Slovensko navštívi pre dvojnásobnú homofóbnu vraždu misia europarlamentu

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) z Monitorovacej skupiny pre demokraciu, právny štát a základné práva (DRFMG) odsúhlasili v piatok zámer vycestovať na Slovensko v reakcii na nenávistné vraždy dvoch mladých ľudí z LGBTQI+ komunity v Bratislave, uviedol slovenský europoslanec Vladimír Bilčík (Spolu).

21.10.2022 12:13 , aktualizované: 13:10
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Foto:
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity na Zámockej ulici, pred podnikom Tepláreň, piatok 14. 10. 2022
debata (76)

Bilčík, ktorý je stálym členom europarlamentnej monitorovacej skupiny DRFMG, spresnil, že misia europoslancov sa chce na Slovensku podrobnejšie informovať o pozadí a kontexte tohto zločinu z nenávisti a diskutovať s príslušnými slovenskými orgánmi o konkrétnych krokoch v boji proti nenávisti a pri ochrane LGBTIQ+ komunity a ďalších zraniteľných skupín.

Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte viac Odborníčka: Kollárovmu záveru nerozumiem, požiadavky na zavedenie inštitútu pre LGBTI+ sú legitímne

Europoslanci chcú na Slovensku diskutovať o čo najvhodnejšom zapojení spoločných európskych inštitúcií do boja proti nenávisti vo verejnom priestore a o radikalizácii mladých ľudí v on-line priestore.

VIDEO: Čaputová: Prepáčte, patríte sem. Spojme sily, ako pred štyrmi rokmi
Video

„Európske inštitúcie sú aj slovenské inštitúcie – a už pri vyšetrovaní vrážd Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sme sa presvedčili, aká dôležitá je spolupráca našich policajtov v rámci Europolu. Verím, že aj teraz nájdeme spôsoby, akými môžu byť európske inštitúcie nápomocné, aby sme lepšie spoločne predchádzali radikalizácii v on-line priestore, a predovšetkým na to, aby sa aj ľudia z LGBTIQ+ komunity cítili na Slovensku bezpečne,“ uviedol v tejto súvislosti Bilčík.

Vrah Juraj K. Čítajte viac Riaditeľka školy o vrahovi Krajčíkovi: Prišiel ako ťažko šikanovaný žiak, venovali sa mu dvaja psychológovia

Úlohou parlamentnej skupiny pre monitorovanie demokracie, právneho štátu a základných práv je sledovanie dodržiavania základných práv, demokracie a právneho štátu v Európskej únii.

Matovič: Netreba zo Slovenska robiť „čiernu dieru“

Poslankyňa Národnej rady (NR) SR Anna Andrejuvová (OĽANO) navrhne kolegom v koalícii, aby zvážili prijatie oficiálnej reakcie snemovne na uznesenie Európskeho parlamentu (EP). O možnostiach a forme reakcie chce s partnermi hovoriť na koaličnej rade.

Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Čítajte viac Europarlament vyzýva slovenskú vládu na pokrok v ochrane práv LGBTIQ+ ľudí

„Dôrazne sa ohradzujem voči uzneseniu Európskeho parlamentu. Jedným z pilierov, na ktorých stojí Európska únia, je princíp subsidiarity. Časť poslancov Európskeho parlamentu, medzi nimi aj štyria zo Slovenska, podkopala tento pilier svojím hlasovaním,“ uviedla Andrejuvová. Ocenila postoj tých slovenských europoslancov, ktorí návrh nepodporili. Hovorí o neprijateľnom zasahovaní do výlučných právomocí členských štátov.

VIDEO: Nenávisť musí mať meno, politici sa zhodli, že diskusie nesmú byť anonymné
Video

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) na uznesenie EP reagoval tým, že netreba zo Slovenska robiť „čiernu dieru“ v otázke ochrany LGBTI+ komunity. Poukázal na podobné prípady prejavov nenávisti v iných krajinách. Čo sa týka odsúdenia niektorých vyjadrení našich politikov zo strany EP poznamenal, že neregistruje nadmieru sa vyskytujúce podobné prejavy. Tvrdí, že osobne sa snaží vážiť slová. Hovorí o vybičovanej atmosfére. Myslí si, že počas tohto volebného obdobia by mohli naplniť záväzok z vládneho programu.

VIDEO: Zbabelá poprava na Zámockej. Juraj K. vraždil od chrbta
Video

Premiér Eduard Heger (OĽANO) už avizoval, že poveril ministra spravodlivosti Viliama Karasa prípravou legislatívy na posilnenie práv osôb žijúcich v spoločnej domácnosti v zmysle programového vyhlásenia vlády. Venovať by sa mal tomu bezodkladne, termín predloženia návrhu nešpecifikoval.

čaputová Čítajte viac Čaputová v europarlamente: Homofóbny útok bol útokom na každého na Slovensku

Juraj Šeliga (nezaradený) verí, že minister návrh predloží v krátkom čase. V reakcii na uznesenie EP uviedol, že je to v prvom rade hanba konkrétnych politikov, ktorých výroky europoslanci odsúdili. Podčiarkol, že v súčasnosti sú vystavené útokom politikov viaceré komunity, nielen LGBTI+, ale aj sudcovia či prokurátori a ďalší. „Je to výzva pre všetkých, aby komunikovali normálne,“ podotkol.

76 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej #LGBTI+