Vplyvný politik Alternatívy pre Nemecko Höcke stojí pred súdom, dôvodom je zakázané nacistické heslo

Za veľkej pozornosti médií a tiež odporcov krajnej pravice sa začal proces s vplyvným politikom protiimigračnej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björnom Höckom. Ten musí krajinskému súdu v sasko-anhaltskom Halle vysvetliť, prečo v máji 2021 použil na volebnom mítingu zakázané nacistické heslo Všetko pre Nemecko (v nemčine Alles für Deutschland). V takýchto prípadoch hrozia pokuty, možné je však vyniesť až trojročný trest väzenia.

18.04.2024 13:12
Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok Foto: ,
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024.
debata (5)

„Nacista, nacista,“ skandoval na Höckeho dav niekoľko stoviek demonštrantov, ktorí sa ráno zhromaždili pred súdnou budovou. Aktivisti na transparentoch uvádzali, že Höcke je nacista a že nacisti nesmú získať žiadnu moc. Ďalšie transparenty zase vyzývali na rozpustenie Alternatívy pre Nemecko, ktorú parlamentné strany, ako sú konzervatívna únia CDU/CSU, Ľavica alebo Zelení, označujú za krajne pravicovú. Za preukázateľne pravicovo extrémistickú potom označili organizáciu AfD v Durínsku, Sasku-Anhaltsku a Sasku tamojšie zemské kontrarozviedky. „Zakážte nacistické strany, kým bude neskoro,“ uvádzalo jedno z hesiel aktivistov.

Germany Protests Čítajte viac Vystúpi Nemecko z EÚ? AfD iba burcuje voličov, tvrdí politológ

Znenie obžaloby sa podľa agentúry DPA na poslednú chvíľu zmenilo. Súd sa v terajšom procese venuje udalosti zo sasko-anhaltského Merseburgu, kde asi pred 250 poslucháčmi predniesol zakázané slovné spojenie. „Všetko pre našu vlasť, všetko pre Sasko-Anhaltsko, všetko pre Nemecko,“ povedal vtedy Höcke.

Pôvodne bolo súčasťou obžaloby tiež to, že Höcke heslo vlani v decembri v durínskej Gere čiastočne zopakoval, keď povedal „všetko za“ a súčasne gestami vyzval publikum, aby vyslovilo zvyšok. Novovybraná obhajoba však nemala dosť času, aby sa s touto časťou spisu zoznámila.

Extrémizmus / AfD / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Zakázať stranu alebo jej zobrať peniaze? Nemecko rieši, ako potrestať extrémistickú AfD

Heslo Všetko pre Nemecko, ktoré používali úderné oddiely SA nacistickej strany NSDAP, je v spolkovej republike zakázané verejne používať podobne ako ďalšiu nacistickú symboliku a nacistické mottá. Takéto zákazy sa vzťahujú okrem iného na nacistické pozdravy Heil Hitler alebo Sieg Heil, zakázaná zostáva aj rozlúčka s nemeckým pozdravom (mit deutschem Gruß), ktoré nacisti tiež zneužili.

Demonštranti držia transparent s nápisom... Foto: TASR/AP, Fabrizio Bensch
Nemecko Halle Súdy Höcke AfD Proces Začiatok Demonštranti držia transparent s nápisom " Björn Höcke je nacista" pred budovou súdu v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024.

Proces, ktorý potrvá najmenej do polovice mája, nemecké médiá pozorne sledujú. Höcke totiž nie je iba radovým členom AfD, ale spolupredsedom durínskej organizácie tejto pravicovo populistickej strany a šéfom poslaneckej frakcie AfD v durínskom sneme. V septembri navyše Durínsko čakajú krajinské voľby, do ktorých vedie AfD práve Höcke, ktorý sa tak uchádza o kreslo premiéra. Prieskumy verejnej mienky AfD sľubujú v Duríne okolo 30 percent hlasov, čo z nej robí najsilnejšie politické zoskupenie. Druhá za AfD je s odstupom zhruba desiatich percentuálnych bodov konzervatívna Kresťanskodemo­kratická únia (CDU).

Alternatíva pre Nemecko / AfD / Čítajte viac Najmenej od júna. Krajne pravicovej AfD klesajú preferencie, stále je však pred Scholzom

Ešte v januári dosahovala AfD v prieskumoch z Durínska až 36 percent, strane však v posledných mesiacoch uškodili škandály. Investigatívna skupina Correctiv v januári informovala, že zástupcovia AfD a ďalších krajne pravicových združení vlani tajne rokovali o tom, ako z Nemecka deportovať milióny ľudí prisťahovaleckého pôvodu. Toto stretnutie vyvolalo hnev verejnosti, ktorá odvtedy pravidelne proti AfD demonštruje.

AfD Čítajte viac Ruská vojna pomohla krajnej pravici. Čo by sa stalo, keby v Nemecku vládla AfD?

Ďalšia aféra sa týka spolkového poslanca AfD Petra Bystrona, o ktorého sa podľa informácií českého Deníka N zaujímajú tajné služby pre možné prijímanie úplatkov od proruskej siete. Bystroň, ktorý je českého pôvodu a ktorý je dvojkou strany pre júnové voľby do Európskeho parlamentu, odmietol, že by úplatky dostával.

Do ťažkostí sa dostal aj líder AfD pre eurovoľby a europoslanec Maximilian Krah, ktorého vlani v decembri podľa verejnoprávnej televízie ZDF a magazínu Der Spiegel vypočúvali agenti amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI). „Žiadny pokoj na obzore,“ zhrnula problémy AfD nemecká mutácia portálu Politico.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Alternatíva pre Nemecko #AfD