Kam sa posunulo vyšetrovanie útoku na Zámockej? Otcovi vraha vzali zbrojný preukaz, policajta vyhodili

Verejnosť ani po roku nepozná odpovede na otázky, či konal vrah sám, či bude polícia stíhať otca, ktorého zbraň použil, alebo či bude potrestaný policajt, ktorý pri zásahu údajne pochybil.

12.10.2023 10:33
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity Foto:
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+ komunity na Zámockej ulici, pred podnikom Tepláreň, piatok 14. 10. 2022.
debata (52)

Terorista zavraždil dvoch ľudí a spáchal samovraždu. Juraj Vankulič bol nebinárnou osobou, Matúš Horváth bisexuál. Policajti teraz avizujú, že čakajú na posledné znalecké posudky, uviedol denník Sme.

Zo Slovenska je ešte homofóbnejšia krajina ako bola
Video
Moderátor TA3 Rastislav Iliev bol hosťom relácie Ide o nás / Zdroj: TV Pravda

Vyšetrovanie by tak mali do mesiaca ukončiť. „Následne budeme verejnosť informovať o záveroch,“ doplnila hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. Polícia pri vyšetrovaní spolupracovala s FBI, Europolom a okolitými krajinami, no či sa potvrdilo prepojenie teroristu s domácou alebo so zahraničnou extrémistickou scénou, nie je známe.

Náhľad do vyšetrovania priniesla správa zahraničného inštitútu Accelerationism Research Consortium (ARC). V nej sa znalci zamerali na forenznú analýzu útoku a jeho následkov, ako aj na život útočníka pred udalosťou, jeho manifest cieleného násilia, list na rozlúčku, statusy a komentáre na sieti 4chan a priniesli hypotézu, že strelec nenapísal svoj manifest sám. Jedným z možných ďalších autorov mohol byť aj Slovakbro, ktorému vrah zo Zámockej v závere manifestu ďakuje.

ZHROMAŽDENIE: Odsúdenie nenávisti voči LGBTI Čítajte viac Rok od útoku na Tepláreň. Zo sľubov o tolerancii sú len reči. Homofóbia na Slovensku naďalej prekvitá

Vrahov pomocník

Páchateľ nebol jediný, kto inklinoval k terorizmu. Súd poslal vlani v novembri za mreže pravicového radikála vystupujúceho pod prezývkou Slovakbro. Ku všetkým skutkom priznal a začal spolupracovať s políciou. Tvár radikála polícia prísne strážila. Zamestnanci súdu robili všetko preto, aby zabránili zverejneniu jeho identity.

Extrémista známy pod prezývkou Slovakbro si odpykáva trest šesť rokov vo väzenskom ústave s minimálnym stupňom stráženia. Na sociálnych sieťach podobne ako vrah zo Zámockej velebil teroristov a zverejňoval návody na zbrane.

Podľa polície Slovakbro spáchal viacero trestných činov. Od účasti na terorizme cez šírenie extrémistických materiálov až po popieranie holokaustu a zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu základných práv a slobôd. Takisto uverejňoval návody a schémy na výrobu chladných a strelných zbraní v domácich podmienkach, ako aj návody a schémy na výrobu výbušnín a mín. Vo svojich príspevkoch zverejňoval tiež návody na sabotážne útoky na infraštruktúru hlavných komunikačných uzlov, vodohospodárstva, telekomunikácií a elektrických rozvodov.

Iris Kopcsayova portret Čítajte viac Rok od streľby na Zámockej

Zbrane mal od otca

„Necítim žiadnu ľútosť, nie je to smiešne?“ napísal strelec krátko po čine na sociálnej sieti. Chcel sa zaradiť medzi vrahov, akými boli Brenton Tarrant, Anders Breivik, Ted Kaczynski, Payton Gendron, no odsúdila ho vlastná komunita. „Si mŕtvym mužom, a to za cenu dvoch gayov,“ reagovali na jeho útok komentujúci. Páchateľ v manifeste spomínal napríklad aj vraždu Eduarda Hegera, Roberta Fica či Branislava Gröhlinga. Na útok sa pripravoval od roku 2019.

„V správach to bude deň. Stačí jedno vyhľadávanie na Google a mohol si nájsť sto lepších cieľov v tej diere, kde žiješ, čo mi k tomu povieš?“ reagoval anonymný komentujúci.

Mnohí mu ani neverili, a tak sa strelec pokúsil presvedčiť svoje publikum tým, že si na hlavu položil topánku, alebo papierom, kde mal napísaný dátum. Takéto výzvy sú na internetových fórach častým spôsobom, ako možno overiť dôveryhodnosť prispievateľa.

Strelec sa pomerne rýchlo vrátil domov a následne sa prudko pohádal s rodičmi, ktorí podľa slov slovenského policajného prezidenta zistili, že vykonal niečo „strašné“. Počas hádky sa mu podarilo zamknúť ich v izbe, vytiahnuť druhú zbraň z otcovho trezoru, napísal list na rozlúčku a utiekol z domu.

Rodičia však ani napriek tomu nezalarmovali políciu a následne jeho konanie spochybňovali. „Myslím si, že bol zneužitá obeť,“ šokoval otec vraha. Útok bol vykonaný strelnou zbraňou páchateľovho otca, ktorý vyjadril svoje prekvapenie nad tým, ako sa jeho synovi podarilo získať zbraň z trezoru. No nezískal z nej len jednu zbraň, ale dve. Jednu z laserovým zameriavačom, ktorou vraždil, a druhú, ktorú nadránom otočil proti sebe. Policajti otcovi vraha uložili sankciu a prišiel aj o zbrojný preukaz, pretože zbraň riadne nezabezpečil.

Zbabelá poprava na Zámockej
Video
Zámocká ulica, Tepláreň, vražda, streľba Čítajte viac Juraj a Matúš očami najbližších: Boli rodinou aj spriaznenými dušami

Chyby polície

Polícia však stratila drahocenný čas. Kým sa hasiči, člny a vrtuľník sústreďovali na okolie Dunaja a Starého Mesta, páchateľ zatiaľ išiel domov. Hoci policajti dostali správny tip na to, kde sa vrah nachádza, nekonali. Do rodičovského bytu sa dostali okolo druhej v noci, kde našli aj list na rozlúčku.

Jeden z operátorov linky 158 mal pred smrťou útočníka prijať hlásenie, kde sa nachádza. Neposunul ho však operačnému dôstojníkovi vo vedľajšej miestnosti. Jeho postup preverila policajná inšpekcia. Proti policajtovi začala trestné konanie pre podozrenie z prečinu marenia úlohy verejného činiteľa a prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa.

„Konanie vo veci podozrenia z prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa bolo postúpené na disciplinárne konanie nadriadeným policajta, a to z dôvodu, že výsledky vyšetrovania preukázali, že nejde o trestný čin,“ reagoval tlačový odbor ministerstva vnútra s tým, že policajta ďalej riešili v priestupkovom konaní. Napokon policajta prepustili.

Zlyhala aj lokalizácia vrahovho telefónu. Problém nastal na strane nemenovaného operátora, ktorý nemal nonstop servis pre núdzové prípady.

Čaputová: Prepáčte, patríte sem
Video
Na Pochode za odsúdenie nenávisti voči LGBTI komunite sa pred rokom zúčastnila i prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá sa prihovorila tisícom ľudí na Námestí SNP. / Zdroj: TV Pravda
zámocká Čítajte viac „Tepláreň, dobrá strelnica“, po Zámockej zaplavili web nechutné odkazy. Polícia vyzýva ľudí
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+...
Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+...
+8Zhromaždenie a pochod na podporu LGBTI+...

Čo ho k tomu viedlo?

Vrahov manifest sa odvoláva na radikálov zo zahraničia, ktorí podľa neho slúžili ako katalyzátory bratislavského útoku. Ich manifesty a násilné činy z marca a apríla 2019 podnietili útočníka, aby sa začal pripravovať na útok. Po teroristickej streľbe Paytona Gendrona v Buffale v štáte New York v máji 2022 začal svoj útok aj konkrétne plánovať.

Zatiaľ čo útok spáchal vo veku 19 rokov, jeho cesty k radikalizácii sa začali už v ranej mladosti. Podľa forenznej analýzy inštitútu ARC jeho manifest napodobňuje a kopíruje útoky vo forme teroristických incidentov s osamelým aktérom s úmyslom hromadných obetí. Útočník zo Zámockej nie je podľa analýzy ani prvý, ani posledný krajne pravicový terorista a kult takýchto samozvaných svätcov 19-ročný páchateľ viackrát spomínal vo svojom 65-stranovom manifeste.

Polícia tak bude musieť objasniť, ako a prečo sa z talentovaného slovenského tínedžera stal krajne pravicový terorista, ktorý zavraždil dvoch ľudí v centre Bratislavy. Podľa psychológov problém spočíva v tom, že „od narodenia vyrastal ponorený do nenávisti“. Členovia jeho rodiny podľa výskumu inštitútu prejavovali záľubu v dezinformačných zdrojoch alebo v „alternatívnych médiách“.

Pri opise svojej vlastnej cesty k radikalizácii sa strelec najprv zmieňuje o svojej podpore Donalda Trumpa a hnutia alt-right, o protimoslimských postojoch a odkazuje aj na „hnutie za práva mužov“.

Podľa inštitútu je pozoruhodné, aký mladý bol, keď prvýkrát prijal krajne pravicové postoje. Strelec, ktorý mal vtedy len 12 či 13 rokov, tvrdí, že sa už zaoberal extrémistickými a krajne pravicovými materiálmi. Podľa manifestu nastal zlom v jeho radikalizácii v máji 2019, keď si prečítal manifesty páchateľov útokov v Christchurchu a Poway, ktorých strelec opisuje ako „hlavné dve inšpirácie na vykonanie operácie a hlavný dôvod“.

ikakost majiteľ kaviarne Tepláreň Roman Samotný, Martin Mack Čítajte viac Bola to úkladná poprava, tvrdí majiteľ Teplárne Samotný Ján Orosch Čítajte viac Arcibiskup Orosch pochybuje o nevinnosti obetí útoku na Zámockej. Polícia hovorí o hrubej manipulácii

© Autorské práva vyhradené

52 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba na Zámockej #rok po Zámockej