Štvrtá dávka vakcíny bude nutná skôr, predpokladá šéf Pfizeru

Britský náhradný plán pre Anglicko zahŕňa opätovné nosenie rúšok. Štvrtá dávka vakcíny bude podľa šéfa Pfizeru zrejme potrebná skôr.

09.12.2021 06:15 , aktualizované: 10.12.2021 23:12
koronavírus, očkovanie, dieťa Foto: ,
Sedemročnú Leannu olizuje Watson, terapeutický pes z policajného oddelenia, keď dostáva očkovanie proti COVIDU-19 od Dr. Eugenia Fernandeza na základnej škole. (Pawtucket, Rhode Island, USA, 7. 12. 2021).
debata (475)
7-dňový priemer a kĺzavý medián
7-dňový priemer
Kĺzavý medián

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

23:12 Ruský prezident Vladimir Putin a prezident Juhoafrickej republiky (JAR) Cyril Ramaphosa sa vo štvrtok počas telefonátu dohodli, že Rusko v najbližšej budúcnosti vyšle do JAR skupinu svojich lekárov, výskumníkov a tiež lekárske vybavenie. Informoval o tom tlačový úrad Kremľa, na ktorý sa odvolala štátna tlačová agentúra TASS.

„Lídri pokračovali v diskusii o spolupráci oboch krajín súvisiacej s novým koronavírusovým variantom omikron. Dosiahli dohodu o skorom vyslaní skupiny ruských virológov, epidemiológov, výskumníkov a lekárov a takisto o dodávke hygienických potrieb, epidemiologického laboratória a ďalšieho zdravotníckeho vybavenia do Juhoafrickej republiky,“ uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Juhoafrický prezident vyjadril vďaku za to, že ruská strana je ochotná úzko spolupracovať v protiepidemickom boji, píše Kremeľ. Obaja prezidenti spolu telefonovali už začiatkom decembra a dohodli sa, že spoja sily v boji proti pandémii, predovšetkým proti novému variantu omikron.

22:01 Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) sa obáva, že bohaté krajiny začnú v reakcii na nový variant koronavírusu hromadiť vakcíny proti ochoreniu COVID-19. To by podľa nej mohlo ohroziť dodávky do krajín, kde je väčšina ľudí nezaočkovaná. Niektoré bohaté štáty už v reakcii na omikron začali urýchľovať vakcináciu posilňujúcimi dávkami, informuje spravodajský portál BBC.

Existujú obavy, že proti variantu omikron sú vakcíny menej účinné ako pri iných variantoch. Nedávne štúdie vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech ukázali, že vytvorila menej neutralizujúcich protilátok proti omikronu ako proti pôvodnému kmeňu. Tento deficit sa však dá zvrátiť posilňujúcou dávkou.

WHO ale upozorňuje, že prioritou by malo byť podanie primárnych dávok. Riaditeľka WHO pre vakcíny Kate O'Brien vyzvala bohaté krajiny, aby pokračovali v darovaní dávok vakcín a dodávok do nedostatočne zabezpečených krajín, aby tak vyriešili nebezpečnú nerovnosť v prístupe.

21:05 Talianska vláda ohlásila vo štvrtok ďalší úspech v očkovacej kampani proti koronavírusu – podaním 100 miliónov dávok vakcíny. Informovala o tom agentúra DPA. Generál Francesco Paolo Figliuolo, ktorý je zodpovedný za distribúciu vakcín, to nazval „výnimočným výsledkom“.

Zhruba 80,1 percenta Talianov bolo zatiaľ zaočkovaných jednou dávkou, kým 77,3 percenta dostalo najmenej dve dávky vakcíny, vyplýva z výpočtov nezávislej nadácie Gimbe. Približne 16,2 percenta obyvateľov už prijalo aj tretiu, posilňovaciu dávku vakcíny proti ochoreniu COVID-19, píše DPA. Čo sa týka Talianov vo veku nad 12 rokov, takmer 88 percent z nich už dostalo najmenej jednu dávku očkovacej látky proti koronavírusu.

Talianska vláda tiež oznámila, že v nasledujúcich týždňoch budú vakcíny dostupné pre 25 miliónov Talianov. Očkovanie detí vo veku od päť do 12 rokov sa v krajine začne 16. decembra.

19:22 Povinnosť očkovania proti koronavírusu sa bude v Rakúsku od februára budúceho roka vzťahovať na všetky osoby s trvalým pobytom v krajine vo veku od 14 rokov. Oznámili to vo štvrtok minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein a ministerka pre ústavu Karoline Edtstadlerová. Informovala o tom agentúra APA.

Výnimka z povinnej vakcinácie bude platiť pre tehotné ženy a tých, ktorí sa so zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať, spresnil Mückstein na spoločnej tlačovej konferencii s Edtstadlerovou. Pre uplatnenie výnimky bude potrebné lekárske potvrdenie, zdôraznil.

Rakúsky minister zdravotníctva zároveň vyzdvihol, že očkovanie pre tehotné sa „výslovne odporúča“.

Štvrťročne sa budú uskutočňovať tzv. „očkovacie lehoty“, v rámci ktorých sa budú musieť dať zaočkovať všetky osoby, na ktoré sa povinná vakcinácia vzťahuje; alebo odovzdať odôvodnenie na výnimku z očkovania, spresňuje APA. Prvým konečným termínom na zaočkovanie bude 15. marec 2022, uviedol Mückstein.

Tým, ktorí sa nezaregistrujú, hrozia peňažné pokuty – v riadnom konaní do výšky až 3600 eur, pričom sa bude brať do úvahy aj finančná situácia. Okrem toho môže prebehnúť aj tzv. „skrátené konanie“ v prípade pokuty do výšky 600 eur.

17:30 Úrad verejného zdravotníctva zverejnil vo štvrtok vo vestníku vlády dve vyhlášky, ktoré upravujú nové pandemické opatrenia. ÚVZ SR tiež vysvetlil, ako budú fungovať režimy OP a OTP.

Núdzový stav / Opatrenia / Obchody / Čítajte viac ÚVZ zverejnil vyhlášky upravujúce nové pandemické opatrenia

16:48 O povinnom očkovaní proti koronavírusu sa na Slovensku musí uvažovať vzhľadom na situáciu a rozšírenie nepravdivých informácií, vyhlásil minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) v pléne Národnej rady počas štvrtkovej hodiny otázok. Avizoval tiež úpravu legislatívy, ktorá má umožniť odškodniť nežiadúce účinky po podaní vakcíny proti covidu.

„Verejne sme vyhlásili, že vláda zatiaľ neuvažuje o povinnom očkovaní, ale vzhľadom na situáciu, ktorá je a k rôznym nepravdivým informáciám, ktoré sa tu šíria bohužiaľ zásluhou ľudí, ktorí tomu nerozumejú alebo nechcú rozumieť, musím už o tom uvažovať,“ odpovedal minister na otázku poslanca Martina Čepčeka (nezaradený) o povinnom očkovaní. Dodal, že v paragrafovom znení nie je pripravené nič.

Čepček mu pripomenul vyjadrenia, že povinné očkovanie sa pred rokom považovalo za hoax. „Áno, presne. Pred rokom sme si nemysleli, že bude zaočkovaných 47 percent ľudí, ale 67 percent, pred rokom sme si nemysleli, že budeme mať v nemocniciach takmer 4-tisíc ľudí, ale možno o polovicu menej. Vzhľadom k takejto ‚protištátnej činnosti‘ tak bohužiaľ musíme uvažovať nad touto možnosťou,“ vyhlásil Lengvarský.

Minister tiež priblížil spôsob odškodňovania. „Podľa platného znenia zákona o liekoch, ktorý bude súčasťou druhého čítania na tomto zasadnutí NR SR, konkrétne paragraf 143, odsek 7 a 8, pokiaľ bude schválený, štát v zastúpení ministerstva zdravotníctva preberá zodpovednosť za škodu spôsobenú použitím neregistrovanej očkovacej látky. Pod tento režim budú spadať všetky očkovacie látky, ktoré sa v súčasnosti v kontexte očkovania proti ochoreniu Covid-19 používajú,“ ozrejmil.

Vladimír Lengvarský Čítajte viac Lengvarský nevidí v odškodňovaní po očkovaní problém

Spôsob odškodňovania bude podľa ministra prebiehať tak, že poskytovateľ zdravotnej starostlivosti bude informovať o nežiadúcom účinku Štátny ústav pre kontrolu liečiv. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou následne prešetrí daný stav, vysloví súhlas alebo nesúhlas, či nežiadúci účinok mal priamu súvislosť s podaním očkovacej látky.

„Pokiaľ to bude pravda, tak podľa zákona o náhrade za bolesť a o náhrade za sťaženie spoločenského uplatnenia bude dotyčnému občanovi vyplatená patričná finančná kompenzácia,“ skonštatoval s tým, že sa budú zohľadňovať všetky prípady od 26. decembra 2020, keď sa v krajine začalo s očkovaním proti covidu. (tasr)

15:20 Prípady nákazy koronavírusovým variantom omikron sa zatiaľ ukazujú ako „väčšinou mierne“, uviedla vo štvrtok Európska agentúra pre lieky (EMA). Zároveň však upozornila, že stále skúma, či variant môže spôsobiť aj ťažký priebeh ochorenia. Informovala o tom agentúra AFP.

„Prípady sa javia väčšinou ako mierne, ale potrebujeme zozbierať viac dôkazov na to, aby sme mohli určiť, či je spektrum závažnosti ochorenia spôsobovaného omikronom odlišné než v prípade všetkých ostatných variantov, ktoré doteraz cirkulovali,“ spresnil šéf EMA pre biologické zdravotné hrozby a očkovaciu stratégiu Marco Cavaleri.

Koronavírusový variant omikron vyvolal globálnu paniku minulý mesiac a tiež obavy, že by mohol byť nákazlivejší, spôsobovať ťažší priebeh ochorenia či odolávať vakcínam, píše AFP.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tento týždeň uviedla, že prvé náznaky skutočne naznačujú vyššiu infekčnosť omikronu. Výrobcovia vakcíny Pfizer/BioNTech však oznámili, že tretia dávka tejto očkovacej látky poskytla efektívnu ochranu proti tomuto variantu. Spoločnosť tiež uviedla, že vyvíja špecifickú vakcínu zameranú na omikron, ktorá by mala byť hotová v marci 2022.

Cavaleri podotkol, že je príliš skoro komentovať, ako vakcíny pôsobia proti omikronu. „V tejto fáze my nemáme dostatok údajov o dosahu tohto variantu na efektivitu schválených vakcín, ale neustále skúmame horizont, aby sme zhromaždili dostatok dôkazov,“ dodal.

13:56 Za uplynulý týždeň od 2. do 8. decembra pribudlo v Trenčianskom samosprávnom kraji 7 859 ľudí s pozitívnym PCR testom na nový koronavírus. V porovnaní s predchádzajúcim týždňom ich počet stúpol o 610. Vyplýva to z údajov Národného centra zdravotníckych informácií.

Najviac prípadov v TSK – 1 546 – odhalili testy v okrese Prievidza. Nasledovali okresy Trenčín (1 320), Považská Bystrica (1 061), Nové Mesto nad Váhom (977), Partizánske (743), Púchov (700), Ilava (685), Bánovce nad Bebravou (610) a Myjava (217).

Na Slovensku pribudlo za rovnaký čas 60 021 osôb s pozitívnym PCR testom. Najviac ich bolo v Bratislavskom samosprávnom kraji (8 686). Nasledovali Košický (8 169), Trenčiansky (7 859), Trnavský (7 852), Žilinský (7 553), Prešovský (7 410), Banskobystrický (6 536) a Nitriansky samosprávny kraj (5 956). (tasr)

13:06 Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) chce zrušiť zákaz stretávania sa rodín počas vianočných sviatkov. Podľa neho to nie je dobré opatrenie v boji proti pandémii koronavírusu. "Za zákaz stretávania sa s rodinou počas sviatkov sa na včerajšom zasadnutí vlády nehlasovalo. Navrhnem takéto nariadenie prehodnotiť,“ uviedol na sociálnej sieti Sulík.

Richard Sulík Čítajte viac Sulík navrhne prehodnotiť zákaz návštev blízkych cez Vianoce

13:03 Zdravotníkom z Nemocnice s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach pomáhajú s pacientmi s covidom už niekoľko dní dobrovoľníci. Približne 20 mužov, medzi ktorými sú i mladí športovci, zareagovalo na výzvu zdravotníckeho zariadenia na sociálnej sieti.

„V tejto vlne ochorenia Covid-19 ide na oddelení intenzívnej a urgentnej medicíny desať až 12 pľúcnych ventilácií pre pacientov s Covid-19. Na oddelení máme osem sestier, čo je pre ne dlhodobo neúnosné a náročné fyzicky a psychicky,“ povedal vo štvrtok riaditeľ bojnickej nemocnice Peter Glatz s tým, že v porovnaní s druhou vlnou pandémie bolo sestier o polovicu viac.

Výzvu na pomoc zdravotníkom podľa neho zverejnila nemocnica na podnet lekára. „Hľadáme dobrovoľníkov, ktorí sú fyzicky zdatní, predsa len ide o manipuláciu s pacientmi s často veľmi ťažkou nadváhou. Ideálne je, keď sú očkovaní a zdraví, čo je nevyhnutné, lebo budú pracovať vo vysoko infekčnom prostredí,“ priblížil.

Dobrovoľníci pomáhajú sestrám pri fyzickej práci, manipulácii s pacientmi, odbremeňujú ich tiež od prenosu vzoriek do a z laboratória a podobne, doplnil riaditeľ. „Do štvrtku sa nám ozvalo približne 20 dobrovoľníkov, prví nastúpili už minulý piatok, nečakane na detské oddelenie, lebo sme tam prijali 160-kilogramového pacienta s poruchou metabolizmu,“ ozrejmil Glatz.

Ďalší dobrovoľníci podľa neho nastúpili o deň neskôr na oddelenie pre pacientov s covidom. „Ide o mužov, časť z nich je silných a mocných, časť z nich sú mladí športovci a jeden z nich je baník, ktorý chodí pomáhať našim sestrám vo voľnom čase,“ dodal. (tasr)

12:12 Seniori tvoria najväčšiu skupinu ľudí, ktorí sú hospitalizovaní a nezaočkovaní. Vo vekovej kategórii 65 a viac rokov ich je 1 391, z toho 77 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, uviedla hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií Alžbeta Sivá.

Korona / Covid / Zdravotník / Hospitalizácia / Nemocnica / Čítajte viac Seniori sú najväčšou skupinou ľudí, ktorí sú hospitalizovaní a nezaočkovaní

11:44 Generálny riaditeľ americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer uviedol, že ľudia pravdepodobne budú potrebovať štvrtú dávku vakcíny proti koronavírusu skôr, ako sa očakávalo. Predbežný výskum totiž ukazuje, že nový variant koronavírusu omikron dokáže podkopávať ochranné protilátky vytvorené vakcínou, ktorú Pfizer vyvinul spoločne s firmou BioNTech.

Albert Bourla pôvodne odhadoval, že štvrtá dávka vakcíny bude potrebná 12 mesiacov po tretej dávke. „Vzhľadom na omikron to musíme vyhodnotiť, pretože máme veľmi málo informácií. Možno ju budeme potrebovať rýchlejšie,“ dodal. Informuje o tom portál cnbc.com.

Pfizer a BioNTech môžu vyvinúť vakcínu zameranú konkrétne proti variantu omikron do marca 2022, ak to bude nutné, povedal Bourla. Teraz je podľa šéfa spoločnosti Pfizer najdôležitejšie podávať tretiu dávku vakcíny pre zimné obdobie. Ako zároveň dodal, pri predchádzaní hospitalizáciám pomôžu aj také lieky, ako je orálne podávané antivirotikum Paxlovid od firmy Pfizer.

Výrobca liekov požiadal americký Úrad pre kontrolu potravín a liekov (FDA) o schválenie tohto antivirotika na núdzové použitie minulý mesiac. Bourla uviedol, že firma bude mať úplné výsledky klinických testov v najbližších dňoch a predpokladá, že preukážu 89-percentnú redukciu hospitalizácií a úmrtí tak, ako to minulý mesiac ukázali predbežné dáta.

11:40 Poslanci NR SR vo štvrtok schválili novelu zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením koronavírusu. Za hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov vrátane časti opozície.

Finančný príspevok vo výške 300 eur tak bude poskytnutý seniorom nad 60 rokov, ktorí absolvovali očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny alebo sa do konca tohto roka registrovali a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Príspevok 200 eur bude poskytnutý seniorom, ktorí absolvovali očkovanie druhou dávkou od 30. júna tohto roka alebo sa do konca roka na druhú dávku registrovali a budú zaočkovaní do 15. januára 2022. Finančný príspevok vo výške 200 eur sa bude týkať aj seniorov, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou od 25. novembra, alebo sa registrovali do konca tohto roka a absolvujú očkovanie do 15. januára 2022.

Vakcína / Očkovanie / Čítajte viac Poslanci schválili Matovičov očkovací bonus, za hlasovali všetci z Hlasu

9:52 Americká Správa potravín a liečiv (FDA) v stredu schválila na núdzové používanie liečivo Evusheld od spoločnosti AstraZeneca založené na syntetických protilátkach na prevenciu ochorenia COVID-19. Píše o tom agentúra AFP.

Ide o prvý čisto preventívny prípravok schválený úradom FDA. Je určený výhradne pre osoby, u ktorých sa vzhľadom na ich zdravotný stav očakávajú nepriaznivé reakcie na vakcíny. FDA zdôraznila, že Evusheld „nie je náhradou za očkovanie u osôb, u ktorých sa očkovanie odporúča“. Podávať ho budú môcť ľuďom od 12 rokov.

9:42 V uplynulých 24 hodinách potvrdili testy v Maďarsku 7310 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu a v súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo 215 pacientov. Informoval o tom vo štvrtok operačný štáb na webovej stránke koronavirus.gov.hu.

Aktuálne je nakazených 184 527 osôb. Hospitalizovaných je 7119 chorých s covidom, z nich 579 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Doterajšou bilanciou koronavírusovej pandémie v Maďarsku je 1 176 038 infi­kovaných a 36 263 úmrtí s covidom.

Zaočkovaných proti covidu je takmer 6,2 milióna z desiatich miliónov obyvateľov tejto stredoeurópskej krajiny. Dve dávky dostalo vyše 5,8 milióna a tri dávky takmer 2,9 milióna ľudí.

9:26 V Česku pribudlo za stredu 16 179 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je o približne 5000 menej než pred týždňom. Kleslo aj incidenčné číslo, ktoré sa po prvý raz od 21. novembra dostalo pod hranicu 1000. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz s odvolaním sa na údaje ministerstva zdravotníctva.

Zdravotníci opäť hlásia za uplynulých 24 hodín aj ďalší pokles v počte hospitalizovaných s covidom, a to zo 6855 na 6478. Chorobe za stredu podľahlo podľa predbežných údajov 47 osôb, čím sa celkový počet obetí covidu zvýšil na 34 129.

Naďalej klesá hodnota sedemdňovej incidencie – na 100-tisíc obyvateľov evidujú v krajine 979 nakazených, ako aj miera pozitivity laboratórnych testov na prítomnosť koronavírusu.

8:54 Nový nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vyhlásil, že na ochranu pred novým koronavírusovým variantom omikron sú potrebné tri očkovacie dávky.

„Očkovanie je kompletné až vtedy, keď bol človek zaočkovaný trikrát,“ povedal sociálny demokrat Lauterbach v stredajšej relácii heute-journal stanice ZDF.

Šírenie nového variantu omikron prináša podľa jeho slov novú realitu, ktorá si vyžaduje zareagovať podávaním posilňujúcich dávok vakcíny. Dodal ale, že s veľkou pravdepodobnosťou chorobu dokážu zmierniť aj dve absolvované dávky a „tri ochránia voči ťažkému priebehu ochorenia zrejme veľmi dobre“.

Nevyhnutné je zabezpečiť, aby sa omikron v Nemecku nerozšíril plošne. Ak by sa to stalo, mohlo by to mať podľa Lauterbacha vplyv na to, kto by sa považoval za plne zaočkovaného proti covidu.

6:15 Britská vláda v snahe zamedziť ďalšiemu šíreniu choroby COVID-19 zaviedla v Anglicku náhradný plán. Od pondelka musia všetci obyvatelia Anglicka povinne pracovať z domova, pre vstup do nočných klubov a ďalších miest s väčším počtom ľudí potom bude potrebný covidový certifikát. Teda doklad o dokončenom očkovaní alebo o negatívnom teste na COVID-19. Nové opatrenia predstavil premiér Boris Johnson. Sprísnenie opatrení chystá kvôli pandémii aj Dánsko.

Už od piatku sa v Anglicku rozšíri povinnosť nosiť rúška, novo napríklad na divadlá a kiná. „Môže sa zdať, že sa situácia zlepšuje, a úprimne dúfam, že to tak skutočne je. Napriek tomu vieme, že neúprosná logika exponenciálneho rastu môže viesť k veľkému nárastu hospitalizácií, a teda bohužiaľ aj úmrtí,“ povedal Johnson na tlačovej konferencii. Zároveň vyzval, aby sa ľudia nechali očkovať.

Britskí odborníci očakávajú, že sa variant omikron v krajine stane dominantným do dvoch až štyroch týždňov. Počty nových prípadov omikronu pribúdajú v Británii rovnako rýchlo ako v Juhoafrickej republike, kde sa tento variant objavil prvýkrát. Británia aktuálne eviduje 568 prípadov, v skutočnosti ich je ale podľa Johnsona oveľa viac. Juhoafrická republika hlásila v stredu rekordný denný prírastok 20-tisiíc nakazených, nie je však známe, aký podiel má na tom omikron.

Škótsko, Wales a Severné Írsko rozhodujú o protiepidemických pravidlách samostatne a už predtým zaviedli prísnejšie opatrenia, než aké doteraz platili v Anglicku.

Sprísnenie pravidiel oznámilo aj Dánsko. Od stredy 15. decembra sa v krajine uzavrú základné školy, zatiaľ čo reštaurácie a bary budú už tento piatok nútené skrátiť otváraciu dobu do polnoci. Vláda vyzvala obyvateľov, aby pracovali z domu a vyhli sa hromadným akciám, ako sú napríklad vianočné večierky.

„Stále sa domnievame, že je možné udržať veľkú časť dánskej spoločnosti otvorenú vďaka veľkej podpore vakcín,“ uviedla na tlačovej konferencii premiérka Mette Frederiksenová. Dokončené očkovanie má približne 77 percent dánskej populácie.

475 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus