804. deň: Rusko chce jadrovými manévrami manipulovať Západ. Atómová hrozba je kľúčový nástroj hybridnej vojny, píšu experti

Kremeľ sa s pomocou jadrových hrozieb a diplomatického zastrašovania snaží manipulovať rozhodnutie Západu ohľadom pomoci Ukrajine. S odvolaním sa na pondelkové oznámenie Moskvy, podľa ktorého ruská armáda chystá cvičenie zahŕňajúce prípravu rozmiestnenia a použitie taktických jadrových zbraní, to dnes v analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Kremeľ vo svojej kampani podľa analytikov využíva jeden z kľúčových nástrojov svojej hybridnej vojny proti západným krajinám, takzvanú reflexívnu kontrolu.

07.05.2024 06:25 , aktualizované: 22:28
Rusko, vojenská prehliadka Foto: ,
Ruské balistické rakety RS-24 Jars smerujú k Červenému námestiu, kde sa zúčastňujú na vojenskej prehliadke pri príležitosti Dňa víťazstva v Moskve v utorok 9. mája 2023.
debata (193)

Najdôležitejšie udalosti

Život Ukrajincov na fronte: Najprv kávička, potom streľba na Rusov
Video
Pohľad na život na fronte. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany
Ukrajinský dron Avdijivka, Sea Baby, vojna na Ukrajine Čítajte viac 803. deň: Po Čiernomorskej flotile majú námorné drony nové ciele: Ukrajinci potopili čln s ruskými vojakmi na palube

22:28 Poľské bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti pre hrozbu bombových útokov a záškodníckych akcií zo strany Ruska na území Európy. V utorok to vyhlásil poľský minister obrany, TASR informuje na základe správy agentúry PAP.

Wladyslaw Kosiniak-Kamysz počas rozhovoru pre poľský denník Fakt potvrdil existenciu týchto hrozieb. „Áno, takéto riziko hrozí. Bezpečnostné služby sú v plnej pohotovosti, aby zamedzili všetkým akciám ohrozujúcim Poľsko,“ vyhlásil minister.

Kosiniak-Kamysz reagoval na informácie zverejnené v nedeľu britským denníkom The Financial Times (FT), že Rusko plánuje násilné sabotáže na pevninskej časti Európy. Podľa FT ide o pokračovanie ruských plánov permanentného konfliktu so Západom. Správy troch európskych krajín, ktoré denník nedávno dostal k dispozícii, uvádzajú „hromadiace sa dôkazy agresívnejšej a sústredenejšej snahy“ Kremľa zaútočiť v Európe.

„Bezpečnostné agentúry a minister (Tomasz Siemoniak, koordinátor poľských bezpečnostných služieb) pred niekoľkými týždňami ohlásili už niekoľko zatknutí. Boli počas nich zadržané osoby podozrivé zo sabotáže a skutkov namiereným proti záujmom Poľska, ktoré mohli na dôležitých miestach spôsobiť požiare,“ vyhlásil minister obrany.

21:06 Ruské úrady označili v utorok americkú mimovládnu organizáciu Freedom House v Rusku za „neželateľnú“. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Tento krok sa prakticky rovná zákazu, pričom hocikomu, kto pre takúto organizáciu pracuje alebo s ňou spolupracuje, hrozí od ruských úradov trest.

Ruská generálna prokuratúra vo vyhlásení uviedla, že Freedom House propaguje „dominantnú úlohu Spojených štátov vo svete“, diskredituje ruskú armádu a podporuje pomoc pre Ukrajinu a sankcie uvaľované na Rusko.

„Táto organizácia poskytuje informácie, finančnú, právnu a inú podporu ruským opozičným štruktúram, prozápadným a LGBT aktivistom, komunitám brániacim ich záujmy a osobám obvineným zo zločinov spojených s terorizmom,“ uviedla ruská generálna prokuratúra.

20:17 Členovia ruského nacionalistického motorkárskeho klubu „Noční vlci“ v utorok navštívili pamätník bojov na Seelowských výšinách pri Berlíne. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry DPA.

K pamätníku neďaleko poľských hraníc zavítalo pred 79. výročím porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne asi 30 motorkárov. Polícia uviedla, že ich sprevádzala a bez incidentov sa na mieste fotografovali a pili kávu. Noční vlci majú údajne naplánované návštevy ďalších lokalít spojených s druhou svetovou vojnou.

Noční vlci vznikli ešte v bývalom Sovietskom zväze koncom 80. rokov. Dnes sú považovaní za silných podporovateľov prezidenta Putina, ktorý s klubom kedysi absolvoval turné po Rusmi okupovanom Kryme. Ich členom je aj čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

17:38 Bielorusko v utorok oznámilo, že na príkaz prezidenta Alexandra Lukašenka začalo s nečakanou inšpekciou svojich nosičov nestrategických jadrových zbraní. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondelok nariadil jadrové cvičenia na svojom území, čo vyvolalo obavy z použitia týchto zbraní na Ukrajine.

Nestrategické jadrové zbrane, známe aj ako taktické, sú určené na použitie na bojisku prostredníctvom raketových striel. Sú menej ničivé ako strategické jadrové zbrane používané na vyhladenie celých miest a doteraz ešte nikdy neboli použité v boji.

„V súlade s príkazom bieloruského prezidenta sa uskutočňuje náhla kontrola nosičov nestrategických jadrových zbraní,“ uviedlo bieloruské ministerstvo obrany.

16:48 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok čínskeho lídra Si Ťin-pchinga pohostil pri obci Bagnere-de-Bigorre v Pyrenejach, ktoré v detstve často navštevoval. Takisto rokovali o vojne na Ukrajine i obchodných vzťahoch.

Jedným z Macronových hlavných cieľov je dosiahnuť zmiernenie nerovnováhy v oblasti obchodu medzi Európou a Čínou. Európa je tiež znepokojená s postupom Číny, ktorá má oficiálne neutrálny postoj ku konfliktu na Ukrajine.

Z obce Bagnere-de-Bigorre v regióne Occitánia na juhozápade Francúzska pochádza Macronova stará mama z matkinej strany. Macron, Si a ich manželky tam budú v tradičnej reštaurácii vysoko v horách jesť jahňacie mäso, syr a čučoriedkový koláč. Francúzsky prezident je známy snahou nadviazať osobné vzťahy so svojimi náprotivkami aj mimo protokolu vrátane tých, s ktorými rázne nesúhlasí.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci Čítajte aj Si Ťin-pching: Neočierňujte Čínu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Rusku zbrane nedodáme

16:28 Telá troch utopených Ukrajincov v brannom veku vylovila ukrajinská pohraničná stráž z rieky Tisa, ktorá tvorí časť hranice Ukrajiny s Rumunskom. Informuje o tom v utorok agentúra AFP s tým, že Ukrajinci sa cez túto rieku často pokúšajú preplávať do Rumunska, aby sa tak vyhli odvodu.

Ukrajina nedávno sprísnila mobilizačné pravidlá v snahe doplniť počet vojakov v armáde a časť mužov v brannom veku sa preto obáva možného odvodu. Ukrajinskí muži vo veku 18 až 60 rokov pritom majú od začiatku ruskej invázie zakázané opustiť krajinu. Niektorí sa pokúšajú utiecť preplávaním cez rieky či útekom cez pohraničné hory, aby sa vyhli pohraničnej kontrole.

„Dňa 6. mája boli v Zakarpatskej oblasti neďaleko rumunských hraníc z rieky Tisa vytiahnuté telá troch utopených ľudí,“ oznámila v utorok ukrajinská pohraničná stráž. Dodala, že jedným je 20-ročný muž zo Sumskej a druhým 28-ročný muž z Ivano-Frankovskej oblasti. Totožnosť tretieho muža nebola bezprostredne zná­ma.

Pohraničná stráž nedokázala potvrdiť, že sa trojica pokúšala vyhnúť odvodu, „s najväčšou pravdepodobnosťou“ sa naozaj snažili nelegálne prejsť cez hranice.

16:16 Bielorusko začalo previerku pripravenosti svojej armády na nasadenie taktických jadrových zbraní, informovalo dnes podľa agentúry AFP ministerstvo obrany v Minsku. Bielorusko nedisponuje jadrovým arzenálom, ale na jeho území počas už viac ako dva roky trvajúcej rusko-ukrajinskej vojny rozmiestnilo svoje taktické jadrové zbrane Rusko. Dnešné oznámenie Minsku prišlo po tom, ako v pondelok Moskva informovala, že takéto cvičenie chystá ruská armáda.

„Ozbrojené sily začali previerku síl a odpaľovacích zariadení taktických jadrových zbraní,“ uviedol dnes bieloruský rezort obrany.

Bieloruský líder Alexander Lukašenko podľa agentúry Reuters pred časom povedal, že Rusko v Bielorusku rozmiestnilo „niekoľko desiatok“ taktických jadrových zbraní na základe dohody, ktorú vlani oznámil spoločne s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Putin, Šojgu Čítajte aj Putin vytiahol z rukáva atómové eso. Vojakom rozkázal cvičiť s jadrovými zbraňami

16:06 Do hlavy mu nik nevidí. Tak sa zvyknú nielen analytici, ale aj kremeľskí zasvätenci poistiť pri prognózach ďalších krokov ruskej hlavy štátu. Na začiatku piateho funkčného obdobia Vladimira Putina si však viacerí trúfli tipnúť, čo sa od neho na prahu ďalšieho šesťročného mandátu dá očakávať: pokračovanie vojny, vystupňovanie represií, možnú mobilizáciu a vylúčený nie je ani pokus o dobytie Charkova.

APTOPIX Russia Putin Inauguration Čítajte viac Čo možno čakať od kremeľského vládcu po piatej korunovácii?

15:35 Ukrajinská generálna prokuratúra uviedla, že preskúmala trosky 21 z približne 50 balistických striel vypálených Ruskom od konca decembra do konca februára. Cieľom je posúdiť možnú vojenskú spoluprácu medzi Moskvou a Pchjongjangom.

Prokuratúra uviedla, že poruchovosť týchto severokórejských zbraní bola vysoká. „Približne polovica severokórejských striel sa vychýlila zo svojej plánovanej dráhy a vybuchla vo vzduchu,“ uviedla prokuratúra a dodala, že v takýchto prípadoch trosky nezískala.

Strely zo Severnej Kórey tvoria len malú časť ruskej munície vo vojne na Ukrajine, píše Reuters. Ich prípadné použitie však vyvoláva obavy v Južnej Kórey či USA, pretože by to mohla byť predzvesť konca takmer dvadsaťročného úsilia stálych členov Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) zabrániť Pchjongjangu rozširovať svoje programy jadrových a balistických rakiet.

severná kórea, kľdr Čítajte aj KĽDR znovu otestovala svoje riadené strely. Analytici varujú, že môžu byť určené pre vojnu Ruska na Ukrajine

14:24 V utorok sa v Bruseli konalo fórum zamerané na posilnenie obrannej priemyselnej spolupráce medzi EÚ a Ukrajinou. Cieľom je poskytnúť Ukrajine trvalú vojenskú podporu aj z dlhodobého hľadiska a lepšie riešiť obranné a priemyselné potreby Ukrajiny.

Podujatie zorganizované Európskou úniou hostili šéf diplomacie EÚ Josep Borrell a eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton spolu s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a ministrom pre strategický priemysel Olexandrom Kamyšinom. Fórum podporili belgické predsedníctvo v Rade EÚ a Asociácia európskeho leteckého, bezpečnostného a obranného priemyslu (ASD).

Na podujatí sa stretlo viac ako 400 zástupcov vlád, obranného priemyslu EÚ a Ukrajiny, predstavitelia priemyselných združení a kľúčových partnerských krajín a inštitúcií EÚ.

Európska komisia spresnila, že Fórum obranného priemyslu medzi EÚ a Ukrajinou je prvým konkrétnym krokom pri implementácii Európskej stratégie obranného priemyslu (EDIS), ktorú spustili v marci tohto roka.

Fórum otvára cestu na identifikáciu konkrétnych iniciatív spolupráce a hlavných projektov medzi EÚ a ukrajinským obranným priemyslom, napríklad prostredníctvom spoločných podnikov. To má podporiť užšiu spoluprácu medzi podnikmi z oblasti obrany a postupnú integráciu ukrajinského priemyslu do Európskej obrannej technologickej a priemyselnej základne (EDTIB).

Borrell, EÚ, šéf diplomacie, Kyjev, Ukrajina, Rusko Čítajte aj Borrell: Schyľuje sa k vojne, nie je to fantázia. EÚ musí vytvoriť obranný euroval

14:13 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že Rusko si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca v Moskve. Obvinilo v tejto súvislosti ruský rezort diplomacie z manipulácie a zastrašovania. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že si predvolalo veľvyslanca Francúzska v Moskve, dôvod však nešpecifikovalo.

„Francúzsko upozorňuje, že (Rusko) opäť zneužíva diplomaciu na to, aby mohlo zastrašovať a manipulovať s informáciami,“ uviedlo francúzske ministerstvo zahraničných vecí v utorkovom vyhlásení. Dodalo, že ruské ministerstvo sa „opäť snaží pretočiť zodpovednosť a obviniť krajiny Západu z toho, že Rusko ohrozujú“.

13:47 Za „inštitúciu podporujúcu vojenskú agresiu Ruskej federácie“ označil estónsky parlament Ruskú pravoslávnu cirkev. Poslanci to uviedli v rezolúcii, ktorú schválili v pondelok. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

„Lídri moskovského patriarchátu a patriarcha Kirill využívajú ideológiu ‚ruského sveta‘ ako nástroj na podporu vojny. Využívajú ju na zničenie posledných prejavov ruskej demokracie, na militarizáciu ruskej spoločnosti a ospravedlnenie agresie s cieľom rozšíriť Ruskú federáciu na všetky územia, ktorým v minulosti dominovala, vrátane Ukrajiny,“ konštatuje vyhlásenie estónskeho parlamentu. Parlament však dodal, že rezolúcia sa týka špecificky cirkvi ako inštitúcie a nie jej veriacich.

Hlava cirkvi patriarcha Kirill je oddaným podporovateľom ruského prezidenta Vladimira Putina a je obvinený z využívania svojich podriadených na Ukrajine a v iných krajinách na šírenie ruskej propagandy.

Krišjánis Kariňš, lotyšský Čítajte aj Pobaltie sa s Rusmi nemazná: Vyhadzujú ich a odoberajú občianstvo

13:27 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) odhalila sieť agentov ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), ktorí údajne pripravovali atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie SBU uviedla, že v rámci vyšetrovania zadržali dvoch plukovníkov ukrajinskej Správy štátnej bezpečnosti (UDO), ktorí spolupracovali s Ruskom.

Zelenskyj Čítajte viac Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

13:21 Rusko v pondelok obhajovalo svoje veto rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) vyzývajúcej všetky štáty, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre, a vyzvalo USA, Japonsko a ich západných spojencov, aby podporili konkurenčnú rezolúciu Moskvy požadujúcu zákaz všetkých zbraní vo vesmíre „po celý čas“.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia uviedol, že Spojené štáty a Japonsko, ktoré podporili vetovanú rezolúciu, sú vinné z „pokrytectva a dvojakého metra“. Obvinil USA a západné štáty v širšom zmysle z plánovania vojenského prieskumu kozmického priestoru vrátane rozmiestnenia zbraní, najmä „útočných bojových systémov“.

Zástupca amerického veľvyslanca Robert Wood kontroval a povedal Valnému zhromaždeniu OSN: „Pravdou je, že Rusko má v súčasnosti na obežnej dráhe niekoľko konvenčných protisatelitných zbraní, z ktorých jednu testovalo v roku 2019.“ Dodal, že Rusko pohrozilo, že sa zameria na satelity zbraňami, a uviedol, že „existujú dôveryhodné informácie, že Rusko vyvíja nový satelit s jadrovým zariadením“.

Putin Čítajte aj Spustí tajomná ruská zbraň atómové preteky vo vesmíre?

13:05 Kremeľ sa s pomocou jadrových hrozieb a diplomatického zastrašovania snaží manipulovať rozhodnutie Západu ohľadom pomoci Ukrajine. S odvolaním sa na pondelkové oznámenie Moskvy, podľa ktorého ruská armáda chystá cvičenie zahŕňajúce prípravu rozmiestnenia a použitie taktických jadrových zbraní, to dnes v analýze uviedol americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Kremeľ vo svojej kampani podľa analytikov využíva jeden z kľúčových nástrojov svojej hybridnej vojny proti západným krajinám, takzvanú reflexívnu kontrolu. Tá spočíva vo formovaní protivníkových rozhodnutí cez cielené vyhlásenia a informačné operácie a má viesť k tomu, aby druhá strana zdanlivo z vlastnej vôle podnikla kroky výhodné pre Rusko.

Súčasťou takéhoto postupu Moskvy sú najmä jadrové hrozby, podotýka ISW. Ruskí predstavitelia od začiatku invázie ruských vojsk na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane hovoria o možnej jadrovej konfrontácii. Ruský prezident Vladimir Putin napríklad v marci uviedol, že jeho krajina je z vojensko-technologického hľadiska pripravená na jadrovú vojnu a v prípade ohrozenia je pripravená jadrové zbrane použiť.

O hroziacej jadrovej vojne niekoľko dní predtým hovoril aj šéf ruskej civilnej rozviedky SVR Sergej Naryškin, opakovane ju spomína najmä bývalý ruský prezident a premiér a súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

Vladimir Solovjov Čítajte aj Zmeníme budúcnosť EÚ. To znamená 250 miliónov mŕtvych Európanov, to je cena jadrovej vojny, hlásili v ruskej TV

13:00 Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OPCW) dnes uviedla, že informácie, ktoré dostala o údajnom použití chemických zbraní na Ukrajine, nie sú dostatočne podložené. Taktiež oznámila, že doteraz nedostala oficiálnu žiadosť o prešetrenie týchto tvrdení, informovala agentúra AFP. Spojené štáty minulý týždeň obvinili Rusko z použitia chlórpikrinu proti ukrajinským jednotkám a z porušenia medzinárodného dohovoru o chemických zbraniach.

Chlórpikrín je na zozname zakázaných dusivých látok OPCW so sídlom v Haagu, ktorej úlohou je monitorovať dodržiavanie Dohovoru o zákaze vývoja, výroby, skladovania a použitia chemických zbraní (CWC) z roku 1993. Rusko aj USA sa k dohovoru pripojili.

„Rusko a Ukrajina sa navzájom obvinili a oznámili (našej) organizácii tvrdenia o použití chemických zbraní,“ uviedla hovorkyňa OPCW Elisabeth Waechterová. Dodala však, že „informácie, ktoré doteraz obe strany OPCW poskytli, ako aj informácie, ktoré má sekretariát k dispozícii, nie sú dostatočne podložené“.

„Situácia však zostáva nestabilná a mimoriadne znepokojivá, pokiaľ ide o možné obnovenie používania toxických chemických látok ako zbraní,“ varovala Waechterová.

plynová maska, vojna na Ukrajine, plyn, Rusko Čítajte aj Zákop v plameňoch, nemali ani sekundu. Rusi nasadili zakázanú chemickú zbraň

12:46 Jednu obeť a štyroch zranených si vyžiadal ruský delostrelecký útok v ukrajinskej Sumskej oblasti, oznámila v utorok oblastná polícia.

V dôsledku útoku došlo k poškodeniu viacerých budov, rodinných aj obytných domov a viacerých vozidiel či kľúčovej energetickej infraštruktúry. Podľa ukrajinských médií sa zničila aj hospodárska budova patriaca jednej spoločnosti a vznietila nádrž s palivom a mazivami.

Sumská oblasť a susediaca Charkovská oblasť boli v uplynulých týždňoch vystavené čoraz častejšiemu leteckému bombardovaniu.

Barbarstvo: Ruský útok mierený na záchranárov

VAROVANIE: Zábery nie sú vhodné pre slabšie povahy.

Fotogaléria
Mŕtve telo záchranára vo vnútri sanitky po...
Hasičské vozidlo v plameňoch po tom, ako ruské...
+6Záchranári nesú mŕtve telo svojho kolegu, ktorý...

11:25 Vladimir Putin zložil v Moskve prezidentský sľub a ujal sa svojho piateho funkčného obdobia na čele Ruskej federácie. Vo funkcii bude šesť rokov – do 7. mája 2030.

Rusko, inaugurácia Vladimir Putin Čítajte viac Vladimir Putin pri okázalej slávnosti zložil prezidentský sľub

10:38 Ruská agresia na Ukrajine priniesla pre zbrojovky zlaté časy. Vyššie objemy výroby munície či zbraní nepriniesla len vojna samotná, ale aj snaha európskych vlád vyzbrojiť svoje armády. To bolo vzpruhou pre viaceré spoločnosti, ktoré v zbrojárskom priemysle fungujú.

Michal Strnad, majiteľ Czechoslovak Group Čítajte viac Vojna ho dostala medzi najbohatších. Ako sa darí zbrojovkám Čecha, ktorý robí veľký biznis aj na Slovensku

10:30 Európska ľudová strana (EPP) zatlačila na šéfa diplomacie EÚ Josepa Borrella, aby Európska únia nevyslala svojho veľvyslanca v Rusku na utorňajšiu slávnostnú prísahu ruského prezidenta Vladimira Putina na ďalšie funkčné obdobie. S odkazom na týždenník Politico o tom informuje spravodajca TASR.

Skutočnosť, že veľvyslanec EÚ v Moskve sa nezúčastní na prezidentskej prísahe potvrdil v pondelok večer hovorca Európskej komisie Peter Stano, podľa ktorého pôvodom francúzsky diplomat Roland Galharague bude konať v súlade s postojom väčšiny ambasádorov členských štátov eurobloku. Týždenník Politico však v tejto súvislosti upozornil, že účasť ostatných veľvyslancov z členských krajín EÚ na tejto udalosti záleží od postoja jednotlivých vlád.

Podľa Politico došlo v Bruseli v súvislosti s novou Putinovou prezidentskou prísahou k polemike o tom, či by sa veľvyslanec EÚ mal na tejto akcii zúčastniť. Pôvodné informácie zneli, že veľvyslanec EÚ sa spolu s diplomatickým predstaviteľom Francúzska na inaugurácii zúčastnia, čo bolo vzápätí popreté.

Európska ľudová strana, najsilnejšia skupina v Európskom parlamente, v tejto súvislosti poslala dôrazne formulovaný list šéfovi diplomacie EÚ Josepovi Borrellovi. Podľa Politico líder EPP Manfred Weber v tomto liste upozornil, že prezidentským voľbám v Rusku chýba „akákoľvek demokratická legitimita“, a vyzval Borrella, aby vydal odporúčanie všetkým veľvyslancom členských krajín EÚ, aby sa inaugurácii nezúčastnili.

„Nerobte to! EÚ a jej členské štáty by mali bojkotovať inauguračný ceremoniál,“ uviedol predseda EPP vo svojom vyhlásení.

Russia Orthodox Easter Putin Čítajte aj Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

10:24 Čínsky prezident Si Ťin-pching varoval pred očierňovaním Číny v súvislosti s konfliktom na Ukrajine a trval na tom, že Peking zohráva „pozitívnu úlohu“ v snahách o nájdenie mierového riešenia ukrajinského konfliktu.

Čína, Si Ťin-pching v Elyzejskom paláci Čítajte viac Si Ťin-pching: Neočierňujte Čínu v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Rusku zbrane nedodáme

8:50 Holandsko počíta s vyslaním stíhačiek F-16 na Ukrajinu túto jeseň. Urobí tak hneď po Dánsku, ktoré očakáva, že prvé stíhačky dodá v lete. Ako referuje web Ukrajinská pravda s odvolaním sa na litovský portál delfi.lt, na brífingu vo Vilniuse to uviedla holandská ministerka obrany Kajsa Ollongrenová.

Tá podotkla, že takýto časový rámec pre dodávky stíhačiek Ukrajine je súčasťou podrobného spojeneckého plánu. „Všetko je zariadené podľa projektu, ktorý zahŕňa výcvik ukrajinských pilotov, výcvik servisného personálu a presun lietadiel. Dánsko pošle prvé lietadlo už toto leto. A my plánujeme sa podieľať na dodávkach od jesene,“ dodala Ollongrenová.

Ukrajinci netrpezlivo čakajú na stíhačky F-16
Video
Prvé dánske bojové lietadlá F-16 budú odovzdané Ukrajine toto leto. / Zdroj: Ukrajinské ministerstvo obrany

8:26 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine stratila ruská armáda 476 460 vojakov. Na Facebooku to uviedol generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že iba počas pondelka prišli Rusi o 1 160 vojakov, 25 tankov, 14 bojových obrnených vozidiel či 37 delostreleckých systémov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo celkovo o 7 405 tankov, 14 227 bojových obrnených vozidiel, 16 509 vozidiel a palivových nádrží, 12 287 delostre­leckých systémov, 1 057 odpaľovacích raketových systémov, 792 systémov protivzdušnej obrany, 325 vrtuľníkov, 349 lietadiel, 9 717 dronov, 2 149 striel s plochou dráhou letu, 26 lodí, jednu ponorku a 2 017 kusov špeciálnej techniky.

7:00 Organizácia Molfar, ktorá robí analýzy na základe verejne dostupných dát, sa pozrela na železničnú dopravu prúdiacu po Krymskom moste. Veľa sa špekuluje o tom, že Ukrajinci by sa mohli pokúsiť zničiť túto spojnicu medzi Ruskom a okupovaným Krymom, ale vyzerá to tak, že z vojenského hľadiska to nie je významný terč. Hoci by sa deštrukcia mosta dala vnímať ako symbolické víťazstvo pre Ukrajinu, otázkou je, či to stojí stojí za námahu a míňanie zbraní.

Ukrajina, Čítajte viac Škoda ukrajinských zbraní na zničenie Krymského mosta? Rusi si už našli iné vojenské trasy

6:25 Rusko bude musieť rozšíriť celý svoj raketový arzenál, aby odradilo Západ, keďže Moskva je teraz v otvorenej konfrontácii so Spojenými štátmi a ich spojencami, povedal podľa agentúry Reuters v pondelok ruský diplomat. Invázia prezidenta Vladimira Putina na Ukrajinu v roku 2022 odštartovala podľa ruských a amerických diplomatov najhoršie narušenie vzťahov medzi Ruskom a Západom od kubánskej raketovej krízy v roku 1962.

Rusko zvýšilo výrobu zbraní a Spojené štáty predpovedajú, že tento rok vyrobia viac munície ako všetkých 32 členov NATO dohromady.

„Teraz sme v štádiu otvorenej konfrontácie, ktorá, dúfam, nepovedie k priamemu ozbrojenému konfliktu,“ povedal ruský veľvyslanec Grigorij Maškov pre štátnu tlačovú agentúru RIA. V súlade s tým, povedal Maškov, bude potrebné podniknúť „ďalšie kroky na posilnenie obranných kapacít krajiny, vrátane budovania raketového arzenálu, aby sme odradili akéhokoľvek potenciálneho nepriateľa od testovania sily Ruska“.

Putinova superzbraň. Test ruskej medzikontinetálnej rakety Sarmat (Satan 2)
Video

Maškov povedal, že Rusko už v tejto oblasti robí veľa, ale je potrebné viac vzhľadom na rastúcu hrozbu zo strany Západu a technologický pokrok vo väčšine typov rakiet, od taktických po medzikontinentálne.

Podľa Štokholmského medzinárodného inštitútu pre výskum mieru má Rusko v roku 2024 minúť 7,1 % svojho hrubého domáceho produktu (HDP) na armádu alebo viac ako tretinu celkových vládnych výdavkov.

193 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine