Ruskú okupáciu na Ukrajine podkopáva aj nenásilné hnutie odporu. Dvíha morálku národa

"Naši nepriatelia zhynú ako rosa na slnku," hovorí sa v ukrajinskej hymne, ktorá zásluhou odbojárov odmietajúcich násilie zaznela na ukrajinský sviatok nezávislosti aj v uliciach okupovaného mesta Luhansk. Toto mesto bolo od jari 2014 jednou z bášt Ruskom podporovaných separatistov na východe Ukrajiny.

31.08.2023 13:45
vojna na Ukrajine, protest Foto: ,
Žena drží pochodeň na proteste, ktorý iniciovali rodinní príslušníci zajatých ukrajinských vojakov v nedeľu 27. augusta 2023 v Kyjeve na Ukrajine. Protest sa konal päťsto dní od zajatia vojakov v obliehanom meste Mariupoľ.
debata (24)

Hymnu znejúcu na miestnej autobusovej zastávke zachytilo krátke video, skryto natočené na mobilný telefón. Táto akcia bola jednou z mnohých, ktorú na sociálnych sieťach zverejnilo ukrajinské hnutie Žltá stuha, píše agentúra AFP.

Hnutie sa zrodilo vlani v apríli v Chersone, oblastnom centre na južnej Ukrajine, ktoré minulý rok v novembri po ôsmich mesiacoch ruskej okupácie oslobodili vojská Kyjeva. Počas okupácie obyvatelia Chersonu organizovali protesty proti okupantom, pri ktorých niekedy ruskí vojaci proti demonštrantom vypálili varovné výstrely.

cherson, ukrajina, vojna na ukrajine Čítajte aj Najpotupnejšia ruská prehra od začiatku vojny? Šojgu nariadil stiahnutie vojsk z Chersonu

V súčasnosti „od Luhanska až po Jaltu (na anektovanom Kryme) sme vo všetkých mestách, máme tam svojich prívržencov a robíme veľa akcií“, vysvetľuje pod podmienkou anonymity Ivan, jeden z koordinátorov hnutia odporu, ktorý sám zažil okupáciu.

Ukrajinská odplata sa blíži, varuje Kyjev
Video
Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu (afustratcom) zverejnil na svojich sociálnych sieťach animované video, v ktorom varuje, že sa Rusku pomstí za utrpenie Ukrajincov. / Zdroj: Ukrajinský úrad pre strategickú komunikáciu

Akcie hnutia spočívajú hlavne vo vylepovaní malých plagátov s heslami ako „Toto je územie Ukrajiny“, vyvesovanie modro-žltých stužiek v ukrajinských farbách, maľovanie graffitov či šírenie žltých pingpongových loptičiek s napísanými heslami na verejných priestranstvách. Odbojári potom z akcie posielajú snímky či videá, ktoré hnutie zverejňuje na sociálnych sieťach.

„Snažíme sa Ukrajincov morálne a psychicky povzbudiť, podporiť ich a ukázať im, že nie sú sami a že sa musíme vzoprieť,“ hovorí Ivan, mladý muž vo veku okolo dvadsiatich rokov, v rozhovore v hlavnom meste Kyjeve. "Okupanti nemajú na našom území čo robiť. Povedzte im to všade!“ hlása web Žltá stuha.

Akcie sa môžu zdať a priori neškodné, ale ide o „riskantnú činnosť“, pretože „všetci Rusi si v podstate myslia, že každý Ukrajinec je partizán“, zdôrazňuje Ivan.

Okupačné úrady neprestávajú označovať Ukrajincov, ktorí sa odmietajú podrobiť, za „ukronacistov“ a pravidelne oznamujú ich zatknutie. Tiež vyvíjajú nátlak na obyvateľov okupovaných území, aby prijali ruského občianstva.

Serbia Russia Ukraine War Čítajte aj Nacisti v Kyjeve, biologické laboratóriá a Rusko ako 'raj na Zemi'. Moskva vydala nové učebnice dejepisu

„Mnoho ľudí bolo zatknutých na Kryme, v Luhansku alebo v Melitopole, pretože nosili modro-žlté tričká alebo v krčme počúvali ukrajinské piesne,“ hovorí Ivan. Tvrdí, že čísla nemôže uviesť, pretože členovia hnutia zostávajú v utajení a anonymní.

Nábor sa odohráva pomocou QR kódu na plagátoch alebo nálepkách. Ten odkazuje na chatbot (konverzačný softvér pracujúci s umelou inteligenciou), „kde máme 10.000 aktívnych užívateľov“, hovorí koordinátor.

Až potom, ale stále prostredníctvom anonymného kanála, sa záujemcovia o odboj spoja s miestnym koordinátorom. Ten aktivistovi poradí, ako sa má správať, a následne pošle fotky a videá. Zoznámi ich aj s pojmami kybernetickej bezpečnosti.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnilo hnutie Žltá stuha po oslobodení Chersonu, 70 percent jeho členov v meste boli ženy. „Muži možno chcú podnikať násilnejšie veci,“ hovorí koordinátor.

Ukrajinskí vojaci vo štvrtok 8. júna 2023...
Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...
+10Pohľad na zaplavenú štvrť v Chersone na...

Trvá na „mierumilovnom a nenásilnom“ charaktere akcií hnutia, ktoré je podľa neho „nezávislé“ na ukrajinských bezpečnostných službách.

„Neposielame informácie o pozíciách ruských síl“, pretože „v takom prípade sa stávate vojenským cieľom… To nerobíme,“ uisťuje.

Najnovšie akcie odboja sa týkajú predovšetkým miestnych volieb plánovaných na 10. septembra v ruských regiónoch a tiež v okupovanej časti Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, ktoré Moskva anektovala.

Putin, Prigožin Čítajte aj V okupovaných častiach Chersonskej oblasti budú Rusi učiť mladých ľudí falšovať voľby

Krátke videá ukazujú napríklad pálenie novín a strhávanie plagátov. „Ničíme predvolebnú propagandu okupantov v Luhansku,“ píše sa v popise.

S protiofenzívou, ktorú od júna vedú ukrajinské ozbrojené sily s cieľom oslobodiť okupované územia, „sú ľudia motivovaní viac ako inokedy, najmä keď vidia víťazstvo ukrajinskej armády“, uisťuje Ivan.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská propaganda #vojna na Ukrajine #Luhanská oblasť #Cherson