Eurokomisia navrhla mierne zníženie ochrany vlkov v EÚ

Európska komisia (EK) v stredu predložila návrh o prispôsobení štatútu ochrany vlka podľa medzinárodného Bernského dohovoru o ochrane európskych voľne žijúcich živočíchov a prírodných biotopov. Na základe hĺbkovej analýzy postavenia vlka v EÚ eurokomisia navrhuje, aby bol vlk "chránený" a nie "prísne chránený", píše sa v utorkovej správe EK.

20.12.2023 13:29
debata (3)
Minister T. Taraba: Slovenské vlky sa strieľať nejdú, Malá Fatra sa rušiť nebude
Video
Zdroj: TV Pravda

Súčasný štatút ochrany vlka bol stanovený na základe dostupných vedeckých údajov v čase rokovaní o dohovore v roku 1979. Komisia v septembri tohto roku oznámila, že na základe nových údajov navrhne prípadnú úpravu stavu ochrany vlka a aktualizáciu súčasného právneho rámca.

taraba Čítajte viac Taraba: Od eurokomisára máme zelenú na reguláciu medveďov

Návrh EK vo veľkej miere zodpovedá pozícii, ktorú prijal Európsky parlament vlani v novembri.

vlk, lebka Čítajte viac Aby bol aj vlk mŕtvy, aj ovca roztrhaná

„Návrat vlkov je dobrou správou pre biodiverzitu v Európe. Ale koncentrácia vlčích svoriek v niektorých európskych regiónoch sa stala nebezpečenstvom najmä pre hospodárske zvieratá. Na aktívnejšie riadenie kritických koncentrácií vlkov žiadajú miestne orgány väčšiu flexibilitu. Európska úroveň by to mala uľahčiť a proces, ktorý eurokomisia dnes začala, je dôležitým krokom k tomu,“ uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

parlament, PVV, rokovanie, Robert Fico, Peter Pellegrini, Milan Majerský, Tomáš Taraba Čítajte viac Slovenské vlky sa strieľať nejdú, Malá Fatra sa rušiť nebude. Taraba vysvetľoval svoje slová, opozíciu vysmial

V stredu zverejnená hĺbková analýza ukazuje, že populácie vlkov za posledné dve desaťročia v Únii výrazne vzrástli a vyskytujú sa na čoraz väčších územiach. V 23 členských štátoch EÚ žije viac ako 20 000 vlkov so všeobecne rastúcou populáciou a rozširujúcim sa areálom výskytu.

Lukáč: Budúcnosť lesov vyhadzujeme von komínom
Video

Podľa EK ide o ochranársky úspech, ktorý umožnila ochranná legislatíva, priaznivejší postoj verejnosti a zlepšenie biotopov. Toto rozšírenie však viedlo aj k narastajúcim konfliktom s ľudskými aktivitami, najmä pokiaľ ide o škody na hospodárskych zvieratách.

vlk dravý Čítajte viac Ochranári, poľovníci a strach. Po medveďovi prišiel rad na vlka. Jeho odstrel schvaľuje aj von der Leyenová

Bude teraz na členských štátoch, aby rozhodli o návrhu eurokomisie o úprave režimu ochrany vlkov. Následne EK tento návrh predloží Stálemu výboru Bernského dohovoru, ktorého zmluvnými stranami sú aj EÚ a jej členské krajiny.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska komisia #vlk #Tomáš Taraba