Slovensko znížilo emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990

Slovensko predložilo na svetovej klimatickej konferencii COP28 v Dubaji správu o dosiahnutom pokroku v environmentálnej oblasti. Úspešne sa tým zavŕšil proces multilaterálneho hodnotenia Piatej dvojročnej správy Slovenska o plnení záväzkov vyplývajúcich z medzinárodných dohôd. Informuje o tom ministerstvo životného prostredia.

08.12.2023 10:38
debata (5)
Šéf OSN: Klimatické zmeny prinášajú skazu. Hlavným vinníkom sú fosílne palivá
Video

Zo súhrnnej správy vyplýva, že naša krajina znížila emisie skleníkových plynov o 44 percent oproti roku 1990. K poklesu emisií došlo v prípade všetkých skleníkových plynov bilancovaných na Slovensku. „Dôvodom poklesu je predovšetkým sprísňovanie národnej legislatívy, zmena štruktúry priemyslu, ako aj zmena spotrebiteľského správania,“ uviedol envirorezort.

Summit Klimatický COP28, čaputová Čítajte viac Čaputová na COP28: Ľudstvo sa rúti do priepasti. SR je medzi najambicióznejšími štátmi v brzdení klimatickej krízy

Súhrnnú správu o dosiahnutom pokroku predložili experti zo slovenskej delegácie, ku ktorým sa dnes pripojí aj podpredseda vlády a minister životného prostredia Tomáš Taraba. Obsahuje informácie o emisnej inventúre skleníkových plynov, legislatívnom rámci Slovenska v oblasti boja so zmenou klímy, znižovaní emisií skleníkových plynov, ale aj projekcie emisií či trendoch až do roku 2050. Z predikcií napríklad vyplýva, že Slovensko do roku 2030 dokáže znížiť emisie CO2 o 55 percent v porovnaní s rokom 1990. Musí však prijať ďalšie opatrenia. K dosiahnutiu cieľa výrazne prispeje koniec dotovania ťažby uhlia a výroby elektriny zo spaľovania uhlia.

Ahmad al-Džábir, COP28 Čítajte viac Šéf COP28 popiera, že by spochybňoval závery vedcov o globálnom otepľovaní

Súčasťou predloženej správy bol aj prehľad realizovaných adaptačných opatrení, projektov a rozvojovej pomoci. Členovia slovenskej delegácie informovali tiež o aktuálnych emisných trendoch a novinkách v oblasti dekarbonizácie energetiky, priemyslu, ako aj o projektoch na obnovu výroby tepla. Obidva dokumenty sú zverejnené na stránke Dohovoru OSN o zmene klímy, tiež na stránke unfccc.int/Tran­sparency a na oeab.shmu.sk.

António Guterres  / OSN / Čítajte viac OSN upozorňuje na možné oteplenie klímy až o takmer tri stupne do roku 2100
5 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo životného prostredia #klimatický summit OSN #environmentalizmus #emisie skleníkových plynov #COP28