321. deň: Rusi vedú tri veľké ofenzívy, kontrolujú väčšinu Soledaru. Zelenskyj: Získali sme čas

Soledar je už niekoľko dní dejiskom zúrivých bitiek medzi útočiacimi ruskými silami a ukrajinskými obrancami. Obe strany do frontového mesta severne od Bachmutu presunuli posily. Situáciu na mieste bojov komplikujú aj nízke teploty, ktoré klesajú hlboko pod mínus desať stupňov Celzia. Podľa britského ministerstva obrany ruské sily a žoldnierska Vagnerova skupina postúpili smerom do Soledaru a pravdepodobne kontrolujú väčšinu mesta.

10.01.2023 05:45 , aktualizované: 23:16
soledar, vojna na ukrajine, ukrajina Foto: ,
Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva inštrukcie v úkryte v Soledare, na mieste ťažkých bojov s ruskými jednotkami v Doneckej oblasti na Ukrajine.
debata (723)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 321. deň
  • Tvrdé boje prebiehajú o mesto Soledar, severne od Bachmutu
  • Kyjev: Rusko vedie tri veľké ofenzívy v snahe obsadiť celé Donecko
  • Šéfka nemeckej diplomacie Baerbocková navštívila Charkov
  • Kritici Kremľa vyzvali Rusov v zahraničí, aby 24. 2. protestovali proti vojne
  • Ukrajinská SBU tvrdí, že odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov
  • Zelenskyj odňal Putinovmu kmotrovi Medvedčukovi ukrajinské občianstvo
  • Kanada chce od USA pre Ukrajinu zaobstarať pokročilý systém protivzdušnej o­brany

VIDEO: Vyzvú britské tanky Challenger 2 na Ukrajine Rusov?.

Video
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
Ukrajinskí vojaci ošetrujú zraneného vojaka v...
+4Generálplukovník Oleksandr Syrskyj dáva...

23:16 Online predaj sieťotlačí britského graffiti umelca Banksyho, ktorého výťažok poputuje na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, sa stal terčom útokov z ruských IP adries. Oznámila to v utorok medzinárodná charitatívna organizácia Legacy of War Foundation, ktorá predaj organizovala.

Banksy dal do predaja novú limitovanú sériu 50 originálnych sieťotlačí. Je na nich vyobrazená biela myš na kartónovej škatuli s nápisom FRAGILE (krehké), ktorého prvé dve písmená možno len vytušiť, keďže ich myš pri pokĺznutí sa rozdriapala svojimi pazúrikmi. Zostávajúce dobre čitateľné písmená tak tvoria slovo AGILE (agilné).

Na získanie jedného z podpísaných a jednotlivo očíslovaných výtlačkov v hodnote 5 000 libier (5 664 eur) bolo potrebné zaregistrovať sa do predaja na webstránke zmienenej charity. Organizácia v utorok informovala, že online predaj už uzavrela, pričom dostala vyše milión žiadostí o kúpu. Zároveň informovala, že bola aj terčom „3 500 nepria­teľských útokov z ruských IP adries“.

„Momentálne vytrieďujeme zaregistrované vstupy, pričom úspešných uchádzačov zakrátko upovedomíme,“ píše ďalej nadácia Legacy of War Foundation na svojej webstránke.

Banksy sa v polovici novembra v rozhovore pre server o umení The Art Newspaper priznal k autorstvu siedmich grafitov, ktoré sa po odsune ruských okupačných vojsk z Kyjevskej oblasti objavili v tamojších mestách – na budovách zničených bombardovaním a ostreľovaním. (tasr, afp)

23:13 Kanada chce od Spojených štátov pre Ukrajinu zaobstarať pokročilý systém protivzdušnej obrany. Podľa agentúry Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaný vládny zdroj, to dnes kanadský premiér Justin Trudeau oznámil americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi. Obaja politici sa stretli v Mexiku na dvojdňovom stretnutí lídrov severoamerických krajín.

Pri bilaterálnej schôdzke Biden kanadskému premiérovi oznámil svoje prianie navštíviť v marci Kanadu. Obaja politici tiež rokovali o ekonomických témach či o vojenskej spolupráci. „Potvrdili svoj záväzok postaviť sa vo svete za zdieľané hodnoty, a to vrátane podpory ukrajinskému ľudu v jeho obrane proti ruskej brutálnej agresii,“ uviedol vo vyhlásení Biely dom. (čtk, reuters)

22:46 Ukrajinský oligarcha a politik Viktor Medvedčuk bol zbavený ukrajinského občianstva. Príslušný výnos podpísal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Medvedčuk bol tvárou proruskej politiky na Ukrajine. Bol tiež považovaný za človeka veľmi blízkeho ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, ktorý je aj krstným otcom jeho dcéry.

Vladimir Putin Čítajte viac Zelenskyj odňal Putinovmu kmotrovi Medvedčukovi ukrajinské občianstvo

21:25 Ukrajinská bezpečnostná služba tvrdí, že odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov na Ukrajine. Ďalej spresnila, že viac ako 340 takýchto páchateľov bolo postavených pred súd.

Putin / Ukradnuté ukrajinské regióny / Sevastopoľ / Čítajte viac Ukrajinská SBU odhalila od začiatku vojny viac ako 600 ruských agentov

19:49 V Maďarsku chýba v lekárňach čoraz viac dôležitých liekov. Jednou z príčin je hromadné šírenie až troch vírusových ochorení, avšak medzi príčinami je aj vojna na Ukrajine.

UA vojak / Vojenský lekár / Operácia / Čítajte viac Maďarsku chýbajú lieky, jednou z príčin je aj vojna na Ukrajine

19:15 Ukrajinskí vojaci začnú s výcvikom zameraným na používanie amerických systémov protivzdušnej obrany Patriot už na budúci týždeň, uviedli pre stanicu CNN dvaja predstavitelia USA oboznámení s touto záležitosťou, informuje TASR. Výcvikový program bude prebiehať na vojenskej základni Fort Sill v štáte Oklahoma. Fort Sill je jednou zo štyroch hlavných výcvikových lokalít ozbrojených síl USA a sídli tam aj delostrelecká škola americkej armády.

Námestníčka amerického ministra obrany pre Rusko, Ukrajinu a Euráziu Laura Cooperová priblížila, že výcvik ukrajinských vojakov bude trvať niekoľko mesiacov. „Neviem vám dať konkrétny časový rámec, kedy bude výcvik ukončený,“ povedala.

Spojené štáty prisľúbili dodať Kyjevu systémy Patriot koncom decembra počas návštevy ukrajinského prezidenta Volodomyra Zelenského v USA. Nemecko nedávno tiež ohlásilo, že Ukrajine posiela druhý systém Patriot z vlastných zásob.

Hovorca Pentagónu Pat Ryder minulý štvrtok avizoval, že USA zvažujú niekoľko možností, kde by sa mohol výcvik Ukrajincov na používanie systémov Patriot realizovať. Uviedol, že by to mohlo byť v USA, v inej krajine alebo by mohlo ísť o kombináciou oboch týchto možností.

18:47 Švédska tajná služba SÄPO očakáva, že Rusko zintenzívni aktivity ohrozujúce bezpečnosť Švédska vrátane útokov na telekomunikačné zariadenia a energetickú sieť. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

Riaditeľka Švédskej bezpečnostnej služby (SÄPO) Charlotte von Essenová zdôraznila, že ruské kroky zamerané voči bezpečnosti Švédska je ťažké predvídať, ale že v ďalšom období je možné očakávať ich zintenzívnenie. Podľa nej hrozí riziko špionážnych a sabotážnych činností predovšetkým vo sfére telekomunikácií, dodávok elektriny a prepravy citlivých materiálov.

„Z ruskej strany je záujem rušivo zasiahnuť do týchto oblastí. Ide o sektory, v ktorých by útoky voči Švédsku mohli poškodiť aj zvyšok Európy,“ varovala šéfka SÄPO na záver trojdňovej bezpečnostnej konferencie, ktorá sa konala v lyžiarskom stredisku Sälen v strednej časti Švédska.

Na každoročnom podujatí sa okrem iných zúčastnili aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a švédsky premiér Ulf Kristersson. Von Essenová varovala, že Rusko bude zrejme pre svoje aktivity častejšie využívať aj rôzne neoficiálne platformy, ako sú ruská diaspóra vo Švédsku či miestne inštitúcie a firmy.

18:30 Pomoc z Nemecka by mala dosiahnuť hodnotu 40 miliónov eur. Použitá by mala byť okrem iného aj na odmínovanie či zabezpečenie satelitného internetového pripojenia Starlink, a to pre civilistov i armádu.

„Budeme stáť po vašom boku, kým nás budete potrebovať. Dáme pre to všetko, aby deti v Charkove, Mariupole či Kyjeve mohli znovu veriť v dobrú budúcnosť,“ povedala nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas návštevy Charkova.

Jej ukrajinský rezortný kolega Dmytro Kuleba na spoločnej tlačovej konferencii s Baerbockovou opäť žiadal od Nemecka tanky. „Čím dlhšie to trvá, tým viac ľudí zomrie. Čím skôr toto rozhodnutie padne, tým skôr sa táto vojna skončí víťazstvom Ukrajiny a v Európe už nebude žiadna vojna,“ vyhlásil ukrajinský minister.

18:11 Lotyšská ministerka obrany Inara Murnieceová uviedla, že jej krajina Ukrajine opäť poskytne protitankové strely Stinger americkej výroby. Dodávku by Lotyšsko mohlo ohlásiť na nadchádzajúcom samite na základni Ramstein v Nemecku, ktorý bude 20. januára. Informoval o tom v utorok portál Kyiv Independent s odvolaním sa na lotyšské verejnoprávne mé­diá.

„Frontová línia na Ukrajine je v skutočnosti našou vlastnou líniou obrany," uviedla šéfka lotyšského rezortu obrany. Murnieceová zároveň dodala, že Lotyšsko bude pokračovať v dodávkach zbraní Ukrajine a vo výcviku ukrajinských vojakov. „Keď sa stretávam s ukrajinskými kolegami, najviac nám ďakujú za strely Stinger, ktoré sme na Ukrajinu poslali pred začiatkom vojny," konštatovala.

Starosta Kyjiva Vitalij Kličko v utorok uviedol, že Lotyšsko poslalo zo svojho hlavného mesta Riga do Kyjiva desať autobusov. Autobusy budú obsahovať humanitárnu pomoc pre Ukrajinu, „ktorú vyzbierali obyvatelia Lotyšska," dodal Kličko.

V decembri lotyšská vláda schválila vyčlenenie takmer 560-tisíc eur na nákup generátorov pre ukrajinské štátne médiá.

17:56 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková navštívila v utorok východoukrajinské mesto Charkov. Stala sa tak prvou členkou nemeckej vlády, ktorá prišla do oblasti blízko frontovej línie, a tiež najvyššie postavenou západnou političkou na návšteve Charkova od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr DPA a AFP.

Nemeckú ministerku zahraničia sprevádzal jej ukrajinský rezortný kolega Dmytro Kuleba a veľvyslanec Ukrajiny v Nemecku Olexij Makejev. Baerbocková označila svoju tretiu návštevu Ukrajiny od začiatku vojny za vyjadrenie solidarity Nemecka. Prisľúbila Ukrajine ďalšiu pomoc vrátane dodávok zbraní, ale aj humanitárneho materiálu, ako sú generátory, palivo či prikrývky.

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena... Foto: TASR/AP
Baerbocková Charkov kuleba Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková (vpravo) a ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas návštevy v ukrajinskom Charkove 10. januára 2023.

O návšteve Baerbockovej v Charkove informovali z bezpečnostných dôvodov až počas jej spiatočnej cesty do Berlína. „Chcela som si predovšetkým vypočuť miestnych obyvateľov, ktorí sú ťažko skúšaní vojnou a zároveň tuhou zimou, keď teploty v noci klesajú na mínus 15 stupňov Celzia,“ povedala Baerbocková.

Na Ukrajinu prišla iba niekoľko dní po tom, čo nemecká vláda schválila poskytnutie bojových vozidiel pechoty Marder Ukrajine. Kyjev chce od Berlína aj tanky, ten však zatiaľ odmieta vyhovieť tejto požiadavke.

17:40 Kremeľ vyhlásil, že Ukrajina a jej západní spojenci reagovali cynicky na 36-hodinové jednostranné prímerie, ktoré ruský prezident Putin vyhlásil v čase pravoslávnych Vianoc. TASR informuje na základe správy prevzatej z denníka The Guardian. „Stretli sme sa s cynickou reakciou zo strany Kyjeva a viacerých západných lídrov,“ povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

The Guardian pripomína, že Kyjev dočasné prímerie vyhlásené Ruskom odmietol s tým, že žiadne prímerie nenastane dovtedy, kým Putin svojim inváznym silám nenariadi stiahnuť sa z Ukrajiny.

Ukrajinský prezident Zelenskyj vtedy povedal, že Moskva toto zastavenie paľby oznámila zo zištných dôvodov, aby zastavila postup Ukrajincov v Donbase a mohla medzitým zmobilizovať ďalších vojakov.

Prímerie, ktoré bolo vyhlásené od minulého piatka 12.00 h moskovského času (10.00 h SEČ) do polnoci zo soboty na nedeľu (sobota 22.00 h SEČ), kritizoval aj americký prezident Joe Biden. Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková uviedla, že ak by Putin skutočne chcel mier, poslal by ruské sily domov.

17:15 Šéf Kremľa Vladimir Putin potrebuje dobré správy. A pocit víťazstva mu má na Ukrajine zaistiť dobytie mestečka Soledar v Donecku.

Soledar, vojna na Ukrajine Čítajte viac Boj o Soledar: Putinovi neprekáža ani Pyrrhovo víťazstvo

15:55 Americký minister obrany Lloyd Austin na 20. januára zvolal na základňu Ramstein na západe Nemecka schôdzku krajín, ktoré vojensky pomáhajú Ukrajine. Očakáva sa, že sa na treťom rokovaní kontaktnej skupiny šéfovia rezortov obrany a vysoko postavení vojenskí činitelia budú radiť o ďalšej podpore krajiny, ktorá od konca februára minulého roka čelí ruskej ozbrojenej agresii.

Podľa agentúry DPA generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg dnes v Bruseli uviedol, že pri rokovaní v Ramsteine pôjde o ďalšie dodávky zbraní na Ukrajinu. Kontaktná skupina preberie s ukrajinským ministrom obrany Oleksijom Reznikovom, aké typy zbraní Ukrajina potrebuje a ako by jej ich spojenci mohli dodať. Stoltenberg zdôraznil, že nejde len o ďalšie zbraňové systémy, ale tiež o muníciu a náhradné diely pre predtým dodané zbrojné systémy.

15:50 Vyvesenie českej vlajky a ukrajinskej vlajky popri portréte ruského prezidenta Vladimira Putina vo vaku na mŕtvoly na budove ministerstva vnútra ČR v Prahe nebolo trestné. Polícia preto prípad odložila, uviedol jej hovorca Jozef Bocán.

Ministerstvo vnútra vyvesilo vlani na český štátny sviatok 28. októbra na budovu svojho úradu českú vlajku a ukrajinskú vlajku, medzi ktoré umiestnilo na tretej zástave podobizeň Putina vo vaku na mŕtvoly. Prípadom sa následne zaoberala Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

„Došli sme k záveru, že vo veci nejde o podozrenie z trestného činu. Úkony trestného konania neboli začaté a vec bola uložená ad acta,“ uviedol Bocán. Rezort nechal vlajky vyvesiť v rámci pripomienky vzniku Česko-Slovenska.

15:30 Rusko bude pokračovať vo vyvíjaní svojej jadrovej triády – balistických rakiet, ponoriek a strategických bombardérov – pretože tieto zbrane mu zaisťujú suverenitu, vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu.

Russia Military Čítajte viac Šojgu: Rusko bude pokračovať vo vývoji jadrovej triády

15:15 Podľa agentúry Reuters by získanie Soledaru poskytlo ruským inváznym silám výhodu v boji o Bachmut, o ktorého dobytie sa Rusko usiluje mesiace. Ovládnutie Bachmutu, ktorý leží na zásobovacej trase medzi Doneckou a Luhanskou oblasťou, by potom Rusom mohlo poskytnúť platformu pre postup na dve väčšie mestá – Kramatorsk a Slovjansk, píše Reuters. Pre Moskvu by to bolo tiež prvé víťazstvo na bojisku po rade neúspechov v poslednom čase.

Hovorca východného zoskupenia ukrajinských síl Serhij Čerevatyj uviedol, že Rusi nasadzujú pri Soledare najlepších bojovníkov Vagnerovej skupiny a za uplynulý deň ho 86-krát zasiahli delostrelecky. Rusko používa taktiku v štýle prvej svetovej vojny, vrhá do boja veľké množstvo mužov a absorbuje ťažké straty, povedal Čerevatyj v ukrajinskej televízii. „V podstate to nie je vojna 21. storočia,“ do­dal.

Vojnový novinár Jurij Butusov podľa Reuters napísal, že Rusi získali palebnú kontrolu nad hlavnou ukrajinskou zásobovacou trasou do mesta. „Nie je to úplne obkľúčenie, ale normálne zásobovanie po trase nie je možné, a to je pre obranu kritické,“ dodal.

14:50 Viac ako 20-ročné partnerstvo medzi NATO a EÚ je potrebné posilniť a prehĺbiť, pretože bezpečnosť Európy je ohrozená. Sú tu najmä hrozby zo strany Ruskej federácie, tie však nie sú jediné, uviedla predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová po podpísaní tretieho vyhlásenia o rozšírení spolupráce medzi týmito dvoma inštitúciami.

Šéfka eurokomisie počas spoločnej tlačovej konferencie s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom a predsedom Európskej rady Charlesom Michelom pripomenula, že všetci traja sa spolu zišli 24. februára 2022, aby vyjadrili podporu Ukrajine, ktorá bola práve vtedy napadnutá Ruskom.

Túto jednotu, na podporu ukrajinského ľudu a proti ruskej imperiálnej vojne, podľa jej slov inštitúcie EÚ a NATO dokazovali počas celého roka. Už predtým Únia a NATO ako blízki partneri posilňovali vojenskú mobilitu a v spoločných cvičeniach si vyskúšali krízové reakcie na kybernetické útoky, šírenie dezinformácií či hybridné útoky proti Lotyšsku, Poľsku a Litve zo strany Bieloruska.

„Toto viac ako 20-ročné partnerstvo musíme posilniť a teraz aj prehĺbiť, pretože bezpečnosť Európy čelí výzvam a hrozbám,“ povedala von der Leyenová. To sa podľa jej slov prejavuje aj v želaní Švédska a Fínska vstúpiť do NATO, a aj v tom, že Dánsko zrušilo doložku o výnimke týkajúcu sa obrany EÚ.

14:40 Ruská delostrelecká paľba sa znížila na niektorých miestach až o takmer 75 % oproti maximu v predchádzajúcom priebehu vojny na Ukrajine. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na amerických a ukrajinských predstaviteľov.

Tí pre spomenutú skutočnosť nemajú jednoznačné vysvetlenie. Môže to však byť spôsobené tým, že Rusko má slabé zásoby delostreleckej munície, ktoré dokáže distribuovať svojim jednotkám, alebo by to mohlo byť súčasťou taktiky voči úspešným ukrajinským útokom.

„Tak či onak, výrazný pokles delostreleckej paľby je ďalším dôkazom čoraz slabšej pozície Ruska na bojisku takmer rok po jeho invázii,“ uviedli pre CNN predstavitelia USA a Ukrajiny.

13:40 Východné Poľsko je kľúčové pre bezpečnosť celej krajiny, a preto musí byť jeho obrana obzvlášť silná, vyhlásil poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, keď komentoval plán na vznik novej pešej divízie na juhovýchode Poľska.

Invázia Ruska v susednej Ukrajine vyvolala v Poľsku poplach a urýchlila zvýšenie výdavkov na obranu. Výsledkom bude rozšírenie poľských ozbrojených síl a ich vybavenie modernou výzbrojou.

„Musíme byť silní, vlastne veľmi silní, vo východnej časti krajiny, pretože toto je hlavná frontová čiara našej bezpečnosti a nezávislosti. Vieme, kto je pre nás hrozbou a kde,“ povedal Blaszczak v rozhovore pre webovú stránku i.pl.

„Hlavnou hrozbou pre Poľsko je Rusko a jeho imperiálne ambície. Preto musíme mať na východe viac ozbrojených síl a preto sa zriaďuje nová divízia,“ vysvetlil minister obrany.

Blaszczak dodal, že táto nová jednotka i ďalšie v uvedenej oblasti budú vyzbrojené bojovými tankami K2 a samohybnými húfnicami K9, nedávno kúpenými od Južnej Kórey.

13:20 Severoatlantická aliancia a Európska únia musia s ohľadom na ohrozenie predstavované Ruskom ďalej posilniť svoju spoluprácu. Spojenci tiež musia ešte silnejšie podporovať Ukrajinu. Po podpise spoločného vyhlásenia oboch organizácií to povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyhlásila, že EÚ bude vyvíjať na Rusko tlak prostredníctvom sankcií tak dlho, ako to bude potrebné.

Lídri oboch blokov podpísali historicky tretiu spoločnú deklaráciu, v ktorej potvrdili podporu Ukrajiny a snahu prinútiť Rusko ukončeniť vojnu. Zároveň sa prihlásili k posilňovaniu spolupráce aliancie a únie.

„Sme pripravení posunúť spoluprácu NATO a EÚ na ďalšiu úroveň,“ vyhlásil Stoltenberg po podpise dokumentu, ktorého prijatie sa proti pôvodnému plánu zdržalo o niekoľko mesiacov.

12:50 Ruský generálplukovník Alexandr Lapin bol vymenovaný do funkcie náčelníka generálneho štábu pozemných vojsk ruskej armády napriek kritike jeho výkonu na Ukrajine. S odvolaním sa nemenovaný zdroj to uviedla ruská štátna agentúra TASS.

Rusko, vojna na Ukrajine, Ukrajina Čítajte viac Rusi vymenili veliteľa pozemných vojsk, kritizoval ho Kadyrov i Prigožin

12:30 Ruská vojenská loď vybavená hypersonickými zbraňami absolvovala cvičenie v Nórskom mori, oznámilo ruské ministerstvo obrany.

„Posádka fregaty Admirál flotily Sovietskeho zväzu Gorškov vykonala vzdušné obranné cvičenie v Nórskom mori,“ uvádza ruský rezort obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin vyslal minulý týždeň fregatu triedy Admirál Gorškov vyzbrojenú novými hypersonickými raketami Zirkón (Cirkon) do Atlantického oceánu. Podľa agentúry Reuters tak spravil, aby ukázal svetu, že Rusko sa v dôsledku vojny na Ukrajine nestiahne. Ruské fregaty tejto triedy merajú 135 metrov s plným výtlakom 5 400 ton.

12:00 Moskva nezverejní zoznamy ruských vojakov, ktorí prišli o život počas silvestrovského útoku ukrajinských síl v Makijivke v Doneckej oblasti. Povedal to vojenský komisár v ruskej Samarskej oblasti Alexej Vdovin.

„Nebudú zverejňované žiadne zoznamy. Všetky informácie dostupné vo vojenských komisariátoch budú poskytované rodinným príslušníkom vojakov osobne na požiadanie, v prípade viacerých vojakov tak učinia osobne zamestnanci týchto vojenských úradov,“ povedal Vdovin podľa webu The Insider.

Uvedený ruský predstaviteľ tvrdí, že zoznamy nie je možné zverejniť, pretože sú to osobné údaje, ktoré by mohli poslúžiť nepriateľským zahraničným spravodajským službám. Moskva sa domnieva, že tieto údaje by mohli byť zneužité smerom k príbuzným padlých vojakov.

Ukrajinská armáda zaútočila 31. decembra na vojenskú základňu Rusov v okupovanej Makijivke, pričom podľa Kyjiva prišlo o život 400 okupantov a ďalších 300 utrpelo zranenia rôzneho stupňa závažnosti. Ruské ministerstvo obrany však oznámilo, že zomrelo 89 vojakov.

11:25 Britské ministerstvo obrany v pravidelnej rannej správe, ktorá sa odvoláva na informácie spravodajských služieb, hovorí o tom, že ruské sily a žoldnieri z Vagnerovej skupiny pravdepodobne ovládajú väčšinu obývaných častí Soledaru, o ktoré obe strany zvádzajú prudké boje.

Podľa Britov Ruské sily a vagnerovci v uplynulých štyroch dňoch urobili „taktické postupy“ do mestečka Soledar. Dobytie Soledaru ležiaceho desať kilometrov severne od Bachmutu je podľa Britov pravdepodobne naďalej hlavným bezprostredným operačným cieľom Ruska, ktoré sa tak pravdepodobne snaží obkľúčiť Bachmut zo severu, a tým narušiť ukrajinské komunikačné línie.

Niektoré boje sa zamerali na vstupy do už nepoužívaných štôlní soľných baní s celkovou dĺžkou 200 kilometrov pod solidarským okresom. Obe strany sa pravdepodobne obávajú, že by mohli byť využité na prieniky za ich obranné línie, domnieva sa britské ministerstvo. Napriek silnejúcemu tlaku na Bachmut je však podľa neho nepravdepodobné, že by Rusko čoskoro mesto obkľúčilo, pretože ukrajinské sily držia stabilné obranné línie a ovládajú zásobovacie trasy.

11:10 Rusko v súčasnosti na Ukrajine bojuje proti Severoatlantickej aliancii vedenej Spojenými štátmi. Vyhlásil to v utorok jeden z najbližších spolupracovníkov prezidenta Vladimira Putina – tajomník ruskej Bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev.

„Udalosti na Ukrajine nie sú konfliktom medzi Moskvou a Kyjevom, je to vojenská konfrontácia medzi Ruskom a NATO a predovšetkým Spojenými štátmi a Britániou,“ uviedol Patrušov.

„Plánom západniarov je pokračovať v rozdeľovaní Ruska a nakoniec ho jednoducho vymazať z mapy sveta,“ uviedol Patrušev v rozhovore pre ruský týždenník Argumenty i fakty.

10:30 Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan pripustil, že predaj bezpilotných lietadiel iránskej výroby Rusku môže znamenať, že Irán takto prispieva k vojnovým zločinom.

„Ich zbrane sa používajú na zabíjanie civilistov na Ukrajine a na uvrhnutie miest do chladu a tmy, čo z nášho pohľadu stavia Irán do pozície, v ktorej môže potenciálne prispieť k páchaniu rozsiahlych vojnových zločinov,“ povedal Sullivan pred novinármi.

Ako vo svojej správe poznamenala agentúra AP, hoci Sullivanov výrok nesignalizuje zmenu politiky, toto obvinenie je jednou z najostrejších rétorík USA voči Iránu, odkedy začal poskytovať zbrane Rusku na podporu jeho takmer rok trvajúcej vojny na Ukrajine.

Sullivan v tejto súvislosti poukázal na európske a americké sankcie voči Iránu, zavedené po tom, ako USA minulý rok odhalili predaj iránskych zbraní Rusku, ako na príklad toho, ako sa západní spojenci snažia „sťažiť tieto transakcie“.

10:05 Holandský úrad pre reguláciu médií udelil päťročnú vysielaciu licenciu ruskému exilovému nezávislému televíznemu kanálu Dožď. Televízii predtým odobrali vysielaciu licenciu v Lotyšsku.

Na základe povolenia z 22. decembra môže Dožď „poskytovať komerčné televízne vysielanie ako komerčná mediálna inštitúcia“, uvádza holandský úrad pre reguláciu médií na svojej oficiálnej webovej stránke. Kedy presne úrad toto vyjadrenie zverejnil, nebolo možné ihneď zistiť, upozorňuje Reuters.

Lotyšsko odobralo televízii Dožď licenciu začiatkom decembra, pretože predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť. Televízia podľa lotyšským úradov viackrát porušila podmienky licencie – dostala napríklad pokutu za použitie mapy s Krymským polostrovom ako súčasťou Ruska a za slovné spojenie „naša armáda“ v súvislosti s ruskými ozbrojenými silami.

TV Dožď začala vysielať z Lotyšska a iných zahraničných krajín vlani v júli. Svoje televízne štúdio v Moskve bola totiž po vojenskej invázii Ruska na Ukrajinu nútená zatvoriť, píše Reuters.

9:30 Ukrajinský premiér Denys Šmyhal na Twitteri oznámil, že jeho krajina a Južná Kórea pokračujú v rozvíjaní partnerstva.

„Partnerstvo Ukrajiny a Južnej Kórey sa ďalej rozvíja. Počas interview v Kyjeve s tlačovou agentúrou Jonhap som rozprával o hlavných smeroch a príležitostiach na spoluprácu s Južnou Kóreou, ktoré sa ponúkajú pri obnove Ukrajiny a v povojnových rekonštrukčných projektoch,“ napísal Šmyhal. Pripojil aj súvisiacu fotografiu a článok agentúry Jonhap v angličtine.

9:17 Rusko vykonáva veľké ofenzívy v troch častiach východnej Ukrajiny a sústredí svoje úsilie na obsadenie celej Doneckej oblasti. Uviedol to generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa neho sa to týka územia pri Bachmute, Avdijivke a Lymane, všetky sa nachádzajú vo východnej časti Doneckej oblasti.

Podľa ukrajinského generálneho štábu sa Rusko zjavne snaží dostať až na administratívnu hranicu Doneckej oblasti, avšak tieto snahy sú neúspešné. Generálny štáb tiež uviedol, že Rusko počas uplynulého dňa vykonalo osem raketových a ďalších 31 vzdušných útokov. Šesťdesiattri útokov s pomocou raketometov potom bolo namierených aj na civilnú infraštruktúru v rôznych častiach Ukrajiny, napríklad v Charkove, Chersone, Kramatorsku aj v Doneckej oblasti. V Očakíve v Mykolajivskej oblasti jeden útok raketou v pondelok zranil 15 ľudí vrátane dvojročného dieťaťa.

Gubernátor Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny dnes na telegrame napísal, že iba obce v tomto regióne v pondelok čelili 94 útokom delostrelectva, z raketometov a dronov bez toho, aby si údery vyžiadali obete. Naopak obec Nevske v Luhanskej oblasti, oslobodená vlani v októbri, hlási po mohutnom pondelkovom ostreľovaní ruskými silami dvoch mŕtvych a dvoch zranených.

Generálny štáb tvrdí, že ukrajinská armáda dokázala odraziť ruské útoky blízko 13 obcí v Luhanskej a Doneckej oblasti.

8:57 Kyjevský autoservis dáva druhý život schátraným vozidlám, aby ich dal do poriadku a poslal na front, kde poslúži na zásobovanie ukrajinskej armády v pokračujúcej voj­ne.

dron Čítajte viac Opravujú dodávky pre armádu. Je to ako poslať dieťa do školy, hovorí Kyjevčan

8:36 Nemecký kancelár Olaf Scholz v Berlíne bránil svoju politiku dodávok zbraní Ukrajine a odmietol kritiku, že bol príliš váhavý po vypuknutí vojny, informuje agentúra DPA.

„Nemecko stojí v popredí v podporovaní Ukrajiny,“ povedal Scholz a spomenul nielen finančnú a humanitárnu pomoc, ale tiež dodávky zbraní. V tomto ohľade bude zodpovedne pokračovať, a zaviazal sa, že urobí to, čo je „v tejto veci správne a dobré pre Ukrajinu a pre mier v Európe“.

Jeho výroky nasledovali po tom, čo sa minulý týždeň dohodol s americkým prezidentom Joeom Bidenom na vôbec prvých dodávkach obrnených transportérov západnej výroby Ukrajine. Kyjev už mesiace žiada ťažkú bojovú techniku vrátane tankov.

Poslanci z ďalších dvoch politických strán v Scholzovej koalícii kancelára žiadajú, aby Ukrajine poskytol aj výkonnejšiu ťažkú bojovú techniku – samohybné protilietadlové systémy Gepard 2.

Video
Nemci pošlú (obrnenú) kunu do ruského kurína

Najdôležitejšími dodávateľmi zbraní Ukrajine sú po Spojených štátoch práve Nemecko a Británia. „Vždy budeme – tak ako doteraz – stáť v popredí, pokiaľ ide o množstvo a tiež kvalitu dodávok zbraní, ktoré organizujeme,“ dodal Scholz a sľúbil, že v dodávkach bude pokračovať tak dlho, ako bude treba.

Zopakoval však, že vojna sa nesmie stať vojnou medzi Ruskom a NATO, pričom Berlín bude konať len v súlade a v spolupráci so svojimi partnermi.

„Nemecko nebude konať samo, Nemecko vždy zostane spolu so svojimi priateľmi a spojencami a predovšetkým s naším transatlantickým partnerom, Spojenými štátmi americkými. Čokoľvek iné by v tejto nebezpečnej situácii bolo nezodpovedané,“ dodal Scholz.

8:04 Predstavitelia ruskej opozície a kritici Kremľa žijúci v exile, ktorí s cieľom jednotiť odporcov agresie Ruska voči Ukrajine založili „protivojnový výbor“, vyzvali Rusov žijúcich v zahraničí, aby sa 24. februára zúčastnili na protestoch proti vojne na Ukrajine.

Informovala o tom stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá súčasne pripomenula, že 24. februára uplynie rok od začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu.

Členovia protivojnového výboru vo svojej výzve zdôrazňujú, že za organizovanie alebo účasť na protestoch proti vojne na Ukrajine konaných v Rusku hrozí trestné stíhanie alebo správne konanie.

Surovikin, Putin Čítajte viac Putin nemá plán. Experti hodnotia, na čo sa ešte vo vojne spolieha

Signatári výzvy však pripomínajú, že po vypuknutí vojny, a najmä po vyhlásení tzv. čiastočnej mobilizácie, z Ruska odišlo do zahraničia asi milión ľudí, ktorí by sa mohli zúčastniť na avizovaných zhromaždeniach.

„Hlas tohto milióna je teraz dôležitý pre civilizovaný svet, ktorý sa snaží porozumieť tomu, aké budú vzťahy s Ruskom a Rusmi v budúcnosti,“ uviedol výbor vo svojom vyhlásení.

„Musíme dokázať, že toto je vojna (ruského prezidenta Vladimira) Putina a jeho režimu, ale nie vojna ruského národa,“ píše sa v texte.

Plánuje sa, že tieto zhromaždenia sa budú konať pred ruskými veľvyslanectvami, konzulátmi, obchodnými zastúpeniami alebo na iných kolektívne dohodnutých miestach.

6:39 Ruské úrady oznámili paralelné trestné stíhania dvoch prominentných kritikov Kremľa. Ide o známeho herca Artura Smoľjaninova, kritického voči vojne na Ukrajine, ako aj o podnikateľa a stúpenca ruskej opozície Borisa Zimina. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) vo vyhlásení uviedol, že jeho predseda Alexander Bastrykin nariadil začatie trestného stíhania ruského divadelného a filmového herca Smoľjaninova, ktorý po spustení ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine opustil krajinu a opakovane sa vyjadroval proti vojne.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že Smoľjanin „urobil sériu vyjadrení namierených proti Rusku v rozhovore pre západné médiá“. Výbor však nekonkretizoval, ktoré zo Smoľjaninových krokov predstavovali trestný čin a aké obvinenia budú proti nemu vznesené, píše AP.

V radoch stúpencov Kremľa vyvolali pobúrenie jeho vyjadrenia z minulého týždňa. Pre nezávislý web Novaja Gazeta Europe totiž povedal, že ak by mal bojovať vo vojne, bojoval by „na strane Ukrajiny“. „Pre mňa je to na strane mojich bratov, na ktorých zaútočili moji ďalší bratia,“ uviedol.

Prípad proti Smoľjaninovovi prichádza v čase stupňujúcej sa ostrej rétoriky o Rusoch, ktorí kvôli vojne opustili krajinu. Ruskí poslanci dokonca naznačili zhabanie majetku tých, ktorí sa presťahovali do zahraničia, či zvýšenie daní tým, ktorí pokračujú v práci na diaľku pre ruské spoločnosti. Ďalší takýchto ľudí jednoducho označili za „zradcov“.

V separátnom prípade zaradilo ruské ministerstvo vnútra prominentného filantropa Borisa Zimina na medzinárodný zoznam najhľadanejších osôb v súvislosti s obvineniami z podvodu. Práve Zimin finančne podporoval niekoľko nezávislých ruských médií i projekty uväzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného.

5:55 Soledar je už niekoľko dní dejiskom zúrivých bitiek medzi útočiacimi ruskými silami a ukrajinskými obrancami. Obe strany do frontového mesta severne od Bachmutu presunuli posily. Situáciu na mieste bojov komplikujú aj nízke teploty, ktoré klesajú hlboko pod mínus desať stupňov Celzia.

„Vďaka húževnatosti našich vojakov v Soledare sme pre Ukrajinu získali dodatočný čas a dodatočnú silu,“ povedal Volodymyr Zelenskij bez ďalších podrobností, čo znamená čas a sila. Boj o Donbas pokračuje, povedal vo svojom pravidelnom príhovore.

Soledar v priemyselnom regióne Donbas je len niekoľko kilometrov od Bachmutu, kde jednotky oboch strán utrpeli ťažké straty v jednej z najintenzív­nejších zákopových vojen, odkedy Rusko pred takmer 11 mesiacmi napadlo Ukrajinu, uviedla agentúra Reuters.

„Po neúspešnom pokuse o dobytie Soledaru a ústupe sa nepriateľ preskupil, doplnil straty, nasadil ďalšie útočné jednotky, zmenil taktiku a začal silný útok,“ napísala v pondelok námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová na Telegrame. Do ofenzívy sa podľa nej zapojilo tiež veľké množstvo žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny. „Naši obrancovia statočne bránia každý meter svojej rodnej krajiny. Zúrivé boje pokračujú práve teraz,“ dodala.

Večerná pondelková zvodka ukrajinského generálneho štábu sa o Soledare a Bachmute spomína iba ako o miestach, ktoré sa dostali pod ruskú paľbu, nie v súvislosti s mohutnou ruskou ofenzívou, pripomína ruské vydanie stanice BBC. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak popoludní uviedol, že Soledar, Bachmut aj celý východný úsek frontu ukrajinskí obrancovia držia.

Skúsený vojnový novinár Jurij Butusov podľa agentúry Unian informoval, že Ukrajinci vedú v Soledare už osem dní nepretržité boje na blízku vzdialenosť. Rusom sa podarilo preniknúť do zastavanej oblasti, obrancovia ale podľa neho majú celé mesto pod palebnou kontrolou.

Neskôr večer Butusov napísal, že situácia v Soledare je pre ukrajinských obrancov hrozivá. Rusi podľa neho dosiahli postavenie, z ktorého môžu ostreľovať cestu dôležitú pre zásobovanie ukrajinských síl. "Nejde o úplné obkľúčenie, ale normálne zásobovanie po ceste je nemožné, je to kritické pre obranu. Sú však možnosti, ako situáciu zlepšiť. V tejto oblasti máme sústredené značné sily, "dodal.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo večernom vystúpení zdôraznil, že Ukrajina vďaka vytrvalosti svojich vojakov v Soledare získala dodatočný čas a silu, zatiaľ čo Rusko len stratilo tisíce vojakov kvôli kúsku zničeného územia. „Aj takúto podobu má šialenstvo,“ povedal Zelenskyj.

© Autorské práva vyhradené

723 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine