Ukrajina skúša svoj obilný koridor cez rumunské vody. Rusi poslali na Dunaj desiatky útočných dronov

Ukrajinský prístav Odesa opustilo prvé komerčné plavidlo, kontajnerová loď Joseph Schulte, ktoré vyrazilo po dočasnom koridore vytvorenom Ukrajinou v Čiernom mori. Loď smeruje do Istanbulu, uviedla podľa agentúry Reuters spoločnosť Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

16.08.2023 11:23
Rusko, Rumunsko, kontajnerová loď, Joseph... Foto:
Kontajnerová loď Joseph Schulte opúšťa prístav Odesa, aby pokračovala cez dočasný koridor zriadený pre obchodné lode z ukrajinských čiernomorských prístavov, 16. augusta 2023.
debata (27)

Plavidlo, ktoré spoločne vlastní čínska banka a práve nemecká BSM, využíva novovzniknutý koridor a pláva cez teritoriálne vody Ukrajiny, Rumunska a Turecka. Vznik dočasných koridorov pre komerčné plavidlá v Čiernom mori oznámila Ukrajina minulý týždeň. Kyjev vtedy však tiež upozornil, že v oblasti pretrvávajú hrozby kvôli prítomnosti ruských síl a tiež kvôli mínam.

Mykolajiv Čítajte aj Moskva zamínovala okolie prístavov a bombarduje ich tretí deň po sebe. Ohrozujú civilné lode, tvrdia USA

Podľa agentúry Reuters sú koridory určené pre plavidlá, ktoré uviazli po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu v jej prístavoch a nevzťahovala sa na ne takzvaná obilná dohoda. Toto dojednanie medzi Ruskom a Ukrajinou vlani umožnilo obnoviť export obilia a ďalších potravín z ukrajinských prístavov aj napriek pokračujúcim bojom. Rusko od neho však minulý mesiac odstúpilo.

„Kontajnerová loď Joseph Schulte opustila prístav Odesa a pohybuje sa dočasne zriadeným koridorom pre civilné lode,“ uviedol na facebooku ukrajinský minister infraštruktúry Oleksandr Kubrakov. Ako minister dodal, plavidlo preváža viac ako 30-tisíc ton nákladu (2114 kontajnerov), vrátane potravín. Loď bola v prístave Odesa od 23. februára 2022.

Barbarský ruský útok na Odesu
Video
Ukrajinská Odesa po ruských útokoch, ktoré zasiahli aj pravoslávnu katedrálu v meste. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Na Dunaj útočili iránske drony

Rusko v noci na dnes zaútočilo na Ukrajinu dronmi, poplach vyhlásili oblasti na juhu a v stredu Ukrajiny. Veľká skupina bezpilotných lietadiel vletela aj do ústia Dunaja a zamierila k riečnemu prístavu Izmajil na hraniciach s Rumunskom, uviedlo podľa agentúry Reuters ukrajinské letectvo. Nálety dronov oznámilo aj ruské ministerstvo obrany, tri ukrajinské bezpilotné lietadlá podľa neho zostrelila ruská protiletecká obrana nad západoruskou Kalužskou oblasťou, informovala agentúra TASS.

ukrajina, dron, kyjev, šáhid Čítajte aj Útočili len dvesto metrov od hraníc NATO. Rusi zlikvidovali obilné prístavy na Dunaji

Rusko na juh Ukrajiny vyslalo drony vo viacerých vlnách, 13 ich zostrelila ukrajinská obrana nad Odeskou a Mykolajivskou oblasťou, uvádza ukrajinská armáda. Cieľom podľa nej bola prístavná infraštruktúra.

Pri útoku na jeden z prístavov na Dunaji boli poškodené skladiská a sýpky, uviedol šéf Odeskej oblasti Oleh Kiper. Vzniknuté požiare sa podľa neho podarilo uhasiť, obete si útok nevyžiadal. Ukrajinské médiá predtým hovorili o explóziách v Izmajile a Rene.

Rusko útočí na ukrajinské prístavy na Dunaji od polovice júla, keď odstúpilo od takzvaných čiernomorských obilných dohôd. Tie umožňovali Ukrajine bojujúcej proti Rusku vyvážať obilie a ďalšie poľnohospodárske produkty aj cez ruskú blokádu v Čiernom mori. Po pozastavení dohôd sprostredkovaných Tureckom a OSN sa prístavy na Dunaji stali pre Ukrajinu hlavnou trasou pre vývoz obilia, ktoré lode prevážajú do rumunského čiernomorského prístavu Konstanca, píše agentúra Reuters.

Rumunsko, Klaus Iohannis Čítajte aj Rumunsko odsudzuje útok na hraniciach, eskaluje tým napätie. Blinken: Budeme brániť každý kúsok NATO

Ruské útoky na „nevinných ľudí, civilnú infraštruktúru vrátane obilných sýpok“, na Reni a Izmajil na hraniciach s Rumunskom dnes na sociálnej sieti X, predtým Twitteri, odsúdila rumunská ministerka zahraničia Luminitsa Odobescová. „Týmto okázalým porušením medzinárodného práva Rusko naďalej ohrozuje globálnu potravinovú bezpečnosť a bezpečnosť plavby v Čiernom mori,“ napísala v príspevku.

Poplach v noci na dnes hlásila ukrajinská Poltavská, Kirovohradská, Dnepropetrovská, Záporožská, Mykolajivská, Odeská a Chersonská oblasť.

Hasiči pracujú v okolí budovy zničenej ruským...
Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...
+4Na videosnímke hasiči zasahujú  na mieste...

Rusko takmer určite začalo s nasadzovaním dronov vlastnej výroby, napísala dnes na sociálnej sieti X, predtým Twitter, britská vojenská rozviedka. Moskva podľa Londýna od septembra 2022 začala dovážať bezpilotné lietadlá iránskej výroby, ktoré po dosiahnutí cieľa vybuchnú. Vlastné drony založené na iránskej konštrukcii teraz pravdepodobne Rusku zaručia spoľahlivejšie dodávky tejto techniky.

"Rusko v tejto oblasti zrejme usiluje o dosiahnutie sebestačnosti v najbližších mesiacoch. Dovtedy však zostáva závislé od komponentov a dronov z Iránu dodávaných predovšetkým cez Kaspické more, "píše rozviedka.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Dunaj #Rumunsko #Čierne more #Odesa #Mykolajiv #vojna na Ukrajine