Peskov: Približovanie NATO k ruským hraniciam je chyba

Európa nechápe, že približovanie infraštruktúry NATO k ruským hraniciam je chybou, vyhlásil podľa agentúry TASS hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Doplnil, že atmosféra summitu Severoatlantickej aliancie, ktorý sa dnes začal vo Vilniuse, bude úplne protiruská, a že Moskva rokovania pozorne sleduje. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potom uviedol, že Rusko podniká včasné kroky v súvislosti s tým, že aliancia by sa mohla rozšíriť. Jeho vyhlásenie prichádza po tom, ako Turecko a Maďarsko dali v posledných dňoch najavo ústretovosť ohľadom vstupu Švédska do NATO.

11.07.2023 13:31
Kremeľ Foto: ,
Moskovský Kremeľ.
debata (56)

Približovanie infraštruktúry NATO sa podľa Peskova stalo „jednou z príčin, ktoré nás doviedli do súčasnej situácie“. Akú situáciu má na mysli, nepriblížil, Rusko ale vysvetľuje svoju vojenskú agresiu na Ukrajine okrem iného práve ohrozením vlastnej bezpečnosti zo strany NATO a Západu ako takého. „Zdá sa, že Európania túto chybu nechápu,“ uviedol kremeľský hovorca. Peskov reagoval na výrok litovského prezidenta Gitanasa Nausédu, ktorý podľa agentúry TASS vyzval na zriadenie stálych armádnych základní pri hraniciach s Ruskom.

Prílet prezidenta USA Bidena do Vilniusu na palube Air Force One
Video
Prezident USA Joe Biden pristál 11. júla 2023 vo Vilniuse, kde sa koná summit štátov NATO. Video: U.S. Embassy Vilnius.

Všetky vyhlásenia na prebiehajúcom summite Severoatlantickej aliancie sa podľa Peskova ponesú v nepriateľskom duchu voči Rusku. „Veľmi pozorne to sledujeme, pretože mnoho výrokov sa samozrejme musí stať a stane sa predmetom hlbokej analýzy súvisiacej s potrebou prijať opatrenia na zabezpečenie našej vlastnej bezpečnosti,“ uviedol Peskov.

Volodymyr Zelenskyj, Petr Pavel, Praha Čítajte aj Kyjev má čas do konca roka, Rusi vybudovali silnú obranu. Klesne ochota dodávať zbrane, tvrdí Pavel

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodáva, že francúzska dodávka ďalekonosných striel s plochou dráhou letu SCALP, je tiež chyba, ktorá bude mať pre Ukrajinu následky. Podľa agentúr AFP a Reuters to na summite Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse oznámil prezident Emmanuel Macron.

Zuzana Čaputová, oznámenie, kandidatúra, prezidentské voľby Čítajte aj Čaputová: Na summite NATO budem brániť slovenské záujmy

Šéf ruskej diplomacie Lavrov potom hovoril o potrebe ruskej reakcie na rozširovanie Severoatlantickej aliancie a vyhlásil, že ho „šokovala rýchlosť, s akou sa Fínsko a Švédsko zriekli svojho neutrálneho statusu“. Fínsko a Švédsko požiadali o vstup do aliancie po ruskom vpáde na Ukrajinu z vlaňajšieho februára. Kým Fínsko už sa stalo členskou krajinou, vstupu Švédska doteraz bránia Turecko a Maďarsko.

Fíni už cvičia s NATO. Aj na Rusov
Video
Lightning Strike (Bleskový úder), Northern Forest (Severný les) či Arctic Challenge (Arktická výzva). Toto sú vojenské cvičenia, ktoré zorganizovalo Fínsko. Krajina v apríli vstúpila do NATO a novej situácii musí prispôsobiť fungovanie svojich ozbrojených síl. / Zdroj: NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ale v pondelok povedal, že čo najskôr predloží tureckému parlamentu na ratifikáciu švédsku žiadosť, a maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó dnes oznámil, že ratifikácia vstupu Švédska do NATO Maďarskom je už len technickou otázkou.

Ben Hodges, NATO, Ukrajina Čítajte aj Americký generál: Bidenova vláda nechce prehru Ukrajiny, ale ani kolaps Ruska
56 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #Sergej Lavrov #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine