Šliapol na mínu. Rusi prišli na Ukrajine o ďalšieho generála

Na Ukrajine prišiel o život ďalší ruský generál, a to pravdepodobne už siedmy, uviedla dnes na svojom ruskojazyčnom webe stanica BBC. Podľa nej hneď niekoľko ruských zdrojov podporujúcich vojnu Ruska proti Ukrajine informovalo o smrti generálmajora Vladimira Zavadského, slúžiaceho ako zástupca veliteľa 14. armádneho zboru.

01.12.2023 12:20
Ruský generál Zavadskij Foto:
Generálmajor Vladimir Vasilievič Zavadskij.
debata (43)

O tom, že generál zahynul pri meste Izium v Charkovskej oblasti, informovala dnes agentúra Novorossija, zriadená skupinou Cargrad Media pravoslávneho oligarchu Konštantína Malafejeva.

Podľa iných zdrojov mohol Zavadskij prísť o život pri dedine Krynky v Chersonskej oblasti, kde ruská armáda v posledných týždňoch bojuje s ukrajinskými jednotkami, ktoré tu vytvorili predmostie na ľavom, východnom brehu rieky Dneper.

Storm Shadow v akcii: Ruské veliteľstvo čiernomorskej flotily v troskách
Video
Moment dopadu rakety Storm Shadow, ktorú Ukrajine dodala Británia, na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na okupovanom Kryme. Pri ataku zomrelo najmenej deväť ľudí, ďalších 16 ich bolo zranených. / Zdroj: Twitter/Nexta

Prvé správy o Zavadského smrti sa podľa BBC objavili v utorok večer na verejne neprístupnom chate moskovskej školy vojenských veliteľov. Podľa záznamu, s ktorým sa zoznámila ruská redakcia BBC, jeden z absolventov napísal, že generál sa stal obeťou výbuchu míny tak, že na ňu šliapol.

Generál Sergej Surovikin Čítajte aj Surovikina vystriedal na čele ruského letectva generál Afzalov

Správy o smrti generála Zavadského sa objavili tiež na sociálnej sieti VKontakte a bieloruskom webe Gusar.by.

Moskovskú školu pre veliteľa Zavadskij absolvoval v roku 2000. V rokoch 2018 až 2020 velil elitnej jednotke v Moskovskej oblasti, Kantemirovskej tankovej divízii.

V čase smrti bol zástupcom veliteľa 14. armádneho zboru, ktorý v mierových časoch býval dislokovaný v Murmanskej oblasti na severe európskeho Ruska a bol podriadený veleniu Severnej flotily ruského vojenského námorníctva.

V súčasnosti je „arktická“ 80. motostrelecká brigáda 14. armádneho zboru podľa ukrajinského vojenského analytika Konštantína Mašovca súčasťou ruského zoskupenia Dneper a je nasadená v Chersonskej oblasti. Taktiež kanál VČK-OGPU na sociálnej sieti Telegram tvrdí, že generál zahynul v oblasti pôsobnosti zoskupenia Dnepr, a to „v dôsledku výbuchu míny v tyle, a nie v boji s nepriateľom“.

Valerij Gerasimov Čítajte aj Ukrajina takmer zabila náčelníka ruského generálneho štábu Gerasimova

Sedem padlých generálov

Ruské ministerstvo obrany doteraz o generálovej smrti nič neoznámilo, podobne ako v prípade smrti iných vysokopostavených dôstojníkov, a to ani po tom, ako o ich smrti verejne hovorili ich známi. Ak sa správy o Zavadského smrti potvrdia, stane sa siedmym ruským generálom zabitým od začiatku ruského vpádu do susednej krajiny.

zvezda news, viktor sokolov, admirál, Rusko, Čiernomorská flotila Čítajte aj Rusko opäť 'vzkriesilo' admirála, vyjadril sa k Čiernomorskej flotile. Niečo na tom nesedí

Štyria ruskí generáli, Andrej Suchoveckij, Vladimir Frolov, Kanamat Botašev a Roman Kutuzov, zahynuli počas prvých štyroch mesiacov vojny. Nasledoval presne rok bez potvrdených strát vysokých ruských dôstojníkov. O ďalších generálov začalo Rusko prichádzať od tohtoročného júna, keď sa začala ukrajinská protiofenzíva. Od leta do konca novembra zahynuli ďalší dvaja ruskí generáli, náčelník štábu 35. vševojskovej armády generálmajor Sergej Gorjačev a zástupca veliteľa Južného vojenského okruhu generálporučík Oleg Cokov.

Ukrajinské zdroje od začiatku vojny informovali o smrti ďalších siedmich ruských generálov, avšak minimálne v troch prípadoch sa ukázalo, že dotyční sú nažive, a ani vo zvyšných prípadoch nebola doteraz úmrtie potvrdené.

Každopádne ide o pomerne výrazné straty najvyššieho dôstojníckeho zboru. Podľa expertov smrť generálov môže súvisieť so zvláštnosťami ruskej armády. Napríklad na začiatku invázie pre problémy so spojením a logistikou sa generáli museli osobne pohybovať v blízkosti prvej línie a svojimi rozkazmi operatívne reagovať na zmeny situácie, čo zvyšovalo riziko, že budú zabití. Neskôr generáli zomierali kvôli presným zásahom ďalekonosných zbraní, ktoré Ukrajine dodali západní spojenci, napísala BBC.

43 debata chyba
Viac na túto tému: #ruská armáda #vojna na Ukrajine #Izium