VÝSLEDKOVÝ ONLINE: Župani aj krajskí primátori obhájili svoje posty. Sú len tri výnimky

Na Slovensku prebehli historicky prvé spojené komunálne voľby a voľby do samosprávnych krajov. Staronových županov je šesť, zmeny sú len v Banskobystrickom kraji a Nitrianskom kraji. Primátori krajských miest taktiež zostávajú rovnakí, s výnimkou Prešova.

29.10.2022 20:06 , aktualizované: 30.10.2022 06:00
predsedovia vuc Foto:
(Staro)noví predsedovia samosprávnych krajov (zľava doprava a zhora nadol): Jaroslav Baška (Trenčiansky kraj), Branislav Becík (Nitriansky), Juraj Droba (Bratislavský), Erika Jurinová (Žilinský), Ondrej Lunter (Banskobystrický), Milan Majerský (Prešovský), Rastislav Trnka (Košický) a Jozef Viskupič (Trnavský).
debata (177)
odkaz
putak-volby-hladat
Kto vyhral voľby vo vašom meste, vo vašej obci?

Jednoducho a rýchlo si vyhľadajte kto je u vás novým primátorom či starostom.

vyhľadať obec

VIDEO: Atmosféra v centrále primátora Matúša Valla bola radostná
Video
voľby, banner Dávame do pozornosti Pozrite si nových županov, primátorov okresných miest a starostov v Bratislave a Košiciach

6:00 Mestá a obce už poznajú svojich nových primátorov a starostov. Vo ôsmich krajských mestách si väčšina primátorov udržala pozíciu. Zmena nastane v Prešove. Vyplýva to z neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Bratislavu aj ďalšie volebné obdobie povedie Matúš Vallo, volilo ho vyše 60 percent Bratislavčanov. Svoju funkciu obhájil aj košický primátor Jaroslav Polaček so ziskom cez 36 percent hlasov.

Trnavským primátorom zostáva Peter Bročka, získal 44,7 percenta hlasov. Primátorský post obhájil aj Ján Nosko, ktorého volilo 66,16 percenta Banskobystričanov.

Zmena nastáva v Prešove, kde doterajšia primátorka Andrea Turčanová nekandidovala. Vystrieda ju František Oľha, hlas mu odovzdalo 37,26 percenta Prešovčanov.

Staronovým primátorom Nitry sa stal Marek Hattas, získal 30,80 percenta hlasov. Bez zmeny zostáva aj Trenčín, ktorý si 72,94 percentami hlasov zvolil za primátora Richarda Rybníčka. Rovnako sa nemení primátor Žiliny, Petra Fiabáneho zvolilo 45,53 percenta ľu­dí.

voľby, banner Dávame do pozornosti Pozrite si nových županov, primátorov okresných miest a starostov v Bratislave a Košiciach Bratislava, radnica, magistrát, Primaciálne námestie, primátor Mohlo by Vás zaujímať Nájdi si svojho primátora či starostu - neoficiálni víťazi

Súčasný prešovský mestský poslanec František Oľha sa zase považuje za víťaza volieb na post primátora mesta. Kandidoval za mimoparlamentnú stranu Šanca, ktorej je podpredsedom. Podporili ho tiež strany SaS, Progresívne Slovensko, SPOLU, Demokratická strana, ODS, Dobrá voľba a Umiernení.

02:13 Prvé slová primátora Bratislavy Matúša Valla po tom, ako zrejme obhájil svoj post.

Po sčítaní vyše 71 % hlasov má pred druhým Rudolfom Kusým náskok vyše 30 percentuálnych bodov, čo v absolútnych číslach predstavuje vyše 30-tisíc hlasov.

02:02 Súčasný primátor Košíc Jaroslav Polaček sa považuje za víťaza sobotňajších komunálnych volieb. Ako uviedol počas brífingu vo svojej volebnej centrále, aj ďalšie štyri roky chce mesto viesť „čestne a transparentne“.

Sčítaných je 96,96 % hlasov. Polaček získal 36,8 % hlasov, na druhom mieste skončil Milan Lesňák s 21,2 percentami hlasov.

Funkciu obhajoval ako kandidát politických subjektov KDH, SaS, Sme rodina, NOVA, Aliancia, Strana rómskej koalície, Dobrá voľba a Umiernení, OĽANO.

01:58 Vo voľbách predsedov VÚC je spočítaných 5 984 zo 6 010 okrskových zápisních, čo predstavuje 99,56 %.

V Bratislavskom kraji suverénne vyhral Juraj Droba (63,62 %) pred Jánom Mažgúrom (13,36 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (38,54 %) pred Józsefom Berényim (21,14 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (67,18 %) pred Petrom Máťošom (16,64 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,54 %) pred Milanom Belicom (21,82 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,12 %) pred Igorom Chomom (22,29 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (47,54 %) pred Adrianom Polónym (15 %), v Prešovskom Milan Majerský (41,96 %) pred Michalom Kaliňákom (31,38 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,31 %) pred Viliamom Zahorčákom (15 %).

Volebná účasť dosiahla 43,77 %.

01:44 Po sčítaní vyše polovice hlasov je takmer isté, že primátorom Bratislavy zostane Matúš Vallo. Vo voľbách získal 59,40 % hlasov. Jeho najvážnejší protikandidát Rudolf Kusý dostal 28,82 %.

V Košiciach zase uspel Jaroslav Polaček, ktorému hlas dalo 36,84 % voličov. Milan Lesňák získal 21,07 % hlasov, sčítaných je 88,38 % okrskových zápisníc.

01:34 Starostom košickej mestskej časti Luník IX ostane Marcel Šaňa (SRK). Ako vyplýva z údajov zverejnených Štatistickým úradom SR, získal spolu 87,36 percenta hlasov.

volby 2022 Lunik IX Čítajte viac Záujem o voľby na Luníku IX prekvapil. Prví ľudia stáli v rade už pred otvorením

01:27 Veľká časť slovenskej verejnosti dala podľa premiéra Eduarda Hegera (OĽANO) krajských voľbách hlas demokratom a nenechala sa oklamať klamstvami opozície. Premiér to vyhlásil v Žiline v reakcii na predbežné výsledky volieb predsedov samosprávnych krajov.

Heger zdôraznil, že ide o vysvedčenie pre populistov, ktorí klamú, chcú si zabezpečiť svoju beztrestnosť a vrátiť sa agresívne k moci. „To, že demokrati dostali hlas a podporu vo voľbách, ukazuje, že demokraciu na Slovensku chceme mať a udržať si ju,“ uviedol.

zväčšiť Zľava úradujúca predsedníčka Žilinského... Foto: TASR
jurinová, heger Zľava úradujúca predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič a premiér Eduard Heger reagujú na predbežné výsledky župných volieb v sobotu 29. októbra 2022.

To, že voľby boli prvýkrát spojené, podľa premiéra výrazne pomohlo účasti v krajských voľbách. „Prinieslo to však aj veľa dobrého ponaučenia do ďalších volieb,“ povedal.

Minister financií Igor Matovič (OĽANO) zdôraznil, že hnutie OĽANO má po týchto voľbách štvrtinu zo všetkých krajských predsedov. „Dnes sú to dva roky a osem mesiacov od parlamentných volieb a tie výsledky zďaleka nie sú také, ako mnohí strašili. Populisti a mafiáni z opozície si mysleli, že toto bude ich krok k návratu k moci. Demokratický volič však prišiel voliť a pomohol demokratickým kandidátom,“ zhodnotil.

01:16 Šesť zo siedmich nominantov strany Team Bratislava sa stáva poslancami Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Na tlačovom brífingu to vyhlásil predseda strany Team Bratislava a súčasný primátor Matúš Vallo.

„Podľa čísel, ktoré máme k dispozícii, zo siedmich šesť našich kandidátov prešlo, k siedmemu ešte nemáme dostatočné dáta," uviedol s tým, že župnými poslancami za Team Bratislava sa stanú Petra Hitková, Monika Ďurajková, Lenka Antalová Plavúchová, Oskar Dvořák, Jakub Vallo a Martin Vician.

zväčšiť Juraj Droba a Matúš Vallo počas spoločnej... Foto: TASR
vallo, droba Juraj Droba a Matúš Vallo počas spoločnej tlačovej konferencie v Bratislave v sobotu 29. októbra 2022.

01:10 Nitriansky samosprávny kraj povedie Branislav Becík. Po sčítaní 95,75 % okrskov získal 27,65 % hlasov. Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

Milan Belica, ktorý bol zatiaľ jediným predsedom a teda kraj viedol od roku 2001, získal zatiaľ 21,75 %. Volebná účasť v kraji sa nateraz pohybuje na úrovni 42,97 %.

„Výsledky naznačujú, že sa volilo viac národnostne a politicky. Taký je život. Chcem sa poďakovať obyvateľom nášho kraja za tú 21-ročnú podporu, ktorú som od nich dostával. Záleží mi na tomto kraji a želám mu, aby sa pokračovalo v pozitívnych trendoch, ktoré sme nastolili. Kraj sme zanechali vo výbornej kondícii. Myslím si, že môžem s čistým svedomím odísť,“ uviedol Belica.

milan belica, volby, nitra, nitriansky kraj, bff, stab belicu Čítajte viac Najdlhšie slúžiaci župan si zachováva pokoj a rozvahu

01:04 Referendum o premenovaní Ulice Dr. Jozefa Tisu vo Varíne je neplatné.

varín, tiso Čítajte viac Referendum o ulici Tisu vo Varíne je neplatné

00:53 Predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka (KDH, Aliancia, Starostovia a Nezávislí kandidáti, Šanca, DS) ohlásil svoje volebné víťazstvo pri obhajobe postu na ďalšie obdobie. „Chcel by som sa poďakovať všetkým východniarom za dôveru, ktorí prejavili dnešnou voľbou svoju vôľu a ukázali, akým smerom chcú, aby sa Košický kraj aj ďalej uberal,“ povedal novinárom.

„Táto dôvera, ktorá bola vložená dnes do toho ďalšieho štvorročného mandátu, zaväzuje. Verím, že tie výsledky, ktoré sme dosahovali doteraz, budeme dosahovať aj naďalej a v ešte väčšom meradle,“ povedal.

Zisk viac ako polovice hlasov podľa priebežných výsledkov vníma ako silný mandát do budúcna. „Beriem to naozaj s obrovskou vďakou a pokorou, a takýmto spôsobom sa aj budem snažiť nakladať s tým mandátom. Keďže to bude silný mandát, tak sa budeme snažiť zrealizovať aj silné projekty a vízie, o ktorých sme hovorili počas kampane,“ konštatoval. Pri voľbách podľa neho rozhodli práve dosiahnuté výsledky v kombinácii s víziami a plánmi do budúcna.

Po sčítaní 95 percent okrskov získal Trnka 51,27 percenta hlasov.

00:43 Michal Kaliňák (Hlas, Smer, SNS, Aliancia) priznal porážku v boji o post predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Potvrdil, že už telefonoval so znovuzvoleným predsedom kraja Milanom Majerským (KDH, Sme rodina, SaS a Za ľudí) a pogratuloval mu k víťazstvu.

Voličom sa zároveň poďakoval za to, že mu odovzdali svoj hlas. „Účasť bola ohromná a myslím si, že aj našou kampaňou sme k tomu prispeli. Či chceme alebo nie, VÚC bude musieť bez ohľadu na tento výsledok riešiť v najbližšej dobe ‚potravinové púšte‘, nájomné byty, zariadenia sociálnych služieb, odpadové hospodárstvo alebo rómsku problematiku. Som vďačný za tých 60.000 alebo 70.000 hlasov, ktoré som získal a myslím si, že je to veľmi solídny výsledok,“ zhodnotil Kaliňák. Po sčítaní viac ako 93 percent hlasov pred ním vedie Majerský o približne desať percent.

Kaliňák sa poďakoval partnerke a tiež politickým stranám, ktoré vo voľbách podporili jeho program. Dodal, že do konca roka sa rozhodne, kam budú smerovať jeho ďalšie kroky. Kaliňák predtým niekoľko rokov pôsobil v Združení miest a obcí Slovenska. „Vôbec v tejto chvíli neuvažujem o politike, chcem si v prvom rade oddýchnuť a venovať sa rodine,“ uzavrel.

00:39 Sčítaných je už vyše 96 % hlasov vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji suverénne vyhrá Juraj Droba (63,5 %) pred Jánom Mažgúrom (13,2 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (38 %) pred Józsefom Berényim (21,1 %) , v Trenčianskom Jaroslav Baška (67,3 %) pred Petrom Máťošom (16,5 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,6 %) pred Milanom Belicom (21,7 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,3 %) pred Igorom Chomom (22,2 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (47,4 %) pred Adrianom Polónym (15 %), v Prešovskom Milan Majerský (41,6 %) pred Michalom Kaliňákom (31 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,2 %) pred Viliamom Zahorčákom (15,2 %).

Na voľbách sa zúčastnilo 43,66 % oprávnených voličov.

00:31 Tromi prioritami do ďalšieho volebného obdobia by mali byť podľa aktuálneho predsedu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozefa Viskupiča zdravotníctvo, školstvo a sociálna oblasť. Uviedol to počas volebnej noci po sčítaní približne 80 percent hlasov vo voľbách na post predsedu TTSK.

„Školstvo by malo byť vyhlásené za županskú tému a čo sa týka sociálnej oblasti, mali by sme pokračovať v deinštituci­onalizácii a poľudšťovaniu sociálnych zariadení. Okrem týchto troch tém nemôžeme zabudnúť ani na infraštruktúru, ako sú cesty a cyklodoprava,“ doplnil Viskupič.

Prípadné víťazstvo bude podľa jeho slov znamenať pokračovanie v začatej práci. „To znamená, že veľa zo začatých vecí je potrebné dokončiť v druhom volebnom období. Tak sme to aj celý čas komunikovali. Verím, že tie desiatky projektov, ktoré sú nachystané, sa podarí dotiahnuť do úspešného konca,“ informoval Viskupič.

00:27 Spravili sme maximum pre to, aby sme dosiahli čo najlepší výsledok. Vyhlásila to predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, ktorá podľa neoficiálnych výsledkov volieb obhájila svoj post. Deklaruje, že chce pokračovať v naštartovaných zmenách, dokončiť rozpracované projekty a vyrovnať sa s hospodárskou krízou tak, aby krajské inštitúcie boli funkčné.

Jej protikandidát Igor Choma priznal porážku. Uviedol to v krajskej centrále strany Smer v Žiline po sčítaní takmer 90 percent okrskov.

00:22 Prvé okresné mesto pozná svojho (staro)nového primátora. V Medzilaborciach obhájil svoj post Vladislav Višňovský, ktorého podporovali Hlas a Smer. Vo voľbách získal 70,5 % hlasov.

00:14 Sčítaných je už takmer 91 % hlasov vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji suverénne vyhrá Juraj Droba (63,35 %) pred Jánom Mažgúrom (13,25 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (37,8 %) pred Józsefom Berényim (21 %) , v Trenčianskom Jaroslav Baška (67,3 %) pred Petrom Máťošom (16,5 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,5 %) pred Milanom Belicom (21,8 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,6 %) pred Igorom Chomom (22,35 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (47,4 %) pred Adrianom Polónym (15 %), v Prešovskom Milan Majerský (41,5 %) pred Michalom Kaliňákom (31 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,2 %) pred Viliamom Zahorčákom (15,3 %).

Na voľbách sa zúčastnilo 43,46 % oprávnených voličov, čo predstavuje rekordnú účasť vo voľbách do orgánov samosprávnych krajov.

00:06 Juraj Droba a líder Progresívneho Slovenska (PS) Michal Šimečka si vedia predstaviť aj prípadnú povolebnú spoluprácu ich strán po voľbách do Národnej rady. Nateraz by do nich nešli ako koalícia. Spolu s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom skonštatovali, že ich spolupráca sa osvedčila práve v spojených komunálnych voľbách.

„Keď sme vraveli o tom, že to dáva dobrú nádej, základ pre spoluprácu na celonárodnej úrovni, nemysleli sme tým v tejto chvíli predvolebnú spoluprácu do volieb do NR SR. Mysleli sme tým spoluprácu po voľbách, napríklad. Ktovie, v akej konštelácii to bude,“ skonštatoval Šimečka.

Doterajšia spolupráca v komunále za posledné roky podľa neho i podľa Drobu dokázala, že ich vzťahy sú dobré, vedia v praxi fungovať. Hovoria o hodnotovej i programovej blízkosti.

Šéf BSK skonštatoval, že strany PS, Team Bratislava a SaS sa pred rokmi vzhľadom na blízkosť hodnotového nastavenia strán začnú spoluprácu na komunálnej úrovni a uvidia, čo ďalej.

23:58 Po spočítaní viac ako 79 percent okrskov vedie v Trnavskom samosprávnom kraji podľa predbežných výsledkov súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič s viac ako 39 percentami. „Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať,“ uviedol Viskupič.

Ako doplnil, je rád, že práca, ktorá sa urobila na úrade za päťročné obdobie, našla odozvu aj pri týchto voľbách. „Chcel by som sa poďakovať všetkým zamestnancom úradu za to, ako sme zvládli náročné obdobie, kandidátom a volebnému tímu a v neposlednom rade rodine,“ povedal Viskupič.

Aktuálny predseda TTSK si zriadil volebnú centrálu v jednej z trnavských reštaurácii. Okrem novinárov Viskupič pozval rodinu, priateľov a kandidátov na krajských poslancov za spomínanú koalíciu.

**23:49 Známe je už aj prvé meno starostu alebo primátora, ktoré vzišlo so spojených volieb 2022.

V Spišskej Novej Vsi zvíťazil Ján Kurňava, ktorý tak obhájil svoj post.

23:41 Sčítaných je už vyše 85 % hlasov vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji vyhrá Juraj Droba (63,1 %) pred Jánom Mažgúrom (13,2 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (39,2 %) pred Józsefom Berényim (18 %) , v Trenčianskom Jaroslav Baška (67,9 %) pred Petrom Máťošom (16 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,7 %) pred Milanom Belicom (21,5 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,4 %) pred Igorom Chomom (21,75 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (47,2 %) pred Adrianom Polónym (15 %), v Prešovskom Milan Majerský (41,15 %) pred Michalom Kaliňákom (31,5 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,6 %) pred Viliamom Zahorčákom (16 %).

23:37 Súčasného primátora mesta Banská Bystrica Jána Noska prišiel do jeho volebnej centrály pred polnocou podporiť aj Banskobystričan a predseda Hlasu Peter Pellegrini.

Banskobystrický primátor kandidoval ako nezávislý, Hlas-SD však jeho kandidatúru podporoval. „Je to tak od jeho úplnej prvej kandidatúry, pretože som bol pri tom, keď vznikala,“ povedal novinárom Pellegrini s tým, že je to aj jeho veľmi dobrý kamarát. Zároveň podotkol, že ako Banskobystričan je spokojný s tým, ako Nosko riadi mesto. „Nepochybujem o tom, že je víťazom týchto volieb,“ vyhlásil pred médiami.

Dodal, že spokojný je aj s tým, že s náskokom v neoficiálnych výsledkoch na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) zatiaľ vyhráva Ondrej Lunter. Aj jeho kandidatúru strana Hlas-SD podporuje. „Jeho prácu som sledoval a hoci som bol v niektorých situáciach kritický, bola to klasická výmena názorov. Je to už nepísaný víťaz týchto volieb,“ podotkol.

23:32 Ján Mažgút priznal porážku v boji o post predsedu Bratislavského samosprávneho kraja. Uviedol to po sčítaní viac ako polovice okrskov v centrále strany Smer.

Súčasnému predsedovi BSK Jurajovi Drobovi už telefonicky zagratuloval. „Gratulujem Jurajovi Drobovi k potvrdeniu víťazstva v týchto regionálnych voľbách,“ povedal Mažgút. Kampaň zhodnotil ako férovú.

Poďakoval sa voličom, ktorí mu v sobotu odovzdali svoj hlas. Uistil ich, že to nebola jednorazová kampaň a výstrel, ale budú vo svojej práci pokračovať ďalej. „Urobíme všetko preto, aby občania nášho krásneho kraja mali aj po štyroch rokoch rovnakú možnosť, ako mali teraz. To znamená, aby mali aj po štyroch rokoch možnosť voľby,“ uviedol.

To, či bude kandidovať v parlamentných voľbách nevylúčil. „Vždy som bol zástancom hesla ‚nikdy nehovor nikdy‘. Uvidíme, čo prinesie budúcnosť,“ zhodnotil. Poukázal na to, že počas kampane počúval ľudí a ich podnety.

K priebežnému druhému miestu na post predsedu BSK uviedol, že je spokojný.

Súčasný predseda BSK Juraj Droba na druhej strane oslavuje opätovné víťazstvo vo voľbách. Post šéfa kraja bude zastávať ďalšie volebné obdobie. Na tlačovej konferencii po sčítaní nadpolovičnej väčšiny hlasov skonštatoval, že výsledky ho prekvapili a vyhlásil sa za víťaza.

„Posledných päť rokov v BSK je príbeh úspešných piatich rokov,“ povedal Droba a pripomenul výsledky svojej práce a úspechy kraja vo viacerých oblastiach. Vyzdvihol aj prácu zamestnancov kraja. Poďakoval sa za podporu strane SaS a ďalším, ocenil aj spoluprácu s Progresívnym Slovenskom a stranou Team Bratislava. Poukázal na dobrú spoluprácu aj s ľuďmi mimo jeho strany v rámci kraja. Zároveň avizoval, že aj v úvode tohto volebného obdobia pripraví programový plán pre Bratislavský kraj.

Drobovi pogratuloval aj líder SaS Richard Sulík. „Som veľmi hrdý a nadšený takýmto našim nominantom,“ povedal a zaželal mu rovnako úspešné ďalšie volebné obdobie.

23:24 Sčítané sú už tri štvrtiny okrskov vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji suverénne vedie Juraj Droba (62,6 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (38,6 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (68,2 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,9 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,8 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (46,7 %), v Prešovskom Milan Majerský (40,6 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,7 %).

23:18 Nezávislý kandidát na predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) uznal porážku vo voľbách. Uviedol to pre TASR po sčítaní vyše 88 % okrskov. Podľa priebežných výsledkov získal 14,88 % hlasov, súčasný podpredseda BBSK Ondrej Lunter vedie s 46,33 %.

„Jednoznačne treba skonštatovať, že náš kraj konečne urobí z podpredsedu bez podpisu predsedu s podpisom. Ondrej Lunter sa blíži k víťaznému ťaženiu,“ povedal Polóny. Dodal však, že počas tri a pol mesiaca trvajúcej volebnej kampane nadobudol politické skúsenosti, ktoré chce v krátkom čase využiť pre dobro kraja. Ako konkrétne zatiaľ konkretizovať nechce.

Kandidát na predsedu BBSK a súčasný predseda predstavenstva spoločnosti SAD Zvolen Adrian Polóny sleduje výsledky volieb v spoločnosti priateľov a známych v jednom z hotelov v centre Banskej Bystrice.

**23:11 Opozičné strany Smer a Hlas vzídu z volieb predsedov VÚC ako porazené partaje.

Z ôsmich stoličiek ich kandidáti obsadia len dve. V Trenčianskom kraji bude pokračovať Jaroslav Baška (okrem Smeru a Hlasu ho podporuje aj Sme rodina a SNS) a v Nitrianskom kraji zrejme zvíťazí Branislav Becík, ktorého podporovali Hlas a Sme rodina.

23:05 Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba (SaS, Progresívne Slovensko, Team Bratislava) zatiaľ neoslavuje. „Výsledky nie sú oficiálne zverejnené, avšak vyzerá to sľubne a dobre,“ povedal dnes na tlačovej konferencii a dodal, že verí, že to dobré, čo v Bratislave vytvorili, budú vedieť predať ďalej. „Verím, že zvyšok Slovenska sa bude rozvíjať tak dobre ako Bratislavský kraj a mesto Bratislava za posledných päť rokov," uviedol Droba. Taktiež vyzdvihol pomoc od hnutia Progresívne Slovensko (PS). „Hnutie bolo ochotné akceptovať, že je percentuálne rovnako na tom ako strana Sloboda a Solidarita (SaS). Boli ochotní akceptovať, že ani jeden z veľkých kandidátov nebude pochádzať z ich strany. Ale snažili sme sa im to potom vykompenzovať počtami kandidátov do metských zastupiteľstiev," povedal Droba.

Video

Po jeho boku sa objavil i kandidát na primátora Bratislavy Matúš Vallo (Team Bratislava). Droba vyzdvihol spoluprácu medzi oboma kandidátmi. „Vzťah má veľa úskalí a je veľmi jednoduché ho rozbiť a pokaziť. Napriek všetkému sme štyri roky dokázali fungovať veľmi dobre," tvrdí Droba. Matúš Vallo taktiež vyzdvihol spoluprácu s Drobom. „Bola to fantastická spolupráca, absolvovali sme veľa ťažkých debát. Nakoniec sme dali dokopy koalíciu, ktorá nebola len o logách, ale o dokázateľnej spolupráci," dodal Vallo.

23:00 Sčítaných je už 66,7 % hlasov vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji naďalej vedie Juraj Droba (vyše 62 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (36,8 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (68,4 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27,8 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (46,3 %), v Prešovskom Milan Majerský (39,68 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,5 %).

**22:53 Ondrej Lunter, doterajší podpredseda Banskobystrického samosprávneho kraja, jasne porazí extrémistov.

Po sčítaní 75 % hlasov ho volilo 46,22 % voličov, získal 57 068 hlasov. V kraji sú z ôsmich kandidátov na župana až štyria predstavitelia alebo podporovatelia pravicového extrémizmu.

Luntera podporujú SaS, SME rodina, KDH, PS, Spolu, OKS, Aliancia a HLAS.

Luntera vyzývali extrémista Marek Kotleba z ĽSNS, brat odsúdeného Mariana Kotlebu, Miroslav Suja z Republiky, Rudolf Huliak (kandidoval do parlamentu za ĽSNS), hlinkovec Rudolf Sásik či komunista Michal Albert.

22:43 Šéf Prešovského kraja Milan Majerský navyšuje svoj náskok pred Michalom Kaliňákom. Po sčítaní vyše 57 % hlasov vedie Majerský o vyše 4 100 hlasov, zatiaľ dosahuje zisk 38,45 %, Kaliňák 34,36 %.

Kaliňák si myslí, že v spojených voľbách je veľmi dôležitá vysoká účasť. Čím je vyššia, o to je to väčší signál do Bratislavy k politikom, že samospráva je mimoriadne dôveryhodná. „Od 9. septembra, keď som predstavil na tlačovej besede volebný program, mal som každý deň až do moratória v priemere sedem podujatí denne. Bolo to namáhavé, ale som vďačný za to, že som mohol byť všade možne a v každom okrese niekoľkokrát. Z tohto pohľadu to bolo dobré a dobré to bude nielen za predpokladu, ak svojím volebným programom presvedčím, ale ak som aj vedel prispieť k výrazne vyššej volebnej účasti," uviedol pre TASR Kaliňák.

Doplnil, že v prípade, ak ho zvolia, bude plniť volebný program, ktorý nazval Manuál na rozvoj kraja. „Ak zvolený nebudem, aj tak vývoj a už najbližšie mesiace mi dajú za pravdu v tom, že je problém s potravinami a ich nedostupnosťou na vidieku a že VÚC musí byť aktívna v oblasti odpadového hospodárstva. Taktiež, že som mal pravdu s tým, aký problém má Prešovský kraj so zabezpečovaním obslužnosti v rámci SAD,“ dodal Kaliňák.

22:39 Sčítaná je už polovica hlasov (53,14 %) vo voľbách predsedov VÚC.

V Bratislavskom kraji naďalej vedie Juraj Droba (takmer 62 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (34,6 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (vyše 69 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27 %), v Žilinskom Erika Jurinová (32,4 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (46,2 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,2 %).

22:34 Tohtoročné spojené voľby prinesú zrejme rekordnú účasť v doterajšej histórii komunálnych volieb. Sčítanie takmer 40 % volebných okrskov ukazuje, že k urnám prišlo 42,24 % oprávnených voličov.

V roku 2001 dosiahla účasť 22,6 %, v roku 2005 11,0 %, o ďalšie štyri roky neskôr 18,3 %, v roku 2013 17,2 % a roku 2017 29,9 %.

22:28 Súčasná županka Erika Jurinová je podľa priebežných výsledkov zatiaľ prvá spomedzi kandidátov na post predsedu Žilinského samosprávneho kraja. Spočítaných je momentálne zhruba 30 percent hlasov, Jurinová vedie s náskokom takmer 4 700 hlasov pred Igorom Janckulíkom, tesne nasledovaným Igorom Chomom.

„Urobili sme v kampani maximum pre to, aby sme županský post obhájili. Snažili sme sa prezentovať prácu, ktorú sme za päť rokov urobili," poznamenala v prvej reakcii Jurinová. Doplnila, že pred sčítavaním hlasov má rešpekt. „Dúfala som v úspešnú obhajobu, ale stále nie je nič vyhraté. Je potrebné poďakovať všetkým ľuďom, ktorí sa zúčastnili na voľbách. Viem, že mnohí sa na nich chceli zúčastniť, ale pre tvoriace sa rady sa ani nedostali do volebných miestností," dodala Jurinová.

**22:23 V Prešovskom samosprávnom kraji zmena na poste lídra volieb predsedu. Po sčítaní 45 % volebných okrskov je na čele už súčasný šéf kraja Milan Majerský (37,69 %), keď predbehol doterajšieho lídra Michala Kaliňáka (34,66 %).

22:16 Sčítaných je už takmer 40 % hlasov volieb predsedov VÚC. V Bratislavskom kraji vedie Juraj Droba (vyše 61 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (34,5 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (vyše 70 %), v Nitrianskom Branislav Becík (27 %), v Žilinskom Erika Jurinová (takmer 32 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (45 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51,3 %).

**22:10 Okrem Prešovského kraja, kde to bude tesné medzi Michalom Kaliňákom a Milanom Majerským, sľubuje testný súboj aj Nitra a Žilina.

V Nitrianskom kraji po spočítaní 22,7 % okrskov vedie zatiaľ Branislav Becík (28,65 %) pred Tiborom Csengerom (22,45 %) a Milanom Belicom (20,12%.

V Žilinskom kraji po spočítaní takmer 20 % okrskov vedie Erika Jurinová (33,34 %) pred Igorom Janckulíkom (20,64 %) a Igorom Chomom (20,10 %).

22:04 Súčasný predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba skonštatoval, že výsledky volieb zatiaľ vyzerajú byť na dobrej ceste. Čo sa týka jeho víťazstva, nechce byť prehnane naradostený a radšej počká, kým to bude oficiálne. Na predbežné čísla čaká s ďalšími kandidátmi na poslancov v centrále strany v Liberálnom dome.

Video

„Mám súčty z približne 12 volebných komisií, vyzerá to tak, že vyhrávam zatiaľ v každej s celkom bezpečným rozdielom. Vyzerá, že je to na dobrej ceste, ale nie som prehnane naradostený, lebo nás ešte čaká ďalších tisíc a viac volebných komisií,“ povedal Droba.

Do centrály dorazili aj predstavitelia Progresívneho Slovenska (PS). Očakáva sa aj opätovne kandidujúci súčasný primátor hlavného mesta Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS). Droba avizoval tiež tlačovú konferenciu po 22.00 h spoločne s Vallom a predstaviteľmi PS. Následne by sa mali kandidáti presunúť do Vallovej centrály.

21:57 Sčítaných je už takmer 26 % hlasov volieb predsedov VÚC. V Bratislavskom kraji vedie Juraj Droba (takmer 60 %), v Trnavskom Jozef Viskupič (34 %), v Trenčianskom Jaroslav Baška (takmer 72 %), v Nitrianskom Branislav Becík (28 %), v Žilinskom Erika Jurinová (33 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (44 %) a v Košickom Rastislav Trnka (51 %).

V Prešovskom kraji to bude zrejme najtesnejší súboj. Po spočítaní 32 % okrskov vedie zatiaľ Michal Kaliňák (37,85 %) pred Milanom Majerským (35,32 %).

21:53 V centrále strany Za ľudí vládne rodinná atmosféra. Kandidát na predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Dušan Velič (Za ľudí) začal svoju volebnú noc v Bratislave, v kruhu najbližšej rodiny, priateľov a kandidátov na poslancov za Bratislavský kraj. Jeho pocity po spojených voľbách sú dobré, zhodnotil to vo svojej centrále.

Velič tvrdí, že mal skvelý tím. Do kampane podľa svojich slov vložili maximálne množstvo kreativity, ale, ako tvrdí, išlo o nerovný boj. „Som rád, že sme prišli s témami. Je to v rukách ľudí a s pokorou prijmem taký či onaký výsledok,“ povedal kandidát na predsedu BSK. Ako povedal, sobotný deň strávil tak, že sa vyspal dlhšie a neskôr bol voliť.

Ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí) napiekla makovú tortu a podáva sa domáci guláš. „Verím, že sa nám podarí uspieť v regiónoch. Radi by sme získali Rimavskú Sobotu a udržali si Humenné,“ zhodnotila predsedníčka strany Remišová.

21:48 V Trenčianskom samosprávnom kraji po spočítaní viac ako 15 % okrskov vedie Jaroslav Baška (73,64 %) pred Petrom Máťošom (11,37 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom.

V Žilinskom samosprávnom kraji je zase sčítaných 10,47 % okrskov a vedie Erika Jurinová (33,14 %) pred Igorom Chomom (20,36 %).

21:42 Po sčítaní pätiny hlasov je vo voľbách predsedu Prešovského kraja Michal Kaliňák (41,75 % hlasov). Na druhom mieste je súčasný šéf kraja Milan Majerský (takmer 32 %). Účasť presahuje 50 % – 52,13 %.

21:36 V Banskobystrickom kraji je spočítaná už štvrtina hlasov. Zatiaľ suverénne vedie Ondrej Lunter, ktorý získal 43,5 percenta hlasov. Druhý je Adrian Polóny (13,27%). Účasť dosahuje 44,54 %.

21:32 Napriek už medializovaným prognózam výsledkov sa opätovne kandidujúci súčasný šéf bratislavskej samosprávy Matúš Vallo (Team Bratislava, PS, SaS) predbežne neteší. „Pokorne čakáme na výsledky,“ uviedol za seba a svoj tím v úvodnom príhovore k novinárom počas volebnej noci po skončení hlasovania v sobotňajších spojených samosprávnych voľbách.

Video

Vallo sa poďakoval všetkým, ktorí prišli voliť, mrzí ho, že mnohí museli čakať v radoch. Verí, že účasť bude napokon čo najvyššia. „Je to veľmi dôležité,“ upozornil. Zároveň sa podľa neho ukázalo, že konanie spojených volieb v tomto termíne nebolo šťastným rozhodnutím.

21:29 V Liberálnom dome SaS už predseda Bratislavského kraja Juraj Droba pripravuje pukance a otvára šampanské, hoci v kraji stále platí mortórium a Štatistický úrad tak nemôže zverejňovať žiadne výsledky.

Video

21:22 Sčítaných je už viac ako 5 % hlasov vo voľbách predsedov VÚC. V Trenčianskom kraji zatiaľ vedie Jaroslav Baška (vyše 74 %), v Nitrianskom Tibor Csenger (32 %), v Žilinskom Erika Jurinová (takmer 34 %), v Banskobystrickom Ondrej Lunter (vyše 40 %), v Prešovskom Michal Kaliňák (42,6 %) a v Rastislav Trnka (57,5 %). Účasť predstavuje 46,25 %.

21:16 Súčasný predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský (KDH) verí, že vo voľbách uspel so svojím tímom a získal viac hlasov ako jeho protikandidáti. Uviedol to v centrále KDH v Prešove po zatvorení volebných miestností.

„Snažil som sa celú kampaň viesť fér. Už len trpezlivo čakám na výsledok, ktorý, pevne verím, bude v náš prospech, pretože nehrám len za seba, ale za celý náš tím, všetkých kandidátov na poslancov, ale aj starostov,“ skonštatoval Majerský.

Ako dodal, sledoval predvolebné prieskumy, jeden si dali spraviť aj v jeho volebnom tíme, a práve na ten sa spoliehal najviac. „Chceli sme, aby bol reálny a ukázal nám, či máme ešte v kampani zabrať. Tento prieskum ma favorizoval, preto som možno trochu pokojnejší, ale výsledky vo volebnej miestnosti môžu byť úplne iné, takže uvidíme,“ uviedol pre TASR Majerský. Dodal, že podľa informácií, ktoré majú od členov jednotlivých okrskov, bola účasť vo voľbách na úrovni okolo 50 percent.

21:07 Je známy prvý starosta, ktorý vzišiel zo spojených volieb 2022. Miroslav Goldir získal 8 z 11 možných hlasov a obhájil tak post starostu obce Príkra v okrese Svidník v Prešovskom kraji.

21:00 V Bratislavskom kraji uzavreli väčšinu volebných miestností, niektoré sa budú zatvárať postupne. Dôvodom je záujem voličov o sobotné samosprávne voľby, ktorí niekde čakali v radoch aj krátko pred plánovaným oficiálnym uzatvorením o 20.00 h.

„Bol veľký nápor pred volebnými miestnosťami, keďže sú to spojené voľby a trvá to dlhšie. V niektorých sa preto ešte volí,“ uviedli pre TASR z okresnej volebnej komisie v Senci. V obci Tomášov sa tiež volí dlhšie, a to pre ranné technické problémy. Priebeh volieb bol však pokojný, bez incidentov.

V okrese Pezinok volebné miestnosti uzavreli a začínajú so sčítavaním hlasov. Z niektorých volebných okrskov hlásia podľa okresnej volebnej komisie účasť 60 percent, inde okolo 40 percent. Volebné miestnosti uzatvorili aj v okrese Malacky, výnimkou sú Gajary. Priebeh volieb však podľa okresnej volebnej komisie nenarušil žiadny incident.

Ani v okrese Bratislava neuzavreli všetky volebné miestnosti. Volí sa napríklad v Petržalke, v Ružinove, ale aj v Rusovciach či v Starom Meste. Potvrdil to aj hovorca Starého Mesta Matej Števove. „V Starom Meste sa ešte stále volí približne v desiatich okrskoch, aby mohli odvoliť ľudia, ktorí prišli pred 20.00 h,“ uviedol pre TASR.

20:56 Štatistický úrad zverejnil prvých 53 zápisníc z volebných okrskov. Celkovo ich však je vyše 6-tisíc, sčítaných ich tak nie je ani percento a výsledky tak nie sú reprezentatívne. Účasť zatiaľ dosahuje takmer 50 percent.

20:44 Podľa exit pollu Denníka N volilo v dnešných komunálnych voľbách v Bratislave súčasného primátora Matúša Valla okolo 65 percent voličov. Ako ďalej uvádza denník, jeho protikandidáta Rudolfa Kusého podporilo necelých 30 percent voličov. Ostatní kandidáti podľa prieskumu výrazne zaostali.

20:32 Spojené voľby v Nitre mali pokojný priebeh, vážnejšie problémy jednotlivé volebné komisie nehlásili. Potvrdil to hovorca mesta Tomáš Holúbek. V priebehu dňa sa miestami tvorili dlhé rady pred volebnými miestnosťami. Napriek očakávaniam však volebná účasť nebude rekordná, domnieva sa na základe informácií z jednotlivých volebných okrskov Holúbek. „V podvečerných hodinách dosahovala účasť okolo 30 až 35 percent, určite sme mali vyššie očakávania,“ povedal.

V meste pod Zoborom bolo zriadených 71 okrskov. V zoznamoch bolo zapísaných celkovo 66 693 oprávnených voličov vrátane 4 136 prvovoličov. Špeciálna komisia navštívila deväť ľudí v domácej izolácii s ochorením COVID-19, ktorí si vyžiadali prenosnú urnu.

20:18 Aj v obci Žehra budú volebné miestnosti otvorené dlhšie. Dôvodom je vysoký záujem miestnych voličov.

Spojené voľby Čítajte viac VOLEBNÝ ONLINE: Niekde sa volilo aj po 20.00, ľudia stáli v radoch

20:17 Štatistický úrad dnes prvýkrát spracúva výsledky dvoch volieb zároveň, a tiež prvýkrát výlučne elektronicky. Sumarizáciu výsledkov volieb budú všetky volebné komisie povinne realizovať elektronicky, a to prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému (IVIS).

Ako informoval predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko, prvýkrát budú priebežné výsledky volieb zverejňované súbežne, na samostatnej webovej doméne. Dáta plánujú aktualizovať v približne 30-minútových intervaloch. Prvé výsledky chcú sprístupniť už po potvrdení prvých zápisníc.

20:03 Na Slovensku sa o 20. hodine zatvorila väčšina volebných miestností. Otvorené zostali niektoré mieestnosti v Trnavskom i Bratislavskom kra­ji.

Voliči si vyberali starostov, primátorov, poslancov obecného, respektíve mestského zastupiteľstva, ako aj predsedu samosprávneho kraja a poslancov krajského zastupiteľstva. V prípade Bratislavy a Košíc si voliči volili aj starostu mestskej časti a poslancov miestneho zastupiteľstva.

Volilo sa v 2 926 obciach, mestách a mestských častiach. V piatich z nich sa konali len krajské voľby, pretože v nich neevidujú žiadnych kandidátov na starostu a poslancov obecného zastupiteľstva. Zriadených bolo 6 010 volebných okrskov. Voliť mohlo prísť takmer 4,41 milióna ľudí.

© Autorské práva vyhradené

177 debata chyba
Viac na túto tému: #samosprávne kraje #spojené voľby 2022