Erdogan súhlasí so vstupom Švédska do NATO. Žiadosť pošle čo najskôr do parlamentu, uviedol Stoltenberg

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podporuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie a čoskoro túto záležitosť predloží na schválenie tureckému parlamentu. Po pondelkovom rokovaní s tureckým lídrom a švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom vo Vilniuse to oznámil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

10.07.2023 13:33 , aktualizované: 23:20
Kristersson, Erdogan Foto: ,
Americký prezident Joe Biden a turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (125)

„Prezident Erdogan súhlasil s čo najskorším predložením prístupového protokolu Švédska Veľkému národnému zhromaždeniu a tiež s tým, že bude s parlamentom úzko spolupracovať s cieľom dosiahnuť ratifikáciu,“ vyhlásil šéf Aliancie.

„Toto je historický deň,“ zhodnotil Stoltenberg výsledok rokovaní v predvečer dvojdňového summitu Aliancie. Nespresnil však, kedy by mohlo dôjsť k vstupu Švédska do organizácie. Dodal, že Maďarsko, ktoré o ratifikácii rovnako ešte musí hlasovať, nechce byť poslednou krajinou, ktorá dá súhlas s rozšírením aliancie. Švédsko, Spojené štáty aj Nemecko oznámenie privítali.

Marian Repa aktual Čítajte viac Summit NATO: Očakávania a realita

Kristersson je spokojný

Švédsky premiér Kristersson uviedol, že je „veľmi šťastný“ po dohode svojej krajiny s tureckým prezidentom. „Robíme veľmi veľký krok smerom k formálnej ratifikácii členstva Švédska v NATO. Pre Švédsko to bol dobrý deň,“ povedal Kristersson reportérom v litovskom Vilniuse.

„Prezident Erdogan sa zaväzuje čo najskôr pristúpiť k ratifikácii pripojenia sa Švédska k NATO,“ dodal švédsky premiér. Ako zdôraznil, Štokholm a Ankara „pokračujú v spoločnom úsilí bojovať proti organizovanému zločinu a terorizmu“ a dohodli sa aj na „prehĺbení spolupráce“ v oblasti hospodárstva, obchodu a investícií.

Biden vo vyhlásení vyjadril pripravenosť na spoluprácu s tureckým prezidentom Erdoganom na posilnení obrany a odstrašovania v euroatlantickom priestore. „Teším sa na to, že privítam (švédskeho) premiéra (Ulfa) Kristerssona a Švédsko ako nášho 32. spojenca NATO,“ dodal.

Erdogan, stoltenberg, Kristersson Čítajte viac 502. deň: Krajiny NATO sa dohodli na nových plánoch v prípade útoku Ruska na územie aliancie

„Cesta pre ratifikáciu členstva Švédska v NATO je pre Turecko konečne jasná,“ napísala na sociálnej sieti Twitter nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková, ktorá zároveň ocenila "dobré správy z Vilniusu.

Švédsko si podalo prihlášku do NATO vlani spolu s Fínskom. Vstup Fínska do Aliancie umožnilo Turecko na jar tohto roka, avšak voči Švédsku opakovane vznášalo námietky, že poskytuje útočisko teroristom, predovšetkým kurdskej národnosti. Najnovšie Erdogan podmienil podporu schválenia vstupu Švédska do NATO opätovným otvorením rozhovorov o prijatí Turecka do Európskej únie. To viaceré štáty vrátane USA označili za dve nesúvisiace záležitosti.

„Otvorte najskôr cestu k vstupu Turecka do Európskej únie a potom my otvoríme cestu Švédsku, tak ako sme ju otvorili Fínsku,“ uviedol v pondelok Erdogan pred odchodom na summit NATO. Dodal, že to isté povedal aj v nedeľu v telefonáte americkému prezidentovi Joeovi Bidenovi.

Švédske bojové vozidlá už na Ukrajine nasadili proti Rusom
Video
Naše spoločné farby sú modrá a žltá. Naše spoločné hodnoty sú sloboda a demokracia. Našim spoločným cieľom je víťazstvo a spravodlivosť. Takto sa ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov poďakoval Švédsku za dodávku pásových bojových vozidiel CV 90 (v švédčine Stridsfordon 90), ktoré Kyjev už nasadil do boja s ruskými okupantmi. / Zdroj: Twitter Olexija Reznikova

Turecko prvýkrát požiadalo o vstup do Európskeho hospodárskeho spoločenstva, predchodcu EÚ, v roku 1987. V roku 1999 sa stalo kandidátskou krajinou pre vstup do EÚ a v roku 2005 sa začali prístupové rokovania. Tie boli pozastavené v roku 2016 pre obavy Únie z porušovania ľudských práv v Turecku, vysvetľuje AFP.

Scholz : Vstup Švédska do NATO a rokovania EÚ – Turecko nemajú súvis

Medzi vstupom Švédska do Severoatlantickej aliancie a obnovením rokovaní o členstve Turecka v Európskej únii nie je súvislosť. Povedal to nemecký kancelár Olaf Scholz, ktorý tým reagoval na dnešné slová Erdogana.

„Tieto témy nie je potrebné spájať,“ povedal Scholz ohľadom vyhlásenia tureckého prezidenta. Štokholm podľa neho spĺňa všetky podmienky na vstup do Severoatlantickej aliancie. Kancelár dúfa, že švédsko sa členom tohto vojenského bloku naozaj čoskoro stane. Taktiež podľa hovorkyne EK Dany Spinantovej nemožno oba procesy spájať.

Turecko, Ukrajina, Recep Tayyip Erdogan, Volodymyr Zelenskyj Čítajte aj Erdogan: Ukrajina si zaslúži byť členom NATO. Po Zelenskom príde do Turecka Putin

Turecko a Maďarsko sú poslednými dvoma štátmi NATO, ktoré žiadosť Švédska o vstup do NATO zatiaľ neratifikovali. Ankara to doteraz odôvodňovala tým, že Štokholm nepostupuje dostatočne rázne proti organizáciám, ktoré turecké úrady považujú za teroristické, ako aj proti jej sympatizantom. Ide napríklad o Stranu kurdských pracujúcich (PKK) či milície YPG. Až dnes Erdogan spojil vstup Švédska do NATO s rozhovormi o členstve svojej krajiny v EÚ, ktoré sú už mnoho rokov na mŕtvom bode. Turecko čaká na vstup do EÚ 50 rokov, povedal Erdogan.

Russia Ukraine War Germany Čítajte aj Na Rusko neútočte našimi zbraňami, vyzýva Berlín Ukrajincov

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jack Sullivan má dôveru, že sa Švédsko členom NATO stane. „Je to len otázkou času. Čím skôr, tým lepšie,“ uviedol Sullivan. O záležitosti bude na okraj summitu vo Vilniuse zrejme rokovať na bilaterálnej schôdzke s Erdoganom americký prezident Joe Biden. Turecko už skôr odmietlo domnienky, že na jeho postoj má vplyv modernizácia stíhacích lietadiel F-16, ktorú musí Washington povoliť.

Toto zvládnu 'drsniaci' z medzinárodnej jednotky NATO v Litve
Video
Českí vojaci predstavili svojim spolubojovníkom z medzinárodnej jednotky NATO v Litve " co jsou to BAHNA". Na osemkilometrovú trať v litovskom piesku premenenom na blato vyrazilo 46 dvojíc. / Zdroj: Armáda ČR
125 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #vstup do NATO #Severoatlantická aliancia