289. deň: Kto nás napadne jadrovými zbraňami, bude vymazaný z povrchu Zeme, hrozí Putin

Ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude vymazaná z povrchu zemského, vyhlásil Vladimir Putin. Predstavitelia slovenskej vlády prezentovali na návšteve Ukrajiny 'zimný' balík slovenskej pomoci. Minister obrany Naď si z Kyjeva vezie vyznamenanie Rad Jaroslava Múdreho.

09.12.2022 06:10 , aktualizované: 21:55
Rastislav Káčer, Dmytro Kuleba Foto:
Ministri zahraničných vecí, slovenský Rastislav Káčer (vľavo) a ukrajinský Dmytro Kuleba, počas návštevy Kyjeva.
debata (343)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 289. deň
  • Rusi bombardovali Cherson, zasiahli nemocnicu
  • Putin: Ak niekto použije proti Rusku jadrové zbrane, bude zmazaný z povrchu Zeme
  • USA dajú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 275 miliónov dolárov
  • Briti: Rusi dostali z Iránu novú várku dronov
  • Nemecko údajne poskytne Ukrajine moderný systém Skynex
  • ISW: Boje na východe Ukrajiny prebiehajú bez významných ziskov
  • Slovensko odovzdalo Kyjevu „zimný balík“ za 800 000 eur
  • USA a Rusko si vymenili dvoch prominentných väzňov – Grinerovú za Buta
  • OSN: Humanitárnu pomoc potrebuje 17,7 milióna Ukrajincov

VIDEO: Ruský Aligátor na nebi? Ukrajinci ho zostrelili.

Video
Miestni obyvatelia sa v stredu 7. decembra 2022...
Miestny obyvateľ opúšťa svoj dom po tom, čo...
+8Horiaci bytový dom po ruskom ostreľovaní v...

21:55 Premiéri trojice pobaltských krajín na stretnutí v Rige potvrdili zámer zvýšiť v nasledujúcich rokoch výdavky na obranu na tri percentá hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa ruskojazyčnej verzie stanice BBC o tom novinárov informoval lotyšský premiér Krišjánis Kariňš.

Členské krajiny NATO sa v roku 2014 zaviazali vyčleniť na obranu dve percentá svojich HDP, mnohé z nich však tento záväzok nedodržiavali.

Krajiny susediace s Ruskom – pobaltské štáty Lotyšsko, Estónsko a Litva – ich nielen dodržiavajú, ale chcú ísť ešte ďalej, ako sa individuálne počas tohto roka neraz vyjadrili, píše BBC. Podľa nej v tomto roku Estónsko vydá na obranu 2,34 percenta svojho HDP, Lotyšsko 2,10 percenta HDP a Litva 2,36 percenta HDP.

Napríklad Estónsko už podľa BBC naplánovalo, že v nasledujúcich štyroch rokoch vynaloží na obranu miliardu eur, čo predstavuje asi 2,9 až tri percentá jeho hrubého domáceho produktu. Budúci rok v marci si Estónci vyberú nový parlament, pričom všetky hlavné strany vo svojich programoch sľúbili zvýšenie výdavkov na obranu.

20:42 Obyvatelia Ukrajiny sa musia pripraviť, že stabilizačné odstávky prúdu potrvajú celú zimu, upozornil podľa agentúry Unian premiér krajiny Denys Šmyhal. Kvôli rozsiahlym škodám, ktoré na ukrajinskom energetickom systéme spôsobili ruské nálety, sa riadené odstávky prúdu stali pre Ukrajincov denným chlebom. Šmyhal uviedol, že poškodené sú všetky ukrajinské tepelné a vodné elektrárne.

„Túto zimu budeme neustále žiť v podmienkach obmedzovania elektrickej energie,“ povedal ukrajinský premiér. Odstávky sú podľa neho potrebné pre zachovanie stability ukrajinského energetického systému.

„Poškodené sú všetky tepelné a vodné elektrárne v krajine. V rôznom stupni poškodenia je tiež 40 percent objektov vedenia vysokého napätia,“ povedal premiér.

V Ľvove na západnej Ukrajine sa už ľudia s odstávkami natoľko zžili, že počas nich napríklad chodia nakupovať do temných supermarketov, ukazuje reportáž stanice BBC. Na tovar si pritom svietia napríklad mobilnými telefónmi. Výpadky elektriny nemusia byť nevyhnutne prekážkou ani pre nočný život.

„Nezatvárame, mládež sa dokáže prispôsobiť. Niektorí prídu s gitarami, dajú si s nami tequilu. Kuchyňa funguje len tak, ale hladný odtiaľ nikto neodchádza,“ hovorí v reportáži prevádzkovateľ baru Roman, ktorý pôsobí, že je v dobrej nálade. Niektoré podniky používajú generátory. Vystavujú ručne vypísané účty a zákazníci platia buď hotovosťou, alebo prevodom.

18:05 Bulharsko sa chystá poslať Ukrajine prvú vojenskú pomoc od začiatku ruskej invázie. Zoznam zasielaných zbraní, ktorý zostavila dočasná vláda v piatok odobril parlament, uviedla agentúra Reuters. Bulharsko je jednou z mála krajín EÚ, ktoré takúto pomoc Ukrajine zatiaľ neposlali. Predošlý návrh vojenskej pomoci ešte v máji zablokovala prorusky orientovaná Bulharská socialistická strana (BSP), ktorá bola súčasťou vtedajšej vládnej koalície.

Za zaslanie vojenskej pomoci hlasovalo v piatok v 240-člennom bulharskom parlamente 158 poslancov. Proti bolo 46 poslancov z BSP a ďalšej prokremeľskej strany Obnova. Jeden poslanec sa hlasovania zdržal.

Zoznam zbraní podlieha utajeniu, vládni predstavitelia však uviedli, že pôjde najmä o ľahké zbrane a muníciu. Dočasný minister obrany Dimitar Stojanov v tejto súvislosti uviedol, že Bulharsko si nemôže dovoliť Kyjevu poskytnúť protilietadlové raketové systémy ruskej výroby či bojové lietadlá MIG-19 a SU-25.

„Môj prístup je konzervatívny, lebo potrebujem zaistiť obranné schopnosti Bulharska. Zasielaná pomoc je plne v súlade s prioritami Ukrajiny, avšak neposielame (im) systémy S-300, ani lietadlá MIG-29 či SU-25,“ povedal Stojanov.

Predchádzajúci parlament síce neschválil vojenskú pomoc pre Ukrajinu, ale povolil opravu ukrajinských tankov v Bulharsku a dodávku prilieb a nepriestrelných vi­est.

Agentúra AP informuje, že bulharský parlament okrem schválenia vojenskej pomoci ratifikoval aj dohodu medzi ministerstvami obrany o presune výzbroje, vybavenia a munície. Jej súčasťou je aj výcvik 60 ukrajinských vojenských zdravotníkov.

16:34 Turecký prezident Tayyip Erdogan v piatok uviedol, že bude v nedeľu hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala agentúra Reuters.

Erdogan plánuje okrem Putina hovoriť aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským s cieľom posilniť dohodu o vývoze ukrajinského obilia cez čiernomorské prístavy, ktorú sprostredkovali Turecko a Organizácia Spojených národov.

Turecký prezident to povedal počas konferencie v Istanbule, kde prostredníctvom videospojenia vystúpil aj Zelenskyj.

16:12 Nemecko poskytne Ukrajine moderný systém protivzdušnej obrany Skynex, ktorý nechá vyrobiť pri zbrojovke Rheinmetall. Dodaný by mal byť na začiatku roka 2024, uviedol denník Handelsblatt.

Zbrojársky koncern potvrdil, že obdržal objednávku na dve jednotky systému Skynex, ktorý je vhodný pre obranu proti vzdušným cieľom na kratšiu vzdialenosť. Cieľovú krajinu Rheinmetall neuviedol, podľa zdrojov denníka z prostredia nemeckej vlády by to však mala byť Ukrajina.

MLRS / Salvový raketomet / Čítajte viac Rusko vyčerpáva protivzdušnú obranu Ukrajiny raketami bez nálože

Moskva, ktorá čelí neúspechom na bojisku a stiahla sa z radu predtým obsadených území, v posledných týždňoch začala plošne vykonávať vzdušné útoky na ukrajinskú kritickú infraštruktúru. Ukrajina sa kvôli tomu stretáva s rozsiahlymi výpadkami dodávok elektrického prúdu, vody a tepla. Kyjev naliehavo vyzýva svojich západných spojencov, aby mu dodali systémy protivzdušnej obrany.

Skynex je schopný svojim 35-milimetrovým kanónom zasiahnuť cieľ až do vzdialenosti 40 kilometrov. Náklady na výrobu oboch jednotiek, ktoré prevezme nemecká vláda, by mali predstavovať 182 miliónov eur.

15:55 Ktorákoľvek krajina, ktorá sa odváži napadnúť Rusko jadrovými zbraňami, bude „vymazaná z povrchu zemského“, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Zároveň pripustil ďalšiu výmenu väzňov so Spojenými štátmi, informuje Sky News a agentúra AFP.

Podľa šéfa Kremľa Rusko nemá mandát na podniknutie preventívneho prvého útoku, tak ako Spojené štáty, no moderné ruské hypersonické zbrane zaistia, že Moskva bude môcť na takýto útok reagovať rozhodne.

Na tlačovej konferencii v kirgizskom hlavnom meste Biškek, kde sa koná summit Eurázijskej hospodárskej únie (EEU), Putin hovoril aj o ďalšej výmene väzňov medzi Ruskom a USA.

„Či je možná ďalšia výmena? Áno, všetko je možné. Je to výsledok rokovaní a hľadania kompromisu. V tomto prípade sme kompromis našli a neodmietame pokračovať v takejto práci aj v budúcnosti,“ povedal Putin.

Ruský prezident sa takto vyjadril deň po výmene americkej basketbalistky Brittney Grinerovej za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta. V ruskom väzení stále ostáva bývalý príslušník amerických námorných síl Paul Whelan, ktorý si odpykáva 16-ročný trest za špionáž. Whelan však vinu odmieta.

but Čítajte viac Výmena prominentných väzňov naše vzťahy nezlepší, odkázal do USA Kremeľ

Rusko podľa Putina v budúcnosti zrejme dosiahne dohodu s Ukrajinou o jej budúcnosti, no pre nedodržiavanie Minských dohôd sa cíti zradené. Podľa Putina totiž Francúzsko a Nemecko, ktoré sprostredkovali v rokoch 2014 a 2015 v bieloruskom Minsku prímerie medzi Ukrajinou a proruskými separatistami, zradili Rusko a teraz dodávajú zbrane Ukrajine.

Šéf Kremľa reagoval aj na slová bývalej nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktorá v rozhovore pre nemecký časopis Zeit tento týždeň uviedla, že Minské dohody boli snahou o získanie času pre Ukrajinu. Tá ho mala využiť na budovanie svojej obrany. Putin uviedol, že tieto slová Merkelovej ho sklamali, píše Reuters.

Virus Outbreak Germany Čítajte viac Merkelová priznala zlyhania vo svojej politike voči Rusku

**15:34 Príčinou rozsiahleho požiaru nákupného strediska na severnom okraji Moskvy, pri ktorom zahynul jeden človek, podľa záchranárov súvisel so zváračskými prácami na streche budovy, presnú príčinu určia experti po dohasení plameňov, napísal denník Kommersant.

Škody spôsobené požiarom môžu dosiahnuť 20 až 30 miliárd rubľov (300 až 450 miliónov eur), uviedla tlačová služba ruského zväzu poisťovateľov. Podľa Kommersantu ide o najhorší požiar podobného objektu v histórii Ruska.

Plamene podľa ruských médií zachvátili okolo 6:00 miestneho času (4:00 SEČ) predajňu OBI, ktorá je súčasťou obrieho nákupného strediska Mega v meste Chimki. Na mieste zasahovalo cez 100 hasičov, oheň však spôsobil kolaps časti budovy, čo sťažilo ich prácu. Pred 9:00 SEČ sa podarilo uhasiť otvorený oheň.

Video

Okrem toho bolo na mieste počuť aj vidieť silné výbuchy, upozornila stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe. V hypermarkete boli farby, laky a ďalšie horľavé materiály, píše TASS, podľa ktorého pri požiari pravdepodobne vybuchli plynové fľaše. Na zvyšok obchodného centra sa vraj oheň nerozšíril.

Obeťou požiaru sa stal pracovník ostrahy hypermarketu, ktorý zostal blízko budovy a pri explózii naň spadla konštrukcia, napísal TASS. Niekoľko ďalších ľudí bolo zranených.

Hypermarket je takmer úplne zničený, píše ruská agentúra, podľa ktorej horelo na ploche 7000 metrov štvorcových. Ruské úrady sa podľa denníka Kommersant domnievajú, že príčinou požiaru je porušenie bezpečnostných pravidiel pri zváraní. Podľa oblastného prokurátora Sergeja Zabaturina je verzia o podpaľačstve „najmenej pravdepodobná“.

15:07 Na Slovensku sa nachádza momentálne 60 000 až 80 000 ukrajinských detí, ale iba 10 000 z nich navštevuje slovenské školy. Vyhlásil to Úrad komisára pre deti (ÚKPD), ktorý spoločne s 23 inštitúciami hľadal riešenie integrácie ukrajinských detí v oblasti školstva a zdravotníctva, informovala odborná poradkyňa v oblasti komunikácie ÚKPD Mária Gregušová.

cherson Čítajte viac Lekári pred Rusmi zachránili desiatky detí. Falšovali im diagnózy

„Deti sa vzdelávajú online z ukrajinských škôl, avšak zhoršujúce sa podmienky na Ukrajine prinášajú časté výpadky elektrickej energie, z toho dôvodu je vyučovanie prerušované,“ vysvetlila. Aktuálne preto ukrajinské ministerstvo školstva odporúča začlenenie týchto detí do miestnych škôl.

Množstvo detí však do školy nechodí vôbec. „Ide väčšinou o 16– až 17-ročných tínedžerov, ktorí podľa ukrajinského vzdelávacieho systému už dokončili strednú školu, avšak na vysokú školu na Slovensku môžu nastúpiť až ako 18-roční,“ poznamenala Gregušová. Doplnila, že keďže nie sú plnoletí a nehovoria po slovensky, majú rovnako problém sa zamestnať.

14:55 Súd v litovskom hlavnom meste Vilniuse ponechal v platnosti rozhodnutie migračných úradov, ktoré zrušili povolenie na pobyt bývalej priateľke ruského ministra obrany Jelene Kaminskasovej a zakázali jej na päť rokov vstup do krajiny a na tri roky do ďalších štátov schengenského priestoru. Oznámili to litovské a ruské médiá s odvolaním sa na litovskú televíziu LRT.

„Povolenie na pobyt bolo zrušené oprávnene, pretože dostupné údaje dovoľujú tvrdiť, že žalobkyňa predstavuje hrozbu pre národnú bezpečnosť,“ citoval server Delfi z vyjadrenia hovorcu súdu. Súd podľa portálu Meduza rokoval s vylúčením verejnosti.

zväčšiť Správny súd vo Vilniuse potvrdil rozhodnutie... Foto: SITA/AP
šojgu Správny súd vo Vilniuse potvrdil rozhodnutie migračných úradov, ktoré Jelene Kaminskasovej, údajnej matke nemanželských detí ruského ministra obrany Sergeja Šojgua (na zábere), anulovali povolenie na prechodný pobyt v Litve.

Kaminskasová, rodená Šebunovová, je podľa litovskej televízie a portálu The Insider matkou dvoch nemanželských detí terajšieho ruského ministra obrany. Sergej Šojgu a Šebunovová sa podľa týchto zdrojov zblížili ešte v dobách, kedy Šebunovová bývala letuškou a Šojgu ministrom pre mimoriadne situácie. Od ministerstiev, ktoré Šojgu riadil, resp. riadi, získali firmy bývalej letušky lukratívne kontrakty, vynášajúce miliardové zisky, uviedol The Insider.

14:23 Existovala obava, že embargo na ruskú ropu spôsobí prepad ruského exportu a jej cena vyletí hore. Čo by zase iba nahralo príjmom Moskvy a vyhnalo by v Európe infláciu ešte vyššie. Stal sa však pravý opak.

shutterstock 602443307 Čítajte viac Prekvapivý efekt embarga na ruskú ropu. Cena Urals sa prepadáva a Moskva má nový problém

13:52 Slovenské zbrane na Ukrajine sú stále nasadené proti ruským útočníkom. Kyjev prišiel len o jednu húfnicu Zuzana 2. Potvrdil to minister obrany Jaroslav Naď po prílete z Ukrajiny.

Jaroslav Naď, Ukrajina Čítajte viac Naď potvrdil, že Rusi zničili slovenskú Zuzanu, S-300 zachraňuje životy

13:18 Štyridsaťročný muž zomrel na následky zranení po štvrtkových ruských raketových útokoch na Charkovskú oblasť. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol gubernátor oblasti Vasilij Holubev. Raketovými a delostreleckými útokmi na okresy Kupiansk, Čuhujiv a Izium ruské sily ďalších troch ľudí zranili. Okrem toho poškodili obytné domy a osobné autá. V meste Kupiansk ruské bombardovanie spôsobilo požiar skladu potravinárskeho podniku.

13:03 Zástupcovia Ruska a Spojených štátov sa dnes stretnú v Istanbule, rokovať budú o vízach, personálnych témach týkajúcich sa veľvyslanectva a iných diplomatických úradov a o ďalších nešpecifikovaných témach, informovala agentúra Reuters.

Ako ruská ambasáda vo Washingtone, tak aj americká ambasáda v Moskve v posledných rokoch výrazne znížili počet svojich zamestnancov. Na vine je predovšetkým vzájomné vyhosťovanie pracovníkov následkom diplomatických stretov medzi oboma krajinami.

Vladimir Putin Čítajte viac Kremeľ odmietol Bidenov návrh na rokovania. "Špeciálna vojenská operácia" bude pokračovať

V Ankare sa na vopred neohlásenom stretnutí 14. novembra stretli šéf americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) William Burns a šéf ruskej zahraničnej rozviedky SVR Sergej Naryškin. Biely dom na rokovanie v Ankare povedal, že Burns svojho ruského kolegu varoval pred následkami, ktoré by sa dostavili v prípade, že by sa Rusko rozhodlo použiť jadrové zbrane. Naryškin povedal v rozhovore s agentúrou RIA Novosti, že „najčastejšie používanými slovami na schôdzke boli ‚strategická stabilita‘, ‚jadrová bezpečnosť‘, ‚Ukrajina‘ a ‚kyjevský režim‘“.

12:41 Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk povedal, že Ukrajina sa nachádza v stave „humanitárnej núdze“, informuje CNN.

Türk na tlačovej konferencii v švajčiarskej Ženeve povedal, že na Ukrajine je „17,7 milióna ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc; (a) 9,3 milióna ľudí, ktorí potrebujú potravinovú a existenčnú pomoc“.

Cherson Čítajte viac Cherson čelí humanitárnej katastrofe. Míny tam budú odstraňovať mesiace

Na 7,4 milióna tiež vyčíslil počet ukrajinských utečencov a na 6,5 milióna tzv. vnútorne presídlených ľudí. Türk tiež uviedol, že Ukrajinu nesužujú len pretrvávajúce raketové útoky, ale aj zničená civilná infraštruktúra.

„Energetický sektor je silne zasiahnutý, vykurovanie, elektrická sieť, sú tam ľudia, ktorí žijú v mínusových teplotách bez kúrenia a elektriny,“ povedal. Dodal, že výpadkami prúdu trpia denne milióny ľudí.

12:17 Ruská generálna prokuratúra konštatovala, že vyvesenie ukrajinskej vlajky alebo použitie jej farieb — modrej a žltej — „samo osebe nepredstavuje trestný čin“. Zároveň zdôraznila, že „kvalifikácia konania konkrétnej osoby závisí od súhrnu okolností prípadu“, uviedla na svojom webe stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Na generálnu prokuratúru sa v tejto veci ešte v máji obrátil poslanec miestneho zastupiteľstva z Petrohradu za stranu Jabloko Boris Višnevskij. Žiadal, aby sa generálna prokuratúra vyjadrila, či majú ruskí občania právo kritizovať tzv. špeciálnu vojenskú operáciu (SVO), či akákoľvek kritika ruskej armády je porušením zákona a diskreditáciou, či občania majú právo používať v súvislosti s SVO „zakázané slovo“ vojna a či vyvesenie vlajky Ukrajiny a použitie žltej a modrej farby sú porušením zákona.

Poslanec argumentoval, že nejasnosť a nevysvetlenie daných skutočností bránia občanom Ruskej federácie, aby „jasne pochopili dôsledky svojho konania, čím sa porušuje princíp právnej istoty“.

Višnevskij vo štvrtok v statuse zverejnenom na sociálnej sieti Facebook kritizoval generálnu prokuratúru za to, že „niekoľko mesiacov odmieta odpovedať“ na jeho podnety. Na jeho sťažnosti prokuratúra zvyčajne reagovala údajne len vyhlásením, že „nemáme oficiálne vyhlásenú vojnu. A nič viac“.

12:06 Spojené štáty a Rusko vo štvrtok po mesiacoch vyjednávania vymenili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta.

but Čítajte viac Výmena prominentných väzňov naše vzťahy nezlepší, odkázal do USA Kremeľ

11:45 Ruské ozbrojené sily podľa ukrajinského ministerstva obrany za uplynulý deň stratili ďalších 310 vojakov. Počet zabitých ruských vojakov od začiatku invázie tak podľa Kyjiva stúpol na 93 390.

Okrem toho ukrajinská armáda za uplynulý deň zničila jedno ruské obrnené bojové vozidlo, jeden delostrelecký systém a tri vozidlá. Rusko tak od začiatku vojny stratilo 5 912 obrnených bojových vozidiel, 1 926 delostre­leckých systémov a 4 531 vozidiel. Ukrajinská armáda tvrdí, že od začiatku invázie zničila aj 2 937 ruských tankov a 281 vojenských lietadiel.

11:09 Rusko zrejme dostalo z Iránu novú várku dronov, ktorými opäť útočí na ciele na území Ukrajiny. Uviedlo to podľa spravodajskej televízie Sky News britské ministerstvo obrany vo svojej najnovšej správe o vývoji situácie na Ukrajine, ktorá sa zakladá na informáciách tajných služieb.

Britský rezort pripomenul, že ruská armáda nasadila drony iránskej výroby do bojov tento týždeň prvýkrát po trojtýždňovej prestávke.

Britská vojenská rozviedka predpokladá, že Rusko zrejme vyčerpalo svoje predchádzajúce zásoby bezpilotných lietadiel Šáhid-131 a Šáhid-136 a teraz dostalo nové. V takom prípade treba zrejme očakávať novú vlnu útokov bezpilotných lietadiel.

Ukrajinskí vojenskí predstavitelia informovali, že Záporožská a Dnepropetrovská oblasť boli po spomínanej prestávke útokom dronov vystavené 6. a 7. decembra. Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo vtedy zostrelených 17 bezpilotných lietadiel vrátane 14 dronov typu Šáhid-136.

Útoky takýmito dronmi na ukrajinské územie boli predtým zaznamenané 17. novembra.

10:53 Slovensko je aj naďalej pripravené pomáhať Ukrajine. Po návrate z oficiálnej návštevy ukrajinského Kyjeva to potvrdili minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) a minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

Naď, Káčer, Hirman, Čítajte viac Slovensko je podľa Naďa a Káčera pripravené aj naďalej pomáhať Ukrajine. S-300 stále funguje

10:44 Bratislavská rafinéria Slovnaft by mohla napriek embargu EÚ vyvážať produkty vyrobené z ruskej ropy na Ukrajinu aj po 5. februári budúceho roka. Na piatkovej tlačovej konferencii po návrate z Ukrajiny to povedal minister hospodárstva Karel Hirman. O výnimke na takýto vývoz sa podľa ministra aktuálne rokuje v Bruseli.

„Sme blízko dohody o tom, že po 5. februári bude môcť rafinéria Slovnaft exportovať výrobky z ruskej ropy dovážanej cez ropovod Družba na Ukrajinu,“ povedal Hirman. Slovensko má vyrokovanú výnimku z embarga na pokračovanie dovozu ruskej ropy, pohonné hmoty vyrobené z tejto ropy však bude môcť po 5. februári budúceho roka exportovať iba do Česka a aj to iba na obmedzené obdobie. Rafinéria by bez exportu musela obmedziť výrobu a dostala by sa pod hranicu technologického minima.

Slovnaft plánuje túto situáciu vyriešiť čiastočným nahradením ruskej ropy, no spracovanie iného druhu ropy mu zvyšuje náklady a naráža na logistické aj technologické problémy.

10:20 Nový systém by mal kooperovať so systémami Spojených štátov, NATO a ďalších partnerov v Európe, Ázii a po celom svete.

stíhačka Čítajte viac Rusi sa musia mať na pozore. Spojenci chystajú stíhačku šiestej generácie

10:05 Ruské ostreľovanie v piatok ráno zasiahlo nemocnicu v meste Cherson na juhu Ukrajiny. Na komunikačnej platforme Telegram to uviedol šéf chersonskej vojenskej administratívy Jaroslav Januševyč, podľa ktorého ruský útok poškodil pediatrické oddelenie a márnicu. Zatiaľ nehlásia zranených alebo mŕtvych. Informuje o tom spravodajský portál televízie CNN.

V stredu dvaja ľudia zomreli, keď Rusi ostreľovali Cherson 51-krát, uviedol Januševyč. Ruské sily podľa neho pálili na mierumilovné obce v regióne s delostrelectvom, salvovými raketometmi, tankmi a mínometmi.

9:20 Luxusná jachta ruského oligarchu, ktorá bola zaistená na základe sankcií EÚ, v lete záhadne zmizla z prístavu na talianskom ostrove Sardínia. Informoval o tom britský denník The Guardian a britská stanica BBC.

Majiteľom 22-metrovej jachty Aldabra je Dmitrij Mazepin, miliardár, majiteľ spoločnosti na výrobu minerálnych hnojív a otec bývalého jazdca formuly 1 Nikitu Mazepina. Dmitrij Mazepin je predsedom predstavenstva spoločnosti Uralchem (v ruštine Uralchim).

Plavidlo, ktorého hodnota sa údajne pohybuje od 700.000 do milióna eur, kotvilo v prístave Olbia. Zaistené bolo v marci, keď Mazepinovo meno zapísali na zoznam osôb, na ktoré boli po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uvalené medzinárodné sankcie.

8:20 Spojené štáty poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za 275 miliónov dolárov. Informuje o tom agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov. Balík obsahuje 80-tisíc kusov munície pre húfnice a bližšie nešpecifikovaný počet kusov munície pre salvové raketomety HIMARS. Tiež zahŕňa systémy na boj proti dronom, protivzdušnú obranu, vozidlá Humvee, generátory a ďalšie bojové vybavenie. Očakáva sa, že vláda oznámi balík pomoci Ukrajine, ktorý možno čerpať zo zásob Pentagonu, v piatok.

Od začiatku vojny na Ukrajine jej USA, vrátane najnovšieho balíka, dali zbrane a ďalšie vybavenie za viac ako 19,3 miliardy dolárov.

8:15 Na fronte v Luhanskej a Doneckej oblasti pokračujú boje medzi ruskými a ukrajinskými jednotkami, ani jedna zo strán však podľa analýzy amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) zatiaľ v týchto oblastiach nedosiahla presvedčivé zisky. Ukrajinský generálny štáb uviedol, že ruské jednotky neprestávajú útočiť v smere na Bachmut a Avdijivku.

vojna na Ukrajine, delo Čítajte viac Sily Moskvy a Kyjeva bojujú na východe Ukrajiny bez významných ziskov, píše ISW

7:25 Ruskí hasiči zasahujú pri rozsiahlom požiari, ktorý vypukol v noci v nákupnom centre na predmestí Moskvy. "Oheň zasiahol nákupné stredisko Mega Chimki v meste Chimki, ktoré sa nachádza severozápadne od centra Moskvy. Záchranné zložky uviedli, že požiar mohli spôsobiť podpaľači. Zahynul tam jeden človek.

Plamene podľa ruských médií zachvátili okolo 6:00 miestneho času (4:00 SEČ) predajňu OBI, ktorá je súčasťou obrieho nákupného strediska. Oheň sa rozhorel na ploche 7 000 metrov štvorcových. Na mieste zasahovalo 141 hasičov, oheň však spôsobil kolaps časti budovy.

V nákupnom stredisku Mega boli pred ruskou inváziou na Ukrajinu najmä západné značky, ktoré však v súvislosti s vojnou oznámili odchod z Ruska. Podľa agentúry Reuters sa tam nachádzal aj jeden z prvých obchodov IKEA v Moskovskej oblasti.

7:20 Od februára Rusko zabilo 184 ukrajinských športovcov. A teraz pán Bach cituje Emmanuela Macrona, ktorý údajne vyhlásil, že „šport by nemal byť politizovaný“ a že so športovcami z Ukrajiny, Ruska a Bieloruska by sa malo zaobchádzať rovnako. Využívanie športu na prikrášlenie vojnových zločinov je odporné, napísal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba. Reagoval tak na slová prezidenta Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasa Bacha, podľa ktorého chce výbor preskúmať spôsoby reintegrácie ruských a bieloruských športovcov, ktorí majú od februára zakázanú účasť na medzinárodných súťažiach po invázii Moskvy na Ukrajinu.

7:10 Spojené štáty a Rusko si na letisku v Abú Zabí vymenili dvoch prominentných väzňov – ruské úrady prepustili americkú basketbalistku Brittney Grinerovú výmenou za ruského obchodníka so zbraňami Viktora Buta väzneného v USA. Výmena je vyvrcholením niekoľkých mesiacov vyjednávania, ktorého predmetom bol aj ďalší americký občan, bývalý vojak Paul Whelan odsúdený v Rusku za špionáž. Whelan však naďalej zotrváva v ruskom väzení.

Americký prezident Joe Biden uviedol, že s Grinerovou už hovoril. „Je v bezpečí. Je v lietadle. Je na ceste domov,“ napísal na Twitteri. Príspevok doplnil fotografiou z Oválnej pracovne, na ktorej je tiež viceprezidentka Kamala Harrisová, šéf americkej diplomacie Antony Blinken a manželka Grinerovej Cherelle.

6:45 Bez ohľadu na to, že je Ukrajina vo vojne s Ruskom, snaží sa vedenie Charkova vytvoriť vianočnú atmosféru. Ozdobený strom tento rok stojí na bezpečnom mieste v podzemnom vestibule jednej zo staníc metra tohto druhého najväčšieho ukrajinského mes­ta.

Starosta Charkova Ihor Terechov podľa Rádia Sloboda povedal, že postaviť vianočný strom ako v mierových časoch na námestí Slobody, ktoré patrí k najväčším priestranstvám tohto druhu v Európe, nie je možné. „Preto sme sa rozhodli ozdobiť stromček v stanici metra, to je bezpečné,“ uviedol.

Charkov bol najmä v prvej fáze vojny častým terčom ruských raketových a delostreleckých úderov. Ľudia sa pred nimi ukrývali v metre, kde prespávali, alebo sa tam konalo vyučovanie pre deti, aby prišli na iné myšlienky.

6:40 Poľský prezident Andrzej Duda povedal, že jeho krajina chce mať hranice so slobodným a nezávislým Bieloruskom, nie s okupovaným územím.

„Chceme hraničiť so slobodným, zvrchovaným a nezávislým Bieloruskom, ktorého spoločnosť, bratský národ, je schopná o sebe rozhodovať,“ uviedol Duda po stretnutí s predstaviteľmi bieloruskej opozície.

Na stretnutí vo Varšave bola aj bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská, súperka dlhoročného prezidenta Alexandra Lukašenka v posledných voľbách v auguste 2020. Lukašenko vtedy podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil; západ a opozícia však považujú voľby za zmanipulované, pripomína PAP. Cichanovská bola nútená po voľbách emigrovať.

„Nechceme hraničiť s okupovaným územím, kde je ruská armáda, ktorá bojuje proti slobodnej a nezávislej spoločnosti,“ vyhlásil Duda. Poľsko podľa neho podporuje opozíciu v Bielorusku vzhľadom na „hlboké presvedčenie, že tento zápas bude úspešný pre Bielorusov, ktorí chcú mať slobodnú a zvrchovanú krajinu“.

6:30 Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu vo štvrtok schválila návrh zákona o výdavkoch na obranu, ktorý zahŕňa pomoc vo výške až desať miliárd dolárov pre Taiwan a aj pomoc pre Ukrajinu. Návrh zákona podľa spravodajského portálu Defense News zahŕňa pomoc pre Ukrajinu v oblasti zbraní a vybavenia.

6:10 Slovenské ministerstvo obrany informovalo o pomoci pre Ukrajinu, o takzvanom „zimnom balíku“ v hodnote približne 800 000 eur. Ten podľa neho obsahuje benzínové generátory, zimnú výstroj, elektrocentrály, transformátory alebo potravinové dávky. „Okrem toho Slovenská republika poskytne na pomoc Ukrajine odmínovávacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur, balistické vesty v hodnote 1,2 milióna eura ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote približne 6,3 milióna eur,“ poznamenala hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Martina Kováľ Kakaščíková.

Rastislav Káčer / Jaroslav Naď / Čítajte viac Káčer, Naď aj Hirman navštívili Kyjev. SR poskytne Ukrajine tzv. zimný balík

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Dmytro Kuleba uviedol, že približne 300 generátorov zo Slovenska má pomôcť predovšetkým školám či nemocniciam.

Slovenský minister obrany Jaroslav Naď si vo štvrtok počas oficiálnej návštevy v Kyjeve prevzal od ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Rad Jaroslava Múdreho druhého stupňa. Ukrajinská hlava štátu týmto vyznamenaním oceňuje predstaviteľov iných štátov za mimoriadne služby pre ukrajinský národ a na znak toho, že si ich krajiny váži, informovala hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

„Som nesmierne poctený a úprimne si vážim ocenenie prezidenta Zelenského, ktoré mi odovzdal v Kyjeve. Rad Jaroslava Múdreho mi bude navždy pripomínať všetky náročné rozhodnutia, ktoré sú doma politicky zneužívané, no na Ukrajine zachraňujú životy,“ povedal minister Naď.

„Toto ocenenie mi bude pripomínať všetkých vojakov a civilistov, ktorí stoja za bezpečnou prepravou životne dôležitého materiálu. Budem v ňom vždy vidieť vďaku Ukrajincov, s ktorými som sa mohol osobne stretnúť a vyjadriť našu solidaritu. A bude mi hovoriť, že úprimné odhodlanie, viera a spoločný záujem s dobrým úmyslom sú silnejšie než akékoľvek koncentrované zlo,“ dodal Naď.

Minister obrany Jaroslav Naď, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer a minister hospodárstva Karol Hirmanom vo štvrtok navštívili ukrajinskú metropolu Kyjev.

Slovensko nedávno odovzdalo Ukrajine 30 bojových vozidiel pechoty BVP-1, ktorých dodávku Kyjevu Bratislava sľúbila v lete. Informoval o tom už skôr minister obrany Naď, ktorý pripomenul, že Bratislava za ne získa od Nemecka 15 tankov Leopard 2A4. Slovensko od invázie Ruska na Ukrajinu už Kyjevu poskytlo najrôznejší vojenský materiál. Dodávky zahŕňali napríklad muníciu, raketový systém S-300, odmínovací systém Božena alebo vrtuľníky. Podľa informácií rezortu obrany Bratislava od začiatku ruskej invázie poskytla Ukrajine pomoc v hodnote približne 167,8 milióna eur.

343 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine