Odsúdia Nemci posledného dozorcu z koncentračného tábora? Bývalý esesák má už 99 rokov

O šesť mesiacov bude mať sto rokov, ale z oslavy asi nič nebude. Gregor Formanek je totiž posledným dozorcom z nacistických koncentračných táborov, o ktorého osude teraz rozhoduje nemecký súd. V priebehu najbližších týždňov sa má vyjadriť, či s bývalým príslušníkom SS začne súdne pojednávanie, alebo ho vyhlási za nespôsobilého. Obžaloba dôchodcu obvinila, že napomáhal pri vražde vyše 3 000 väznených Židov a ruských vojnových zajatcov.

16.03.2024 06:00
debata (32)
Pamätník v priestore bývalého koncentračného... Foto: TASR/AP
Sachsenhausen Pamätník v priestore bývalého koncentračného tábora Sachsenhausen neďaleko Berlína.

Od skončenia druhej svetovej vojny uplynie už 79 rokov, preto je Formanek zrejme posledným človekom, ktorý sa má v Nemecku zodpovedať za nacistické zločiny. Jeho advokáti sa usilujú získať čas a dokázať, že nie je vstave, aby ho mohli súdiť.

Na prvom neverejnom zasadnutí krajského súdu, ktoré sa pred pár dňami konalo v meste Hanau, podali námietku zaujatosti voči sudkyni a požiadali o odloženie procesu, kým nebude jasné, či sa na ňom obžalovaný môže zúčastniť.

Josef S., dozorca Čítajte viac Bývalý 101-ročný dozorca zo Sachsenhausenu dostal päť rokov väzenia

Nenápadný esesák zo susedstva

Formanek sa narodil v septembri 1924 nemeckým rodičom v rumunskom Arade, kde aj vyrastal. Vyučil sa za cukrára a krátko pracoval ako pekár. V júli 1943, keď mal iba 18 rokov, ho zaradili do strážneho oddielu SS v koncentračnom tábore Sachsenhausen neďaleko Berlína.

„Tam pokračoval v zabíjaní väzňov,“ poznačila si o ňom do spisu Štátna bezpečnosť (Stasi) v bývalej Nemeckej demokratickej republike. Po kapitulácii nacistického Nemecka ho totiž zajali Sovieti, ktorí ho v roku 1947 postavili pred vojenský súd.

Za zločiny proti ľudskosti a špionáž ho odsúdili na 25 rokov väzenia, no odsedel si len desať. Po prepustení na slobodu sa mu podarilo utiecť do západného Nemecka, kde sa na jeho esesácku minulosť zabudlo.

Záznam z kartotéky SS, ktorý dokazuje, že bol... Foto: Bundesarchiv
Gregor Formanek Záznam z kartotéky SS, ktorý dokazuje, že bol Gregor Formanek príslušníkom SS a slúžil v koncentračnom tábore Sachsenhausen.

Do pozornosti médií sa dostal až v auguste minulého roka, keď naňho prokuratúra podala žalobu. Reportéri britského denníka The Sun ho následne vypátrali v mestečku Maintal pri Frankfurte nad Mohanom.

S manželkou žije v byte, ktorého cenu odhadli na vyše 460-tisíc eur, a o tom, že je vojnovým zločincom, nemal nikto zo susedov ani potuchy. Pôsobil nenápadne, mysleli si, že pracoval ako manažér.

O svojich hriechoch z mladosti sa s novinármi odmietol baviť. „Nehovorte nahlas, že bol esesák. Ľudia by sa čudovali, čo sa deje,“ citoval The Sun Formankovu ženu.

Heinrich Himmler, rodina, Gudrun Himmlerová Čítajte viac Keď je otcom vojnový zločinec

Paradoxom je, že tohto 99-ročného starca, ktorý sa mal podieľať na zavraždení 3 323 väzňov, by mali súdiť ako mladistvého. V čase páchania skutkov nemal ešte 21 rokov, takže podľa dobového práva nedosiahol dospelosť.

Vlani v septembri, keď sa o ňom začalo písať, bol na tom očividne dobre. S manželkou dokonca chodil na prechádzky, pričom sa opieral o francúzsku barlu. Podľa svedkov, ktorí s ním hovorili, bol čulý a nemal problém s rozprávaním. Je dnes všetko inak?

Holokaust: Expozícia v múzeu v Seredi
Video
Otvorenie expozície v baraku č. 2 v Múzeu holokaustu v Seredi 11. februára 2020. / Zdroj: TASR

Sfalšované posudky?

Kľúčové je, ako sa súd vyrovná so znaleckými posudkami. Obžaloba sa spolieha na primára gerontopsychiatrie a psychoterapie v Güterslohu Bernda Meißnesta, ktorý už vyšetroval viacerých bývalých esesmanov.

V prvej správe z októbra 2022 potvrdil, že Formanka možno postaviť pred súd, pretože je schopný hodinu či dve vnímať súdne pojednávanie, a keby chcel, aj sa doň aktívne zapojiť. Na „stupnici krehkosti“ od jeden do deväť mu prisúdil hodnotu tri.

Auschwitz, Osvienčim Čítajte viac Láska v Auschwitzi? Ako sa esesák zaľúbil do Židovky

Keďže však posudok písal pred jeden a pol rokom, sám v ňom upozornil, že by obvineného mali znova vyšetriť krátko pred začatím súdneho procesu. Formankovi právnici túto poznámku využili na obštrukciu. Keď sa Meißnest vlani v decembri opäť stretol s ich mandantom, zakázali mu, aby primárovi odpovedal na otázky, a osobne dohliadli, aby nepodstúpil žiadne testy.

Obhajcovia bývalého dozorcu medzitým predložili správu rodinného lekára, podľa ktorej trpí na stareckú demenciu. To napokon ovplyvnilo aj Meißnesta. V posudku z februára tohto roka síce zhodnotil, že sa Formanek dokáže vyjadrovať a orientuje sa v čase i priestore, no vzhľadom na správy o jeho chorobách nie je spôsobilý predstúpiť pred súd.

Doklad z 50. rokov, keď bol Gregor Formanek... Foto: Bundesarchiv
Gregor Formanek Doklad z 50. rokov, keď bol Gregor Formanek väzňom v socialistickej NDR.

Obžaloba tento záver spochybňuje. Formankov lekár nie je totiž psychiater, ale internista, a preto nie je jasné, ako k spomenutej diagnóze dospel. Podľa Thomasa Walthera, ktorý je jedným zo žalobcov, ide o falošné svedectvá. Advokátov obvinil z neetického postupu. Ako povedal pre denník Die Welt, tým, čo urobili, sa pripravili o česť.

„Obhajcovia, ktorí vo svoj prospech využívajú zákazy rozprávania, žiadosti o zamietnutie a rôzne ľstivé manévre, sa možno cítia chránení zákonom. Ochrana obetí vražednej mašinérie v Sachsenhausene však smeruje do prázdna,“ posťažoval sa Walther.

John Demjanjuk, súd Čítajte viac Odsúdeného dozorcu Demjanjuka pre vysoký vek prepustili na slobodu

Ako dodal, Formankovým právnikom sa už podarilo zdržať celé konanie, ale dúfa, že sa súd nakoniec presvedčí o tom, že zdravotný stav obvineného nie je taký zlý, aby mu nedovolil podrobiť sa spravodlivosti.

Waltherovi, ktorý v roku 2006 viedol aj vyšetrovanie proti vojnovému zločincovi Johnovi Demjanjukovi a zaslúžil sa o jeho odsúdenie na päť rokov väzenia (pre vysoký vek sa však trestu vyhol), by mohlo pomôcť i rozhodnutie nemeckého ústavného súdu z roku 2009.

Osvienčim, koncentračný tábor, Johann Breyer Čítajte viac Osvienčimského dozorcu, rodáka z Tatier, zatkli v USA

V tom čase sa naň obrátil vtedy 88-ročný Heinrich Boere, bývalý esesák obvinený z vraždy troch ľudí. Žiadal, aby ho vyhlásili za neschopného zúčastniť sa na procese, lenže ústavný súd jeho sťažnosť zamietol. Podmienky, za akých túto nespôsobilosť možno uznať, pritom nastavil dosť vysoko.

„Samotná možnosť úmrtia alebo ťažkého poškodenia zdravia obvineného, ktorá je pod hranicou pravdepodobnosti, nezaväzuje súd upustiť od hlavného pojednávania. Možnosť, že obvinený nezvládne záťaž hlavného pojednávania, sa nikdy nedá vylúčiť,“ vysvetlil vo zdôvodnení ústavný súd. Či to ovplyvní aj prípad Gregora Formanka, je zatiaľ otázne.

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #holokaust #vojnový zločinec #koncentračný tábor #fašizmus #nacizmus #druhá svetová vojna #SS #vojnové zločiny #esesáci #Sachsenhausen