Mládežnícku organizáciu strany AfD možno považovať za extrémistickú, rozhodol súd

Nemecké spravodajské služby môžu mládežnícku organizáciu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) klasifikovať ako extrémistické hnutie. V utorok to oznámil správny súd v Kolíne nad Rýnom.

06.02.2024 16:01
Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Foto: ,
Demonštranti počas protestu proti krajne pravicovej strane Alternatíva pre Nemecko (AfD) v meste Erfurt, 20. januára 2024.
debata (5)

Súd rozsudok vyniesol ešte v pondelok. Zatiaľ nie je právne záväzný, AfD a jej mládežnícka organizácia Mladá alternatíva (JA) sa proti nemu môžu odvolať.

Germany Protests Čítajte viac Vystúpi Nemecko z EÚ? AfD iba burcuje voličov, tvrdí politológ

Spolkový úrad na ochranu ústavy (BfV) dosiaľ sledoval JA pre podozrenie z extrémizmu. Vlani oznámil, že pri tom narazil na množiace sa náznaky jej zamerania proti demokratickému poriadku, preto k JA začal pristupovať ako k potvrdenej pravicovej extrémistickej organizácii.

Kolínsky súd teraz zamietol žalobu AfD a JA proti tomuto rozhodnutiu. V odôvodnení uviedol, že sledovanie zo strany BfV nie je namierené proti existencii AfD, ale na zistenie, či táto strana a jej mládežnícka organizácia nesledujú protiústavné ciele.

Protest / AfD / Pravicový extrémizmus / Čítajte viac Protesty proti AfD sa konali vo vyše 200 mestách Nemecka, v Berlíne prišlo 150-tisíc ľudí

Súd tiež konštatoval, že JA používa rétoriku namierenú proti ľudskej dôstojnosti a nepriateľskú voči cudzincom. Organizácia na „všetkých politických úrovniach koná proti princípom demokracie“, nemeckú republiku prirovnáva k diktátorským režimom a udržiava kontakty s protiústavnými skupinami ako je hnutie identitárov, citovala zo 70-stranového verdiktu DPA.

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Zakázať stranu alebo jej zobrať peniaze? Nemecko rieši, ako potrestať extrémistickú AfD

Od polovice januára sa v početných nemeckých mestách konajú masové protesty proti AfD a pravicovému extrémizmu. Vyvolali ich nedávne odhalenia investigatívneho portálu Correctiv o tajnom stretnutí pravicových extrémistov vrátane vysokopostavených činiteľov AfD, na ktorom sa údajne diskutovalo o plánoch na masové deportácie migrantov i občanov cudzieho pôvodu.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alternatíva pre Nemecko #AfD