Trumpovi spojenci zdržujú novú pomoc Kyjevu. Zelenskyj chce exprezidenta vziať na front

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval americký Kongres, aby schválil ďalšiu pomoc pre Ukrajinu. Ak sa tak nestane, Ukrajinci za to zaplatia svojimi životmi, povedal v rozhovore pre americkú televíziu Fox News odvysielanom vo štvrtok.

23.02.2024 10:45 , aktualizované: 12:15
debata (21)
Ukrajinci netrpezlivo čakajú na stíhačky F-16
Video
Prvé dánske bojové lietadlá F-16 budú odovzdané Ukrajine toto leto. Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

Republikáni v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu zdržujú schválenie novej americkej pomoci pre Ukrajinu v hodnote 60 miliárd dolárov. Zelenskyj ich preto v rozhovore s Fox News vyzval do akcie.

„Či prežijeme bez pomoci Kongresu? Samozrejme, ale nie všetci,“ povedal Zelenskyj v rozhovore s redaktorom Bretom Baierom, ktorý natočili neďaleko ukrajinského frontu. Televíziu Fox News uprednostňujú konzervatívni diváci.

Video
Zbrane, zbrane, sankcie. Zelenskyj v Berlíne a Paríži

Podľa Zelenského je pritom cena za pomoc pre Kyjev teraz oveľa nižšia než náklady, ktoré v prípade úspechu Ruska na Ukrajine bude potencionálne nutné vynaložiť na konfrontáciu s ním.

Spojené štáty už poskytli Ukrajine pomoc v hodnote desiatok miliárd dolárov a zatiaľ sú jej najväčším sponzorom. Prostriedky doteraz vyhradené na pomoc sa však minuli a spojenci bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa v snemovni schválenie novej pomoci zdržujú.

Trump je favoritom na republikánsku nomináciu v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a stavia sa proti pomoci Kyjevu. Zelenskyj na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii koncom minulého týždňa povedal, že je pripravený vziať Trumpa na front na Ukrajine. Tvorcovia politiky by podľa neho mali osobne vidieť, čo so sebou prináša skutočná vojna.

Video
Zelenskyj: Putin je monštrum, nebojte sa jeho porážky

V odvysielaných záberoch Zelenskyj väčšinu času sedel s americkým moderátorom Bretom Baierom na jednoduchých stoličkách pred hromadou dreva pri stene polorozbúrenej budovy. Tieto kulisy ostro kontrastujú s prostredím, v ktorom nedávno spovedal Baierov bývalý kolega z Fox News Tucker Carlson ruského prezidenta Vladimira Putina. Kým Zelenskyj dal americkým divákom nahliadnuť do prostredia spustošeného bojmi, Putin k nim prehovoril z „žiarivo bieleho kresla v Kremli“, podotkla ruskojazyčná redakcia serveru BBC.

Putin Čítajte viac Historici pre BBC: Putin si vymýšľal a klamal. A obhajoval Hitlera Szymon Holownia, Poľsko Čítajte viac 'Užitočný idiot, ktorý pridržiaval mikrofón teroristovi.' Poľsko tvrdo reaguje na rozhovor s Putinom

Zelenskyj v rozhovore vyzdvihoval úspechy, ktoré ukrajinské sily počas vojny dosiahli, a naopak zľahčoval význam nedávneho ovládnutia Avdijivky na východe Ukrajiny ruskou armádou. „Počas týchto dvoch rokov sme získali späť časť Charkovskej oblasti, teraz sa v nej nachádzame,“ uviedol ukrajinský líder v narážke na miesto konania rozhovoru. „Odblokovali sme Čierne more. Fungujú obilné koridory a zničili sme mnoho lodí ruskej flotily,“ dodal Zelenskyj. Pripustil, že posledný rok bol pre ukrajinské sily zložitým. „A čo dokázali urobiť oni (Rusi)? Len toto jedno miesto. Ale na čo?“ povedal k dobytiu Avdijivky Ruskom.

Caesar Kunikov, ruská výsadková loď Čítajte viac Trosky a mastný fľak. Ruskí piloti opísali potopenie Cezara, velenie flotily je pod ostrou kritikou

Avdijivka je prvým väčším ruským územným ziskom od dobytia Bachmutu vlani na jar, za ktoré ruské sily podľa analytikov zaplatili rovnako ako v prípade Avdijivky vysokú cenu v podobe obrovských strát. Ani jednému z miest však komentátori neprikladajú veľký strategický význam. V prvom roku vojny sa ruským silám z väčších ukrajinských miest podarilo ovládnuť Severodoneck alebo Mariupol.

Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj nariadil vytvoriť nový druh vojsk: sily bezpilotných systémov

Ukrajinský prezident v rozhovore tiež vyhlásil, že ruské straty sú päťkrát vyššie ako tie ukrajinské. Podobné vyhlásenia nemožno priamo nezávisle overiť.

Na konfrontačne vyznievajúcu poznámku amerického redaktora, že vojna trvá už dva roky, a jeho otázku, kedy sa boje skončia, Zelenskyj reagoval, že svet si musí zvyknúť na predstavu usporiadania bez Putina. „Myslím, že nie je fér pýtať sa Ukrajincov, kedy sa vojna skončí. Robíme všetko, čo môžeme,“ uviedol Zelenskyj s náznakom podráždenosti v tvári. „Svet nie je úplne pripravený na to, že Putin by mohol stratiť moc. Svet sa bojí zmien,“ vyhlásil tiež ukrajinský líder.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj