158. deň: Ukrajinci hlásili streľbu na mestá, Rusi zase útok dronu v Sevastopole

Na frontovej línii na východnej Ukrajine pokračovalo neustále ostreľovanie ukrajinských miest. V Sevastopole na Kryme zase zaútočil ukrajinský dron, tvrdí guvernér.

31.07.2022 07:10 , aktualizované: 19:40
Russia Ukraine Foto: ,
Vojaci ruskej armády opúšťajú vojenský vrtuľník počas misie na nezistenom mieste na Ukrajine. Obrázok poskytla tlačová služba ruského ministerstva obrany.
debata (204)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 158. deň
  • Zelenskyj ohlásil povinnú evakuáciu obyvateľov Doneckej oblasti
  • Ruské námorníctvo dostane nové hypersonické rakety Zirkón
  • Podľa Moskvy Ukrajinci dronom zaútočili na flotilu v Sevastopole
  • Kyjev tvrdí, že Rusi ostreľovali Charkov, Mykolajiv a Nikopol
  • Pri bombardovaní Mykolajiva zahynul jeden z najbohatších Ukrajincov Olexij Vadaturskyj
  • Pred vojnou na Slovensko utieklo už vyše 650-tisíc ľudí
  • Poľsko prijalo už vyše päť miliónov utečencov

VIDEO: Masaker vo väznici. Zábery ruskej televízie z Olenivky.

Video
Na zábere z videa, ktoré zverejnila Tlačová...
Na zábere z videa, ktoré zverejnila Tlačová...
+3Na zábere z videa zverejnenom tlačovou službou...

19:02 Útok na väznicu v obci Olanivka na Ruskom kontrolovanom území Donecka, kde pri piatkovom výbuchu zomreli desiatky ukrajinských zajatcov, americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková označila za „nehanebný". Rovnaké podľa nej je barbarské zaobchádzanie ruských síl s ukrajinskými zajatcami.

„Naďalej budeme presadzovať trestnú zodpovednosť a poskytovať Ukrajine to, čo potrebuje, aby sa bránila pred hroznou agresiou zo strany Moskvy," napísala veľvyslankyňa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter.

18:18 Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) ešte nedostal povolenie na návštevu väznice v obci Olenivka na Ruskom kontrolovanom území Donecka, kde pri piatkovom výbuchu zomreli desiatky ukrajinských zajatcov. „Rodiny musia dostať rýchle správy a odpovede, čo sa stalo ich blízkym," uviedol MVČK vo vyhlásení. „Avšak nie je rolou alebo mandátom MVČK uskutočňovať vyšetrovania údajných vojnových zločinov," dodala organizácia.

Rusko v nedeľu uviedlo, že pozvalo expertov OSN a Červeného kríža na preskúmanie úmrtí zajatcov v Olenivke. Informuje o tom portál Sky News.

17:36 Rozhodnutie Putina o nasadení väčšieho počtu nadzvukových striel Zirkón v priebehu niekoľkých mesiacov ukazuje, že Rusko stále má plány, ktoré sú nad jeho sily, povedal Fabrice Pothier.

putin Čítajte viac Odborník spochybnil plány Putina s raketami Zirkón: Nemá technológie, nemá čipy

15:30 Prvá loď naložená ukrajinským obilím by z územia Ukrajiny mohla vyplávať v pondelok, napísala agentúra Reuters s odkazom na kanceláriu tureckého prezidenta Erdogana.

Prezidentský hovorca Ibrahim Kalin uviedol, že lode sú naložené a pripravené vyplávať. Podľa neho zostáva už len dojednať pár maličkostí. „Je veľká pravdepodobnosť, že prvá loď by mohla vyplávať zajtra (v pondelok) ráno, ak sa všetko vybaví do večera,“ uviedol Kalin s tým, že loď by vyplávala z Odesy. O situácii dnes rokoval s ukrajinskými predstaviteľmi aj turecký minister obrany Halusi Akar, podľa ktorého je tiež všetko technicky pripravené na začatie prepravy cez Čierne more.

slnečnica, Čítajte viac BBC: Rusi vyvážajú z okupovaných častí Ukrajiny okrem obilia aj slnečnicu

Minulý týždeň dojednali Ukrajina, Rusko, OSN a Turecko podmienky na obnovu námornej prepravy, žiadna loď z ukrajinských prístavov s obilím ale zatiaľ nevyplávala. Kyjev tvrdí, že je pripravený prevádzku obnoviť. V Istanbule bolo vytvorené centrum, ktoré má prepravu koordinovať a kde pôsobia zástupcovia Ukrajiny, Ruska, Turecka i OSN.

14:33 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda zhruba už 5,15 milióna ľudí, oznámila na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

Podľa SG jej príslušníci vykonali v sobotu približne 25 400 pohraničných kontrol ľudí vstupujúcich na poľské územie z Ukrajiny a v nedeľu k 07.00 h dosiahol počet príchodzích osôb zhruba 6 800.

Pohraničná stráž tiež uviedla, že v sobotu odišlo z Poľska na Ukrajinu 29 900 ľudí. Od začiatku vojny prešlo z poľského územia na ukrajinské už takmer 3,25 milióna osôb.

Podľa Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) bolo v dôsledku ruskej invázie zaregistrovaných v európskych krajinách už viac ako šesť miliónov utečencov z Ukrajiny, píše agentúra DPA.

14:25 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil smrť podnikateľa za „obrovskú stratu pre celú Ukrajinu“.

mykolajiv Čítajte viac Pri útoku na Mykolajiv zomrel jeden z najbohatších Ukrajincov Olexij Vadaturskyj

12:21 Tohtoročné žatvy na Ukrajine by v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mohli byť polovičné. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého za tento pokles môže ruská invázia. Podľa Zelenského je hlavným cieľom Ukrajiny predísť potravinovej kríze vyvolanej ruským útokom.

„Ukrajinskej žatve tento rok hrozí, že bude dvakrát nižšia,“ napísal Zelenskyj na twitteri bez toho, aby uviedol zdroje svojej prognózy. Ukrajinský prezident zdieľal video, ktoré poukazuje na ničivé dôsledky ruskej invázie na ukrajinské poľnohospodárstvo. V posledných rokoch produkcia dosahovala 70 až 80 miliónov ton obilia.

Podľa ukrajinského prezidenta zostáva hlavným cieľom predísť potravinovej kríze na svete, ktorú by pokračujúca ruská invázia mohla vyvolať. Ruské vojenské operácie zastavili prepravu obilia z ukrajinských prístavov cez Čierne more.

Minulý týždeň dojednali Ukrajina, Rusko, OSN a Turecko podmienky na obnovu námornej prepravy, žiadna loď z ukrajinských prístavov s obilím ale zatiaľ nevyplávala. Kyjev tvrdí, že je pripravený prevádzku obnoviť. Podľa dnešného vyjadrenia kancelárie tureckého prezidenta by prvá loď s obilím mohla vyplávať z ukrajinského prístavu v pondelok.

**11:47 Hraničnými priechodmi prešlo v sobotu 3 629 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 749 mužov, 2 056 žien a 824 detí. O dočasné útočisko požiadal jeden žiadateľ. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hranicu 4 097 osôb, informuje rezort vnútra.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od vypuknutia vojny na Ukrajine, je 653 319. Počet udelených dočasných útočísk predstavuje 87 622. Zo Slovenska na Ukrajinu odišlo od začiatku vojny 410 226 osôb.

11:31 Ruské námorníctvo bude behom niekoľkých mesiacov vybavené novými hypersonickými raketami Zirkón, pričom o oblasti ich nasadenia sa rozhodne na základe ruských záujmov, avizuje Vladimir Putin.

zirkón Čítajte viac Putin posiela na front hypersonické strely Zirkón

11:19 Režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka je stále viac autoritársky, pričom sa stal takmer úplne závislý na Rusku. Uviedlo to vo svojej pravidelnej správe o situácii na Ukrajine britské ministerstvo obrany.

Rezort v správe uvádza, že Rusko vypálilo z bieloruského územia vo štvrtok 28. júla na sever Ukrajiny najmenej 20 rakiet. Stalo sa tak po tom, čo Rusko využilo územie Bieloruska na začatie hlavného útoku v rámci svojich snáh o dobytie Kyjeva na začiatku invázie, ktoré neskôr zlyhali.

Lukašenko sa podľa britského rezortu ďalej pridržiava línie Moskvy v súvislosti s konfliktom na Ukrajine, pričom je jeho režim stále viac autoritársky, o čom svedčí i zavedenie trestu smrti „za prípravu teroristických činov“.

„Jeho stále častejšie a nepodložené obviňovanie Západu v súvislosti s Bieloruskom a Ukrajinou pravdepodobne naznačuje, že sa stal takmer úplne závislým na Rusku,“ uvádza britský rezort.

Alexander Lukašenko Čítajte viac Lukašenko: Áno, Bielorusko je autoritársky štát, politických väzňov však nemáme

11:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj evakuovaným sľúbil úplnú podporu a pomoc, a to logistickú aj finančnú.

mariupoľ Čítajte viac Zelenskyj nariadil povinnú evakuáciu státisícov obyvateľov Donecka

**10:29 Dron, ktorý dnes zaútočil na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na Ruskom anektovanom Kryme, bol podľa vyjadrenia flotily zrejme podomácky vyrobený a bol vybavený slabým výbušným zariadením. Na fotografiách z miesta nie sú vidieť rozsiahle škody. Zranenia boli spôsobené predovšetkým úlomkami skla.

Pri incidente bolo zranených šesť ľudí, oznámili ruské úrady. „Dnes ráno sa nám ukrajinskí nacionalisti rozhodli prekaziť Deň námorníctva," napísal na sociálnej sieti Telegram sevastopoľský gubernátor Michail Razvožajev.

„Na nádvorí veliteľstva vletel nezistený objekt, podľa predbežných údajov sa jedná o dron. Zranenie utrpelo šesť osôb, ide o zamestnancov veliteľstva flotily. Všetkým bola poskytnutá pomoc,“ uviedol Razvožajev. „Dvaja ľudia majú stredne ťažké zranenia, zvyšok ľahké,“ dodal.

Hovorca správy Odeskej oblasti Serhij Bratčuk označil ruské tvrdenie o ukrajinskom útoku na veliteľstvo ruskej flotily za provokáciu. „Oslobodenie Krymu od okupantov bude prebiehať inak a oveľa efektívnejšie,“ podotkol.

9:44 Lotyšský minister zahraničných vecí Edgars Rinkevičs vyzval Európsku úniu, aby Rusko označila za štát podporujúci terorizmus. Na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zároveň odsúdil „brutálnu vraždu ukrajinských vojnových zajatcov ruskými ozbrojenými silami v Olenivke a pokračujúce krutosti páchané ruskou armádou voči Ukrajine".

Okrem toho Európsku úniu vyzval, aby zakázala vydávanie turistických víz pre Rusov. „EÚ musí považovať Rusko za štát podporujúci terorizmus. Opakujem návrh na zákaz vydávania turistických víz pre ruských občanov," napísal Rinkevičs na Twitteri. Informuje o tom britský web The Guardian.

**8:53 Gubernátor Ruskom anektovaného ukrajinského mesta Sevastopoľ Michail Razvožajev potvrdil, že pri útoku bezpilotným lietadlom na ruskú flotilu v tomto prístavnom meste sa zranilo päť ľudí.

„Dnes ráno sa ukrajinskí nacionalisti rozhodli pokaziť Deň námorníctva,“ uviedol Razvožajev na sociálnej sieti Telegram. Sevastopoľský gubernátor tiež oznámil, že z bezpečnostných dôvodov boli zrušené všetky podujatia, ktoré sa mali konať pri príležitosti nedeľňajšieho sviatku, pričom vyzval obyvateľov mesta, aby nevychádzali z domov, ak je to možné.

Pri príležitosti Dňa námorníctva sa v Rusku v nedeľu koná množstvo podujatí vrátane námornej prehliadky v Petrohrade, na ktorej sa zúčastní aj ruský prezident Vladimir Putin.

7:33 Rusko pozvalo odborníkov z OSN a Červeného kríža, aby vyšetrili smrť desiatok ukrajinských väzňov, ktorí v piatok zomreli pri raketovom útoku na väznicu v meste Olenivka na separatistami ovládanom východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany. Ministerstvo vo svojom vyhlásení uviedlo, že koná „v záujme vykonania objektívneho vyšetrovania“ ú­toku.

Proruskí separatisti stanovili počet obetí útoku na 53 a obvinili z neho Kyjev. Ukrajinské ozbrojené sily odmietli akúkoľvek zodpovednosť a uviedli, že väznicu zasiahli Rusi, aby zakryli mučenie ukrajinských zajatcov.

7:10 Úrady vo viacerých ukrajinských mestách blízko frontu oznámili v noci na nedeľu ruské ostreľovanie. V Charkove nastalo najmenej šesť výbuchov, na Mykolajiv dopadla opäť kazetová munícia a ostreľovanie hlási aj Nikopol.

„Nočné ostreľovanie Charkova pokračuje. Dnes bol celý rad výbuchov,“ napísal starosta Ihor Terechov s tým, že zasiahnutá bola štvrť vo východnej časti druhého najväčšieho ukrajinského mesta. Poškodených bolo niekoľko budov, o možných obetiach vyhlásenie nehovorí.

Starosta juhoukrajinského Mykolajivu Oleksandr Senkevyč uviedol, že mesto čelí „masívnemu ostreľovaniu“. „Ozývajú sa výbuchy, vrátane kazetových bômb. Doteraz vieme o niekoľkých požiaroch na miestach dopadu. Tlaková vlna a trosky poškodili obytné domy,“ dodal. V piatok si ostreľovanie kazetovou muníciou podľa gubernátora Vitalija Kima vyžiadalo v Mykolajive štyroch mŕtvych.

O opätovnom nočnom ostreľovaní mesta Nikopol v Záporožskej oblasti informoval šéf miestnej vojenskej správy Jevhen Jevtušenko. „Nikopol bol ostreľovaný. Znovu,“ napísal. V sobotu Jevtušenko varoval obyvateľov pred možným ostreľovaním obcí v oblasti na severnom brehu Kachovskej vodnej nádrže na rieke Dnepr. Vyzval ich, aby zostali v úkryte.

Oslavy Dňa námorníctva v Sevastopole na Kryme zrušili, uviedla ruská agentúra TASS. Podľa guvernéra mesta Michaila Razvožajeva ukrajinská strana zaútočila na veliteľstvo Čiernomorskej flotily, pravdepodobne prostredníctvom dronu. Hovorí o piatich zranených, zabitý nebol nikto.

„Dnes skoro ráno sa ukronacisti rozhodli pokaziť nám Deň námorníctva. Na nádvorie veliteľstva flotily vletel neidentifikovaný predmet, podľa predbežných údajov ide o dron. Zranilo sa päť ľudí, ide o zamestnancov veliteľstva flotily, nedošlo k žiadnym úmrtiam. Pomoc bola poskytnutá každému,“ napísal guvernér podľa TASS-u na sieti Telegram.

Guvernér upresnil, že všetky slávnostné podujatia boli z bezpečnostných dôvodov zrušené. „Žiadam vás, aby ste zostali pokojní a zostali doma, ak je to možné,“ dodal. Tlačová služba Čiernomorskej flotily informovala, že udalosti boli odložené.

204 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine