Superanketa 13 otázok pre strany: 10. Dať na obranu 2 % HDP?

Pravda položila 13 otázok lídrom strán, ktoré majú najväčšiu šancu dostať sa do parlamentu. Ich odpovede ukazujú, aké majú volebné programy a zámery po voľbách.

26.02.2020 04:40
debata (1)

Otázka č. 10: Malo by Slovensko najneskôr od roku 2024 vydávať na obranu 2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa k tomu zaviazalo?

Robert Fico, predseda Smeru: Požiadavka od spojencov je na úrovni dvoch percent HDP, avšak máme za to, že nie každý rok je potrebný až takýto objem zdrojov. Zdroje potrebné pre oblasť obrany by podľa nás mali byť posudzované podľa aktuálnych potrieb, nie na základe pevne stanoveného vzorca.

Igor Matovič, predseda OĽaNO – NOVA: Slovensko by malo byť zodpovedný a predvídateľný partner, ktorý si plní svoje medzinárodné záväzky.

Michal Truban, PS/Spolu: Áno.

Andrej Kiska, predseda Za ľudí: Áno, určite podporujeme zotrvanie Slovenska v Európskej únii a Severoatlantickej aliancii. Bezpečnostná stratégia v podobe, v akej ju schválila vláda v roku 2017, nie je zlá. Ak bude v koalícii vôľa, dala by sa ešte zlepšiť, ale vieme si predstaviť jej schválenie aj v súčasnej podobe.

Boris Kollár, predseda Sme rodina: Áno.

Alojz Hlina, predseda KDH: Áno.

Richard Sulík, predseda SaS: Našou ambíciou je navyšovanie minimálne o 0,1 percentu­álneho bodu HDP ročne až do naplnenia požadovaných minimálne dvoch percent HDP ročne. V súlade s tým zavedieme plánovanie obranného rozpočtu na obdobie 4 až 5 rokov vopred (aj po dosiahnutí dvoch percent HDP).

Béla Bugár predseda Most-Híd: Áno. Slovensko by svoje záväzky malo splniť.

Tomáš Drucker, Dobrá voľba: Áno. Základnými princípmi efektívnejšieho využívania zdrojov bezpečnostného sektora budú medzirezortná a medzinárodná spolupráca.

Predseda SNS Andrej Danko sa do ankety Pravdy odmietol zapojiť.

Pozrite si odpovede na ďalšie otázky

Otázka č. 1: Zrušíte vlaky a školské obedy zadarmo?

Otázka č. 2: Koho považujete za najväčšieho štátnika v novodobej slovenskej histórii?

Otázka č. 3: O ktoré rezorty má vaša strana záujem?

Otázka č. 4: Mali by sa sprísniť interrupcie na Slovensku?

Otázka č. 5: Do akého roku sa podarí spojiť Bratislavu a Košice diaľnicou?

Otázka č. 6: Dodržíte výdavkový strop? Chcete smerovať k vyrovnanému rozpočtu?

Otázka č. 7: Malo by byť na Slovensku viac volebných obvodov?

Otázka č. 8: Ku ktorému času sa viac prikláňate – letnému či zimnému?

Otázka č. 9: Malo by sa Slovensko stať súčasťou mechanizmu povinných kvót pri prerozdeľovaní migrantov medzi členské krajiny EÚ?

Otázka č. 10: Malo by Slovensko najneskôr od roku 2024 vydávať na obranu 2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), ako sa k tomu zaviazalo?

Otázka č. 11: Ste za dekriminalizáciu užívateľov marihuany?

Otázka č. 12: Legalizovali by ste na Slovensku eutanáziu?

Otázka č. 13: Ponecháte v platnosti rekreačné poukazy?

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020