Pavla Ruska oslobodil súd. Advokát Para hovorí o Černákovej snahe manipulovať vyšetrovanie

Za prísnych bezpečnostných podmienok pokračoval vo štvrtok v súdnej sieni Justičného paláca proces s bývalým mediálnym magnátom Pavlom Ruskom. Prípad sa týkal kauzy prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Sylvie Klaus-Volzovej. Prokuratúra pre neho navrhla trest minimálne 21 rokov v maximálnom stupni stráženia, no po záverečných rečiach sa z lavice obvinených ozval hlboký výdych a na tvári bývalého generálneho riaditeľa televízie Markíza sa objavil úsmev. „Nebolo dokázané, že sa stal skutok, pre ktorý boli obžalovaní stíhaní,“ uviedol predseda senátu Pavol Juhás.

14.09.2023 10:23 , aktualizované: 15:02
pavol rusko Foto: ,
Obžalovaný exšéf TV Markíza Pavol Rusko na súdnom procese v kauze prípravy vraždy Sylvie Klaus-Volzovej, v Bratislave 14. septembra 2023.
debata (37)
Advokát Marek Para spochybňuje Černákove výpovede
Video

Rusko si uvoľnene prekrížil nohy, pohodlne sa usadil a vypočul zdôvodnenie rozhodnutia. Následne so slovami, že spravodlivé súdy na Slovensku existujú odišiel v putách späť do cely. Rusko si momentálne odpykáva 19 rokov vo väzení za kauzu zmeniek.

Exminister hospodárstva Rusko je obvinený z prípravy vraždy, ktorú si mal v roku 1997 objednať za 20 miliónov korún (viac ako 650– tisíc eur) u bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka. Okrem ich dvoch sú v prípade obvinení aj bývalý šéf bratislavských „sýkoriek“ Róbert Lališ prezývaný Kýbel a Černákov niekdajší spoločník Miloš Kaštan.

Senát Mestského súdu Bratislava I ho však vo štvrtok obžaloby zbavil, pretože nebolo dokázane že sa skutok stal. Podľa súdu musí byť vina dokázaná jednoznačne a nie je možné uložiť ju na hypotetických záveroch. Senát oslobodil aj trojicu spoluobžalovaných. Prokurátora sa voči rozhodnutiu odvolala.

vypočúvanie, Pavol Rusko Čítajte viac Kaštan o Ruskovi: Urobil to kvôli svojej nafúkanosti

Kto s kým?

Súdny proces sa začal v máji 2019. Černák a Kaštan sa k spáchaniu činu na prvom pojednávaní priznali, Kýbel a Rusko vinu popreli. Obžalobe čelili okrem Pavla Ruska aj boss skupiny sýkorovcov Róbert Lališ, prezývaný Kýbel, Mikuláš Černák a Miloš Kaštan. Pavol Rusko si mal podľa obžaloby objednať vraždu u Černáka na jeseň 1997. Ten mal do nej zaangažovať bratislavskú skupinu sýkorovcov.

Prokurátor Šúrek: Ešte som nezažil, aby sa dvaja priznali a odišli nevinní
Video

Dvaja sa priznali, verdikt je nevinný

Sudca Juhás uznal, že v prípade bolo jedinou nespornou okolnosťou stretnutie Ruska s Černákom a Kaštanom niekedy na jeseň roku 1997. No aj napriek tomu, že dvaja hlavní aktéri tvrdia, že si Ruko na stretnutie prišiel objednať vraždu, súdu to na vynesenie viny nestačilo.

Rusko stretnutie s Černákom nepopiera, no argumentuje, že sa za ním bol informovať vo veci jeho bezpečnosti a podľa názoru senátu nebolo preukázané, že skutočne došlo k ďalšiemu stretnutiu predmetom, ktorého by bola dohoda o vražde. Súd prihliada na to, že neexistuje žiaden iný dôkaz ktorý by potvrdzoval Černákove tvrdenia pričom aj samotný Kaštan v záverečnej reči spochybnil účel stretnutia.

Kauza prípravy vraždy sa týka príbehov zo slovenského podsvetia v roku 1997 a fyzickej likvidácie v snahe získať podiel v televízii Markíza. Zlom v prípade nastal 19. decembra 1997, kedy bol Černák zadržaný a to bol podľa prokuratúry moment, kedy sa snahy o ovládnutie súkromnej televízie rozbili.

marian kočner, kočner, Čítajte viac Kočner: Volzovú som v roku 1997 nepoznal

Pochudnutý a bledý Rusko vo vypranom modrom mundúre sa pri vstupe do pojednávacej sály slušne pozdravil a počas čítania záverečných rečí si zapisoval poznámky, krútil hlavou a usmieval sa. Prokurátor Šúrek spomínal, ako mali od Ruska padnúť vyhrážky o tom, že na Slovensku sa dá nechať človek zmiznúť za dvetisíc mariek.

„Bolo dostatočným spôsobom preukázané, nad akúkoľvek rozumnú pochybnosť, že skutok sa stal a podieľali sa na ňom obžalovaní,“ zdôraznil Šúrek. Obžalovaný Rusko podľa neho na hlavnom pojednávaní pôsobil nepokojne. Obžalovaný zareagoval nesúhlasným kývnutím hlavy.

Ruska mala motivovať túžba po majetkovom prospechu a snaha ovládnutie televízie. Klaus-Volzová sa v čase kauzy na čas sa odsťahovala do Nemecka a v Rakúsku u notára spísala zápisnicu, že ak príde k predaju jej podielu v televízii, tak to nebude z jej vôle. Rusko argumentuje, že smrťou by nič nezískal ani keby smrti poškodenej prechádzalo podpísanie dokumentov o prevode obchodných podielov.

„Ja som nemohol získať obchodný podiel cestou odstránenia spoločníčky, ktorá by ho predtým na mňa prepísala,“ zdôraznil obžalovaný s tým, že prevod podielu by musela odsúhlasiť licenčná rada. Dodal, že poškodená zároveň nemala ako ohroziť jeho pozíciu.

Rusko podľa prokuratúry vo svojich výpovediach „kokce, zavádza, odbieha od témy a snaží sa pojednávanie odkloniť od podstaty veci“. Rusko trvá v kauze prípravy vraždy jeho bývalej spoločníčky v televízii Klaus-Volzovej na svojej nevine. „Bol som obvinený z niečoho, čo som nikdy nespáchal,“ zdôraznil vo svojej záverečnej reči pred senátom Mestského súdu Bratislava I.

Kocner - Rusko Čítajte viac Kočner s Ruskom dostali 19 rokov za falšovanie zmeniek
Hovorca súdu Adamčiak
Video

Výhody za manipulácie

Zástupca Klaus-Volzovej Roman Kvasnica ilustroval bizarnosť prípadu, kedy na lavici obžalovaných sedia členovia podsvetia a bývalý podpredseda vlády, exminister hospodárstva a exšéf televízie v jednej osobe. Zdôraznil, že sú to práve členovia podsvetia, ktorý označujú Ruska ako vinného.

„Neexistuje náznak, že by svojou výpoveďou sledovali účel alebo sa dohadovali,” spresnil. Podľa Kvasnicu bol Rusko za Černákom s tým, že má problémy z pani Volzovou a chcel od neho vedieť, či sa to dá riešiť. Černák mu mal aj podľa jeho výpovede odvetiť, že všetko sa dá riešiť a dodal, že sa mu nepáčilo aké reportáže o ňom vysielali.

Podľa Kvasnicu Rusko sa zo strachu z toho, že stratí mediálnu slávu, pozíciu a vplyv, utiekol k tomu, aby sa obrátil na podsvetie.

Černákov právny zástupca v jeho neprítomnosti prečítal, že všetky výpovede jeho klienta boli po prelomení mlčania dobrovoľné a bez vidiny benefitov. „Rozhodol som sa vysporiadať so svojou časťou minulosti v organizovanom zločine, za ktorú sa hanbím a dnes som rád, že v konečnom dôsledku nebol skutok vykonaný,“ uviedol v záverečnej reči. Para však zámery Černáka spochybňuje a tvrdí, že určité výhody za spoluprácu z vyšetrovateľmi v cele má.

Černák, ktorý sa poškodenej Klaus-Volzovej ospravedlnil, podľa prokurátora vypovedal na súde isto a pokojne. „Jeho výpoveď pôsobila logicky a konzistentne,“ podotkol. V zmysle znaleckého posudku sa podľa Šúreka javí motív pomsty voči Ruskovi ako veľmi nepravdepodobný.

Kaštan v neprítomnosti prostredníctvom svojho advokáta svoje činy oľutoval, no verziu, že si Rusko išiel pýtať vraždu Vozlovej spochybnil. „Neviem posúdiť, či Rusko usmrtenie myslel vážne, nevidel som mu do hlavy a nevidím ani dnes. Z pozície mediálnej moci bol arogantný a neuvedomil si s akým nebezpečným človekom sa zaplietol,“ odkázal na Černáka.

Ruskov advokát Marek Para v záverečnej reči spochybňoval, prečo by objednával vraždu a nerozumel, ako by bolo vnímané, keby Volzová svoj podiel prepísala a následne zmizla. Dbal na tom, že „tvrdenie Černáka a Kaštana nie sú potvrdené žiadnou inou výpoveďou, ani dôkazom“. „Pre mňa je záhada akým spôsobom pán Černák naplnil štandardy prípravy vraždy,“ podotkol.

pavol rusko Čítajte viac VIDEO: Ruskovi zostane náramok

Koľko by za to dostal Černák?

Svoju záverečnú reč začal Rusko poeticky a následne zdĺhavo vysvetľoval ako v roku 1997 fungovali zmeny vo vedení televízie.

Ozrejmi, že rada musí dostať informácie o zmene vo vedení vopred a následne schváli zmenu, alebo odníme licenciu. Súčasťou tohto správneho konania je valné zhromaždenie, ktoré musí každú zmenu odsúhlasiť. „Nemám pocit, že by bol predložený dôkaz, že so o to požiadal,“ ozrejmil.

Je presvedčený, že nemohol som získať podiel cestou odstránenia spoločníčky, ktorá by predtým pod nátlakom prepísala podiel. Zdôraznil, že jej zmiznutie by si všimla rodina, známi i polícia a nerozumie prečo by sa s podpísanou zmluvou posadil do prvej rady podozrivých

„Neviem, kde je Volzvová a tu mám zmluvu kde mi predáva podiel,“ ohradil sa a pokračoval vo vysvetľovaní zákona o zmenách vo vedení televízie. Upozornil, že v čase bol na 12 rokov generálnym riaditeľom a nepotreboval jej podiel. „V ničom mi neprekážala, nestála mi v ceste,“ adresoval súdu.

Tiež nerozumel tomu, prečo by ako politik a generálny riaditeľ televízie išiel do Černákovho sídla a na prvom stretnutí s podsvetím by oznámil, že chce zabiť Volzovú. Pýtal sa, prečo by to robil niekde, kde mohol byť odpočúvaný a následne byť za to diskreditovaný.

„V Banskej Bystrici som bol, no moje stretnutie bolo zneužité,“ ohradil sa a dodal, že obava pred ňou bola hlavným dôvodom, prečo do Bystrice prišiel. To ako opisuje skutok prokuratúra hodnotí, ako za „záchvat totálneho idiotizmu a odmieta, že by musel byť hospitalizovaní v sanatóriu v Pezinku“.

Všetko sa podľa neho začalo v roku 2007 kedy vyšetrovatelia kauzy Gorila išli za Černákom. Podľa Ruska chceli od neho vedieť, ako fungoval organizovaný zločin napojení na politiku. Černák mal medzi rečou spomenúť tento prípad a do dvoch týždňov boli vyšetrovatelia u Kaštana. Rusko sa pozastavil nad tým, prečo Černák nepovedal o tomto prípade skôr, napríklad pred voľbami 1998, kedy by Ruska bývalý premiér Vladimír Mečiar najradšej videl v putách. “Koľko by za to dostal Černák? Polku Tatier, celé,” pýtal sa Rusko. Na záver dodal, že sa to „nikdy nestalo a je rád, že ho tej ohavnej sprostili“.

© Autorské práva vyhradené

37 debata chyba
Viac na túto tému: #Černák #Pavol Rusko