Kúpalisko v Podhájskej spustošila búrka. Na mieste zrejme vyčíňalo aj tornádo

Búrka z pondelka na utorok zničila termálne kúpalisko Podhájska. Extrémne silný prírodný živel spustošil areál a lámal stromy v okolí ako zápalky. Kúpalisko oznámilo, že až do odvolania uzatvorí svoje brány. Na odstránení škôd a opätovnom otvorení sa pracuje.

29.08.2023 13:55 , aktualizované: 18:23
debata (44)

Následky prírodného živlu na kúpalisku Podhájska

Video
Následky prírodného živlu v termálnom kúpalisku...
+4Odstraňovanie následkov prírodného živlu v...

Informoval o tom portál startitup. Podľa stránky Severe Weather Slovakia o.z. sa v Podhájskej s najväčšou pravdepodobnosťou vyskytol pri búrke downburst.

m-reporter ikona appka  1024 x 1024 px   2 Dávame do pozornosti Boli ste svedkom zaujímavej udalosti? Pošlite nám video cez novú aplikáciu mREPORTÉR

Zábery z miesta, kde búrka nivočila kúpalisko, však naznačujú, že mohlo ísť ešte o niečo vážnejšie. Podľa pracovníka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Jozefa Pecha sú tieto škody na downburst až príliš výrazné.

„Rozsah a charakter škôd na kúpalisku v Podhájskej (po včerajšej večernej búrke) naznačujú, že išlo skôr o tornádo ako downburst,“ uviedol Pecho na sociálnej sieti.

K tomu, že v Podhájskej sa mohlo vyskytnúť tornádo, sa prikláňa aj stránka imeteo.

„Vzhľadom na pokročilú nočnú dobu aktuálne neexistuje video toho, čo sa dialo včera v noci v oblasti Podhájskej, no analýza radaru, škôd a meteostaníc z okolia naznačuje, že sa vyskytlo tornádo,“ uviedol portál.

To podľa všetkého mohlo podľa imeteo zosadnúť severne od obce Čechy, východne od obce Veľké Lovce okolo 23:05 a postúpiť malo od juhu smerom k termálnemu kúpalisku Podhájska. „Naznačuje to aj rozsah škôd v danej oblasti,“ dodáva stránka.

Búrka / Blesk / Hrom / Čítajte viac Búrky na západe SR si vyžiadali 112 výjazdov hasičov. 50-tisíc domácností ostalo bez elektriny

Počas noci zasiahli územie Slovenska silné búrky, ktoré priniesli viac ako 10-tisíc bleskových úderov. Nebezpečné boli predovšetkým CG+ blesky. Bežne počas búrok tvorí CG+ blesk len 5 percent všetkých bleskov. Včera to však bolo na západe až takmer 36 percent.

Nočné búrky na západnom Slovensku spôsobili výpadok elektriny vo vyše 50-tisíc odberných miestach. Najviac boli zasiahnuté oblasti Nových Zámkov, Trnavy, Senice, Komárna a Nitry.

búrka, Bratislava, blesk Čítajte viac VIDEO: Svetelná šou. Blesky rozžiarili Bratislavu. Ochladzovanie sa začalo, píše SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #búrka #kúpalisko #Podhájska