365. deň: Zelenskyj ďakuje bojovníkom, USA pošlú pomoc za 2 miliardy

Nezlomili nás, zvíťazíme - ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rok po začiatku ruskej invázie sľúbil, že jeho krajina bude aj naďalej bojovať. Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov.

24.02.2023 05:55 , aktualizované: 21:00
Ukrajina, Španielsko, Rusko, invázia, Volodymyr...
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vpravo) a španielsky premiér Pedro Sánchez sa lúčia 23. februára 2023 v Kyjeve.
debata (352)

Najdôležitejšie udalosti

VIDEO: Prezidentka Zuzana Čaputová k výročiu invázie proti Ukrajine.

Video

20:54 Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko by mohlo Iránu poskytnúť bojové lietadlá výmenou za zosilnenú podporu vojny proti Ukrajine. Povedal to hovorca Bieleho domu pre bezpečnostné otázky John Kirby, ktorý pred reportérmi popisoval silnejúcu vojenskú spoluprácu medzi Teheránom a Moskvou. Do vojenskej podpory Ruska sa údajne zapojila aj Severná Kórea.

Washington má podľa Kirbyho informácie o tom, že Irán Rusku v novembri dodal delostreleckú a tankovú muníciu. Vyhlásenie nadväzuje na skoršie zistenia o nasadzovaní iránskych dronov v ruskom ťažení proti Ukrajine.

„Máme za to, že Rusko by mohlo Iránu poskytnúť bezprecedentnú vojenskú podporu,“ povedal Kirby ohľadom ruskej strany popisovanej spolupráce. Konkrétne pritom spomenul dodávky rakiet, systémov protivzdušnej obrany, elektroniky a tiež bojových lietadiel. Teherán podľa neho usiluje tiež o nákup vrtuľníkov a radarov.

Kirby podľa agentúry Reuters spomenul tiež KĽDR, ktorá údajne dodala zbrane pre žoldniersku Wagnerovu skupinu. Tú Moskva vo vojne proti Ukrajine využíva prakticky od začiatku, v poslednom čase sa polovojenská organizácia zviditeľnila v bojoch o mesto Bachmut na východe napadnutej krajiny.

Pokiaľ ide o vojenskú podporu Ruska, v poslednom čase sa špekuluje predovšetkým o možnom zapojení Číny. Washington pred pár dňami prišiel s tvrdením, že Peking zvažuje, že poskytne Rusku vybavenie na boje na Ukrajine, vrátane zbraní a munície. Čínska vláda toto tvrdenie poprela a uvádza, že dodávky zbraní bojujúcim stranám len predlžujú vojnu.

20:02 Moskva bude považovať akékoľvek kroky ohrozujúce jej jednotky v moldavskom separatistickom regióne Podnestersko za priamy útok na Rusko. Podľa agentúry TASS to uviedlo ruské ministerstvo zahraničia. Prevažne ruskojazyčné Podnestersko sa od Moldavska odtrhlo v roku 1990 a ruská armáda v ňom udržiava svoje jednotky.

„Akýkoľvek krok, ktorý ohrozí ich bezpečnosť, bude podľa medzinárodného práva považovaný za útok na Ruskú federáciu,“ uviedlo ruské ministerstvo zahraničia.

Ruské ministerstvo obrany vo štvrtok obvinilo Ukrajinu, že v Podnestersku plánuje ozbrojenú provokáciu pri operácii pod falošnou vlajkou a že chce do regiónu vojensky vpadnúť. Moldavská vláda tvrdenia Moskvy odmietla a vyzvala na pokoj.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie tvrdenia ruskej strany tiež odmietol a uviedol, že Ukrajina rešpektuje územnú celistvosť Moldavska, ktorého je Podnestersko súčasťou.

Moldavská prezidentka Maia Sanduová minulý týždeň obvinila Rusko, že sa v jej krajine pokúsi za pomoci násilných nepokojov vykonať prevrat, ktorý by odstránil súčasnú prozápadnú vládnu garnitúru. Moskva akékoľvek snahy o destabilizáciu krajiny vkliesnenej medzi Rumunsko a Ukrajinu odmietla.

Podnestersko sa odtrhlo od Moldavska v roku 1990 v obave zo zjednotenia Moldavska s etnicky a jazykovo spriazneným Rumunskom. Od mierovej dohody z roku 1992, ktorá ukončila boje medzi separatistami podporovanými Moskvou a moldavskými vládnymi vojskami, tam Rusko udržiava vojenský kontingent zhruba 1 500 vojakov. Moskva odmieta žiadosti Kišiňova, aby tieto jednotky stiahla.

19:37 Obyvatelia Moskvy a iných ruských miest si prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu pripomenuli kladením kvetov k pamätníkom ukrajinských básnikov. Viacerých z nich však preto zadržali. V piatok to uviedla agentúra AP, informuje TASR.

Ruské médiá a ľudskoprávne organizácie zaznamenali viac ako desať zatknutí, ktoré vykonala ruská polícia v rámci zásahov Kremľa proti ruskému disentu. Razie sa od začiatku invázie na Ukrajinu značne zintenzívnili.

Najmenej osem ľudí zadržali v meste Jekaterinburg. Všetci zatknutí priniesli kvety k mestskému pamätníku obetí politického utláčania. Uviedla to nezávislá organizácia OVD-Info.

Online médium Sota informovalo o najmenej siedmich osobách, ktoré polícia zatkla v Petrohrade, kde kládli kvety k soche ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka. Videozáznam z tejto udalosti zobrazuje policajtov, ktorí ľuďom vysvetľovali, že porušili nariadenia na zabránenie šíreniu koronavírusu.

Obyvatelia Moskvy sa zhromaždili pri soche ukrajinskej spisovateľsky Lesie Ukrajinky. Polícia na zhromaždených síce dohliadala, ale nijako aktívne nezasahovala. Aj v niektorých sibírskych mestách sa na verejné priestranstvá postavili jednotlivci s protivojnovými sloganmi.

Agentúra AP pripomína, že obyvatelia Ruska po začiatku invázie na Ukrajinu aktívne protestovali proti vojne. Masové protesty však ustali po tom, čo počas nich polícia zadržala tisíce ľudí. Ruský parlament krátko nato schválil zákon, ktorý kriminalizuje akékoľvek verejné vyhlásenia proti „špeciálnej vojenskej operácii“ na Ukrajine, ako Kremeľ označuje inváziu.

19:06 Poľský prezident Andrzej Duda v piatok oznámil, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom začali vo Varšave rokovať o výrobe streliva pre Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

„Môžem povedať len toľko, že s prezidentom Bidenom sme sa rozprávali o začiatku spoločnej vojenskej výroby, išlo by napríklad o výrobu munície,“ povedal Duda novinárom. Dodal, že tieto rokovania budú „s určitosťou pokračovať“.

V uplynulých dňoch západní spojenci Kyjeva vyjadrili obavy, že nestíhajú Ukrajinu dostatočne zásobovať muníciou, aby sa dokázala účinne brániť proti ruskej agresii.

Agentúra AFP pripomína, že americký prezident Biden v pondelok neohlásene pricestoval do Kyjeva, kde sa stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a oznámil nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 500 miliónov dolárov. Jej súčasťou je munícia pre salvové raketomety HIMARS, ktoré USA poskytli Ukrajine už predtým. Z Kyjeva sa Biden presunul do Varšavy, kde sa stretol s lídrami krajín Bukureštskej deviatky (B9).

17:40 Ľudia na celom svete si v piatok pripomenuli prvé výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. V Berlíne pred budovu ruského veľvyslanectva umiestnili zničený hrdzavejúci ruský tank a v Helsinkách zorganizovali spomienkové podujatie so sviečkami, informujú agentúry AP a DPA.

V srbskej metropole Belehrad polícia zastavila protivojnový protest aktivistov, ktorí žiadali „vyvodenie zodpovednosti voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi za genocídu páchanú na Ukrajine“. Demonštrujúci si so sebou priniesli aj tortu s dekoráciami krvi a ľudskej lebky. Agentúra AP pripomína, že srbská vláda udržiava s Ruskom priateľské vzťahy a odmieta sa pripojiť k sankciám, ktoré na Moskvu uvalili západné krajiny.

V Británii sa konalo niekoľko spomienkových podujatí súčasne. Začiatok invázie si minútou ticha pred sídlom vlády na Downing Street 10 pripomenul britský premiér Rishi Sunak. Aj britský kráľ Karol III. uverejnil vyhlásenie, v ktorom ocenil „odvahu a odolnosť“ ukrajinského ľudu.

Vo fínskej metropole Helsinki zorganizovali spomienkové podujatie za obete vojny, počas ktorého kládli na schody pred katedrálou v sviečky. Protivojnové protesty a akcie sa konali aj v Sao Paule, Bejrúte, Tel Avive, Soule, Tokiu či na Bali.

Agentúra AP pripomína, že v piatok boli i niektoré pamiatky nasvietené vo farbách ukrajinskej vlajky, ako napríklad Eiffelova veža v Paríži, opera v Sydney či budova portugalského parlamentu v Lisabone.

16:35 Český prezident Miloš Zeman v piatok pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine opätovne odsúdil ruskú agresiu. Český národ vyzval na statočnosť, ktorú preukazuje ukrajinský ľud a armáda, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„Je to rok, čo som v mimoriadnom televíznom prejave odsúdil ruskú agresiu proti Ukrajine. Povedal som vtedy, že sa musíme správať ako statoční ľudia, ktorí sa vo vlastnom záujme s ruskou agresiou nezmieria,“ citovala Zemana Kancelária prezidenta republiky (KPR) na Twitteri.

Tieto slová podľa českého prezidenta stále platia. „Nežijeme v jednoduchej dobe, ale práve preto musíme byť statoční. Ako mimoriadne statočný ukrajinský ľud a jeho armáda,“ dodal.

16:30 Výročie začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, ktorú Moskva odštartovala 24. februára 2022, si pripomína celý svet.

Pred budovu ruského veľvyslanectva v nemeckom Berlíne vystavili zhrdzavený tank T-72, ktorý zasiahol úder v Kyjivskej oblasti v začiatkoch vojny. Stroj do Berlína priviezla súkromná skupina, ktorá si ho požičala od Múzea vojenskej histórie ukrajinského ministerstva obrany. „Celý svet by mal vidieť, že v Nemecku je veľa ľudí, ktorí stoja za Ukrajinou, a preto dávame ruský šrotový tank pred ich dvere,“ povedal Wieland Giebel zo skupiny Berlin Story, ktorý bol jedným z organizátorov výstavy.

16:15 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že jeho krajina je pripravená uskutočniť výcvik ukrajinských pilotov na stíhačky F-16.

„Áno, sme pripravení viesť v Poľsku výcvik zameraný na stíhačky F-16,“ povedal Morawiecki novinárom počas návštevy Kyjeva. „Zdôrazňujem, že toto by sa malo dohodnúť v širšej koalícii, avšak Poľsko je pripravené vykonávať takýto výcvik.“

Šéf poľskej vlády tiež ohlásil, že Varšava dodá Kyjevu ďalšie tanky „do niekoľkých dní“. „Dokážeme uskutočniť prevoz tankov čoskoro… aj za niekoľko dní dodáme veľmi dobré tanky PT-91 – na Ukrajinu dorazí 60 tankov,“ ohlásil.

Poľský minister obrany Mariusz Blaszczak predtým oznámil, že na Ukrajinu už dorazili z Poľska prvé tanky Leopard 2 nemeckej výroby. Morawiecki neskôr spresnil, že Varšava dodala štyri Leopardy.

16:00 Moldavské ministerstvo obrany v piatok odmietlo, že by proruský odštepeniecký región Podnestersko bol vystavený „priamej hrozbe“ zo strany Ukrajiny. Kišiňov tak zjavne reagoval na tvrdenia Ruska, že Ukrajina plánuje inváziu do Podnesterska.

„Ministerstvo obrany sleduje všetko, čo sa deje v regióne a na území kontrolovanom Tiraspolom,“ uviedol vo vyhlásení moldavský rezort obrany. Dodal, že bezpečnosť Podnesterska nie je v súčasnosti vystavená žiadnej priamej hrozbe.

Zámerom šírenia falošných informácií je podľa ministerstva vyvolať paniku a zmätok medzi ľuďmi na oboch stranách rieky Dnester.

15:45 Spojené štáty oznámili v piatok na prvé výročie ruskej invázie na Ukrajinu ďalšie kolo sankcií voči Moskve. Zamerané sú na 250 osôb a firiem a boli prijaté v koordinácii so spojencami zo skupiny G7.

Najnovšie sankcie uvalené na ruské firmy, banky, výrobcov a jednotlivcov sa zameriavajú aj na subjekty, ktoré Rusku pomáhali vyhýbať sa zavedeným sankciám, a to od Spojených arabských emirátov až po Švajčiarsko.

Ide o jeden z najväčších sankčných balíkov, aký Washington od začiatku vojny na Ukrajine voči Rusku prijal.

Podľa agentúry AFP nové americké sankcie cielia aj na niekoľko európskych sprostredkovateľov obvinených z napomáhania ruskej armáde. „Desiatky sankcionovaných subjektov a jednotlivcov pracujú v priemyselných odvetviach, ktoré v konečnom dôsledku podporujú ruskú vojnu na Ukrajine,“ píše sa vo vyhlásení ministerstva financií USA.

Terčom sankcií je okrem iného ruský kovospracujúci a ťažobný sektor; finančné sankcie USA zavádzajú aj voči obchodníkom so zbraňami a technologickým spoločnostiam naviazaným na výrobu zbraní.

„Naše dnešné kroky (prijaté) s partnermi G7 ukazujú, že pri Ukrajine budeme stáť tak dlho, ako to bude potrebné,“ uviedla ministerka financií USA Janet Yellenová.

15:30 Švédsko Ukrajine dodá až desať tankov Leopard a systémy protivzdušnej obrany Hawk. V deň prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu to oznámila švédska vláda, podľa ktorej pôjde o 11. balík obrannej pomoci napadnutej východoeurópskej krajine.

Švédsky minister obrany Pal Jonson na tlačovej konferencii povedal, že vojna na Ukrajine je v intenzívnej fáze a Švédsko „urobí všetko, čo môže“, aby vojenskú pomoc poslalo čo najskôr.

15:00 Americký Pentagón oznámil v piatok v deň prvého výročia začiatku invázie Ruska na Ukrajinu nový dlhodobý balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote dvoch miliárd dolárov. Zahŕňať bude muníciu i malé drony.

Nový balík pomoci bude zahŕňať zbrane a niekoľko malých druhov dronov vrátane tzv. „kamikadze dronov“ Switchblade 600, ale aj vybavenie na detekciu elektronickej vojny. Súčasťou balíka sú aj financie na ďalšiu muníciu pre salvové raketomety HIMARS, delostreleckú muníciu a muníciu do raketových systémov s laserovým navádzaním.

Pentagón však tentoraz neuvádza presný počet ani druh nábojov, ktoré plánuje Ukrajine dodať, čo je nezvyčajné, zamýšľa sa AP.

Americký minister obrany Lloyd Austin vo vyhlásení uviedol, že prvé výročie vpádu ruských vojsk na Ukrajinu predstavuje príležitosti pre všetkých, ktorí veria v slobodu, aby „sa znovu zaviazali dlhodobo podporovať statočných obrancov Ukrajiny“.

14:00 Bratislavský hrad a Prezidentský palác sa rozsvietia v ukrajinských farbách. Nasvietené farby ukrajinskej vlajky budú aj na na historickej budove Úradu vlády SR.

13:40 Odo dňa, kedy sa Rusko rozhodlo zaútočiť na Ukrajinu, uplynul rok. Svet sa nestihol poriadne oklepať z pandémie covidu a hneď čelil ďalšej kríze. Lídri sa museli zomknúť a Ukrajine pomôcť. Nespochybniteľným faktom je, že Rusko je agresor, ktorého treba zastaviť. Podľa ministra zahraničných vecí Rastislava Káčera sa ilúzia o režime Vladimira Putina definitívne rozplynula.

Heger, Mikulec, Čítajte viac Vedeli sme, že Rusko zaútočí. Je to agresor, vojna nám vzala 30 rokov mieru a ilúziu o Putinovi

13:35 Riešením rusko-ukrajinského konfliktu nie sú dodávky zbraní, ale mierové rokovania. Vyhlásil to opozičný Smer, ktorý odmieta zaťahovanie SR do tohto konfliktu. Úlohou Slovenska je podľa Smeru poskytovať humanitárnu pomoc.

13:30 Rok od začiatku vojny na Ukrajinu lídri strán a poslanci v ankete pre denník Pravda skonštatovali, že plán Ruska nevyšiel. Čím viac budeme Ukrajine pomáhať, tým rýchlejšie sa podľa nich vojna skončí. Rovnako poukázali aj na riziko šírenia hoaxov kvôli čomu sa polarizuje aj slovenská spoločnosť.

Remišová, Krúpa, Kollár Čítajte viac Politici v ankete: Putin posiela na jatky aj vlastných, nebudeme to tolerovať

13:20 Britský kráľ Karol III. si v piatok pripomenul výročie začiatku ukrajinskej vojny odsúdením „nevyprovokovaného totálneho útoku“ na Ukrajinu.

„Už je tomu rok, čo obyvatelia Ukrajiny nepredstaviteľne trpia nevyprovokovaným totálnym útokom na územie svojho štátu. Svet s hrôzou sleduje všetko to zbytočné utrpenie,“ uviedol britský panovník v neobvykle otvorenom vyhlásení, v ktorom však Rusko menovite nespomína.

Pripomenul, že vo februári sa v Londýne stretol s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, aby mu vyjadril svoju osobnú podporu pre ukrajinský ľud.

13:00 Bratislavský hrad a Prezidentský palác sa v piatok večer rozsvietia v ukrajinských národných farbách pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine.

12:55 Inštalácia zobrazujúca telá detských obetí v piatok v Bratislave upozorňuje na potrebu pomoci Ukrajine. Pri príležitosti výročia začiatku vojny tak chce zdravotnícka humanitárna organizácia Magna poukázať najmä na ukrajinské deti, ktoré sú stále v ohrození.

magna, obete, deti, vojna na ukrajine, rok vojny na ukrajine Čítajte viac Ulice posiate mŕtvymi deťmi. Inštalácia upozorňuje na potrebu pomoci Ukrajine

12:40 Británia je pripravená poslať spojencom z východnej Európy stíhačky, aby im tak umožnila uvoľniť ich sovietske stíhacie lietadlá Ukrajine. Uviedol to v piatok britský minister obrany Ben Wallace.

Spojenci z NATO sa v súčasnosti zdráhajú poslať Ukrajine moderné západné lietadla, pretože výcvik posádky na ich použitie by trval pridlho.

„Druhý rýchly spôsob, ako môže mať Ukrajina úžitok z bojových stíhačiek, je, že môžeme použiť naše stíhačky na doplnenie a zaistenie ochrany pre tie krajiny v Európe, ktoré majú ruské sovietske stíhačky ako MiG 29s alebo Su-24s. Ak si ich želajú darovať,“ uviedol Wallace.

Dodal, že stíhačky krajín organizácie NATO sú už nakonfigurované pre boj spôsobom Severoatlantickej aliancie.

Británia okrem toho uvalila v piatok – v deň prvého výročia začiatku invázie na Ukrajinu – zákaz vývozu do Ruska na každý kúsok vybavenia, o ktorom sa zistilo, že ho Rusko používa na bojisku, oznámil v piatok britský minister zahraničných vecí James Cleverly.

12:35 Poľský premiér Mateusz Morawiecki priviezol na Ukrajinu prvé tanky Leopard 2, oznámil v piatok poľský prezident Andrzej Duda.

Duda na zasadnutí poľského Úradu národnej bezpečnosti (BBN) uviedol, že má radosť, že Poľsko je prvou krajinou, ktorá Ukrajine poskytla moderné tanky.

Morawiecki pricestoval do Kyjeva v piatok ráno, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu. Dodanie tankov Leopard 2 na Ukrajinu potvrdil aj poľský minister obrany Mariusz Blaszczak, napísala agentúra PAP.

Berlín v januári Poľsku odsúhlasil dodávku 14 tankov nemeckej výroby Leopard 2 na Ukrajinu. Varšava okrem nich Kyjevu pošle aj 60 sovietskych tankov T-72.

VIDEO: Príprava na Rusov. Ukrajinci krotia v Nemecku Leopardy
Video
Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo video z výcviku ukrajinských vojakov na nemeckých tankoch Leopard 2.

12:25 Šéf Kremľa rozpútaním vojny, ktorú – ako sa ukázalo – nedokáže vyhrať, zničil hlavný argument, akým sa mu dlhé roky darilo zabezpečiť si sympatie väčšiny Rusov: stabilitu. K prvému výročiu ruskej agresie to napísal Abbas Galliamov, niekdajší pisateľ prejavov Vladimira Putina.

Putin Čítajte viac Putin nemá plán B, tvrdí niekdajší autor jeho prejavov

12:20 Volá sa Maloletka. Jevhen Maloletka. Jeho priezvisko v minulosti znamenalo mladého kozáka, ktorý ešte nenastúpil do vojenskej služby. Žeňa, ako 35-ročného Ukrajinca volajú priatelia, je ostrieľaný vojnový reportér. Na bojiskách sa pohybuje deviaty rok. Viaceré jeho snímky pri zverejnení sprevádza upozornenie, že nie sú vhodné pre mladistvých a citlivé povahy. Za posledný rok je zrejme najoceňovanejším fotoreportérom sve­ta.

ukrajina Čítajte viac Jevhen Maloletka ukazuje svetu, aká je vojna hnusná

12:15 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v piatok uviedla, že ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa rok od spustenia vojenskej invázie na Ukrajinu „nepodarilo dosiahnuť ani jediný“ cieľ.

„Putinovi sa rok po začiatku brutálnej vojny nepodarilo dosiahnuť ani jeden zo svojich strategických cieľov… Namiesto vymazania Ukrajiny z mapy je konfrontovaný s národom, ktorý je dôraznejší ako kedykoľvek predtým,“ povedala predsedníčka EK v estónskej metropole Tallinn. Počas tlačovej konferencii ju sprevádzali generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a estónska premiérka Kaja Kallasová.

Stoltenberg verí, že Ukrajina v boji proti Rusku „nepochybne zvíťazí“. „Sloboda nie je zadarmo. Musíme o ňu bojovať každý deň. Dnes je to ukrajinský ľud, ktorý statočne bojuje za svoju slobodu. A napriek temnému roku zúfalstva a skazy ich odhodlanie a odvaha nepochybne zvíťazí,“ dodal.

12:10 Ak prehrá Ukrajina, prehrá Slovensko. Desiatky tisíc nevinných ľudí už zomreli aj za našu slobodu, buďme im vďační a nezraďme ich. Líder hnutia OĽANO a poslanec parlamentu Igor Matovič to uviedol pri príležitosti prvého výročia ruskej invázie na Ukrajinu. Podľa predsedu poslaneckého klubu OĽANO Michala Šipoša stojí Slovensko na správnej strane dejín. Vyzdvihol pomoc občanov SR ľuďom utekajúcim pred hrôzami vojny.

11:40 Dánsko je otvorené myšlienke poslať Ukrajine bojové stíhačky v rámci pomoci v jej boji proti Rusku, uviedol v piatok dočasne poverený dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen.

„Nevylučujem, že v nejakom bode bude potrebné porozmýšľať o prispetí stíhačkami,“ uviedol Poulsen. Minister hospodárstva vo vláde Mette Frederiksenovej od 6. februára 2023 vo funkcii ministra obrany zastupuje Jakoba Ellemanna-Jensena.

Dánske vzdušné sily nakúpili od sedemdesiatych rokoch minulého stočia 77 stíhačiek F-16, uvádza dánska armáda. Približne 30 z nich je v súčasnosti v prevádzke, domnievajú sa dánske médiá.

11:25 Severoatlantická aliancia v piatok uviedla, že vo svojej podpore Ukrajiny je „rozhodná“ a že ruské snahy o zlomenie Ukrajincov zlyhávajú.

Vo vyhlásení zverejnenom pri príležitosti prvého výročia začiatku invázie Ruska na Ukrajinu organizácia NATO konštatovala, že Rusko musí okamžite skončiť svoju nelegálnu vojnu, ktorá ovplyvnila svetový trh s potravinami a dodávkami energií.

„Ďalej zvyšujeme politickú a praktickú pomoc Ukrajine, ktorá sa bráni ruskej invázii. Našu podporu budeme udržiavať tak dlho, ako to len bude nevyhnutné, aby Ukrajina zvíťazila,“ uviedlo NATO vo vyhlásení.

Rusko podľa Aliancie nesie plnú zodpovednosť za vojnu na Ukrajine, ktorej rozpútanie bolo v rozpore s Chartou OSN a medzinárodnými záväzkami Moskvy. „Rusko nepreukázalo úprimnú otvorenosť k spravodlivému a trvalému mieru,“ uvádza NATO.

„Stále sme odhodlaní udržiavať koordinovaný medzinárodný tlak na Rusko. Odsudzujeme tiež všetkých vrátane Bieloruska, ktorí vojnu Ruska aktívne zľahčujú,“ dodáva NATO. Vo vyhlásení spomína aj Irán, ktorý Rusku dodáva drony.

11:20 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov v piatok uviedol, že ukrajinská armáda pracuje na príprave protiofenzívy, ktorou vytlačí invázne ozbrojené sily Ruska z územia Ukrajiny. Povedal to pri príležitosti prvého výročia vpádu ruských inváznych vojsk na Ukrajinu.

„Pred rokom bolo pre nás náročné získať zbrane. Dnes civilizované krajiny vidia, že ste štít Európy na východe,“ odkázal Reznikov ukrajinským vojakom. „Bude protiofenzíva. Usilovne pracujeme na jej príprave a zabezpečení,“ do­dal.

Ukrajina v súčasnosti naďalej čelí na svojom východe útokom ruských inváznych jednotiek. Pri obrane vlastných území a následnej protiofenzíve sa spolieha na pokračujúcu vojenskú pomoc Západu.

10:55 Traja najvyšší ústavní činitelia SR podporujú desaťbodový mierový plán prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. V spoločnom vyhlásení pri príležitosti prvého výročia napadnutia Ukrajiny vojskami Ruskej federácie tiež uviedli, že pevne stoja na strane Ukrajiny a medzinárodného práva. Vyjadrili ľútosť, že vo vojne umierajú nevinní ľudia. Záujmom SR je podľa nich pomáhať Ukrajine tak, aby sa ubránila a vojna sa nerozšírila ďalej. Deklarujú, že je v našom národnom záujme, aby Ukrajina bola súčasťou EÚ. Zdôraznili, že Ukrajine budeme aj naďalej poskytovať politickú, diplomatickú, humanitárnu, ekonomickú, ale aj vojenskú podporu.

čaputová, kollár, heger Čítajte viac Traja najvyšší ústavní činitelia podporujú Zelenského mierový plán

10:45 Austrália vyhostila rozsiahlu skupinu ruských špiónov, ktorí vystupovali ako diplomati.

Členmi skupiny boli údajní zamestnanci veľvyslanectva a konzulátu i ďalšie osoby, ktoré vystupovali pod krycími menami, napísal austrálsky denník The Sydney Morning Herald (SMH) s odvolaním sa na nemenované zdroje oboznámené s operáciou.

Austrálska bezpečnostná spravodajská organizácia (ASIO) v utorok oznámila, že „zachytila“ rozsiahlu špionážnu skupinu a „narušila“ jej činnosť. Šéf ASIO Mike Burgess túto sieť označil za „hniezdo“ špiónov, pretože bola rozsiahlejšia a nebezpečnejšia než skupiny, voči ktorým predtým austrálske úrady zasiahli. „Okrem iných škodlivých činností chceli kradnúť citlivé informácie,“ uviedol Burgess.

10:31 Cieľom Ruska na Ukrajine nie sú v súčasnosti ani tak rozsiahle územné zisky, snaží sa skôr oslabiť ukrajinskú armádu a v dlhodobom horizonte Ukrajinu vyčerpať. Vo svojej pravidelnej správe to na twitteri uviedla britská vojenská rozviedka.

Britskí spravodajcovia postup Ruska voči jeho susedovi rozdeľujú na niekoľko období. Uvádzajú, že v rokoch 2014 až 2021 bol strategický cieľ Ruska nemenný – išlo mu o ovládnutie Ukrajiny. Snažilo sa to dosiahnuť podvratnou činnosťou, podporou nevyhlásenej vojny v Donbase a anexiou Krymu.

Presne pred rokom sa Moskva počas priamej invázie pokúsila zmocniť celej Ukrajiny a zvrhnúť jej vládu. Avšak vlani v apríli si uvedomila, že sa jej to nepodarí, a sústredila sa na posilňovanie a formalizovanie svojej nadvlády v Donbase a na okupovanom juhu Ukrajiny. „Išlo o pomalý pokrok za mimoriadne veľkých nákladov,“ uvádza britská vojenská rozviedka.

10:24 Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok ráno pricestoval do Kyjeva, aby si pripomenul prvé výročie od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Poľský premiér na začiatku svojej návštevy položil kyticu kvetov k Múru pamiatky padlých za Ukrajinu.

Morawiecki vlani v marci s premiérom ČR Petrom Fialom a vtedajším slovinským premiérom Janezom Janšom navštívili Kyjev ako prví západní lídri od začiatku ruskej invázie.

10:21 Poslanci Parlamentu ČR si pred začiatkom rokovania uctili pamiatku obetí ruskej agresie na Ukrajine minútou ticha. Predsedníčka PSP ČR Markéta Pekarová Adamová predtým na balkóne Snemovne odhalila umelecké dielo k výročiu ruskej invázie.

Dielo streetartového umelca Chemisa zobrazuje postavu ukrajinského dievčaťa, ktoré v prvých dňoch vojny spievalo v kyjevskom kryte známe filmové piesne. Na balkóne Paláca Smiřických na Malostranskom námestí bude vystavené do 24. marca.

„Hrdinstvo Ukrajincov pre mňa stelesňujú nielen vojaci a vojačky, ktorí chrabro bránia napadnutú vlasť so zbraňou v ruke. Hrdinstvo preukazujú dnes a denne tiež ľudia ako sedemročné dievčatko Amelia, ktorej precítené spevácke vystúpenie sa vo vnútri ostreľovaného kyjevského bunkra stalo jedným zo symbolov ukrajinského vzdoru aj nádeje,“ povedala Pekarová Adamová. Dodala, že práve nádej dáva životu zmysel.

Pamiatku obetí vojny si uctili aj predstavitelia hornej komory parlamentu. K soche ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka položil kvety predseda Senátu Miloš Vystrčil spolu s ďalšími senátormi. Ševčenko je pre Ukrajincov symbol ich krajiny, kultúry a nezávislosti.

10:13 Podľa ruského exprezidenta Medvedeva by rokovania s ukrajinským vedením boli ťažké, pretože o Ukrajine nebude rozhodovať "nejaký Zelenskyj, ak bude ešte nažive, ale tí za oceánom“.

Medvedev Čítajte viac Medvedev: Rusko musí posunúť hranice čo najďalej, hoci až k Poľsku

10:03 Slováci darovali Ukrajine prostredníctvom darcovského systému Darujme.sk už vyše 5,5 milióna eur. Pomoc poslalo vyše 56 000 darcov, informovala manažérka organizácie Zuzana Behríková.

„Cez systém Darujme.sk získava od začiatku vojny dary na pomoc Ukrajine 42 overených organizácií, napríklad Človek v ohrození, Slovenský Červený kríž alebo Slovenská katolícka charita. Na začiatku vojny ich využili najmä na zabezpečenie základných ľudských potrieb pre utečencov, ktorí prekročili naše hranice, na nákup liekov, zdravotníckych pomôcok či poskytovanie prvej pomoci,“ načrtla Behríková.

Ako priblížila, postupne začali organizácie čoraz viac pomáhať najmä s integráciou ľudí z Ukrajiny na Slovensku. Ďalšie mimovládne organizácie posielajú peniaze alebo materiálnu pomoc priamo svojim ukrajinským partnerom. Mnohí darcovia si podľa Behríkovej nastavili pre organizácie pravidelné dary, aby mohli pomáhať dlhodobo.

9:51 Británia na výročie ruského vpádu na Ukrajinu zaviedla ďalšie sankcie proti Rusku. Okrem iného zakázala vývoz všetkých položiek, ktoré Rusko používa na bojisku, oznámilo dnes britské ministerstvo zahraničia. Ďalší balík sankcií na Rusko sa chystá uvaliť aj Európska únia a sprísnenie sankčného režimu ohlásil Washington.

Britské ministerstvo zahraničia uviedlo, že medzinárodne koordinované sankcie a obchodné opatrenia sa budú týkať leteckých súčiastok, rádiokomunikačného vybavenia a elektronických komponentov. Sankcie cielia aj na ďalších ruských zodpovedných činiteľov, vrátane tých, ktorí sú napojení na štátnu firmu Rosatom alebo pracujú v obrannom priemysle a pre ruské banky.

Vladimir Putin Čítajte viac Koľko Európa dováža z Ruska ropy a plynu rok od vojny? Moskva si našla nový trh

„Vojenské spravodajstvo ukázalo, že nedostatok súčiastok v Rusku spôsobený sankciami už pravdepodobne dopadá na ich schopnosť vyrábať zariadenia na export, napríklad ozbrojené vozidlá, útočné vrtuľníky a systémy protivzdušnej obrany,“ uviedlo aj ministerstvo.

Zavedenie ďalších sankcií proti Rusku dnes majú prebrať lídri zo skupiny najsilnejších ekonomík G7 na virtuálnej schôdzke s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a veľvyslanci krajín EÚ by dnes mohli schváliť desiaty balík sankcií proti Rusku.

9:33 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny tvrdí, že jeho jednotky dobyli ukrajinskú obec Berchivka ležiacu niekoľko kilometrov severozápadne od Bachmutu. Toto tvrdenie sa nepodarilo overiť z nezávislých zdrojov. Ukrajinský generálny štáb vo svojej rannej operačnej zvodcu uvádza, že ruské invázne sily podnikli niekoľko neúspešných útočných akcií v smere na Bachmut, a spomína v tejto súvislosti aj oblasť okolo Berchivky.

„Berchivka je plne pod našou kontrolou. Jednotky Vagnerovej súkromnej vojenskej spoločnosti plne Berchovku kontrolujú,“ uviedol dnes na platforme telegram Jevgenij Prigožin.

„V bachmutskom smere nepriateľ vykonal niekoľko neúspešných útočných akcií v oblastiach obcí Berchivka, Bachmut, Zalizňanske, Ivanivske, Časiv Jar, Dylijivka a Vasylivka,“ uvádza vo svojom rannom zhrnutí bojov za uplynulý deň ukrajinský generálny štáb.

Berchivka sa nachádza niekoľko kilometrov od východukrajinského Bachmutu, o ktorý ukrajinskí obrancovia a ruské invázne sily zvádzajú ťažké boje. Vagnerova skupina a ruská armáda sa Bachmut snaží dobyť už pol roka, poznamenala agentúra AFP. Ruské sily sa niekoľko posledných týždňov pokúšajú obkľúčiť toto mesto a podarilo sa im odrezať niekoľko dôležitých zásobovacích trás pre ukrajinské jednotky, podotkla AFP.

9:14 Ďalšie horizontálne stupňovanie konfliktu na Ukrajine v prípade pokračujúcich dodávok zbraní zo Západu je nepravdepodobné. Určité nebezpečenstvo však existuje v prípade útoku na územie Ruskej federácie a pokusov o oslobodenie Krymského polostrova. Pre TASR to uviedol Jan Ludvík z Katedry bezpečnostných štúdií na Karlovej univerzite v Prahe pri príležitosti prvého výročia začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

„V oboch prípadoch je však touto eskaláciou primárne ohrozená Ukrajina a je veľmi nepravdepodobné, že by Rusko zaútočilo voči štátom NATO alebo EÚ,“ dodal analytik.

Vývoj konfliktu počas druhého roka jeho priebehu je podľa Ludvíka ťažké predpovedať. „Obe strany sa momentálne pripravujú na ofenzívu, pričom je možné, že tá ruská sa dokonca už začala,“ uviedol. Ďalší priebeh bude podľa jeho slov závisieť od strategických rozhodnutí, ktoré ešte neboli prijaté. „Ide najmä o rozhodnutia o ďalších dodávkach západnej pomoci Ukrajine, ako budú vyzerať a ako budú zabezpečované zo strany západného zbrojárskeho priemyslu,“ dodal.

8:58 Žiadna zámienka, žiadna výhovorka Kremľa nemôže ospravedlniť utrpenie, ktoré Ukrajincom svojou agresiou spôsobili, napísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Prezidentka Zuzana Čaputová Čítajte viac Čaputová: Ruská agresia je neospravedlniteľná, vymyká sa civilizácii 21. storočia

8:41 Hlasovanie Valného zhromaždenia ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné a že väčšina sveta podporuje nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny. Vyhlásil to vo štvrtok v New Yorku na mimoriadnom zasadnutí VZ OSN minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

„Hlasovanie ukázalo, že pre demokratický svet je počínanie Ruska neakceptovateľné. Netvrdím to len ja, hlasy 141 štátov hovoria samé za seba. Ide o ďalší dôkaz, že väčšina sveta podporuje nezávislosť a zvrchovanosť Ukrajiny, žiada stiahnutie ruských vojsk z jej územia a vyvodenie zodpovednosti za spáchané zločiny,“ uviedol Káčer.

Rusko Ukrajina OSN  rezolúcia Čítajte viac Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá žiada od Ruska okamžité ukončenie bojov

Zároveň odsúdil pokračujúcu vojnu na Ukrajine a poukázal na nevyhnutnosť postaviť sa proti ruským dezinformáciám, ktoré vojnu ospravedlňujú a snažia sa tak obhájiť neobhájiteľné.

„Ruská agresia proti Ukrajine porušuje normy, na ktorých stojí povojnové usporiadanie sveta. Je to s prehľadom najväčšia hrozba pre globálny mier. Ak sa svet Rusku nepostaví, ukáže tak ostatným, že agresia, spochybňovanie práva na sebaurčenie krajín či menenie hraníc silou je prirodzené právo väčšieho a silnejšieho. Dnes sa to týka Ukrajiny, no zajtra môže byť obeťou iná krajina,“ dodal Rastislav Káčer.

7:57 Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty, uviedol dnes na twitteri ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Tento rok bude podľa neho rokom ukrajinského víťazstva. Presne pred rokom krátko pred štvrtou hodinou rannou kyjevského času Rusko začalo prvé raketové údery proti Ukrajine a hranice prekročili prvé kolóny ruských vojakov, pripomenula stanica BBC na svojom webe.

„Dvadsiateho štvrtého februára sa milióny z nás rozhodli. Nie bielu vlajku, ale modro-žltú. Nie útek, ale postaviť sa čelom. Vzdor a boj,“ napísal ráno na sociálnej sieti Zelenskyj. „Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty. A zostali sme v tomto roku nezlomní. Vieme, že rok 2023 bude rokom nášho víťazstva,“ dodal vo videu.

7:32 Španielsky premiér Pedro Sánchez v Kyjeve uviedol, že Španielsko sa v najbližších týždňoch pokúsi poslať na Ukrajinu až 10 tankov Leopard, uvádza denník El Mundo.

Španielska ministerka obrany Margarita Roblesová v stredu oznámila, že Španielsko Kyjevu dodá šesť týchto tankov nemeckej výroby, pripomína El Mundo. „Našim zámerom je zistiť, či to v najbližších týždňoch a mesiacoch môžeme zvýšiť až na 10,“ povedal o deň neskôr premiér.

Sánchez tiež prisľúbil, že spoločne so spojencami v EÚ a NATO bude rokovať aj o zaslaní leteckej techniky, ktorú ukrajinská vláda požaduje.

Predseda španielskej vlády v Kyjeve vyzdvihol odvahu Ukrajincov, ktorí s odvahou a hrdosťou bránia svoju krajinu. „Občania Ukrajiny vedia, že so Španielskom môžu počítať. Nenecháme vás osamote,“ napísal na Twitteri. Španielsko bude podľa jeho slov aj naďalej poskytovať ukrajinským vojakom výcvik.

07:08 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote dvoch miliárd dolárov, uviedol bezpečnostný poradca Bieleho domu Jake Sullivan.

„Budeme aj naďalej sledovať to, čo je nevyhnutné, a poskytneme to, čo je nevyhnutné, aby Ukrajina mala všetko, čo potrebuje, aby uspela na bojovom poli,“ povedal Sullivan podľa agentúry Reuters na akcii organizovanej televíziou CNN k výročiu ruskej invázie.

Ohlásenie ďalšieho balíka americkej vojenskej pomoci v hodnote dvoch miliárd dolárov predtým CNN avizovala. Podľa jej zdrojov by zbrane a munície tentoraz nemali pochádzať z amerických armádnych skladov, odkiaľ ich možno pomerne rýchlo dopraviť na bojisko, ale pôjde o objednávku u amerických výrobcov. Znamená to, že potrvá pomerne dlho, kým objednané výrobky dorazia na Ukrajinu. Objednávky možno ale vnímať aj ako potvrdenie dlhodobého záväzku USA pomáhať Ukrajine odraziť ruskú agresiu.

Balík má obsahovať rakety pre raketomety HIMARS, delostreleckú muníciu kalibru 155 milimetrov, rôzne druhy bezpilotných lietadiel, zbrane proti dronom, prostriedky na zneškodňovanie mín, zariadenia na utajené spojenie a prostriedky slúžiace na výcvik vojakov a opravám techniky.

Začiatkom týždňa Pentagon ohlásil, že USA posielajú v rámci americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu muníciu do raketometov HIMARS, protitankové strely Javelin či štyri radary na monitorovanie vzdušného priestoru. Išlo o balík v hodnote 460 miliónov dolárov. Oznámenie prišlo po neohlásenej návšteve amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjeve, kde avizoval dodatočné dodávky na podporu ukrajinskej obrany.

VIDEO: Prekvapujúca návšteva. Biden u Zelenského v Kyjeve
Video

USA sú pre Ukrajinu najvýznamnejším dodávateľom vojenskej pomoci. Za rok od útoku ruskej armády Washington na tento účel vynaložil bezmála 30 miliárd dolárov.

6:41 Bývalý britský premiér Boris Johnson povedal, že Čína sa v prípade dodania zbraní Rusku dopustí „historického omylu“. Takisto vyzval Spojené kráľovstvo aby „prelomilo ľady“ a ako prvá krajina dodalo Ukrajine bojové lietadlá, informuje stanica Sky News.

Johnson v rozhovore pre Sky News uviedol, že je „veľmi znepokojený“ v spojitosti so stredajším stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s vedúcim ústrednej komisie Komunistickej strany Číny pre zahraničné vzťahy Wang Im v Moskve.

„Som presvedčený, že by to bol historický omyl,“ povedal v spojitosti s možnou podporou ruského úsilia vo vojne zo strany Pekingu.

Johnson vyjadril presvedčenie, že Ukrajina stíhačky použije len na obranu svojej krajiny. Expremiér britskú vládu vyzval, aby Kyjevu dodala niekoľko britských lietadiel typu Typhoon.

„Som presvedčený, že Spojené kráľovstvo má dôvod prelomiť ľady a dať im nejaké Typhoony,“ povedal a dodal, že Británia môže Ukrajincom poskytnúť aj príslušný výcvik.

„Ak budú mať (Ukrajinci) lietadlá, aby odstránili ruské delostrelecké pozície, a ruské velenie a kontrolu, potom nemám pochybnosti o tom, že ozbrojené sily prezidenta Zelenského budú schopné opätovne získať svoje územie. Bojujú za svoju krajinu a sú odhodlané zvíťaziť,“ povedal.

„Ak Ukrajina zvíťazí, a som presvedčený, že Ukrajina zvíťazí – viem, že Ukrajina dokáže zvíťaziť s našou pomocou -, tak to bude úplne kľúčové pre našu bezpečnosť na najbližšie desaťročia,“ povedal.

6:05 Čína vyzvala Rusko a Ukrajinu, aby čo najskôr začali mierové rozhovory. Tiež upozornila, že v konflikte na Ukrajine nesmú byť použité jadrové zbrane, uviedla agentúra AFP. Čína v piatok pri príležitosti výročia vojny na Ukrajine zverejnila 12-bodový dokument o „politickom urovnaní“ tejto krízy.

Čínske ministerstvo zahraničných vecí v dokumente uviedlo, že všetky strany by mali podporovať Rusko a Ukrajinu v spolupráci a čo najrýchlejšom obnovení dialógu. „Jadrové zbrane nesmú byť použité a jadrové vojny nesmú byť vedené,“ dodal čínsky rezort diplomacie.

Peking tiež Rusko a Ukrajinu vyzval, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo a vyhýbali sa „útokom na civilistov a civilné zariadenia“.

Čína tiež oznámila, že nesúhlasí s „akýmikoľvek jednostrannými sankciami, ktoré nie sú schválené Bezpečnostnou radou OSN“, píše na svojej webovej stránky denník The Guardian s odvolaním sa na v piatok zverejnený plán.

Peking sa v prípade vojny Ruska na Ukrajine snaží zachovávať neutrálny postoj; udržiava však blízke vzťahy s Moskvou, pripomína AFP.

5:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyjadril presvedčenie, že jeho krajina nad ruskými inváznymi silami zvíťazí. Takisto sa poďakoval všetkým bojovníkom, ktorí bránia Ukrajinu, informovala agentúra AFP.

Zelenskyj v predvečer prvého výročia začiatku ruskej invázie sľúbil, že jeho krajina bude aj naďalej bojovať. „Nezlomili nás, prekonali sme mnohé tvrdé skúšky a zvíťazíme,“ uviedol Zelenskyj vo videozázname zverejnenom na sociálnych sieťach. „Vyvodíme zodpovednosť voči všetkým, ktorí priniesli toto zlo, túto vojnu do našej krajiny,“ dodal.

Zelenskyj sa vo štvrtok prostredníctvom sociálnej siete poďakoval ukrajinským vojakom, ktorú chránia krajinu na bojisku. „Ukrajina pevne stojí, bojuje a žije vďaka naším obrancom. Ďakujeme všetkým naším bojovníkom – tým, ktorí sú nažive a tým, ktorí, nanešťastie, už nie sú medzi nami -, za ich odvahu,“ napísal.

Ukrajinský prezident tiež vyjadril poďakovanie krajinám, ktoré podporili kľúčovú rezolúciu Valného zhromaždenia OSN (VZ OSN).

„Táto rezolúcia je mocným znamením nepoľavujúcej celosvetovej podpory pre Ukrajinu. Mocným potvrdením solidarity svetového spoločenstva s Ukrajincami v kontexte výročia úplnej ruskej agresie. Mocným prejavom globálnej podpory pre mier na Ukrajine,“ napísal na Twitteri.

Rusko Ukrajina OSN  rezolúcia Čítajte viac Valné zhromaždenie OSN schválilo rezolúciu, ktorá žiada od Ruska okamžité ukončenie bojov
352 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine