Putin: Rusko chce ukončiť vojnu, ktorú rozpútal Západ. Šéf Kremľa sa sťažoval na sankcie

Rusko chce ukončiť vojnu, ktorú na Ukrajine "rozpútal Západ a jeho satelitné krajiny", povedal dnes ruský prezident Vladimir Putin na summite skupiny krajín BRICS. Šéf Kremľa, ktorý k účastníkom stretnutia hovoril prostredníctvom videoprenosu, zopakoval tradičný naratív Moskvy, že ruská operácia na Ukrajine je vynútenou reakciou na kroky Kyjeva a Západu.

23.08.2023 13:31
BRICS Summit, Putin, Rusko, JAR Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin pri vypočuje lídrov zo skupiny rozvíjajúcich sa ekonomík BRICS na začiatku trojdňového summitu v juhoafrickom Johannesburgu prostredníctvom videokonferencie z ruskej Moskvy 23. augusta 2023.
debata (165)

Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá podotkla, že vrcholní predstavitelia ostatných krajín BRICS ruskú agresiu na Ukrajine výslovne neodsúdili.

BRICS / Si Ťin-pching / Čítajte aj Čínsky prezident Si nečakane zrušil svoju účasť na obchodnom fóre samitu BRICS

Putin ďalej uviedol, že Moskva využije svoje predsedníctvo v skupine BRICS (Brazília, Rusko, India, Čína a JAR) v budúcom roku, aby posilnila úlohu organizácie vo svete. V októbri 2024 Rusko usporiada summit BRICS v Kazani.

Odstrašil summit NATO Rusko a posilnil Ukrajinu?
Video
Summit Severoatlantickej aliancie vo Vilniuse v dňoch 11.-12. júla. / Zdroj: TV Pravda

Putin, na ktorého Medzinárodný trestný súd (ICC) vydal zatykač kvôli únosom detí z Ukrajiny počas súčasného vojnového konfliktu, sa trojdňovej schôdzky lídrov krajín BRICS v juhoafrickom Johannesburgu osobne nezúčastňuje. Na podujatí ho zastupuje šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. Juhoafrická republika patrí medzi viac ako 120 štátov, ktoré majú povinnosť zadržať po vstupe na svoje územie každého, na koho ICC zatykač vydal.

Putin, Ukrajina Čítajte aj Ramaphosa požiadal ICC, aby nemusel zatknúť Putina. Chce sa vraj vyhnúť vojne

Sťažoval sa na sankcie

Ruský vodca Vladimir Putin počas otváracieho dňa ekonomického samitu zoskupenia BRICS v Juhoafrickej republike opäť využil svoj prejav na ostrú kritiku Západu a „nelegitímne sankcie“ voči Rusku, pričom pohrozil trvalým zastavením ukrajinského exportu obilia.

Jeho 17-minútový, vopred nahraný, prejav sa sústredil na vojnu na Ukrajine a vzťah Ruska so Západom, a to aj napriek tomu, že predstavitelia Juhoafrickej republiky uviedli, že na summite by nemali dominovať trenice medzi Západom a Východom. Okrem iného Putin vyhlásil, že čiernomorská obilná iniciatíva, ktorá umožňovala Ukrajine exportovať jej poľnohospodárske produkty po mori a bola kritická pre potravinovú bezpečnosť vo svete, sa neobnoví, kým nebude spĺňať jeho podmienky. Rusko, ktoré od iniciatívy odstúpilo v júli, požaduje zmiernenie obmedzení na ruské potraviny a poľnohospodárske výrobky. Putin povedal, že aj keď je ruskému vývozu obilia a hnojív „zámerne bránené“, jeho krajina má „schopnosť nahradiť Ukrajinu v obilí, a to komerčne aj bezplatnou pomocou krajinám v núdzi“.

Čierne more, NATO Čítajte aj Moskva eskaluje vojnu. Bude Čierne more patriť NATO či Rusku?

Ruský vodca tiež tvrdil, že pokusy Západu potrestať a finančne izolovať Rusko za vyslanie vojakov na Ukrajinu sú „nelegitímnou sankčnou praxou a nezákonným zmrazením majetku suverénnych štátov, čo v podstate znamená pošliapanie všetkých základných noriem a pravidiel voľného obchodu“.

165 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #BRICS #Sergej Lavrov #vojna na Ukrajine