Prvé kolo volieb sa skončilo, vo Veľkej Lomnici hlasovali o hodinu dlhšie

Prvé kolo prezidentských volieb zatiaľ poznamenali škandál s viacnásobným hlasovaním aj zlé počasie. V obci Jedlinka vo volebnej miestnosti tiež skolaboval dôchodca, ktorý neskôr v sanitke zomrel.

15.03.2014 06:56 , aktualizované: 22:50
prezidentské voľby Foto: ,
Volebná miestnosť v meste Šamorín.
debata (40)

O post hlavy štátu sa uchádza 14 kandidátov. Oficiálnymi prezidentskými kandidátmi sú Robert Fico (Smer), Andrej Kiska, Radoslav Procházka, Milan Kňažko, Ján Čarnogurský, Pavol Hrušovský (KDH, Most-Híd, SDKÚ), Helena Mezenská, Gyula Bárdos (SMK), Ján Jurišta (KSS), Jozef Šimko (SMS), Stanislav Martinčko (KOS), Viliam Fischer, Milan Melník a Jozef Behýl.

Andrej Kiska prichádza do svojej volebnej...
Andrej Kiska vo svojej volebnej centrále.
+15Druhý postupujúci kandidát do druhého kola...

Zratúvanie výsledkov sledujte na Pravda.sk online.

Priebeh volieb sme sledovali online:

23.00 Volebnú miestnosť vo Veľkej Lomnici zatvorili. Prvé kolo prezidentských volieb sa skončilo.

22.49 Prvé kolo volieb bolo na severozápade Slovenska pokojné a Obvodné volebné komisie v Žiline, Čadci a Martine nezaznamenali žiadne problémy.

22.37 Prvé kolo sa skončilo v južných okresoch Trnavského samosprávneho kraja bez incidentov a problémov. Potvrdili to predseda Obvodnej volebnej komisie v Galante Pavla Kurbela a predsedníčka ObVK v Dunajskej Strede Iva Lanczosová. Podľa odhadov predsedu ObVK v Galante bude účasť voličov v južných častiach okresu okolo 40 percent, v severnejších obciach cca 30 percent. Ako potvrdila Lanczosová, v dunajskostredskom okrese sa očakáva 30-percentná účasť. „Presné čísla zatiaľ nevieme poskytnúť,“ zdôraznila.

22.35 Vo volebných obvodoch Prešov, Svidník, Stropkov a Bardejov uzavreli volebné miestnosti presne o 22.00 h. Nič mimoriadne sa počas celého dňa nestalo. V Stropkove už momentálne očakávajú príchod prvých zástupcov okrskových volebných komisií a veria, že sa cestou nikomu nič nestane. Podobne je to aj v Prešove.

22.34 Voľby v obvodoch Vranov, Humenné a Michalovce nič závažné nenarušilo, mali teda pokojný priebeh. Krátko pred 22.00 h to potvrdili zástupcovia jednotlivých obvodných volebných komisií (ObVK).

22.33 Pokojným priebehom a absenciou podnetov sa vyznačovali prezidentské voľby vo volebných obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou. Potvrdili to predseda Obvodnej volebnej komisie Prievidza Jozef Fábry a predseda ObVK Bánovce nad Bebravou Dušan Mitický. V oboch volebných obvodoch počas dňa nezaznamenali žiadne sťažnosti či kuriozity, členovia oboch komisií navštívili aj viacero okrskov v regiónoch.

22.17 Štatistický úrad SR oznamuje, že priebežné výsledky voľby prezidenta Slovenskej republiky 2014 budú dostupné na webových stránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk od 23.00 h vzhľadom na posun ukončenia hlasovania v obci Veľká Lomnica do 23.00 h.

22.00 Väčšina volebných miestností sa zatvorila, volebné komisie začínajú počítať hlasy. Výnimkou je Veľká Lomnica, kde sa hlasuje do 23.00 h. O iných obciach, kde by sa voľby predĺžili, Ústredná volebná komisia nevie. Skončilo sa zároveň volebné moratórium. Potvrdil to predseda ÚVK Péter Nyilfa.

21.59 Podľa slov predsedu Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Topoľčanoch Michala Kohúta neboli zo žiadneho z okrskov hlásené incidenty či problémy. Priebeh volieb nenarušila ani náhla nevoľnosť členky jednej z okrskových komisií. „Musela ju odviezť sanitka. Neviem momentálne povedať, v ktorej obci k tomu došlo, ale priebeh volieb to nijako nenarušilo, pretože ostatní členovia okrskovej komisie sú schopní zabezpečiť všetky úlohy, ktoré majú,“ uviedol Kohút.

21.00 Vo Veľkej Lomnici sa zatvorí volebná miestnosť až o 23:00 pre výpadok elektrického prúdu. Potvrdili to predseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Péter Nyilfa aj zapisovateľka Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Kežmarku Gabriela Petrušková.

„Hlasovanie sa posúva pre počasie, vypadla tam elektrina a predseda tamojšej komisie prerušil hlasovanie a z toho dôvodu predĺžil o hodinu voľby,“ povedal Nyilfa. Ako potvrdil, inde sa voľby skončia o 22.00 h, a tým aj volebné moratórium. „Sčítavanie hlasov sa začne po desiatej, Štatistický úrad SR bude zverejňovať priebežné výsledky,“ doplnil.

20.41 V regióne Šariša ani v Bardejove či Stropkove a Svidníku sa do 18.30 h vo volebných miestnostiach nič mimoriadne neudialo. Podľa vedúceho odboru všeobecnej vnútornej správy Okresného úradu vo Svidníku má obvodná volebná komisia po kontrole v jednotlivých okrskoch trocha strach len z vetra, ktorý komplikuje situáciu niektorým voličom.

20.19 Voľby v hlavnom meste počas dňa nič závažné nenarušilo, problémy nehlásili Nové Mesto ani Ružinov. Pri jednej z ružinovských škôl, v ktorej sa volilo, mestská časť síce za sklom auta našla fotografiu kandidátky na prezidenta Heleny Mezenskej, Ústredná volebná komisia (ÚVK) však podnet podľa ružinovskej hovorkyne Miroslavy Štrosovej nevyhodnotila ako porušenie moratória.

20.18 Dať hlas svojmu kandidátovi na prezidenta Slovenskej republiky prišli v bratislavskom Starom Meste aj ľudia bez domova. Do volebných miestností si to namierili traja, informovala staromestská hovorkyňa Alexandra Obuchová. Podotkla, že v mestskej časti zaznamenávajú pokojný priebeh a pomerne vysokú volebnú účasť. Dosť voličov ale hlásia aj ostatné miestne samosprávy.

zväčšiť Vo volebnom štábe Andreja Kisku je všetko... Foto: Martin Prosnan, Pravda.sk
Andrej Kiska Vo volebnom štábe Andreja Kisku je všetko pripravené.

20.07 Po internete sa šíri video, v ktorom Martin Daňo dokazuje, že sa dá vo voľbách odovzdať až tri hlasy – raz volil na občiansky preukaz a dvakrát sa nechal v iných okrskoch zapísať do voličského zoznamu s pasom na základe vyhlásenia, že nemá na Slovensku trvalý pobyt.

Eva Chmelová, zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie v RTVS povedala, že tento občan zneužil, že možnosť voliť mali aj Slováci bez trvalého pobytu a oklamal okrskové volebné komisie. „Hrozí mu trestné stíhanie pre trestný čin marenia výsledkov volieb a odňatie slobody od 1 až do 5 rokov.“ Ministerstvo vnútra podľa nej porovná spätne zoznamy voličov s registrom obyvateľov. Čítajte viac v článku Aktivista dokázal, že je možné voliť až 3-krát, ÚVK to odsudzuje.

19.50 Majiteľkou tabletu sa stala obyvateľka Mýtnej v okrese Lučenec Janka Bakanová. Ako povedal starosta Pavel Greksa, súťaž o elektronické zariadenie bola jednou z motivačných aktivít, aby prilákali čo najviac ľudí k volebným urnám. Predpokladá, že svoj hlas odovzdá viac ako 50 percent obyvateľov obce. Starosta kúpil z vlastných peňazí tričká s erbom obce a nápisom Voľby 2014. Tie rozdávali všetkým prvovoličom.

„Okrem toho som kúpil tablet a výhercu sme hľadali medzi mladými ľuďmi do 30 rokov, ktorí stihli odvoliť do 18.00 h. Ešte pred voľbami som dal na sociálnej sieti jednu otázku týkajúcu sa volieb a prvý, kto správne odpovedal, vyhral večeru pre štyroch. Keďže v obecnej kase na takéto veci peniaze nemáme, zaplatil som to zo svojich,“ dodal starosta Mýtnej.

19.25 Potleskom vítali členovia okrskovej volebnej komisie v Michalkovej, najmenšej obci zvolenského obvodu, voličku, ktorá prišla asi o 17.00 h v poradí ako dvanásta dať svoj hlas jednému z prezidentských kandidátov. Dedina má iba 44 obyvateľov a ľudí zapísaných vo voličských zoznamoch je tam ešte o 11 menej. „Doteraz sme zaregistrovali 11 voličov, z toho štyria si vypýtali priniesť volebnú urnu,“ povedala predsedníčka komisie Martina Veseková.

19.24 Prvovoliči, ktorí volili v bratislavskej Karlovej Vsi, sa nechávali zvečniť na pamiatku. Podľa Sone Tobákovej, predsedníčky jednej z okrskových volebných komisií v Karlovej Vsi, sa prakticky každý prvovolič nechal vyfotografovať s obálkou pripravenou na vhodenie do volebnej urny. V úlohe fotografov sa realizovali hlavne rodičia, s ktorými prvovoliči prichádzali," uviedla Tobáková.

19.23 V obvode Spišská Nová Ves, ktorý spravuje okresy Spišská Nová Ves a Gelnica, v niektorých okrskoch zaznamenali výpadok elektriny. „Išlo však len o krátkodobé zlyhanie, a tak to priebeh volieb nijako nenarušilo. Podľa našich informácií by tá volebná účasť mohla byť vyššia ako naposledy, ale ťažko ešte povedať. Všetko sa uvidí, keď sa zavrú všetky miestnosti,“ dodal predseda ObVK v Spišskej Novej Vsi Ivan Schloser.

19.21 „Všetko je v poriadku, máme tu pokojný priebeh, občas nám padne sneh, občas dážď, ale voľby nič nijako nenarušuje,“ zhodnotil zapisovateľ ObVK v Poprade Ladislav Maličký. Volebná účasť podľa neho nedosahuje ani 50 %. „Ťažko povedať, ako to napokon dopadne, predpokladáme ale, že účasť bude výrazne vyššia ako v roku 2009. Najviac voličov zvykne chodiť práve medzi 18. a 20. hodinou,“ doplnil Maličký.

Momentka z volebnej miestnosti v Šamoríne.
Momentka z volebnej miestnosti v Šamoríne.
+26Momentka pred volebnou miestnosťou v Šamoríne.

18.30 „Polícia nezaznamenala žiadne narušenie verejného poriadku ani žiadne výtržnosti vo volebných miestnostiach alebo v okolí sídiel volebných okrskov,“ uviedla hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová. Ako dodala, polícia dosiaľ nemá žiadny podnet v súvislosti s porušením volebného zákona, teda ani s prípadným trestným činom manipulácie alebo korupcie s hlasovacími lístkami. Okolie volebných miestností však polícia naďalej monitoruje a v prípade potreby je pripravená zasiahnuť aj špecializovanými policajnými útvarmi.

18.28 Polícia v Košickom kraji dosiaľ nezaznamenala žiadne incidenty narúšajúce priebeh prezidentských volieb. „Priebeh volieb je pokojný, riešili sme zopár podnetov, ale išlo o drobnosti, nič vážnejšie,“ informoval podpredseda ObVK Košice René Link. Podobná situácia je aj v obvode Košice-okolie. „Nemali sme dosiaľ žiadny vážnejší podnet, všetko prebieha v poriadku,“ povedal člen príslušnej ObVK Gabriel Szalay. V okrese Trebišov sú voľby taktiež bez komplikácií, obvodná komisia riešila jeden drobný podnet.

18.09 Tri desiatky ľudí odovzdali svoj voličský hlas v prezidentských voľbách v popradskej nemocnici. „Dohromady sa rozhodlo túto možnosť využiť 30 ľudí, ktorí sú hospitalizovaní alebo sú tu v práci. Celkovo požiadalo o prenosnú volebnú urnu 25 pacientov a päť členov nemocničného personálu,“ uviedla hovorkyňa Nemocnice Poprad, a. s., Sylvia Galajda. Záujem prejavili pacienti z viacerých oddelení, napríklad neurológie, interného oddelenia, chirurgického, gynekologicko-pôrodníckeho, geriatrického, urologického i ďalších.

17.39 Z volebného okrsku na sídlisku Sihoť v Trenčíne ušiel volič po odvolení aj s voličským preukazom. Informoval o tom člen Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Ján Krátky. „Teraz už nemôžeme robiť nič, akurát môžeme hľadať, kde by mohol voliť ešte raz. Komisia jeho meno vie. Polícii sme to nehlásili,“ priblížil Krátky. Ako dodal, počkajú, kým sa vráti predseda ObVK, ktorý momentálne nie je v sídle komisie, a potom sa budú celým prípadom zaoberať. Muž si podľa neho po absolvovaní volebného aktu chcel ešte raz pozrieť voličský preukaz, vzal si ho do ruky a z miestnosti odišiel.

17.37 Priebeh volieb je pokojný, polícia nehlásila Ústrednej volebnej komisii žiadne problémy, zlé počasie hlasovanie zatiaľ neskomplikovalo, volebná účasť v Bratislave a okolí by mohla byť vysoká. Po druhom zasadnutí ÚVK to povedala jej zapisovateľka Eva Chmelová. Pri informovaní sa odvolávala na poznatky členov ÚVK z terénu. Zapisovateľka ÚVK nemá informácie, že by počasie malo priebeh volieb skomplikovať. Ak by však došlo napríklad k výpadkom elektrického prúdu, komisie sú na to pripravené. Členovia komisie sa opäť vybrali do terénu a zídu sa približne o 21.00 h.

17.21 ÚVK dostala aj podnet, v ktorom občania namietali oblečenie členov okrskových volebných komisií. „Občanom sa nepáči, ako sú oblečení členovia okrskovej volebnej komisie. Boli by radi, keby sa im nariadilo, aby chodili spoločensky oblečení,“ priblížila Chmelová. Dodala, že je na každom členovi, ako sa oblečenie, zákon im odev neprikazuje.

17.19 Niektorí členovia jednej okrskovej volebnej komisie v Trebišovskom okrese si do svojej vlastnej evidencie zapisovali, kto z tamojších voličov hlasoval a kto nie. ÚVK členov tejto komisie varovala pred prípadným protizákonným konaním. „Prijali sme uznesenie a odporučilo sa dať do pozornosti členom okrskovej volebnej komisie, že je tu aj Trestný zákon, ktorý sleduje prípadné neoprávnené získavanie alebo sledovanie osobných údajov,“ uviedla zapisovateľka ÚVK Eva Chmelová. Členovia komisie boli podľa jej slov poučení, že s danými údajmi môžu narábať len v súvislosti s výkonom ich funkcie. „Po ukončení funkcie musia túto činnosť zanechať,“ zdôraznila Chmelová.

17.17 Prvé kolo prezidentských volieb v okrese Zlaté Moravce prebieha zatiaľ bez problémov. Ako uviedol predseda obvodnej volebnej komisie Rudolf Hlavačka, zo žiadnych okrskových komisií nebol doteraz zaznamenaný nijaký podnet či incident. „Podľa našich informácií ľudia chodia voliť. Dúfajme, že zlé počasie neovplyvní volebnú účasť popoludní a večer,“ uviedol.

16.53 V obci Jedlinka v Bardejovskom okrese okolo obeda vo volebnej miestnosti skolaboval dôchodca tesne predtým, ako vstúpil za plentu a označil kandidáta, ktorého chcel voliť. Aj napriek tomu, že privolaní záchranári sa ho snažili oživiť, asi po polhodine zomrel. Potvrdil to hovorca Operačného strediska Záchrannej zdravotnej služby Boris Chmel. „Bol to najstarší občan našej obce a voliť prišiel s manželkou. Žiaľ, už to nestihol. Prišlo mu zle a aj keď sme my i privolaní záchranári robili, čo sa dalo, nakoniec zomrel,“ povedal predseda volebnej komisie v obci Jedlinka Jozef Paňko.

16.44 Výpadky dodávky elektrickej energie v dôsledku silného vetra zaevidovali vo volebných miestnostiach v Tisovci, Revúcej aj v obci Krokava. „Na takéto situácie sme členov okrskových volebných komisií školili. Mali by mať zabezpečené náhradné zdroje svetla, napríklad sviečky alebo svetlá na batérie. Ak okrsková volebná komisia rozhodne, že podmienky nie sú vyhovujúce pre vykonanie volebného aktu, môžu volebnú miestnosť na nevyhnutý čas zatvoriť. Musia to však oznámiť voličom. Čas zatvorenia volebnej miestnosti však musia nahradiť tým, že volebnú miestnosť nechajú otvorenú dlhšie po 22.00 hodine,“ povedal Pósa.

Volička vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej... Foto: TASR, Erik Mader
prezidentské voľby, nemocnica Volička vhadzuje hlasovací lístok do prenosnej urny v nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch.

16.43 V najväčšej nemocnici na Slovensku – Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) volilo 90 hospitalizo­vaných pacientov. Najviac z nich uskutočnilo voľbu v ružinovskej nemocnici. „Záujem o voľbu hlavy štátu do prenosnej volebnej schránky bol však vyšší,“ informovala hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská s tým, že na voľbách sa chcelo pôvodne zúčastniť 130 pacientov. Viacerí však nemali voličský preukaz.

16.05 Prvé priebežné neoficiálne výsledky by sa mali na webstránkach www.volbysr.sk a www.statistics.sk objaviť približne o 22.45 h. Štatistický úrad SR začne so spracovávaním výsledkov prakticky hneď po zatvorení volebných miestností o 22.00 h. Výsledky sa na internetových stránkach budú aktualizovať každých desať minút. Informovala o tom šéfka ŠÚ SR Ľudmila Benkovičová.

15.44 V Záhorskej Bystrici zaznamenali ešte jeden nezvyčajný prípad. „Jedna z občianok chcela voliť na základe dvoch voličských preukazov, ktoré jej vydali v Petržalke,“ informoval Kuma. Ako sa však zistilo, jeden z nich bol určený pre prípadné druhé kolo prezidentských volieb, ktoré bude 29. marca. „Situáciu sme vysvetlili, občianku poučili, problém vyriešili,“ dodal Kuma.

15.43 Členovia okrskovej volebnej komisie v bratislavskej Záhorskej Bystrici približne o 13.30 h zistili, že na stolíku za plentou sa nachádza nevyplnený hlasovací lístok. „Predpokladáme preto, že volič vhodil do urny prázdnu obálku,“ uviedol predseda 1. okrskovej volebnej komisie v Záhorskej Bystrici Rudolf Kuma. „Zrejme chcel takto naznačiť svoj nesúhlas s celou skupinou kandidátov na post hlavy štátu,“ dodal.

Momentka z volebnej miestnosti v Šamoríne, časť... Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
voľby, prezidentské voľby, Momentka z volebnej miestnosti v Šamoríne, časť Mliečno.

15.41 Podľa člena Obvodnej volebnej komisie v Trenčíne Jána Krátkeho do jednej z okrskových komisií neprišiel predseda, jeho funkciu prevzal podpredseda. Pri kontrole volebných miestností zistili členovia obvodnej volebnej komisie drobné nedostatky ako nezapečatenú urnu, prípadne problémy s perami na označovanie hlasovacích lístkov. Všetky však na mieste vyriešili. Žiadne podnety nemuseli riešiť Obvodné komisie (ObVK) v Považskej Bystrici a Novom Meste nad Váhom.

15.07 Vo volebných obvodoch Prešov, Svidník, Stropkov a Bardejov prebiehajú voľby pokojne. Podľa zapisovateľa Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prešove Eugena Longauera v 242 okrskoch neriešili žiadne problémy. „Z technicko-organizačného hľadiska je od rána až prekvapivo bezproblémový priebeh. Ani formálno-právne náležitosti, na ktoré sme boli upozornení, sa u nás nepotvrdili,“ povedal Longauer.

15.06 V jednej zo škôl v bratislavskej Petržalke sa volilo aj v cyklistickej helme a úbore. K volebnej urne na Základnej škole Dudova takto prišiel odovzdať svoj hlas 37-ročný Bratislavčan Marek. Bicykel medzitým nechal postrážiť policajtovi.„Bi­cykloval som z hrádze a cestou domov som si povedal, že idem hneď aj odvoliť. Pred školou som poprosil policajta, aby mi postrážil bicykel. Ten súhlasil, a tak som rýchlo vybehol aj v helme do volebnej miestnosti,“ priblížil Marek s úsmevom.

15.04 V Plaveckom Štvrtku v okrese Malacky prebiehajú voľby pokojne. Doterajšia účasť voličov naznačuje, že v obci zaznamenajú vysokú účasť. Na rozdiel od obyvateľov obce záujem o voľby nemajú obyvatelia blízkej rómskej osady. „Zo 400 oprávnených voličov, ktorí žijú v osade, zatiaľ prišiel voliť iba jeden,“ uviedla Eva Matlovičová z Obecného úradu v Plaveckom Štvrtku.

15.01 Do volebnej miestnosti v Horných Plachtinciach v okrese Veľký Krtíš zavítali niektoré voličky aj v ľudových krojoch. Prečítajte si viac v článku V rodisku Milana Kňažka sa volí aj v krojoch.

14.38 Vyššiu účasť zaznamenali aj vo volebnom okrsku č. 4 v Senici. Podľa zapisovateľky Viery Baroškovej je o voľby záujem, voliť chodia všetky vekové kategórie. Priebeh je pokojný a ľudia prichádzajú do miestnosti priebežne, takže nikto na volebný akt nemusí čakať. V tomto okrsku nemajú zatiaľ nahlásený záujem občanov byť pozorovateľom pri sčítaní hlasov.

14.37 Vo volebnom okrsku č. 36 v Trnave boli doteraz podľa predsedu Felixa Babečku voliť 15 voliči s voličskými preukazmi. „Boli z celého Slovenska, zo Svidníka, Komárna, Ružomberka, Kálnej nad Hronom, študenti, pracujúci v Trnave, prišla aj celá rodina, čo sú tu na návšteve,“ povedal Babečka.

14.36 Doterajšia účasť voličov prekvapila niektoré volebné komisie v Trnave. Aj v okrsku č. 38 na Spartakovskej ulici je vyššia, ako sa očakávalo. Podľa členov volebnej komisie chodia popri voličoch, ktorí sa zúčastňujú pravidelne, aj ďalší, prevažne mladší Trnavčania.

14.34 Voľby v obvodoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou prebiehajú zatiaľ pokojne. Informoval o tom zapisovateľ Obvodnej volebnej komisie (ObVK) v Prievidzi Ján Daňo a predseda ObVK v Bánovciach nad Bebravou Dušan Mitický.

14.04 V juhovýchod­nom okresnom meste Bratislavského kraja Senec taktiež nemajú doteraz s prvým kolom prezidentských volieb žiadne problémy. „Registrujeme oveľa vyšší voličský záujem, než aký bol v ostatných voľbách do VÚC,“ informovala prednostka MsÚ v Senci Jarmila Répássyová.

14.03 V malokar­patskom okresnom meste Pezinok sa volebné miestnosti otvorili načas, voľby prebiehajú bez problémov. Voličov neodradil ani silný vietor a voličská účasť je v porovnaní s minuloročnými regionálnymi voľbami do vyššieho územného celku podstatne vyššia," povedal primátor Pezinka Oliver Solga.

14.02 V troch okresoch kraja – Malacky, Pezinok a Senec boli volebné miestnosti otvorené načas a dosiaľ nevznikol žiadny incident, ktorý by mohol priebeh volieb nejakým negatívnym spôsobom ovplyvniť. „Najmladším zapísaným voličom v Malackách je mládenec, ktorý dovŕšil 18 rokov len v piatok, 14. marca, najstaršou je 96-ročná pani,“ uviedla Michaela Janotová z Mestského úradu v Malackách.

14.01 Od 10.00 h mohli prostredníctvom prenosnej volebnej urny voliť aj pacienti hospitalizovaní v nemocnici akad. L. Dérera Univerzitnej nemocnice Bratislava na Kramároch. Túto možnosť využili pacienti na pôrodníckom, traumatologickom či urologickom oddelení. Celkovo v nemocnici na Kramároch odvolilo 20 ľudí. „Záujem bol väčší, no viacerí pacienti nemali voličský preukaz, ktorý k voľbe v nemocnici potrebovali,“ uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská.

14.00 „V Humenskom obvode je všetko nateraz v poriadku, voľby majú pokojný priebeh, volebné miestnosti boli otvorené načas,“ uviedol zapisovateľ OVK v Humennom Ján Sental. Bezproblémový priebeh volieb evidujú doteraz aj na území michalovského obvodu. Potvrdil to predseda OVK v Michalovciach Gabriel Dorič.

13.59 Voľby na území Zemplína zatiaľ nič mimoriadne nenarušilo, prebiehajú teda pokojne. Potvrdili zástupcovia obvodných volebných komisií (OVK) vo Vranove nad Topľou, Humennom a Michalovciach. „Nebol nám doteraz nahlásený žiaden podnet, takže hlasovanie prebieha úplne pokojne. Všetky volebné miestnosti boli otvorené včas, teda o 7.00 h,“ uviedol zapisovateľ OVK vo Vranove nad Topľou Dominik Varga.

13.54 Najmladšiu voličku Vo Výčapoch-Opatovciach Kristínu Kunovú neodradila od účasti ani zranená noha. Prečítajte si viac v článku Krívala aj najmladšia volička, no odradiť sa nedala.

13.07 Malý záujem o prezidentské voľby mali dopoludnia obyvatelia v rómskej osade v meste Trebišov. „Momentálne nie je veľký záujem o voľby, zatiaľ prišlo veľmi málo voličov, uvidíme, či sa to počas dňa zmení,“ uviedol predseda okrskovej volebnej komisie Pavol Kovalík. Nezáujem je podľa neho aj preto, že v osade sa nerobila predvolebná kampaň. „Oni ani nepoznajú kandidátov do týchto volieb, takže dosť ťažko sa im rozhoduje. Väčšina mien im nehovorí nič, takže aj to je dôvod, prečo nechodia voliť,“ domnieva sa šéf komisie.

13.06 Približne 15 minút po 12. hodine pristúpil k volebnej urne s ortézou na nohe kandidát Robert Fico. Spolu s manželkou sa rozhodol voliť v obci Veľké Dvorany v okrese Topoľčany, kde žije premiérova matka. „Dlhodobejšie som nadnes plánoval návštevu mamy, tak som to spojil. Teraz zostaneme na obede, neskôr sa vrátim na úrad do Bratislavy, kde mám ešte nejaké povinnosti,“ skonštatoval Fico. Večer už bude v centrále Smeru čakať na výsledky prezidentských volieb. „Pristupujem k týmto voľbám s veľkým rešpektom. Počkáme si, čo povedia ľudia a každý výsledok budem, samozrejme, akceptovať,“ povedal.

Kandidát na prezidenta Robert Fico s manželkou... Foto: SITA, Martin Medňanský
Robert Fico, prezidentské voľby Kandidát na prezidenta Robert Fico s manželkou počas volebného aktu vo Veľkých Dvoranoch.

13.05 V obvode Stará Ľubovňa je zatiaľ priebeh volieb taktiež pokojný. „Dvihol sa poriadny vietor aj tu u nás, komplikácie pre počasie zatiaľ ale nie sú. K voličskej účasti sa zatiaľ neviem vyjadriť, komisia prešla v ranných hodinách len približne tretinu okrskov, poobede budeme vedieť viac,“ uviedol zapisovateľ ObVK v Starej Ľubovni Mikuláš Mayer.

13.04 Podobná situácia je aj v obvode Poprad, ktorý má na starosti okresy Levoča a Poprad. „Zatiaľ je všetko bez problémov, sme radi, že nemáme žiadne rušivé momenty, hlásia silný vietor, ale zatiaľ nám ani to nekomplikuje situáciu. Nezisťovali sme ešte, či je voličská účasť vysoká, keď boli ráno kolegovia na výjazde, tak vraveli, že to vyzerá dobre, ak to pôjde takto ďalej, tak by mala byť vyššia, ako pri posledných voľbách,“ zhodnotil zapisovateľ ObVK v Poprade Ladislav Maličký.

13.03 Na Spiši zatiaľ voľby prebiehajú bez väčších komplikácií, jednotlivé obvodné volebné komisie (ObVK) zatiaľ nezaznamenali žiadne závažné porušenia či iné komplikácie. „Voľby prebiehajú normálne, niektoré obce na Zamagurí nám v dôsledku silného vetra hlásili výpadok elektriny, ale to priebeh volieb nijako nenarušuje,“ uviedla zapisovateľka ObVK v Kežmarku Gabriela Petrušková.

12.56 Podľa Sociológa Martina Slosiarika z agentúry Focus sa istá skupina voličov, o tom koho bude voliť, rozhodovala v poslednej chvíli. Prečítajte si viac v rozhovore Odporúčanie v druhom kole môže podľa sociológa mobilizovať.

12.47 Záujem o voľby v okrskoch v bratislavskej Devínskej Novej Vsi je pomerne vysoký. V siedmom devínskonovoveskom okrsku len za dopoludnie prišlo k volebnej urne takmer toľko voličov ako pri minuloročných krajských voľbách za celý deň. Potvrdila to predsedníčka okrskovej volebnej komisie Mária Jorgičová. „Účasť je dosť vysoká a vyzerá to tak, že záujem je veľký,“ skonštatovala.

12.38 Kandidát Čarnogurský sa kuriózne stretol vo svojom volebnom priestore s ďalším kandidátom. Na školskej chodbe tesne pred vchodom do okrsku číslo 5 v bratislavskej Dúbravke sa podaním ruky pozdravil s odchádzajúcim Jánom Jurištom. Ten prezradil novinárom, že v prípade nepostúpenia do druhého kola nedá podporu žiadnemu kandidátovi, pretože nikto z nich nemá taký program ako on.

12.35 Na otázku k svojmu budúcemu pôsobeniu po skončení prezidentského funkčného obdobia Ivan Gašparovič povedal, že túto predstavu má už vyše roka. "Najskôr si dám do poriadku knižnicu, v ktorej mám veľký neporiadok. Samozrejme, potom s rodinou chcem byť oveľa dlhšie, častejšie. Už mám aj niektoré ponuky, s kým by som mohol potom spolupracovať, ale nie ako stranícky funkcionár, skôr sa stretávať a pohovoriť si o politike, o problémoch, ktoré sú alebo budú."Ivan Gašparovič s manželkou Silviou deň volieb strávi doma v kruhu rodiny.

12.34 Krátko po 11. hodine prišiel do volebného okrsku v Základnej škole na Jelačičovej ulici v Bratislave voliť prezident Ivan Gašparovič s manželkou Silviou. „Želal by som si, aby mi vyšiel tip, ktorý by bol najlepší pre Slovensko do ďalších rokov. V novinách sa často hovorí, že prezident nemá až toľko možností ovplyvňovať dianie v republike, ale nie je to pravda. Má veľké možnosti aj pri tom, čo mu dáva súčasná ústava, ovplyvňovať a do určitej miery aj koordinovať zahraničnú politiku. Bez vlády, parlamentu a účasti prezidenta na zahraničnej politike by asi štát nefungoval tak konsolidovane k tým rozhodnutiam, ktoré v súčasnej dobe musia robiť EÚ, OSN a ostatné inštitúcie“, uviedol.

12.22 V Košici­ach – Starom Meste sa zúčastnil na voľbách predseda Národnej rady SR Pavol Paška. Podľa jeho odhadu sa volebná účasť bude pohybovať nad 50 percent. „Od roku 1999, kedy bol prvýkrát v priamych voľbách zvolený pán Rudolf Schuster, sa postavenie prezidenta v rámci slovenského ústavného systému zdôraznilo a pre stabilitu a pokoj na Slovensku bude veľmi dôležité, kto a akým spôsobom bude vykonávať túto nesmierne dôležitú ústavnú funkciu,“ zdôraznil. Podľa neho by to mal byť prezident, ktorý bude Slovensko dôstojne reprezentovať. „Mal by to byť štátnik, ktorý je schopný načúvať a ktorý dá Slovensku zo svojej pozície stabilitu a pokoj,“ uzavrel.

12.14 Jediná ženská kandidátka Helena Mezenská vhodila svoj voličský hlas do urny v okrsku číslo 16 v Poprade. „Mám krásne pocity, trošku nás prekvapil vietor, ale verím, že nám postupne vyjde slniečko. Teším sa z toho, že je pomerne vysoká volebná účasť už od ranných hodín a verím, že nech už si voliči zvolia ktoréhokoľvek kandidáta, ten nový prezident bude veľkou výzvou pre zmenu na Slovensku, že nám svitnú vyhliadky na lepšiu budúcnosť,“ povedala. Sama nemá tip na víťaza, verí, že voliči sa aj napriek rôznorodým názorom rozhodnú správne.

Na snímke kandidátka na prezidenta SR Helena... Foto: TASR, Oliver Ondráš
Helena Mezenská, voľby, prezidentské voľby Na snímke kandidátka na prezidenta SR Helena Mezenská (vľavo) spolu s dcérou Nikolou hádžu hlasovacie lístky do urny v prvom kole voľby prezidenta Slovenskej republiky vo volebnom okrsku na Základnej škole Mládeže v Poprade.

12.04 Občiansky kandidát Ján Čarnogurský svoj hlas doobeda vhodil do urny v bratislavskej mestskej časti Dúbravka. “Chcem, aby o mne rozhodli voliči a nie prieskumné agentúry,“ povedal. Čarnogurský neprezradil, ktorému z ostatných kandidátov by vyjadril svoju podporu v druhom kole, ak by doň nepostúpil. Zároveň však dodal, že preňho nebude ťažké sa rozhodnúť, koho by podporil.

Kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
Ján Čarnogurský, voľby, prezidentské voľby Kandidát na prezidenta SR Ján Čarnogurský (vpravo) s manželkou Martou počas volebného aktu prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky na ZŠ Sokolíková 2 v Bratislave.

12:02 Veľký záujem o voľby prezidenta majú voliči v osobitnom volebnom okrsku, ktorý je zriadený vo väzení v Leopoldove pre obvinených a odsúdených. Viacerým odsúdeným však volebná komisia voliť neumožnila. Prekážkou vo výkone volebného práva je výkon trestu odňatia slobody za obzvlášť závažný zločin. Ide o taký úmyselný trestný čin, za ktorý Trestný zákon ustanovuje trest odňatia slobody s dolnou hranicou desať rokov. Uloženie takýchto trestov má komisia vyznačené vo voličskom zozname. Odsúdení dopoludnia brali oznámenie o prekážke voliť na vedomie bez emócií.

12.01 Živý záujem o prezidentské voľby prejavujú dôchodcovia vo volebnom okrsku so sídlom v Stredisku sociálnej pomoci mesta Košice na Garbiarskej ulici v mestskej časti Staré Mesto. Účasť na voľbách tu býva už tradične vysoká. Väčšina zo zapísaných 580 voličov sú klienti zariadenia pre seniorov, priebeh volieb je podľa členov okrskovej volebnej komisie pokojný a bez problémov.

11.42 Kandidát Radoslav Procházka odvolil so svojou manželkou zhruba o 10:30 vo volebnej miestnosti v Základnej škole Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici. Tieto voľby sú podľa neho dobrá príležitosť na „reštart“ Slovenska a na rozbehnutie procesu generačnej obnovy verejnej služby na Slovensku. „Nový prezident Slovenska by mal priniesť aktívny a kompetentný výkon, rovnováhu a starosť o životy bežných ľudí,“ povedal Procházka. Na výsledky volieb bude so svojím štábom čakať v Košiciach.

Kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka... Foto: SITA, Ján Viazanička
Radoslav Procházka, voľby, volebné miestnosti Kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka (vpravo) s manželkou (uprostred) počas volebného aktu počas prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky na ZŠ Slobodného slovenského vysielača.

11.40 Ďalší kandidát Gyula Bárdos odvolil vo volebnej miestnosti v Senci. „Dúfam, že túto funkciu bude zastávať zvolená osobnosť tak, že všetci občania Slovenskej republiky, bez rozdielu národnosti, budú hrdí na to, že hlava štátu zastupuje ich záujmy,“ zdôraznil Bárdos. Podľa jeho slov k urne prišiel s dobrým pocitom. „Pre Maďarov je dnešný deň aj sviatkom revolúcie. Dúfam, že tento deň bude po týchto voľbách revolučný aj pre občanov Slovenska,“ uviedol. Dodal, že na výsledky bude čakať v centrále Strany maďarskej komunity v Bratislave.

Kandidát na prezidenta Gyula Bárdos si preberá... Foto: TASR, Michal Svítok
Gyula Bárdos, prezidentské voľby Kandidát na prezidenta Gyula Bárdos si preberá hlasovací lístok v prvom kole voľby.

11.33 Predseda ÚVK Péter Nyilfa upozornil, že až do skončenia hlasovania, do 22:00, ponúka voličom rady a odpovede na otázky súvisiace s 1. kolom volieb prezidenta volebná infolinka ministerstva vnútra. Funguje na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313. Na otázky o právach a povinnostiach voličov, ako aj na organizáciu volieb na nej odpovedia zamestnanci ministerstva vnútra. Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam.

11.31 Viacerí členovia ÚVK sa po skončení ranného zasadnutia vybrali do terénu, do vybraných volebných miestností, skontrolovať zákonný priebeh hlasovania o budúcom prezidentovi SR. Najbližšie sa ÚVK stretne okolo 15:00 a prerokuje zistenia z terénu. Druhá časť členov ÚVK ostala v sídle komisie, kde rieši prípadné otázky od nižších volebných komisií.

11.28 Hlasovanie o prezidentovi SR je zatiaľ plynulé a bezproblémové, bez vážnejších narušení. Ústredná volebná komisia prerokovala šesť podnetov na rannom zasadnutí. “Tieto podnety sa netýkali zákonnosti volieb. Ľudia sa sťažovali na to, že sú nespokojní s politickou situáciou na Slovensku a že nesúhlasia s kandidatúrou jednotlivých kandidátov,“ informoval predseda ÚVK Péter Nyilfa. ÚVK taktiež dostala podnet od občana, ktorý sa sťažoval, že na jeho e-mailovú žiadosť mu nedoručili voličský preukaz. Komisia to preverila a zistila, že voličský preukaz napokon dostal v piatok.

11.16 Pár minút po desiatej prišiel do volebnej miestnosti na Mestskom úrade v Poprade odvoliť aj kandidát Andrej Kiska. Prišiel v sprievode svojho otca a dcéry. „Mám za sebou skoro viac ako dva roky poctivej práce. Mám za sebou stretnutia s desiatkami tisíc ľudí, ale mám za sebou aj antikampaň, ktorá hádzala na moju hlavu rôzne poznámky a nepravdy. Ale mám za sebou obrovskú podporu ľudí, ktorí mi píšu a držia mi prsty,“ uviedol po vhodení hlasovacieho lístku do urny Kiska. Zároveň verí, že ľudia prídu voliť. „Šanca zmeniť naše Slovensko je veľká, tak len treba prísť a voliť,“ dodal Kiska. V najbližších hodinách sa Andrej Kiska presunie do Bratislavy, kde strávi volebnú noc.

Kandidát na prezidenta Andrej Kiska počas... Foto: SITA, Radoslav Maťašš
prezidentské voľby, Andrej Kiska Kandidát na prezidenta Andrej Kiska počas volebného aktu.

11.12 V sprievode manželky odvolil v základnej škole na Hlbokej ceste v Bratislave prezidentský kandidát Milan Kňažko. „Správam sa k tomu veľmi skromne a pokorne, na druhej strane verím, ale zďaleka to nevidím tak suverénne,“ komentoval svoje šance na postup Kňažko. Herec a exminister chce dnes navštíviť vnuka, ktorého dávno nevidel, trochu sa poprechádza a večer bude čakať na výsledky volieb v jednom z bratislavských hotelov. „Nemám favorita, keby to nevyšlo, žijem svoj život, mimo politiky som už 11 rokov. Budem pokračovať, bude ma to mrzieť, lebo si myslím, že by to bolo dobré pre okolnosti, v ktorých sa dnes žije v našej krajine,“ reagoval na otázku, či v prípade neúspechu má nejakého favorita.

Kandidát na prezidenta Milan Kňažžko... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
prezidentské voľby, Milan Kňažko Kandidát na prezidenta Milan Kňažžko (uprostred) počas volebného aktu počas prvého kola voľby prezidenta Slovenskej republiky.

11.06 Krátko po deviatej hodine odvolil kandidát Pavol Hrušovský vo volebnej miestnosti v Dome Matice slovenskej v Nitre. Večer neplánuje čakať na výsledky volieb vo volebnom tíme, ale v kruhu rodiny. Volebný štáb podľa jeho slov po skončení volebnej kampane prerušil svoju prácu a pokračovať bude až v nedeľu, kedy zhodnotia výsledok volieb. Zároveň povedal, že najlepším výsledkom pre neho by bolo víťazstvo, ale akékoľvek rozhodnutie ľudí prijme s pokorou.

Kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský prišiel... Foto: TASR, Henrich Mišovič
prezidentské voľby, Pavol Hrušovský Kandidát na prezidenta Pavol Hrušovský prišiel voliť spolu so svojou manželkou.

10.30 Voľby na najväčšom rómskom sídlisku Luník IX v Košiciach dopoludnia zatiaľ nevzbudili veľkú pozornosť. Volebná miestnosť bola od rána okrem členov dvoch okrskových komisií väčšinou prázdna. V dvoch okrskoch na Luníku IX je zapísaných 3750 voličov. Žiadne incidenty, sťažnosti či podozrenia z kupovania hlasov okrskové komisie nezaznamenali. Viacerí oslovení obyvatelia uviedli, že voliť nepôjdu. Viacerí miestni Rómovia sa obávajú ďalšieho búrania bytoviek mestom pre narušenú statiku.

9.40 Vo volebnom obvode v Trenčíne je podľa predsedu obvodnej volebnej komisie Jaroslava Hasáka 175 volebných okrskov, z toho 114 v okrese Trenčín a 61 v okrese Ilava. Počet voličov zapísaných vo voličských zoznamoch predseda komisie nevedel uviesť. Podľa jeho informácií nemá komisia povinnosť hlásiť počty zapísaných voličov a sama sa ich dozvie až po zatvorení volebných miestností. Volebný obvod Nové Mesto nad Váhom zastrešuje okrsky v okresoch Nové Mesto nad Váhom a Myjava. Podľa zapisovateľa obvodnej komisie Romana Kozáčka je vo volebnom obvode 99 okrskov, 67 v Novomestskom a 32 v Myjavskom okrese. Ani v novomestskom obvode nepoznali počet voličov zapísaných vo voličských zoznamoch.

9.24 Odovzdať svoj hlas jednému zo 14 kandidátov na prezidenta SR chce aj 130 pacientov hospitalizovaných v Univerzitnej nemocnici Bratislava. Vybaviť si však museli voličský preukaz. S prenosnou volebnou schránkou pacientov hospitalizovaných v jednom z piatich pracovísk nemocnice navštívia v izbách od 10:00 do 14:00 členovia volebnej komisie v sprievode zamestnancov nemocnice. Informovala o tom hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Petra Stano Maťašovská.

8.50 Ústredná volebná komisia (ÚVK) začne volebný deň šiestimi podnetmi. Zamerané sú najmä na vedenie volebnej kampane. Objavil sa aj podnet od občana, ktorý sa sťažuje, že mu neprišiel voličský preukaz. Iný občan zas namieta kandidátov na prezidenta, nie je s nimi spokojný. Pred začiatkom prvého rokovania ÚVK to povedala jej zapisovateľka Eva Chmelová. Po zasadnutí sa členovia ÚVK rozídu do terénu, kde sa pozrú na činnosť okrskových komisií.

8.47 V bratis­lavskom Lamači sa voľby začali o siedmej hodine už aj s aktívnou účasťou voličov. Prví štyria z nich čakali na možnosť zasiahnuť do prezidentských volieb už päť minút pred otvorením volebných miestností. „Vždy chodím voliť takto skoro ráno,“ povedal pán Ľudovít, ktorý obálku s hlasovacím hárkom hodil do volebnej urny ako prvý Lamačan. Pani Ivana, ktorá bola takisto medzi prvými voličmi, sa zúčastňuje každých volieb. „Preto, lebo sa chcem takto spolupodieľať na dianí tohto štátu, lebo sa ma to týka,“ uviedla.

8.34 Peter Šrank z Veľkého Lapáša pri Nitre vytvára netradičné diela z dreva. Vytvoril aj jedno k prezidentským voľbám. Prečítajte si v článku V dreve našiel prezidenta, víchricu aj apoštolov.

8.26 Voľby sa začali bez problémov, vo väčšine obcí sa volí od siedmej hodiny. Výnimkou je obec Lazany v banskom regióne Prievidza, kde môžu občania voliť od šiestej hodiny. „Vždy otvára o šiestej hodine, zrejme vychádza v ústrety zamestnancom, ktorí by si mohli odvoliť pred odchodom do práce,“ povedala zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie Eva Chmelová.

8.03 Na bezpečný priebeh volieb budú dohliadať policajti, ktorí by mali hliadkovať v okolí volebných miestností, sídiel okrskových, obvodných aj Ústrednej volebnej komisie. Čítajte viac v článku Polícia sa zameria na kupovanie hlasov.

7.46 Priebežné neoficiálne výsledky hlasovania bude zverejňovať Štatistický úrad na internetovej stránke po zatvorení volebných miestností po 22.00 h. Celkové oficiálne výsledky uverejní Ústredná volebná komisia po podpísaní zápisnice 16. marca.

7.37 Zoznam kandidátov, ktorí sa vzdali alebo ich stiahli politické strany, musí byť zverejnený v každej volebnej miestnosti. Zoznam by mal byť umiestnený tak, aby sa zabezpečilo, že voliči budú o zmene informovaní.

7.35 Volič, ktorý nemôže prísť do volebnej miestnosti zo závažných, najmä zdravotných, dôvodov, môže požiadať okrskovú volebnú komisiu o hlasovanie do prenosnej urny.

7.34 Voliť môžu aj pacienti v nemocniciach či klienti v domovoch dôchodcov, obvinení vo vyšetrovacej väzbe či odsúdení vo väzniciach. Ak zariadenie nie je v mieste trvalého bydliska, potrebuje volič voličský preukaz.

Volieb sa môžu zúčastniť aj obvinení a odsúdení... Foto: SITA, Jozef Jakubčo
prezidentské voľby Volieb sa môžu zúčastniť aj obvinení a odsúdení v Ústave výkonu väzby (ÚVV) a Ústave výkonu trestu odňatia slobody (ÚVTOS) v Bratislave.

7.32 Voličské preukazy sa vydávajú zvlášť pre prvé a zvlášť pre druhé kolo voľby. Tí, čo vedia, že budú voliť v oboch kolách voľby mimo svojho domova, môžu naraz požiadať o oba voličské preukazy. Voliči by nemali zabudnúť, že na hlasovanie potrebujú aj preukaz totožnosti.

7.30 Ak volič vopred vie, že v deň volieb nebude v mieste svojho trvalého bydliska, môže voliť aj v inom volebnom okrsku. Na to si potrebuje vybaviť voličský preukaz. Voličské preukazy vydávajú na požiadanie obce.

7.27 Podľa sociológa Martina Slosiarika v poslednom týždni nastali udalosti, ktoré mohli oslabiť preferencie jedného z favoritov volieb a zvýhodniť iných kandidátov. Ako ďalej Slosiarik povedal, predpokladá, že účasť na voľbách bude nižšia, ako bolo rozhodnutie voliť v prieskumoch. Čítajte viac v článku Volíme prezidenta.

7.26 Občan Slovenska, ktorý nemá trvalé bydlisko v SR, môže prísť počas volebného dňa do ktorejkoľvek volebnej miestnosti a hlasovať tam s platným pasom.

7.25 Pas je ako preukaz totožnosti vo voľbách prezidenta prípustný, ale len pre oprávnených voličov, ktorí nemajú na Slovensku trvalý pobyt.

7.22 Na hlasovanie je potrebný občiansky preukaz. Ak niekto nemá občiansky preukaz, môže predložiť aj potvrdenie o občianskom preukaze, ktoré mu vydala polícia. Potvrdenie volebná komisia môže uznať len vtedy, ak je volič zapísaný v zozname voličov alebo ak hlasuje s voličským preukazom mimo svojho trvalého bydliska.

7.18 Právo voliť prezidenta má každý občan Slovenska, ktorý najneskôr v deň volieb dovŕšil 18 rokov a zdržiava sa v deň volieb na území Slovenska.

7.13 Ak v dnešnom prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu platných hlasov oprávnených voličov, v sobotu 29. marca sa uskutoční druhé kolo. V ňom sa stretnú dvaja najúspešnejší kandidáti z prvého kola. Súčasnej hlave štátu Ivanovi Gašparovičovi sa skončí funkčné obdobie 15. júna.

7.08 Svojmu favoritovi môžu voliči hlas odovzdať v 5958 okrskoch. Voliť môže vyše 4,3 milióna občanov. Voľbu treba na hlasovacom lístku vyznačiť krížikom do rámčeka pri mene preferovaného kandidáta. Počas volebného dňa platí volebné moratórium.

7.00 Na Slovensku sa otvorili volebné miestnosti.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #prezidentskí kandidáti #prezidentské voľby 2014