556. deň: Rusi presúvajú jednotky a nahrádzajú ich záložníkmi, Ukrajinci prenikli k obranným líniám

Ruská armáda rozmiestnila v Luhanskej oblasti záložné jednotky, aby odtiaľ mohla presunúť svoje efektívnejšie oddiely na obranu južného frontu pred ukrajinskou protiofenzívou, uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

02.09.2023 06:55 , aktualizované: 20:30
vojna, ukrajina Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na frontovej línii pri Kreminne v Luhanskej oblasti.
debata (505)

Najdôležitejšie udalosti

Nemecké stíhačky vyčistia slovenské nebo
Video
Nemecké stroje Eurofighter Typhoon postrážia slovenské nebo. Viac vo videu. / Zdroj: NATO, US Air Force
tank, NATO, cvičenie, vojaci Čítajte viac 555. deň: Ukrajinci dosiahli pri protiofenzíve na juhu „pozoruhodný" pokrok, uviedol Biely dom

20:30 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) oznámila, že identifikovala ruského veliteľa, ktorý je obvinený z vydávania rozkazov strieľať na civilistov. Ako referuje spravodajský web CNN, veliteľ ruskej spravodajskej skupiny Vadim Ovčinnikov podľa SBU nariadil zastrelenie ukrajinskej rodiny počas okupácie mesta Buča v marci minulého roka.

„Bezpečnostná služba zistila totožnosť ďalšieho ruského okupanta, ktorý je zapojený do masových vrážd civilistov počas okupácie Kyjivskej oblasti. Páchateľom je nadporučík Vadim Ovčinnikov, veliteľ prieskumnej čaty 37. samostatnej motostreleckej brigády 36. kombinovanej armády Východného vojenského okruhu Ruskej federácie,“ uvádza sa vo vyhlásení SBU.

Ovčinnikov sa podľa SBU „priamo zúčastnil na dobytí dedín Severynivka, Motyžyn a Kopyliv v okrese Buča“ a jazdil po území v obrnených vozidlách „s cieľom zastrašiť miestnych obyvateľov“ v sprievode svojich podriadených. SBU tvrdí, že Ovčinnikov nariadil svojim podriadeným, aby spustili paľbu na dve autá s civilistami, ktoré sa pohybovali smerom k bojovému vozidlu ruskej pechoty.

„V aute bola ukrajinská rodina, ktorá sa snažila odísť zo Severynivky do Umaňu v Čerkaskej oblasti,“ uvádza sa vo vyhlásení s tým, že „muž, jeho manželka a ich 15-ročná dcéra boli na mieste zabití“ a prežila len najmladšia dcéra, ktorá mala deväť rokov. Podľa vyšetrovania „rozkaz zastreliť miestnych obyvateľov“ vykonalo päť podriadených Ovčinnikova, ktorých mená SBU uviedla vo vyhlásení.

Vraždenie v meste Buča na Ukrajine

Zábery sú vhodné len pre silné povahy. Spravodajské fotografie z mesta Buča ukazujú neľudskosť vojny na Ukrajine.

Fotogaléria
Ukrajinský vojak kontroluje v sobotu 2. apríla...
Ukrajinskí vojaci kráčajú popri tankoch v meste...
+20Ukrajinský vojak sa dotýka káblom mŕtveho tela...

Buča sa počas vojny na Ukrajine stala synonymom obvinení Ruska z vojnových zločinov. Kremeľ však popiera akúkoľvek účasť na masovom zabíjaní civilistov a naďalej opakuje nepodložené tvrdenia, že obrázky mŕtvych civilistov sú falošné.

Agentúra AP a americká televízna stanica PBS, ktoré získali záznamy z Buče, pred niekoľkými mesiacmi uviedli, že zmasakrovanie civilistov počas úvodných týždňov vojny bolo vopred premyslenou operáciou Moskvy. Ruskí vojaci v zachytených telefonických rozhovoroch nazývali neľudské metódy voči ľuďom v Buči „očistou“.

20:00 Ruskí provojnoví influenceri generujú veľké príjmy z reklamy na sociálnych sieťach, zistila BBC. Popri každodennom prídele hrozivých videí z útokov dronov a nepravdivých tvrdení o ukrajinskom prezidentovi Volodymyrovi Zelenskom zdieľajú reklamy na čokoľvek od kryptomien po módu. Často sú zapojení do ruskej armády a zverejňujú zábery z frontovej línie, kde vyzývajú mladých Rusov, aby narukovali.

vladimir Putin Čítajte viac BBC: Putinovi influenceri vďaka reklame zarábajú na vojnovej propagande

19:20 Ukrajina privítala v sobotu rozhodnutie Nobelovej nadácie nepozvať napokon veľvyslancov Ruska a Bieloruska na tohoročne udeľovanie Nobelových cien v Štokholme.

Nadácia najskôr vo štvrtok avizovala, že veľvyslancov zmienených krajín na ceremóniu pozve, čím však vyvolala hnev na švédskej aj zahraničnej politickej scéne. Následne v sobotu oznámila, že svoje rozhodnutie po takýchto reakciách prehodnotila a veľvyslancov Ruska, Bieloruska ani Iránu na slávnostné udeľovanie cien spojené s banketom napokon nepozve, rovnako ako vlani.

Hovorca ukrajinského ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko označil toto rozhodnutie za „víťazstvo humanizmu“. V príspevku na Facebooku sa zároveň poďakoval všetkým, ktorí v tomto smere požadovali návrat k spravodlivosti. „Sme presvedčení, že podobné rozhodnutie by sa malo prijať aj čo sa týka (pozvania) ruského a bieloruského veľvyslanca (na ceremóniu) v Osle,“ dodal.

19:00 Ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva v piatok neskoro večer zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na Telegrame uviedol, že boli zostrelené dva „vzdušné objekty“, neskôr oznámil, že pri útoku zahynul jeden človek a dvaja boli zranení.

Pri dnešnom ostreľovaní dediny v susednej Kurskej oblasti, ktorá rovnako hraničí s Ukrajinou, bola zranená jedna žena, uviedol regionálny guvernér Roman Starovojt. Z útoku obvinil Ukrajinu.

Ruskom dosadené úrady v Moskvou kontrolovanej časti ukrajinskej Chersonskej oblasti tiež uviedli, že Kyjev zasiahol pri útoku dronom jednu dedinu, pričom jeden civilista utrpel zranenia. Ostreľovanie hlásil aj oblastný gubernátor Brjanskej oblasti. Medzitým boli pri ukrajinskom ostreľovaní východoukrajinského mesta Doneck zranení štyria ľudia, uviedol starosta okupovaného mesta Alexej Kulemzin.

Podľa šéfa Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina bol pri ostreľovaní zabitý jeden človek a dvaja boli zranení. Šéf vojenskej správy v meste Kryvyj Rih Oleksandr Vilkul uviedol, že protilietadlová obrana v rodisku prezidenta Volodymyra Zelenského úspešne zmarila úder bez toho, aby spresnil povahu útoku.

18:00 Dve nákladné lode, ktoré napriek ruským hrozbám v piatok vyplávali z ukrajinského prístavu Južne, sú v Čiernom mori. Jedna sa momentálne nachádza v rumunskom prístave a tá ďalšia v blízkosti bulharských teritoriálnych vôd, informoval v sobotu ukrajinský minister infraštruktúry Olexandr Kubrakov.

Plavidlo nazvané Ocean Courtesy plaviace sa pod vlajkou Marshallových ostrovov s nákladom 172.000 ton koncentrátu železnej rudy priplávalo v sobotu do prístavu v rumunskom meste Konstanca, uvádza portál MarineTraffic, ktorý sleduje celosvetový pohyb lodí. Server však už nepribližuje, že sa plavidlo chystá na ďalšiu plavbu.

Druhá z lodí, Anna-Theresa plaviaca sa pod libérijskou vlajkou s nákladom 56.000 ton surového železa, sa nachádza v blízkosti bulharských teritoriálnych vôd. Podľa MarineTraffic smeruje k prístavu v bulharskej Varne, tamojšie úrady však zatiaľ neinformovali, či v tomto prístave zakotví alebo bude pokračovať v plavbe do Bosporského prielivu.

Obe lode sa podľa vyjadrenia Kubrakova plavili cez dočasný humanitárny koridor, ktorý Kyjev vytvoril po dostúpení Ruska od tzv. obilnej dohody, aby tak zaistil bezpečnú plavbu cez Čierne more.

16:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odmietol kritiku niektorých západných predstaviteľov týkajúcu sa údajne malého pokroku ukrajinskej protiofenzívy a uviedol, že ukrajinské sily postupujú vpred. Ukrajina sa počas takmer trojmesačnej protiofenzívy dokázala znovu zmocniť viac ako desiatky dedín, neprevzala však späť kontrolu nad žiadnym významným strediskom, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj v reakcii na kritikov zdôraznil, že protiofenzíva postupuje vpred

15:50 Nemecké ozbrojené sily sa dnes stali štvrtým ochrancom slovenského vzdušného priestoru v rámci spoločnej operácie NATO. Nemecké letectvo bude v slovenskom vzdušnom priestore až do 22. decembra vykonávať ochranné lety a dva bojové lietadlá Eurofighter budú trvalo v pohotovosti, aby v prípade núdze zachytili neidentifikované alebo nepriateľské lietadlá v slovenskom vzdušnom priestore. Slovensko sa na ochrane vzdušného priestoru v minulosti dohodlo aj s Českom, Poľskom a Maďarskom.

Nemecké letectvo plánuje nad Slovenskom cvičné lety a pristátia. Tento víkend sa tiež zúčastňuje na dvojdňovej leteckej prehliadke Slovak International Air Fest na vojenskom letisku Kuchyňa, ktoré je 42 kilometrov severne od Bratislavy. Vojenské letisko využíva na základe dohody medzi Slovenskom a USA tiež americké letectvo.

15:00 Spojené štáty sa chystajú po prvý raz dodať Ukrajine náboje obsahujúce ochudobnený urán, ktoré sú vysoko účinné pri ničení moderných tankov a obrnenej techniky. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na dokument, ktorý mala k dispozícii na nahliadnutie, a na dvoch nemenovaných amerických činiteľov.

M1A1 Abrams Čítajte viac USA pošlú Ukrajine po prvý raz protitankové náboje z ochudobneného uránu

14:05 Nobelova nadácia v sobotu oznámila, že ruší svoje rozhodnutie pozvať tento rok veľvyslancov Ruska a Bieloruska na udeľovanie Nobelových cien v Štokholme. Avizovaným pozvaním totiž vyvolala hnev vo Švédsku aj v zahraničí a svoje rozhodnutie preto prehodnotila.

Nadácia pritom vlani veľvyslancov zmienených krajín na ceremóniu udeľovania cien spojenú s banketom nepozvala, a to pre ruskú inváziu na Ukrajinu aj jej podporu zo strany Minsku. Pozvaný vtedy nebol ani iránsky ambasádor, pričom dôvodom boli zásahy iránskych orgánov voči protestom v tejto krajine.

Vo štvrtok však Nobelova nadácia informovala, že sa v tomto smere vracia k svojej predošlej praxi a pozvánky na ceremoniál od nej dostanú všetky krajiny s diplomatickým zastúpením vo Švédsku.

Nadácia v sobotu uviedla, že jej zamýšľané pozvania pre veľvyslancov týchto krajín vychádzali z presvedčenia, „že je dôležité a správne, aby sa hodnoty a posolstvá, ktoré symbolizuje Nobelova cena, dostali do čo najširšieho povedomia“. Dodala však, že silné negatívne reakcie „takýto odkaz celkom zatienili“. „Rozhodli sme sa preto zopakovať minuloročnú výnimku z bežnej praxe, a teda nepozvať veľvyslancov Ruska, Bieloruska a Iránu na slávnostné odovzdávanie Nobelových cien v Štokholme,“ oznámila.

Plánom pozvať na ceremóniu veľvyslancov Ruska a Bieloruska totiž vyvolala nadácia hnev na švédskej aj zahraničnej politickej scéne.

13:00 Kontroverzný ukrajinský miliardár Ihor Kolomojskyj, ktorému do vlaňajšieho novembra čiastočne patrili ropné firmy Ukrnafta a Ukrtatnafta, bol obvinený z podvodu a prania špinavých peňazí. Informoval o tom list Kyiv Independent.

14-KOLOMOJSKIJ Čítajte viac Ukrajinského oligarchu obvinili z podvodu. Kto je kontroverzný miliardár Kolomojskyj?

12:55 Spojené štáty v piatok oznámili, že schválili predaj obrnených vozidiel v hodnote 1,5 miliardy dolárov Bulharsku. Uviedla to agentúra AFP.

O súhlase so žiadosťou Bulharska o nákup 183 vozidiel Stryker, z ktorých viac ako polovicu tvoria vozidlá pechoty, informovalo Kongres ministerstvo zahraničných vecí.

Schválenie predaja bolo oznámené mesiac po tom, čo Bulharsko, ktoré má stále veľké zásoby sovietskej výzbroje, súhlasilo s dodaním približne 100 obrnených transportérov na Ukrajinu. Ide o prvý veľký presun vojenskej techniky na Ukrajinu z Bulharska, ktoré má historické väzby na Rusko.

Spojené štáty po začatí ruskej invázie na Ukrajinu zvyšujú vojenskú pomoc Ukrajine a spojencom v Severoatlantickej aliancii (NATO). Poľsku, jednému z najoddanejších podporovateľov Ukrajiny, USA dodajú útočné helikoptéry Apache v hodnote 12 miliárd dolárov a nové tanky Abrams.

12:50 V Poľsku zatvorili najväčšie centrum zriadené pre Ukrajincov utekajúcich pred ruskou inváziou. Úrady to zdôvodnili tým, že už nie je potrebné, pretože väčšina z nich sa presťahovala inam, píše v sobotu denník The Guardian s odvolaním sa na noviny Financial Times.

Rozhodnutie, ktoré bolo potvrdené v pondelok, si vyžiadalo urýchlené presťahovanie približne 300 ľudí do iných utečeneckých centier. Centrum sa nachádzalo na výstavisku v mestečku Nadarzyn ležiacom južne od Varšavy v Mazovskom vojvodstve. Istý čas bode bolo domovom okolo 9000 utečencov z Ukrajiny.

V roku 2022 požiadalo v Poľsku o dočasnú ochranu približne 1,5 milióna Ukrajincov, oveľa viac však využilo túto krajinu na tranzit.

Dagmara Zalewská, hovorkyňa Mazovského vojvodstva, pre Financial Times povedala, že počet utečencov z Ukrajiny prichádzajúcich do tohto regiónu je v súčasnosti „zanedbateľný“. Dodala, že zatvorenie centra je súčasťou „reorganizácie celého systému pomoci utečencom“ v Poľsku.

Humanitárne organizácie tento krok kritizovali. "Bolo mi do plaču, keď mi včera volala Ukrajinka, že o 17.00 h bola brána centra zatvorená a ona tam nesmela ostať. Niektorí ľudia ani nemali možnosť zbaliť si všetky veci. Dali im nejaké jedlo v taškách a to bolo všetko, uviedla humanitárna pracovníčka Alina Oniszczuková pôsobiaca v utečeneckom centre vo Varšave.

11:15 Podiel Ruska na obchode Európskej únie klesol v 2. štvrťroku pod 2 %. Poukázali na to v piatok zverejnené údaje EÚ. Tie zároveň ukázali, že obchodný deficit EÚ s Ruskom sa drží na historických minimách.

Vladimir Putin Čítajte viac Podiel Kremľa sa scvrkáva. Európa odoberá čoraz menej a menej plynu, ropy a tovarov z Ruska

11:10 Britské ministerstvo uviedlo, že ukrajinské sily pokračujú v ofenzívnych akciách pri Oricihive v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny, kde sa niektorým ich jednotkám už podarilo dostať k prvým ruským obranným líniám. Ruská armáda sa snaží ukrajinský postup zastaviť a zároveň udržať vlastnú ofenzívu pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti na severovýchode krajiny.

Ruská armáda sa pravdepodobne snaží mariť ukrajinskú protiofenzívu tým, že ju núti deliť svoje sily medzi Orichiv a Kupjansk, uvádza vo svojej pravidelnej správe ministerstvo. Podľa neho je to však pre Moskvu riskantná taktika, pretože aj Rusko tak musí operovať na viacerých miestach naraz.

10:55 Ruská armáda rozmiestnila v Luhanskej oblasti záložné jednotky, aby odtiaľ mohla presunúť svoje efektívnejšie oddiely na obranu južného frontu pred ukrajinskou protiofenzívou. Uviedol to dnes americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky HUR Kyrylo Budanov podľa ISW tento týždeň povedal, že Rusko nasadilo časť novovytvorenej 25. záložnej armády v Luhanskej oblasti v smere na Kupjansk, aby umožnilo presun 41. vševojskovej armády do bližšie nešpecifikovanej oblasti na juhu Ukrajiny. Presúvané jednotky pravdepodobne operujú ako mnoho ďalších ruských oddielov na frontovej línii bez rotácie na úrovni brigád a plukov, podotýka ISW.

Inštitút pre štúdium vojny už skôr napísal, že nedostatok schopných záložných jednotiek bude postupne nútiť ruské velenie vykonávať presuny a prijímať náročné rozhodnutia ohľadom toho, ktoré sektory frontu by mali mať prednosť. Podľa ISW je 25. záložná armáda personálne poddimenzovaná a chýba jej výcvik.

Ruské velenie však zrejme považuje úsek frontu v Luhanskej oblasti za relatívne bezpečný vzhľadom na obmedzené útoky ukrajinských síl v tomto regióne, píše ISW.

9:35 Ruské ministerstvo spravodlivosti pridalo do zoznamu takzvaných zahraničných agentov držiteľa Nobelovej ceny za mier a šéfredaktora opozičného denníka Novaja gazeta Dmitrija Muratova. Informoval o tom server Meduza. Osoby, ktoré sa nachádzajú na zozname, sa podrobia zvýšenej úradnej kontrole.

Po vlaňajšom sprísnení zákona sa na zozname môže ocitnúť prakticky ktokoľvek, kto sa znepáči ruskému režimu. Šesťdesiatjeden­ročný Muratov sa podľa oficiálneho vyjadrenia ministerstva spravodlivosti podieľal na vytváraní a šírení materiálov iných zahraničných agentov a tiež používal „zahraničné platformy pre šírenie svojich názorov, ktorých cieľom bolo formovať negatívny vzťah k zahraničnej i domácej politike Ruskej federácie“.

Novaja gazeta v súvislosti s obmedzeniami vzťahujúcimi sa na médiá počas ruskej invázie na Ukrajinu vlani pozastavila v Rusku činnosť. Jej novinári odišli do zahraničia a založili nový projekt Novaja gazeta Europe, ktorý ostro kritizuje ruskú agresiu voči Ukrajine.

9:20 V septembri dodajú na Slovensko prvé zo 76 bojových obrnených vozidiel 8×8. Vozidlo v ambulantnej verzii prejde kontrolnými a vojskovými skúškami, ktoré potrvajú niekoľko mesiacov, uviedla hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Mária Precner.

„Pre potreby Ozbrojených síl SR budú jednotlivé kusy vozidiel postupne odovzdávané od prvého kvartálu 2024 vo verzii ambulantné, od tretieho kvartálu 2024 vo verzii IFV – bojové vozidlo, a prvého kvartálu 2025 vo verzii C2 – veliteľské vozidlo,“ priblížila hovorkyňa s tým, že posledné vozidlo by malo prísť v roku 2027. Potvrdila aj postupný presun výroby systémov na Slovensko.

Medzivládnu dohodu na nákup 76 bojových obrnených vozidiel Patria AMVXP 8×8 uzavrelo MO SR s Fínskom v auguste minulého roka. Celková cena zákazky vrátane logistiky, infraštruktúry a munície je 447 miliónov eur.

Obrnené vozidlo Patria BOV 8x8 Čítajte viac Naď podpísal nákup fínskych transportérov. Slovensko zaplatí Patrii pol miliardy eur

9:00 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok pri príležitosti 84. výročia začiatku druhej svetovej vojny upozornila na zodpovednosť Nemecka pri ochrane Poľska a ďalších východoeurópskych krajín.

„Bezpečnosť východnej Európy, bezpečnosť Poľska, je aj bezpečnosťou Nemecka,“ uviedla na spomienkovom zhromaždení v Berlíne. „Táto vojna bola vojnou proti ľudskej dôstojnosti. Vojnou proti ľudskosti,“ dodala.

Zmierenie zostáva podľa jej slov večnou úlohou a rany spôsobené touto vojnou proti ľudskej dôstojnosti v Poľsku a ďalších krajinách sa tiež nikdy nezahoja.

8:30 Vladimira Putina vítali na neohlásenej návšteve ruskej dediny blízko Moskvy nadšene desiatky ľudí. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova ruský prezident obec Turginovo navštívil, pretože chcel znovu vidieť miesta, kde žili jeho predkovia. Informuje o tom agentúra Reuters.

Rusko, Vladimir Putin Čítajte viac Putin znenazdajky navštívil ruskú dedinu pri Moskve, žili tam jeho predkovia

8:00 Na čo sa pripravuje mnohonárodná bojová skupina Severoatlantickej aliancie na Slovensku? Minulý týždeň si na Lešti precvičila, čo dokáže. Slúži v nej okolo 1 100 vojakov z piatich krajín, z Česka, Nemecka, zo Slovinska, z USA a, samozrejme, zo Slovenska. Podobné zoskupenia existujú aj v troch pobaltských štátoch, v Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku. Český vojenský analytik Jan Kofroň pre Pravdu vysvetlil, čo je úlohou týchto bojových skupín.

Lešť, NATO Čítajte viac Na čo by slúžili vojaci NATO, keby Rusko zaútočilo na Slovensko? Vysvetľuje analytik

6:55 Rusko zničilo tri ukrajinské námorné drony, ktoré cielili na Krymský most. Prvý útok vraj prišiel v piatok večer a ďalšie dva v sobotu ráno moskovského času. S odvolaním sa na oznámenie ruského ministerstva obrany na jeho telegramovom kanáli o tom píšu tlačové agentúry. Už skôr ministerstvo uviedlo, že Rusko zničilo ukrajinskú loď bez posádky, ktorá chcela na Krymský most zaútočiť. Úrad tiež oznámil, že Moskva v piatok zostrelila ďalší ukrajinský dron v Belgorodskej oblasti.

Ukrajinské námorné bezpilotné lietadlá boli včas objavené a zničené vo vodách Čierneho mora, oznámil úrad podľa agentúry DPA. Bezpilotné plavidlo potom bolo „včas videné a zničené pri pobreží Čierneho mora“ v piatok okolo 22.15 h SELČ.

Ruská protivzdušná obrana podľa ministerstva v piatok neskoro večer zostrelila ukrajinské bezpilotné lietadlo v Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou. Gubernátor Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov na telegrame uviedol, že boli zostrelené dva „vzdušné objekty“ a podľa prvých správ nedošlo k žiadnym škodám ani obetiam na životoch.

Podobné vyhlásenia jednotlivých strán konfliktu nemožno priamo potvrdiť z nezávislých zdrojov. Ukrajina, ktorá sa bráni ruskej ozbrojenej agresii už viac ako rok a pol, sa nevyjadrila. Územie Ruska sa v poslednom čase stáva terčom útokov bezpilotných lietadiel pomerne často.

Získanie čiernomorského polostrova Krym, pripojeného k Rusku v roku 2014, je kľúčovým cieľom ukrajinskej národnej obrany. Most z ruskej pevniny na Krym je nesmierne dôležitý pre zásobovanie polostrova aj ruských jednotiek na juhu Ukrajiny. Kyjev preto túto spojnicu napáda opakovane. Podľa satelitných snímok zabezpečuje Rusko časť mosta bariérou z lodí. Podľa pozorovateľov má ísť o ochranu pred možnými ukrajinskými útokmi pomocou námorných dronov.

505 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine