422. deň: Španielsko posiela Ukrajine Leopardy. Rusi útočia novou dodávkou iránskych dronov

Ruské sily použili novú dodávku bezpilotných lietadiel Šáhid na útok na Ukrajinu už tretí deň po sebe a prvýkrát po 25 dňoch zaútočili na Kyjev, uviedli americkí vojenskí analytici. Na Ukrajinu už prúdia západné tanky a prebieha výcvik ukrajinských tankistov, vyplýva zo stretnutia spojencov na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku. Dodávka lietadiel F-16 medzi priority nepatrí.

22.04.2023 07:30 , aktualizované: 22:03
leopard 2 Foto: ,
Tank Leopard 2
debata (484)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 422. deň
  • Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek
  • Ukrajinské sily informovali o zostrelení štyroch ruských dronov
  • Španielsko poslalo Ukrajine prvých šesť tankov Leopard
  • Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov, tvrdí Moskva
  • USA potvrdili začiatok výcviku Ukrajincov na tankoch Abrams v Nemecku
  • Na fronte pri Bachmute a Avdijivke pokračujú ruské útoky
  • Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjeva stratila 680 vojakov
  • Zelenskyj podpísal dekréty o sankciách na viac ako 400 fyzických a právnických osôb
  • Ukrajinská bezpečnostná služba identifikovali 12 kolaborantov v Chersonskej oblasti

VIDEO: Záhadný záblesk nad Kyjevom. Satelit, raketa, UFO? Zrejme meteorit.

Video
Bachmut / Vojna UA / Čítajte viac 421. deň: Ukrajina vymenila s Ruskom pravoslávneho kňaza za 28 vojnových zajatcov

22:03 Ukrajinská bezpečnostná služba (SBU) v sobotu informovala, že identifikovala dvanásť kolaborantov, ktorí v Chersonskej oblasti pomáhali ruským okupantom stíhať Ukrajincov prostredníctvom vykonštruovaných obvinení. Jeden z nich údajne dobrovoľne vstúpil do miestnej pobočky ruského ministerstva vnútra ako takzvaný „vyšetrovateľ" a podieľal sa na nelegálnom väznení obyvateľov, ktorí odmietali ruskú okupáciu. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Identifikovaní kolaboranti sa údajne nachádzajú na Ruskom kontrolovaných územiach na juhu Ukrajiny. Avšak SBU tvrdí, že pozná miesto ich pobytu a robí „komplexné opatrenia, aby ich priviedla pred súd". V polovici apríla SBU oznámila, že kolaborant, ktorý poskytoval informácie, aby pomáhal ruským útokom na Mykolajivskú oblasť, bol odsúdený na jedenásť rokov väzenia.

Hovorkyňa ukrajinskej polície Mariana Revová v januári informovala, že bezpečnostné sily krajiny začali 2 300 trestných vyšetrovaní v súvislosti s kolaboráciou. „Prípadov kolaborácie je celá škála, počnúc podporou nepriateľa na sociálnych sieťach, ospravedlňovaním agresie a končiac obsadzovaním funkcií v okupačných úradoch," dodala hovorkyňa.

21:40 Kremeľ v Nemecku usiloval o vytvorenie „protivojnovej“ koalície, ktorá by sa stavala proti ďalšej podpore Ukrajiny vo vojne s Ruskom, napísal to denník The Washington Post (WP). Podľa neho to vyplýva z dokumentov, ktoré mu poskytla jedna z európskych rozviedok.

vojna na Ukrajine, Kyjev, poštová známka Čítajte viac Kremeľ sa pokúšal zasiahnuť do nemeckej politiky a vytvoriť proruskú koalíciu, píše WP

21:04 Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v sobotu uviedol, že odmieta zatiahnuť svoju krajinu do rusko-ukrajinského konfliktu a vyzval na mierové urovnanie sporu medzi Moskvou a Kyjevom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Lula, ktorý sa snaží, aby Brazília zohrávala úlohu sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou, nedávno rozhneval Kyjev svojimi vyjadreniami, že i Ukrajina nesie podiel na vypuknutí vojny.

„Zatiaľ čo moja vláda odsudzuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny, podporujeme politické riešenie konfliktu prostredníctvom rokovaní,“ povedal brazílsky prezident v Lisabone po stretnutí so svojím portugalským kolegom Marcelom Rebelom de Sousom.

„Naliehavo potrebujeme, aby si skupina krajín sadla za stôl s Ukrajinou aj Ruskom. Brazília sa nechce zúčastniť tejto vojny. Brazília chce budovať mier,“ dodal.

Podľa portugalského prezidenta Lula verí, že cesta k spravodlivému a trvalému mieru si vyžaduje, aby sa prioritou stali rokovania. „Portugalsko má iný postoj. Myslíme si, že na to, aby sa cesta k mieru stala možnosťou, musí mať Ukrajina v prvom rade právo reagovať na inváziu,“ povedal.

20:22 Sily ruskej armády a žoldnierskej organizácie Vagnerova skupina podnikajú neprestajné útoky na východoukrajinské mesto Bachmut. Situácia tam „zostáva mimoriadne napätá", povedal pre ukrajinskú televíziu veliteľ roty ukrajinskej 92. mechanizovanej brigády Jurij Fedorenko. „Boje sú extrémne ťažké," konštatoval. „Nepriateľ používa celý svoj dostupný útočný a úderný potenciál z hľadiska techniky a živej sily," dodal Fedorenko. Informuje o tom portál cnn.com.

Ukrajinská armáda však podľa Fedorenka realizuje „aktívnu obranu" a opätovne získava niektoré pozície, a to „aj na predmestiach aj v samotnom meste, vytláča nepriateľa od komunikačných trás a vyháňa ho z jeho pozícií".

19:10 Postsovietske štáty ako Ukrajina alebo pobaltské krajiny nemajú skutočnú oporu v medzinárodnom práve, povedal v rozhovore s televíziou LCI čínsky veľvyslanec vo Francúzsku Lu Ša-jie. Vyjadrenie prišlo v reakcii na otázku, či je Krym v jeho očiach súčasťou Ukrajiny. Na jeho slová v sobotu reagoval lotyšský minister zahraničia Edgars Rinkévičs, ktorý ich označil za neprijateľné.

čína, vojaci, vojačky, armáda, vojenská prehliadka, Čítajte viac Čínsky diplomat: Ukrajina a pobaltské štáty nemajú oporu v medzinárodnom práve

18:47 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal dva dekréty schválené Národnou bezpečnostnou a obrannou radou o uvalení sankcií na viac ako 400 fyzických a právnických osôb. Sankcie sa týkajú 25 ruských občanov, štyroch občanov Švajčiarska a ôsmich občanov Mali. Na sankčnom zozname sú aj rodiny ruského oligarchu Vladimira Potanina, ruského predstaviteľa Sulejmana Kerimova a vojaka zodpovedného za mučenie ukrajinských zajatcov. Informuje o tom web Kyiv Independent.

Terčom ukrajinských sankcií sú aj ruské politické strany, technologické spoločnosti, ruská Ústredná volebná komisia a niektoré firmy registrované vo Švajčiarsku, Luxembursku, Francúzsku, na Cypre a na Malte. Podľa dokumentov zverejnených na webovej stránke ukrajinského prezidenta sankcie Kyjiva sú uvalené aj na viacero ruských športovcov a tiež na ruské internetové vyhľadávače Rambler a Yandex.

18:12 Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou dnes ohlásil evakuáciu asi 3000 ľudí v oblastnom centre Belgorodu, na ktorý vo štvrtok ruské lietadlo nedopatrením zhodilo bombu. Presun ľudí zdôvodnil nálezom výbušného zariadenia. O niekoľko hodín neskôr na sociálnych sieťach napísal, že zariadenie bolo z rezidenčnej oblasti odstránené a že ľudia sa pomaly vracajú do svojich domovov.

"Operačný štáb rozhodol o vykonaní evakuácie 17 bytových domov v okruhu 200 metrov. Podľa prvých informácií ide o viac ako 3000 ľudí, "uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov na sociálnej sieti Telegram a spresnil miesta, na ktoré sa mali ľudia dostaviť.

Neskôr na tej istej sieti uviedol, že výbušné zariadenie bolo zo štvrti odstránené. „Postupne zabezpečujeme návrat ľudí do bytov,“ napísal.

Pri štvrtkovej explózii v Belgorode utrpeli zranenia traja ľudia. Podľa ruského ministerstva obrany ju spôsobilo ruské bojové lietadlo Su-34, ktoré nedopatrením na Belgorod zhodilo bombu. Nie je však jasné, či štvrtková explózia s dnes ohlásenou evakuáciou súvisí.

V súvislosti so štvrtkovým incidentom agentúra AFP poznamenala, že ruské lietadlá vykonávajú pravidelné prelety nad Belgorodom od vlaňajšieho februára, keď Moskva začala vojenskú agresiu voči Ukrajine. Pripomenula tiež prípad z vlaňajšieho októbra, keď sa ruský bombardér Su-34 zrútil na obytný dom v juhoruskom meste Hosk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska a spôsobil 16 obetí na životoch.

17:25 Rusko vyhostí viac ako 20 nemeckých diplomatov v rámci odvetného opatrenia za „hromadné vyhostenie“ ruských diplomatov z Nemecka. Uviedla to v sobotu hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. TASR správu prevzala z agentúr AFP a Reuters.

Zacharovová dôrazne odsúdila rozhodnutie Nemecka vyhostiť zamestnancov ruských diplomatických misií v Nemecku. Podľa ruských médií označilo Nemecko za nežiadúce osoby viac ako 20 ruských diplomatov. Berlín to zatiaľ nepotvrdil.

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Zacharovovej vyjadrenia eviduje. Dodalo, že nemecká vláda bola v uplynulých týždňoch v kontakte s Moskvou, vzájomné diskusie sa týkali otázok „personálneho obsadenia príslušných diplomatických misií“.

V Berlíne navyše v sobotu pristálo ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Podľa nemeckého rezortu diplomacie to súvisí práve s nedávnymi diskusiami medzi Berlínom a Moskvou. Ďalšie detaily však nemecké ministerstvo neposkytlo.

16:02 Južné operačné velenie ukrajinskej armády hlásilo, že v Čiernom mori sa nachádza v bojovej pohotovosti 11 ruských bojových lodí, vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených strelami s plochou dráhou letu typu Kalibr. Správu priniesol v sobotu portál britského denníka The Guardian.

Tlačová služba ukrajinského operačného velenia Juh to oznámila na Facebooku, informovala agentúra Ukrinform.

„Situácia ozbrojených síl, ktoré sú zodpovedné za južnú oblasť (Ukrajiny), je stále ťažká, ale pokračujeme v plnení svojich bojových úloh. Zoskupenie nepriateľských plavidiel v Čiernom mori pozostáva z 11 objektov vrátane dvoch ponoriek vyzbrojených ôsmimi strelami Kalibr,“ uviedlo južné operačné velenie ukrajinskej armády.

15:50 Vyše 3 000 ľudí musia po náleze výbušniny evakuovať v ruskom meste Belgorod, ktoré sa nachádza 40 kilometrov od ukrajinskej hranice. Oznámil to gubernátor Belgorodskej oblasti Viačeslav Gladkov, na ktorého sa v sobotu odvolal portál britskej televízie Sky News.

Situácia nastala dva dni po tom, čo ruské bojové lietadlo Su-34 náhodne zhodilo na mesto bombu. Tá spôsobila výbuch, ktorý zranil troch ľudí, uviedli ruskí predstavitelia. Nie je jasné, či nájdená výbušnina súvisí s incidentom s bojovým lietadlom.

Najprv musia byť evakuovaní obyvatelia vyše 20 budov, potom môžu odborníci na zneškodňovanie výbušnín „neutralizovať“ toto zariadenie, informoval gubernátor Gladkov v príspevku na platforme Telegram.

Belgorord photo 2023-04-20 22-48-36.jpg Zest Belgorod Čítajte viac Rusi zhodili bombu na vlastné mesto. V Belgorode po nej zostal obrovský kráter

Medzitým bolo zverejnené video, ktoré zachytáva incident s ruským nadzvukovým stíhacím bombardérom Su-34. Vojenský odborník televízie Sky News, vicemaršál letectva vo výslužbe Sean Bell, povedal, že tento incident „len zdôrazňuje nespôsobilosť ruských pilotov“.

14:48 Nemecko rozhodlo o ďalšom hromadnom vyhostení ruských diplomatov, oznámilo dnes podľa agentúry TASS ruské ministerstvo zahraničia. Úrad nespresnil počet, ale uviedol, že na rozhodnutie zareaguje. Berlín sa k veci zatiaľ nijako nevyjadril. Nemecký server Focus písal koncom marca o chystanom vyhostení asi 30 ruských diplomatov kvôli podozreniu, že vykonávajú špionážnu činnosť.

Hannover / Rusko / Ukrajina / Protest / Čítajte viac Nemecko a Rusko si navzájom vyhostili diplomatov, tvrdí Moskva

13:40 V Berlíne v sobotu pristálo ruské lietadlo so špeciálnym diplomatickým povolením. Pre agentúru DPA to povedal hovorca nemeckých vzdušných síl, informuje TASR. Lietadlo odletelo do Berlína z Moskvy. Hovorca neuviedol žiadne podrobnosti o pasažieroch či náklade predmetného lietadla.

Daný let vzbudil v sobotu záujem na sociálnych sieťach, všíma si DPA. Ruské lietadlá v súčasnosti pristávajú v krajinách EÚ iba mimoriadne sporadicky. Členské štáty Únie sa totiž vlani po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu rozhodli uzavrieť svoj vzdušný priestor a letiská pre ruské lietadlá.

12:12 Ukrajinské letectvo oznámilo, že zostrelilo štyri z piatich bezpilotných lietadiel Šáhid, ktoré podľa neho Rusko v noci na dnes vyslalo do rôznych oblastí Ukrajiny. Informovala o tom stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

V Záporožskej, Dnepropetrovskej, Chersonskej a Mykolajivskej oblasti na juhu krajiny bol v noci vyhlásený letecký poplach. Ukrajinské médiá informovali o dvoch explóziách, ktoré počuli obyvatelia Záporožia. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak napísal, že to „funguje protivzdušná obrana“. O niečo neskôr ukrajinské letectvo oznámilo, že zostrelilo štyri z piatich šáhidov iránskej výroby.

Ruské sily použili novú dodávku bezpilotných lietadiel Šáhid na útok na Ukrajinu už tretí deň po sebe a prvýkrát po 25 dňoch zaútočili na Kyjev, uviedol vo svojej poslednej správe z piatka americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Kyjev nehlásil žiadne škody spôsobené údermi v meste.

Ukrajinský generálny štáb oznámil, že vo štvrtok ruské sily vypustili celkovo 26 dronov, z ktorých ukrajinské sily zostrelili 21, a o deň neskôr dokopy 12 dronov, z ktorých ukrajinské sily zlikvidovali osem.

Najvyšší predstaviteľ Ruskom okupovaného ukrajinského polostrova Krym dnes uviedol, že boli aktivované systémy protivzdušnej obrany. Neohlásil ale žiadne škody ani obete. „Žiadam všetkých, aby zachovali pokoj a dôverovali iba dôveryhodným zdrojom informácií,“ uviedol na aplikácii pre zasielanie správ Telegram Sergej Aksjonov.

11:50 Na fronte pri Bachmute a Avdijivke pokračujú ruské útoky, ukrajinské jednotky podľa generálneho štábu odrazili 53 útokov. Bachmut zostáva v epicentre bojov. Ruské sily sa neúspešne pokúsili o postup pri obciach Bohdanivka a Hryhorivka, uviedol v dnešnom hlásení generálny štáb.

11:23 Fínsko ohlásilo už dvanásty balík vojenskej pomoci Ukrajine. Nový balík má obsahovať vybavenie na výcvik pre 30-tisíc ukrajinských vojakov. Uviedla to v piatok fínska vysielacia spoločnosť Yle, ktorá citovala údaje fínskeho ministerstva obrany. „Ukrajina potrebuje rôzne druhy pomoci. Podieľame sa na výcvikovej misii Európskej únie trénovaním ukrajinských vojakov a nevyhnutnou materiálnou pomocou," povedal fínsky minister obrany Antti Kaikkonen. Informuje o tom portál Kyiv Independent.

Najnovší balík pomoci, ktorý už schválil fínsky prezident Sauli Niinistö, znamená, že podpora Ukrajiny zo strany Helsínk od februára 2022 dosiahne sumu 990 miliónov eur, uviedla vysielacia spoločnosť Yle. Fínska vláda sa z bezpečnostných dôvodov nevyjadrila o konkrétnom obsahu balíka pomoci ani nezverejnila presný čas jej príchodu na Ukrajinu.

10:25 Ruská armáda za uplynulý deň podľa Kyjeva stratila 680 vojakov. Straty ruských ozbrojených síl na životoch od začiatku vojny sa zvýšili na 185 730, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o štyri tanky, štyri obrnené bojové vozidlá pechoty a päť delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa Kyjiva stratilo celkovo 3 672 tankov, 7 130 obrnených bojových vozidiel pechoty a 2 832 delostre­leckých systémov.

9:40 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil vytvorenie nových vojenských jednotiek. Tie majú byť použité v očakávanej ukrajinskej protiofenzíve. Prezident sa takisto poďakoval západným krajinám, ktoré Ukrajine pomáhajú v rámci tzv. kontaktnej skupiny pre Ukrajinu.

zelenskyj vojani ukrajina Avdijivka Čítajte viac Ukrajinská protiofenzíva sa blíži. Zelenskyj oznámil prípravu nových vojenských jednotiek

8:13 Zo španielskeho prístavu Santander vyplávala v piatok nákladná loď so šiestimi tankami Leopard 2A4 pre Ukrajinu. Napísala to agentúra Reuters. Ide o prvé kusy z desiatich týchto tankov nemeckej výroby, ktoré Madrid sľúbil dodať krajine napadnutej ruskými vojskami. Španielsko tiež vycvičilo posádky a techniky potrebné na ich prevádzku.

Madrid sľúbil dodávku tankov Ukrajine podobne ako ďalšie európske krajiny na začiatku tohto roka. Stroje pochádzajú z rezervy a pred opravami boli nepojazdné. Celkom chce Španielsko poslať na Ukrajinu desať tankov Leopard 2A4, z ktorých štyri sa ešte len opravujú. Loď pláva do Poľska, odkiaľ budú tanky presunuté do Ukrajiny. Nie je jasné, kedy do cieľovej krajiny dorazí.

Španielsko vycvičilo tiež 40 ukrajinských tankistov a 15 technikov, ktorí sú nevyhnutní pre prevádzku týchto zbraní. Krajiny NATO sľúbili, že Ukrajine odovzdajú 48 tankov Leopad 2, píše agentúra Reuters. Na Ukrajinu medzitým z Nemecka dorazilo 18 týchto tankov, potvrdil minulý mesiac kancelár Olaf Scholz. Nemecko v piatok podpísalo s Poľskom a Ukrajinou memorandum o zriadení servisného strediska pre tanky Leopard 2 v Poľsku.

7:51 Ukrajine sa podarilo získať z ruského zajatia 28 ukrajinských vojakov výmenou za jedného duchovného Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi. Podľa ruského servisu stanice BBC o tom informoval šéf ukrajinskej tajnej služby SBU Vasyl Maljuk. Ukrajinské úrady vinia Ukrajinskú pravoslávnu cirkev zo spolupráce s Moskvou.

Pri nedávnych rozsiahlych raziách v kláštoroch a kostoloch Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi SBU u niektorých jej duchovných našla ruské pasy. Proti viacerým predstaviteľom tejto cirkvi tiež ukrajinské úrady nedávno v súvislosti s týmito prehliadkami začali trestné stíhanie.

Ukrajina počas výmeny odovzdala Rusku spolu dvoch duchovných, pričom za jedného z nich získala 28 vojakov. Meno duchovného Maljuk nespresnil, nespresnil ani dátum výmeny.

Ukrajinská pravoslávna cirkev, nazývaná tiež Ukrajinská pravoslávna cirkev moskovského patriarchátu, bola až do mája minulého roka autonómnou súčasťou Ruskej pravoslávnej cirkvi. S ňou sa oficiálne rozišla po tom, čo odsúdila ruskú agresiu proti Ukrajine. Ukrajinské úrady však tvrdia, že cirkev naďalej s Moskvou spolupracuje. Okrem Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi pôsobí v krajine aj Pravoslávna cirkev Ukrajiny, ktorá je považovaná za národnú.

7:30 Spojenci podporujúci Ukrajinu v jej boji proti ruskej invázii sa chcú naďalej sústreďovať na posilnenie ukrajinskej pozemnej protivzdušnej obrany, naopak, poskytnutie stíhacích lietadiel západnej konštrukcie ako prioritu nevidia. V piatok to po rokovaní na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku povedal minister obrany USA Lloyd Austin. Nemecko pri tejto príležitosti oznámilo, že v sobotu začne výcvik viac ako stovky ukrajinských vojakov, ktorí sa budú učiť ovládať staršie nemecké tanky Leopard 1.

Austin na záverečnej tlačovej konferencii viackrát zdôraznil, že pre Ukrajinu je hlavná protivzdušná obrana. „To je to, čo je teraz najdôležitejšie. A my zabezpečíme, aby ju Ukrajina mala k dispozícii. Potrebuje ju na ochranu civilistov, ale aj svojich vojenských síl,“ povedal.

Rovnaký názor ako Austin mal aj jeho nemecký kolega Boris Pistorius. Ten v Ramsteine informoval, že Nemecko pred pár dňami odovzdalo Ukrajine druhý moderný systém protileteckej obrany IRIS-T SLM. Oznámil tiež, že spoločne s kolegami z Poľska a Ukrajiny podpísal memorandum o zriadení servisného strediska pre tanky Leopard 2 v Poľsku. Fungovať by mohlo od konca mája. Jeho ročné náklady na prevádzku odhadol až na 200 miliónov eur.

vojna na Ukrajine, mínomet Čítajte viac Nemecký minister obrany považuje za prijateľné, ak by Ukrajinci útočili aj na ruskom území

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pred začiatkom rokovania povedal, že všetci členovia NATO vidia Ukrajinu ako budúcu aliančnú krajinu, ale prioritou je teraz to, aby Kyjev vojensky uspel v obrane pred ruskou inváziou. To povedal aj Pistorius, podľa ktorého treba najskôr ukončiť vojnu, a to čo najvýhodnejšie pre Ukrajinu.

Stoltenbergovu víziu ukrajinského členstva v NATO ale zrejme nezdieľajú všetky štáty, jedným z nich je podľa vyjadrení na twitteri maďarský premiér Viktor Orbán.

Viktor Orbán Čítajte viac "Čože?!" reagoval Orbán na vyjadrenie šéfa NATO o členstve Ukrajiny

Čoskoro by sa však NATO mohlo rozšíriť o Švédsko, ako povedal Austin. Vstup Švédska zatiaľ blokuje Turecko s Maďarskom, naopak Fínsko, ktoré o členstvo požiadalo spoločne so Švédskom, už členom aliancie od začiatku apríla je.

Austin po rokovaní v Ramsteine ubezpečil, že spojenci budú naďalej vojensky podporovať Ukrajinu, a to kým bude treba. Dodal, že ruský prezident Vladimir Putin sa s inváziou na Ukrajinu vo všetkých bodoch prepočítal, keďže Kyjev je naďalej vojensky silný a Západ jednotný.

Spojené štáty začnú čoskoro cvičiť ukrajinských vojakov na amerických tancoch Abrams, ktoré podľa Austina USA dopravia do Nemecka v najbližších týždňoch. Výcvik potom potrvá asi desať týždňov. Šéf amerického zboru náčelníkov štábov Mark Milley po rokovaní v Ramsteine vyhlásil, že tanky Abrams situáciu na bojisku zmenia, zároveň ale varoval, že nebudú žiadnou zázračnou zbraňou.

484 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine