Rusko pomohlo KĽDR s vypustením špionážneho satelitu, tvrdí Južná Kórea

Rusko poskytlo pomoc Severnej Kórei pri utorkovom vypustení vojenského špionážneho satelitu. Uviedla to vo štvrtok juhokórejská tajná služba NIS, podľa ktorej bola družica navedená na obežnú dráhu okolo Zeme, nie je však isté, či skutočne funguje, informuje agentúra AFP.

23.11.2023 06:18 , aktualizované: 13:15
kľdr, severná kórea, rusko, vlajky Foto: ,
debata (4)

Po septembrovom summite šéfa Kremľa Vladimira Putina a severokórejského vodcu Kim Čong-una KĽDR poskytla Moskve dáta týkajúce sa prvých dvoch neúspešných štartov z mája a augusta. „Rusko následne tieto údaje analyzovalo a poskytlo Severnej Kórei spätnú väzbu,“ uvádza sa v správe NIS pre poslancov juhokórejského parlamentu.

Ruský minister obrany Šojgu po boku Kim Čong-una na prehliadke zbraní v KĽDR
Video

Agentúra dospela k záveru, že vypustenie satelitu bolo úspešné v tom zmysle, že sa ho podarilo umiestniť na obežnú dráhu. Či však družica naozaj aj funguje, ako to tvrdí Pchjongjang, zatiaľ nie je podľa NIS možné potvrdiť.

Severokórejská tlačová agentúra KCNA uviedla, že družicu vyniesol do vesmíru nový typ nosnej rakety. Následne údajne zhotovila snímky Andersenovej leteckej základne, prístavu a ďalších objektov nachádzajúcich sa na americkom tichomorskom ostrove Guam. Zábery boli odoslané do Pchjongjangu, kde si ich údajne prezrel samotný vodca Kim.

Kim Čong-un Čítajte viac Diktátor Kim si pozrel snímky amerických základní vyhotovené špionážnym satelitom

Južná Kórea v reakcii na vypustenie družice oznámila, že čiastočne pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.

Severná Kórea tvrdí, že potrebuje špionážny satelit, aby mohla reagovať na údajné vojenské hrozby zo strany Spojených štátov. Na pozastavenie dohody zo strany Soulu vo štvrtok reagovala hrozbou vyslania vojenských posíl a nových typov zbraní do oblastí ležiacich pozdĺž demilitarizova­nej zóny.

Rusko, KĽDR, Putin, Kim Čong-un, Kremeľ, diktátor Čítajte viac Diktátor Kim ide do Ruska, pozval ho Putin. Čo si tieto krajiny vzájomne ponúkajú? Kišida, Biden Čítajte viac Expert z Cambridgea: Tokio sa obáva, že po Rusku na Ukrajine urobí niečo Čína na Taiwane
4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #špionážna družica #Pchjongjang