Putin o vzbure vopred vedel, aj tak bol neschopný konať. Odhaľuje to jeho strach, tvrdia špionážne dokumenty

Ruský prezident Vladimir Putin bol "ochromený" minulomesačnou krátkou vzburou žoldnierov z Vagnerovej skupiny napriek tomu, že ho niekoľko dní vopred upozornili na jej prípravu. Ukazujú to uniknuté spravodajské informácie, uviedol v stredu portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na denník The Washington Post.

26.07.2023 12:30
putin Foto: ,
Ruský vodca Vladimir Putin vo svojej pracovni v moskovskom Kremli.
debata (40)

Americký denník The Washington Post napísal, že mal možnosť vidieť oficiálne dokumenty. Podľa nich ruské bezpečnostné služby varovali Putina, že šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin zrejme plánuje vzburu, dva či tri dni pred jej začiatkom.

Výzva Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure
Video
Výzva Vladimira Putina na záver prejavu k národu po Prigožinovej vzbure. / Zdroj: TS Kremľa

Európsky bezpečnostný predstaviteľ, ktorý si želal ostať v anonymite, pre Washington Post povedal: „Putin mal čas urobiť rozhodnutie, že vzburu prekazí a zatkne organizátorov. Keď sa potom začala diať, nastalo ochromenie na všetkých úrovniach. Zavládlo úplné zdesenie a zmätok. Dlho nevedeli, ako majú zareagovať.“

prigožin Čítajte aj Prigožin: Dianie na fronte je hanba. Bieloruská armáda bude vďaka nám druhá najlepšia na svete

Špionážne dokumenty uvádzali, že Putinova nerozhodnosť ukazuje na jeho strach ísť proti vojenskému veliteľovi, akým je Prigožin.

EDvaja vojaci stoja na tribúne Leninovho...
V ruskom meste Voronež na juhozápade Ruska horí...
+40Vrchný veliteľ žoldnierskej Vagnerovej skupiny...

Tieto tvrdenia sa zhodujú s minulotýždňovými vyjadreniami šéfa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) Williama J. Burnsa. Podľa neho to pôsobilo tak, že ruská armáda, bezpečnostné služby a predstavitelia „sa nechali bezmocne unášať udalosťami, pritom vzbura prebiehala“.

Jevgenij Prigožin Čítajte aj Šéf Kremľa sa stretol s Prigožinom. Vzbúrencov nepotrestal, je preto v ťažkej pozícii

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov však poprel tvrdenia o „ochromení“. Denníku Washington Post povedal, že ich vymysleli „ľudia, ktorí majú nula informácií“.

Jevgenij Prigožin, Rostov na Done Čítajte aj Prigožin hrozí, Moskva v pohotovosti. Chodorkovskij: Podporme aj diabla, keď zaútočí na Kremeľ
40 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #vojna na Ukrajine #Jevgenij Prigožin #Vagnerova skupina #vagnerovci