315. deň: Rusi tvrdia, že zničili Kyjevu 35 HIMARS-ov, ten ich ale dostal len 20

Rusko oficiálne priznáva už 89 mŕtvych v Makijevke po zásahu rakiet z HIMARS-ov. Tvrdí, že spätnou paľbou zničilo odpaľovacie zariadenie, z ktorého boli rakety vystrelené. Moskva takisto tvrdí, že doteraz zničila alebo poškodila 35 týchto amerických raketometov. Kyjev však od spojencov dostal len 20 týchto zbraňových systémov.

04.01.2023 05:00 , aktualizované: 22:29
Rusko, Ukrajina, Makijivka Foto:
Robotníci upratujú trosky po ukrajinskom raketovom údere v Makijivke v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny kontrolovanej Ruskom, v utorok 3. januára 2023.
debata (841)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 315. deň
  • Ruskí vojaci pokračujú v ofenzíve pri Bachmute
  • V Doneckej, Záporožskej a Chersonskej oblasti rusi ostreľujú civilné ciele
  • Rusi z chersonského múzea ukradli 10-tisíc diel, teda 80 % zbierky
  • Ukrajina tvrdí, že pri útoku v Chersonskej oblasti na Silvestra zabila alebo ranila stovky Rusov
  • Poľsko podpísalo dohodu o nákupe 116 amerických tankov Abrams M1A1 za 1,4 miliardy dolárov
  • Rusko vysiela nové vojenské jednotky na severnú časť Krymského polostrova
  • V iránskom drone na Ukrajine našli súčiastky z rôznych krajín vrátane USA
  • Macron sľúbil Zelenskému dodávku obrnených vozidiel, hovorili aj o spolupráci
  • Ruské úrady na Kryme hlásia zostrelenie dvoch dronov nad vojenským letiskom
  • Ukrajinská armáda zostrelila podľa Kyjeva od septembra 540 dronov a 500 riadených stri­el

VIDEO: Dostanú Ukrajinci zbraň, ktorá sa vyrovná ruským tankom?

Video

22:29 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila od vlaňajšieho septembra cez 540 útočných dronov iránskej výroby a 500 ruských riadených striel. Informovalo o tom dnes tlačové stredisko ukrajinských ozbrojených síl. V septembri ruské invázne jednotky, ktoré na Ukrajinu útočia od vlaňajšieho februára, začali údery pomocou bezpilotných lietadiel Šáhíd-136, ktoré využívajú štýl kamikadze.

Ukrajinská armáda tiež uviedla, že v prvých dvoch hodinách roku 2023 zostrelili ukrajinské sily protivzdušnej obrany 84 útočiacich dronov, čo bolo podľa nej 100 percent strojov, ktoré v tej chvíli Rusko na Ukrajinu vyslalo. Takýto výsledok podľa tlačového strediska ukrajinské letectvo dosiahlo vôbec prvýkrát.

21:51 Ruská protivzdušná obrana zostrelila v blízkosti vojenského letiska Belbek na polostrove Krym dva drony, uviedol gubernátor Ruskom obsadeného Sevastopoľa Michail Razvožajev. O zostrelení dronov nad Krymom, ktorý Rusko v rozpore s medzinárodným právom anektovalo v roku 2014, a pri pobreží tohto ukrajinského polostrova Razvožajev v minulosti informoval už niekoľkokrát, naposledy v pondelok večer.

„Ráno protivzdušná obrana zostrelila dva drony nad morom v okolí Belbeku. Všetky služby fungujú normálne,“ Razvožajev na sociálnej sieti Telegram. O dva dni skôr na rovnakej sieti o zostrelení dvoch dronov nad morom bez toho, aby viac priblížil lokáciu.

Pôvodne vojenské letisko Belbek sa v minulosti používalo aj na civilné lety. Od roku 2014, keď Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ho využívajú iba ruské vzdušné a kozmické sily.

20:38 Ukrajina chce prítomnosť mierových jednotiek OSN v Záporožskej atómovej elektrárni (ZAES) aj bez dohody s Ruskom, pričom by tam zaviedli bezpečnostnú zónu. Oznámil to šéf ukrajinskej štátnej spoločnosti pre jadrovú energiu Enerhoatom Petro Kotin. TASR informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

Ukrajina vyzýva na vyslanie mierových jednotiek OSN do elektrárne už od septembra. Rusko obsadilo ZAES na juhu Ukrajiny krátko po začiatku invázie 24. februára.

ZAES je najväčšia atómová elektráreň v Európe a je častým terčom ostreľovania a výpadkov elektriny, čo zvyšuje obavy z jadrovej katastrofy. Z ostreľovania sa Ukrajina a Rusko obviňujú navzájom.

Šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi dúfal, že dohodu medzi Ruskom a Ukrajinou o bezpečnej zóne sprostredkuje do januára.

Kotin povedal, že neexistencia takejto dohody znamená, že Bezpečnostná rada OSN, kde je Rusko stálym členom, by mala mierové jednotky vyslať.

19:34 Francúzsky prezident Emmanuel Macton v stredu prezidentovi Ukrajiny Volodymyrovi Zelenskému prisľúbil dodávku obrnených vozidiel francúzskej výroby. TASR správu prevzala z agentúra AFP.

Macron počas telefonického rozhovoru Zelenskému sľúbil dodávku obrnených vozidiel typu AMX-10 RC. Ich počet nebol bezprostredne po rozhovore známy a podrobnosti majú dohodnúť ministerstvá obrany Francúzska a Ukrajiny.

Zelenskyj sa na sociálnej sieti Macronovi poďakoval za rozhodnutie dodať Ukrajine obrnené vozidlá i obrnené transportéry typu Bastion. „S Emmanuelom Macronom sme sa dohodli na ďalšej spolupráci s cieľom výrazne posilniť protivzdušnú obranu Ukrajiny a ďalšie obranné spôsobilosti,“ napísal. Dohodli sa aj na spolupráci v oblasti dosiahnutia mieru.

17:07 V iránskom drone zostrelenom vlani na jeseň na Ukrajine našli súčiastky vyrobené viacerými americkými a západnými spoločnosťami. Vyplýva to z vyšetrovania ukrajinských tajných služieb. Biely dom vytvoril skupinu, ktorá má vyšetriť, ako sa technológie USA a ďalších západných krajín dostali do iránskych dronov.

Dron / Čítajte viac V iránskom drone na Ukrajine našli súčiastky z rôznych krajín vrátane USA

16:37 Rusko vysiela nové vojenské jednotky na severnú časť Krymského polostrova, oznámil zástupca Riaditeľstva spravodajskej služby ukrajinských ozbrojených síl Andrij Černiak. Dodal, že ruské sily v súčasnosti robia „všetko možné“, len aby zachovali takzvaný pozemný koridor na Krym, ktorý vedie cez okupované ukrajinské územia na juhu krajiny.

Krymský most, ICEYE Čítajte viac Rusko vysiela nové bojové jednotky na Krym

16:30 Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak dnes podpísal dohodu o nákupe 116 amerických tankov Abrams M1A1 za 1,4 miliardy dolárov. „Tieto tanky majú byť dodané do Poľska v tomto a budúcom roku, aby urýchlili náhradu zbraní odovzdaných Ukrajine,“ napísal server Defence24. Abramsy majú nahradiť tanky T-72 sovietskej výroby a ich modernizovanú poľskú verziu PT-91 Twardy.

Server Defence 24 poukázal na rýchlosť celej transakcie, pretože americký súhlas získala Varšava až v decembri. Tento rok by Poliaci mali dostať 58 Abramsov, všetky po generálnej oprave. Poľskí tankisti sa už učia tanky ovládať vo výcvikovom stredisku v Poznani na západe Poľska, kam Američania zapožičali 28 tankov M1A2.

Dnešná dohoda nadväzuje na minuloročnú dohodu o obstaraní 250 modernizovaných tankov M1A2 Abrams, ktoré budú dodané v rokoch 2025 až 2026. Všetkých 366 Abramsov by mala používať 18. mechanizovaná divízia. Poľsko tiež čaká na dodávku amerických raketometov HIMARS a už dostalo batérie rakiet Patriot.

Varšava modernizuje armádu a v posledných mesiacoch uzavrela zmluvy, ktoré rátajú s obstaraním stoviek tankov a diel z Južnej Kórey a desiatok lietadiel a vrtuľníkov. Odôvodňuje to snahou odstrašiť Rusko, aby po Ukrajine nezaútočilo na Poľsko. Minister Blaszczak pred časom uviedol, že Poľsko chce mier, a tak sa chystá na vojnu. (ap, defence24.pl, čtk)

15:07 Britské ministerstvo obrany kritizuje vo svojej stredajšej správe „neprofesionálne postupy“ ruskej armády. Londýn takto reagoval na novoročný ukrajinský útok na kasárne ruských vojakov v meste v Makijivka v Doneckej oblasti, ktorý si vyžiadal množstvo obetí.

Britský rezort obrany považuje za veľmi pravdepodobné, že v blízkosti kasární bol muničný sklad. Rozsah škôd naznačuje, že uskladnená munícia pravdepodobne počas útoku vybuchla a spôsobila aj ďalšie explózie.

„Ruská armáda nebezpečným spôsobom skladovala muníciu už pred touto vojnou, tento incident (v Makijivke) však upozorňuje na to, ako neprofesionálne postupy prispievajú k vysokému počtu ruských obetí,“ uviedol britský rezort obrany v najnovšej správe založenej na zisteniach tajných služieb.

Moskva aj proruské sily v Donecku pripísali zodpovednosť za útok v Makijivke ruským vojakom, ktorí používali mobilné telefóny a vďaka čomu ukrajinské sily dokázali lokalizovať ich základňu. Moskva doteraz priznala 89 obetí útoku. Podľa Kyjeva pri ukrajinskom útoku 1. januára zahynulo až 400 ruských vojakov. Raketový útok zasiahol v Makijivke školu, v ktorej boli ubytovaní čerstvo zmobilizovaní ruskí vojaci. (news.sky.com, tas­r)

13:58 Bývalý ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin poslal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi šrapnel z francúzskej húfnice, ktorý ho zranil v decembri počas ostreľovania vo východoukrajinskej Doneckej oblasti. Rogozin žiada, aby bol šrapnel odovzdaný francúzskemu prezidentovi s varovaním, že „nikto neunikne zodpovednosti za vojnové zločiny“.

Emmanuel Macron Čítajte viac Rogozin poslal Macronovi varovný list a šrapnel z francúzskej húfnice, ktorý ho zranil na Ukrajine

13:37 Na desať rokov väzenia za kolaboráciu s nepriateľom odsúdil súd v Charkove na východe Ukrajiny umelca, ktorý vyrábal letáky a pohľadnice pre ruskú armádu. Oznámila to dnes generálna prokuratúra. Meno šesťdesiatjeden­ročného umelca neuviedla, len to, že predtým pracoval ako režisér v jednej charkovskej televízii.

Návrhy s vyobrazením symbolov, ktoré sú na Ukrajine zakázané, umelec posielal do Ruska dcére, ktorá ich ponúkla ruskému ministerstvu obrany a ďalším úradom.

Pohľadnice a plagáty, ktorých boli vytlačené tisíce kusov, mali zvýšiť bojovú morálku ruských vojakov, čo podľa prokuratúry zaznamenal aj Kremeľ. Obžalovaný na súde svoju vinu v plnom rozsahu priznal. (čtk)

12:54 Ukrajina tvrdí, že pri nedávnom útoku v Chersonskej oblasti zabila alebo zranila približne 500 ruských vojakov. Tvrdenie nebolo možné nezávisle overiť. K predmetnému útoku došlo podľa vyjadrenia generálneho štábu ukrajinských ozbrojených síl na Silvestra, a teda deň pred iným ukrajinským raketovým útokom – v meste Makijivka v Doneckej oblasti, pri ktorom podľa Kyjeva taktiež zahynuli stovky ruských vojakov.

„Nepriateľ má ďalšie straty. Potvrdilo sa, že ukrajinské sily zasiahli 31. decembra nepriateľskú jednotku a sústredenú vojenskú techniku pri Čulakivke v Chersonskej oblasti,“ uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Správy o tomto ukrajinskom útoku s potenciálne veľkým počtom ruských obetí prišli po tom, ako aj Moskva priznala, že pri novoročnom útoku v meste Makijivka zahynuli desiatky ruských vojakov. Ruské ministerstvo obrany najskôr v pondelok priznalo 63 mŕtvych, v stredu rezort uviedol, že počet obetí vzrástol na 89.

Russia Ukraine Čítajte viac Mobily či debili? Rusi riešia, kto zavinil novoročný masaker

Ukrajina sa prihlásila k zodpovednosti za tento útok, ktorý v Makijivke zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov. Zároveň však tvrdí, že pri ňom zahynulo až približne 400 ruských vojakov.

Moskva aj proruské sily v Donecku pripísali vinu za útok ruským vojakom používajúcim mobilné telefóny, vďaka ktorým ukrajinské sily dokázali lokalizovať základňu. Ukrajinské sily sa pravdepodobne čoraz viac zameriavajú na kasárne či iné základne ruských vojakov a pri takýchto útokoch využívajú americké raketové systémy HIMARS. (news.sky.com, tas­r)

10:52 O ruskej ofenzíve v okolí Bachmutu a Avdijivky a možnej snahe o posilnenie pozícií ruskej armády na západe Doneckej oblasti píše v analýze aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Ruské sily podľa neho pokračujú v obmedzených protiútokoch pozdĺž línie medzi mestami Svatove a Kreminna, Ukrajina ostreľuje ruské logistické pozície v Luhanskej oblasti.

Ruská armáda sa podľa analytikov ISW stretáva so systémovým zlyhaním na všetkých úrovniach procesu formácie síl, čo negatívne ovplyvňuje výcvik vojakov a poškodzuje operačné schopnosti Ruska na Ukrajine. ISW sa odvoláva na ruských vojenských bloggerov, podľa ktorých Moskva nedávno vyslala na front novo mobilizovaných vojakov s delostreleckým a tankovým výcvikom a zaradila ich do peších divízií.

Takýto postup nie je neobvyklý, ukazuje ale na širšie problémy, keď ruské sily nevenujú dostatok času výcviku jednotiek, píše ISW. „Zaradenie zle vycvičených delostrelcov do peších jednotiek bez ich výcviku pre pešie bojové operácie z nich pravdepodobne urobí len potravu pre delá,“ dodávajú analytici.

10:37 Ruské sily údajne odcudzili väčšinu umeleckých diel z múzea v ukrajinskom meste Cherson. Má ísť približne o 80 percent zbierky Chersonského regionálneho múzea umenia, čo predstavuje viac ako 10 000 umeleckých diel. Uviedol to ukrajinský spravodajský portál UkraineWorld, informuje v stredu televízia Sky News.

Podľa zmieneného servera boli diela presunuté na ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014.

Cherson bol prvým veľkým ukrajinským mestom a jedinou metropolou niektorej z oblastí Ukrajiny, ktorú už v marci — krátko po začiatku invázie — obsadili ruské okupačné sily.

Ukrajinská armáda po protiofenzíve a systematickom ostreľovaní ruských zásobovacích trás opätovne obsadila Cherson 11. novembra. Ruské jednotky sa z mesta už predtým stiahli na druhý breh rieky Dneper, avšak v útokoch na Cherson naďalej pokračujú.

10:04 Vojna na Ukrajine môže mať následky aj na verejné zdravie u ľudí na Slovensku. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Problém môže okrem epidemickej, sociálnej a podpornej časti vzniknúť napríklad aj v oblasti radiačnej ochrany.

„My nevieme, čo sa tam udeje, či sa napríklad neporuší jadrová elektráreň, alebo či nevznikne jadrová havária,“ skonštatoval.

Pri masovej migrácii ľudí z Ukrajiny by podľa neho hrozilo aj zavlečenie ochorení typických pre vojnové stavy. „Migračná vlna bola spočiatku vysoká, ale dala sa zvládať. Keby sa však pohli masy, tak to musia riešiť všetky štáty,“ dodal.

9:33 Rusko doteraz oznámilo zničenie alebo poškodenie 35 amerických raketometov HIMARS využívaných Ukrajinou, informoval dnes ruskojazyčný server BBC. Upozornil zároveň, že Kyjev týchto zbraňových systémov na začiatku tohto roka dostal len dvadsať.

Moskva o zničení týchto systémov hovorí pravidelne od minulého leta, keď Ukrajina dostala prvú dodávku od západných spojencov. Naposledy v utorok ruské ministerstvo obrany uviedlo, že neďaleko Kramatorska vo východoukrajinskej Doneckej oblasti zničilo niekoľko raketometov HIMARS, spolu s ďalším ukrajinským vybavením.

Video
S čím dostrelia Ukrajinci ďalej? Rusi sa neschovajú

Ruskojazyčný server BBC spočítal, koľkokrát sa ruské ministerstvo obrany vo svojich oficiálnych hláseniach zverejneným na telegrame zmienilo o zásahu raketových systémov HIMARS. Na tejto sociálnej sieti ohlásilo zničenie 24 raketometov, ďalších 11 ich ruské sily „zasiahli“ alebo „zdolali“.

Ukrajina ale doteraz od Spojených štátov dostala len 20 raketometov HIMARS. Ďalšie majú prísť v tomto roku. Podľa amerických predstaviteľov sa Rusku nepodarilo zničiť ani jeden z raketových systémov. Za rovnakým tvrdením stoja aj ukrajinskí činitelia.

Denník The Washington Post v auguste uviedol, že ukrajinská armáda používa drevené makety raketometov HIMARS, aby na ich zničenie donútila Moskvu plytvať drahými strelami s plochou dráhou letu.

8:16 Ruskí vojaci rovnako ako v závere minulého roka pokračujú v ofenzívnych operáciách okolo Bachmutu, uviedol v rannom hlásení o situácii na fronte ukrajinský generálny štáb. Ruské jednotky podľa neho ostreľujú aj civilné ciele, a to najmä na severe Doneckej oblasti a v juhoukrajinskej Záporožskej a Chersonskej oblasti.

Za posledných 24 hodín vyslalo podľa ukrajinského generálneho štábu Rusko sedem rakiet, podniklo 18 vzdušných útokov a vyše 85 úderov zo salvových raketometov. Tieto útoky sústredilo "najmä na civilnú infraštruktúru miest Kramatarosk v Doneckej oblasti, Záporoží a Cherson. Medzi civilným obyvateľstvom sú obete, "napísalo ukrajinské velenie. Varovalo tiež, že nad celým územím Ukrajiny stále platí nebezpečenstvo vzdušných útokov.

Ofenzívne operácie ruská armáda podľa Kyjeva ďalej sústredí na oblasť strategicky významného Bachmutu. Jednotky Moskvy sa tiež snažia vylepšiť svoje taktické pozície v smere na Kupjansk v Luhanskej a Lyman a Avdijivku v Doneckej oblasti.

Za posledných 24 hodín ukrajinskí vojaci odrazili útoky ruských jednotiek v okolí Stelmachivky a Bilohorivky v Luhanskej oblasti a pri Soledare, Krasne Hory, Bachmute, Majorsku, Marjinky, Novomychajlivke a ďalších obciach v Doneckej oblasti.

Správy oboch znepriatelených strán o súčasnom konflikte, ktorý rozpútal vpád ruských vojsk na Ukrajinu vlani vo februári, nemožno nezávisle overiť.

7:13 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj je presvedčený, že ruská vláda nasadí všetky svoje sily v snahe zmeniť výsledok vojny a oddialiť svoju prehru. Povedal to vo svojom pravidelnom nočnom príhovore, informuje portál Ukrajinská pravda.

„Začali sme tento rok s tým, čo teraz Ukrajina najviac potrebuje – pred začiatkom ďalšieho mobilizačného procesu, ktorý pripravuje teroristický štát. Teraz je čas, keď musíme spolu s našimi partnermi posilniť našu obranu,“ skonštatoval Zelenskyj a dodal, že nepochybujú o tom, že súčasní vládcovia Ruska dajú všetko, čo im zostalo a všetkých, čo dokážu zhromaždiť, aby sa pokúsili zvrátiť výsledok vojny a aspoň oddialiť svoju porážku.

„Musíme narušiť tento ruský scenár. Pripravujeme sa na to. Teroristi musia prehrať. Akýkoľvek ich nový pokus o ofenzívu musí zlyhať. Toto bude posledná prehra teroristického štátu. Ďakujem všetkým partnerom, ktorí to chápu,“ pokračoval s tým, že „Rusko mobilizuje tých, ktorých chce použiť ako potravu pre kanóny“, zatiaľ čo Ukrajina mobilizuje civilizovaný svet, v záujme života.

6:51 Na základe nových predpisov sa v Poľsku bude po novom vyžadovať, aby špecializovaní policajti absolvovali výcvik na zaobchádzanie s granátometmi. Podľa médií ide o reakciu na incident z vlaňajšieho decembra, pri ktorom šéf poľskej polície nedopatrením spôsobil vo svojej kancelárii výbuch granátometu, ktorý dostal ako darček na návšteve Ukrajiny. TASR správu prevzala v noci na stredu od agentúry AP.

Aktualizovaná smernica týkajúca sa výcviku policajtov pri používaní zbraní vstúpila do platnosti 1. januára. Poľské ministerstvo obrany ju schválilo len dva dni po tom, čo v kancelárii šéfa poľskej polície generála Jaroslawa Szymczyka došlo k výbuchu granátometu. Ten vybuchol počas toho, ako ním policajný šéf hýbal. Pri incidente utrpel Szymczyk a ešte jedna osoba ľahké zranenia.

Szymczyk po nehode uviedol, že bol ubezpečený, že granátomet, ktorý bol darom od Ukrajincov, nie je nabitý. Niektorí poľskí politici po výbuchu tvrdili, že príslušníci polície by mali byť lepšie oboznámení s takýmito zbraňami, pričom média aktualizáciu smerníc spojili so spomínaným incidentom.

5:00 Na 89 vzrástol počet ruských vojakov, ktorí zahynuli pri ukrajinskom útoku na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka na východe Ukrajiny zo soboty na novoročnú nedeľu. Oznámilo to v noci na stredu ruské ministerstvo obrany.

„Počet našich kolegov, ktorí zahynuli, vzrástol na 89,“ uviedol vo videoodkaze generálporučík Sergej Sevriukov. Dodal, že počet obetí sa zvýšil po tom, čo bolo pod troskami nájdených viac tiel.

„Je už očividné, že hlavnou príčinou toho, čo sa stalo, bolo zapnutie a hromadné používanie mobilných telefónov personálom v zóne dosahu zbraní nepriateľa,“ uviedol Sevriukov s tým, že ruskí vojaci mobilné telefóny používali aj napriek zákazu.

„Tento faktor umožnil nepriateľovi vystopovať a určiť súradnice polohy vojakov pre podniknutie útoku,“ povedal Sevriukov.

Podľa agentúry Reuters tiež Seriukov naznačil, že v reakcii na tento útok podniklo Rusko odvetný úder na miesto v blízkosti železničnej stanice v meste Družkivka v Doneckej oblasti, kde ukrajinská armáda skladuje svoje vybavenie.

„Odpaľovacie zariadenie viacnásobného raketového systému, z ktorého Ozbrojené sily Ukrajiny strieľali na Makijivku, bolo zničené spätnou paľbou,“ povedal.Podľa ruského rezortu obrany zahynulo pri spätných útokoch vyše 200 ukrajinských vojakov a boli zničené štyri systémy HMARS, štyri RM-70 Vampire, viac ako 800 rakiet a osem áut.

„Okrem toho bol v oblasti Maslovka zasiahnutý bod dočasného nasadenia jednej z jednotiek cudzineckej légie, kde zahynulo viac ako 130 zahraničných žoldnierov,“ dodal Sevriukov.

Reuters upozorňuje, že tieto informácie nedokázal nezávisle overiť.

K zodpovednosti za smrtiaci útok na ruské ozbrojené sily v meste Makijivka sa v pondelok prihlásil Kyjev. Ukrajinská armáda ešte predtým v pondelok uviedla, že pri novoročnom raketovom útoku, ktorý zasiahol školu slúžiacu ako kasárne pre čerstvo zmobilizovaných ruských vojakov v Makijivke v Doneckej oblasti, zahynulo približne 400 ruských vojakov. Rusko predtým priznalo 63 obetí.

Podľa ruského ministerstva obrany zasiahli budovu školy štyri rakety vypálené z amerického systému HIMARS a zásah rakiet spôsobil zrútenie stropu budovy. Ministerstvo na sociálnej sieti Telegram dodalo, že okolnosti útoku v súčasnosti vyšetruje komisia na to určená.

Russia Ukraine Čítajte viac Mobily či debili? Rusi riešia, kto zavinil novoročný masaker

© Autorské práva vyhradené

841 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine