334. deň: Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2, Pentagón Abramsy nepotvrdil

Nemecký kancelár Olaf Scholz súhlasil s poskytnutím tankov typu Leopard 2 ukrajinskej armáde, uviedla agentúra DPA a denník The Guardian s odvolaním sa na zdroj z prostredia nemeckej vlády. Americká vláda v utorok nepotvrdila správy, že zvažuje dodanie tankov Abrams ukrajinským silám.

24.01.2023 05:50 , aktualizované: 22:30
leopard 2 Foto: ,
Tank Leopard 2 počas demonštračnej akcie, ktorú pre médiá usporiadal nemecký Bundeswehr.
debata (1266)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 334. deň
  • Ruské bombardovanie si za 24 hodín vyžiadalo 5 obetí
  • Ruská armáda stratila už vyše 122-tisíc vojakov, zrátal Kyjev
  • Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu
  • Médiá: Príčinou pádu vrtuľníka v Kyjeve bola chyba pilota
  • Nemecká firma Rheinmetall by mohla dodať Ukrajine 139 tankov Leopard
  • Pre obvinenia z korupcie sa na Ukrajine zmení vláda

VIDEO: Pohreb ukrajinského ministra a ďalších obetí pádu helikoptéry.

Video

22:30 Britský dobrovoľník Chris Parry a jeho kolega Andrew Bagshaw zahynuli pri pokuse o humanitárnu evakuáciu zo Soledaru na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie Parryho rodiny, ktoré zverejnilo britské ministerstvo zahraničia.

„S veľkým zármutkom musíme oznámiť, že náš milovaný Chris bol spolu so svojím kolegom Andrewom Bagshawom zabitý pri pokuse o humanitárnu evakuáciu zo Soledaru na východe Ukrajiny,“ uviedla rodina.

„Na jeho obetavé odhodlanie pomáhať tamojším starým, mladým a znevýhodneným ľuďom sme my i jeho širšia rodina nesmierne hrdí,“ uvádza sa vo vyhlásení, ktoré zverejnilo britské ministerstvo zahraničia. „Ocitol sa na Ukrajine v marci v jej najtemnejšej hodine na začiatku ruskej invázie a pomáhal tým, ktorí to najviac potrebovali, a zachránil viac ako 400 životov plus mnoho opustených zvierat,“ dodala rodina.

22:05 Americká vláda v utorok nepotvrdila správy, že zvažuje dodanie tankov Abrams ukrajinským silám. Pentagón v súvislosti s vyhlásením Nemecka, že Kyjevu poskytne tanky Leopard, zopakoval, že Berlín prijíma suverénne rozhodnutia, ktoré Spojené štáty rešpektujú.

Hovorca ministerstva obrany USA Pat Ryder zdôraznil, že tanky Abrams sú zložité stroje s náročnou údržbou. Dodal, že ukrajinská armáda musí byť najprv schopná obsluhovať a aj vykonávať údržbu takejto techniky.

Hovorkyňa Bieleho domu Karin Jean-Pierreová uviedla, že Washington si cení pomoc spojencov Ukrajine. Dodala však, že momentálne nie sú nové informácie o vojenskej podpore USA pre Ukrajinu.

21:35 Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak dodávky moderných nemeckých tankov Leopard Kyjevu privítal podľa agentúry Reuters slovami, že sa „pár stoviek tankov v rukách našich tankistov“ stane „údernou päsťou demokracie proti autokracii“.

Zmenu berlínskeho postoja víta aj najväčšia nemecká opozičná strana Kresťanskodemo­kratická únia (CDU). Jej šéf Friedrich Merz rozhodnutie považuje za správne, aj keď podľa neho kancelár príliš dlho váhal. Podobne sa vyjadrila šéfka výboru Spolkového snemu pre obranu Márie-Agnes Stracková-Zimmermannová z koaličnej FDP. „Rozhodovanie bolo ťažké, trvalo príliš dlho, ale nakoniec bolo nevyhnutné,“ povedala agentúre DPA, ktorej zdroje nemecký obrat tiež potvrdzujú.

21:15 Spojené štáty sa prikláňajú k dodávke svojich tankov Abrams Ukrajine. Server Politico s odvolaním sa na svoje zdroje uviedol, že tankov bude okolo 30. Spojené štáty ich pravdepodobne zaobstarajú cez program, ktorý umožňuje financovať nákup zbraní a vybavenia pre Ukrajinu, namiesto toho, aby ich vzali z existujúcich amerických rezerv, píše Politico.

21:00 Ruská vláda v utorok priznala, že nemá v pláne obnoviť oceliarne Azovstaľ, ktoré boli zničené na jar minulého roka počas urputných bojov o prístavné mesto Mariupol na juhovýchode Ukrajiny.

V rozsiahlom komplexe oceliarní sa niekoľko týždňov pred ostreľovaním ruskou armádou skrývali desiatky civilistov, ako aj ukrajinskí obrancovia mesta.

Ako v utorok informoval britský denník The Guardian, predstaviteľka ruského ministerstva výstavby Julija Maximovová podľa agentúry TASS uviedla, že obnova oceliarní v Mariupole, okupovanom Ruskom, nie je „možná ani rentabilná“. Dodala, že Rusko plánuje odškodniť ľudí, ktorí pre zastavenie výroby prišli o prácu.

20:00 Fínsky prezident Sauli Niinistö v utorok počas návštevy Kyjeva ponúkol výcvikové kapacity fínskej armády pre budúce ukrajinské tankové jednotky.

„Sme jednou z mála krajín v Európe, ktorá ešte stále má brannú povinnosť. To znamená, že náš výcvikový systém je veľmi rozvinutý,“ povedal Niinistö na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským počas svojej vopred neohlásenej návštevy Kyjeva.

18:50 Nemecko pošle Ukrajine tanky Leopard 2, tvrdí server spravodajského magazínu Spiegel. Poslať tieto tanky povolí aj spojencom, ako je Poľsko. Kancelár Olaf Scholz, ktorý to dlho odmietal, sa ku kroku odhodlal po mesiacoch zvyšujúceho sa tlaku zo strany koaličných partnerov aj zahraničných spojencov a konzultáciách so Spojenými štátmi. Krajiny ako Poľsko povolenie Berlína na vývoz leopardov potrebujú, pretože sú to tanky nemeckej výroby.

„Rozhodnutie padlo: Nemecko dodá Ukrajine tanky typu Leopard 2,“ píše Spiegel, podľa ktorého pôjde najmenej o rotu tankov. V jednej rote je zvyčajne 14 tankov. Berlín prvú skupinu leopardov verzie 2A6 dodá zo zásob Bundeswehru, v strednodobom horizonte by niektoré tanky mohol dodať aj zbrojársky priemysel. Oficiálne to oznámi zrejme v stredu.

Okrem 30 Leopardov, ktoré boli sľúbené Čechom a Slovákom, už používa Leopardy aj Maďarsko – 12 kusov verzie 2A4 a 44 kusov verzie 2A7+, Poľsko – 142 kusov tankov 2A4 a 105 kusov verzie 2A5, ako aj Rakúsko, ktoré disponuje 114 kusmi tankov vo verzii 2A4.

leopard 2 Čítajte viac Ukrajina môže dostať Leopardy skôr. Ak Slovensko počká

20:05 Ostreľovanie pohraničných regiónov Belgorodskej oblasti, ležiacej v susedstve Ukrajiny, si už vyžiadalo životy 25 ľudí. Ďalších 96 osôb utrpelo zranenia. Podľa agentúry AFP o tom v utorok na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom informoval gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov.

AFP súčasne konštatovala, že ide o prvý prípad od začiatku ofenzívy ruskej armády na Ukrajine, čo ruskí oficiálni predstavitelia oznámili počet obetí ostreľovania v niektorom z ruských regiónov.

Gladkov vo svojom hlásení Putinovi konštatoval, že ukrajinská armáda útočí na lokality obývané civilistami.

18:33 Nemecká vláda by mala už v stredu schváliť žiadosť Poľska o reexport svojich tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Bloomberg s odvolaním sa na osoby oboznámené s touto záležitosťou, ktoré si neželali byť menované.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak v utorok oznámil, že Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s poskytnutím 14 tankov Leopard 2 Ukrajine. Hovorca nemeckej vlády v tejto súvislosti povedal, že Berlín „urgentne“ posúdi žiadosť Varšavy.

Bloomberg pripomína, že nemecké zákony umožňujú reexport vojenského vybavenia vyrobeného v Nemecku len so súhlasom Berlína. Znamená to, že stovky tankov Leopard v Európe môžu byť na Ukrajinu dodané ibav prípade, že to povolí Nemecko.

Poľsko už niekoľko týždňov tlačí na Nemecko, aby prehodnotilo svoj opatrný prístup vo veci dodania tankov. Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok povedal, že od Berlína čaká „okamžité“ schválenie svojej žiadosti.

18:16 Príčinou pádu vrtuľníka s vedením ukrajinského ministerstva vnútra na palube bola chyba pilota, napísal dnes ukrajinský server Strana.ua s odvolaním sa na nemenované zdroje z ministerstva oboznámené s predbežnými závermi expertov. Svoju úlohu zohrala aj hmla, nízka výška letu a obavy z prípadného zamerania a zostrelenia stroja raketou odpálenou z Bieloruska, kde sa nachádzajú ruské vojská.

Vrtuľník sa zrútil na škôlku na kyjevskom predmestí Brovary v stredu minulý týždeň. Pri katastrofe zahynulo 14 ľudí, vrátane ministra vnútra Denysa Monastyrského, jeho zástupcov a jedného dieťaťa.

Video
Pád vrtuľníka s ukrajinským ministrom vnútra

Pilot vrtuľníka podľa zdrojov portálu letel príliš nízko za obmedzenej viditeľnosti. V ten deň totiž bola hustá hmla. Trasu letu cez Brovary si najskôr vybral so zreteľom na obavy z prípadnej rakety odpálenej z Bieloruska. Boli zapnuté rušičky, čo ovplyvňovalo fungovanie – či nefungovanie – navigačných prístrojov. V Kyjeve a okolí nešla elektrina, a tak nesvietili červené svetlá na výškových budovách. V kritickej chvíli, už príliš neskoro, si pilot všimol budovu pred sebou, ale už nemal na výber, ako odvrátiť katastrofu.

Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
Miesto pádu vrtuľníka v meste Brovary pri...
+6Záchranári pri mieste pádu vrtuľníka v meste...

Pád vrtuľníka si okrem 14 obetí vyžiadal 25 zranených, vrátane 11 detí.

Vyšetrovanie prokuratúra zverila tajnej službe SBU, ktorá podľa portálu zvažovala tri základné hypotézy: porušenie leteckých predpisov, technickú závadu či úmyselný zásah s cieľom zničiť vrtuľník.

18:02 Prvýkrát od začiatku vojny rozpútanej Ruskom zavítal na Ukrajinu aj fínsky prezident Sauli Niinistö, ktorého v Kyjeve prijal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Spolu rokovali o vytvorení samostatnej platformy na posilnenie obrany Ukrajiny obrnenými vozidlami vrátane tankov. Zelenskyj sa okrem toho Fínsku poďakoval za prijatie vojnových utečencov z Ukrajiny.

Na tlačovej konferencii Niinistö odpovedal aj na otázku, či Fínsko dodá Ukrajine nemecké tanky Leopard 2. Podľa neho si v prvom rade treba uvedomiť, že z európskych krajín, disponujúcich tankami Leopard, je Fínsko jediným štátom, ktorý nie je členom NATO. „Máme tiež dlhú hranicu s Ruskom — v skutočnosti druhú najdlhšiu po Ukrajine.“

Niinistö počas návštevy potvrdil pokračujúcu podporu Fínska Ukrajine. DPA v tejto súvislosti pripomenula, že Fínsko pred niekoľkými dňami oznámilo, že poskytne Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v odhadovanej hodnote 400 miliónov eur, a to vrátane ťažkého delostrelectva a munície.

Fínsky prezident zavítal aj do miest Boroďanka a Buča, ktoré sa vlani na jar stali dejiskami násilností pripisovaných ruskej armáde. Niinistö si z Boroďanky ako dar od obrancov mesta odniesol ikonu namaľovanú na veku ruskej debny na muníciu.

V reakcii na návštevu v spomínaných dvoch mestách Kyjevskej oblasti Niinistö na svojom twitterovom konte napísal: „Zverstvá spáchané na týchto miestach by nemali zostať nepotrestané.“

17:29 Britské ministerstvo obrany uviedlo, že generálovi Teplinskému „sa dostalo v Rusku chvály ako schopnému a pragmatickému veliteľovi" a stiahnutie sa z Chersonu bolo „relatívne úspešné".

Vladimir Putin Čítajte viac Skončil ďalší kľúčový ruský veliteľ. Teplinskij riadil stiahnutie z Chersonu

17:03 Spojené štáty sa prikláňajú k dodávke svojich tankov Abrams Ukrajine. Administratíva Joea Bidena by dodávku týchto strojov napadnutej východoeurópskej krajine mohla oznámiť tento týždeň, píše denník The Wall Street Journal s odkazom na nemenovaných predstaviteľov americkej vlády. Krok Washingtonu by tak umožnil dodávky tankov Leopard 2 zo strany Nemecka a ďalších európskych krajín. Biely dom informácie denníka nechcel komentovať.

Podľa denníka bude oznámenie o poskytnutí amerických tankov súčasťou širšej diplomatickej dohody s Berlínom, ktorá umožní dodávky tankov Leopard z nemeckých zásob a od ostatných európskych krajín. Krok by tak urovnal spory o dodávkach tankov, ktoré medzi spojencami, ktoré už podporujú Ukrajinu, vznikli v posledných týždňoch.

Podľa The Wall Street Journal by dodávka mala obsahovať „významný počet“ Abramsovcov.

O otázke Berlín a Washington intenzívne rokovali v uplynulom týždni. Podľa denníka zlom v rokovaní nastal minulý týždeň, keď po telefóne rokovali americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz.

16:26 Ukrajina odovzdala Rusku zoznam s menami 748 vážne chorých a ťažko ranených ukrajinských zajatcov a žiada ruskú stranu, aby ho verifikovala. Podľa britskej stanice BBC o tom v utorok informoval ukrajinský ombudsman pre ľudské práva Dmytro Lubinec.

Ukrajina podľa neho momentálne nemá žiadne správy o tom, kde sa títo zajatci nachádzajú a v akom sú zdravotnom stave. Dodal, že verifikácia tohto zoznamu, ako aj zoznamu zranených a chorých ruských zajatcov, ktorý by predložila Moskva, budú predmetom ďalších rokovaní.

rusko ukrajina regrúti mobilizácia výcvik zbraň vojak Čítajte viac Ukrajinskí vojaci popravili vojnových zajatcov, tvrdí Moskva. Alebo sa len bránili?

Pomoc v tejto záležitosti ponúka Turecko, ktorého prezident Recep Tayyip Erdogan sa ujal vyjednávacej misie.

„Preto dúfam, že sa vec pohne dopredu a Ukrajinci sa budú môcť vrátiť do svojej vlasti,“ napísal ombudsman v statuse na platforme Telegram.

Lubinec spresnil, že Kyjev chce, aby sa vrátil každý ukrajinský zajatec — aj tí, ktorí sú v ruskom zajatí od roku 2014, keď Rusko po medzinárodne neuznanom referende anektovalo Krymský polostrov a zintenzívnilo svoju prítomnosť v ruskojazyčných oblastiach na východe Ukrajiny.

15:58 Ukrajina má napriek opakovaným ruským útokom na jej energetický systém dostatok zásob uhlia a plynu na zostávajúce zimné mesiace. Oznámil to premiér Denys Šmyhaľ.

Šmyhaľ uviedol, že situácia v energetickom sektore zostáva zložitá, ale je pod kontrolou aj po niekoľkých mesiacoch útokov dronov a raketových útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré poškodili približne 40 % energetického systému.

„Všetky ruské pokusy uvrhnúť Ukrajinu do temnoty zlyhali,“ povedal Šmyhaľ na zasadnutí vlády.

tanker so skvapalneným plynom Čítajte viac Putin chcel použiť energie ako zbraň, jeho plán však zlyhal. Je príliš teplo

„Máme dostatok rezerv na pokračovanie a ukončenie vykurovacej sezóny v normálnom režime. V zásobníkoch je uložených asi 11 miliárd kubických metrov (m3) plynu a takmer 1,2 milióna ton uhlia.“

Napriek neobvykle teplému počasiu v decembri a januári zažívajú všetky ukrajinské regióny plánované odstávky elektriny v dôsledku energetického deficitu. Prevádzkovateľ siete Ukrenergo uviedol, že výroba energie sa tento týždeň zvýšila.

15:22 Nemecko potvrdilo, že dostalo poľskú žiadosť o povolenie transferu tankov Leopard 2 nemeckej výroby Ukrajine. Televízii CNN to povedal hovorca nemeckej vlády.

Nevyjadril sa síce, ako dlho by mohlo schválenie žiadosti trvať, no povedal, že proces sa uskutoční s „potrebnou naliehavosťou“. „Ako už na včerajšej vládnej tlačovej konferencii vysvetlil hovorca vlády Steffen Hebestreit, žiadosti o schválenie vývozu zbraní sú preskúmané s potrebnou naliehavosťou v súlade so zavedenými postupmi a predpismi o vývoze zbraní,“ dodal.

V Doneckej oblasti ruské sily zabili troch civilistov, uviedol v utorok gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko. Na Chersonskú oblasť podľa jej gubernátora Jaroslava Januševyča Rusi zaútočili 29-krát delostrelectvom, raketometmi a mínometmi. Pri týchto útokoch podľa neho zomrel jeden civilista. Na mesto Šalyhyne v Sumskej oblasti ruské sily v noci útočili guľometmi, povedal gubernátor oblasti Dmytro Žyvyckyj. V pondelok gubernátor informoval, že ruské delostrelectvo zasiahlo obytnú budovu v meste Esman, pričom zomrela jedna žena.

12:45 Kyjev navrhol Minsku uzavrieť pakt o neútočení, uviedol podľa bieloruskej štátnej agentúry Belta bieloruský prezident Alexander Lukašenko. Podrobnosti ukrajinského návrhu Lukašenko neoznámil, pustil sa ale do kritiky Západu, ktorý podľa neho poskytuje výcvik „bojovníkom“ na Ukrajine a podporuje tam extrémistov. Bielorusko, ktoré je najbližším spojencom Ruska, síce nevyslalo svojich vojakov do vojny proti Ukrajine, ale poskytlo Moskve na útok proti susednej krajine svoje územie a letisko. Kyjev sa k údajnej ponuke paktu nevyjadril.

„Na jednu stranu nás prosí, aby sme v žiadnom prípade nebojovali s Ukrajinou, aby sa tam naše vojská nepresúvali. Chcú uzavrieť pakt o neútočení. Ale z druhej strany chystajú výbušnú zmes a vyzbrojujú ich (Ukrajincov),“ citovala Lukašenka agentúra Belta.

Lukašenko naznačil, že Bielorusku hrozí ozbrojená agresia, kto jeho krajinu ale presne ohrozuje, nevysvetlil. „Teraz sa musíme zjednotiť, aby sme prežili, aby sem nedajbože nelietali rakety a aby na nás nehádzali bomby,“ vyhlásil.

Podľa ruskej agentúry RIA Novosti v pondelok Lukašensko uviedol, že pri bieloruskej hranici sú rozmiestnené jednotky s veľkosťou asi 23,5 tisíc mužov. Medzi nimi je podľa bieloruského prezidenta asi 17-tisíc ľudí z Ukrajiny a bezmála 4000 ľudí z Poľska.

12:16 Dodanie nemeckých tankov Leopard 2 na Ukrajinu by neprinieslo „nič dobré“ pre budúce rusko-nemecké vzťahy, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Peskov dodal, že takýto krok „po sebe zanechá trvalú stopu“.

leopard 2 Čítajte viac Leopardy na Ukrajinu bez súhlasu Nemecka? Berlín to bude tolerovať

Berlín čelí čoraz väčšiemu tlaku spojencov, aby odobrilo dodanie tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu. O schválenie presunu Leopardov už nemeckú vládu požiadala Varšava. Zároveň vyzvala Nemecko, aby svoje tanky poskytlo priamo ukrajinskej armáde, pretože ich potrebuje na boj proti ruským inváznym jednotkám.

Peskov v pondelok povedal, že všetky krajiny, ktoré priamo alebo nepriamo pumpujú na Ukrajinu zbrane a zvyšujú jej technologickú úroveň, nesú zodpovednosť za pokračovanie konfliktu. Dodal, že za takúto „pseudo-pomoc zaplatia cenu Ukrajinci“.

11:40 Za uplynulý deň na Ukrajine podľa Kyjiva padlo ďalších 690 príslušníkov ruských ozbrojených síl. Celkový počet obetí na životoch v radoch ruskej armády vzrástol na 122 170, uviedol v utorok ukrajinský generálny štáb na Facebooku. Moskva podľa Kyjeva za uplynulých 24 hodín prišla aj o dva tanky, osem obrnených bojových vozidiel pechoty, dva delostrelecké systémy, dve lietadlá a štyri vrtuľníky.

Rusko, Ukrajina, bojové  vozidlá Čítajte viac 333. deň: Ukrajina potrebuje stovky tankov, tvrdí Jermak a Rusov nazýva barbarmi z močiara

Od začiatku vojny na Ukrajine Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu celkovo stratilo 3 152 tankov, 6 284 obrnených bojových vozidiel pechoty, 2 148 delostre­leckých systémov, 289 lietadiel a 281 vrtuľníkov.

11:07 Nemecký minister obrany Boris Pistorius vyhlásil, že spojenci môžu začať cvičiť ukrajinské sily v používaní nemeckých tankov Leopard, aj keď rozhodnutie Berlína o povolení dodávok týchto tankov Kyjevu ešte len príde. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Jednoznačne som partnerským krajinám, ktoré majú tanky Leopard a sú pripravené na odoslanie, odporučil, aby začali ukrajinské sily cvičiť v používaní týchto tankov,“ povedal Pistorius na tlačovej konferencii v Berlíne po boku šéfa Severoatlantickej aliancie (NATO) Jensa Stoltenberga.

zväčšiť Nemecký minister obrany Boris Pistorius... Foto: TASR/AP, Kay Nietfeld
Nemecko NATO Ukrajina Rusko tanky výcvik Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) a šéf NATO Jens Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie v Berlíne v utorok 24. januára 2023.

Šéf NATO privítal „tento jasný odkaz“ Pistoriusa, „pretože po rozhodnutí dodať tanky Ukrajine bude ešte nejaký čas trvať, kým sa vyberú, pripravia a aj vycvičia ukrajinskí vojaci v ich používaní“.

Podľa Stoltenberga musia západní spojenci Ukrajine poskytnúť ťažšie zbrane, aby odrazila ruský útok, pretože Moskva nenaznačuje zmenu svojho plánu.

10:44 Poľsko požiadalo Nemecko o súhlas s presunom tankov Leopard 2 na Ukrajinu, uviedol poľský minister obrany Mariusz Blaszczak.

„Nemci už dostali našu žiadosť o súhlas s odoslaním tankov Leopard 2 na Ukrajinu. Zároveň vyzývam nemeckú stranu, aby sa pripojila k našej koalícii krajín podporujúcich Ukrajinu tankami Leopard 2,“ napísal Blaszczak na sociálnej sieti. Dodal, že ide o bezpečnosť celej Európy.

Video
Nemecké tanky Leopard 2 v nasadení

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiada od spojencov moderné tanky na boj proti ruským inváznym jednotkám. Britská vláda už oznámila, že Kyjevu poskytne 14 tankov Challenger 2. Poľsko a Fínsko sú ochotné poslať Ukrajine nemecké tanky Leopard 2, ich dodanie však musí schváliť Berlín.

9:22 Slovenské školy navštevuje 10 127 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 31. decembru 2022, ktoré zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe.

štúdium, vysoká škola, univerzita, študenti, vzdelávanie Čítajte viac Slovenské školy navštevuje vyše 10-tisíc žiakov z Ukrajiny

8:57 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na utorok oznámil zmeny v ukrajinskej vláde, v regionálnych úradoch a bezpečnostných zložkách v reakcii na obvinenia z korupcie. Šéf prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko požiadal Zelenského u uvoľnenie z funkcie. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

Prezident neuviedol mená konkrétnych ľudí, ktorí majú byť vymenení. Boli a budú však prijaté rozhodnutia v personálnej oblasti na „rôznych úrovniach vrátane ministerstiev a ďalších štruktúr ústrednej vlády“, aj v regiónoch a orgánoch činných v trestnom konaní.

Viaceré ukrajinské médiá oznámili, že prepustení môžu byť viacerí ministri a ďalší vysokopostavení úradníci.

8:33 Nemecká zbrojárska spoločnosť Rheinmetall by mohla dodať Ukrajine 139 tankov Leopard, ak o to Kyjev požiada, povedal hovorca firmy mediálnej skupine RND. Správu priniesla v utorok tlačová agentúra Reuters.

Berlín je pod čoraz väčším tlakom Ukrajiny a niektorých spojencov zo Severoatlantickej aliancie (NATO), napríklad Poľska, aby umožnilo dodať Kyjevu tanky Leopard 2 nemeckej výroby, ktoré potrebuje na obranu pred ruskou inváziou.

Nemecký kancelár Olaf Scholz zatiaľ váha s poskytnutím týchto tankov Ukrajine, aj s udelením súhlasu iným krajinám NATO, aby Kyjevu poslali tieto tanky, ktoré majú vo svojej výzbroji.

Výrobca Rheinmetall by mohol dodať 29 tankov Leopard 2A4 do apríla či mája a ďalších 22 tankov tohto modelu koncom roka 2023 alebo začiatkom roka 2024, spresnil hovorca firmy.

Nemecká spoločnosť by tiež mohla poskytnúť 88 starších tankov Leopard 1, ale hovorca neuviedol časový rámec ich prípadného dodania.

8:20 Na jar bude opravených 29 tankov Leopard, ktoré Nemecko sľúbilo ČR a Slovensku ako náhradu za ich zbrojnú pomoc vojnou zasiahnutej Ukrajine. Spravodajskému magazínu Stern to povedal šéf nemeckej zbrojovky Rheinmetall Armin Papperger.

V rámci takzvanej kruhovej výmeny Nemecko prisľúbilo Slovensku 15 a Česku 14 tankov Leopard. Má ísť o vyradené a repasované kusy zo zásob Rheinmetallu. Obe krajiny už v decembri dostali po len takomto stroji. Nemecko medzitým čelí stále väčšiemu tlaku, aby leopardy dodávalo na Ukrajinu, alebo aby aspoň povolilo ich reexport z tretích krajín.

"Tieto tanky patria spolkovej vláde. Môže s nimi robiť, čo chce, "zdôraznil Papperger. Rheinmetall podľa neho do konca marca opraví 29 bojových tankov Leopard 2A4, ktoré sú určené na dodanie na Slovensko a do Česka. Hovorca koncernu mediálnemu domu RND povedal, že týchto 29 tankov bude pripravených v apríli či máji.

6:49 Prekračovať hranice Ruska motorovým vozidlom by od 1. marca mohli iba tí, ktorí o to dopredu zažiadajú, pričom úrady by registráciu mohli zamietnuť. Podľa serveru RBC to predpokladá novela cestného zákona, ktorú v pondelok schválila v prvom čítaní Štátna duma, teda dolná komora ruského parlamentu.

„Prekračovanie hraníc sa bude uskutočňovať vo vyhradenom termíne a čase v súlade s postupom stanoveným ruskou vládou,“ uvádza sa v novele zákona, ktorá má podľa autorov skrátiť čakací čas na cestných hraničných priechodoch Ruskej federácie. Opatrenie sa má týkať tak ruských občanov, ako aj cudzincov.

5:55 Túžba NATO expandovať, ako aj využitie Ukrajiny na hybridnú vojnu, sú hrozbami pre vojenskú bezpečnosť Ruskej federácie. Uviedol to podľa ruskej agentúry TASS náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl Ruskej federácie Valerij Gerasimov.

Pripomenul, že plán výstavby a rozvoja ozbrojených síl počíta s praktickými opatreniami na realizáciu perspektívnych oblastí ich rozvoja na zabezpečenie obrany štátu. „Plán schvaľuje prezident Ruskej federácie a môže byť upravený, keď sa zmenia existujúce a nové hrozby pre vojenskú bezpečnosť Ruskej federácie. Dnes sa takýmito hrozbami stali ašpirácie Severoatlantickej aliancie expandovať cez Fínsko a Švédsko, ako aj využitie Ukrajiny ako nástroja na vedenie hybridnej vojny proti našej krajine,“ citovala agentúra TASS Gerasimova z rozhovoru pre aif.ru.

V záujme neutralizácie týchto hrozieb si podľa náčelníka generálneho štábu najvyššie vedenie krajiny stanovilo za úlohu upraviť plán výstavby a rozvoja ozbrojených síl RF. „Jeho parametre schválil najvyšší veliteľ na rozšírenom zasadnutí Kolégia rezortu obrany,“ zdôraznil podľa TASS.

5:50 Spojené štáty v pondelok uviedli, že nedávne „ohavné“ pálenie Koránu krajne pravicovým protiislamským aktivistom Rasmusom Paludanom vo Švédsku by mohlo byť sabotážou proti jednote v Severoatlantickej aliancii (NATO), uviedla agentúra AFP.

Švédsko-dánsky politik Paludan zapálil svätú knihu islamu v sobotu pred tureckým veľvyslanectvom v metropole Štokholm. Turecko pritom ako člen NATO doposiaľ stále neodobrilo žiadosť Švédska o členstvo v tejto aliancii.

„Pálenie kníh, ktoré sú pre mnohých posvätné, je nesmierne neúctivým činom,“ povedal reportérom hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price. „Je to ohavné,“ poznamenal, pričom incident zároveň označil za „nechutný“ a „podlý“.

Pálenie Koránu bolo podľa Pricea dielom „provokatéra“, ktorý „sa mohol úmyselne usilovať“ o vplyv na „prebiehajúce rokovania ohľadne pristúpenia Švédska a Fínska do NATO“.

Price obhajoval postoj Švédska, ktoré sobotný protest povolilo, a povedal, že podporuje „slobodu združovania“, aj keď môže byť zároveň „legálna i hrozná“.

Švédsko sa spolu s Fínskom uchádza o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO), na čo potrebuje súhlas všetkých 30 členských krajín vrátane Turecka. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pálenie Koránu odsúdil a označil to za urážku moslimov. Kritizoval švédske úrady, že dovolili konanie protestu pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme. Dodal, že ak Švédsko nepreukáže rešpekt voči Turecku a moslimom, „nedočká sa od nás žiadnej podpory v súvislosti s NATO“.

„Ak nemáte rešpekt k Tureckej republike či k náboženskému vyznaniu moslimov, tak od nás nemôžete očakávať podporu ohľadom NATO,“ povedal Erdogan. Zároveň kritizoval švédske úrady, ktoré podľa neho umožnili „takéto rúhanie pred naším veľvyslanectvom (v Štokholme)“ a voľnú aktivitu teroristických organizácií. Tými Ankara mieni napríklad kurdské organizácie, ako sú Strana kurdských pracujúcich (PKK) alebo milícia YPG zo severnej Sýrie či priaznivcov klerika Fethullaha Gülena, ktorí podľa Ankary stoja za neúspešným pučom z roku 2016.

1k+ debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine