Ruskú novinárku brutálne zmrzačili Čečenci. Rozhnevala Kadyrova, Moskva odsudzuje útok

Oceňovaná ruská investigatívna novinárka Jelena Milašinová skončila v nemocnici po tom, ako ju v Čečensku brutálne zbili neznámi útočníci. Oznámila to ľudskoprávna skupina Memorial, informovala agentúra AFP. O prípad sa podľa štátnej agentúry TASS zaujíma ruský zväz novinárov, rada pre ľudské práva pôsobiaca pri úrade prezidenta Vladimira Putina a šéf mediálneho výboru ruského senátu.

04.07.2023 12:17 , aktualizované: 14:06
Rusko Čečensko novinárka investigatívna zbitá Foto:
Na snímke ruská investigatívna novinárka Jelena Milašinová telefonuje po ošetrení v nemocnici v čečenskej metropole Groznyj 4. júla 2023.
debata (43)

Má podliatiny po celom tele, polámané prsty, oholili jej hlavu a celú ju poliali zeleným farbivom," uviedla ruská redakcia BBC s odvolaním sa na organizáciu na obranu ľudských práv Memorial. Roztok zeleného farbiva sa v Rusku používa ako antiseptikum. Útoky touto látkou sú v Rusku celkom časté. Momentálne uväznený opozičný predák Alexej Navaľnyj v roku 2017 po takomto útoku takmer oslepol. Z poleptánia sa zotavoval niekoľko mesiacov a v Španielsku podstúpil operáciu oka.

K prepadnutiu došlo skoro ráno, keď Milašinová a právnik Alexander Nemov odchádzali z letiska v čečenskej metropole Groznyj. „Brutálne ich dokopali, kopali ich aj do tváre, vyhrážali sa im smrťou a pištoľou priloženou k hlave. Zobrali a zničili im vybavenie a dokumenty,“ uviedol Memorial.

Ovsiannikovová RSF novinárka Deloire Čítajte aj Ruská novinárka Ovsiannikovová opísala svoj nevšedný útek do Francúzska

Bitku potvrdil aj Milašinovej zamestnávateľ, ktorým sú nezávislé ruské noviny Novaja gazeta. Tie informovali, že Nemova aj Milašinovú ošetrili v nemocnici v Groznom.

Šéf zväzu novinárov Vladimir Solovjov dúfa, že páchatelia útoku nezostanú beztrestní. „Útoky na novinárov sú neprijateľné. Veríme, že strážcovia zákona vyvinú všetky snahy potrebné pre potrestanie vinníkov,“ povedal agentúre TASS. Šéf výboru pre informačnú politiku Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu, Alexej Puškov považuje za nevyhnutné obrátiť sa na vedenie federálnej kriminálnej ústredne a generálnej prokuratúry, aby prípadu venovala „osobitnú pozornosť“.

Rusko / Špehovanie / Kyberkontrola / Čítajte aj Kybernetický gulag - ako Rusko sleduje, cenzuruje a kontroluje svojich občanov

O incidente bol informovaný tiež prezident Vladimir Putin, povedal novinárom prezidentov hovorca Dmitrij Peskov, podľa ktorého „tento veľmi vážny útok vyžaduje energické opatrenia“.

Milašinová a Nemov sa chceli v Groznom zúčastniť na vynesení rozsudku nad Zaremou Musajevovou, manželkou bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva. Jej traja synovia kritizujúci čečenského vodcu Ramzana Kadyrova už dlhšie žijú v zahraničí.

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov sa hrá na vojakov
Video
Pozrite si absurdné propagandistické video čečenského diktátora dosadenéhío Moskvou Ramzana Kadyrova.

Milašinová vlani vo februári z Ruska radšej utiekla kvôli vyhrážkam smrti, ktoré jej adresoval osobne čečenský vodca Ramzan Kadyrov, pokladaný za blízkeho Putinovho spojenca. Kadyrov hnev novinárka vyvolala tým, že informovala o popravách bez súdu v autonómnej republike a o prípade bývalého sudcu čečenského najvyššieho súdu Sajdiho Jangulbajeva, ktorý sa Kadyrovovi znepáčil. Sudca je vzhľadom na svoje niekdajšie postavenie v exile v Rusku v bezpečí.

Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov gestikuluje... Foto: SITA/AP
Kadyrov Čečenský diktátor Ramzan Kadyrov gestikuluje pred približne 10 000 vojakmi v regionálnom hlavnom meste Groznyj v marci 2022.

Sudcovu manželku Zaremu Musajevovú však vlani v januári unieslo čečenské komando z Nižného Novgorodu do Čečenska. Podľa syna Musajevovej tiež desiatky príbuzných zmizli bez stopy. „Čečenské ministerstvo vnútra tvrdí, že Musajevová bola predvedená ako svedkyňa na výsluch o podvode, podľa Kadyrova však už v Čečensku napadla policajta a takmer ho zmrzačila,“ uviedla Kadyrovová. Žena vinu odmieta, vo väzbe strávila viac ako rok.

kadyrov ukrajina Čítajte aj Z Kadyrova sa smejú. Jeho synovia nie sú v prvej línii, ale so samopalmi pózujú z bezpečia

„Pri mláte im hovorili: Varovali vás, odíďte odtiaľto a nič nepíšte,“ uviedol Memorial podľa BBC. Nemov má zranenú nohu, zrejme nožom, Milašinová nie je schopná prevozu. „Oboch ich kopali, bili ich rukami a plastovými rúrami a pripomínali im všetky ich aktivity: prácu, súdy, súdy, súdne procesy, na ktoré jazdili, a o čom Milašinová písala. Súdiac podľa toho všetkého to zjavne nebolo lúpežné prepadnutie. Boli prepadnutí kvôli svojej činnosti,“ uviedol vedúci Tímu proti mučeniam Sergej Babinec.

Irynu Slaunikavová Čítajte aj Vinná z extrémizmu. Bieloruský režim odsúdil ďalšiu nezávislú novinárku

Kadyrov sa síce teší podpore Kremľa, ale má údajne veľmi napäté vzťahy s niektorými ruskými orgánmi činnými v trestnom konaní, pripomenula agentúra AP a upozornila, že dnešný útok rýchlo vyvolal veľmi nahnevanú reakciu zákonodarcov napojených na Kremeľ, čo by mohlo signalizovať zámer obmedziť čečenského vodcu v rozlete.

Milašinová ako reportérka písala o obchode s drogami, boji proti terorizmu a o vraždách novinárov. AFP pripomína, že od roku 2000 bolo zabitých už šesť novinárov a spolupracovníkov novín Novaja gazeta, ktorej šéfredaktor Dmitrij Muratov získal v roku 2021 Nobelovu cenu za mier. Jednou z nich aj Anna Politkovská, ktorú zavraždili v októbri 2006 v Moskve a venovala sa rovnakým témam ako v súčasnosti Milašinová.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #napadnutie #bitka #novinárka #Vladimir Putin #Ramzan Kadyrov