180. deň: Rusi hlásia ďalší incident z Krymu, nad Sevastopoľom zostrelili dron

Protivzdušná obrana na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v pondelok večer zostrelila nad predmestím Sevastopoľu objekt letiaci vo veľkej výške, najskôr bezpilotné lietadlo, uviedol miestny gubernátor Michail Razvožajev. Sevastopoľ je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, ktorej veliteľstvo sa už druhýkrát v priebehu augusta stalo terčom útoku dronu, naposledy v sobotu.

22.08.2022 06:00 , aktualizované: 23:53
Ruský vojak / Ruský okupant / Mariupol / Foto:
Ruský vojak hliadkuje pri rozostavanej budove v prístavnom meste Mariupol, júl 2022
debata (892)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 180. deň
  • Atentát na dcéru Putinovho ideológa podnikli ruskí partizáni, tvrdí ruský exposlanec
  • Podľa ruskej FSB spáchali atentát na Duginovú ukrajinské špeciálne služby
  • Rusi čiastočne postúpili smerom k Mykolajivu
  • Postup Rusov sa zrejme zastaví, na útočné operácie nebudú mať dosť zdrojov, tvrdí Inštitút pre štúdium vojny
  • Vo vojne padlo takmer 9000 ukrajinských vojakov, tvrdí generálny štáb
  • Zelenskyj vyznamenal viacerých Ukrajincov za mimoriadne zásluhy

VIDEO: Aj Kyjev má svoje vojnové ‚trofeje‘. Vystavuje ukoristené ruské zbrane.

Video

23:53 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dostane najvyššie občianske vyznamenanie USA, Medailu slobody za rok 2022. Národné centrum pre ústavu uviedlo, že Zelenskému udelia cenu na slávnosti v októbri a odovzdajú mu ju za „jeho hrdinskú obranu slobody počas ruskej tyranie“.

Volodymyr Zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj dostane Medailu slobody, najvyššie občianske vyznamenanie USA

22:18 Vo štvrtok sa uskutoční mimoriadne zasadnutie Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, týkajúce sa situácie okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na juhovýchode Ukrajiny. Hlavným bodom zasadnutia bude podľa nariadenia podpísaného predsedom Dumy Viačeslavom Volodinom vyhlásenie „v súvislosti s hrozbou vyplývajúcou z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne kyjevským režimom“.

Túto najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe obsadili ruské jednotky v marci a viackrát sa stala cieľom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva. Hoci sa nachádza na území kontrolovanom Ruskom, stále v nej pracujú ukrajinskí zamestnanci. Kyjev odmieta, že by elektráreň ostreľoval a Moskvu viní z plánovania „provokácií“, aby mohla následne ospravedlniť ďalšiu agresiu.

Medzinárodná agentúra pre jadrovú energiu (MAAE) uviedla, že pokračuje v konzultáciách s Ruskom a Ukrajinou vo veci prípadnej návštevy jej inšpektorov v elektrárni. Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi pre televíziu CNN povedal, že v náročných rokovaniach v tejto záležitosti nastal pokrok a ak sa inšpekcia elektrárne uskutoční, povedie ju on.

Agentúra DPA s odvolaním sa na nemenované diplomatické zdroje v pondelok napísala, že Rusko v súvislosti s napätím okolo elektrárne znova vyzvalo, aby sa v utorok uskutočnilo zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Túto žiadosť Moskva odôvodnila „pokračujúcim ostreľovaním a útokmi ukrajinských síl na elektráreň“. (dpa, tasr)

21:38 Ukrajina a Moldavsko v pondelok znovuotvorili dlhodobo nevyužívanú železničnú trať v juhoukrajinskej Odeskej oblasti, ktorá má zabezpečiť prepravu potrebného tovaru v čase pretrvávajúcej ruskej vojenskej ofenzívy.

Ukrajinský minister pre infraštruktúru Olexandr Kubrakov uviedol, že „obnova tejto trasy bola životne dôležitá vzhľadom na neustále ruské útoky na most vedúci ponad ústie (rieky) Dnester“.

Obnovená trasa by mala predovšetkým zlepšiť spojenie medzi prístavnými mestami na Dunaji Reni a Izmajil. Kyjev očakáva, že bude môcť vďaka nej zaistiť prepravu desiatich miliónov ton tovarov ročne. 22-kilometrový jednokoľajový úsek trate medzi moldavským mestom Basarabeasca a ukrajinskou obcou Berezyne sa prestal využívať v roku 1999.

Rusko po vpáde na Ukrajinu pred takmer pol rokom zablokovalo tamojšie prístavy na Čiernom mori, ktoré sú dôležité pre obchod. Kyjev však napriek tomu dokázal časť námorného obchodu vykonávať cez riečne prístavy v delte Dunaja.

Od uzavretia júlovej dohody s Moskvou o obnovení vývozu obilia, ktorú sprostredkovali Turecko a OSN, sú opäť v prevádzke aj tri čiernomorské prístavy – Odesa, Pivdennyj a Čornomorsk.

Zmienenú dohodu dosiahnutú v Istanbule 22. júla separátne podpísali Rusko a Ukrajina – s Tureckom a OSN. Súčasťou dohody je aj koordinačné centrum v Istanbule, ktoré dohliada na vývoz obilia z ukrajinských prístavov. Blokáda ukrajinských prístavov ruskými silami viedla k celosvetovému zvýšeniu cien potravín a vyvolala obavy z ich nedostatku v Afrike i na Blízkom východe. (dpa, tasr)

20:13 Najmenej 5 587 mŕtvych a 7 890 zranených civilistov si vyžiadala už pol roka trvajúca invázia Ruska na Ukrajine, uviedol Úrad vysokej komisárky OSN pre ľudské práva v pravidelne aktualizovanej štatistike. Úrad pripúšťa, že skutočné počty obetí sú oveľa vyššie.

Medzi potvrdenými 5 587 zabitými civilistami je 2 161 mužov, 1 490 žien, 149 dievčat a 175 chlapcov, ako aj 38 detí a 1 574 dospelých, ich pohlavie zatiaľ zostáva neznáme.

Medzi 7 890 zranenými je 1 603 mužov, 1 190 žien, 172 dievčat a 236 chlapcov, ako aj 202 detí a 4 487 dospelých bez bližšieho upresnenia pohlavia.

V období od 1. do 21. augusta úrad zaznamena l 207 zabitých civilistov (53 mužov, 55 žien, dve dievčatá a dvoch chlapcov, ako aj 95 bližšie neupresnených dospelých) a 634 zranených (153 mužov, 136 žien, 15 dievčat, 15 chlapcov ako aj deväť bližšie nespresnených detí a 306 dospelých).

Úrad pripúšťa, že skutočné počty obetí vojny medzi civilistami budú oveľa vyššie, pretože z mnohých oblastí, kde sa vedú intenzívne boje, dochádzajú informácie s oneskorením a veľa správ ešte čaká na potvrdenie. Týka sa to napríklad miest Mariupol, Izjum, Lysyčansk, Popasna a Severodoneck.

Upozornil tiež, že väčšinu strát medzi civilistami spôsobilo ostreľovanie delami, raketomety, strelami a letecké bombardovanie. (čtk, ohchr.org)

19:52 Protivzdušná obrana na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v pondelok večer zostrelila nad predmestím Sevastopoľu objekt letiaci vo veľkej výške, najskôr bezpilotné lietadlo, uviedol miestny gubernátor Michail Razvožajev. Sevastopoľ je sídlom ruskej Čiernomorskej flotily, ktorej veliteľstvo sa už druhýkrát v priebehu augusta stalo terčom útoku dronu, naposledy v sobotu.

„O 18:15 moskovského času (o 17:15 SELČ) zareagovala protivzdušná obrana. Zostrelila objekt. Letel vo veľkej výške, a preto bol zvuk počuť v rôznych štvrtiach mesta. Predbežne, išlo znova o dron,“ citovala gubernátora agentúra TASS.

Na Kryme, ktorý Ukrajina pokladá za okupovanú časť svojho územia, v poslednej dobe niekoľko vojenských objektov – letísk a muničných skladov – zničili explózie, ktoré ruské úrady najprv pripisovali nedodržaniu predpisov požiarnej bezpečnosti, neskôr pripustili možnosť sabotáže. (čtk, tass)

18:14 Ukrajinská armáda oznámila, že pokračuje v útokoch na časti Chersonskej oblasti na juhu krajiny, ktoré sú pod kontrolou ruských síl, vrátane úderov na mosty a na sústredenia ruských zbraní. „Naše letectvo podniklo dva údery na koncentráciu vojakov, zbraní a techniky v oblasti obcí Oleksandrivka a Burchanivka," ktoré sú na hraniciach Mykolajivskej a Chersonskej oblasti, uviedlo v pondelok južné operačné veliteľstvo ukrajinskej armády.

Dodalo, že zasiahnutý bol aj most v meste Nova Kachovka. Informuje o tom portál cnn.com. „Okupanti sa snažia tento most opraviť. Avšak naše ozbrojené sily upravujú túto snahu," povedal poradca šéfa civilno-vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Serhij Chlan. (sita/cnn)

Ako uviedol portál Nexta, Ukrajinci opäť zasiahli dôležitý Antonovský most. Zranenia malo utrpieť 15 ľudí.

17:31 Ukrajinská ambasáda v Prahe sa v pondelok poďakovala občanom ČR za to, že pri príležitosti spomienkových podujatí na okupáciu Československa v roku 1968 na jej účet počas uplynulého víkendu poslali 24,2 milióna českých korún (takmer milión eur). Informuje o tom spravodajkyňa TASR v Prahe na základe vyjadrenia ukrajinskej ambasády na Twitteri.

Nápad poslať 1968 korún na účet ukrajinskej ambasády vznikol na sociálnej sieti Twitter. Výzva jedného používateľa sa rozšírila a nakoniec sa k nej podľa veľvyslanectva pripojilo približne 14 000 ľudí. „Najviac z nich prispelo čiastkou 1968 Kč, o niečo menej 68 Kč, 196,8 Kč alebo 19680 Kč. Za tieto peniaze bude zakúpený vojenský materiál pre obranné sily Ukrajiny,“ napísala ukrajinská ambasáda na sociálnej sieti. Účet zriadila v marci tohto roku, krátko po začiatku ruskej invázie. (tasr)

17:05 Ruský prezident Putin vyjadril v pondelok „úprimnú sústrasť“ pozostalým po 29-ročnej novinárke Darii Duginovej, dcére známeho prokremeľského nacionalistického ideológa Alexandra Dugina, ktorá zahynula pri sobotňajšom výbuchu auta v Moskve.

„Odporný, krutý zločin ukončil život Darie Daginovej, bystrej, talentovanej osoby s pravým ruským srdcom – láskavým, milujúcim, súcitným a otvoreným,“ uviedol Putin v kondolenčnej správe určenej novinárkinej rodine, ktorú zverejnil Kremeľ. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v pondelok obvinila z vraždy novinárky Ukrajinu. (tasr/afp)

Dugin zo smrti svojej dcéry obvinil „ukrajinský nacistický režim“ a incident označil za „teroristický útok“. Vyplýva to z vyhlásenia zverejneného na telegrame ruským podnikateľom Konštantínom Malofejevom. Podľa BBC ide o Duginovu prvú verejnú reakciu od sobotňajšej udalosti. (čtk)

16:33 Úrady v Ruskom okupovanom meste Sevastopoľ na ukrajinskom polostrove Krym začali po sérii výbuchov kontrolovať protibombové kryty. Ako referuje web Ukrajinská pravda, na Telegrame to uviedol Moskvou dosadený gubernátor Sevastopoľa Mychajlo Razvožajev.

Tvrdí, že cez víkend bol skontrolovať stav krytov. „Dal som príkaz umiestniť značky všade tam, kde sa kryty nachádzajú. Pivnice označte značkami s telefónnymi číslami a číslami bytov, kde sa nachádzajú kľúče,“ napísal na Telegrame. Razvožajev zároveň vyzval ľudí, aby nepodliehali panike. Tvrdí, že mesto Sevastopoľ je „pod spoľahlivou ochranou“.

Ešte 31. júla v Sevastopoli dron zaútočil na veliteľstvo ruskej flotily. Mesto následne zrušilo oslavy ruského Dňa námorníctva. V sobotu 20. augusta ráno sa v Sevastopoli ozval výbuch, podľa úradov bol zostrelený dron. Obyvatelia Sevastopoľa počuli výbuch aj v nedeľu. (sita)

16:00 Vo vojne s Ruskom padlo takmer 9000 ukrajinských vojakov, oznámil náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj. Informovala o tom agentúra Interfax-Ukrajina a tiež server RBK Ukrajina. Ide o jedno z mála vyhlásení ukrajinských predstaviteľov o vlastných vojenských stratách v konflikte, poznamenala agentúra AFP.

"Tejto vojny sa nezúčastňujú len vojaci a tí, ktorí vzali do ruky zbraň, (i) naše malé deti, ktoré sa neprevinili ničím iným, okrem toho, že sa narodili práve tu a práve v tejto dobe. Ony naozaj ničomu nerozumejú, čo sa deje, ale jednoznačne potrebujú ochranu, pretože ich otec odišiel na front, a možno je medzi tými takmer 9000 hrdinami, ktorí padli, "uviedol dnes Zalužnyj podľa ukrajinských médií.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak pred časom uviedol, že straty ukrajinskej armády predstavujú 100 až 200 vojakov denne, poznamenal web RBK Ukrajina. Minister obrany Oleksij Reznikov podľa neho tiež skôr uviedol, že najvyššie straty Kyjev zaznamenal v máji.

Ukrajina ani Rusko vlastné straty neoznamujú, informujú však pomerne pravidelne o stratách druhej strany. Podľa ukrajinského generálneho štábu prišla ruská invázna armáda za necelých šesť mesiacov vojny o 45 400 voja­kov. (čtk)

15:52 Prví nemeckí vojaci, ktorí posilnia východné krídlo Severoatlantickej aliancie (NATO), prídu do pobaltskej Litvy začiatkom septembra. Západná obranná aliancia sa rozhodla posilniť svoje východné hranice po ruskej invázii na Ukrajinu.

Litva USA USS Kearsarge NATO Čítajte viac Nemecké jednotky v septembri posilnia východné krídlo NATO

15:30 Stály zástupca Ruska pri Organizácii Spojených národov v Ženeve Gennadij Gatilov vylúčil možnosť vyriešenia vojny na Ukrajine vyjednávaním a upozornil, že invázia by sa mohla zmeniť na zdĺhavý konflikt. Gatilov zároveň uviedol, že medzi ukrajinským prezidentom Zelenským a ruským lídrom Putinom nebude priama schôdzka. Informuje o tom portál bbc.com.

Gatilov tvrdí, že Kyjiv a Moskva boli v apríli „veľmi blízko“ k dohode o ukončení konfliktu a obvinil západné krajiny z toho, že konflikt predlžujú „do posledného Ukrajinca“. „Čím dlhšie konflikt pokračuje, tým náročnejšie bude dosiahnutie diplomatického riešenia,“ povedal. Ocenil však snahu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý udržiava úzke pracovné vzťahy s Putinom v „snahe urobiť čo najviac“ v záujme uľahčenia dialógu medzi Ruskom a Ukrajinou. (sita)

14:51 Lotyšsko v utorok odstráni pamätník z obdobia Sovietskeho zväzu, ktorý oslavuje víťazstvo Červenej armády nad nacistickým Nemeckom. Informovali o tom lotyšské úrady. Oblasť pamätníka, ktorý stojí v Parku víťazstva v centre Rigy, polícia ohradila plotom. Ide o 80 metrov vysoký betónový ihlan, na ktorého vrchole je sovietska hviezda.

Pamätník, ktorý postavili v roku 1985, keď Lotyšsko ešte bolo súčasťou Sovietskeho zväzu, v utorok zhodia s použitím strojov, povedal výkonný riaditeľ mesta Riga Janis Lange. Na tlačovej konferencii podľa lotyšskej televízie konštatoval, že na odstránenie pamätníka nepoužijú výbušniny. Betónový obelisk je súčasťou komplexu, ktorý zahŕňa dve skupiny sôch, a to skupinu troch vojakov Červenej armády a na druhej strane sochu ženy predstavujúcu „Vlasť“ s rukami zdvihnutými nahor. Odstránený bude celý komplex. (sita)

14:22 Ruská tajná služba FSB obvinila ukrajinské spravodajské služby z vraždy Darji Duginovej, dcéry ultranacionalis­tického ruského ideológa Alexandra Dugina. Informovali o tom agentúry TASS a Interfax. Dvadsaťdeväťročná Duginová zomrela v sobotu pri explózii auta neďaleko Moskvy. FSB tvrdí, že páchateľkou zločinu je ukrajinská občianka, ktorá potom odišla do Estónska. Neoficiálne obvinenia na adresu Ukrajiny zazneli už cez víkend a Kyjev ich kategoricky odmietol.

Rusko Duginová auto výbuch vyšetrovanie Čítajte viac Žiadne prekvapenie: Rusi obvinili z atentátu pri Moskve ukrajinské tajné služby

13:48 Ruské delostrelectvo v noci na pondelok podľa ukrajinských predstaviteľov opäť bombardovalo mesto Nikopoľ, ktoré leží neďaleko Zaporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Gubernátor Dnipropetrovskej oblasti Valentyn Rezničenko v aktualizácii informácií na jeho účte na komunikačnej platforme Telegram uviedol, že Nikopoľ v noci trikrát bombardovali raketometmi Grad a delostrelectvom. Informuje o tom web The Guardian.

„Do obytných štvrtí dopadlo 42 ruských projektilov. Dva domy boli zničené, takmer 50 bolo poškodených. Nepriateľské granáty poškodili materskú školu, obchody, lekárne, tržnice a autobusovú stanicu. Bombardovanie spôsobilo päť požiarov … Do dvetisíc ľudí je bez elektriny,“ napísal Rezničenko.

Ruské bombardovanie v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny zabilo dvoch ľudí. Na sociálnej a mikrobologovacej sieti Twitter o tom informoval gubernátor oblasti Pavlo Kyrylenko, ktorý uviedol, že civilisti zomreli v obci Georgievka a v meste Kosťantynivka­. (sita)

13:18 Na ôsmy balík sankcií proti Rusku vyzval Európsku úniu estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu. „Agresorovi musíme výrazne zvýšiť cenu za jeho agresiu, a to ešte pred zimou. Sedem doterajších sankčných balíkov nevytvorilo dostatočný tlak na (ruského prezidenta Vladimira) Putina, aby ukončil vojnu na Ukrajine,“ povedal Reinsalu v estónskom rozhlase.

Estónsko navrhuje, že ôsmy balík sankcií proti Rusku by mal zahŕňať úplné energetické embargo, obmedzenia obchodu s ďalšími tovarmi, sankcie proti ďalším jednotlivcom a tiež zákaz vstupu pre ruských občanov na územie Európskej únie.

Tallinn predložil Európskej komisii oficiálny návrh ôsmeho balíka sankcií proti Rusku minulý týždeň Estónsko taktiež minulý týždeň oznámilo, že prestane vydávať estónske víza ruským občanom a zakáže vstup Rusom, ktorí majú estónske turistické, obchodné, športové alebo kultúrne víza. (tasr/dpa)

12:47 Pol roka po začiatku vojny udelil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj viacerým svojim krajanom vyznamenania za mimoriadne zásluhy. Oceneným je okrem iných známy bývalý profesionálny futbalista Andrij Ševčenko, ktorý svoje dobré meno využíva na pomoc Ukrajine, oznámil Zelenskyj v noci na pondelok na sociálnej sieti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Ševčenko je ambasádorom platformy UNITED24, zameranej na získavanie dobročinných darov pre Ukrajinu. K vyznamenaným patrí aj vlakový sprievodca, ktorý pomáhal prevážať ľudí utekajúcich z oblastí bojov a ktorého manželka zahynula pri jednej z týchto ciest.

Rad Národnej legendy Ukrajiny odovzdal prezident po prvý raz vlani ako ocenenie za mimoriadne zásluhy o rozvoj krajiny, ktorá od konca februára odoláva ruskej agresii. Tento rok rad odovzdali tiež hasičovi, manželom lekárom, učiteľke, spevákovi a dobrovoľníčke, ktorá podporuje ukrajinskú armádu, dodáva DPA.

12:13 Musíme zaistiť, aby to nebol Kremeľ, kto si bude diktovať podmienky mieru a pravidlá medzinárodných vzťahov. Apeloval premiér Petr Fiala na porade českých diplomatov v Černínskom paláci. Za kľúčový problém pre Európu označil oblasť energetiky.

petr fiala Čítajte viac Príliš dlho sme tolerovali ruskú agresiu, povedal českým diplomatom Fiala

11:45 Nemecká verejnoprávna televízia Deustche Welle sa posťažovala šéfovi ukrajinskej diplomacie Dmytrovi Kulebovi na hovorcu ministerstva zahraničných vecí Oleha Nikolenka. Ako referuje web Ukrajinská pravda, vysielateľovi sa nepáčili jeho výroky o tom, že ruská redakcia Deutsche Welle „sa zahráva s ruskou propagandou, manipuluje s citátmi a mení koncepciu príčin a dôsledkov ruskej agresie proti Ukrajine“.

Deutsche Welle však dôrazne odmieta údajné ničím nepodložené obvinenia a ohradila sa taktiež proti prirovnaniu k ruskému propagandistickému kanálu Russia Today. „Dôrazne odmietame nepodložené obvinenia. Naše spravodajstvo o agresívnej vojne proti Ukrajine podlieha prísnym odborným kritériám vhodným v tejto vážnej situácii. Rovnako dôrazne odmietame obvinenia z manipulácie s faktami a údajného šírenia propagandy,“ píše sa v komentári televízie. (sita/pravda.com)

11:22 Britské ministerstvo obrany vo svojej dnešnej analýze vývoja bojov upozornilo na video, ktoré sa v polovici augusta objavilo na ukrajinských kanáloch sociálnych médií, a ktoré údajne zachytáva niektorých členov vojenskej jednotky samozvanej proruskej Luhanskej ľudovej republiky (LNR). Tí vo vyhlásení odmietli nasadenie do útočných operácií v susednej Doneckej oblasti. Bojovníci tvrdili, že splnili svoju povinnosť pri nedávnom zabezpečení kontroly LNR nad celou Luhanskou oblasťou, píše britský rezort obrany.

Príslušníci uvedenej jednotky nie sú ochotní bojovať v Doneckej oblasti napriek hrozbám a zastrašovaniu zo strany vyšších veliteľov, uvádza ďalej Briti, ktorí sa domnievajú, že Rusko má čoraz väčšie ťažkosti s motiváciou pomocných síl, ktorá používa na posilnenie svojho pravidelného vojska na Donbase. „Velitelia sa pravdepodobne uchyľujú k priamym finančným stimulom, zatiaľ čo niektoré bojové jednotky sú považované za nespoľahlivé pre útočné operácie,“ píše britské ministerstvo. (čtk)

11:10 V rôznych mestách na okupovanom ukrajinskom polostrove Krym bolo v nedeľu večer počuť výbuchy. Ako referuje web Ukrajinská pravda, okupanti informovali o činnosti protivzdušnej obrany v blízkosti vojenského letiska pri Belbeku a Kozači neďaleko Sevastopoľa.

Miestne telegramové kanály s odvolaním sa na očitých svedkov zároveň hlásili zvuky výbuchov v Sevastopoli, Bachčisaraji, Jevpatorii a Novofedorivke. V ostatných dňoch sa na okupovanom Kryme pravidelne ozývajú zvuky výbuchov.

11:00 Ukrajinský veľvyslanec v Nemecku Andrij Meľnyk odíde v polovici októbra z Nemecka, aby sa na Ukrajine ujal novej funkcie na ministerstva zahraničných vecí. Veľvyslanec ostro kritizoval Berlín za jeho reakciu na februárový vpád ruských vojsk na Ukrajinu, informuje agentúra DPA.

„V Kyjeve musím byť 15. októbra, aby som sa tam, ako to tak vyzerá, ujal postu na ministerstve zahraničných vecí,“ uviedol Meľnyk pre DPA.

Meľnyk čelil v minulosti kritike za obranu lídra ukrajinských nacionalistov Stepana Banderu, ktorého organizácia bola zodpovedná za etnické čistky a smrť tisícov Poliakov a židov počas druhej svetovej vojny, píše DPA. Veľvyslanec sa stal známy aj neustálymi výzvami, aby Berlín dodával Ukrajine viac zbraní.

Merkelová Čítajte viac Ukrajinský veľvyslanec ostro skritizoval Merkelovú: 16 rokov tolerovala diktátora Putina

„Ak by som ostal ticho a bol by som k Berlínu počas uplynulých veľmi dramatických mesiacoch slušný, tak by možno nevznikla rozsiahla diskusia o najskôr chýbajúcich a neskôr nedostačujúcich dodávkach zbraní Ukrajine,“ uviedol Meľnyk s tým, že si stojí za svojou kritikou nemeckej politiky.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že odvoláva Meľnyk z postu veľvyslanca v Nemecku v polovici júla, pričom uviedol, že ide o bežnú prax. Očakáva sa, že jeho nástupcom v Berlíne sa stane Olexij Makejev, ktorý pôsobí roky vo funkcii politického riaditeľa na ministerstve zahraničných vecí. Jeho vymenovanie do funkcie veľvyslanectva v Nemecku doposiaľ nebolo oficiálne potvrdené. Očakáva sa však, že do Berlína pricestuje krátko po odchode Meľnyka, píše DPA.

10:22 Hraničnými priechodmi prešlo v nedeľu na Slovensko 3574 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 851 mužov, 1 829 žien a 894 detí, informuje ministerstvo vnútra.

O dočasné útočisko požiadalo podľa slov hovorkyne 39 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi v nedeľu 4 052 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny na Ukrajine, je 723 235. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 90 416. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 485 212.

9:36 Ukrajinská armáda zabila na juhu Ukrajiny 20 ruských vojakov a zničila množstvo vojenskej techniky vrátane húfnic, raketových systémov, radarových systémov, mínometov, obrnených vozidiel a približne 200 rakiet. Na Facebooku o tom informovalo južné veliteľstvo ukrajinskej armády.

Pri ukrajinských útokoch sa podarilo zničiť dve ruské stanovištia v oblastiach Oleksandrivky v Chersonskej a Burchanivky v Mykolajivskej oblasti. Ruskí okupanti v priebehu nedele v oblasti vykonali päť leteckých útokov. Ukrajinskej armáde nespôsobili žiadne straty, no zabili civilistu a niekoľko ďalších osôb vrátane dieťaťa utrpelo zranenia. Na pobreží Odesy museli Ukrajinci zneškodniť námornú mínu, ktorú rozbúrené more vyplavilo na breh.

8:47 Ruské jednotky pred blížiacim sa výročím nezávislosti Ukrajiny pokračujú v ofenzíve na východe a juhu tejto krajiny, ktorú napadli 24. februára. Informoval o tom v pravidelnom rannom prehľade situácie na bojisku ukrajinský generálny štáb. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj minulý týždeň vyhlásil, že Moskva pri príležitosti výročia ukrajinskej nezávislosti, na ktoré pripadá aj polrok od začiatku ruskej invázie, chystá niečo „obzvlášť škaredé“.

Podľa hlásení ukrajinského generálneho štábu sa ruské jednotky naďalej zameriavajú na získanie plnej kontroly nad Luhanskou a Doneckou oblasťou a na udržanie častí Chersonskej a Charkovskej oblasti. Boje pokračujú aj v Záporožskej a Mykolajivskej oblasti.

Zvláštnu pozornosť ruská armáda venuje mestu Nikopol, ktorý v nedeľu niekoľkokrát ostreľovala. Spôsobila tak požiar, v dôsledku ktorého sa zastavili dodávky elektriny pre asi 3 000 ľudí. Nikopol leží v blízkosti Rusko okupovanej Záporožskej jadrovej elektrárne.

Ukrajinské jednotky podľa Kyjeva naďalej podnikajú úspešné raketové a delostrelecké útoky na pozície okupantov.

7:17 Rusi v najbližších mesiacoch pravdepodobne nebudú schopní vyčleniť dostatok zdrojov na žiadnu útočnú operáciu a nebudú schopní dobyť ďalšie územia, pokiaľ sa veci nevyvinú „nepredvídateľným spôsobom“. V najnovšom hodnotení to uvádza americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Inštitút informuje, že ruské útočné operácie na východe Ukrajiny pravdepodobne vyčerpali dynamiku, ktorú získali koncom júla. „Neschopnosť Rusov zúročiť predchádzajúce úspechy okolo Bachmutu a Avdijivky je príkladom zásadnejšieho ruského vojenského problému – neschopnosti premeniť taktické úspechy na operačné,“ uvádza ISW.

Ruské sily podľa inštitútu sústavne nedokážu využiť taktické prielomy na manévrovanie do tylových oblastí alebo znefunkčnenie významnej časti ukrajinských obranných línií. Preto neustále dávajú Ukrajincom čas, aby sa takticky stiahli z boja a obnovili obranné pozície, proti ktorým musia Rusi podnikať nové útoky.

ISW dodáva, že tento nedostatok pravdepodobne zabráni Rusku dosiahnuť výrazné územné zisky v najbližších mesiacoch, pokiaľ nenastanú zásadné zmeny na bojisku.

6:00 Ak Rusko začne súd s ukrajinskými vojakmi v Mariupole, znemožní tým akékoľvek rokovania. Vo svojom pravidelnom večernom prejave to v nedeľu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ukrajinský starosta Mariupolu Vadym Bojčenko už skôr uviedol, že ruská armáda by mohla usporiadať súd s ukrajinskými vojnovými zajatcami na Deň nezávislosti Ukrajiny 24. augusta.

„Ukrajina nebude tolerovať šikanovanie ľudí, o ktorých možno povedať jediné: Sú hrdinami svojej vlasti a bránili slobodu svojho ľudu pred útočníkmi,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

„Ak sa tento hanebný súd uskutoční, ak našich ľudí privedú pred tieto kulisy v rozpore so všetkými dohodami, všetkými medzinárodnými pravidlami, ak dôjde k porušovaniu práv… to bude hranica, za ktorou sú akékoľvek rokovania nemožné,“ vyhlásil Zelenskyj. „Rusko sa odstrihne od rokovaní. Nebudú ďalšie rozhovory,“ zdôraznil.

Šéf samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin už skôr uviedol, že súd so zajatými príslušníkmi ukrajinského pluku Azov sa uskutoční do konca leta. Členovia pluku spoločne s ďalšími ukrajinskými obrancami tento rok získali medzinárodnú pozornosť svojím odporom proti ruskému obliehaniu železiarní a oceliarní Azovstaľ v Mariupole. Mariupolská mestská rada tento mesiac oznámila, že okupačné sily začali v mariupoľskej filharmónii montovať väzenské klietky, aby tam usporiadali demonštračný proces s obrancami Ukrajiny.

Zelenskyj v prejave tiež uviedol, že Ukrajina varovala všetkých partnerov pred ruskými plánmi na tento týždeň, keď bude krajina oslavovať Deň nezávislosti. „Hovoril som o všetkých hrozbách s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Informovaný bol aj turecký prezident (Recep Tayyip) Erdogan a generálny tajomník OSN (António Guterres). Chápem, čo okupanti robia. A chápu, že Ukrajina to nebude tolerovať,“ dodal Zelenskyj.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak už skôr poznamenal, že Rusko sa 23. a 24. augusta pokúsi zosilniť ostreľovanie.

1:00 Bývalý poslanec Štátnej dumy tvrdí, že bombu, ktorá zabila dcéru ultranacionalis­tického filozofa Alexandra Dugina, nastražili ruskí partizáni. Mladá politologička a novinárka Darja Duginová, ktorá rovnako ako jej otec horlivo podporovala Putinovu agresiu na Ukrajine, zahynula v sobotu večer v aute, kde mal pôvodne sedieť on.

NRA Čítajte viac Atentát na dcéru Putinovho ideológa podnikli ruskí partizáni, tvrdí exposlanec

© Autorské práva vyhradené

892 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine