184 deň: Záporožskú elektráreň znova pripojili k sieti a dodáva elektrinu

Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň je už pripojená k elektrickej sieti Ukrajiny a znova ju zásobuje elektrinou. V piatok to oznámila ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom. Každá minúta pobytu ruských vojakov v jadrovej elektrárni hrozí globálnou katastrofou, uviedol Zelenskyj k situácii v Záporožskej jadrovej elektrárni.

26.08.2022 06:00 , aktualizované: 22:44
Záporožie / Záporožská jadrová elektráreň /... Foto:
Na archívnej snímke z 1. mája 2022 ruskí vojaci hliadkujú na ceste, ktorá vedie k Záporožskej jadrovej elektrárni na juhovýchode Ukrajiny.
debata (437)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 184. deň
  • Pri invázii zahynulo už 377 ukrajinských detí
  • Záporožská jadrová elektráreň už zásobuje Ukrajinu elektrinou
  • Zelenskyj: Rusko priviedlo Európu na krok od radiačnej katastrofy
  • Premiéri Poľska a Slovenska otvorili nový plynovod

VIDEO: Rýchle a presné. Ukrajinci ničia Rusov húfnicami M777

Video

22:44 Ukrajina plánuje rozšíriť počet oblastí na frontovej línii, v ktorých bude povinná evakuácia civilistov. Rusko by totiž tieto oblasti mohlo obsadiť a obyvatelia by v zime mohli čeliť problémom s vykurovaním. Povedala to v piatok ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Ukrajinská vláda začala ešte v júli ohlasovať povinné evakuácie ľudí z Doneckej oblasti na východe krajiny, ktoré následne v auguste aj začala realizovať, pripomína Reuters. Agentúra dodáva, že ukrajinské mestá i oblasti na východe krajiny sú vystavené neustálemu ostreľovaniu zo strany Ruska a proruských síl.

„Ľudia budú trpieť, ak tam ostanú, obzvlášť deti,“ povedala Vereščuková v prejave v ukrajinskej televízii. Uviedla, že prioritou bude evakuácia žien, detí a starých ľudí z niektorých častí Charkovskej oblasti na východe a tiež častí Záporožskej a Mykolajivskej oblasti na juhu Ukrajiny.

„Nehovorím o celých oblastiach, ale niektoré ich časti si vyžadujú povinné evakuácie a my sa na ne pripravujeme,“ povedala ukrajinská vicepremiérka. Občanov vyzvala, aby voči evakuáciám nekládli odpor, a dodala, že im hrozí aj ruská okupácia.

„Veľmi dobre viem, čo môže nepriateľ spraviť, aby prinútil ľudí k spolupráci. Preto tak často ľudí vyzývam, aby sa evakuovali a nespoliehali sa na súcit nepriateľa a na to, že bude dodržiavať medzinárodné humanitárne právo. To sa nestane,“ povedala. Rusko popiera, že by v rámci svojej invázie na Ukrajinu, ktorú označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“, útočilo zámerne na civilistov. (reuters, tasr)

22:21 Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) sa chystá na začiatku budúceho týždňa vyslať svojich inšpektorov do Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupuje Rusko. S odvolaním sa na zdroje zapojené do rokovaní o prístupe do zariadenia o tom informoval denník The Wall Street Journal.

Tím MAAE by mohol do najväčšej jadrovej elektrárne v Európe priviezť náhradné diely, zariadenia na kontrolu úrovne radiácie a ďalšie dôležité materiály. Agentúra sa bude snažiť posúdiť bezpečnosť elektrárne a riešiť prípadné bezpečnostné problémy, ktoré vyvstali počas bojov. (čtk,

21:45 Ukrajinské sily v piatok zasiahli dôležitý most využívaný ruskými okupačnými silami v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti, uviedlo južné velenie ukrajinskej armády. Most cez rieku Inhulec podľa neho teraz ruskí vojaci nemôžu používať.

„Jednotky raketového delostrelectva pokračujú v misiách vrátane zaistenia kontroly nad Darjivským mostom. Jeho prevádzka je v súčasnosti zastavená,“ uviedlo južné velenie vo vyhlásení. Moskva hlásenie Kyjeva, ktoré nemožno nezávisle overiť, zatiaľ nekomentovala.

Sto metrov dlhý Darjivskij most je jediným Ruskom kontrolovaným mostom cez rieku Inhulec, prítok Dnepra. Rieka rozdeľuje Ruskom okupované územie západne od Dnepra na dve časti. Ak sa potvrdí, že sa most ukrajinským silám podarilo zničiť, skomplikovalo by to prepravu medzi oboma spomínanými časťami v Chersonskej oblasti a otvorilo cestu kompletnej izolácii tamojších ruských síl od zvyšku armády. (čtk, reuters)

20:29 Ukrajinské úrady začali ľuďom žijúcim v blízkosti Záporožskej atómovej elektrárne na juhu Ukrajiny distribuovať jódové tabletky. Urobili tak pre obavy z možného úniku radiácie.

Vo štvrtok boli bloky tejto najväčšej európskej atómovej elektrárne odpojené od elektrickej siete. Predstavitelia Ukrajiny uviedli, že to spôsobil požiar zapríčinený ruským ostreľovaním, ktorý poškodil elektrické vedenie. Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom v piatok oznámila, že jeden zo šiestich blokov je opätovne pripojený k prúdu. Situácia v okolí Záporožskej elektrárne je však naďalej komplikovaná, keďže tam stále prebiehajú boje.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok apeloval na Medzinárodnú agentúru pre jadrovú energiu (MAAE) a ďalšie svetové organizácie, aby konali rýchlejšie a prinútili ruské sily opustiť areál elektrárne, ktorú obsadili v marci. Odvtedy sa elektráreň viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo štvrtok povedal, že predstavitelia MAAE sú „veľmi, veľmi blízko“ k tomu, aby mohli elektráreň navštíviť. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko povedal, že by sa tak mohlo stať v priebehu niekoľkých dní, „určite však nie neskôr než začiatkom septembra“. (ap, tasr)

20:02 Ukrajina ďalekonosnými raketometmi dodanými zo Západu zničila už viac ako 50 ruských skladísk zbraní, uviedlo dnes ministerstvo obrany v Kyjeve. Podľa neho ukrajinské sily doteraz neprišli o žiadny z týchto zbraňových systémov, ktoré sú schopné zasahovať s veľkou presnosťou ciele v ruskom zázemí.

„Viac ako 50 ruských skladísk zbraní a munície bolo vyradených z hry,“ uviedlo ministerstvo obrany. Dodalo, že vo výzbroji je naďalej všetkých viac ako 20 mobilných raketometov HIMARS, M270 a MARS.

Západom dodané raketomety sa vyznačujú väčšou presnosťou a dlhším dostrelom ako zbrane sovietskej výroby, ktorými Ukrajina predtým disponovala. Nové zbrane umožnili ukrajinským jednotkám zasahovať predtým nedosiahnuteľné ruské ciele. Podľa vojenských odborníkov ich júnové zaradenie do výzbroje pomohlo zmeniť dynamiku bojov, v ktorých malo doteraz prevahu ruské delostrelectvo.

Rusko opakovane vyhlasovalo, že raketomety HIMARS sa stali terčom jeho úspešných útokov. Pre svoje tvrdenia v niekoľkých prípadoch ponúklo videozábery, ktorých pravdivosť ukrajinskí a západní vojenskí odborníci spochybňovali­. (čtk)

16:43 Ukrajinská tajná služba SBU obvinila čečenského lídra Ramzana Kadyrova a dvoch jeho spolupracovníkov zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine. Jeden z Kadyrovových podriadených podľa SBU držal v marci v Borojanke pri Kyjeve ako rukojemníkov 500 ľudí v zdravotníckom zariadení, druhý potom od konca februára do zhruba polovice marca takmer 200 ľudí v pivniciach poschodových domov v Hostomeli, ďalšom meste Kyjevskej oblasti.

Daniil Martynov, zástupca veliteľa ruskej gardy Čečenska, podľa SBU osobne viedol obsadenie neuropsychiatric­kého stacionára v Borojanke. „Na jeho príkaz bolo 500 ľudí vrátane viac ako stovky ležiacich chorých zadržiavaných ako rukojemníci,“ oznámila SBU vo svojom vyjadrení. Prístupové cesty k zariadeniu boli podľa ukrajinskej tajnej služby následne zamínované a stacionár sa stal palebnou pozíciou ruských inváznych síl.

Rusko, Čečenci, Kadyrov Čítajte viac Kadyrov: Nečakajte žiadne ústupky. Putin len tak neskončí

Chusejn Mežidov, veliteľ taktickej skupiny 249. motorizovaného práporu Juh ruskej gardy, podľa zverejneného vyhlásenia držal v Hostomeli ako rukojemníkov od 25. februára do 13. marca bezmála 200 ľudí. Medzi nimi boli aj deti, ženy a seniori. Rukojemníkov, ktorí nevydržali surové podmienky zajatia a zomreli, ich únoscovia provizórne pochovali hneď vedľa domu, uviedla SBU.

Kadyrov pritom podľa ukrajinskej rozviedky osobne viedol plánovanie jednotlivých akcií uvedených jednotiek, vydával rozkazy a prijímal hlásenia.

Kadyrov na obvinenie reagoval slovami, že mu má SBU dať vedieť, kam sa má dostaviť. „Určite miesto, kam sa máme dostaviť. Radi tam prídeme a zistíme, kto je zločinec a kto terorista,“ uviedol Kadyrov v audiozázname na svojom účte na sociálnej platforme Telegram.

16:04 Ukrajinský generálny štáb tvrdí, že v noci na dnes v Luhanskej oblasti armáda zasiahla umiestnenie ruských jednotiek v hoteli Donbas v meste Kadijivka a usmrtili pritom asi 200 ruských výsadkárov, napísal šéf oblasti Serhij Hajdaj. Agentúra Unian s odvolaním sa na komentátora Denisa Kazanského napísala, že zásah bol vykonaný z raketometov HIMARS. Kadijivka je od roku 2014 pod kontrolou proruských separatistov.

Ruské ministerstvo obrany zase podľa agentúry Reuters ohlásilo zničenie americkej húfnice M777, ktorú podľa neho ukrajinské sily používali na ostreľovanie Záporožskej jadrovej elektrárne. Húfnica bola podľa ruského ministerstva zničená západne od mesta Marhanec v Dnepropetrovskej oblasti.

Tvrdenie ani jednej z bojujúcich strán o spôsobených stratách protivníkovi nemožno v situácii pokračujúcich bojov nezávisle overiť.

15:22 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko uviedol, že vojenské lietadlá jeho krajiny boli modifikované, aby mohli niesť jadrové zbrane. Varoval tiež, že Minsk by reagoval okamžite, ak by mu Západ spôsobil „problémy“. Informuje denník The Guardian a agentúr Reuters, ktoré sa odvolávajú na bieloruské štátne médiá.

Lukašenko podľa štátnej tlačovej agentúry Belta povedal, že na modernizácii bieloruských lietadiel SU-24 sa dohodol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

putin, Lukašenko Čítajte viac Rusko poskytne Bielorusku systém schopný niesť jadrové hlavice

Bielorusko nemá vlastné jadrové zbrane, je však blízkym spojencom Ruska, ktorému umožňuje využívať svoje územie pri invázii na Ukrajinu.

Lukašenko súčasne vystríhal Západ pred „vážnymi provokáciami. V takom prípade by podľa neho išlo aj o "zhoršenie vzťahov so Zväzovým štátom Ruska a Bieloruska, ktorý má jadrové zbrane“.

„Naše ciele sú zamerané. Rozhodovacie centrá. Poznáme ich,“ vyhlásil bieloruský líder. „Ak začnú robiť problémy, Bielorusko na tom môže byť horšie, ale odpoveď bude okamžitá.“

15:07 Generálny štáb ukrajinskej armády k aktuálnemu vývoju bojov oznámil, že v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny sa ruské sily ďalej sústredia na okolie Bachmutu a Avdijivky. „Pri Soledáre, Bachmute a Kodom viedol nepriateľ ofenzívu, ale bezúspešne. Okolie Avdijivky ostreľuje z tankov a hlavňového a raketového delostrelectva,“ uviedol štáb. Povedal tiež, že Rusi ostreľujú ukrajinské pozície aj pri Kramatorsku. Podľa dnešného vyjadrenia gubernátora Pavla Kyrylenka má Kyjev pod kontrolou o niečo menej ako polovicu Doneckej oblasti, kde aj napriek intenzívnym bojom stále zostáva asi 350 000 obyvateľov. Pred plnohodnotnou ruskou inváziou Kyjev spravoval asi dve tretiny oblasti, zvyšok ovládali proruskí separatisti.

Ruskí vojaci podľa ukrajinského štábu v posledných hodinách takisto podnikali delostrelecké útoky na „objekty“ v okolí Charkova a ďalších miest a obcí v Charkovskej oblasti. Využívali na to podporu bezpilotných lietadiel vykonávajúcich vzdušný prieskum.

14:20 Rusmi okupovaná Záporožská jadrová elektráreň je už pripojená k elektrickej sieti Ukrajiny a znova ju zásobuje elektrinou. V piatok to oznámila ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom po tom, čo odpojenie tejto elektrárne od siete vyvolalo vo svete obavy z jadrovej katastrofy. Informácie priniesli tlačové agentúry AFP a Reuters.

„Dnes, 26. augusta 2022 o 14.04 h (13.04 h SELČ), bol jeden z blokov jadrovej elektrárne…, ktorý bol včera odstavený, znovu napojený na elektrickú sieť Ukrajiny,“ uviedol na sociálnej sieti Telegram Enerhoatom, ktorý má v prevádzke toto najväčšie jadrové zariadenie v Európe so šiestimi reaktormi.

12:56 Ruská invázia na Ukrajinu si za pol roka svojho trvania vyžiadala životy najmenej 377 ukrajinských detí. Ďalších 733 detí utrpelo rôzne vážne zranenia, uviedla dnes ukrajinská generálna prokuratúra. Upozornila, že nejde o konečnú bilanciu, pretože ukrajinské úrady nachádzajú ďalšie obete a zranených v miestach aktívnych bojov a na Ruskom ovládnutých územiach. K prezenčnej výučbe je na Ukrajine pred začiatkom školského roku z hľadiska bezpečnosti pripravená asi polovica škôl, povedal podľa agentúry Unian námestník ministra vnútra Jevhen Jenin.

Rusko, Ukrajina, Volgograd Čítajte viac Deti ruských vojakov bojujúcich na Ukrajine musia prednostne prijímať na univerzity v Rusku

Najviac detí bolo zranených alebo zomrelo v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, druhý najvyšší počet je hlásený z Charkovskej oblasti, ktorá taktiež leží na východe krajiny. Poslednou uvádzanou detskou obeťou je 17-ročný chlapec, ktorý zomrel vo štvrtok pri prevoze do nemocnice po ostreľovaní mesta Orichiv v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny.

Ruské nálety a ostreľovanie na Ukrajine úplne zničili 289 škôl a 2 309 ďalších poškodili, uviedla aj ukrajinská generálna prokuratúra.

12:40 Podľa nemeckých bezpečnostných zložiek existujú „náznaky“, že ruské tajné služby špehovali ukrajinských vojakov počas výcviku V Nemecku, informoval nemecký týždenník der Spiegel.

Podozrivé vozidlá sa pohybovali v okolí dvoch lokalít, kde sa ukrajinskí vojaci učia používať západné zbrane. Nad miestami výcviku tiež lietali drony, ktoré následne rýchlo zmizli, uviedol der Spiegel bez uvedenia svojich zdrojov.

Josep Borrell Čítajte viac EÚ uvažuje o výcviku ukrajinských vojakov. Podľa Borrella by to bola veľká misia

Ide o mesto Idar-Oberstein v Porýní-Falcku, kde sa ukrajinskí vojaci učia používať samohybné húfnice PzH 2000. Pri meste Grafenwöhr v Bavorsku zase americká armáda zabezpečuje výcvik pri používaní západných delostreleckých systémov.

Bezpečnostné zdroje sa tiež domnievajú, že ruské tajné služby použili diaľkové skenery v snahe získať prístup k údajom z mobilných telefónov ukrajinských vojakov, dodal týždenník.

Ako pripomína AFP, Nemecko už postavilo pred súd niekoľko ľudí podozrivých zo špionáže pre Rusko. Minulý rok nemecký súd odsúdil na doživotie ruského občana za vraždu za bieleho dňa, keď v berlínskom parku zastrelil bývalého poľného veliteľa v čečenskej vojne, Zelimchana Changošviliho.

11:54 Predstaviteľ ruskej okupačnej správy Záporožskej oblasti podľa ruskej agentúry TASS tvrdí, že ukrajinské sily prerušili posledné elektrické vedenie spájajúce Záporožskú jadrovú elektráreň s Ukrajinou. Táto atómová elektráreň v súčasnosti nedodáva na Ukrajinu elektrickú energiu, uviedol člen proruskej administratívy Vladimir Rogov.

Agentúra TASS ho citovala len krátko po tom, čo naopak činiteľ ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar Alexander Volga vyhlásil, že elektráreň funguje v bežnom režime a elektrina je na Ukrajinu dodávaná normálne.

„Celkom sú štyri (elektrické vedenia na území kontrolované Kyjevom), tri z nich boli prerušené už dlhú dobu, pretože po celý čas prebiehalo intenzívne ostreľovanie,“ vyhlásil Rogov podľa TASS v ruskej televízii. „Včera (vo štvrtok), pokiaľ viem, bolo prerušené štvrté vedenie,“ uviedol ďalej. Situácia v jadrovej elektrárni je podľa neho „pod kontrolou“, elektrina sa vyrába a je dodávaná na územie Záporožskej a Chersonskej oblasti, ktorá bola „oslobodená“. Rusko tak označuje časti ukrajinských regiónov, ktoré jeho invázna armáda okupuje.

Nie dlho pred jeho vyjadrením však agentúra TASS citovala šéfa ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar, kde sa elektráreň nachádza, Alexandra Volgu, ktorý tvrdil niečo iné. „Elektrická energia je na Ukrajinu dodávaná v bežnom režime, ako to bolo predtým. Jadrová elektráreň funguje v súčasnej dobe v normálnom režime,“ vyhlásil podľa agentúry Volga. Úplné odpojenie v uplynulom dni nenastalo, tvrdil tiež. „Došlo iba k mimoriadnej havarijnej situácii, ktorú odvrátila automatická ochrana,“ vyhlásil Volga.

11:16 Záporožská jadrová elektráreň funguje v bežnom režime a elektrina je na Ukrajinu dodávaná normálne, tvrdí podľa ruskej agentúry TASS činiteľ ruskej okupačnej správy mesta Enerhodar, kde sa táto najväčšia atómová elektráreň v Európe nachádza.

Ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom pritom dnes ráno uviedla, že všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je odpojených od ukrajinskej elektrickej siete a ďalej pokračuje príprava na opätovné pripojenie dvoch blokov.

**10:58 Premiér Eduard Heger spoločne s predsedom vlády Poľska Mateuszom Morawieckim otvorili nový plynovod, ktorý zabezpečí diverzifikáciu v dodávkach plynu.

283671544 567226048300784 7127027621774609057 n Čítajte viac Dôležitý míľnik v energetike. Premiéri Poľska a Slovenska otvorili nový plynovod

10:57 Britské ministerstvo obrany k vývoju vojny na Ukrajine uviedlo, že ruská ofenzíva sa kvôli nevýkonnosti ruskej armády a prudkému ukrajinskému odporu zadrhla a poprelo nedávne tvrdenie ruského ministra obrany Sergeja Šojgua, podľa ktorého sa Rusko svojim pomalým postupom snaží vyhnúť civilným obetiam.

Britské ministerstvo doplnilo, že Moskva v skutočnosti s pomalým tempom ofenzívy na Ukrajine spokojná nie je a že Šojgu s Putinom kvôli nemu pravdepodobne postavili mimo služby najmenej šesť generálov.

Britské ministerstvo tak odmietlo utorkové vyjadrenie Šojgua, podľa ktorého Rusko zámerne spomalilo ofenzívu, aby znížilo počet civilných obetí na Ukrajine. V ten istý deň, keď Šojgu hovoril o znižovaní obetí medzi civilistami, zasiahla ruská balistická strela krátkeho doletu Iskander vlak v Čaplyne a zabila pritom najmenej 25 ľudí vrátane dvoch deti, podotklo britské ministerstvo.

Z toho podľa Londýna vyplýva, že Rusku nevadí pôsobiť škody vrátane úmrtí a zranení civilistov, keď sa mu zdá, že mu raketové alebo delostrelecké údery prinesú vojenskú výhodu.

10:14 Hraničnými priechodmi prešlo vo štvrtok na Slovensko 3 132 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 763 mužov, 1 804 žien a 565 detí, informovalo ministerstvo vnútra.

O dočasné útočisko požiadalo 141 žiadateľov. Na výstupe zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi vo štvrtok 3 657 osôb.

Celkový počet osôb, ktoré vstúpili na územie SR od začiatku vojny, je 736 475. Celkový počet udelených dočasných útočísk od 1. marca je 91 255. Počet ľudí, ktorí odišli zo Slovenska na Ukrajinu od vypuknutia vojny, je 499 668.

9:31 Všetkých šesť reaktorov Záporožskej jadrovej elektrárne je stále odpojených od ukrajinskej elektrickej siete. Na svojom telegramovom účte to uviedla ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom. Elektrina pre vlastnú potrebu atómovej elektrárne je podľa nej v súčasnosti dodávaná prostredníctvom elektrického vedenia z ukrajinskej energetickej sústavy. Pokračujú práce na príprave pripojenia dvoch blokov jadrovej elektrárne k sieti, poznamenal Enerhoatom.

Zostávajú dva reaktory zariadenia, ktoré doteraz boli v prevádzke, boli od siete podľa Enerhoatomu odpojené vo štvrtok kvôli požiaru v areáli blízkej tepelnej elektrárne, ktorý zasiahol vedenie. Niekoľko miest kvôli tomu bolo odpojených od elektriny. Požiare a následný skrat v sieti podľa ukrajinských síl spôsobilo ruské ostreľovanie. Ruské invázne jednotky okupujú Záporožskú jadrovú elektráreň od marca.

Odpojenie dvoch zostávajúcich blokov elektrárne potvrdila aj Ruskom dosadená správa Záporožskej oblasti, ktorá však vo štvrtok tvrdila, že zariadenie bolo čiastočne znovu uvedené do chodu. Požiar podľa neho zavinili útoky ukrajinských síl.

8:59 Vatikánska rusko-ukrajinská diplomacia vo štvrtok utrpela dva neúspechy, keď ruský pravoslávny patriarcha Kirill zrušil plánovanú schôdzku s pápežom Františkom a Ukrajina si predvolala pápežského veľvyslanca, aby sa sťažovala na nedávne vyjadrenia pápeža o vojne na Ukrajine.

„Slová pápeža roztrhali ukrajinské srdce,“ povedal novinárom v Kyjive ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba po predvolaní pápežského nuncia. „Bolo to neférové,“ dodal. Reagoval tak na vyjadrenia pápeža Františka o víkendovom útoku bombou uloženou v aute, pri ktorom v Moskve zomrela Daria Duginová, nacionalistická komentátorka ruskej televízie a dcéra pravicového ruského politického teoretika Alexandra Dugina, ktorý vášnivo podporuje vojnu. Pápež Duginovú označil za „úbohé dievča“ a spolu so sirotami na Ukrajine a v Rusku ju priradil k „nevinným“ obetiam „šialenosti vojny“. Rusko z bombového útoku obvinilo ukrajinskú spravodajskú službu, čo Ukrajina odmieta.

Pápež František odsudzuje vojnu na Ukrajine, ale snaží sa ponechať otvorené dvere pre dialóg s Moskvou a zdržiava sa odsúdenia Ruska, prezidenta Vladimira Putina alebo hlavy ruskej pravoslávnej cirkvi. Patriarcha Kirill ruskú inváziu na Ukrajinu ospravedlňuje na duchovných a ideologických základoch a označuje ju za „metafyzický“ boj so Západom.

7:30 Nariadenie ruského prezidenta Vladimira Putina zvýšiť početný stav ruských ozbrojených síl sotva zabezpečí významnejšie zvýšenie bojovej sily v najbližšej budúcnosti, usúdil americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) v pravidelnej analýze ruského ťaženia na Ukrajine. Krok ale tiež naznačuje, že ruský prezident pravdepodobne v najbližšom čase nevyhlási v Rusku masovú mobilizáciu.

V súlade s Putinovým výnosom z 25. augusta sa má početný stav ruských ozbrojených síl od 1. januára zvýšiť o 137 000 ľudí z 1 013 628 na 1 150 628 osôb aktívneho vojenského personálu. Ruská armáda tak môže usilovať o obnovu síl na udržanie operácie na Ukrajine. Celkové počty armády vrátane vojenského personálu sa majú zvýšiť na 2 039 758 mužů. Predchádzajúce nariadenie Putina z roku 2017 stanovilo stav ozbrojených síl na 1 902 758 osôb vrátane 1 013 628 členů aktívneho vojenského personálu.

Oznámenie o relatívne skromnom zväčšení početného stavu vojsk svedčí o tom, že Putin zostáva odhodlaný vyhnúť sa úplnej mobilizácii, predpokladá ISW. Kremeľ však podľa neho sotva vytvorí dostatok síl, aby dosiahol početný stav viac ako 1,15 milióna vojakov. Historicky totiž ruské ozbrojené sily vytýčené ciele pri svojom početnom stave nedosahujú. Pred inváziou na Ukrajinu bolo v ozbrojených silách len okolo 850 000 vojakov, čo bolo oveľa menej, ako bolo stanovené; ozbrojené sily mali mať viac ako milión mužov a žien.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin volá do zbrane, nariadil zväčšiť armádu na 2 milióny mužov

Analytici predpovedajú, že Rusko pri nábore vojakov narazí na ťažkosti, navyše po invázii klesli výcvikové možnosti, pretože Kremeľ poslal do bojov aj školské jednotky, ktoré utrpeli straty. V októbri by Rusko mohlo na doplnenie strát v podobe desiatok tisíc zabitých a ťažko ranených vojakov využiť jesenný odvod do armády, ktorý by mal zabezpečiť približne 130 000 povolancov. Ale zvýšenie početného stavu by Kremeľ mohol použiť na oficiálne začlenenie ozbrojených síl separatistických Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, alebo nových dobrovoľníckych jednotiek do ozbrojených síl Ruskej federácie. V oboch prípadoch bude „čistý prírastok“ bojovej sily neveľký, uzavrel ISW.

6:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok v súvislosti so situáciou okolo odstávky v Záporožskej jadrovej elektrárni vyhlásil, že sa tam len tesne podarilo odvrátiť radiačnú haváriu, uviedla agentúra Reuters.

Zelenskyj – rovnako ako predtým ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom – pripísal vinu za dočasné odpojenie elektrárne od prenosovej siete ostreľovaniu zo strany ruskej armády. To spôsobilo požiare v neďalekej uhoľnej elektrárni, ktorá odpojila komplex reaktorov v Záporožskej elektrárni. Táto najväčšia jadrová elektráreň v Európe má celkovo šesť reaktorov. V súčasnosti sú však v prevádzke iba dva.

Elektrina je potrebná na chladenie a pre bezpečnostné systémy. Zelenskyj priblížil, že po výpadku sa rozbehli záložné generátory, ktoré zaistili, že elektráreň zostala v bezpečí.

„Ak by sa nezapli tieto naftové generátory… ak by naši zamestnanci po výpadku nezareagovali, boli by sme nútení prekonávať následky radiačnej havárie,“ uviedol Zelenskyj vo svojom večernom príhovore. „Rusko priviedlo Ukrajinu a všetkých Európanov do situácie na krok od radiačnej katastrofy,“ povedal.

„Každá minúta pobytu ruských vojakov v jadrovej elektrárni hrozí globálnou katastrofou,“ uviedol Zelenskyj vo večernom prejave.

„Kvôli ruskej okupácii elektrárne ‚průšvih‘ len visí na vlásku,“ komentovala situáciu šéfka českého úradu pre jadrovú bezpečnosť Dana Drábová.

Pre požiar, ktorý poškodil elektrické vedenie, boli vo štvrtok od siete odpojené aj zvyšné dva reaktory Záporožskej jadrovej elektrárne na juhu Ukrajiny. Podľa štátnej spoločnosti Enerhoatom zásobovanie elektrárne energiou ďalej fungovalo a pracovali sa na opätovnom pripojení jedného z reaktorov do siete.

Dodávky elektriny zo Záporožskej atómovej elektrárne v Enerhodare boli vo štvrtok popoludní obnovené, uviedla americká televízia CNN. Tá citovala Rusmi dosadeného gubernátora Záporožskej oblasti Jevgenija Balického.

„V dôsledku útoku ukrajinských ozbrojených formácií na elektrické vedenie v areáli Záporožskej atómovej elektrárne prišlo k požiaru v bezpečnostnej zóne vedenia s napätím 750 kilovoltov. Požiar bol spôsobený skratom na vedení,“ vyhlásil Balickij.

Ako pokračoval, zabezpečovacie relé následne odpojilo od prenosovej siete dva v súčasnosti fungujúce bloky jadrovej elektrárne. Záporožská oblasť tak ostala bez dodávok elektriny.

„Okamžite po uhasení požiaru bol zapojený do prevádzky jeden blok. V súčasnosti pokračujú práce na obnovení dodávok elektriny do oblasti a zapojení druhého bloku,“ vysvetlil Balickij.

Zelenskyj tiež apeloval na Medzinárodnú agentúru pre jadrovú energiu (MAAE) a ďalšie svetové organizácie, aby konali omnoho rýchlejšie a prinútili ruské sily opustiť areál elektrárne, ktorý obsadili v marci. Odvtedy sa elektráreň viackrát stala terčom ostreľovania, z ktorého sa vzájomne obviňujú Kyjev a Moskva.

Generálny riaditeľ MAAE Rafael Grossi vo štvrtok povedal, že predstavitelia MAAE sú „veľmi, veľmi blízko“ k tomu, aby mohli elektráreň navštíviť. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko povedal, že by sa tak mohlo stať v priebehu niekoľkých dní, „určite však nie neskôr než začiatkom septembra“.

© Autorské práva vyhradené

437 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine