Tusk kritizoval šéfov diplomacie Slovenska a Maďarska za schôdzku s Lavrovom

Poľský premiér Donald Tusk v pondelok ostro kritizoval ministrov zahraničných vecí Slovenska a Maďarska za stretnutie so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom na okraj diplomatického fóra v Turecku. Uviedol, že ich názory na Rusko a Ukrajinu sú až príliš odlišné, informovala agentúra AP.

04.03.2024 17:42
Tusk Foto: ,
Poľský premiér Donald Tusk reaguje počas spoločnej tlačovej konferencie s litovskou premiérkou Ingridou Šimonyté vo Vilniuse 4. marca 2024.
debata (180)

Podľa Tuska schôdzka s Lavrovom minulý piatok, teda v ten istý deň, keď bol v Moskve pochovaný ruský opozičný líder Alexej Navaľnyj, „nebola len vecou dobrého alebo zlého vkusu“.

„Hodovanie v deň pohrebu Alexeja Navaľného… je len ďalším prejavom maďarskej vlády, ktorý ťažko akceptujeme z morálnych a politických dôvodov,“ povedal Tusk na tlačovej konferencii v Litve.

Robert Fico Čítajte viac Britský veľvyslanec kritizoval Fica za postoj k vojne. Premiéra jeho vyjadrenia šokovali

Šéfovia diplomacie Slovenska a Maďarska, Juraj Blanár a Péter Szijjártó, sa s Lavrovom stretli v piatok na okraj diplomatického fóra v tureckom letovisku Antalya. Szijjártó následne zverejnil podrobnosti z ich večere na svojom profile na sociálnej sieti, spresňuje AP.

„Kolegovia v Bratislave a v Budapešti znovu dokazujú, že na isté záležitosti máme príliš rozdielne názory,“ podotkol poľský premiér s tým, že sa to určite týka postoja k Rusku a jeho vojenskej agresii voči Ukrajine.

Litovská premiérka Ingrida Šimonyté, s ktorou sa Tusk počas návštevy Vilniusu stretol, označila schôdzky s Lavrovom za „poľutovaniahodnú voľbu“.

lavrov, blanár Čítajte viac Blanár rokoval s Lavrovom. Opozícia to kritizuje, Fico hovorí o vyváženej politike

Slovensko spoločne s Maďarskom sú teraz jedinými krajinami Európskej únie, ktoré sú do veľkej miery ústretové voči Rusku napriek jeho agresii voči Ukrajine. Podľa premiéra Roberta Fica vedie Slovensko suverénnu a vyváženú zahraničnú politiku. Blanár ku schôdzke s Lavrovom povedal, že „bez diplomacie sa nedá nájsť diplomatické riešenie a žiadne vojny neskončia“.

Schôdzku už v nedeľu kritizovala slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, podľa ktorej „nás nepriviedla bližšie spravodlivému mieru na Ukrajine“.

Czech Republic V4 Čítajte viac Mienka Ukrajincov o Slovensku sa zhoršila, ale Fica hodnotia lepšie ako Orbána
180 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Donald Tusk #Juraj Blanár #Sergej Lavrov #Péter Szijjártó #vojna na Ukrajine