Zatúlaný nebezpečný dron z ukrajinského frontu na území ďalšej krajiny NATO. Na miesto vyslali vojakov

V bulharskom čiernomorskom letovisku Tjulenovo našli dron s výbušninou. Ministerstvo obrany vyslalo na miesto zvláštnu jednotku, aby bezpilotné lietadlo skontrolovala a deaktivovala, napísala dnes agentúra Reuters. Podľa agentúry AFP nebolo možné zbraň prepraviť, a vojaci ju preto zničili na mieste.

19.09.2023 10:16 , aktualizované: 11:43
vojenský dron v Bulharsku Foto:
Zatúlaný dron s výbušninou v Bulharskom letovisku.
debata (19)

Tjulenovo sa nachádza asi 70 kilometrov južne od hraníc s Rumunskom, ktoré je rovnako ako Bulharsko členom NATO a zároveň susedí s Ukrajinou. Tá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej vojenskej agresii.

Na bulharskom čiernomorskom pobreží sa objavil bezpilotné lietadlo v nedeľu večer. Zatiaľ nie je jasné, či sa tam dostal zo vzduchu, alebo ho vyplavili morské prúdy, poznamenal Reuters. Podľa webu Nova.bg, ktorý sa odvoláva na svedkov z miesta, meral stroj tri až tri a pol metra.

Rumunsko čelí ruským dronom. Je NATO pripravené?
Video
,,V reakcii na ruskú agresiu NATO posilňuje svoju prítomnosť od Baltského po Čierne more," tvrdí generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. / Zdroj: NATO

„Predvčerom večer okolo 21.30 h bol na linku 112 vyslaný signál, krátko po 22.00 h polícia oblasť uzavrela, zakázala ľuďom vstup aj používanie terás reštaurácií,“ povedal stanici Nova Marian Žečev, starosta mesta Šabla, ktorého je Tjulenovo súčasťou. Dron bol nájdený na skaliskách popri zakotvených lodiach, poznamenal predstaviteľ.

NATO, Rumunsko Čítajte aj NATO verzus Rusko v Rumunsku? Od článku 5 ku koncu sveta je dlhá cesta

„Pri prehliadke bol nájdený mínometný granát kalibru 82 mm pripevnený na zvyškoch dronu,“ uviedlo podľa AFP ministerstvo vo vyhlásení. Granát bol podľa neho v stave, ktorý neumožňoval jeho prevoz, a vojenský tím ho preto odpálil na mieste. „Rozhodne môžeme predpokladať, že (dron) súvisí s vojnou, ktorú Rusko začalo proti Ukrajine,“ povedal novinárom minister obrany Todor Tagarev. „Táto vojna je nevyhnutne spojená so zvyšujúcimi sa rizikami pre našu bezpečnosť,“ dodal.

Komu bezpilotné lietadlo patrilo, médiá neinformujú. Drony používajú v boji obe strany. Kým Rusko nimi podľa dostupných informácií útočí v poslednom čase okrem iného aj na ukrajinské prístavy na Dunaji neďaleko Rumunska, Ukrajina ich vysiela podľa ruských úradov okrem iného na čiernomorský ukrajinský polostrov Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Podľa webu Ukrajinska pravda Rusi útočili na juh Ukrajiny pomocou dronov aj v nedeľu večer.

Nemyslite si, že nás vojna obíde

Bulharský minister obrany Todor Tagarev tvrdí, že Bulharsko by sa malo pripraviť na to, že ho vojna na Ukrajine neobíde. Ako referuje web eurointegrati­on.com.ua, uviedol to v súvislosti s bezpilotným lietadlom naloženým výbušninami.

„Nemáme dôvod si myslieť, že nás táto vojna nejako obíde. Áno, existujú riziká pre Bulharsko,“ zdôraznil Tagarev a podotkol, že dron v Tjulenove nie je ojedinelý prípad. Zároveň poznamenal, že trvá vyšetrovanie toho, ako sa bezpilotné lietadlo dostalo do Bulharska. Podľa Tagareva sa takéto udalosti dejú každý týždeň a dokonca aj viac ako raz za týždeň.

Rumunsko, Klaus Iohannis Čítajte aj Rumunsko odsudzuje útok na hraniciach, eskaluje tým napätie. Blinken: Budeme brániť každý kúsok NATO

„Bulharská armáda si udržiava kapacity a personál, aby bola schopná reagovať na odhalenie nevybuchnutej munície. Ako som povedal, dron určite nezachytia radarové stanice. Nevieme, kedy a ako sa objavil, či spadol do vody alebo sa sem dostal iným spôsobom,“ poznamenal Tagarev.

rumunsko, drony Čítajte aj Moskva útočí nebezpečne blízko. Aktivuje NATO článok 4? Do Rumunska dopadli časti ruského dronu

Rumunsko minulý týždeň rozšírilo obmedzenia vzťahujúce sa na lety vo vzdušnom priestore pri svojich hraniciach s Ukrajinou. Bukurešť sa k tomuto kroku rozhodla po tom, ako sa na rumunskom území blízko hranice v poslednom čase trikrát za sebou objavili trosky dronu, ktoré podľa rumunských úradov vyzerali ako časti bezpilotných lietadiel využívaných ruskou armádou. Úrady sa tiež rozhodli vybudovať kryty v dedine Plauru, ktorá leží neďaleko ukrajinského prístavu Izmajil, ktorý je v poslednom čase terčom početných ruských vzdušných útokov.

Foto: FB Oleg Nikolenko
rumunsko, drony

Bulharské námorníctvo od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu zneškodnilo vo svojich teritoriálnych vodách štyri míny, podotkla AFP.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #Bulharsko #vojna na Ukrajine #vojenský dron