrov). Aktuálne prší takmer na celom území, lokálne aj výdatne, s výnimkou východu.

„Vzhľadom na takto vysoké úhrny a postupné nasýtenie povodí zaznamenávame najmä na tokoch na pomedzí stredného a východného Slovenska vzostup až výrazný vzostup vodných hladín,“ približuje SHMÚ, poukazujúc na dosahovanie prvého až tretieho stupňa povodňovej aktivity.

Hladiny tokov sú tam rozkolísané alebo pretrváva ustálenosť pri vysokom vodnom stave. Pri ostatných tokoch hovoria meteorológovia o ustálenosti až vzostupe vodných hladín. Pri takýchto intenzitách zrážok je preto nutné počítať aj s výskytom sprievodných povodňových javov mimo tokov. „Pretrvávajúcu zrážkovú činnosť očakávame počas celého dňa až do večerných hodín, preto možno predpokladať opätovný vzostup vodných hladín aj s dosahovaním ďalších stupňov povodňovej aktivity,“ dodáva SHMÚ.

Jasov, cesta, stromy, búrka Čítajte viac Škody po búrke na východe zachytil aj náš mReportér. V Zbudskom Dlhom strhlo strechu obecného úradu

Naďalej bude výdatne pršať

Na väčšine územia Slovenska treba počítať s výdatným dažďom aj naďalej. Na svojom webe to pripomína SHMÚ, ktorý vydal výstrahy prvého až tretieho stupňa. Na západnom Slovensku treba počítať so silnejším vetrom. Pre niektoré okresy platia tiež hydrologické výstrahy.

Výstrahy tretieho stupňa platia pre okresy Brezno, Revúca, Gelnica, Rožňava, Spišská Nová Ves, Kežmarok, Levoča, Poprad a Liptovský Mikuláš. Meteorológovia tam očakávajú dážď s úhrnom zrážok 100 až 180 milimetrov, pričom časť z nich môže spadnúť pri prudkých lejakoch z prehánok a búrok s intenzitou 20 až 50 milimetrov za pol hodinu.

Víkend pod psa. Dažde aj búrky nech vás neprekvapia
Video
Zdroj: TV Pravda

Výstrahy druhého stupňa platia pre takmer celý Trenčiansky kraj, väčšinu Žilinského a Banskobystrického kraja a niektoré okresy Nitrianskeho a Košického kraja. Očakáva sa tam úhrn zrážok 80 až 130 milimetrov. Pre väčšinu východného Slovenska platia výstrahy prvého stupňa, kde môže spadnúť 50 až 80 milimetrov zrážok.

Na západnom Slovensku si treba dávať pozor na silnejší vietor. Výstraha druhého stupňa platí pre okresy Bratislava, Pezinok a Trnava. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v priemere 60 kilometrov za hodinu, v nárazoch 85 až 95 kilometrov za hodinu. Pre takmer celý Trnavský kraj, väčšinu Nitrianskeho kraja, okresy Malacky, Senec a Myjava platia výstrahy prvého stupňa. Vietor môže dosiahnuť rýchlosť v priemere 45 až 55 kilometrov, v nárazoch 65 až 85 kilometrov za hodinu.

Pre viaceré okresy vydal SHMÚ zároveň hydrologické výstrahy. Tretí stupeň platí pre okres Rožňava, druhý stupeň pre okresy Brezno, Revúca, Kežmarok, Stará Ľubovňa a Spišská Nová Ves. Pre väčšinu okresov platia výstrahy prvého stupňa.

Slovinsko, Počasie, Záplavy Čítajte aj Prírodná katastrofa v Slovinsku: Ničivé povodne zasiahli dve tretiny krajiny, hlásia obete
18 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #záplavy #Povodeň #prívalové dažde