294. deň: Rusi udreli na Kyjev. Vianočné prímerie podľa Kremľa nie je na programe

Z centra Kyjeva ráno hlásili výbuchy. Obrana zostrelila 13 iránskych dronov. Ruské sily by mohli spustiť veľkú ofenzívu do konca januára alebo februára budúceho roka, uviedol ukrajinský minister Dmytro Kuleba. Kremeľ tvrdí, že s Kyjevom nerokuje o vianočnom či novoročnom prímerí.

14.12.2022 06:05 , aktualizované: 23:17
Auto / Fólia / Foto: ,
Muža a žena zakrývajú fóliou svoje poškodené auto po ruskom útoku v Kyjeve v stredu 14. decembra 2022
debata (637)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje 294. deň
  • Rusi udreli na Kyjev, obrana zostrelila 13 iránskych dronov
  • Kuleba: Rusko v januári alebo februári spustí veľkú ofenzívu
  • Ruská invázia je ekocída s trvalými dôsledkami, povedal Zelenskyj
  • Kremeľ tvrdí, že s Kyjevom nerokuje o vianočnom či novoročnom prímerí
  • V rámci výmeny väzňov s Ruskom bolo prepustených 64 Ukrajincov a občan USA
  • Pätina obyvateľstva Ukrajiny, skoro osem miliónov ľudí, utieklo do cudziny
  • Mikročipy západnej výroby sa aj napriek sankciám dostávajú do Ruska

VIDEO: Súboj tankov. Ukrajinský nedal šancu ruskému.

Video

Vypočujte si podcast k téme:

Podcast si môžete vypočuť aj cez obľúbené aplikácie.

23:17 Ukrajinský najvyšší protikorupčný súd zabavil v prospech štátu všetok majetok bývalého prezidenta Viktora Janukovyča. Oznámila to agentúra Unian s odvolaním sa na komuniké súdu.

Súd zhabal okrem iného aj známu rezidenciu Mežihirja pri Kyjeve. Janukovyč prišiel tiež o hotelový a reštauračný komplex v obci Sucholučja, byt v Kyjeve, 31 miliónov hrivien a 84 900 dolárov na bankových účtoch aj 537 umeleckých predmetov – kníh, obrazov, ikon, starožitného nábytku, hodiniek, váz a zbraní – v odhadnutej celkovej hodnote 18,7 milióna eur.

Úrady podľa agentúry Unian odhadujú, že škody spôsobené štátu bývalým prezidentom dosahujú stovky miliónov hrivien.

Proruského prezidenta Janukovyča vo februári 2014 zvrhli prozápadní demonštranti v Kyjeve. Janukovyč potom ušiel do Ruska. To zakrátko anektovalo ukrajinský polostrov Krym a rozdúchalo konflikt na Donbase na východe Ukrajiny medzi proruskými separatistami a novou prozápadnou vládou v Kyjeve.

22:25 Spojené štáty neočakávajú, že by sa boje na Ukrajine počas zimných mesiacov zastavili. Uviedol to hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Johán Kirby s tým, že podľa USA budú trvať „ešte nejaký čas“. TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Na otázku o perspektívach vyjednávania o ukončení vojny s ruským prezidentom Vladimirom Putinom Kirby novinárom povedal, že vzhľadom na pozemné a vzdušné útoky ruských síl je „ťažké vyvodzovať záver, že sa táto vojna do konca roka skončí“. „Práve teraz tam prebiehajú intenzívne boje. Očakávame, že to bude pokračovať ešte nejaký čas,“ uviedol.

Varoval, že nie je možné predpokladať, že by zimné počasie obmedzilo operácie ruských vzdušných a pozemných síl. „Neočakávame, že by sa boje v nadchádzajúcich zimných mesiacoch zastavili,“ povedal Kirby..

21:27 Ukrajinská tajná služba SBU uviedla, že na mnohých miestach krajiny vykonala ďalšiu raziu v objektoch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu. Kyjev tak pokračuje v snahách dosiahnuť náboženskú nezávislosť od Ruska.

Záťah sa podľa SBU uskutočnil v 19 kostoloch a kláštoroch ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu v polovici ukrajinských oblastí. Nájdené pri ňom boli ruské pasy, proruská literatúra, „príručky“ moskovského patriarchu Kirilla pre šírenie propagandy či vlajka prokremeľského projektu ukrajinských Rusínov Republika Podkarpatská Rus.

„Vzhľadom na ozbrojenú agresiu Ruska sa tieto opatrenia vykonávajú okrem iného aj preto, aby sa zabránilo využívaniu náboženských obcí ako centier ‚ruského sveta‘ a aby bolo obyvateľstvo chránené pred provokáciami a teroristickými činmi,“ uviedla ukrajinská kontrarozviedka.

Dnes oznámený prípad je posledným z radu krokov ukrajinských úradov proti ukrajinskej pravoslávnej cirkvi moskovského patriarchátu, ktorá po začatí invázie vyhlásila od ruskej pravoslávnej cirkvi nezávislosť. Nesúhlasila s počínaním moskovského patriarchu Kirilla, ktorý aktívne podporuje prezidenta Putina a jeho vojnu proti Ukrajine. Mnoho Ukrajincov sa však obáva, že by cirkev mohla byť zdrojom ruského vplyvu v krajine.

20:35 Ukrajinskí vyšetrovatelia objavili v nedávno oslobodenom meste Cherson mučiareň, kde ruské okupačné jednotky údajne zadržiavali a týrali deti. Oznámil to v stredu ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec.

vojna na Ukrajine, Cherson Čítajte viac V oslobodenom Chersone vraj objavili ruskú mučiareň pre deti

20:01 Takmer sedem miliónov detí na Ukrajine – teda skoro každé dieťa v krajine – je vo vážnom ohrození v dôsledku pokračujúcich útokov na kritickú infraštruktúru, ktoré vedú k rozsiahlym výpadkom elektriny a prerušeniam dodávok vody a tepla, upozornil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). TASR správu prevzala z denníka The Guardian.

Bez trvalého prístupu k elektrine sú deti na Ukrajine vystavené chladu a tme, pričom teploty vonku klesajú pod mínus 20 stupňov Celia, uviedla organizácia. Množstvo škôl v krajine zničili alebo poškodili raketové útoky, čo tamojším deťom znemožňuje zúčastňovať sa aj na online vyučovaní, ktoré pre mnohé z nich predstavuje jediný spôsob prístupu k vzdelaniu.

Deti tiež nemajú možnosť byť v kontakte s priateľmi a príbuznými, čo ohrozuje ich duševné zdravie. Výkonná riaditeľka UNICEF-u Catherine Russellová spresnila, že depresiou, úzkosťou, posttraumatickými stresovými poruchami a ďalšími poruchami duševného stavu je ohrozených približne 1,5 milióna detí na Ukrajine.

Chlad počas zimného obdobia v kombinácii s dôsledkami vojny na príjmy rodín, ako aj energetická a sociálno-ekonomická kríza bude podľa UNICEF-u predstavovať závažný problém pre 6,5 milióna ľudí vrátane 1,2 milióna detí, ktoré sú v súčasnosti vysídlené v rámci Ukrajiny.

Russellová v tejto súvislosti vyzvala na umožnenie „rýchleho a neobmedzeného“ prístupu k deťom a rodinám, ktoré potrebujú humanitárnu pomoc, bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. „Pravidlá vojny sú jasné – deti a základná civilná infraštruktúra nevyhnutná na prežitie civilistov musia byť chránené,“ upozornila.

19:25 Ruskými silami okupované juhoukrajinské mesto Berďansk zostalo bez dodávok elektriny pre viac než 100 000 odberateľov po tom, čo ukrajinskí „sabotéri“ vyhodili do vzduchu tamojšiu trafostanicu, oznámil Moskvou dosadený šéf samosprávy Alexandr Saulenko. TASR správu prevzala zo stanice CNN.

Ako spresnil, k výbuchu trafostanice došlo ešte v utorok večer. Výbušné zariadenie bolo podľa Saulenka nastražené. Berďansk leží v Záporožskej oblasti na pobreží Azovského mora.

V pondelok v noci sa v Melitopole, ktorý sa nachádza v tej istej oblasti, stal terčom útoku most kľúčový pre zásobovanie ruských ozbrojených síl. Útoky Kyjeva hlboko na okupovanom území v Záporožskej oblasti sa za uplynulé týždne zintenzívnili, čo zaznamenal aj americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

18:18 Nemeckí poslanci schválili nákup amerických stíhačiek F-35 za desať miliárd eur. Pre agentúru Reuters to uviedli dvaja členovia rozpočtového výboru Spolkového snemu. Ide o jeden z hlavných projektov v oblasti obrany, ktorý bude čerpať financie zo 100-milardového špeciálneho fondu, ktorý ohlásil kancelár Olaf Scholz v reakcii na ruskú ofenzívu na Ukrajine. Cieľom je zmodernizovať vybavenie a zbrane nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr).

Veliteľ vzdušných síl Nemecka Ingo Gerhartz uviedol, že výcvik ohľadom používania neviditeľných bombardérov F-35 sa začne v roku 2026 a prvé stroje prídu do Nemecka v roku 2027. Berlín chce celkovo kúpiť 35 týchto strojov.

Stíhačka F-35 od amerického výrobcu Lockheed Martin je považovaná za najmodernejšie bojové lietadlo na svete. Týmito strojmi chce Bundeswehr v najbližších rokoch nahradiť flotilu zastaraných lietadiel Tornado, ktorá bola do služby uvedená pred viac ako 40 rokmi.

17:28 Pätina obyvateľstva Ukrajiny, skoro osem miliónov ľudí, utieklo pred vojnou do cudziny, uviedol ukrajinský ombudsman Dmytro Lubinec. Ďalších takmer päť miliónov Ukrajincov sa v dôsledku ruskej ozbrojenej agresie stalo utečencami vo vlastnej krajine, dodal podľa serveru Ukrajinská pravda.

„Do cudziny odišlo hľadať útočisko 7,9 milióna ľudí, čo je pätina z faktického počtu obyvateľstva nášho štátu,“ povedal ombudsman. „Ďalších 4,9 milióna občanov sa stalo vnútornými presídlencami. 30 percent z nich sú dôchodcovia a postihnutí,“ dodal.

Lubinec uviedol, že asi 13 miliónov Ukrajincov zostáva v oblastiach intenzívnych bojov a na dočasne okupovaných územiach. Z miest a dedín, ktoré sú na pokraji humanitárnej katastrofy, bolo evakuovaných 46 000 Ukrajincov.

Ukrajinská pravda pripomenula, že pred rokom bol počet obyvateľov krajiny podľa odhadov okolo 41,2 milióna ľudí. Z Ukrajiny podľa údajov OSN odišlo 7,8 milióna ľudí a nachádza sa v iných častiach Európy.

16:45 Ruský prezident Vladimir Putin a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov musia prijať „novú skutočnosť“, že štyri nezákonne okupované ukrajinské územia nikdy nebudú súčasťou Ruskej federácie. V stredu to na sociálnej sieti uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak.

„Pre Rusko (najmä pre Putina a Peskova) je nevyhnutné prijať ‚novú skutočnosť‘. Súčasťou Ruska nie sú žiadne ukrajinské územia, ktoré Rusko ‚navždy‘ ukradlo,“ napísal Podoľak na Twitteri. Podoľak tak reagoval na utorkové vyjadrenie kremeľského hovorcu, že Ukrajina musí akceptovať novú „skutočnosť“, podľa ktorej má Rusko štyri „nové subjekty“.

Narážal tým na septembrovú anexiu Doneckej, Luhanskej, Chersonskej a Záporožskej oblasti, pričom ani jednu z nich nemalo Rusko v tom čase pod kontrolou. Peskov tiež odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk z Ukrajiny.

Peskov v stredu povedal, že Kremeľ nedostal od Kyjeva nijaké návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia. „Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na stole,“ uviedol. (tasr)

16:30 Neprišla ako z čistého neba. Tá správa sa očakávala, a v Kyjeve obzvlášť netrpezlivo. A hoci na jej oficiálne potvrdenie sa naďalej čaká, potrvá to možno už len niekoľko dní, alebo iba hodín, kým Spojené štáty dajú zelenú dodávkam najsilnejšej a najpokročilejšej protiraketovej zbrane, akú doteraz Ukrajine poskytli.

Patriot Čítajte viac Zavrú ukrajinské nebo americké Patrioty?

16:12 Mikročipy západnej výroby sa aj napriek sankciám dostávajú do Ruska, upozornila agentúra Reuters s odvolaním sa na vyšetrovanie, ktoré viedla spoločne s britským think-tankom Royal United Services Institute (RUSI).

Kyberbezpečnosť / Ransomware / Hacker / Heker / Technológie / Čítajte viac Západné mikročipy aj napriek sankciám končia v ruských zbraňových systémoch

14:32 Ruské sily v stredu dopoludnia ostreľovali z raketometov budovu oblastnej správy v Chersone na juhu Ukrajiny. Na sociálnej sieti Telegram to uviedol Kyrylo Tymošenko z ukrajinskej prezidentskej kancelárie.

„Okolo 11:00 (10:00 SEČ) ruskí fašisti zaútočili raketometmi na centrum Chersonu. Rakety zasiahli budovu Chersonskej oblastnej správy a poškodili dve poschodia,“ povedal Tymošenko a pripojil fotografie poškodenej budovy. Podľa prvotných správ si útok nevyžiadal obete na životoch ani nespôsobil nikomu zranenie, dodal Tymošenko.

Cherson, jediné oblastné centrum, ktoré sa podarilo ruskej armáde od februárového vpádu na Ukrajinu aspoň dočasne ovládnuť, ukrajinská armáda znovu dobyla 11. novembra. Odvtedy ruské sily mesto pravidelne ostreľujú z druhého brehu rieky Dneper, čo má za následok civilné obete. (čtk)

14:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európsku úniu, aby pomohla rýchlo vytvoriť súdny tribunál, ktorý bude súdiť vedenie Ruska za „zločin agresie“. Zelenskyj to uviedol pri príležitosti prevzatia Sacharovovej ceny slobody myslenia za rok 2022, ktorú získal „odvážny ľud Ukrajiny“.

„Vyzývam vás všetkých, vaše strany a štáty, aby ste túto prácu účinne podporovali. (Súdny) tribunál musí začať pracovať. Je potrebné, aby sa to čím skôr stalo skutočnosťou,“ povedal v príhovore Európskemu parlamentu prostredníctvom videoodkazu.

Ukrajina sa už niekoľko týždňov usiluje o vznik špeciálneho súdu, aby Kremeľ niesol zodpovednosť za svoju agresiu, pretože to nepatrí do jurisdikcie Medzinárodného trestného súdu.

„Ruskom zničené mestá a dediny i zničené životy by sa mali odraziť v trestoch nielen pre tých, ktorí to všetko priamo spáchali, ale aj pre tých, ktorí túto agresiu zorganizovali a začali,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Zelenskyj zároveň trvá na tom, že Ukrajina zvíťazí v boji nad inváznymi ruskými silami a zasadí zdrvujúcu ranu ambíciám ruského prezidenta Vladimira Putina. „Zvíťazíme, aby opäť nedošlo k pokusom uplatniť genocídnu politiku proti nášmu ľudu na Ukrajine aj v celej Európe. Musíme stanoviť a stanovíme novú efektívnu bezpečnostnú architektúru pre svetovú slobodu, medzinárodné právo a poriadok,“ uzavrel ukrajinský líder. (tasr, afp)

14:04 Ukrajina v stredu oznámila, že v rámci najnovšej výmeny zajatcov s ruskými silami dosiahla prepustenie 64 ukrajinských vojakov, ako aj jedného občana USA. Medzi prepustenými vojakmi sú aj dôstojníci.

„Šesťdesiatštyri vojakov ukrajinských ozbrojených síl, ktorí bojovali v Donecku a Luhansku, pričom sa zúčastnili na obrane mesta Bachmut, sa vracia domov. Podarilo sa tiež oslobodiť jedného občana USA, ktorý pomáhal našim ľuďom – Suediho Murekeziho,“ uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak.

Tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na Murekeziho právnika uviedla, že muž sa narodil v Rwande a v roku 1994 sa s rodinou presťahoval do Spojených štátov. Advokát ďalej uviedol, že Murekezi pracoval v nočnom klube v juhoukrajinskom meste Cherson a poprel, že by jeho klient bol bojovníkom.

Podľa ukrajinského koordinačného štábu pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami bol tento občan USA zadržaný v júni v Chersone za „účasť na proukrajinských zhromaždeniach“. Agentúra TASS uvádza, že muž bol obvinený z podnecovania „etnickej nenávisti“.

Okrem toho boli repatriované i štyri telá. Podľa Kyjeva už bolo vymenených viac ako 1400 ukrajinských vojnových zajatcov. Ruská strana informovala o výmene pravoslávneho kňaza a prevoze tiel dvoch pilotov žoldnierskej Vagnerovej skupiny, ktorí boli zabití v bojmi zmietanom meste Bachmut. Či išlo o rovnakú výmenu, nebolo bezprostredne jasné. (dpa, afp, tasr, tass.com)

13:45 Spojené kráľovstvo poskytne školenia ukrajinským sudcom, aby mohli viesť procesy voči ruským vojakom obvineným z vojnových zločinov.

Ruský okupant / Ruský vojak / Cherson / Čítajte viac Británia pripravuje ukrajinských sudcov na procesy s ruskými vojakmi

13:08 Pápež František vyzval v stredu ľudí, aby počas Vianoc utratili menej na vianočné darčeky a oslavy a ušetrené peniaze darovali ľudom na vojnou ničenej Ukrajine.

Pápež František Čítajte viac Pápež vyzval ľudí, aby cez Vianoce utrácali menej a peniaze darovali Ukrajincom

12:59 Moskva nedostala od Kyjeva žiadne návrhy na zastavenie bojov na Ukrajine počas nadchádzajúceho sviatočného obdobia, uviedol v stredu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. „Nie, od nikoho neprišli žiadne návrhy a takáto téma nie je na programe,“ odpovedal Peskov na otázku novinárov, či Rusko zastaví boje počas Vianoc alebo novoročných osláv.

Kremeľ už v utorok odmietol žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o prímerie, ktorá zahŕňala stiahnutie ruských vojsk. Podľa Moskvy Kyjev musí najskôr akceptovať novú územnú „skutočnosť“, že Rusko má štyri „nové subjekty“.

Narážal tak na nezákonnú anexiu štyroch ukrajinských administratívnych celkov – oblasti Doneckú a Luhanskú a časti oblastí Chersonskej a Záporožskej. (tasr, afp)

12:06 Mobilizovaný ruský vojak tvrdí, že ho v armáde za jeho odmietanie ísť bez výcviku bojovať do prvej línie bili, spúšťali do šachty kanalizácie, vyhrážali sa mu pochovaním zaživa a ostatní vojaci tiež imitovali jeho zastrelenie.

Uarus / Vojak / Armáda / Čítajte viac Mobilizovaný ruský vojak odmietol bojovať. Bili ho, vyhrážali sa mu zastrelením či pochovaním zaživa

11:32 Nemecká vláda musí najneskôr na budúci rok rozhodnúť o prípadnej ďalšej účasti Bundeswehru na vzdušnej obrane Slovenska, ktoré je spojencom Nemecka v Severoatlantickej aliancii.

Patriot Čítajte viac Systémy Patriot v SR budú musieť ísť na údržbu späť do Nemecka

11:14 Ruský prezident Vladimir Putin sa útokom na Ukrajinu vo všetkom dramaticky prepočítal, Ukrajina invázii vzdoruje a Európa sa kvôli plynu nevzdala hodnôt a solidarity. Pred poslancami Spolkového snemu to v stredu vyhlásil nemecký kancelár Olaf Scholz.

Vladimir Putin Čítajte viac Putin sa podľa Scholza prepočítal, Ukrajina vzdoruje a Európa zostala solidárna

10:30 Utečenci z Ukrajiny si budú môcť predĺžiť dočasnú ochranu v Česku o rok – do konca marca 2024. Postup schválila v utorok Poslanecká snemovňa. Zákon následne posúdi Senát, a ak ho schváli, dostane ho na podpis prezident.

Dočasná ochrana umožňuje utečencom prístup k verejnému zdravotnému poisteniu, vzdelaniu či na trh práce. Úradom predĺženie ochrany, naopak, umožní zistiť presnejšie údaje o tom, koľko utečencov sa v Česku skutočne nachádza.

„Sme jednou z krajín, ktorých sa utečenecká vlna dotkla najviac,“ povedal k novele vicepremiér ČR Marian Jurečka.

Pokiaľ si Ukrajinci budú chcieť dočasnú ochranu predĺžiť, podľa novely sa budú musieť do konca marca elektronicky zaregistrovať. Registráciou dostanú termín osobnej návštevy pracoviska ministerstva vnútra, na ktorom získajú tzv. vízový štítok.

„Ak cudzinec nevykoná registráciu v určenom termíne, prípadne sa po registrácii do konca septembra 2023 nedostaví na vyznačenie vízového štítku, potom mu dočasná ochrana zanikne,“ uvádza sa v dôvodovej správe.

10:15 Holcim, najväčší producent cementu na svete, definitívne skončil v Rusku. Švajčiarska spoločnosť predala svoju ruskú divíziu tamojšiemu manažmentu, informuje agentúra DPA.

Tento krok nebude mať žiaden podstatný finančný ani prevádzkový vplyv na Holcim. Na ruské operácie pripadalo v roku 2021 menej ako 1 % obratu spoločnosti a prevádzkového zisku. Finančné detaily transakcie neboli zverejnené.

Rusko Moskva McDonald's Čítajte viac McDonald's reštaurácie sa v Rusku opäť otvárajú, avšak s novým názvom

Holcim rozhodol o odchode z Ruska už na jar a odvtedy hľadal kupca pre svoju tamojšiu divíziu, ktorá od marca 2022 nebola vedená v účtovných knihách firmy. Dôvodom bol útok Ruska na Ukrajinu.

**9:50 Austrálska polícia zadržala proruského aktivistu Simeona Bojkova za údajné napadnutie počas zhromaždenia na podporu Ukrajiny v Sydney. Vyplýva to zo stredajšieho vyhlásenia austrálskej polície, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Bojkov (32), známy pod prezývkou „Austrálsky kozák“, zverejnil na sociálnej sieti Telegram video zo zhromaždenia, kde počas potýčky spadol starší muž na zem. „Sebaobrana, niekto sa ma dotkne, budem sa brániť,“ povedal Bojkov na videu.

„Austrálskeho kozáka“ na sociálnych sieťach sleduje viac ako 200 000 ľudí, pričom jeho hlavnými témami sú podpora Ruska či odpor k vakcínam proti ochoreniu COVID-19. Objavil sa aj v rozhovore s americkým krajne pravicovým šíriteľom konšpiračných teórií Alexom Jonesom.

Podľa vyhlásenia austrálskej polície v utorok okolo obeda dostala hlásenie o násilnostiach pred radnicou v Sydney, pri ktorých bol údajne napadnutý 76-ročný muž.

„Na mieste bol zadržaný 32-ročný muž a bol prevezený na policajnú stanicu,“ oznámila polícia. Muža obvinili z ublíženia na zdraví a bol prepustený na kauciu. Súdne pojednávanie bude 25. januára.

Bojkov po incidente prirovnal vojnu na Ukrajine k futbalistom, ktorí predstierajú zranenie. „Ukrajinci útočia na Rusov a keď sa Rusi bránia, Ukrajinci ležia na zemi ako brazílski futbalisti a predstierajú, že sú obeťami,“ napísal na sociálnej sieti Telegram.

9:43 Ukrajinská vzdušná obrana zostrelila všetkých 13 dronov, ktorými ruská armáda útočila v stredu ráno na Kyjev. Oznámil to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zelenskyj uviedol, že deň v Kyjeve sa v stredu začal ruským útokom iránskymi dronmi Šáhid. „Všetkých 13 bolo zostrelených našimi systémami vzdušnej obrany,“ uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach

Podľa predbežných informácií boli pri útoku poškodené dve administratívne budovy v kyjevskpm Ševčenkovom obvode, uviedla miestna vojenská samospráva. Podľa mestskej samosprávy boli obe budovy poškodené „troskami dronov“. Zverejnené boli tiež zábery, na ktorých vidieť rozsiahle poškodenú strechu jednej z týchto budov.

Podľa Guardianu sa v Kyjeve tiež po útokoch našli úlomky jedného z dronov, na ktorom bolo napísané „Za Riazaň“, čo je mesto na západe Ruska.

Gubernátor Kyjevskej oblasti Olexij Kuleba uviedol, že stále platia vydané výstrahy, a vyzval obyvateľov Kyjeva, aby išli do úkrytov, keďže hrozba pretrváva.

9:10 V najbližšej dobe pošle Slovensko zimný balík humanitárnej a vojenskej pomoci na podporu Ukrajiny. Štát pošle Ukrajine aj odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Aj napriek tomu, že komplety Božena už používali Ozbrojené sily a aktuálne sú už vyradené, stále sú schopné pomôcť Ukrajine, kde je to momentálne najviac potrebné, informovalo ministerstvo obrany.

„Všade, kde je odmínovacia technika nasadená, zachraňuje životy a zdravie ľudí, najmä civilistov, ktorí sa s mínami môžu dostať do náhodného kontaktu, napríklad počas poľných prác. Osobitne tragické sú časté úmrtia a zranenia malých detí. Tieto stroje slovenskej výroby už úspešne pôsobili v Iraku, Afganistane, Etiópii, Kosove, Chorvátsku, Nigérii, na Srí Lanke a v ďalších krajinách," uviedlo MO SR a dodalo, že v dôsledku ruskej agresie sa na území Ukrajiny nachádza niekoľko sto tisíc mín rôzneho typu. „Zamínovaná je takmer tretina územia Ukrajiny. Ich odstránenie môže trvať aj celé desaťročia," informovalo MO SR.

8:08 Ruské sily by mohli byť schopné spustiť veľkú ofenzívu na Ukrajine do konca januára alebo februára budúceho roka aj napriek opakovaným vojenským porážkam a problémom. Uviedol to ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, informuje britský denník The Guardian.

Moskva už niekoľko týždňov pokračuje v útokoch na civilné ciele, najmä na ukrajinskú energetickú infraštruktúru.

„Myslím si, že potenciál Ruska uskutočniť ofenzívu, možno veľkú ofenzívu, môže byť obnovený niekedy koncom januára, februára. O to sa snažia. A my, samozrejme, robíme všetko možné, aby sme tomu zabránili,“ povedal šéf ukrajinskej diplomacie novinárom v utorok z protileteckého krytu v centre Kyjeva.

Moskva podľa jeho slov stále dúfa, že prelomí obranné línie a prenikne hlbšie na územie Ukrajiny. Odvolal sa na oznámené vojenské odvody v Rusku, výcvik nových brancov a presuny ťažkých zbraní.

7:34 Z historického centra Kyjeva, kde sa nachádzajú aj vládne budovy, boli dnes ráno hlásené výbuchy. Starosta Vitalij Kličko na telegrame napísal, že v hlavnom meste a Kyjevskej oblasti protiletecká obrana zostrelila desať iránskych dronov Šáhíd. O prípadných škodách neinformoval.

Protiletecký poplach ráno platil v Kyjevskej, Žytomyrskej a Vinnyckej oblasti a úrady vyzvali obyvateľov týchto regiónov, aby až do konca výstrahy zostali v krytoch. Podľa telegramového kanála RBK-Ukrajina bolo na pravom brehu Dnepra počuť iránske drony a správa Žytomyrskej oblasti varuje pred možnou druhou vlnou útokov.

6:49 V ukrajinskej metropole Kyjev došlo v stredu ráno k viacerým výbuchom. Starosta Vitalij Kličko explózie bez bližších podrobností potvrdil na sociálnej sieti. Podľa ukrajinských médií podnikli ruské ozbrojené sily na trojmiliónové mesto a jeho okolie útoky bezpilotnými lietadlami, informujú agentúra DPA a stanica Sky News.

Kyjevské úrady oznámili, že bola nasadená protivzdušná obrana. V hlavnom meste, okolitej oblasti, ako aj v susednej Žytomyrskej a Vinnickej oblasti zneli podľa svedkov agentúry Reuters asi 20 minút sirény leteckého poplachu. Správy o možných škodách sa zatiaľ neobjavili.

Kličko potvrdil výbuch v Ševčenkivskom obvode v centrálnej časti Kyjeva. Prostredníctvom aplikácie Telegram doplnil, že na miesto vyslali príslušníkov pohotovostných služieb.

6:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu na dlhodobú pomoc pri odstraňovaní mín a ďalšej nevybuchnutej munície v jeho krajine. Aktuálne podľa neho pokrývajú oblasť približne s rozlohou Kambodže. Informovala o tom agentúra AFP.

Zelenskyj vo videopríhovore k novozélandskému parlamentu označil inváziu Ruska za „ekocídu“, ktorá bude mať trvalé dôsledky. Wellington a ďalších požiadal o zvýšenie pomoci.

„V súčasnosti je 174 000 štvorcových kilometrov ukrajinského územia zamorených mínami a nevybuchnutou muníciou,“ povedal Zelenskyj poslancom. Je to takmer rozloha Kambodže, Sýrie alebo Uruguaja, píše AFP.

Ukrajinský líder vyzval Nový Zéland, ktorého armáda má rozsiahle skúsenosti s odmínovaním, aby pomohol viesť toto úsilie. Dodal, že mínami sú posiate aj Čierne more a susedné Azovské more, kde následkom vojenských akcií uhynuli „státisíce živých tvorov“.

Nový Zéland dosiaľ Ukrajine poskytol vojenské vybavenie a vyslal do Európy vyše 100 svojich inštruktorov na výcvik ukrajinských vojakov.

„Sme s vami, keď hľadáte mier, ale budeme s vami aj vtedy, keď budete obnovovať (Ukrajinu),“ povedala novozélandská premiérka Jacinda Ardernová.

Jej vláda v stredu prisľúbila ďalšie dva milióny dolárov na humanitárnu pomoc zameranú na prekonanie zimy na Ukrajine. Poukázala tiež na sankcie, ktoré v utorok uvalila voči Iránu. Ten poskytol Rusku desiatky dronov použitých pri útokoch na ukrajinské mestá a infraštruktúru.

Účastníci parížskej konferencie na podporu Ukrajiny v utorok krajine napadnutej Ruskom prisľúbili urgentnú pomoc v celkovom objeme vyše miliardy eur. Uviedla to dnes francúzska ministerka zahraničných vecí Catherine Colonnaová a následne sumu potvrdil aj český premiér Petr Fiala. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa predtým na konferencii pripojil na diaľku, pritom uviedol, že krajina potrebuje urgentnú energetickú pomoc na zimu vo výške najmenej 800 miliónov eur.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron na úvod jednodňovej konferencie ubezpečil, že medzinárodné spoločenstvo krajine napadnutej Ruskom pomôže prekonať zimu. Ak má Ukrajina úspešne prečkať zimu, je kľúčová humanitárna pomoc a zabezpečenie dostatku energetického vybavenia, uviedol na konferencii Fiala.

Francúzko Rusko Ukrajina vojna konferencia podpora uarus Čítajte viac Zelenskyj žiadal 800 miliónov eur, v Paríži prisľúbili Ukrajine miliardu

© Autorské práva vyhradené

637 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine