597. deň: V Sepastopole horí ďalšia vojenská ruská loď. Ide o cvičenie, tvrdia Rusi

Ukrajinské námorné drony, teda diaľkovo ovládané plavidlá, zasiahla v Sevastopole na anektovanom Kryme postupne dve ruské lode: dnes korvetu triedy Bujan-M vyzbrojenú strelami s plochou dráhou letu a ešte v stredu hliadkovú loď Pavel Deržabin.

13.10.2023 06:30 , aktualizované: 21:04
debata (245)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 597 dní
  • Ďalšia ruská vojenská loď v plameňoch. Takmer sme mali aj ponorku, tvrdí zdroj z Ukrajiny
  • Dvaja mŕtvi a 15 ranených si dnes vyžiadali ruské vzdušné útoky na Ukrajinu
  • Rusko sa snaží úplne izolovať Navaľného. Tamojšie úrady vykonali prehliadky u troch jeho právnikov, jedného zadržali
Nemecké rakety Taurus by našli Rusov všade. Zničí nimi Ukrajina Kerčský most?
Video
Nemecké rakety Taurus zasiahnu cieľ až na 500 kilometrov a pokladajú ich za ničiteľov mostov. / Zdroj: Bundeswehr
Božena 5 v akcii na Ukrajine

Ozbrojené sily Ukrajiny zverejnili zábery ako slovenský systém Božena 5 pomáha s odmínovaním.

Fotogaléria
Odmínovací systém Božena 5 si poradí aj s...
Valec s reťazami, ktorý slúži na odmínovanie.
+4Slovenský odmínovací systém Božena 5 v akcii na...
Hroza / Sutiny / Čítajte viac 596. deň: Ukrajinci držia pozície pri Avdijivke, tvrdí Zelenskyj. Nemecká armáda sa natrvalo usadí v Litve

21:04 Ukrajina sa sústredí najmä na obranu prístavu Odesa a celého juhu krajiny až k Dunaju. Uviedol to v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, a zdôraznil potrebu chrániť export cez Čierne more. TASR správu prevzala z jeho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

Svet Zelenského oceňuje úlohu Ukrajiny ako záruku v oblasti svetovej potravinovej bezpečnosti. „Svet tiež podporuje úsilie Ukrajiny udržať si a posilňovať túto svoju životne dôležitú úlohu,“ uviedol Zelenskyj v angličtine.

„Všetko úsilie našej vlády a diplomatov je sústredené na prekonanie zimy a rozhodnú reakciu na ruské útoky v oblasti Odesy i na celej Ukrajine,“ napísal. Dodal, že jeho krajina bude lepšie chránená. Odese prisľúbil, že všetko, čo Rusi zničili, bude bez obnovené.

19:13 Severná Kórea dodala Rusku viac ako 1000 kontajnerov s vojenským vybavením a muníciou, ktorú môže Moskva využiť na Ukrajine. Informoval o tom dnes hovorca Bieleho domu John Kirby.

Potvrdili sa tak zrejme úvahy o možnej zbrojnej spolupráci KĽDR a Ruska. Tie sa prvýkrát objavili po tom, ako sa minulý mesiac v Rusku stretli ruský prezident Vladimir Putin a severokórejský vodca Kim Čong-un.

16:43 Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová nebola vo francúzskom exile otrávená. Uviedla to sama novinárka v piatok podľa výsledkov testov po nevoľnosti v uplynulých dňoch. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

„Teraz sa cítim oveľa lepšie,“ napísala novinárka v aplikácii Telegram. „Už prišli výsledky väčšiny testov. V krvi nemám žiadne toxické látky. Nejde o otravu,“ dodala. Nenašiel sa ani žiadny biely prášok, uviedla na rozdiel od toho, čo bolo pôvodne zverejnené.

Viacero kritikov Kremľa v zahraničí už oznámilo pokus o otrávenie, a preto francúzska prokuratúra vo štvrtok začala vyšetrovanie pre podozrenie z jej otravy.

„Zhoršenie môjho zdravotného stavu nastalo tak náhle, že sa to francúzska polícia rozhodla vyšetriť,“ uviedla na sociálnej sieti, zrejme z nemocničného lôžka. „Nebolo (to) prekvapujúce, lebo Putinovo Rusko je už dlho spojené s vojnou a s otravami politikov a žurnalistov,“ dodala.

16:30 Špeciálne jednotky ukrajinskej armády v piatok ráno vyhodili do vzduchu vlak ruských okupantov v meste Melitopoľ, čím ich odrezali od dodávok munície a paliva v záporožskom smere. Referuje o tom web Ukrajinská pravda s odvolaním na ukrajinské Národné centrum odporu.

„Vďaka sabotážnym akciám našich vojakov bola o 7:30 vyhodená do vzduchu železničná trať. Následkom výbuchu bola poškodená železničná trať a vlak rozvážajúci muníciu a palivo pre armádu Ruskej federácie. V súčasnosti sa zisťujú ďalšie informácie o obetiach na strane nepriateľa,“ uviedlo centrum vo vyhlásení.

16:20 Navaľného advokáti Vadim Kobzev, Igor Sergunin a Alexej Lipcer sú obvinení z členstva v extrémistickom spoločenstve, hrozí im až šesť rokov väzenia. A to len za to, že sú právnikmi Navaľného, uviedol spolupracovník opozičného politika Leonid Volkov.

"Ide o akt zastrašovania s jasným zámerom posilniť Navaľného izoláciu od vonkajšieho sveta. Navaľnyj bude čoskoro prevezený do väzenského zariadenia so ‚zvláštnym bezpečnostným režimom‘ kvôli svojmu novému trestu 19 rokov odňatia slobody za ‚extrémizmus‘. Ale jeho právnici ho tam nebudú môcť navštíviť ani zistiť, kde sa nachádza, ak budú sami zatvorení. Desivé, "napísal Volkov na sieti X.

Sám Navaľnyj podľa serveru Meduza uviedol, že bol o domových prehliadkach u svojich obhajcov informovaný a táto správa „nádherne ilustruje nielen môj proces, ale vôbec stav zákonnosti v Rusku“, pretože " ako za sovietskych čias prenasledujú nielen politických aktivistov a menia ich na politických väzňov, ale aj ich advokátov". Opozičník dodal, že advokáta Sergunina zatkli, hoci ten pre neho už rok nepracuje.

15:00 Parlamentné zhromaždenie Rady Európy prijalo v piatok rezolúciu, v ktorej vyhlásilo Rusko za diktatúru a vyzvalo medzinárodné spoločenstvo, aby po skončení jeho súčasného funkčného obdobia v roku 2024 uznalo prezidentovanie ruského vodcu Vladimíra Putina za nelegitímne. Informovalo o tom prostredníctvom svojho oficiálneho webu.

Parlamentné zhromaždenie taktiež vyzvalo svoje členské štáty, aby prerušili všetky kontakty s Putinom „okrem humanitárnych kontaktov a úsilia o mier“. „Prevažná moc prezidenta vyplývajúca z extrémne dlhého funkčného obdobia v kombinácii s nedostatkom akýchkoľvek bŕzd a protiváh, ako je silný parlament, nezávislé súdnictvo, slobodné médiá a živá občianska spoločnosť, zmenili Ruskú federáciu de facto na diktatúru,“ uviedlo parlamentné zhromaždenie.

Putin má v Rusku moc ako prezident alebo premiér od roku 2000. Zmeny ruskej ústavy z júla 2020 umožnili Putinovi potenciálne zostať v prezidentskom úrade až do roku 2036.

Parlamentné zhromaždenie v rezolúcii označilo vojnu Ruska proti Ukrajine za dôkaz, že diktatúry „predstavujú hrozbu pre medzinárodný mier a bezpečnosť a pre územnú celistvosť a politickú nezávislosť svojich susedov“.

14:00 Najmenej dvaja mŕtvi a 15 zranených si dnes vyžiadali ruské vzdušné útoky na Ukrajinu, informovali miestne úrady. Jedného mŕtveho a 13 zranených hlásia po ruskom ostreľovaní z východoukra­jinského mesta Pokrovsk, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda. Ďalšiu obeť na živote a dvoch ranených si podľa neho vyžiadal ruský útok mesto Boryslav v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny.

„Ráno v Pokrovsku začalo nepriateľskou paľbou. Rusi zasiahli centrum mesta. Už teraz sa vie o minimálne jednom mŕtvom a 13 ranených. Dve budovy boli poškodené,“ uviedla oblastná správa. Záchranári z ruín vyslobodili troch živých ľudí.

Na začiatku augusta dve ruské rakety zasiahli v centre Pokrovsku obytné domy a hotel. Útok si vyžiadal najmenej deväť mŕtvych a osem desiatok zranených, vrátane dvoch detí. Pokrovsk leží v Doneckej oblasti blízko frontovej línie.

„Rusi dnes z dronu zhodili nálož, ktorá zasiahla auto s miestnymi obyvateľmi (mesta Boryslav),“ uviedol gubernátor Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin. Na mieste podľahla zraneniam 34-ročná žena, jej 36-ročného manžela hospitalizovali v kritickom stave. Stredne závažné zranenia utrpela aj 79-ročná žena, ktorú podľa Prokudina taktiež previezli do nemocnice.

13:25 Rubeľ 12. októbra posilnil voči hlavným menám o 3 až 3,5 % po tom, ako ruský vodca Vladimir Putin deň predtým podpísal dekrét o vrátení povinného predaja devízových príjmov. Dekrét, ktorého cieľom je stabilizovať rubeľ, sa zameriava na vybraných významných exportérov – 43 skupín spoločností a bude platiť šesť mesiacov. Informuje o tom spravodajský portál Ukrajinská pravda.

Vo štvrtok dosiahla ruská mena úroveň 96,46 rubľa za dolár, a teda získala 3,3% v porovnaní s úrovňou z predošlého dňa ešte pred podpísaním dekrétu. Stalo sa tak po prvý raz od 27. septembra. V porovnaní so spoločnou európskou menou rubeľ stúpol o 3,5% a dostal sa na úroveň 102,81 rubľa za euro. Na túto úroveň ruská mena posilnila po prvý raz od 29. septembra.

Odborníci, ktorých počas dňa citovali ruské médiá, uznali účinok Putinovho dekrétu, nikto z nich sa ale nevyjadril za to, že povinný predaj devízových príjmov v budúcnosti radikálne ovplyvní kurz rubľa.

plyn, Gazprom Čítajte aj Gazprom sa prepadá do straty. Produkcia a dodávky plynu ruského giganta výrazne klesli

Mena však podľa nich bude v druhej polovici októbra mať na svojej strane fiškálny faktor – okrem jednotnej platby dane, ktorá zahŕňa daň z ťažby ropy, platia ropné spoločnosti štvrťročnú daň z pridanej hodnoty, čo zvyšuje pravdepodobnosť zvýšenia predaja devízových príjmov z exportu na rozpočtové vyrovnanie. Zároveň existuje šanca, že na domácom trhu sa čoskoro výrazne zvýši prílev devíz z rekordného ruského vývozu ropy v septembri. Medzinárodná agentúra pre energetiku ho odhadla na 8,8 miliardy dolárov.

13:05 Ukrajinské námorné drony, teda diaľkovo ovládané plavidlá, zasiahli v Sevastopole na anektovanom Kryme postupne dve ruské lode: dnes korvetu triedy Bujan-M vyzbrojenú strelami s plochou dráhou letu a ešte v stredu hliadkovú loď Pavel Deržabin. Médiám to dnes povedal zdroj z ukrajinskej tajnej služby SBU. Výbuch a dym zachytené na záberoch na sociálnych sieťach ruská Čiernomorská flotila nekomentuje. Tvrdí iba, že organizuje plánované cvičenie zamerané na obranu pred mínami a sabotážami, uviedla BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Zdroje z SBU podľa listu Ukrajinska pravda uvádzajú, že útoky na ruské lode podnikla tajná služba spoločne s ukrajinským vojenským námorníctvom za pomoci námorných dronov, prepravujúcich experimentálne výbušné zariadenia. Tretiemu ruskému plavidlu, ponorke Alrosa, sa vo štvrtok podarilo uniknúť. Zdroj neuviedol bližšie podrobnosti o poškodení ruských lodí. SBU podľa neho Rusov varuje, nech sa vyhýbajú ukrajinským vodám, ak si chcú zachovať aspoň zvyšky flotily.

Agentúra Reuters poznamenala, že nemala možnosť tvrdenia SBU okamžite overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinci uvádzajú, že ruské objekty zasiahli pomocou námorných dronov Sea Baby za použitia experimentálnych zbraní. „Ruskí hľadači mín a potápači neboli schopní po prvej detonácii objaviť naše know-how. Včera mala šťastie ponorka Alrosa, ktorej sa zatiaľ podarilo uniknúť,“ povedal jeden z organizátorov operácie.

Rusko, Gromkij, Čína Čítajte aj Devastácia Čiernomorskej flotily pokračuje. Nová ruská vojnová loď explodovala

12:35 Najmenej jedného mŕtveho a 13 zranených si dnes vyžiadalo ruské ostreľovanie východoukrajinského mesta Pokrovsk, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na úrady.

„Ráno v Pokrovsku začalo nepriateľskou paľbou. Rusi zasiahli centrum mesta. Už teraz sa vie o minimálne jednom mŕtvom a 13 ranených. Dve budovy boli poškodené,“ uviedla oblastná správa. Záchranári z ruín vyslobodili troch živých ľudí.

Ukrajinskí záchranári nesú zranenú osobu z... Foto: SITA/AP
Rusko, Ukrajina, vojna, zranení civilisti, Pokrovsk Ukrajinskí záchranári nesú zranenú osobu z poškodenej budovy po zásahoch ruských rakiet v Pokrovsku v Doneckej oblasti na Ukrajine 7. augusta 2023.

Na začiatku augusta dve ruské rakety zasiahli v centre Pokrovsku obytné domy a hotel. Útok si vyžiadal najmenej deväť mŕtvych a osem desiatok zranených, vrátane dvoch detí. Pokrovsk leží v Doneckej oblasti blízko frontovej línie.

11:50 Ruské úrady v piatok vykonali domové prehliadky u troch právnikov väzneného opozičného lídra Alexeja Navaľného, pričom minimálne jedného z nich zadržali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Navaľného spolupracovníkov.

Alexej Navaľnyj, ktorého agentúra AFP označuje za najprominentnej­šieho predstaviteľa ruskej opozície, bol odsúdený už vo viacerých procesoch, ktoré jeho stúpenci, západné krajiny aj nezávislí experti označujú za vykonštruované. Za mrežami je už od januára 2021.

Naposledy v auguste tohto roku ho za údajný „extrémizmus“. odsúdili na 19 rokov väzenia v trestaneckej kolónii s najprísnejším režimom. S vonkajším svetom komunikuje len prostredníctvom svojich advokátov.

Ruské úrady v piatok prehľadali bydlisko Navaľného právnika Igora Sergunina, ktorého zároveň aj zadržali. Okrem toho vykonali aj domové prehliadky u ďalších členov Navaľného právneho tímu, Vadima Kobzeva a Alexeja Lipcera.

Navaľnyj Čítajte aj Pre Navaľného 19 rokov? Kritici Kremľa: Putin je nejaký optimistický, čo sa týka svojho zdravia

„Cieľom všetkých týchto krokov je úplne izolovať Navaľného,“ povedal jeho v exile žijúci spolupracovník Ivan Ždanov. Ďalšia exilová spolupracovníčka Alexeja Navaľného Marija Pevčichová potvrdila, že jeden z právnikov bol zadržaný a že s ďalšími dvoma sa nedokážu skontaktovať.

11:20 Nemecko nechce poskytnúť Ukrajine svoje strely Taurus kvôli obavám, že by ich Kyjev použil na zničenie Krymského mosta a že by zbraň mohla padnúť do rúk Rusov. Napísal to server Politico. O dodávku nemeckých striel s doletom až 500 kilometrov Ukrajina v posledných mesiacoch často žiada, Berlín však zatiaľ s poskytnutím týchto zbraní nesúhlasil.

Taurus Čítajte viac Nemecko prezradilo, prečo nechce dať Ukrajine sofistikované rakety Taurus. Obáva sa dvoch vecí

10:55 Poľsko predložilo Európskej komisii (EK) návrh 12. balíka sankcií voči Rusku pre jeho pokračujúcu vojenskú agresiu voči Ukrajine. Pre agentúru PAP to v piatok uviedol poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoš.

„V rámci (Európskej) Rady je čoraz ťažšie dosiahnuť jednomyseľnosť, čo sa týka ďalších reštrikcií voči Rusku,“ povedal poľský vyslanec s tým, že rastie neochota západných krajín uvaľovať na Moskvu ďalšie sankcie za inváziu na Ukrajinu.

Sadoš potvrdil, že Varšava predložila návrh v poradí 12. balíka sankčných opatrení voči Rusku. Okrem iného sa v ňom znova objavuje návrh na uvalenie obmedzení na dovoz ruských diamantov, ako aj na rozšírenie zoznamu sankcionovaných fyzických a právnických osôb.

Szijjártó Čítajte aj Szijjártó polichotil Kremľu: Netreba ďalšie sankcie voči Rusku, viac škodia Európe

Podľa zdrojov agentúry PAP chce eurokomisia začať pracovať na novom balíku sankcií voči Moskve v polovici novembra, po októbrovom summite EÚ.

10:20 Ruské jednotky štvrtým dňom útočia pri východoukrajinskom meste Avdijivka. Situácia je veľmi ťažká, ale ukrajinskí vojaci ďalej bránia svoje pozície, uviedol starosta Vitalij Barabaš v televízii. Analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) prehodnotili skoršie tvrdenie, že u Avdijivky ide iba o útok lokálnymi silami určený na odpútanie ukrajinských síl od protiofenzívy na juhu krajiny. Teraz usúdili, že Rusi pri Avdijivke podnikajú útok väčšieho rozsahu, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

„Štvrtý deň pokračujú boje. Tvrdé a skutočne bez prestávky,“ povedal Barabaš podľa webu denníka Ukrajinska pravda. Rusi podľa neho strieľajú zo všetkého, čo majú, a do bojov vyslali aj letectvo. Uplynulá noc bola podľa neho „veľmi horúca“ kvôli opakovaným náletom na mesto, pozície ukrajinských vojakov boli ostreľované „nespočetne krát, v stovkách prípadov“.

„Útoky neustávajú dňom ani nocou, (Rusi) lezú ako švábi, je ich veľa,“ vyhlásil Barabaš. Rusi podľa neho do bojov nasadili aj množstvo obrnenej techniky, svoje vojská posilňujú čerstvými jednotkami a v snahe mesto obkľúčiť podnikajú útoky na krídlach na severe a juhu. Starosta je ale presvedčený, že ukrajinskí vojaci mesto ubránia, „pretože to nie sú ľudia, ale titani“.

Ostreľovanie prerušilo zásobovanie mesta, v ktorom sú ale dostatočné zásoby na niekoľko mesiacov. Počas uplynulého dňa jeden civilista zahynul a ďalší štyria utrpeli zranenia, uviedol starosta. Predpokladá, že viac obetí je pod sutinami po ostreľovaní. Úrady sa snažia zabezpečiť evakuáciu tých obyvateľov, ktorí si želajú odísť. V Avdijivke, ktorá mala pred ruskou inváziou na Ukrajinu okolo 30.000 obyvateľov, podľa utorkového Barabašovho odhadu stále žije asi 1600 ľudí.

10:05 Francúzska prokuratúra vyšetruje podozrenie na otravu ruskej novinárky, ktorá utiekla z Ruska po odsúdení jeho vojny na Ukrajinu v televíznom vysielaní.

Marinu Ovsiannikovovú hospitalizovali po tom, čo sa jej náhle urobilo zle, keď odchádzala zo svojho bytu v Paríži, uviedla parížska prokuratúra. Novinárka uviedla, že má podozrenie, že ju otrávili.

Polícia preskúmala jej byt, informovala prokuratúra.

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc, ktorá pomohla Ovsiannikovovej utiecť z Ruska a usadiť sa vo Francúzsku, sa vyjadrila, že jej tím je „po jej boku“ odkedy vyhľadala lekársku pomoc. Bližšie informácie o tom, čo sa stalo, nemala.

Ovsiannikovová pracovala v ruskom štátnom Prvom kanáli. Do pozornosti medzinárodných médií sa dostala v marci 2022 protestom, keď vošla do štúdia s transparentom s protivojnovým odkazom. Na obrazovke sa objavila, keď hovorila moderátorka, pričom mala v rukách transparent s anglickým nápisom „nie vojne“ a odkazom, aby ľudia neverili ruskej propagande.

6:30 Estónska vláda vo štvrtok schválila návrh novely zákona o medzinárodných sankciách, ktorý má zaviesť vnútroštátne pravidlá pre použitie zmrazeného ruského majetku na kompenzáciu škôd spôsobených vojnou Ruska proti Ukrajine. Oznámili to estónske aj zahraničné médiá, vrátane serveru BBC News. Ten pripomenul, že Estónsko v rámci medzinárodných sankcií proti Rusku aktíva za 38 miliónov eur.

„Návrh zákona, ktorý sme vo vláde dnes poslali do parlamentu, umožní využiť zmrazené aktíva ľudí potrestaných v Estónsku sankciami na úhradu škody na Ukrajine. Musíme byť príkladom a povzbudením pre ďalšie európske krajiny pri stanovení podobných pravidiel. Rusko musí kompenzovať Ukrajine celú škodu spôsobenú vojnou, " vyhlásila estónska premiérka Kaja Kallasová. Súčasne vyzvala Európsku úniu, aby "čo najrýchlejšie dokončila prácu na využití ruských zmrazených aktív a vypracovaní praktických riešení“.

„Peniaze na úhradu škôd, spôsobených Ukrajine Ruskom, by nemali pochádzať len od daňových poplatníkov iných krajín,“ uviedol minister zahraničia Margus Tsahkna. „V Európe sa o tom veľa hovorí, ale doteraz neexistuje právne riešenie. Dúfam, že takéto riešenie vypracujeme a uplatníme, čo bude dôležitý precedens,“ povedal podľa serveru Delfi.ee.

Minulý mesiac minister sľuboval, že Estónsko sa stane prvou krajinou v EÚ, ktorá zlegalizuje konfiškáciu majetku spojeného s Kremľom, aby z neho financovala obnovu Ukrajiny, uviedla BBC.

245 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine