228. deň: Putin z útoku na Krymský most obvinil Kyjev, pokračujú boje o Bachmut i Záporožie

Za explóziou na Kerčskom moste je podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina ukrajinská tajná služba. Na viacerých miestach frontu sa odohrávajú tvrdé boje. Ruskí vojaci sa opätovne snažia získať strategické mesto Bachmut, Zelenskyj žiada protilietadlové systémy. Ruské bombardovanie civilných budov v Záporoží si vyžiadalo 13 obetí.

09.10.2022 06:45 , aktualizované: 22:14
Litva, Nemecko, NATO Foto: ,
Vojaci 41. mechanizovanej pešej brigády nemeckého Bundeswehru sa v sobotu 8. októbra zúčastňujú na vojenskom cvičení v Litve, približne 130 kilometrov západne od hlavného mesta Vilnius.
debata (869)

Najdôležitejšie udalosti

  • Invázia ruských vojsk pokračuje už 228. deň
  • Putin z výbuchu na Krymskom moste obvinil ukrajinské tajné služby
  • Ruské bombardovanie Záporožia si vyžiadalo 13 obetí
  • O Bachmut sa tvrdo bojuje, Rusi sa ho snažia znovuzískať
  • Rusi vyrabovali už takmer 40 ukrajinských múzeí
  • Záporožskú elektráreň opäť pripojili k sieti
  • V priebehu vojny padlo už 62 500 ruských vojakov
  • Do Barcelony dorazil prvý vlak naložený ukrajinským obilím
  • Rusko pridalo na zoznam „zahraničných agentov“ ďalšie mená

VIDEO: Krymský most horel, cesta sa prepadla.

Video
Zničený bytový dom po ruskom raketovom útoku na...
Tatiana Lazunkovová vo svojom byte, ktorý bol...
+14Tatiana Lazunkovová stojí vedľa svojho manžela...

**22:13 Existuje len jeden teroristický štát a celý svet vie, kto to je, uviedol na twitteri k slovám ruského prezidenta Vladimira Putina o tom, že za výbuchom na Krymskom moste je Ukrajina poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

„Putin obviňuje Ukrajinu z terorizmu? Znie to príliš cynicky aj na Rusko. Pred menej ako 24 hodinami ruské lietadlá zasiahli obytnú oblasť v Záporoží s 12 raketami, zabili 13 ľudí a zranili viac ako 50,“ uviedol pre porovnanie Podoľak.

Putin v nedeľu počas stretnutia so šéfom vyšetrovacieho výboru z výbuchu obvinil ukrajinské tajné služby a označil ich za „tvorcov, páchateľov i sponzorov“ tejto explózie. „Niet pochýb, že je to teroristický čin namierený na zničenie kritickej ruskej civilnej infraštruktúry," povedal Putin.

21:39 Ruský vodca Vladimir Putin nabáda bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, aby sa otvorene zapojil do vojny proti Ukrajine. Na Telegrame o tom informovalo hlavné spravodajské riaditeľstvo ukrajinského ministerstva obrany (GUR).

„Vidíme opatrenia, ktoré prijíma Ruská federácia, aby prinútila vedenie Bieloruska vstúpiť do otvorenej vojny. Neustále sa konajú stretnutia medzi Putinom a Lukašenkom, kde sa diskutuje o tejto téme a Putin sa snaží presvedčiť Lukašenka, aby učinil toto rozhodnutie,“ povedal predstaviteľ ukrajinských spravodajských služieb Vadym Skibickyj.

Vladimir Putin / Alexander Lukašenko / Čítajte viac Cichanovská: Vojenské neúspechy Ruska môžu podkopať Lukašenkovu moc

Podľa neho sa momentálne nachádza v blízkosti ukrajinských hraníc šesť bieloruských práporov a bude závisieť od vývoja udalostí na fronte, ako dlho táto situácia potrvá. Minsk v sobotu odovzdal ukrajinskému veľvyslancovi v Bielorusku diplomatickú nótu, v ktorej bolo uvedené, že Ukrajine údajne plánuje zaútočiť na územie Bieloruska.

21:12 Americký prezident Joe Biden a nemecký kancelár Olaf Scholz odsúdili ruský pokus o anexiu ukrajinského územia aj jadrové vyhrážky, ktoré v poslednej dobe zaznievajú z Moskvy. Po zhruba hodinovom telefonickom rozhovore oboch lídrov o tom informoval Biely dom aj hovorca nemeckej vlády. Hrozby jadrovými zbraňami označili Biden a Scholz za „nezodpovedné“.

Počas telefonátu sa podľa Berlína Scholz a Biden zhodli, že prípadné použitie jadrových zbraní by malo pre Rusko „mimoriadne závažné dôsledky“. Podľa Bieleho domu americký prezident a nemecký kancelár tiež zopakovali, že naďalej chcú „Rusko pohnať na zodpovednosť za jeho brutálne akcie a poskytnúť bezpečnostnú a hospodársku pomoc Ukrajine“.

Podľa hovorcu nemeckej vlády Biden a Scholz tiež odsúdili „sabotáže na plynovodoch Nord Stream 1 a Nord Stream 2“. Nasledovať podľa nich bude rozhodná reakcia. Čiastočnú mobilizáciu, ktorú ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil v septembri, označili americký prezident a nemecký kancelár za „vážnu chybu“.

Podľa agentúry DPA bol rozhovor prípravou na nadchádzajúce stretnutia vo formáte G7 a G20, ktoré sa budú venovať okrem iného dôsledkom ruskej invázie na Ukrajinu.

20:55 Členské krajiny Európskej únie chcú vycvičiť približne 15 000 ukrajinských vojakov, dohodol sa na tom Politický a bezpečnostný výbor (PBV) EÚ. Informácie priniesla v nedeľu tlačová agentúra DPA.

Výbor tvoria veľvyslanci zo štátov EÚ v Bruseli a predsedá mu Európska služba pre vonkajšiu činnosť (ESVČ), teda diplomatická služba EÚ.

Tento krok musia ešte formálne potvrdiť členské štáty EÚ.

Boris Johnson Čítajte viac Vycvičí Británia do vojny s Ruskom desaťtisíce Ukrajincov?

Český premiér Petr Fiala vyhlásil, že dohodu o výcvikovej misii pre ukrajinských vojakov víta. Povedal to po neformálnom piatkovom summite EÚ v Prahe, ale konkrétny počet vojakov neuviedol. Česko je na pol roka predsedníckou krajinou v Rade EÚ.

Ukrajinských vojakov bude cvičiť Nemecko a Poľsko, hoci výcvik je plánovaný aj v iných krajinách EÚ, píšu nemecké médiá.

20:04 Za sobotňajšou explóziou na Kerčskom moste je podľa ruského prezidenta Vladimíra Putina ukrajinská tajná služba. Prezident, ktorého citovala agentúra RIA Novosti, dnes výbuch označil za teroristický čin.

Rusko doposiaľ zodpovednosť Ukrajine oficiálne neprisúdilo. Podľa ruského protiteroristického výboru oheň na moste, ktorý spája Rusko s ukrajinským Krymským polostrovom anektovaným v roku 2014, spôsobil výbuch bomby nastraženej v aute. Po výbuchu sa zrútila časť vozovky a začali horieť cisterny na železničnej časti mosta.

„Nie je pochýb. Je to teroristický čin, ktorého cieľom bolo zničiť kritickú civilnú infraštruktúru v Ruskej federácii,“ povedal Putin na videu zverejnenom na kremeľskom účte na telegrame.

Svoj názor na sobotný výbuch povedal na dnešnom rokovaní so šéfom vyšetrovacieho výboru Alexandrom Bastrykinom. Ten podľa RIA Novosti Putina informoval o podozrivých, ktorí boli zapojení do prípravy akcie.

„Zistili sme trasu toho kamiónu. Je to Bulharsko, Gruzínsko, Arménsko, Severné Osetsko, Krasnodar. Zistili sme prepravcu a bolo možné identifikovať podozrivých medzi tými, ktorí mohli teroristický útok pripraviť,“ povedal Bastrykin.

19:18 Záporožská jadrová elektráreň je znovu pripojená k elektrickej sieti. Na twitteri to oznámil šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi. Elektráreň bola úplne odpojená od siete po sobotňajšom ostreľovaní. Jej reaktory sú odstavené, ale elektráreň potrebuje prúd na ich chladenie.

Grossi dnes oznámil, že obnova napojenia na sieť je úľavou, ale iba dočasnou. Situácia v elektrárni je podľa neho stále neudržateľná. Po sobotňajšom odstreľovaní bola elektráreň bez prúdu zo siete a elektrinu jej zaisťovali záložné generátory.

Ukrajina ostreľovanie pripísala ruskej armáde, Rusko naopak oznámilo, že vedenie poškodil útok ukrajinskej armády. MAAE odpojenie od siete v sobotu potvrdila a Grossi ostreľovanie označil za mimoriadne nezodpovedné. Najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe pracovníci MAAE monitorujú od začiatku septembra, v piatok tam dorazil nový tím agentúry.

„Náš tím v Záporoží potvrdil, že elektrické vedenie, ktoré bolo v sobotu prerušené, bolo znovu obnovené. Je to dočasná úľava pri stále neudržateľnej situácii,“ uviedol Grossi vo svojom tweete.

18:10 Ruský prezident Vladimir Putin bude viesť zasadnutie Rady bezpečnosti Ruskej federácie. Stretnutie sa bude konať dva dni po obrovskom výbuchu na Kerčskom moste, ktorý spája ruskú pevninu s anektovaným Krymským polostrovom. Kremeľ to oznámil ruským tlačovým agentúram.

„Zajtra má prezident naplánované stretnutie so stálymi členmi Rady bezpečnosti (Ruskej federácie)," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Výbuch v sobotu ráno vážne poškodil cestný a železničný Kerčský most. Dosiaľ sa most využíval na prepravu ruských vojakov a vojenských zásob na Krym a odtiaľ do ďalších častí južnej Ukrajiny. Explózia zničila úseky cesty a poškodila aj železničné koľaje. Dva úseky cesty sa zrútili do mora a cestná doprava na moste je teraz možná len v jednom smere.

17:40 Exxon Mobil sa usiloval po invázii Ruska na Ukrajinu a zavedení sankcií voči Moskve svoje aktivity v ruskom projekte ukončiť a podiel v Sachalin-1 presunúť na niektorého z partnerov.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin spravil rázny krok voči najväčšej investícii americkej spoločnosti v Rusku

17:21 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo tvrdenia, že Kyjev plánuje útok na Bielorusko. Na tvrdenia rázne reagovala aj veľvyslankyňa USA na Ukrajine Bridget Brinková, informovala britská televízia Sky News.

Práve v Bielorusku Rusko pred februárovým vpádom na Ukrajinu rozmiestnilo tisíce vojakov pod zámienkou spoločných vojenských cvičení, potom vojakov poslalo cez hranicu na ukrajinské územie, kde začali útočnú vojnu.

Rezort ukrajinskej diplomacie uviedol, že ukrajinský veľvyslanec v bieloruskom hlavnom meste Minsk bol predvolaný na bieloruské ministerstvo zahraničných vecí a tam mu odovzdali diplomatickú nótu.

„V nóte bieloruská strana tvrdila, že Ukrajina údajne plánuje útok na území Bieloruska. Táto informácia sa nezhoduje s realitou. Dôrazne odmietame ďalšie podozrenia bieloruského režimu. Nevylučujeme, že odovzdanie diplomatickej nóty môže byť súčasťou plánu provokácií Ruskej federácie, aby mohla potom obviňovať Ukrajinu. Vyzývame bieloruských občanov, aby provokáciám nepodľahli,“ uviedlo ukrajinské ministerstvo.

„Ukrajina nikdy nenarušuje cudzie územia. Prísne dodržiavame základné normy a zásady medzinárodného práva a Chartu OSN. Bieloruské úrady by sa mali prestať riadiť chúťkami Kremľa a okamžite prestať podporovať Rusko v jeho agresii proti Ukrajine,“ reagovalo ďalej ministerstvo v Kyjeve.

Brinková, ktorá predtým pôsobila ako veľvyslankyňa USA na Slovensku, na Twitteri napísala: „Jasne si povedzme, kto na koho útočí – Rusko porušilo suverenitu Ukrajiny a podniká tam útoky, ktoré zabíjajú mužov, ženy a deti, keď spia, a Bielorusko dovoľuje, aby jeho územie bolo využívané na podporu ruskej invázie na Ukrajinu.“

16:36 Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Záporožie v noci na dnešok zahynulo najmenej 13 ľudí a zranených bolo 87 osôb, medzi ktorými je desať detí. Oznámil to dnes šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Podľa neho ruské lietadlo vypálilo 12 striel, ktoré zničili čiastočne deväťposchodový obytný dom a poškodili niekoľko ďalších budov.

Podľa miestnych zdrojov muselo byť 60 z 87 zranených hospitalizovaných. Medzi ranenými je desať detí. Prezident Volodymyr Zelenskyj útok odsúdil ako „absolútne zlo“ ​​spáchané ľuďmi, ktoré označil za „divochov a teroristov“. Sľúbil, že zodpovední ľudia za to budú postavení pred súd.

Dnešný útok na Záporožie bol druhý za minulé tri dni. Ukrajina dnes oznámila nové informácie o obetiach útoku zo 6. októbra. Staruch povedal, že vo štvrtok zomrelo 20 ľudí. Prvotná bilancia hovorila o 17 obetiach.

V meste dnes pokračujú záchranné práce. Predstaviteľ záporožskej radnice Anatolij Kurtev, ktorý pôvodne informoval až o 17 mŕtvych po nočnom ostreľovaní, po polnoci vyzval obyvateľov, aby sa schovali do krytov. Dnes ráno doplnil, že okrem desiatok domov a budov ostreľovania poškodilo aj štyri vzdelávacie inštitúcie.

16:20 V doterajšom priebehu vojny na Ukrajine zabila tamojšia armáda 62 500 ruských vojakov. Na Facebooku o tom informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, ktorý dodal, že počas soboty prišlo o život 440 ruských vojakov.

Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu dosiaľ prišlo aj o 2486 tankov, 5133 bojových obrnených vozidiel, 3890 vozidiel a palivových nádrží, 1477 delostre­leckých systémov, 348 odpaľovacích raketových systémov, 180 systémov protivzdušnej obrany, 235 vrtuľníkov, 266 lietadiel, 1086 dronov, 247 striel s plochou dráhou letu, 15 lodí a 136 kusov špeciálnej techniky.

15:41 Kirgizsko oznámilo, že plánované vojenské cvičenia v spolupráci s Ruskom a Bieloruskom sa neuskutoční. V nedeľu o tom informovala rozhlasová stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Cvičenie „Nezničiteľné bratstvo 2022“ bolo naplánované na 10. až 14. októbra v rámci Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (CSTO), ktorá združuje niektoré postsovietske štáty. V Kirgizsku mali cvičiť okrem domácich vojsk aj bieloruskí a ruskí vojaci. Zrušenie cvičenia bolo oznámené bez ďalších podrobností.

V septembri sa obnovili pohraničné boje medzi Kirgizskom a Tadžikistanom, dvoma členmi CSTO. Biškek vtedy vyzval, aby CSTO zohrala pri riešení sporu aktívnu úlohu. Jedným z princípov tejto vojenskej aliancie je, že útok na jedného z členov je útokom na všetkých. Okrem Ruska, Bieloruska, Kirgizska a Tadžikistanu zahŕňa aj Arménsko a Kazachstan. Štatút pozorovateľa má Srbsko, Sýria a Uzbekistan,

V Kazachstane sa cvičenie CSTO skončilo 8. októbra, odkiaľ sa bieloruskí a ruskí vojaci mali presunúť do Kirgizska. Teraz sa vrátia do svojich domovských krajín.

14:47 Ruskú inváziu na Ukrajine sprevádza ničenie a rabovanie historických pamiatok a pokladov vo veľkom rozsahu, uviedli ukrajinskí predstavitelia. Správu priniesla v nedeľu agentúra Associated Press (AP).

Ukrajinský minister kultúry Olexandr Tkačenko v rozhovore pre AP povedal, že ruskí vojaci odniesli artefakty z takmer 40 ukrajinských múzeí. Rabovanie a ničenie kultúrnych pamiatok podľa neho spôsobilo škody odhadované na stovky miliónov eur, no škody nie sú len finančné. „Postoj Rusov k ukrajinskému kultúrnemu dedičstvu je vojnovým zločinom,“ vyhlásil Tkačenko.

Predstavitelia ukrajinského mesta Mariupol v exile uviedli, že ruské sily ukradli z tamojších múzeí viac ako 2000 predmetov. K najvzácnejším patrili starobylé náboženské ikony, unikátny ručne písaný zvitok Tóry, 200-ročná Biblia či vyše 200 medailí.

V mariupolskom Múzeu miestnych dejín sa zamestnanci snažili spolu so stovkami artefaktov ukryť zlatý hunský diadém vykladaný drahokamami z piateho storočia. Ruskí vojaci ho však po týždňoch hľadania objavili v tajnom suteréne, uviedol pracovník múzea pre AP.

14:21 Už sedem mesiacov trvajúca ruská invázia na Ukrajinu uvrhla ruskú vládnucu elitu do neistoty. Nedávne neúspechy Ruska na bojisku viedli vo vnútri ruského vedenia k bezprecedentnému rozkolu.

putin Čítajte viac Ukrajinci šliapu ako hodinky, ruské elity sa boja. Niekto za neúspechy musí zaplatiť

13:49 Ruská vláda zaradila na zoznam tzv. zahraničných agentov i tamojšieho populárneho rappera či známeho spisovateľa. Oxxxymiron, vlastným menom Miron Fiodorov, bol pridaný do spomenutého menoslovu ministerstva spravodlivosti spolu s dlhoročným spisovateľom žánru sci-fi Dmitrijom Gluchovským a prominentnou feministkou a bojovníčkou za práva žien Aľonou Popovovou.

Oxxxymiron, ktorý má ruské i britské štátne občianstvo, oznáčil inváziu Moskvy na Ukrajinu za „katastrofu“ a verejne vyzval na vytvorenie protivojnového hnutia. Krátko po tom, ako Rusko napadlo Ukrajinu, zrušil svoje vypredané turné po Rusku a zorganizoval benefičné koncerty v západnej Európe a Turecku. Výťažok z nich putoval ukrajinským utečencom. Rapper, ktorého texty sú často politické, sa už predtým zúčastnil na zhromaždeniach na podporu uväzneného nepriateľa Kremľa Alexeja Navaľného.

Gluchovskij, o ktorom sa predpokladá, že sa nachádza v zahraničí, taktiež kritizoval ruskú vojnu na Ukrajine. Bol zaradený na zoznam hľadaných osôb v súvislosti s kritickými príspevkami a statusmi na sociálnych sieťach a v západných médiách. V júni moskovský súd v neprítomnosti nariadil jeho zatknutie pre obvinenie z „diskreditácie ruskej armády“.

Popovová roky lobovala u ruských zákonodarcov, aby prijali legislatívu na ochranu žien pred domácim násilím. Viedla tiež kampaň na sociálnych sieťach a vyzývala ruské ženy, aby sa nebáli ozvať v prípade domáceho násilia. Opakovane vyjadrila svoju podporu ženám, ktoré sa uchádzajú o politické funkcie s cieľom riešiť sociálne problémy v Rusku.

Ukrajina, Pugačovová Čítajte viac Pugačovovej zaucho Putinovi. Státisíce obdivujú odvahu speváčky

Označenie za zahraničného agenta znamená v Rusku dodatočnú vládnu kontrolu a nesie so sebou silné negatívne asociácie, ktoré môžu zdiskreditovať označené subjekty.

13:07 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský nočný raketový útok na obytné budovy v juhoukrajinskom meste Záporožie s 12 obeťami za „absolútne zlo“ a dodal, že „teroristi“ budú postavení pred spravodlivosť. O svoje myšlienky sa po útoku na civilistov podelila aj prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská, píše televízia Sky News.

Hoci ruskí vojaci majú pod kontrolou väčšinu Záporožskej oblasti, rovnomenné mesto stále ovládajú Ukrajinci, aj napriek neustálym útokom ruských síl.

Ruskí vojaci odpálili v noci na nedeľu najmenej 12 rakiet na obytné budovy, uviedli zdroje z ukrajinskej armády.

Moskva útok nepotvrdila. Ukrajinské úrady hlásili najprv vyšší počet mŕtvych po útoku, ale potom ho znížili.

Zelenská po útoku na Twitteri napísala: „Zabíjaním civilistov Rusko ukazuje svoju slabosť. To je nepochybné.“

Raketový útok na mesto Záporožie nasledoval niekoľko hodín po sobotňajšom rannom výbuchu, ktorý spôsobil požiar na Kerčskom moste, spájajúcom ruskú pevninu v Krymským polostrovom anektovaným Ruskom v roku 2014. Výbuch zapríčinil masívne škody na Železničných koľajach a ceste na tomto moste.

12:14 Odborníci tvrdia, že zatiaľ nemožno s istotou určiť príčinu výbuchu na Krymskom moste. Penziónovaný expert na výbušniny z britskej armády serveru BBC povedal, že explózia mohla byť spôsobená útokom „spod mosta“. „Verzia s nákladným vozidlom dáva zmysel, pretože rieši problém dovozu veľkého množstva výbušnín,“ domnieva sa naopak izraelský vojenský expert David Gendelman.

S vlastnou teóriou o vinníkovi prišiel aj poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoľak. Ten najprv na twitteri varoval, že výbuch na Kerčskom moste je ešte len začiatok. Následne ale útok komentoval slovami, že explózia bola výsledkom ruského vnútorného boja o moc medzi ruským ministerstvom obrany a tajnou službou FSB. Za útok sú podľa tejto verzie zodpovední sami ruskí vojaci.

11:11 Pri ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Záporožie v noci na dnešok zahynuli alebo boli zranené desiatky ľudí, napísal facebooku ukrajinský generálny štáb. Informácie o obetiach sa podľa neho upresňujú. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil najmenej 12 obetí. Správa mesta predtým uviedla, že mŕtvych je najmenej 17 a útok poškodil 20 domov a okolo 50 viacpodlažných budov. V meste pokračujú záchranné práce.

„Ruskí okupanti v noci cynicky zasiahli obytné budovy a civilnú infraštruktúru v Záporoží. Informácie o obetiach sa ujasňujú, už teraz ale vieme o desiatkach mŕtvych a zranených,“ uviedlo v rannej zvodke ukrajinské armádne velenie.

„Vieme o 12 mŕtvych, 49 zranených je v nemocnici, vrátane šiestich detí,“ uviedol Zelenskyj vo vyhlásení na telegrame, kde zverejnil aj fotografie zrútenej budovy.

10:26 Výbuch a požiar na Krymskom moste podľa analytikov amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) spôsobí len krátkodobý výpadok v ruskom zásobovaní, pravdepodobne však posilní logistické problémy Moskvy.

„Kým nebude opravený, zrútený pruh cestného mosta obmedzí presuny ruskej armády, a niektoré ruské jednotky sa preto budú po určitú dobu musieť spoliehať na trajekty. Ruské sily budú mať pravdepodobne stále možnosť prepravovať ťažkú ​​vojenskú techniku ​​po železnici. Ruskí predstavitelia však podľa všetkého posilnia bezpečnostné kontroly všetkých vozidiel cestujúcich cez most, čo spôsobí ďalšie oneskorenie pri presune ruského vojenského vybavenia, personálu a zásob na Krym,“ píše v analýze ISW.

Sergej Surovikin Čítajte viac Moskva mení veliteľa na Ukrajine. Vojskám bude v jame levovej šéfovať „veliteľ Surovyj“

Analytici tiež poznamenali, že Kremeľ pravdepodobne vinu za nedostatočnú ochranu mosta aj iné neúspechy ruskej armády zvalia na ruské ministerstvo obrany, a odvrátia tak rozhorčenie Rusov od ruského prezidenta Vladimíra Putina. Ministerstvo obrany, ktoré v sobotu vymenovalo nového veliteľa zodpovedného za ruské sily nasadené na Ukrajine, sa k incidentu na Kerčskom moste doteraz nevyjadrilo a je možné, že sa tak rozhodlo z nariadenia Kremľa.

9:43 Sobotnú explóziu na Kerčskom moste spájajúcom anektovaný Krymský polostrov s Ruskom zorganizovali ukrajinské tajné služby. S odvolaním sa na nemenovaného, ​​vysoko postaveného ukrajinského predstaviteľa o tom informoval denník The New York Times (NYT). Rusko oficiálne zodpovednosť Ukrajine neprisúdilo, Kyjev sa tiež k zodpovednosti neprihlásil.

Ukrajinské tajné služby podľa zdroja amerického denníka vyslali na most nákladné vozidlo s nastraženou bombou. To zodpovedá oficiálnej verzii udalostí, ktorú po explózii zverejnili ruské úrady.

Spravodajský portál Meduza uviedol, že Putinova administratíva do ruských médií vrátane štátnych agentúr vyslala odporúčanie, ako o incidente správne informovať. Návod podľa serveru zahŕňa dôraz na to, že most explózie nezničila, ale len zničila cestu a časť železničnej trate, alebo že už začali práce na oprave a že spojenie Ruska s Krymom zaisťuje trajekt.

**9:28 Slovensko poslalo na Ukrajinu ďalšie dve samohybné húfnice Zuzana 2, informoval o tom na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

„Putin dostal v priebehu víkendu hneď niekoľko darčekov, my sa teda pridávame. A ešte raz, prajeme všetko najlepšie, nech sa darí – UKRAJINE!,“ uviedol minister s odkazom na 70. narodeniny ruského prezidenta a výbuch na Krymskom moste, ktorý mnohí ukrajinskí politici s dávkou humoru označili za darček do Kremľa.

Slovensko Ukrajine dodalo už štyri húfnice, nasledovať majú ešte ďalšie dve. „Ďakujem KONŠTRUKTA-Defence za enormné úsilie, aby bola technika špičkovo vyrobená a čo najrýchlejšie a bezpečne dodaná. Skvelá práca,“ dodal minister.

Okrem plnenia zákazky na dodanie ôsmich kusov samohybných húfnic Zuzana v rámci kontraktu na komerčný predaj vyrobí Konštrukta Defence pre Ukrajinu ďalších 16 kusov tohto druhu techniky, ktoré budú financovať spoločne Dánske kráľovstvo, Nemecká spolková republika a Nórske kráľovstvo.

9:01 Do Španielska dorazil vlak so 600 tonami ukrajinského obilia. Ide o prvú akciu tohto druhu, ktorej cieľom bolo vyskúšať pozemnú prepravu obilia z Ukrajiny, kde námorné trasy blokuje vojna s Ruskom. Informovala o tom s odvolaním sa na španielsku vládu agentúra AFP.

Ukrajina je veľký producent obilia, ktoré za normálnych podmienok vyváža z čiernomorských prístavov. To teraz narúšajú boje, čo vo svete zvyšuje cenu potravín.

V snahe nájsť náhradu vycestovala v auguste do poľského Chelmna pri ukrajinskej hranici nákladná súprava španielskej železničnej spoločnosti Renfe. Bola zložená z 25 dvanásťme­trových kontajnerov a na cestu späť dlhú 2 400 kilometrov sa vydala s nákladom 600 ton obilia. Po zastávkach v Lodži a v Duisburgu dorazila do Barcelony.

vojna na ukrajine, obilie, pšenica Čítajte viac Rusko pašuje ukradnuté ukrajinské obilie, aby získavalo prostriedky na vojnu

„Umožní nám to analyzovať technickú a ekonomickú uskutočniteľnosť prepravy obilia po železnici ako doplnok k námornej preprave v čase poznamenanom vojnou na Ukrajine,“ oznámilo španielske ministerstvo dopravy. Preprava obilia železnicou na dlhé vzdialenosti podľa vyhlásenia vyžaduje vynaložiť veľké úsilie do koordinácie všetkých účastníkov.

V júli sa Turecku s pomocou OSN podarilo doviesť Ukrajinu a Rusko k dohode o zrušení námornej blokády, ktorú uvalila Moskva, a umožniť tak export miliónov ton zablokovaného ukrajinského obilia. Odvtedy z prístavov v Čiernom mori vyplávali desiatky lodí.

8:02 Úrady spresňujú počty obetí a škody po ruskom ostreľovaní ukrajinského mesta Záporožie. Správa mesta predtým uviedla, že mŕtvych je najmenej 17 a útok poškodil 20 domov a okolo 50 viacpodlažných budov. V meste pokračujú záchranné práce.

"Ruskí okupanti v noci cynicky zasiahli obytné budovy a civilnú infraštruktúru v Záporoží. Informácie o obetiach sa ujasňujú, už teraz ale vieme o desiatkach mŕtvych a zranených, "uviedlo v rannej zvodke ukrajinské armádne velenie.

Predstaviteľ záporožskej radnice Anatolij Kurtev uviedol, že podľa predbežných údajov je mŕtvych najmenej 17. Na telegrame najprv po polnoci vyzval obyvateľov, aby sa schovali do krytov, následne informoval o masívnom ostreľovaní. V nedeľu ráno doplnil, že okrem desiatok domov a budov ostreľovania poškodilo tiež štyri vzdelávacie inštitúcie.

7:45 Ruskí potápači v nedeľu preveria na Kerčskom (Krymskom) moste, ktorý spája Rusko s okupovaným Krymským polostrovom, škody po sobotňajšom výbuchu.

„Situácia je zvládnuteľná – je nepríjemná, ale nie fatálna,“ povedal novinárom šéf ruskej správy polostrova Krym Sergej Aksjonov. „Samozrejme, že sa spustili emócie a je tu zdravá túžba po pomste,“ dodal.

Krymský most, Krym, vojna na Ukrajine Čítajte viac Rusko posiela pod Krymský most potápačov, túži po pomste

6:45 Ukrajinské jednotky sa zúčastňujú veľmi tvrdých bojov v okolí strategicky dôležitého mesta Bachmut na východe krajiny, ktoré sa snaží obsadiť Rusko. V pravidelnom večernom videoposolstve to v sobotu povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ruské sily sa opakovane pokúsili zmocniť Bachmutu, ktorý leží na hlavnej ceste vedúcej do miest Slovjansk a Kramatorsk. Obe mestá sa nachádzajú v priemyselnej oblasti Donbas, ktorý sa Moskve zatiaľ nepodarilo plne obsadiť.

„Držíme svoje pozície v Donbase, najmä v smere na Bachmut, kde je to teraz veľmi, veľmi ťažké. Veľmi tvrdé boje,“ povedal Zelenskyj. Zopakoval tiež výzvu západným spojencom, aby poskytli väčšie množstvo protilietadlových systémov.

Ukrajinské sily od konca leta začali na juhu a severovýchode krajiny protiofenzívu a podarilo sa im späť dobyť veľkú časť územia Charkovskej a časti Luhanskej, Doneckej a Chersonskej oblasti.

Najmenej 17 ľudí vrátane dieťaťa zahynulo pri útokoch na mesto Záporožie na juhovýchode Ukrajiny, uviedli v sobotu ukrajinské úrady, informovala agentúra AFP.

Na mesto dopadli rakety vo štvrtok (6. októbra) pred úsvitom, pričom tri z nich zasiahli centrum mesta, ktoré sa nachádza len 40 kilometrov od delostreleckých bojov na južnom fronte.

„Celkovo bolo zabitých 17 ľudí,“ ukrajinská štátna pohotovostná služba uviedla na sociálnej sieti Telegram s tým, že jedným z nich bolo dieťa.

Počet obetí výrazne narástol od prvého spočítania, pri ktorom našli jednu mŕtvu osobu. V sobotu ráno bola bilancia 14 obetí. Päťposchodová obytná budova na hlavnej ulici bola takmer zrovnaná so zemou.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na Telegrame ostro skritizoval útok a uviedol, že Záporožie je „denne vystavené masívnym raketovým útokom“ a dodal, že ide o úmyselný zločin.

Mesto Záporožie, ovládané Ukrajinou, leží v rovnomennej oblasti, kde sa takisto nachádza Rusmi okupovaná jadrová elektráreň, ktorá bola donedávna miestom silného ostreľovania.

Ukrajina minulý týždeň uviedla, že Moskva zasiahla civilný humanitárny konvoj pri meste Záporožie, čo si podľa Kyjeva vyžiadalo najmenej 30 mŕtvych, píše AFP.

Záporožská oblasť je jedným zo štyroch ukrajinských regiónov, ktoré Rusko oficiálne anektovalo. Kyjev a Západ označili tento krok za nelegitímny a protirečiaci medzinárodnému právu. Neuznali ani tzv. referendá na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré anexii predchádzali.

869 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine