V Novákoch útočil študent sekerou, zranil dievča. NAKA prípad vyšetruje ako pokus o vraždu

Pred začiatkom vyučovania útočil v strednej odbornej škole v Novákoch študent. Sekerou zranil svoju spolužiačku.

03.11.2022 09:38 , aktualizované: 17:00
nováky Foto:
Zasahujúci policajti pred strednou školou v Novákoch po útoku sekerou.
debata (139)
Video

Podľa informácií TV JOJ zranil dievča, ktoré zasiahol do oblasti hlavy. Žiak tiež zaútočil na svojho spolužiaka, ten ale vyviazol bez zranení. Po svojom vyčíňaní z miesta incidentu ušiel. Polícia agresora zadržala asi 500 metrov od školy v neďalekom poli.

Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...
Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...
+7Stredná odborná škola v Novákoch po útoku...

Polícia informovala, že prípad si prevzal vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry a incident sa vyšetruje ako úkladná vražda v štádiu pokusu. „O veci bol bezodkladne informovaný špeciálny prokurátor,“ dodali policajti.

Stav zranených nie je vážny. „Študenti sú v starostlivosti posttraumatického intervenčného tímu. V týchto chvíľach úzko spolupracujeme s vedením školy,“ uviedli policajti na sociálnej sieti s tým, že prijaté boli adekvátne opatrenia a nikomu nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

Záchranári informovali, že po incidente previezli do nemocnice dvoch zranených tínedžerov. Zrejme útočíka a jeho spolužiačku. „Môžem potvrdiť zásah záchranárov, ktorých sme vyslali na pomoc dvom zraneným tínedžerom. Ošetrili ich a transportovali do nemocnice. Vzhľadom na ich vek a citlivosť prípadu viac informácií nemôžem poskytnúť," uviedla hovorkyňa záchrannej zdravotnej služby Alena Krčová.

Riaditeľka školy Katarína Piačková v reakcii na incident uviedla, že s útočníkom osobne hovorila. „Všetkých nás to hlboko zasiahlo. Pracujeme so žiakmi, budeme mať sedenie aj s učiteľmi,“ povedala.

Ťažko predvídateľné incidenty

„Podobné incidenty sa dajú len ťažko predikovať. Môže pomôcť viac komunikácie so školskými psychológmi, psychologickými a poradenskými centrami a rodičmi. V najbližšom období sa v spolupráci so školami a po komunikácii s pedagógmi a rodičmi budeme snažiť nastaviť také opatrenia, aby sme podobným prípadom predchádzali a naše školy zostali bezpečné,“ uviedla pre Pravdu Lenka Kukučková z Kancelárie predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom ško­ly.

„Pred vyučovaním a počas každej prestávky je na všetkých župných stredných školách v spoločných priestoroch chodieb, telocviční a jedální zabezpečený pedagogický dozor,“ povedala na margo aktuálnych bezpečnostných opatrení.

Kontrolovať osobné veci nemôžu

V súčasnosti však platná legislatíva podľa Kukučkovej neumožňuje kontrolovať osobné veci študentov, ktoré si prinesú do školy v taške alebo batohu. „Ak sa nájde spoločenský konsenzus, že je to potrebné v rámci ochrany života a zdravia, tak sa zákon môže zmeniť. Otázne zostáva tiež, či pomôže zaviesť na školách podobné detekčné brány ako na letiskách a aký by to malo ďalší finančný a personálny dopad na jednotlivé školy,“ dodala hovorkyňa kraja.

deti, šikana, tínedžer, bitka, súboj Čítajte viac Ďalší útok na videu. Deti si pýtajú čas dospelých

„Je to katastrofa. Je to hrozné nielen pre žiakov, ale aj z pohľadu učiteľov a ich bezpečnosti na pracovisku,“ reagovala bývalá predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková, ktorá za incidentom vidí aj stav spoločnosti.

Odraz stavu spoločnosti

„Deti sledujú svoje vzory a tými sú najmä dospelí. Keď sú dospelí agresívni, po sociálnych sieťach beztrestne šíria nenávisť, tak sa to prenáša aj na deti. Čí dospelí chcú alebo nechcú, pre deti budú vzormi. Nie je to teda vyslovene odzrkadlenie situácie v školách. Skôr je to odzrkadlenie naladenia spoločnosti. Je najvyšší čas, aby sa spoločnosť začala zamýšľať na tým, čo robiť,“ zdôraznila.

Školám by podľa nej pomohol aj zamestnanec, ktorý by bol niečím medzi školníkom a strážnikom. Školám však chýbajú nepedagogickí zamestnanci. Teda všetci tí, ktorí by mali dohliadať na rôzne nevzdelávacie veci, vrátane bezpečnosti. Na mieste by podľa nej bolo vyskúšať aj kontrolno-bezpečnostné opatrenia, predovšetkým na stredných školách.

Miloslavov Alžbetin Dvor šikana alkohol mladistvý gang Čítajte viac Psychologička o útoku v Miloslavove: Tínedžeri presiahli mieru sociálnej tolerovateľnosti

„Teraz sa trochu budujú odborné tímy psychológov, špeciálnych pedagógov a asistentov učiteľov ale školy stále nemajú dosť ľudí, ktorí by učiteľom pomáhali. Treba sa zamýšľať nad tým, čo sa v školách deje, akých zamestnancov potrebujú a treba to riešiť. Treba na to dať normatív a náležité financovanie. Určite nie som proti, aby sa vyskúšali aj lepšie bezpečnostné a kontrolné opatrenia. Na základných školách to nie je také akútne, ale stredoškoláci sú už predsa iná veková kategória, ktorá má aj viac skúseností a viac skúša aj nové veci,“ dodala Petáková.

V reakcii na útok plánuje školský parlamentný výbor spolu s rezortom školstva hľadať riešenia, ako pristupovať k agresívnemu správaniu na školách a ako mu predchádzať, uviedol predseda Richard Vašečka (OĽANO). „Škola má byť bezpečným miestom pre žiakov i učiteľov," povedal Vašečka. Správu o tom, že študent na SOŠ v Novákoch zaútočil sekerou na študentov, prijal Vašečka so znepokojením. „Je šokujúce, že takýto ohavný čin sa odohral na pôde školy, do ktorej rodičia každý deň posielajú svoje deti s vierou, že sú v bezpečí a nič im tam nehrozí,“ uviedol.

Vašečka poukázal na to, že štvrtkový incident je jasným dôkazom toho, že sa musí riešiť bezpečnosť na školách.

Prezidentka: Kľúčové je, že obete útoku sú mimo ohrozenia života

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje v súvislosti s útokom v Novákoch nateraz za kľúčové, že obete sú mimo ohrozenia života. Ako skonštatovala, nálada v spoločnosti je vypätá a Slovensko potrebuje upokojiť situáciu nielen slovami, ale konkrétnymi skutkami.

VIDEO: Vyjadrenie prezidentky k útoku v Novákoch
Video

„Radikalizáciu vidíme už nielen na sociálnych sieťach alebo vo verbálnej rovine, ale, žiaľ, po tých posledných útokoch aj v tej fyzickej rovine. Myslím si, že je to veľmi nebezpečný jav,“ uviedla vo štvrtok prezidentka.

Mikulec ponúka súčinnosť

Pri nastavovaní bezpečnejšieho prostredia na školách ponúka minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) rezortu školstva súčinnosť jeho ministerstva. Dodal, že udalosti z Novák sa nesmú stávať.

„Ako rodič prosím otcov a matky, aby venovali dostatočnú pozornosť svojim deťom, vnímali ich potreby a reagovali na ne. Takýmto prípadom vieme predísť dostatočným prístupom a vnímaním potrieb dieťaťa," skonštatoval Mikulec. „Aktívne komunikujeme aj so Žilinskou univerzitou a jej Fakultou bezpečného inžinierstva, ktorá sa zaoberá aj vypracovaním metodík pre jednotlivé oblasti, ako sú školstvo či doprava," doplnil minister.

Gay, gej homosexuáli, LGBTI, dúhový pochod, Čítajte viac Ďalší nechutný útok na LGBTI+ komunitu: Za bozk priateľovi skončil v nemocnici, prípad rieši NAKA

V krátkom čase ide o druhý prípad, v ktorom študent plánoval alebo uskutočnil útok sekerou. V októbri 14-ročný mladík z obce Mníšek nad Hnilcom chcel v miestnej škole zavraždiť viacerých spolužiakov a pedagógov. Do priestorov školy prišiel so sekerou, k útoku nakoniec nedošlo.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) mladíka zadržala v piatok 14. októbra a čelí obvineniu z prípravy obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy. Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku následne 19. októbra rozhodol o jeho väzobnom stíhaní.

NAKA polícia policajt Venal 4 Čítajte viac Mladíka, ktorý plánoval sekerou zabiť spolužiakov i učiteľov, budú stíhať väzobne

Doposiaľ najtragickejší prípad útoku na škole sa odohral v júni 2020 na Spojenej škole vo Vrútkach, keď 22-ročný Martinčan, bývalý študent školy, dobodal pedagóga a zástupcu riaditeľky Jaroslava Budzu a zranil ďalšie tri osoby – riaditeľku školy a dvoch žiakov. Pri zásahu, po ktorom prišiel útočník o život, boli zranení aj dvaja policajti.

VIDEO: Útočník z Vrútok pri úteku zranil dvoch policajtov, zastrelili ho (jún 2020)
Video
pohreb, Vrútky Čítajte viac S hrdinským učiteľom z Vrútok sa lúčili stovky ľudí
139 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Nováky #stredná škola