Macron vyzval spojencov, aby neboli zbabelí. Rusko nesmie vyhrať, kroky Česka sú významné, povedal v Prahe

Rusko nesmie zvíťaziť vo vojne na Ukrajine. Je nutné podporovať ukrajinský ľud a tamojšiu armádu tak dlho, ako to bude potrebné. Francúzsky prezident Emmanuel Macron to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní s českým náprotivkom Petrom Pavlom v Prahe.

05.03.2024 15:05 , aktualizované: 15:50
debata (55)

Macron tiež povedal, že česká iniciatíva na zabezpečenie munície pre Ukrajinu v krajinách mimo Európskej únie je významná. Francúzsko sa k nej pripojí, ďalej o tom budú rokovať ministri oboch krajín.

Premiér Robert Fico o údajnom nasadení vojakov NATO na Ukrajine
Video

Pavel v piatok pri návšteve Luxemburska potvrdil, že sa k iniciatíve na zabezpečenie munície pre Ukrajinu v tretích krajinách zatiaľ prihlásilo asi 15 krajín. Plán český prezident vo februári predstavil na Mníchovskej bezpečnostnej konferencii. Povedal, že Česko v mimoúniových štátoch lokalizovalo 500 000 kusov delostreleckej munície v štandardnom kalibru NATO a ďalších 300 000 kusov sovietskeho kalibru.

Český prezident uviedol, že sa s Macronom zhodol na tom, že jedinou cestou je pokračovať v podpore Ukrajiny. „Nielen preto, že to vidíme ako principiálne správne, ale aj preto, že nechceme aby Rusko so svojím videním sveta uspelo,“ povedal prezident. Chceme žiť vo svete, kde sú pravidlá rešpektované a platia rovnako pre väčšie aj menšie krajiny, uviedol. Podľa českej hlavy štátu majú prezidenti rovnaký pohľad na možnosti vývoja situácie aj na možné spôsoby riešenia.

Volodymyr Zelenskyj, Petr Pavel Čítajte aj FT: Česko zháňa v Európe 1,5 miliardy dolárov na muníciu pre Ukrajinu

K vojenskému materiálu Macron povedal, že Európa urýchlila svoju výrobu, dodala všetky dostupné zásoby, ale potreby Ukrajiny sú také, že je potrebné ísť nad rámec skladových zásob. „Musíme osloviť neeurópske krajiny, musíme čeliť krátkodobým potrebám, čo sa týka munície na Ukrajine,“ poznamenal.

Ministri krajín EÚ budú naďalej rokovať a rozvíjať ciele nastolené na nedávnom summite v Paríži. Spomenul tiež vznik novej koalície pre dodávky rakiet stredného a dlhého doletu.

Pavel uviedol, že sa s Macronom zhodol na tom, že jedinou cestou je pokračovať v podpore Ukrajiny. Podľa českej hlavy štátu majú prezidenti rovnaký pohľad na možnosti vývoja situácie aj na možné spôsoby riešenia.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron je na návšteve Prahy. V prejave k študentom francúzskeho lýcea podľa agentúry AFP zdôraznil, že sa blíži moment, keď bude potrebné, aby spojenci Ukrajiny neboli pri jej podpore v boji proti ruskej agresii zbabelí.

Český prezident Petr Pavel víta svojho... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
česko, Petr Pavel, Emmanuel Macron Český prezident Petr Pavel víta svojho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona na Pražskom hrade v Prahe 5. marca 2024.

Prezident Peter Pavel je pre hľadanie nových foriem pomoci Ukrajine vrátane diskusie o možnej prítomnosti v krajine. Nie bojových jednotiek, ale formou asistencie. Pavel to povedal na tlačovej konferencii po rokovaní s francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom.

Český prezident má dojem, že z pohľadu možnej ruskej reakcie je rovnako nebezpečné trénovať ukrajinských vojakov na území štátov Európskej únie, ako na Ukrajine. „Ukrajina, hoci je napadnutá, je stále suverénnou krajinou, a aj keby na jej území fungovala nejaká výcviková misia, nie je to porušením žiadneho medzinárodného pravidla,“ povedal Pavel.

munícia, 155 Čítajte aj Prvé zo státisícov nábojov, ktoré vo svete našli Česi, čoskoro dorazia na Ukrajinu

„Je len na nás, akú formu asistencie Ukrajine zvolíme, ak zostaneme v rámci limitu nebojového angažmánu,“ dodal. Je podľa neho potrebné k veci pristúpiť s otvorenou myslí, zvážiť dostupné možnosti a venovať sa im, nie a priori odmietať akúkoľvek prítomnosť na Ukrajine.

Prvou zastávkou v Macronovom nabitom programe v Prahe bolo francúzske lýceum, kde otvoril nové priestory a stretol sa s francúzskou komunitou v Česku. V prejave apeloval na spojencov Ukrajiny, aby neboli voči Rusku zbabelcami. „V Európe sa blíži doba, keď nesmieme byť zbabelí,“ povedal francúzsky prezident.

Francúzsko, NATO Čítajte aj Zahraniční vojaci na Ukrajine: zbytočná debata alebo snaha zneistiť Putina?

Diskutovali aj o Blízkom východe

Česká republika a Francúzsko do veľkej miery zdieľa názory na situáciu na Blízkom východe, treba pokračovať v politických rokovaniach, aby bolo prijaté riešenie založené na dvoch štátoch, povedal na tlačovej konferencii v Prahe francúzsky prezident Emmanuel Macron po tom, čo rokoval s českým náprotivkom Petrom Pavlom. Uviedol, že politici volajú po prímerí a sú znepokojení humanitárnou situáciou v Pásme Gazy.

Macron minulý týždeň vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy, na ochranu civilistov a dodržiavanie medzinárodného práva. Reagoval tak okrem iného na štvrtkový incident, pri ktorom prišlo o život vyše 100 ľudí čakajúcich na distribúciu humanitárnej pomoci. Pavel vtedy pri návšteve Luxemburska povedal, že Izrael musí urobiť všetko pre to, aby zabránil civilným obetiam v Pásme Gazy.

Palestínske hnutie Hamas a s ním spriaznené islamistické skupiny vykonali vlani 7. októbra teroristické útoky v južnom Izraeli, pri ktorých zahynulo na 1200 ľudí a ďalších 253 bolo unesených do Pásma Gazy ako rukojemníkov. Októbrové udalosti podnietili súčasný konflikt; izraelskú vládu prinútili začať pozemnú a leteckú ofenzívu do Pásma Gazy s cieľom hnutia Hamas zlikvidovať. Nielen Izrael, ale aj Európska únia alebo USA považujú Hamas za teroristickú organizáciu.

gaza, pásmo gazy, humanitárna pomoc Čítajte aj Jordánsko, USA, Francúzsko a Egypt zhodili do Gazy doteraz najväčšiu dodávku humanitárnej pomoci

Zahraniční partneri Izraela uznali jeho právo na sebaobranu, teraz ale Izrael aj Hamas vyzývajú na urýchlené uzavretie prímeria kvôli vysokému počtu civilných obetí medzi Palestínčanmi. V Pásme Gazy od začiatku vojny zahynulo 30 631 Palestín­čanov, z toho väčšina civilistov, a zranenia ich utrpelo 72 043, uviedli dnes zdravotnícke úrady v Gaze ovládané Hamasom.

Okrajovo podľa Pavla prezidenti dnes nastolili aj bilaterálne témy, spoluprácu v obrane či energetike. Diskusia bola otvorená a ústretová, zhodnotil Pavel. S Macronom by sa opäť mohol stretnúť v júni, prijal totiž pozvanie na oslavy spojeneckého vylodenia v Normandii za druhej svetovej vojny.

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Praha #Francúzsko #Emmanuel Macron #Petr Pavel #vojna na Ukrajine