Kam zmizol Peskov? Putinov hovorca rozprával až príliš, je už tri týždne 'nezvestný'

V Rusku momentálne riešia jedno zvláštne „zmiznutie“ priamo v bezprostrednom okolí prezidenta Vladimíra Putina. Už tri týždne nebol na verejnosti videný Dmitrij Peskov, tlačový tajomník vodcu Kremľa. Viacerí sa pýtajú, kde je.

24.08.2023 12:59
Dmitrij Peskov Foto: ,
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov
debata (82)

Ako referuje portál iDnes.cz, z očí verejnosti zmizol po kontroverznom rozhovore pre denník New York Times.

Päťdesiatpäťročný Peskov robí Putinovi hovorcu od roku 2012. Vypracoval sa v jeho nenahraditeľného pomocníka, ktorý verne a odhodlane tlmočil alebo hájil klamstvá a polopravdy ruského prezidenta. Je pochopiteľné, že Rusom teraz po boku „cára“ chýba.

Má Putin dvojníkov? Posúďte sami

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že šéf Kremľa Vladimir Putin má minimálne troch dvojníkov. Pozrite si ruského prezidenta na fotografiách. Nájdete nejaké rozdiely?

Fotogaléria
Vladimir Putin na snímke z roku 2004 s...
Putin s vtedajším americkým prezidentom...
+7Putin s opernou divou Annou Netrebko v roku 2008.

Médiá si všimli zvláštnu zhodu okolností. Peskov zmizol bezprostredne potom, čo bolo zverejnené škandalózne vyhlásenie pre jeho režim v denníku The New York Times.

„Naše prezidentské voľby nie sú skutočnou demokraciou, je to nákladná byrokracia,“ vyhlásil okrem iného v rozhovore. „Vladimir Putin bude budúci rok znovu zvolený s viac ako deväťdesiatimi percentami hlasov,“ pokračoval Peskov. Mimochodom, bol by to ruský rekord, doteraz žiadny z prezidentov Ruskej federácie vrátane Putina nedosiahol ani osemdesiat percent. Ale v Rusku je možné všetko.

Vladimir Putin Čítajte aj Prezidentské voľby? Sú drahé a zbytočné, zaznelo z Kremľa

Hovorca Kremľa si uvedomil, že prestrelil. Pokúšal sa svoje odpovede vyžehliť, ako napríklad tvrdeniami, že americký novinár jeho vyjadrenie skreslil.

Článok s kontroverzným prejavom, za ktoré sa v Kremli určite chytali za hlavu, vyšiel 6. augusta. Odvtedy sa Peskov už nikde verejne neobjavil. Jeho posledný brífing sa konal 4. augusta, teda dva dni pred zverejnením jeho odpovedí. Potom akoby sa prepadol pod zem.

Putin, Prigožin Čítajte aj V okupovaných častiach Chersonskej oblasti budú Rusi učiť mladých ľudí falšovať voľby

Najmä na sociálnych sieťach sa začalo prílišne a bez dôkazov špekulovať, že už sedí niekde vo vlastnej cele, alebo dokonca, že využil svoje bohatstvo a rozhodol sa ujsť.

Nič ale nenasvedčuje tomu, že tieto divoké teórie sú niečím viac než obyčajnou ľudovou tvorivosťou. Je samozrejme možné, že Putin sa Peskova na čas zbavil, pretože jeho vyjadrenie pre „západnú tlač“ nemohol prekusnúť. Je tiež možné, že celá záležitosť má nejaké oveľa prozaickejšie vysvetlenie. Potom sa však ponúka otázka, prečo to príslušné úrady nepovedia.

Fakty sú zatiaľ také, že Peskov zmizol a Kremeľ mlčí. Televízna moderátorka Xenija Sobčaková, ktorá sa v krajine preslávila kandidatúrou na prezidentskú funkciu v roku 2017, ponúka na svojom telegramovom účte ešte iný výklad. Peskov je vraj na dovolenke. „Upokojte sa, o pár dní je späť,“ napísala. „Dovolenka“ môže byť v Rusku však aj trestom.

Putin Čítajte aj Experti: Čo hovorí Prigožinova smrť o Putinovom režime?

Vo svojej funkcii zohral kľúčovú úlohu v mnohých propagandistických kampaniach, ktoré mali zakryť skutočnú úlohu Kremľa v rade podozrivých káuz, ako bola napríklad otrava novičokom bývalého spravodajského dôstojníka Sergeja Skripala a jeho dcéry Julie. Do poslednej chvíle pred napadnutím Ukrajiny tiež opakovane popieral, že by Rusko malo niečo také chcelo vykonať a označoval za „provokácie“. Následne rovnako vehementne odmietal zverstvá ruských vojakov na civilistoch v ukrajinskej Buči aj inde.

Na ruské zlo nezabudnú. Nad Bučou veje ukrajinská vlajka
Video

Niet divu, že Západ na Peskova uvalil sankcie. Napriek tomu je zrejmé, že verná služba Putinovi sa mu neobyčajne vypláca. On aj jeho rodina sa stali multimilionármi.

82 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Kremeľ #Vladimir Putin #Dmitrij Peskov #vojna na Ukrajine