Voľby sa skončili. Matovič prevalcoval konkurentov

Voľby sa skončili. Takmer 66 percent voličov rozhodlo o víťazstve Igora Matoviča. Priebeh hlasovania a spočítavania výsledkov sme sledovali online.

29.02.2020 04:00 , aktualizované: 01.03.2020 03:01
volby Volebná noc v centrále koalície PS/SPOLU... Foto: ,
Lídri neúspešnej koalície PS/SPOLU Michal Truban (vpravo) a Miroslav Beblavý.
debata (2351)

Sumár volebnej noci

  • Premiérom bude Igor Matovič, jeho OĽaNO získalo nečakaných 25,02 percenta hla­sov
  • Smer ide do opozície, SNS a Most-Híd sa ani nedostali do parlamentu
  • Dráma až do konca – koalícii PS/Spolu chýbali štyri stotiny percenta
  • V parlamente bude 6 politických subjektov
  • Do parlamentu tesne neprešlo ani KDH, Hlina ako predseda skončí
  • Kotlebova ĽSNS dosiahla slabší výsledok ako pred štyrmi rokmi
  • Rozdelenie mandátov: OĽaNO 53, Smer 38, Sme rodina 17, ĽSNS 17, SaS 13, Za ľudí 12
  • Zoznam 150 poslancov Národnej rady
  • Pozrite si kompletné výsledky volieb

05:09 Líder OĽaNO Igor Matovič v nedeľu nadránom oficiálne oznámil víťazstvo svojho hnutia v parlamentných voľbách.

03:42 Igor Matovič: Som a budem šašom, ktorý vždy hovorí pravdu. Šéf hnutia OĽaNO Igor Matovič sa cíti byť autentický v roli, ktorá mu umožňuje hovoriť v politike pravdu bez ohľadu na následky. Uviedol to v rozhovore pre denník Pravda.

03:26 Kandidátom s najvyšším počtom preferenčných hlasov je po spočítaní 74 percent okrskov Igor Matovič (OĽaNO) s 316 179. Za ním nasledujú Peter Pellegrini a Robert Fico (obaja Smer-SD) s 278 984, resp. 162 490 „krúžkami“. Prvú pätku tvoria ešte Marian Kotleba so 116 834 a Boris Kollár so 113 315 prefe­renčnými hlasmi.

03:01 Predseda Mosta-Híd Béla Bugár odstúpi zo svojej funkcie. Povedal to na tlačovej konferencii po sčítaní vyše 60 percent hlasov vo voľbách. Podľa svojich slov bude naďalej pomáhať strane, nechcel však povedať, kto by mal byť jeho nástupcom. „Je to vec vnútorných štruktúr,“ dodal s tým, že sa o tom bude hovoriť na sneme strany.

02:24 Prezidentka SR Zuzana Čaputová telefonovala s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom. Dohodli sa na stretnutí. Mohlo by sa konať v pondelok (2. 3.) alebo v utorok (3. 3.). Potvrdil to Matovič.

„Čaká na finálne výsledky takisto ako my,“ povedal Matovič po rozhovore s prezidentkou. Doplnil, že ešte pred stretnutím s Čaputovou by sa chcel zísť s kolegami, ktorým drží pri volebných výsledkoch palce.

02:18 Smer – sociálna demokracia (SD) prehral vojnu s novinármi. Nevedel isté veci odkomunikovať a nevedel sa vzpriečiť istému tlaku, ktorý sa na neho vyvinul. V spoločnosti sa vytvorilo všeobecné nechcenie Smeru-SD, a to sa udialo po vražde novinára Jána Kuciaka. Pre agentúru SITA takto komentoval exposlanec Dušan Jarjabek výsledky dvoch volebných odhadov, ktoré namerali strane menej ako 15 percent.

01:44 Po sčítaní tretiny okrskov by víťazom parlamentných volieb malo byť hnutie OĽaNO so ziskom 23,71 percenta. Za ním nasleduje Smer s 20,6 percenta a ĽSNS s 8,86 percenta.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Spracoval zatiaľ 33,74 percenta zápisníc.

01?24 Stranu Za ľudí prišli podporiť herci Lukáš Latinák a Juraj Kemka.

01:22 Víťazom parlamentných volieb po spočítaní viac ako pätiny okrskov by malo byť hnutie OĽaNO so ziskom 23,41 percenta. Za ním nasleduje Smer-SD s 21,32 percenta a ĽSNS s 9,30 percenta.

Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov, ktoré zverejňuje Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Spracoval zatiaľ 21,75 % zápisníc.

01:12 Čaká sa na oficiálne výsledky a na vyjadrenie Igora Matoviča.

01:09 V atmosfére volebnej centrály KDH cítiť napätie. Prvé odhady totiž ukazujú, že KDH je na hranici zvoliteľnosti, kresťanskí demokrati zatiaľ nemajú parlament istý.

01:02 Vo volebnej centrále Sme rodina mali aj živú kapelu, nálada je tam pohodová, podľa predbežných prieskumov by Sme rodina malo získať 7 až 8 percent.

01:01 Podpredseda SNS Anton Hrnko si myslí, že SNS sa napokon do Národnej rady (NR) SR dostane. O tom, či predseda SNS Andrej Danko v prípade neúspechu skončí vo funkcii šéfa strany, sa podľa Hrnkových slov musí rozhodnúť on sám.

00:44 „Toto bola pre našu stranu najťažšia kampaň a najťažšie voľby. Ako volebný líder som sa snažil dosiahnuť maximum. Ako podpredseda strany ponúknem svoju funkciu na najbližšom pracovnom sneme, keď sa potvrdí nízky výsledok vo voľbách,“ povedal Pellegrini. „Uvidíme výsledky vo vnútri, akú podporu dostali jednotlivý ľudia a potom sa budeme rozprávať o vedení strany,“ dodal Pellegrini, ktorý je podpredsedom strany Smer. Keď bude bližšie k výsledkom, Pellegrini zablahoželá víťazovi.

00:35 Pred novinárov predstúpil PeterPellegrini, Richard Raši a Peter Žiga, líder strany Smer Robert Fico sa zatiaľ vyhýba novinárom. „Účet nám vystavia voliči, ktorí dúfam, že dnes prišli v hojnom počte k voľbám,“ povedal Pellegrini. „Blžišie sa vyjadríme, keď budeme vedieť presné čísla. Ak by sa však potvrdilo číslo, ktoré vychádza z odhadov, tak s tým výsledkom nie som spokojný,“ pokračoval. V nedeľu pripravujú tlačovú besedu a chcú vydať verejné stanovisko k výsledkom volieb.

00:29 Igor Matovič sa neobáva, že by vláda, ktorá by mohla na základe výsledkov exit pollu vzniknúť zo strán súčasnej demokratickej opozície, bude nestabilná. Nástup opozície je taký silný, že máme nádej, že ak aj niekto z nášho hnutia alebo iných strán odíde, vláda zostane stabilná, myslí si Matovič.

Podľa jeho slov nehrozí, že by sa strany budúcej vlády zostavenej z opozičných strán rozhádali na kultúrno-etických otázkach, akými sú registrované partnerstvá či interrupcie. Dnes máme od voličov úplne iné zadanie, ako viesť kultúrne vojny. Neobávam sa ani odchodu budúcich poslancov za OĽaNO. Ak aj v tomto volebnom období niekto od nás odišiel, nikdy sa nestalo, že by prešiel na druhý breh a hlasoval s mafiou, vyhlásil Matovič.

Ako doplnil, neobáva sa ani prognózy šéfa strany Smer-SD Roberta Fica, podľa ktorého sa vláda do dvoch rokov rozpadne a on sa vráti ešte silnejší. Nech si pán Fico aj naďalej sníva svoje ‚opilecké‘ sny, skonštatoval Matovič.

00:22 Do volebnej centrály Za ľudí prišiel herec Ady Hajdu a František Mikloško.

23:55 Výsledky exit pollu sú pre Most-Híd veľkým sklamaním. Pred novinármi to vyhlásil podpredseda Mosta-Híd Ábel Ravasz. Zároveň potvrdil slová predsedu strany Bélu Bugára, že SMK a jeho predseda József Menyhárt bude prvý, komu budú volať po voľbách.

23:52 Odhady výsledkov parlamentných volieb naznačujú, že by mohla vzniknúť silná demokratická vláda. Myslí si to líder OĽaNO Igor Matovič. Uviedol to v reakcii na odhady, podľa ktorých by jeho hnutie malo mať vyše 25 percent. Matovič voľby komentoval aj slovami, že ľudia zabojovali.

Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič s manželkou...
Na snímke líder OĽaNO Igor Matovič pózuje...
+35Zľava uprostred: Predseda SPOLU Miroslav...

23:50 V bratislavskej Starej Tržnici koalícia PS/Spolu oslavuje.

23:42 Igor Matovič (OĽaNO) vyhlásil, že telefonoval s Borisom Kollárom (Sme rodina), pretože chce v parlamente zabezpečiť volebnú väčšinu.

23:40 Po vyhlásení prvých exi pollov a výsledkov volieb Smer mlčí. Medzi novinárov zatiaľ neprišiel nikto z politikov.

23:39 Líder Za ľudí Andrej Kiska zablahoželal Igorovi Matovičovi k výsledky OĽaNO. Do Trnavy mu poslal pozdrav. Za veľké pozitívum považuje víťazstvo demokratickej koalícii.

23:38 Predseda vládnej strany Most-Híd Béla Bugár nechcel komentovať výsledky exit pollu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Most-Híd podľa neho dosiahol dve percentá. Líder OĽaNO Igor Matovič bude mať podľa Bugára obrovskú zodpovednosť.

23:30 Andrej Danko po brífingu odišiel a nechcel odpovedať novinárom na otázky. Pri odchode novinárom vynadal do chrapúňov. Ďalšie vyjadrenie by mal Danko poskytnúť až po oficiálnych výsledkoch v priebehu zajtrajšieho dňa.

23:26 Andrej Danko sa vyjadril k voľbám. Poďakoval všetkým, ktorí podporili SNS a skonštatoval, že SNS bude mat snem, na ktorom vyhodnotí voľby. "Tieto voľby vnímam ako voľby, kde boli viac dôležité emócie ako program,” skonštatoval Danko.

Zľava uprostred: Predseda SPOLU Miroslav... Foto: SITA, Brano Bibel
volby Volebná noc v centrále koalície PS/SPOLU beblavý truban Zľava uprostred: Predseda SPOLU Miroslav Beblavý a volebný líder koalície strán PS/Spolu Michal Truban počas volebnej noci v centrále koalície PS/SPOLU po ukončení volieb.

23:19 Po zverejnení predbežných percent sa v centrále strany Za ľudí zlepšila nálada. V miestnosti pre kandidátov sa rozoznela vrava. Nitriansky primátor a kandidát strany Marek Hattas vníma predbežné čísla veľmi pozitívne a teší sa, že aj napriek antika pani ľudia dali svoje hlasy strane. Teší sa aj z úspechu Igora Matoviča a jeho strany OĽaNo a ko povedal, strana Za ľudí je pripravená ísť do vlády s ním.

23:10 Exit poll TV Markíza: OĽaNO má 25,8 %, na druhom mieste Smer s14,9 %. Do parlamentu by prešlo 8 strán. Zisky ďalších šiestich strán – 9,7 % (PS-Spolu), 8,3 % (SaS), 7,8 % (Za ľudí), 7,5 % (Sme rodina), 6,5 % (ĽSNS), 5,1 % (KDH).

23:03 Ľudia dnes vo voľbách vyniesli rozsudok a voči nemu nie je odvolanie, vyhlásil líder OĽaNO Igor Matovič hneď po 23. hodine

22:54 Do centrály Smeru prišiel aj predseda Robert Fico, novinárom sa vyhol. Jednotka kandidátskej listiny Peter Pellegrini však prisľúbil, že príde medzi novinárov. „Ak sa potvrdia výsledky, budem sklamaný. Klamal by som, kedy som tvrdil opak,“ reagoval na výsledky fantómového exit pollu.

22:52 Atmosféra vo volebnej centrálne KDH, ktorá sa nachádza v bratislavskej reštaurácií Umelka, je uvoľnená. Medzi novinármi a hosťami je aj líder strany Alojz Hlina.

22:46 Líder strany Za ľudí Andrej Kiska sa zastavil v miestnosti pre kandidátov a podporovateľov strany. S väčšinou si podal ruku. Pri jeho príchode sa miestnosťou ozýval potlesk na jeho podporu.

22:45 Sobotné parlamentné voľby budú pravdepodobne špecifické svojou vysokou volebnou účasťou. Povedal to predseda Štátnej volebnej komisie a kontroly pre financovanie politických strán Eduard Bárány po uzatvorení volebných miestností. Na margo ľudí, ktorí volili zo zahraničia, Bárány hovorí, že je problém so zachovaním tajnosti voľby zo zahraničia. „Keď niekto na druhom konci sveta, mimo volebnej miestnosti, vkladá volebný lístok do obálky a predtým na ňom vyznačuje prednostné hlasy, tak tam tajnosť nie je a nemôže byť zachová,“ priblížil predseda štátnej volebnej komisie.

OĽaNO má volebný štáb v Mestskej športovej hale... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
volby 2020 oľano OĽaNO má volebný štáb v Mestskej športovej hale v Trnave. Pri vstupe každému merajú aj teplotu kvôli koronavírusu.

22:38 Lídri koalície PS/Spolu Miroslav Beblavý a Michal Truban sa vo volebnej centrále poďakovali voličom. “Sme hrdí na to, čo sme vybudovali. Vďaka vám sme tu. Zatlieskajte teraz sami sebe,” povedal Beblavý.

Na snímke zľava generálny manažér strany... Foto: SITA, Pavel Neubauer
voľby2020 parlamentné SaS sulík grohling Na snímke zľava generálny manažér strany Sloboda a Solidarita (SaS) Roman Foltýn, predseda strany Richard Sulík, podpredseda SaS Branislav Gröhling, Juraj Droba a Anna Zemanová sledujú prvý volebný odhad vo volebnej centrále strany po parlamentných voľbách v Bratislave.

22:26 O pol jedenástej sa očakáva vystúpenie lídrov koalície PS/Spolu, ktorí sa chcú prihovoriť voličom. Sála bratislavskej Starej tržnice je už tak plná, že počas skúšky mikrofónu prosili hostí o posunutie smerom k pódiu, aby sa tak ľudia čakajúci vonku, mohli dostať bližšie.

22:25 Exit poll TV Markíza: OĽaNO má 25,8 %, na druhom mieste Smer s14,9 %. Do parlamentu by prešlo 8 strán. Zisky ďalších šiestich strán – 9,7 % (PS-Spolu), 8,3 % (SaS), 7,8 % (Za ľudí), 7,5 % (Sme rodina), 6,5 % (ĽSNS), 5,1 % (KDH).

22:24 Do centrály Smeru na Súmračnej ulici v Bratislave prišiel Ľuboš Blaha. Keď si pozrel výsledky zatiaľ fantómového exit poolu, povedal so smiechom: „Uvidíme, čo sa bude diať, sme plní optimizmu.“

22:00 Skoro všetky volebné miestnosti sa uzavreli. Najsilnejšia strana vedie skoro s 26 percentami.

21:53 Do volebnej centrály strany Za ľudí prišiel o 21.45 líder strany Andrej Kiska. Pôsobil pozitívne a dúfa, že vyhrá demokracia na Slovensku a zobudíme sa do pekného nedeľného dňa. Spoločnosť mu robí staršia dcéra a vnučka. Celý večer strávi v centrále v hoteli Devín. „Z Trnavy je to rovnako ďaleko do Bratislavy ako z Bratislavy do Trnavy,“ vyjadril sa Kiska s tým, že neplánuje ísť v prípade volebnej výhry OĽaNO zablahoželať predsedovi hnutia Igorovi Matovičovi do Trnavy.

21:50 V centrále strany Sme rodina je priateľská atmosféra, prišlo množstvo hostí. Lídra strany Borisa Kollára prišiel podporiť aj riaditeľ gymnázia, ktoré Kollar navštevoval.

21:46 Priestory bratislavskej Starej tržnice, kde bude na výsledky volieb čakať koalícia PS/Spolu, sa postupne zapĺňajú. Medzi hosťami je už teraz bývalý predseda PS Ivan Štefunko a takisto Jozef Mihál. Lídri sa zatiaľ neobjavili.

21:45 V jednom z volebných okrskov v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves došlo v sobotu predpoludním k drobnému incidentu. Do okrsku číslo 30 v Základnej škole Alexandra Dubčeka prišiel opitý bezdomovec a dožadoval sa možnosti hlasovať. Informoval o tom hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes.

21:29 Strana Za ľudí prežije volebnú noc v hoteli Devín na brehu Dunaja. O 21. sa otvorili brány hotela pre novinárov, ktorí stále prichádzajú, zatiaľ ich tu však nie je veľa. Atmosféra je pokojná. Novinári majú vyhradenú miestnosť, v ktorej je pripravené občerstvenie – chlebičky, koláče, pitie. Kandidáti sa schádzajú v inej miestnosti, novinári však majú voľný pohyb po celom objekte. Podľa našich informácií líder strany Andrej Kiska príde okolo 22. hodine.

21:15 O aktuálne voľby do Národnej rady (NR) SR je medzi obyvateľmi rómskeho sídliska Dúžavská cesta na okraji Rimavskej Soboty záujem. TASR o tom informovala predsedníčka okrskovej volebnej komisie Jana Prouzová, podľa ktorej prví voliči prišli už okolo 7.20 h.

Zatiaľ chodí voliť veľmi veľa ľudí. Chodia aj s rodinami a deťmi. Zapísaných máme celkovo 625 voličov, uviedla Prouzová.

21:00 V Starej tržnici, kde svoju volebnú noc zaháji koalícia PS/Spolu, je zatial veľmi komorná atmosféra. Príchod väčšiny hostí sa očakáva o niečo neskôr. O 22:45 sa očakáva oficiálne vystúpenie lídrov a poďakovanie voličom. Vyjadrenie k exit pollom by malo prebehnúť o 23:00 a o 1:00 ráno bude nasledovať tlačová konferencia.

20:31 Volebná centrála Smeru na Súmračnej v Bratislave praská vo švíkoch. Je plná novinárov, nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech (ČTK aj ČTV) a je počuť aj angličtinu. Novinarov pustili dnu desať minút po ôsmej hodine večer. Každý z nich pod dohľadom dvoch ochrankárov a hovorcu strany Jána Mažgúta dostal na ruku zelenú pásku. Predstavitelia strany by mali začať do centrály chodiť po 22 hodine.

20:27 Atmosféra v SaS je zatiaľ komorná, prichádzajú novinári a kandidáti politickej strany Sloboda a Solidarita. Líder politickej strany SaS, Richard Sulík, by mal prísť najneskôr o 23 hodine.

20:13 Podľa odhadov jednotlivých okrskových komisií bude účasť vo voľbách do Národnej rady SR podstatne vyššia ako v predchádzajúcich rokoch. V niektorých okrskoch prišli k volebným urnám takmer tri štvrtiny zapísaných voličov. Viacerí členovia okrskových volebných komisií tvrdia, že takúto účasť ešte nezažili, a to pôsobia v komisiách už niekoľko rokov. Ľudia čakajú v zástupoch pred volebnými miestnosťami, skonštatoval zapisovateľ šiesteho volebného okrsku Tomáš Holúbek.

19:54 Partizánski policajti zastavili v sobotu podvečer na Škultétyho ulici v Partizánskom 50-ročného muža, ktorý mal za opaskom nohavíc zbraň. Muž bol pod vplyvom alkoholu a bol na ceste z volebnej miestnosti. Informovala o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti.

„Policajti zistili, že ide o plynovú pištoľ. Muža podrobili dychovej skúške na zistenie alkoholu. Policajti mu alkotestom namerali hodnotu 1,16 miligramu na liter, čo predstavuje 2,42 promile alkoholu,“ uviedla polícia.

Muž tým, že nosil neskryte zbraň na verejnosti, a navyše pod vplyvom alkoholu, porušil ustanovenie zákona o zbraniach a strelive. „Zbraň mu policajti v zmysle zákona zaistili. Päťdesiatročný muž sa bude zodpovedať z priestupku. V stave opitosti bol navyše práve na ceste z volebnej miestnosti,“ dodali policajti.

19:19 Lekári, zdravotné sestry aj pacienti hospitalizovaní v Ústrednej vojenskej nemocnici (ÚVN) SNP v Ružomberku odovzdali v sobotu svoj hlas v parlamentných voľbách do prenosnej schránky. Volebné právo využili desiatky ľudí a vyslaní členovia okrskovej volebnej komisie obchádzali hneď niekoľko oddelení nemocnice od skorého popoludnia do večerných hodín.

18:54 V bratislavskej mestskej časti Rača evidujú zatiaľ veľmi vysokú účasť v sobotných parlamentných voľbách. Pre TASR to potvrdila Jarmila Ďuríková z miestneho úradu v Rači s tým, že volebné miestnosti sú takmer sústavne plné a verejnosť sa aj viac obracia na úrad s otázkami, kde majú ísť voliť. V mestskej časti očakávajú ešte v najbližších hodinách druhú veľkú vlnu voličov.

18:33 Zhotovovanie fotografií s upraveným hlasovacím lístkom môže byť problém. Povedal to predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány. Robenie si „selfie“ fotografií však podľa neho nie je zakázané. Pokiaľ začnem fotografovať hlasovací lístok a hlavne vyplnený hlasovací lístok, tým začínam porušovať tajnosť hlasovania. Nikto by nemal disponovať dôkazom o tom, ako volil, uviedol Bárány. Upozornil, že v minulosti boli za takéto konania ukladané aj pokuty.

18:28 V bratislavskom Ružinove zaznamenali počas sobotných volieb do Národnej rady (NR) SR viacero zaujímavých prípadov. Poukazuje na ne ružinovský starosta Martin Chren na sociálnej sieti. Zároveň uvádza, že voľby v mestskej časti by mohli byť podľa doterajších čísiel rekordné, niektoré volebné okrsky hlásia podľa neho veľmi vysokú účasť.

„Aj vďaka vysokej účasti viacerí obyvatelia zistili, že sú vlastne bezdomovci. Keď napríklad po rozvode manželka odhlásila manžela z trvalého pobytu, on o tom nevedel a zistil to až vo volebnej miestnosti,“ píše Chren. O značnom množstve práce svedčí podľa neho aj to, že členovia komisií nestíhali ísť ani na obed, ktorý im preto museli priviezť.

18:20 V okrese Topoľčany sa s pobytovým preukazom domáhal voľby cudzinec. Bolo mu vysvetlené, že sa na parlamentných voľbách môžu zúčastniť iba občania Slovenskej republiky,“ uviedla zapisovateľka okresnej volebnej komisie v Topoľčanoch Zuzana Chudá.

18:11 V dvoch obciach Levického okresu potrvajú parlamentné voľby dlhšie. Ako uviedol predseda okresnej volebnej komisie v Leviciach Michal Macho, z dôvodu technických problémov sa čas hlasovania predĺži do 22.30 h v obciach Krškany a Málaš.

Do 22.15 h bude otvorená volebná miestnosť v obci Nižná Myšľa v okrese Košice – okolie. Dôvodom predĺženia hlasovania je, že jedna z členiek okrskovej volebnej komisie potrebovala zdravotnú pomoc a volebnú miestnosť museli na 15 minút zatvoriť.

„Keď pani odpadla, prišla záchranka a nikto iný v miestnosti nemohol byť. Volebná miestnosť bude o ten čas otvorená dlhšie,“ povedala podpredsedníčka okresnej volebnej komisie Anna Draxlerová.

Spravodajský prehľad volieb 2020 do 18:00

  • Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov.
  • Po počiatočných incidentoch, ku ktorým došlo hlavne v poobedňajších hodinách, sa situácia vo volebných okrskoch upokojila.
  • Viacero členov volebných komisií potvrdzuje zvýšený záujem ľudí o parlamentné voľby na Slovensku. Ľudia, ktorí prichádzajú odvoliť, museli v niektorých prípadoch čakať i niekoľko desiatok minút v radoch, kým sa dostali k volebným urnám.
  • Líder hnutia OľaNO Igor Matovič predpokladá, že o výsledku parlamentných volieb rozhodnú doterajší nevoliči, ktorí pôvodne stratili vieru v štát. Podľa neho Slovensko dnes zažíva niečo ako nové povstanie.
  • Počas volieb je voličom k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra (MV) SR. Môžu na ňu volať počas celého dňa, a to až do uzatvorenia volebných miestností.

17:49 Mesto Nesvady prežíva prvé voľby vo svojej histórii. Tá sa začala písať 1. januára tohto roka, keď sa rozhodnutím NR SR stala dovtedajšia obec Nesvady 141. slovenským mestom.

V meste s vyše 5100 obyvateľmi je vo voličských zoznamoch zapísaných vyše 4000 oprávnených voličov, ktorí volia v štyroch volebných okrskoch.

„Záujem o voľby je pomerne vysoký, niekde sme pridávali aj plenty, aby sme skrátili čakanie voličov,“ povedal prednosta Mestského úradu v Nesvadoch Ján Luca.

17:26 V jednom z volebných okrskov v bratislavskom Ružinove prišiel v sprievode polície odvoliť aj zadržaný muž v putách. Uviedla to Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

Situácia nespôsobila podľa nej žiadne komplikácie. „Polícia ho priviedla, komisia overila jeho totožnosť, odovzdali mu hlasovacie lístky a presunul sa za plentu, kde odvolil,“ priblížila Tóthová s tým, že zhodou okolností bolo v tom čase vo volebnej miestnosti veľmi málo ľudí. Doplnila, že na čas, kým Ružinovčan odvolil, mu polícia dala dole putá.

17:14 Mnoho voličov s voličskými preukazmi evidovali počas dnešných volieb v Banskej Štiavnici. V tunajšej radnici na Námestí sv. Trojice, kde je zriadená volebná miestnosť okrsku číslo jeden, chvíľami čakalo v rade aj 25 voličov.

„Voľby prebiehajú pokojne, účasť je veľmi vysoká, nakoľko tu dopisujeme veľa ľudí, ktorí chodia na voličské preukazy,“ poznamenala predsedníčka okrskovej komisie Katarína Pištová s tým, že početné zastúpenie majú najmä obyvatelia hlavného mesta, ktorí počas víkendov húfne prichádzajú do Banskej Štiavnice. „Na budúce voľby by som určite privítala aj štyri plenty, lebo dve sú tu málo,“ dodala Pištová.

Voliči stoja v rade vo volebnej miestnosti vo... Foto: TASR (Jana Vodnáková)
Voľby 2020 Voliči stoja v rade vo volebnej miestnosti vo voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky v radnici v Banskej Štiavnici 29. februára 2020.

17:07 Štátna komisia pre voľby a kontrolu financovania politických strán zaznamenala cez infolinku niekoľko podnetov. Voliči informujú komisiu o veciach, ktoré sa im vo volebných miestnostiach nepáčia.

Povedala to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová. Štátna volebná komisia dostala podnet týkajúci sa vysypania volebnej schránky. Chmelová uviedla, že schránka sa vysypala „len tak“.

Voliči tiež poukazujú na to, že schránky na nepoužité volebné lístky sa napĺňajú veľmi rýchlo. „Vykonávame a zabezpečujeme kontrolu volebných miestností v súčinnosti s konkrétnymi okresnými volebnými miestnosťami,“ povedala Chmelová.

Po počiatočných incidentoch hlavne v poobedňajších hodinách je situácia vo volebných okrskoch momentálne pokojná.

16:53 Jozef Kučera (34) z osady Štoliansko pri Hriňovej bol dnes v Detvianskej Hute odvoliť v tradičnom kroji. Navštevuje tak mesto, úrady, lekára, aj kostol. „Tí, čo ma poznajú, ma berú normálne, no väčšina ľudí si myslí, že som folklorista a mám namierené na nejaké vystúpenie,“ dodáva. (Viac podrobností k téme si môžete prečítať v autorskom článku Pravdy – zdroj).

Jozef Kučera volil v Detvianskej Hute v... Foto: Pravda (Eva Štenclová)
Jozef Kučera / kroj / Jozef Kučera volil v Detvianskej Hute v podpolianskom kroji, ktorý je pre neho bežným odevom.

V Detvianskej Hute, ktorá má cez 680 obyvateľov, sú dokopy tri okrsky. Do toho, v ktorom volil Jozef Kučera, patrí 354 voličov. Účasť okolo obeda tam bola 25-percentná. „Myslím, že zatiaľ je to dobré číslo. Veríme, že do večera to bude viac ako polovica,“ povedal podpredseda tamojšej volebnej komisie Milan Pekár.

16:24 Nejsť voliť je ľahostajnosť a zbabelosť. Myslia si to viacerí obyvatelia Domu tretieho veku na Poloreckého ulici v bratislavskej Petržalke. Tým, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú nevyužiť svoje volebné právo, odkazujú, že po voľbách nemajú právo kritizovať.

„Keď niekto nejde voliť, je to ľahostajnosť, zbabelosť a nezáujem. Boli časy, keď sme nemohli voliť a boli časy, keď bola povinnosť voliť manifestačne. A to už nesmieme dopustiť. Načo sme potom mali rok 1989,“ pýta sa 91-ročná Margéta.

16:06 V horskej obci Donovaly pri Banskej Bystrici volí v dnešných parlamentných voľbách viac lyžiarov a turistov ako miestnych obyvateľov. Ako uviedol predseda volebnej komisie Jaroslav Palúch, v jedinom miestnom volebnom okrsku prišlo do 15:00 voliť už viac ako 270 ľudí s hlasovacími preukazmi a vyše 60 obyvateľov horskej obce.

Okrem toho sa na obecný úrad vrátilo aj osem obálok z deviatich pre hlasovanie poštou zo zahraničia.

15:46 Počas sobotných parlamentných volieb je voličom k dispozícii infolinka Ministerstva vnútra (MV) SR. Môžu na ňu volať počas celého dňa, a to až do uzatvorenia volebných miestností.

Pracovníci na otázky voličov týkajúcich sa volieb odpovedia na telefónnych číslach 02/4859 2317 a 02/4859 2312.

Volič vhadzuje obálku do hlasovacej urny po... Foto: SITA (Martin Medňanský)
Voľby 2020 Volič vhadzuje obálku do hlasovacej urny po otvorení volebnej miestnosti v rámci volieb do Národnej rady SR 2020. Stará Turá, 29. február 2020.

15:38 Volebný líder koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu – občianska demokracia (PS/Spolu) Michal Truban verí, že príde zmena a Slovensko sa vyberie správnou cestou modernej a spravodlivej krajiny.

Povedal to dnes po tom, ako odvolil na Gymnáziu Grösslingová v Bratislave. Zároveň dúfa, že koalícia PS/Spolu získa vo voľbách dvojciferný výsledok.

15:29 „Nemyslím si, že nervozita bude menšia ako pred štyrmi rokmi, pretože vtedy sme urobili všetko, čo sme mohli, neočakávali sme taký dobrý výsledok a dnes ho očakávame, a preto sme o to viac nervózni, lebo máme väčšiu zodpovednosť…Prvou métou je dostať sa do parlamentu, druhou je urobiť lepší výsledok ako v predchádzajúcich voľbách a potom máme ambíciu mať čo najvyššie percentá, aby sme boli neopomenuteľní v budúcej vláde,“ vyhlásil líder hnutia Sme Rodina Boris Kollár po tom, ako odvolil.

14:58 Líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič predpokladá, že o výsledku parlamentných volieb rozhodnú doterajší nevoliči, ktorí pôvodne stratili vieru v štát.

V dnešných voľbách očakáva Matovič po dlhšom čase rekordnú účasť voličov. „Mojím cieľom bolo zobudiť spiaceho draka – nevoličov. Sú to dva milióny ľudí, ktorí stratili vieru v štát a mali pocit, že politika je pánske huncútstvo. Pevne verím, že títo ľudia prídu voliť a rozhodnú voľby,“ povedal Matovič.

Slovensko dnes podľa neho zažíva niečo ako nové povstanie, o čom svedčí množstvo správ, ktoré od rána dostáva.

Igor Matovič, jeho dcéra Klára a manželka... Foto: TASR (Lukáš Grinaj)
Voľby 2020 Igor Matovič, jeho dcéra Klára a manželka Pavlína vhadzujú obálky do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady SR v Trnave 29. februára 2020.

14:52 Svoje právo využila v sobotných voľbách do NR SR aj 103-ročná Gizela Dvončová z Partizánskeho. K urne prišla spolu s troma ďalšími generáciami zo svojej rodiny, synom, vnukom i pravnukom. „Ja som chodila voliť celý život. Keď som bola mladšia, rozumela som politike, teraz sa už spolieham na deti,“ povedala prababička.

Budúci predstaviteľ vlády by mal byť podľa nej spravodlivý, aby nemyslel len na seba, ale viac na národ a ľudí a na starých ľudí, ako je ona. „Sú totiž starí ľudia, ktorí nemajú nikoho, nemá sa kto o nich postarať, a tak len živoria. Ja sa mám ešte dobre,“ podotkla.

14:30 Viacero členov volebných komisií potvrdzuje zvýšený záujem ľudí o parlamentné voľby na Slovensku. Ľudia, ktorí prichádzajú odvoliť, musia v niektorých prípadoch čakať i v radoch.

Neustály záujem voličov o sobotňajšie parlamentné voľby registrujú od rána členovia jediného volebného okrsku v obci Budča v okrese Zvolen.

„Máme tu 1055 registrovaných voličov. Ja som tu síce prvý raz, ale ostatní členovia, ktorí už vo voľbách boli v komisii, vravia, že takú vysokú účasť tu ešte o tomto čase nemali,“ povedal predseda okrskovej komisie Peter Lispuch asi o 13.30 h.

Ako dodal, sám je zvedavý na konečný počet voličov, pretože o Budči je známe, že takmer vždy percentuálna účasť voličov v obci kopírovala celoštátny priemer.

Na snímke voliči čakajú v dlhom rade do... Foto: TASR (Miroslav Košírer)
voľby2020 Na snímke voliči čakajú v dlhom rade do volebnej miestnosti na Základnej škole na Majerníkovej ulici na Dlhých dieloch vo voľbách do NR SR v Bratislave 29. februára 2020.

14:21 V obci Ondavka (okres Bardejov) volia ľudia v rekreačnej chalupe. Obec je tak zadĺžená, že nemá ani obecný úrad. Parlamentné voľby pripravil okresný úrad v Bardejove, pretože v Ondavke jednoducho nemajú samosprávu. (Viac podrobností k téme si môžete prečítať v autorskom článku Pravdy – zdroj).

14:16 Muž s viac ako dvoma promile mal napadnúť predsedu aj člena volebnej komisie, informuje o tom polícia na sociálnej sieti. Ako spresnila košická krajská policajná hovorkyňa Jana Mésarová, stalo sa tak v sobotu dopoludnia vo volebnej miestnosti v košickej mestskej časti Juh.

14:02 Žilinskí policajti sa zaoberajú dvoma prípadmi politickej kampane počas moratória. Ako na sociálnej sieti informovala polícia, pred dvoma volebnými miestnosťami boli zaparkované vozidlá s reklamami jednej z politických strán. Polícia však nepriblížila, o ktorú stranu ide.

Spravodajský prehľad volieb 2020 do 14:00

  • Voľby do NR SR sa predĺžia do 23.00 h, týka sa to aj volebného moratória. Dôvodom sú úmrtia členky volebnej komisie vo Veľkom Krtíši a voliča v Banskej Bystrici.
  • Svoje hlasy už odovzdali exprezidenti Schuster, Kiska i Gašparovič, ako aj súčasná prezidentka Zuzana Čaputová.
  • Premiér Peter Pellegrini vyhlásil, že je pripravený prijať akýkoľvek volebný výsledok, pretože tak rozhodnú občania SR.
  • Hlásených je niekoľko menších incidentov vo viacerých volebných okrskoch na Slovensku.
  • Podľa viacerých ukazovateľov sa dnes očakáva vyššia volebná účasť ako v posledných voľbách do NR SR v roku 2016. Účasť vtedy dosiahla 59,82 %.
  • Dnešných volieb do NR SR sa zúčastňuje rekordný počet Slovákov žijúcich v zahraničí. Viac ako 55 000 z nich požiadalo o možnosť voliť poštou, ďalší sa rozhodli prísť voliť osobne.

13:42 Bývalý prezident SR Ivan Gašparovič považuje každé voľby za kľúčové. Pred žiadnymi si však nepamätal toľko nervozity medzi politikmi i národom, ako to bolo pri aktuálnych parlamentných voľbách. Povedal to po tom, čo spolu s manželkou odvolili krátko popoludní v spojenej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave.

Posledné týždne kampane boli podľa Gašparoviča založené skôr na polopravdách ako pravdách. „Polopravda vždy zabíja pravdu. To nie je dobré,“ vyhlásil s tým, že on sám nechodí voliť na základe názorov z posledných týždňov, ale podľa toho, čo sa za posledné roky na Slovensku udialo.

„Vtedy je to spravodlivejšie. Tieto parlamentné voľby očakávam, že si ľudia vyberú tých, ktorým chcú dôverovať. Potom bude záležať na tom, či dôveru stratia, alebo ju ešte viac získajú, čo by bolo pre Slovensko veľmi dobré,“ povedala bývala hlava štátu.

Voľby podľa neho ovplyvní aj vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

13:29 Menší incident zaznamenali počas sobotňajších volieb v obci Janík v okrese Košice – okolie. Jeden z voličov po vhodení hlasovacieho lístku do volebnej urny odmietol ostatné nepoužité lístky zahodiť do príslušnej schránky a napriek upozorneniam si ich vzal so sebou. Informoval o tom člen okresnej volebnej komisie Ján Sokol.

„Volič si zvyšné hlasovacie lístky zobral so sebou. Napriek výzvam, aby ich vrátil, sadol do auta a odišiel. Okrsková volebná komisia musí urobiť záznam z tohto incidentu a následne, samozrejme, sa to bude riešiť v priestupkovom konaní,“ uviedol Sokol. Za vynesenie hlasovacích lístkov hrozí pokuta v sume 33 eur.

13:22 Líder strany Spolu – občianska demokracia Miroslav Beblavý očakáva vo voľbách do NR SR dvojciferný výsledok koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu (PS/Spolu). Beblavý to povedal v priestoroch základnej školy na Vrútockej ulici v bratislavskej Trnávke, kam prišiel odvoliť.

Beblavý verí, že parlamentné voľby prinesú Slovensku zmenu a v nedeľu ráno sa všetkým Slovákom bude vstávať lepšie. „V tejto chvíli o tom už nepochybujem, otázkou je, či budeme mať mandát nielen na zmenu, ale aj na takú zmenu, ktorá nás niekam posunie. A o to sa teraz bojuje,“ povedal po odovzdaní hlasovacieho lístka Beblavý. Výsledok volieb je podľa neho ťažké predpovedať.

Predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý... Foto: SITA (Jana Birošová)
Voľby 2020 / Miroslav Beblavý / Predseda strany SPOLU Miroslav Beblavý (uprostred) a jeho manželka Emília počas volebného aktu v rámci volieb do NR SR 2020. Bratislava, 29. február 2020.

13:08 V doobedňajších hodinách bol vo volebnej miestnosti v Žiline fyzicky napadnutý predseda volebnej komisie. K napadnutiu 75-ročného predsedu volebnej komisie 48-ročným mužom malo dôjsť potom, ako predseda komisie upozornil voliča, aby zostávajúce hlasovacie lístky odhodil do krabice na to určenej. Informovala o tom polícia na sociálnej sieti.

Po incidente muža zadržali príslušníci Mestskej polície Žilina. „Následne ho odovzdali príslušníkom PZ, ktorí ho eskortovali na policajný útvar,“ uviedol krajský policajný hovorca v Žiline Radko Moravčík. Ako ďalej uviedla polícia, k zraneniu osoby nedošlo.

Priebeh sobotných volieb do NR SR tiež narušil v jednej z okrskových volebných komisií v bratislavskom Ružinove opitý muž. Na mieste zasahovala polícia, ktorá musela muža z budovy vyviesť. „Muž bol veľmi hlučný a veľmi emotívny,“ uviedla Tatiana Tóthová, riaditeľka komunikačného oddelenia ružinovského miestneho úradu.

12:58 Na priebeh parlamentných volieb na Slovensku sa prišiel pozrieť podpredseda riaditeľa Národnej volebnej komisie z Etiópie Ato Woubishet Ayele Gete a vedúci sekretariátu tejto komisie Ato Habtamu Wudneh Menberu.

V auguste tohto roku ich čakajú vlastné voľby v Etiópii, takže v rámci zdieľania skúseností sa prišli pozrieť ako to funguje na Slovensku a pozorovať viaceré volebné miestnosti," povedala Alexandra Šarinová z ministerstva zahraničných vecí, ktorá mužov sprevádzala. (Viac podrobností k téme si môžete prečítať v autorskom článku Pravdy – zdroj).

12:37 Do volebnej miestnosti v základnej škole na žilinskom sídlisku Vlčince prišiel v sobotu predpoludním aj storočný veterán druhej svetovej vojny František Marek.

„Som prekvapený z toho ruchu, ktorý tu je. Myslím, že to hovorí o tom, že ľudia chcú nejakú zmenu. Len či každý rozumie tomu, čo kto hovorí,“ povedal storočný vojnový veterán s tým, že voliť chodí pravidelne.

Voľby nechce napriek veku nechať na mladších. „Pretože ja chcem ešte nejaký ten rôčik požiť. A tej dobroty, čo bude nasledovať, si chcem užiť,“ podotkol s úsmevom.

Na snímke 100-ročný vojnový veterán František... Foto: TASR (Erika Ďurčová)
voľby2020 Na snímke 100-ročný vojnový veterán František Marek s dcérami počas vhadzovania obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky vo voľbách do Národnej rady SR v Žiline 29. februára 2020.

12:13 Vo volebnom okrsku č. 4 na Bakossovej ulici v Banskej Bystrici skolaboval 79-ročný volič. „Zavolali mu záchranku, zachrániť sa ho však už nepodarilo,“ uviedla banskobystrická krajská hovorkyňa polície Mária Faltániová s tým, že čakajú na obhliadajúceho lekára.

Podľa hovorkyne bude úmrtie pravdepodobne vyhodnotené ako úmrtie bez cudzieho zavinenia. „Volebnú miestnosť zatvorili na pol hodinu, pokiaľ telo presunuli do inej miestnosti, takže tam bude o polhodinu posunutý čas volieb,“ doplnila.

Podľa zapisovateľky okresnej volebnej komisie v Banskej Bystrici Dagmar Albertovej členovia volebnej komisie v súlade so zákonom miestnosť na nevyhnutný čas uzavreli a voľba tu bude posunutá do 22:30.

12:09 Prezidentka SR Zuzana Čaputová bude veľmi rada, ak sa čo najviac ľudí zúčastní na sobotných parlamentných voľbách a ovplyvní tak budúcnosť Slovenska. Hlava štátu to vyhlásila po tom, čo krátko po 11.00 h odvolila v Pezinku. Každé voľby sú podľa jej slov veľkou príležitosťou a tie aktuálne nemenej dôležitou.

Výber politickej strany či ľudí, ktorí kandidujú, nie je podľa prezidentky výberom životného partnera. „Chápem, že ľudia možno nenachádzajú stopercentné stotožnenie s vybratými osobami, myslím si však, že vo voľbách si je z koho vyberať,“ skonštatovala.

Voliť podľa nej treba takých kandidátov, ktorí sa čo najviac približujú hodnotám a názorom, ktoré ľudia vnímajú ako dôležité. „V týchto voľbách kandiduje veľa vzdelaných a hodnotovo ukotvených ľudí,“ podotkla prezidentka.

Potešila by ju čo najvyššia volebná účasť, podotýka však, že je realista.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová krátko po tom,... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
voľby 2020 / Zuzana Čaputová / Prezidentka SR Zuzana Čaputová krátko po tom, čo odvolila v Pezinku.

11:54 Premiér SR a volebný líder strany Smer Peter Pellegrini dnes pred 11:00 po 20 minútach čakania v rade odovzdal svoj hlas vo voľbách do NR SR na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici.

„Teším sa, že som stál v dlhom rade, čo svedčí o tom, že je o voľby veľký záujem,“ uviedol po vhodení hlasu do volebnej urny premiér. „Cítim sa dnes vyrovnaný a som pripravený prijať akýkoľvek volebný výsledok, pretože tak rozhodnú občania Slovenskej republiky,“ dodal.

„Dnes je to deň demokracie a výdobytok slobody, keď ľudia vyjadria svoj názor,“ povedal Pellegrini s tým, že si praje, aby v dnešných voľbách prehovorili všetky regióny Slovenska rovnomerne, od východu, až po západ Slovenska. „Nám politikom neostáva nič iné, ako s pokorou počkať na výsledky volieb,“ uzavrel líder strany Smer.

Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas... Foto: SITA (Peter Rusko)
Voľby 2020 / Peter Pellegrini / Predseda vlády SR Peter Pellegrini počas volebného aktu v rámci volieb do NR SR 2020. Banská Bystrica, 29. február 2020.

11:26 Volebná účasť v Kútoch (okres Senica) možno prepíše históriu. Už krátko po desiatej hodine ju členovia volebnej komisie odhadovali ako veľmi vysokú, možno aj rekordnú. Vysoké percento voličov pritom nie je obyvateľmi Kútov.

Najmä mladí ľudia prišli voliť zo susednej Českej republiky vlakom. (Viac podrobností k voľbám v Kútoch si môžete prečítať v autorskom článku Pravdy – zdroj).

11:12 Na košickom letisku odvolilo pred odletom do Izraela 132 pútnikov z Humenného. Informovala o tom predsedníčka volebného okrsku číslo jedna v mestskej časti Barca v okrese Košice Gabriela Oravcová.

„Ráno sme boli s volebnou urnou na letisku, kde odvolilo 132 pútnikov pred cestou do Izraela. Na letisku panovala dobrá nálada a všetko sme to zvládli za 40 minút,“ uviedla Oravcová. Ako ďalej dodala o prenosnú volebnú urnu a možnosť voliť na letisku ich požiadala cestovná kancelária, ktorá zájazd organizovala.

11:03 Bývalý slovenský prezident a líder strany Za ľudí Andrej Kiska odvolil v sobotu dopoludnia spolu so svojou manželkou na Mestskom úrade v Poprade.

„Chcem poprosiť ľudí, aby dnes prišli voliť, aby nová vláda mala silný mandát. Myslím si, že na tento deň sme mnohí čakali, a verím, že zajtra (v nedeľu) sa zobudíme do takého dňa, ktorý bude novým dňom vo všeobecnosti pre Slovensko ako také,“ uviedol pre médiá.

Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú... Foto: TASR (Oliver Ondráš)
SR / voľby2020 / Kiska Andrej Kiska s manželkou Martinou vhadzujú volebné lístky do volebnej urny vo volebnej miestnosti v Poprade počas volieb do NR SR v Poprade 29. februára 2020.

10:54 V 18. slovenských väzeniach a aj vo väzenskej nemocnici v Trenčíne začali v sobotu väzni voliť, keď do jednotlivých ústavov krátko po 8.00 h postupne priniesli členovia okrskových volebných komisií prenosné volebné schránky. Právo voliť má cez 10 000 osôb.

V predchádzajúcich parlamentných voľbách v marci 2016 v slovenských ústavoch zaznamenali len 4,73-percentnú volebnú účasť. Na porovnanie, v druhom kole prezidentských volieb v marci 2019 zaznamenali rekordne nízku, len 13-percentnú volebnú účasť väzňov.

10:28 Svoj hlas v sobotňajších parlamentných voľbách odovzdal aj bývalý prezident Rudolf Schuster. Odvolil vo volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach.

Ako povedal, tentoraz sa rozhodoval dosť dlho, koho bude voliť. Pripomenul tiež potrebu zmeny systému volieb.

10:25 Parlamentné voľby majú zatiaľ pokojný priebeh. Informoval o tom predseda Štátnej komisie pre voľby a kontrolu financovania politických strán Eduard Bárány.

Podnetmi na porušenie moratória sa podľa Báránya zatiaľ štátna volebná komisia obsahovo nezaoberá. Podnety stále prichádzajú, no zatiaľ iba zbierajú dôkazy a obsahovo ich budú posudzovať neskoršie.

10:00 V prešovskej mestskej časti Šalgovík sa volí aj v bare miestneho športového areálu U komiňara. Voľby sa tu konajú pravidelne, pretože zariadenie je jedinou miestnosťou v tejto lokalite vhodnou na ich konanie.

V prešovskej mestskej časti Šalgovík zriadili... Foto: Pravda (Robo Hakl)
Voľby 2020 / Bar / V prešovskej mestskej časti Šalgovík zriadili volebnú miestnosť v bare U komiňara

9:42 Priebeh volieb do NR SR je zatiaľ vo väčšine volebných okrskoch na Slovensku bezproblémový, volebné miestnosti s výnimkou jedného okrsku vo Veľkom Krtíši boli otvorené načas. Dôvodom posunutia otvorenia spomínaného okrsku sa stalo úmrtie členky volebnej komisie. Neotvorili ho o 7:00, ale až približne o hodinu neskôr.

9:22 Hlas voliča v parlamentných voľbách bude platný, aj keď bude hlasovací lístok zašpinený, pokreslený či natrhnutý. Musí z neho však byť jasné, ako volič hlasoval. Potvrdil to tlačový odbor kancelárie ministra vnútra.

8:59 V Bratislave musela okresná volebná komisia od rána riešiť problém s niektorými obálkami s hlasmi voličov zo zahraničia, ktoré boli do jednotlivých okrskových komisií zle priradené.

„Jednotlivým komisiám radíme, aby v taktom prípade vrátili obálky na mestskú časť, lebo tá presne vie, do akej komisie to má byť správne priradené,“ priblížila Okresná volebná komisia Bratislava. Všetkých 402 volebných okrskov v hlavnom meste však bolo podľa komisie ráno otvorených načas.

8:41 Krátko pred otvorením volebnej miestnosti v okrsku číslo 10 vo Veľkom Krtíši zomrela členka volebnej komisie. Potvrdil to prednosta Okresného úradu vo Veľkom Krtíši Marián Siekela.

„Stalo sa to ešte počas prípravy miestnosti na voľby. Členka komisie, staršia pani, išla na toaletu, pričom odpadla. Privolaný lekár už len konštatoval smrť,“ uviedol Siekela.

Podľa banskobystrickej krajskej hovorkyne polície Márie Faltániovej úmrtie tejto 69-ročnej ženy polícia nevyšetruje, pravdepodobne zomrela zo zdravotných dôvodov. Voľby sa v tomto veľkokrtíšskom volebnom obvode posunú o hodinu, teda do 23:00.

8:32 Podľa viacerých ukazovateľov sa dnes očakáva vyššia volebná účasť ako v posledných voľbách do NR SR v roku 2016. Účasť vtedy dosiahla 59,82 %. Najviac voličov v doterajšej histórii Slovenska sa zúčastnilo v parlamentných voľbách v roku 1998 (84,24 %), najmenej voličov prišlo v roku 2006, hlasovalo vtedy len 54,67 percenta oprávnených voličov.

8:11 Dnešných volieb do NR SR sa zúčastňuje rekordný počet Slovákov žijúcich v zahraničí. Viac ako 55 000 z nich požiadalo o možnosť voliť poštou, ďalší sa rozhodli prísť voliť osobne.

8:05 Všetky volebné miestnosti na Slovensku sa otvorili o 7.00 h a voliči nikde nezačali voliť skôr. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na Ministerstve vnútra SR Eva Chmelová.

„Všetkých 5998 volebných miestností sa otvorilo o siedmej hodine. Žiadna nepožiadala o skoršie otvorenie,“ povedala Chmelová. Dodala, že svoju činnosť začala aj okrsková komisia na zisťovanie výsledkov volieb Slovákov žijúcich v zahraničí, ktorí majú na Slovensku trvalý pobyt.

Video: Prvá volička v Záhorskej Vsi.

Video

***

7:32 Presne o siedmej hodine sa sobotňajšie voľby do Národnej rady SR bezproblémovo začali aj v najzápadnejšom sídle Slovenska, v obci Záhorská Ves (okres Malacky). Prvá volička vhodila obálku s hlasovacím lístkom do hlasovacej urny dve minúty po siedmej.

Medzi prvými prišiel aj starosta obce Boris Šimkovič. Samosprávu vedie piate volebné obdobie, jeho úrad pripravoval už piate parlamentné voľby v obci. "Myslím si, že o tieto voľby bol v obci záujem, predpokladám, že určite prekonáme výsledok v predchádzajúcich parlamentných voľbách,“ povedal. Záhorská Ves mala pred štyrmi rokmi vôbec najnižšiu voličskú účasť z obcí v Bratislavskom kra­ji.

7.00 Oficiálny začiatok volieb na Slovensku. Volebné miestnosti môžu byť otvorené aj skôr, v nijakom prípade ich však nesmú zavrieť pred 22. hodinou. Volí sa v 5 998 volebných okrskoch po celom Slovensku. Rozhodnúť o zložení parlamentu môže približne 4 445 000 voličov. Voľby budeme sledovať online. O 21.45 si pozrite vysielanie TV Pravda, špeciálnu volebnú reláciu Ide o Pravdu so Zuzanou Martinákovou a jej hosťami.

Video: Príprava volebnej miestnosti.

Video

***

Ako postupovať pri hlasovaní

  • Právo voliť do Národnej rady SR má občan Slovenskej republiky, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕši 18 rokov.
  • Vo volebnej miestnosti dostane volič po preukázaní totožnosti a vlastnoručnom podpise v zozname voličov hlasovacie lístky a prázdnu obálku s odtlačkom úradnej pečiatky obce.
  • Na hlasovanie sa potom odoberie do priestoru za zástenou. Voličovi, ktorý za ňu odmietne ísť, komisia neumožní hlasovať.
  • V priestore určenom na vyplnenie hlasovacích lístkov si vyberie volič hlasovací lístok politickej strany, ktorej chce dať svoj hlas.
  • Na tomto vybranom lístku môže zároveň zakrúžkovať poradové čísla najviac štyroch kandidátov, ktorým dáva preferenčné hlasy. Ak ich zakrúžkuje viac, taký lístok sa síce bude počítať v prospech kandidujúcej politickej strany alebo hnutia, ale na prednostné hlasy sa neprihliadne. Preferenčné hlasy volič nemusí dať vôbec a môže ich tiež dať aj menej ako štyri.
  • Lístok následne volič vloží do obálky, ktorú vhodí do volebnej schránky – urny.
  • Na požiadanie voliča mu môže okrsková volebná komisia vydať za nesprávne upravené hlasovacie lístky iné. Nesprávne upravené hlasovacie lístky však musí vložiť do schránky na odloženie nepoužitých hlasovacích lístkov. Inak mu hrozí pokuta vo výške 33 eur.
  • Volič, ktorý nemôže sám upraviť hlasovací lístok pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nemôže čítať alebo písať, a oznámi pred hlasovaním túto skutočnosť volebnej komisii, má právo vziať si so sebou za zástenu inú spôsobilú osobu, aby podľa jeho pokynov upravila hlasovací lístok a vložila ho do obálky. Obe osoby predtým člen volebnej komisie poučí o spôsobe hlasovania. Členovia volebnej komisie nesmú voličom upravovať hlasovacie lístky.
  • Volič, ktorý sa nemôže dostaviť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných dôvodov, má právo požiadať obec alebo volebnú komisiu o vykonanie hlasovania do prenosnej volebnej schránky, ale len v územnom obvode volebného okrsku, pre ktorý bola okrsková volebná komisia zriadená. Oznámiť to volebnej komisii môže napríklad aj príbuzný voliča či sused.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #parlamentné voľby 2020