437. deň: Prigožin: Z Moskvy dostávame muníciu, ale v praxi sme ju zatiaľ nevideli

Šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin uviedol, že jeho jednotky začínajú dostávať potrebnú muníciu. Ale „v praxi sme ju (zatiaľ) nevideli," dodal. Prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne pozastavujú, oznámil predstaviteľ ruskej okupačnej správy. Ako dôvod uviedol možné "provokácie" zo strany ukrajinských síl. Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička vypustilo Rusko v noci na dnes na Ukrajinu dovedna takmer 60 iránskych dronov, z ktorých 36 smerovalo na hlavné mesto. Všetky sa podarilo zostreliť. Pokračovali tiež útoky na Odesu a výbuchy zaznamenali aj v Chersone. EÚ chystá nový balík sankcií proti Rusku, má sa týkať aj čínskych firiem.

08.05.2023 06:15 , aktualizované: 21:58
prigožin Foto:
Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou Jebgenija Prigožina v piatok 5. mája 2023 šéf Vagnerovej skupiny číta vyhlásenie pred svojimi jednotkami na neznámom mieste.
debata (491)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 437. deň
  • Rusi pozastavili prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne
  • Prigožin: Z Moskvy dostávame muníciu, ale v praxi sme ju zatiaľ nevideli
  • Ruská armáda v noci 60 dronmi útočila na Kyjev či Odesu
  • Rusko vypálilo aj 16 rakiet či podniklo 61 leteckých úderov
  • Podľa Kyjeva Rusi prišli už o 194 970 vojakov
  • Zelenskyj: Rusko bude porazené, tak ako boli porazení nacisti
  • Petr Pavel varoval Kyjev pred uponáhľaním chystanej protiofenzívy
  • CNN: Zostrelenie ruského Kinžalu Patriotom nad Ukrajinou nadchlo Pentagón
VIDEO: Rusi priniesli skazu. Čo zostalo z Bachmutu?
Video
Ľudia sa fotia pred kvitnúcimi stromami, v...
Žena sa opiera o kvitnúci strom a na vrchole...
+5Dievča sa opiera o priekopu v parku v Kyjeve,...

21:57 Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin uviedol, že podľa predbežných údajov začínajú jeho jednotky dostávať potrebnú muníciu. Podľa agentúry Reuters tiež informoval o ťažkých bojoch vo východoukrajinskom meste Bachmut.

„Dnes skupiny postúpili maximálne o 130 metrov… Prebiehajú prudké boje, ale skupiny pokračujú v postupe,“ uviedol Prigožin vo zvukovej správe zverejnenej na sociálnych sieťach. „Podľa predbežných údajov začíname dostávať muníciu. V praxi sme ju (zatiaľ) nevideli,“ dodal.

Prigožin uviedol, že ukrajinské sily sa v meste obmedzili na oblasť s rozlohou asi 2,36 kilometra štvorcových.

Bachmut je pod ruským útokom už viac ako deväť mesiacov, pričom wagnerovci stoja na čele opakovaných pokusov o postup v kedysi 70-tisícovom meste.

Ukrajinskí velitelia prisľúbili, že si mesto udrží napriek ruskej snahe dobyť ho do utorkového sviatku Dňa víťazstva, ktorým Rusko si pripomína porážku nacistického Nemecka.

Prigožin minulý týždeň pohrozil, že stiahne svoje jednotky, pokiaľ nedostanú potrebnú muníciu, ale následne túto hrozbu odvolal.

21:29 Holandská verejnoprávna televízia NOS stiahla svoju moskovskú korešpondentku Iris de Graafovú z Ruska pre obavy o jej osobnú bezpečnosť. Na správu viacerých holandských médií upozornil spravodajca TASR.

Tridsaťdvaročná de Graafová pôsobí v Rusku od roku 2020, ale v posledných mesiacoch jej prácu stále viac sťažovali zásahy ruských bezpečnostných služieb, uviedla šéfka spravodajstva NOS Giselle van Cannová.

Vzťahy medzi Ruskom a Holandskom sú v posledných rokoch napäté. Zhoršili sa ešte viac po odsúdení dvoch ruských dôstojníkov a jedného ukrajinského spolupracovníka ruských síl za zostrelenie lietadla spoločnosti Malaysia Airlines v roku 2014 (let MH17) holandským súdom a po vydaní zatykača na ruského prezidenta Vladimira Putina Medzinárodným trestným súdom so sídlom v Haagu v marci tohto roka.

„Situácia Iris de Graafovej ako najviditeľnejšej holandskej korešpondentky v Moskve je príliš nepredvídateľná na to, aby sme boli schopní adekvátne posúdiť riziká,“ opísala situáciu van Cannová. Podľa jej slov bude stiahnutá korešpondentka aj naďalej pokrývať ruské záležitosti, ale z Holandska. NOS vyjadrila „hlbokú ľútosť“, že priame spravodajstvo o situácii v Rusku bude obmedzené.

De Graafová v marci v jednej z televíznych relácii NOS povedala, že žiť a pracovať v Moskve znamená byť neustále v pohotovosti. „Neprechádzam na červenú, pretože to môže byť administratívny delikt a ak dostanete dva také, môžu vás z krajiny vyhostiť,“ opísala situáciu.

21:09 „Bol som pri tom, sedel som vedľa vtedajšieho poľského poradcu pre národnú bezpečnosť Mariusza Handzlika. Obaja sme ohromení vstali, pozreli sa na seba a povedali: ‚Počul si to isté čo ja?‘,“ uviedol americký diplomat Daniel Fried, ktorý o slovách Putina následne upovedomil vtedajšiu šéfku americkej diplomacie.

putin, clinton Čítajte viac Putin roky pred anexiou Krymu spochybňoval suverenitu Ukrajiny, USA a spojenci to ignorovali

20:15 Prevádzku Záporožskej jadrovej elektrárne pozastavujú, oznámil podľa ruských médií predstaviteľ okupačnej správy. Ako dôvod uviedol možné „provokácie“ zo strany ukrajinských síl, informovala stanica Sky News.

Rusko obsadilo najväčšiu jadrovú elektráreň v Európe vlani v prvých dňoch svojej invázie na Ukrajinu. Očakáva sa, že Kyjev čoskoro začne protiofenzívu s cieľom opätovne získať územia dobyté Ruskom vrátane Záporožskej oblasti, kde ruské úrady začali s evakuáciami.

Záporožská jadrová elektráreň Čítajte viac Rusi mali v Záporožskej jadrovej elektrárni rozmiestniť raketomety Grad

„Hladina (vody v neďalekej Kachovskej priehrade) stúpla na 17,8 metra. Uvedomujeme si, že je to manipulácia. Jadrové reaktory boli pozastavené,“ citovala agentúra TASS šéfa ruskej oblastnej správy Jevgenija Balického.

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v minulosti uviedol, že všetkých šesť reaktorov záporožskej elektrárne už je v stave „studeného odstavenia“, čo znamená, že nevyrábajú elektrinu, avšak stále sa v nich nachádza nukleárny materiál.

Grossi v sobotu varoval, že situácia v oblasti elektrárne je čoraz nestabilnejšia a nebezpečnejšia. Balickij podľa agentúry TASS v pondelok povedal, že z dedín blízko frontovej línie dosiaľ evakuovali okolo 3000 ľudí.

19:58 Zákaz používania ruských, sovietskych a ukrajinských vlajok a vojnových symbolov pri berlínskych pamätníkoch, kde si ľudia dnes a v utorok pripomínajú koniec druhej svetovej vojny, platí. Pokyn vydaný berlínskou políciou dnes definitívne schválil príslušný vrchný správny súd, napísala agentúra DPA. Cez víkend pritom súd nižšej inštancie naopak používanie vlajok povolil.

Polícia v piatok rozhodla, že počas akcií pri príležitosti výročia konca vojny sa nesmú ukazovať vlajky, portréty prezidentov Vladimíra Putina, Alexandra Lukašenka a Volodymyra Zelenského a ďalšie symboly či slogany, aby sa zabránilo ich zneužitiu na vojnovú propagandu. V sobotu ale správny súd nariadenie zrušil. Nadriadený súd však teraz rozhodol, že zákaz týkajúci sa vlajok a symbolov platí a zdôvodnil to tak, že v súvislosti s vojnou na Ukrajine možno ruské a sovietske vlajky chápať ako vyjadrenie sympatií k Rusku, ktoré susednú krajinu napadlo, čo je neprijateľné.

Zákaz platí pri pamätníkoch v centrálnom berlínskom parku Tiergarten, v štvrti Treptow a pankowskom parku Schönholzer Heide.

Polícia v Nemecku sa kvôli výročiu konca vojny pripravovala aj na možné strety medzi proruskými a proukrajinskými aktivistami, zatiaľ ale žiadne násilnosti hlásené nie sú.

19:03 Ruské úrady začali povolávať do armády v okupovanom ukrajinskom meste Mariupoľ. Oznámila to v pondelok na komunikačnej platforme Telegram legitímna mariupoľská mestská rada. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

„V Mariupoli začali činnosť úrady na odvody do armády. Okupanti hľadajú občanov, ktorí si neplnia svoju ‚vojenskú povinnosť‘. Nepriatelia plánujú do augusta povolávať mužov do armády," uviedol mariupoľský starosta Vadym Bojčenko, ktorý sa nachádza na území pod kontrolou Ukrajiny.

Ako prvých budú údajne povolávať zamestnancov verejného sektora. Bojčenko poznamenal, že muži v okupovanom Mariupoli by mohli byť poslaní zomierať za ruských votrelcov, ktorí zničili ich mesto.

18:23 Ruské okupačné úrady v ukrajinskej Záporožskej oblasti sťahujú svojich predstaviteľov, miestnych kolaborantov a deti s ich učiteľmi z mesta Tokmak do Berďanska, ktoré leží na pobreží Azovského mora zhruba 100 kilometrov juhovýchodne od Tokmaku. Uviedol to v pondelok generálny štáb ukrajinskej armády, informuje portál Kyiv Independent.

Ukrajinská armáda dodala, že v okupovanom Tokmaku sa tvoria rady na palivo, keďže miestnych vodičov upozornili na prerušenie dodávok pohonných látok. Oddelenie ruskej polície v okupovanej dedine Vesele podľa ukrajinského generálneho štábu zatvorili a deň pred jeho uzavretím miestne okupačné úrady ničili policajnú dokumentáciu.

Vlani na jeseň počas ukrajinskej protiofenzívy v Chersonskej oblasti ruské úrady realizovali nútené premiestňovanie obyvateľstva, ktoré označovali za „evakuáciu". Predpokladá sa, že Ukrajina podnikne rozsiahlu protiofenzívu v najbližších týždňoch.

17:41 Podnestersko vyzvalo Moskvu, aby v tomto proruskom separatistickom regióne v Moldavsku posilnila svoj vojenský kontingent. Zdôvodnilo to podľa neho vzrastajúcimi bezpečnostnými hrozbami, uviedla agentúra RIA Novosti.

V rozpore s prianím Kišineva udržuje Rusko od vojny medzi proruskými separatistami a moldavskými vládnymi silami v roku 1992 v Podnestersku stovky vojakov, ktoré označuje za mierové jednotky.

„Podnestersko opakovane žiadalo o zvýšenie počtu ruských mierových síl (…) Takáto možnosť existuje a je odôvodnená z hľadiska zvyšujúcich sa bezpečnostných rizík,“ uviedol Leonid Manakov, vyslanec Podnesterska v Moskve. Ruskí vojaci sú podľa neho hlavnou prekážkou toho, aby Moldavsko či Ukrajina na tento región zaútočili.

Moldavsko Čítajte viac Má Rusko šancu, aby v Moldavsku pripravilo puč? Odpovedá expert

Vzťahy Moldavska s Ruskom sú v súčasnej dobe značne napäté a prudko sa zhoršili od začiatku plnohodnotnej invázie Moskvy na Ukrajinu vo februári minulého roka, ktorú Kišiňov opakovane odsúdil. Moldavská prozápadná vláda viní Moskvu zo zasahovania do vnútorných záležitostí krajiny, prestala odoberať ruský zemný plyn a požiadala o vstup do Európskej únie, pripomenula agentúra Reuters.

Podnestersko leží na hranici s juhozápadnou Ukrajinou neďaleko čiernomorského prístavu Odesa. Rusko má v regióne aj malú jednotku vojakov, ktorá bráni obrovský muničný sklad, ktorý tu zostal po rozpade Sovietskeho zväzu. Podľa RIA Novosti v súčasnosti tvorí ruskú posádku v Podnestersku nie viac ako 450 vojakov.

17:00 Náboroví pracovníci navštevujú mešity a imigračné úrady, kde sa zameriavajú na ľudí zo Strednej Ázie. „Na imigračných úradoch sa zamestnanci, ktorí hovoria tadžicky a uzbecky, bežne snažia o nábor migrantov,“ uviedlo britské ministerstvo.

rusko Čítajte viac Moskve došli domáce zdroje. Putin vojakov na Ukrajinu verbuje medzi migrantmi z Ázie

16:22 Ukrajinský Červený kríž uviedol, že ruský vzdušný útok z noci na dnešok zničil jeho sklad humanitárnej pomoci v Odese. Poškodená bola pri inom útoku aj mobilná nemocnica v Mykolajive. Zariadenie muselo prerušiť činnosť, nikto z pracovníkov nebol zranený.

„Ôsmeho mája bol pri raketovom útoku na Odese zničený sklad ukrajinského Červeného kríža s rozlohou 1000 metrov štvorcových. Požiar úplne zničil humanitárnu pomoc uloženú v sklade," uviedla na facebooku ukrajinská pobočka tejto medzinárodnej organizácie s tým, že distribúcia pomoci a niektoré ďalšie služby museli byť pozastavené.

Červený kríž ďalej uviedol, že pri nedeľnom útoku bola poškodená jeho mobilná nemocnica v Mykolajive. Zničená bola časť vybavenia a nábytku. „V súčasnej dobe prebieha odstraňovanie následkov ostreľovania, po ktorom bude nemocnica obnovená v bežnej prevádzke, ale na inom mieste,“ uviedla organizácia.

15:57 Ukrajina obvinila Rusko z podkopávania dohody o obilí. Ukrajinská vláda v uviedla, že dohoda je fakticky zastavená, keďže Rusko odmieta registrovať a kontrolovať lode prichádzajúce do čiernomorských prístavov.

Ukrajina Fínsko Zelenskyj návšteva summit uarus Čítajte viac Ukrajina obviňuje Rusko: Podkopávate dohody o obilí a blokujete čiernomorské prístavy

15:08 Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová navštívi v utorok Kyjev, aby tam rokovala s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, oznámil v pondelok hovorca EK.

„Návšteva bude zameraná na všetky oblasti našich vzťahov s Ukrajinou,“ uviedol hovorca EK Eric Mamer. Zároveň potvrdil neochvejnú podporu Ukrajiny zo strany Európskej únie.

Pôjde v poradí o piatu návštevu von der Leyenovej v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári. Jej cesty do ukrajinského hlavného mesta, ktoré je často cieľom ruských raketových útokov, sa uskutočňujú za prísnych bezpečnostných opatrení a Mamer preto nezverejnil bližšie informácie týkajúce sa jej programu.

„Samozrejme ste si všimli, že návšteva sa uskutoční v Deň Európy,“ uviedol Mamer. Odkazoval pritom na pripomienku európskej jednoty, ktorá sa zhoduje s výročím konca druhej svetovej vojny.

„V tejto súvislosti vrelo vítame oznámenie prezidenta Zelenského, že 9. mája si budú na Ukrajine odteraz taktiež pripomínať Deň Európy,“ povedal Mamer.

14:35 Ruskí vyšetrovatelia obvinili z terorizmu muža podozrivého z atentátu na prominentného prokremeľského spisovateľa Zachara Prilepina. Dnes o tom informovala agentúra Reuters. Súd v meste Nižný Novgorod ho poslal na dva mesiace do väzby.

Prilepin má zlomené obe nohy po tom, čo explodovalo auto, ktorým cestoval. Druhý muž, ktorý s ním bol vo vozidle a ktorý pre neho pracoval ako vodič a ochranca, pri atentáte zomrel.

zväčšiť Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou... Foto: SITA/AP
prilepin Na zábere z videa zverejneného tlačovou službou ruského ministerstva vnútra v sobotu 6. mája 2023 zadržaný podozrivý muž z atentátu na prokremeľského nacionalistu Zachara Prilepina sedí na policajnej stanici v regióne Nižný Novgorod.

Prokuratúra dnes informovala, že Alexander Permjakov bol obvinený zo spáchania teroristického činu a z neoprávneného nakladania s výbušninami. Vyšetrovatelia už skôr uviedli, že sa Permjakov priznal a povedal, že konal na pokyn ukrajinských tajných služieb. Polícia ho zadržala v sobotu, keď opúšťal les, v ktorom sa atentát stal. Permjakov podľa ruských úradov pochádza z ukrajinského Donecku, ktorý je ale v súčasnosti na území okupovanom Ruskom. Podľa agentúry TASS bol v minulosti odsúdený kvôli lúpeži a násilnej trestnej činnosti.

Ruské ministerstvo zahraničia v sobotu vzápätí po atentáte na Prilepina, ktorý je jednoznačným zástancom ruskej invázie na Ukrajinu, zo zodpovednosti za neho obvinilo Kyjev a západné krajiny, najmä Spojené štáty.

Prilepin Čítajte viac Chválil sa vraždením na Ukrajine. Ruský nacionalista Prilepin prežil atentát partizánov

Ukrajinské bezpečnostné zložky ani nepotvrdili, ani nevyvrátili, že majú s atentátom niečo spoločné. Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak, povedal, že sa domnieva, že za útokom stojí Rusko. V sobotu sa k zodpovednosti za útok prihlásila partizánska skupina Ateš, ktorá vznikla vlani v septembri av ktorej sú aktívni Ukrajinci, krymskí Tatári aj Rusi.

13:35 Podľa kyjevského starostu Vitalija Klička vypustilo Rusko v noci na dnes na Ukrajinu dovedna takmer 60 iránskych dronov, z ktorých 36 smerovalo na hlavné mesto. Všetky sa podarilo zostreliť. V príspevku na telegrame zverejnil Kličko snímku jedného z výškových obytných domov, ktorý bezpilotné lietadlo poškodilo.

Explózia okrem Kyjeva otriasla aj Odesou, proti ktorej smeroval ruský raketový útok. Potom tu začal horieť sklad potravín, kde podľa hovorkyne ukrajinského južného veliteľstva Natalije Humenjukovej zomrel pracovník bezpečnosti. Ďalší traja ľudia boli zranení. Podľa hovorcu ukrajinských vzdušných síl Jurija Ihnata, na ktorého sa odvoláva server RBK-Ukrajina, vypustili Rusi osem protilodných striel Ch-22, z ktorých časť dosiahla svoje ciele v Odeskej oblasti.

13:09 Členské krajiny Európskej únie budú v priebehu tohto týždňa diskutovať o 11. balíku sankcií v súvislosti s ruskou vojnou voči Ukrajine. Mali by postihnúť niektoré krajiny a spoločnosti z tretích krajín, ktoré pomáhajú obchádzať sankcie EÚ. Podľa agentúry Reuters a týždenníka Politico informuje v pondelok spravodajca TASR.

Podľa Politico Európska komisia (EK) v piatok (5.5.) prišla s odvážnym návrhom zamerať sa na krajiny, ktoré pomáhajú Rusku vyhnúť sa sankciám. Cieľom je „zaplátať diery“ súčasného sankčného režimu.

Podľa údajov britského denníka Financial Times je na zozname subjektov, ktoré by mohli byť sankcionované, aj sedem spoločností z Číny a Hongkongu, ktoré spolupracujú s ruským vojensko-priemyselným komplexom, uviedol Reuters. Politico hovorí aj o iránskych spoločnostiach.

vladimir putin Čítajte viac Chmúrne scenáre sa nenaplnili, ruskú ekonomiku držia „čierni rytieri“. V Kremli bolesť ešte len príde

Európska komisia informácie zatiaľ nekomentovala.

Podľa Reuters čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok prostredníctvom svojho hovorcu varovalo, že Čína bude tvrdo brániť svoje záujmy, ak nové európske sankcie vstúpia do platnosti.

Ak ich členské štáty EÚ nezablokujú, mohli by zasiahnuť aj krajiny ako Kazachstan, Irán a Turecko.

11:37 Ruské ozbrojené sily na Ukrajine za uplynulý deň podľa Kyjeva stratili ďalších 540 príslušníkov. Straty na životoch v radoch ruskej armády od začiatku vojny tak stúpli na 194 970, uviedol v pondelok na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Moskva podľa neho za uplynulých 24 hodín prišla aj o sedem tankov, päť obrnených bojových vozidiel pechoty a osem delostreleckých systémov.

Od začiatku invázie na Ukrajinu Rusko podľa ukrajinského generálneho štábu celkovo stratilo 3 730 tankov, 7 253 obrnených bojových vozidiel pechoty a 3 018 delostre­leckých systémov.

11:04 Na Slovensku sa o 13:00 pred Veľvyslanectvom Ukrajiny v Bratislave začína zbierka „Darček pre Putina“. Pôjde o prvú slovenskú zbierku na odmínovacie zariadenie Božena 5 slovenskej výroby, ktorá následne poputuje na Ukrajinu.

„Najúspešnejšia česká zbierka na podporu ukrajinskej armády vznikla v máji 2022 a darcovia doteraz jej prostredníctvom dokázali vyzbierať a doručiť Ukrajinskej armáde zbrane a rôzny vojenský materiál za takmer 22 miliónov EUR od vyše 147 tisíc darcov,“ uvádzajú organizátori na facebooku.

10:27 Rusko v noci okrem útokov 35 iránskymi dronmi Šáhíd, ktoré všetky ukrajinská obrana zostrelila, na metropolu Kyjev či prístavné mesto Odesa, udrelo v Charkovskej, Chersonskej, Mykolajivskej a Odeskej oblasti celkom 16 raketami, podniklo 61 leteckých úderov a 52-krát pálilo zo salvových raketometov. Ukrajinský generálny štáb v tejto súvislosti píše o mŕtvych a zranených civilistoch. Len v Charkovskej oblasti bolo podľa šéfa tamojšej vojenskej správy Oleha Synehubova zranených osem ľudí, z toho sedem v meste Balaklija.

9:55 Raketové systémy Patriot boli doposiaľ úspešné pri nasadení proti balistickým strelám, o tom, či dokážu zastaviť aj nadzvukové strely, sa do minulého týždňa ale hovorilo len teoreticky, píše CNN.

kinžal, MiG-31K Čítajte viac Ukrajinské zostrelenie ruského Kinžalu Patriotom nadchlo Pentagón

9:27 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navrhol parlamentu, aby sa deň víťazstva nad nacizmom oslavoval na Ukrajine 8. mája podobne ako vo väčšine sveta. Informoval o tom denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na prejav hlavy štátu pri príležitosti konca druhej svetovej vojny.

Rovnako ako Rusko, ktoré vlani vo februári Ukrajinu vojensky napadlo, oslavovala doteraz Ukrajina Deň pamäti a víťazstva nad nacizmom 9. mája. Podľa Zelenského návrhu, ktorý musí schváliť ukrajinský parlament, bude tento dátum vyhradený Dňu Európy, ktorý doteraz pripadal na tretiu májovú sobotu, uviedol server RBK-Ukrajina.

Vo svojom dnešnom výnose Zelenskyj uviedol, že presun dňa víťazstva nad nacizmom z 9. na 8. mája je odrazom „európskej identity ukrajinského ľudu“ a má za cieľ „posilniť jednotu národov Európy“.

„Všetko staré zlo, ktoré prináša moderné Rusko, bude porazené rovnakým spôsobom, ako bol porazený nacizmus,“ citovala agentúra AFP zo Zeleného prejavu pri príležitosti konca druhej svetovej vojny. Prezident v ňom tiež sľúbil oslobodenie územia okupovaných Moskvou.

Rusko oslavuje víťazstvo v druhej svetovej vojne o deň neskôr ako väčšina krajín Európy, pretože v čase, keď nacistické Nemecko 8. mája podpísalo kapituláciu, bolo v Moskve vzhľadom na časový posun už po polnoci, teda 9. mája.

8:33 Ukrajina v pondelok ráno potvrdila ruské útoky na viacero ukrajinských miest vrátane Kyjeva a Odesy. TASR správu prevzala z agentúry DPA a webovej stránky denníka The Guardian.

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko oznámil, že v Kyjeve utrpelo počas nočných útokov zranenia najmenej päť ľudí. Úlomky drona podľa jeho vyjadrení dopadli aj na jeden obytný dom.

Vo vzdušnom priestore nad Kyjevom objavili a zostrelili 30 bezpilotných lietadiel, uviedla ukrajinská armáda.

Na Odesu na brehu Čierneho mora Rusko útočilo strelami typu Ch-22, uviedli miestne úrady. Útok spôsobil požiar v skladisku s potravinami.

7:05 Český prezident Peter Pavel varoval ukrajinské vedenie pred uponáhľaním chystanej protiofenzívy. Uviedol to pre britský denník The Guardian. Ak útok zlyhá, bude to pre Kyjev pohroma a ďalšia možnosť sa už tento rok nenaskytne. Uponáhľanie protiofenzívy by podľa neho viedlo k „strašným stratám“ a neúspechu, ktorý si Ukrajina nemôže dovoliť.

Ukrajina SR ČR Čaputová Pavel Návšteva Čítajte viac Pavel varoval Kyjev pred unáhlenou ofenzívou. Zelenskyj žiadal od neho aj od Čaputovej vyzbrojenie brigády

6:43 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu povedal, že hlavným cieľom Ruska je zničenie bezpečnosti na Ukrajine a všade v slobodnom svete, uviedol na sociálnej sieti.

„Bezpečnosť je hlavným cieľom Ruska. V našej krajine a takisto aj všade v Európe, všade v slobodnom svete,“ povedal Zelenskyj vo videu zverejnenom na Twitteri. „Ničenie bezpečnosti, spôsobovanie smrti a chaosu je všetko, čo teroristický štát robí,“ pokračoval.

Každý, kto pomáha Ukrajine, kto posilňuje partnerstvo medzi Európskymi krajinami v záujme bezpečnosti a v záujme spoločnej sily, a každý, kto vyvíja tlak na teroristický štát, je podľa Zelenského obrancom mieru.

Prezident vyjadril poďakovanie všetkým vo svete, ktorí stoja pri Ukrajine. Ukrajina podľa jeho slov rokuje so svojimi partnermi o zbraniach, ktoré jej pomôžu obnoviť mier.

Pripomenul i úsilie ukrajinských vojakov na bojisku a poďakoval im za ich nasadenie a úspechy.

6:19 Európska únia navrhuje zaviesť sankcie voči čínskym firmám, ktoré čelia obvineniu, že predávajú vybavenie využiteľné v zbraniach na podporu ruskej vojnovej mašinérie. Napísal to denník Financial Times (FT) s odvolaním sa na návrh nového balíka sankcií, ktorý tento týždeň prerokujú členské krajiny dvadsaťsedmičky.

Na navrhovanom zozname je podľa FT celkovo sedem čínskych firiem, dve z pevninskej Číny a päť z Hongkongu. Najmenej jedna z nich už čelí sankciám tiež v Spojených štátoch.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári Európska únia prijala desať balíčkov protiruských sankcií s cieľom Moskve jej vojnové snahy čo najviac sťažiť. Čína sa oficiálne k vojne na Ukrajine stavia nestranne, podľa mnohých západných krajín je ale jej postoj prinajmenšom nepriamou podporou Ruska.

*6:15** Rusko v noci na pondelok znovu zaútočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev aj prístavnú Odesu na juhozápade krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters, podľa ktorej západnú časť Kyjeva zasiahli trosky dronu. Agentúra Ukrinform napísala, že zranenia utrpeli štyria ľudia, dvaja z nich sú v nemocnici.

Starosta ukrajinského hlavného mesta Vitalij Kličko uviedol, že na miesto dopadu trosiek bezpilotného lietadla smerujú hasiči aj záchranári. Svedok, ktorého cituje Reuters, poznamenal, že v Kyjeve bolo počuť rad výbuchov. Podľa miestnych úradov, ktoré obyvateľov vyzvali, aby zostali v krytoch, ich spôsobovala predovšetkým fungujúca protiletecká obrana.

Explózia zaznela tiež Odesou, proti ktorej smeroval raketový útok. Ukrajinské médiá informujú aj o výbuchoch v Chersone na juhu krajiny.

Naďalej sa bojuje aj o východoukrajinský Bachmut, ktorý sa ruské sily dlhé mesiace snaží dobyť. Ukrajinská armáda uviedla, že ruskí vojaci ešte zintenzívnili ostreľovanie mesta, ktoré malo pred vojnou 70-tisíc obyvateľov, s cieľom získať nad ním úplnú kontrolu do utorka, keď si Rusko pripomenie výročie svojho víťazstva nad nacistickým Nemeckom.

Reuters tiež uviedol, že z oblastí okolo Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruské sily, bolo evakuovaných okolo 1 679 ľudí, vrátane 660 detí. Evakuáciu časti obyvateľov 18 obcí ležiacich v blízkosti frontu v záporožskom regióne oznámil šéf tunajšej ruskej okupačnej správy minulý týždeň.

Situácia okolo Záporožskej jadrovej elektrárne je čoraz viac nepredvídateľná a potenciálne nebezpečná, varoval v nadväznosti na to v sobotu šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi.

491 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine